Regisztráció Blogot indítok
Adatok
demtibor

0 bejegyzést írt és 4 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Norbert az androidos (iphone-os, windozfonos) MasterCard Mobile alkalmazás létezésének értelmét kérdőjelezi meg, ha tényleg nem lehet azonnal fizetni vele. Bár a T-Mobile-nál először nem tudtak az általuk is hirdetett szolgáltatásról, kiderült, hogy az szerintük igazából banki…..
demtibor 2012.08.14 11:16:52
@demtibor: Aztán az is igen csak kellemetes, ha valaki elállít valamit és az összes bejövő fizetéssel nem tud mit csinálni a rendszer. Felírja függőszámlára, aztán vezetgessen át a könyvelőkislány minden tételt egyesével.

Nem is rég szórakoztam egy külföldi gázcég könyvelési rendszerével, mivel többdimenziós ledger van alatta, a vevők is saját főkönyvi számlát kapnak, háát, mikor egy szűkitett trial balance-t lekértem az 4-es számlaosztályra ( vevők voltak itt ), rendszer meg elvonult összeszámolni mindenki tranzakcióit és egyenleget képezni belőlük.. háát...elfogyott 1-2 kávé...
demtibor 2012.08.14 11:34:48
@ColT: bankkártyák közötti átvezetés az nincs. Olyan van, hogy számlák közötti. Ezt még lehet fokozni a főszámla-alszámla viszonylattal. Bankkártya csupán neked egy eszköz, hogy terheld a számládat ( fizetgess vele ).

Egy bank saját számlavezető rendszere bankon belül igen gyorsan terhel-jóváír, percenként futnak bennük azok a batch folyamatok, amik ezeket intézik. Legalábbis amikor nyitva van. Ha nincs nyitva, akkor gyűjtögeti a feldolgozni kívánt tranzakciókat, és a legközelebbi nyitás után teljesítgeti őket.

A kártyás fizetések metódusa már érdekesebben van megoldva, mert azt zárt állapotban is fogadja ( ergo éjfélkor is csippan a telefonod, hogy terhelésed van, és neked úgy tűnik hogy valóban le is vonja a pénzt, mivel azt látod hogy kevesebb a rendelkezésre álló egyenleg ), de a tényleges könyvelések általában legközelebb nyitáskor forognak itt is át, addig allokál vagy technikai tételekkel játszik általában ( a záráskori aktuális egyenleg értékéig tud játszani alapból ). Bár ez az adott számlavezető rendszer ügyviteli logikájától is függ.... ( mert ugye vannak alkalmazható hitelkeretek, ha negatívba fut, akkor egyből vagy késleltetten már kamatozik is..stb,stb.. ) Szép szakma egy ilyet kitanulni...
demtibor 2012.08.15 10:36:05
@Xezs: Igazad van, pontatlan a megfogalmazásom. On-line feldolgozásként kellene emlegetni inkább.

Batch alatt arra gondoltam, hogy a szlavezető rendszerek egy része úgy dolgozik, hogy egy vagy több job figyeli a beeső tranzakciókat és azokat vagy sorfeldolgozással teljesíti ( prioritás lista alapján osztályozza azért a tranzakciókat, de ezeket felül lehet bírálni... ), avagy egy csomagba gyűjti őket ( na ez volt nekem a batch ), és rövid időközönként bedarálja.