Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Halfdane

109 bejegyzést írt és 371 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Még a budapesti EFTTEX-en figyeltem fel a Konger márkára, amelynek standján egy kedves fiatalember széles mosollyal invitált be és nyomta azonnal a kezembe a Streeto széria világrekorder, mindössze 56 grammos UL botját. Azonnal tudtam, hogy egy ilyet szereznem kell és le kell tesztelnem. Nem sokkal…..
Az Aliexpress, mint beszerzési forrás finoman szólva is megosztó, ám úgy gondolom, megkerülhetetlen. Okosan használva kitágítja a lehetőségeinket és megadja a kísérletezés, a kipróbálás örömét lényegesen kevesebb pénzért, mintha a nagy márkák kínálatából választanánk. A light-ultralight multizás…..
A lett Lucky John márkával a blog olvasói megismerkedhettek, tavaly végigvettem a szemtelenül olcsó és trendi Vanrex széria több – főként jiges – modelljét (itt és itt). Ezek a botok figyelemre méltóan friss színfoltot jelentenek a 20 ezer forint körüli szegmensben, ezért roppant kíváncsi voltam,…..
Nem férünk a bőrünkbe. Nem csak azért mert a karácsonyi habzsidőzsi szépen megvastagította derekunk körül az úszógumit, hanem mert újabb fontos témát veszünk elő és megpróbálunk rendet tenni a rengeteg ellentmondásos információ között. A két legnagyobb gyártó – Shimano és Daiwa – kétféle, más-más…..
Halfdane 2020.08.25 12:05:27
@Dr.Agon: Nagyonis van értelme, köszönöm. Ez a cikk az elején behivatkozott Japantackle cikk szemlézett verziója, inkább csak egy általános áttekintés akart lenni, a műszaki részletekbe ehelyütt nem láttam értelmét mélyen belemenni. Rengeteg "finomságot" lehetne még kifejteni, a röpfékek kialakításában is tovább cizellálódott a kínálat, illetve főleg a kínai vonalon jelentek meg a vegyes, mágneses ÉS röpös rendszerű orsók. Borzasztó érdekes lenne ezeket egyszer olyan alapossággal feldolgozni, hogy a részletes fizikai működés megérthető legyen, de talán ez már csak egy nagyon fanatikus kört érdekelhet.... Köszönöm az észrevételt, mindenképpen hasznos volt! Amúgy éppen várok egy GH100-at, nagyon kíváncsi leszek a teljesítményére. ;)
Szeretem, ha egy bot zavarba tud hozni, ugyanis ilyenkor mindig kihívásként élem meg, hogy megfejtsem a titkait. A ködlepte finn vizek csukáinak ihletében született meg a Saxa márka, amelynek a legdurvább modellje, a 8,2 lábas (249 cm), 40-120 grammos dobósúlyú „Vadölő” az első találkozásunk…..
Tesztpeca Ultralight menyország 2017.12.24 07:52:17
Kis hazánkban az utóbbi években hatalmas népszerűségre tett szert a könnyű és ultrakönnyű felszerelésekkel történő horgászat. Maga a módszer önmagában is rendkívül élvezetes, hiszen a finom botokkal, hajszálvékony zsinórokkal nagyon élvezetes a halfogás, a kisebb testű halak magasabb egyedszáma…..
Halfdane 2020.07.14 07:38:21
@Kádár Zoltán: Kedves Zoltán! Köszönöm a szavait, és kívánok még sok-sok élményt a bottal! A pergetés legizgalmasabb eseményei közé tartozik, ha beugrik egy nem várt nagy hal és sikerül megfogni. Ezekből lesznek az igazán emlékezetes pillanatok, amiket sok év múlva is sztorizgatunk! Remélem, hogy a jövőben is talál hasznos cikkeket a blogon, igyekszem naprakészen és szórakoztatóan szemlézni a piac kínálatát.
A koronavírus körüli bizonytalanság sajnos mindannyiunk életére hatást gyakorolt. Felborult a jól megszokott ritmus, a munka és családi kötelezettségek engem sajnos jó darabig távol tartottak a vízpartoktól. Amikor meg mégis lejutottam, akkor a vizek elég szűkmarkúan mérték a sikert. Ezen a tavaszon…..
A Daiwa Prorex almárkájának AGS gyűrűvel ellátott jiges botja kimerítő ismertetőt kapott a blog hasábjain. Aki még nem olvasta, itt elolvashatja. Ugyanannak a szériának azonban egy másik, teljesen más karakterű modelljét is tollhegyre tűztem, aminek okát mindjárt elmagyarázom.  A Balaton fényei…..
Halfdane 2020.06.15 14:08:36
@Wahooka, the great: melyik gyári anyagra gondolsz? A Daiwa kiállítási standjain kint van egy modell, amely a működést demonstrálja. Én úgy találtam, hogy az általam tesztelt modell működése ezzel egybevág. Tény hogy szokni kell, hisz máshogy működik. Néhány hónap használat alapján kifejezetten elégedett voltam az orsó működésével, nem szakadtam a fék hibájából, illetve semmilyen anomáliát nem tapasztaltam. Te mit tapasztaltál?
Halfdane 2020.06.16 15:43:55
Na, azt hiszem leginkább annak lehetünk tanúi, hogy a marketinganyagok néha milyen baromságokat tudnak írni. Pont ezért jött létre ez a blog, hogy ezeket tapasztalati alapon próbálja igazolni vagy cáfolni.

Az általam használt orsó nem volt már új, de újszerű, keveset használt állapotú volt. Úgy gondolom, hogy a zsír „öregedése” itt még nem lépett fel, az orsó pedig az ígért teljesítményt hozta. Nem csak a fenti cikkben szereplő balinokat fogtam vele, hanem viszonylag sok (kb. 20-30 db.) süllőt is klasszikus jiges technikával, amely nagyon is igényli a robbanékony bevágást. Egyértelműen konstatáltam azt a jelenséget, hogy a robbanékony bevágást követően az orsó nagyon finoman kezd adagolni, sőt majdnem zavaró is volt, hogy egy apróbb süllő kicsévélése közben is ciccegett.

Itt egy viszonylag részletes videó a működésről, nekem ezzel megegyező tapasztalatom van. Ha megfigyeled, az ATD éppen hogy kisebbet enged mint a hagyományosnak mondható UTD, majd átmegy lassú adagolásba, illetőleg kisebb erőhatásra is enged. Fárasztásnál a megugró hal már egy lassan mozgó dobot indít meg, nem állót, ellenben a bevágás keményebben tud ülni….
www.youtube.com/watch?v=wm83OU8PqlQ
Az valóban zavarba ejtő, hogy az általad linkelt leírások tényleg nem erről szólnak, ennek ellenére nem gondolom azt, hogy pont a nálam lévő orsó csapott volna be. A letapadós fék nagyon nem olyan, mint amit az általam használt orsó mutatott.

Az egy nagyon érdekes kérdés, hogy több orsó hosszabb idejű tapasztalata alapján a zsír idővel öregszik, nem ez lenne a Daiwa első fejlesztése, amelynek a hibái huzamosabb idő elteltével jönnek elő (ld. berágódó T-Wing). Mivel sok cucc jár a kezem között, az ilyesfajta tapasztalat valóban nem adatik meg nekem, de a cikkben is hangot adtam abbéli kételyemnek, hogy ezt a tulajdonságot örök időre megőrzi az orsó.

Őszintén szólva én kedvelem a Daiwában, hogy sokkal bátrabban fejleszt, mint bárki más, simán belemegy olyan innovációkba is, aminek nincs sok éves tesztidőszaka. Ennek szükségképpen vannak vakvágányai, az idő meg majd eldönti, hogy ez annak minősül-e.
A botgyártás elképesztő ütemben fejlődik. Ami 5 éve még abszolút prémium kategória volt, az ma 30 ezer forint körül már megvehető. Időről időre felvetődik bennem a kérdés, hogy hova lehet még fejlődni, mit lehet mutatni a prémium szegmensben, ami szignifikánsan megkülönbözteti azt a…..
Tesztpeca Aranykor 2020.05.17 09:07:07
   - Feri bácsi, Feri bácsi! Ébren van? - Itt vagyok fiam, jövök már! – reccsen az Öreg hangja a párás homályban. A lehelet füstként tör elő a szájából, ahogy nagy szuszogással cipeli le a táskát a csónakba. Megáll, óvatosan kitapogatja lábával a ladik elejét. Fagyott az éjjel, nem lenne jó…..
Halfdane 2020.05.27 07:39:03
@Mosoni Horgász: Ha jön valami inspiráció, valószínűleg elkalandozok majd ilyen irányba is! ;)
Mivel a víruspara rendesen átírta a tavaszi peca-menetrendemet, jócskán elnehezült az eredetileg eltervezett „bakancslista” megvalósítása. Úgy döntöttem hát, hogy eddig nemigen járt területre tévedek és megszólaltatok pár olyan ismert és kevésbé ismert horgászt, aki valamilyen speciális, az…..
Bár a koronavírus csúnyán borította a tavaszi menetrendet és a nyárral kapcsolatban sem vagyok túl optimista, úgy gondolom mindez nem akadályozza meg, hogy a bolondok napjának apropóján egy kis humorral gyógyítsuk megtépázott idegrendszerünket. Írásom egy karikatúra, a közös hobbink iránti…..
Évekkel ezelőtt vált mániámmá, hogy megkeresem a legjobb kiswobbleres casting botot, ami elérhető. Persze a japán manufakturális csodák egyelőre elérhetetlenek számomra, így fő vadászterületemmé az Aliexpress vált. Sok mellényúlás után végül – ahogy itt olvashattátok – megtaláltam egy közel…..
Aki követi e blogot, már szembesülhetett a ténnyel, hogy rendkívüli vonzódást érzek a lágy, „taknyos” castingbotok iránt, amelyeket főképp tavaszi és nyári domolykózáshoz, ritkábban pisztrángozáshoz, jászozáshoz használok. Remek pecák ezek, ahol a vehemensen kapó és védekező halak megfogásához…..
Van egy régi vitám Mr. Multisuli Zolival a multis süllőzés létjogosultságával kapcsolatban. Pontosabban nem a létjogosultsága a kérdés – mert az kétségtelenül van – hanem a célszerűsége. Zoli szerint gond nélkül kiszolgálja a süllőzés igényeit a multi, én viszont soha nem tudtam igazán rászokni, a…..
Az ukrán fenegyerek, Andrey Veduta vagabund horgászmárkája, a Crazy Fish mindig is figyelemre méltó botokat dobott a piacra, de amikor pár éve kijöttek az Arion szériával, akkor úgy tűnt, valóban különlegeset alkottak. A pálca több dobósúlyban is megfordult a kezemben, rázogattam, próbálgattam, de…..
  Öreg viking nem vén viking! A Hearty Rise márkára még a 2017-es, Budapesten megtartott EFTTEX-en figyeltem fel, ahol a cég olyan mennyiségű bottal képviseltette magát, hogy egy kisebb alföldi tanya kerítését simán ki lehetett volna hozni belőle. A standon csinos ázsiai hosztesszlányok vettek…..
Tombol a süllőszezon, úgyhogy most már illik előjönni valami témába vágóval. A kezdés erősre sikeredett, a 2019/20-as gumihalas szezon első botja igencsak magasra tette a lécet, ennyit már az elején elárulhatok.  Végre süllőszezon! És nem rágom a botot! :D Bevallom, hogy alapból kicsit sandán…..
Tesztpeca DMK a kínai Stella? 2020.01.12 08:06:44
Merész képzettársítás? Naná! De oka van, mindjárt el is mesélem, hogy miért. Az utóbbi évek tapasztalatai azt mutatják, hogy peremfutó pergető orsóban a kínai márkák kínálata meglepően erős, kifejezetten jól használható modelleket lehet vásárolni. Mindenbe bele lehet persze kötni, de tény, ami tény,…..
Több oka is van, hogy a világhírű cseh író, Milan Kundera regénycímét kölcsönöztem mai cikkemnek. Az én írásomban persze nincs az a filozófiai mélység, mint ami Kundera regényében, így a bölcselet iránt kevésbé érdeklődő horgásztársak se riadjanak vissza, olvassák bátran! Benne van viszont a…..
Még májusban került a kezembe a Lucky John Vanrex sorozatának Twithing modelljei közöl két dobósúly, az 5-25-ös és a 7-28-as dobósúlyú példány. Remek kis süllős pálcának tűntek, úgy is terveztem, hogy a májust a süllők kergetésére szánom, így biztosan jót fogok velük pecázni. A május azonban annak…..
Időről időre nagy kedvvel túrok bele a Rapture szortimentjébe, mivel a márka különösen erős a lágyabb botok terén, én pedig ezeket igencsak szeretem bizonyos fajta pecánál. A Plume Area Trout botjával kellemes élményeket szereztem, ezért igen kíváncsian vettem kézbe a 2019-ben megújult Iride TRX…..
Először nem szántam külön cikket ennek az orsónak, de olyan jól sűrít össze minden specialitást a Daiwa tárházából, hogy a multizás iránt érdeklődő sporttársaknak hasznos lesz egy kis áttekintés. Senki ne számítson mélyelemzésre, alapvetően az SV dob használati értékét akartam megtapasztalni,…..
Süllős sorozat VI. rész. Bár roppantul szeretek multizni, valamiért a klasszikus süllős gumizást peremfutó orsós felszereléssel művelem szívesebben. Sokat gondolkodtam ennek okán, talán az akasztásnál jobban át tudom vinni a bevágás erejét, az ehhez szükséges mozdulatsorhoz pedig jobban kézre áll.…..
Nem csak Lengyelország bővelkedik jobbnál jobb márkákban (Dragon, Konger, Jaxon, Mikado, stb…), de a balti államokban is felbukkant néhány olyan brand, amely hazánkban még csak most kezd ismertté válni. A Lucky John nevezetű céget 1988-ban alapította egy lett versenyhorgász, Janis Stikuts, vagyis…..