Regisztráció Blogot indítok
Adatok
RecsölGrin

0 bejegyzést írt és 59 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A kérdés hosszú évek óta eldönt(het)etlen, és sok vitát generált (egyebek mellett itt, a blogon is). Az egyik oldal a „minden magyar mosogat és takarít” sztereotípiát ismételgeti előszeretettel, ami nyilvánvalóan nem igaz (miként az sem, hogy mindenki huszadmagával lakik…..
RecsölGrin 2017.07.12 09:26:20
@Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem: Pedig nagyon meg lennel lepve ha latnad mennyien dolgoznak a UK-ban feketen. Szemelyesen csak tobb tucat ilyen emberrel talalkoztam. Magyarokkal es mas eus-kal is. Indiaik, pakik eloszerettel foglalkoztatjak igy az embereket/nem mindenki, mielott...
Angolok is dolgoznak igy, szinten szemelyes ismeretseg
Nyilvan statisztikat nem tudok produkalni csak tobb, mint 6 eves londoni tapasztalatot.
RecsölGrin 2017.07.14 13:42:10
@fasor6: Valamiert azt hittem te pasi vagy.
Kerdezhetnek toled privatban?
Határátkelő Hol van az otthonod? 2017.06.01 06:30:00
A kérdés felmerült már itt, a blogon, most újabb válasz érkezett rá Zitától, Hollandiából. Talán nem sértek titkot, ha annyit elárulok, hogy a kísérőlevélben azt írta nekem, hogy praktikus tanácsoktól mentes az írása, mert arról sokan jókat írtak már. Inkább elidőzött a neki fontos és érdekes…..
RecsölGrin 2017.06.01 19:26:07
@LittleG (uk):
Hahha, mar en is teljesen laza vagyok, tobb, mint 7 ev utan, most mar siman vissza is megyek ha valamit elfelejtettem. Persze elotte udvariasan megkerdezem az utanam allokat, hogy nem gond-e. Eddig nem volt gond, igaz max 1-2 percet vartak csak ram.
Ugyanilyen turelmesen allok en is a sorban amig az idos penztaros neni elbeszelget a nagyon idos nenivel elottem.
Reszemrol ez a nyugodtsag a megfizethetetlen kategoria.
RecsölGrin 2017.06.01 19:34:12
@swing gitan:
Nagyon szeretem a fish and chipset/persze nem mindegy hol veszem/UK. Tavaly nyaron a kedvenc fish barunkban vettem es kerdeztek hogy tegyenek-e a sult krumplira ecetet/soha azelott nem probaltam ki. Mondtam a sracnak/torokokuzemeltettek, usse kavics legyen, kiprobalom.
Erre mondta, hogy biztosan nem fogom megbanni es a kelet-europaiak azok akik sose kernek ecetet a krumplira.
Tenyleg nem bantam meg. Meg a hiresen finnyas ferjem is elegedetten csettintett mikor ette ;)
RecsölGrin 2017.06.01 19:39:59
@swing gitan: Nem tudom, tavaly nyar vegen kikoltoztunk nagyon videkre ;)
Amugy nem tudom mi az.
Immár a harmadik részéhez érkezett a külföldön élő magyar gyerekeket bemutató sorozat, ám míg az első két részben (ha valaki lemaradt volna itt és itt pótolhatja) a kisebbek meséltek élményeikről, addig most és egy hét múlva a tinik osztják meg tapasztalataikat. Érdekes lesz látni, mennyire másként…..
RecsölGrin 2016.12.21 20:21:28
@Zoole[uk]: Jobb keson, mint soha :)
RecsölGrin 2016.12.21 20:37:13
@Zoole[uk]: Nem voltam, de nem azt vilegvegealsoztam le, hanem arra ertettem ahol mi most lakunk. Tortenetesen Mo-n laktunk a vilag vegen, igen az az, a tieddel szomszedos megyebol.
RecsölGrin 2016.12.21 21:00:55
@Zoole[uk]: baz :)
Kik a hurkasok?
A mesékben feltétlenül úgy van, hogy a lány és a fiú találkoznak egymással, egymásba szeretnek, összeházasodnak és boldogan élnek, amíg meg nem halnak. Szerencsére azért a valóságban sem olyan ritka dolog ez, csak éppen néha akadnak nehezítő tényezők. Például az, ha a…..
RecsölGrin 2016.11.30 11:06:06
@Taxomükke (UK): Szerintem nem pontosan fogalmazott es arra gondol, hogy szamukra valasztekosabb a sajat anyanyelvuk.

De lehet, hogy csak en erzekelem igy es beleestem a "Mit gondolt a kolto/iro mikor ezt irta" c. mesebe :o
RecsölGrin 2016.11.30 11:07:17
@RecsölGrin: Na es hatha jon a posztolo es tenyleg elmondja mire gondolt valojaban.
Ez lemaradt.
Ha már Magyarországon immár hagyományosan szeptember elseje az iskolakezdés napja, arra gondoltam, megnézhetnénk, milyen döntéseket kell meghoznia annak, aki külföldön szembesül ezzel a kérdéssel – ebben az esetben is erősen számítok a tapasztalataitokra, és véleményetekre…..
RecsölGrin 2016.09.01 11:42:11
Az en fiam primary Y2-ban kezdett annak idejen es nem beszelt egy kukkot sem. Voltak extra angol orai es kellett par ev (!!) meg beerte angolul a tobbieket. Jo kepesssegu, atlagon feluli tudassal most mar. A tanarok segitokeszek, kreativak es jol felkeszultek voltak. Az iskola nagyon vegyes volt, tobbsegben muszlim gyerekekkel es sok litvannal, lengyellel, bolgarral es utobbi idoben romannal meg par oshonos angollal. Lettek baratai es beilleszkedett, de az osztalyban voltak problemas, verekedos, aggressziv gyerekek, akiket nem kedvelt. Parszor elofordult, hogy a sajat vallasi ertekeiket ra akartak kenyszeriteni a tobbiekre. Peldaul iskolai ebednel megkerdeztek a fiamat miert eszik disznohust, mert az mergezo es meg fog halni tole vagy beteg lesz. Meg akartak gyozni a sajat igazukrol parszor. Nem voltak ezek olyan nagy konfliktusok, hamar lerendezte ezt a fiam es ha erofitogtatasra kerult sor jol jott ki belole, de varta mar az uj iskolat. Viszont volt egy masik magyar kusfiu aki kesobb csatlakozott ehhez az osztalyhoz es ot sokszor kipeceztek, parszor bantottak is. A szulok bementek az igazgatohoz is, vegul megoldodott az ugy es tobbet nem bantottak a fiut, de tobbszor meselte a fiam, hogy o vedte meg a fiut parszor.

A fiam tavaly szeptemberben kezdte a secondary schoolt es szo szerint felszabadult es kinyilt. Nincs senki ott a regi iskolajabol. Nagyon hamar sok uj baratja lett es menove valt. Mondjuk ebben benne van, hogy szeret szkanderozni, a sajat korosztalyaban nem akadt ellenfele es jopar Y8-os gyereket is lenyomott. A foci es a pingpong is segitsegere volt, ezekben nagyon jo.

A lanyaim ovitol ugyanott jarnak iskolaba. Szembetuno a kulonbseg, hogy mennyivel nagyobb eselyuk volt behozni es lehagyni az atlagtudast. Kb fel ev kellett meg a nagyobbik beszelni kezdett angolul, de ma mar messze atlagon felul teljesit (Harmadikban otodikes anyagot teljesitett!). Az osztalykozosseguk messze jobb, mint a fiame volt. A kisebbik is nagyon jol tanul es mar az uj tanarok is szuletett britnek nezik oket, a nevuk alapjan sejtik, hogy nem azok es nemetnek vagy francianak tippelik.
Nekik inkabb az akcentusmentes magyar nyelv megorzese a cel.

Ugyanakkor van mas peldam is. Tavaly az utolso iskolai termben teacher assistant-kent dolgoztam ugyanebben az iskolaban es jottek uj gyerekek azokba az osztalyokba ahol voltam. A gyerekek nagyon empatikusak es segitokeszek voltak az angolul nem tudo vagy alig tudokkal.
Ugy latom van pozitiv valtozas vagy nagyobb aranyu a staff vagy a lecserelodott vezetesnek koszonheto, de hatarozottan jobb az iskolai legkor, mint mikor a fiam jart oda.
Noha a nyár eleji népszavazás után volt némi bizonytalanság, a jelek szerint mára ismét egyre többen döntenek úgy, hogy lesz, ami lesz alapon (és amíg lehet) nekivágnak Nagy-Britanniának. A történet persze élénken foglalkoztatja a brit sajtót is, a BBC nemrégiben Magyarországon…..
Vajon tényleg a sátán műve-e a pacal, vagy a sült bárány mentaszósszal a gasztronómia csúcsa? Lehet-e kelet-európainak öltözni, és az Oasis vagy Pataky Attila ríkat meg jobban? Csupa kérdés, ami felmerült Szukics Magda (aki korábban írt már posztot, amit itt olvashattok) és…..
RecsölGrin 2016.06.01 17:39:32
@London2009: uhhh, ja :)
Egyebkent jo regen vorosre is volt festve a hajam, olyan szep melyrubinszeru volt, nem tul hosszu ideig. Utolag visszanezve a kepeket, azon tunodtem, hogy mi a feszkes feneert nem szolt senki micsoda borzadaly modon nezek ki.
RecsölGrin 2016.06.01 20:26:52
@montroyal ( CAN qc):
Mar irni akartam egy masik poszt kapcsan is, hogy en ismerek angol no-magyar pasi vegyes parost, kisiskolas gyerekeik vannak es a pasi villanyszerelo egyszemelyes vallalkozasban.
Meg egy masik ugyanilyen felallasu part is, bar ott meg csak jarnak.

Bar valoszinuleg ez nyilvanvalo keptelenseg es ugysem hiszi el nekem senki.
Noha valamiért még mindig sokakban él a Londonban mosogató magyarok képe, a mai történet is azt bizonyítja, egyáltalán nem lehetetlen, hogy valaki a saját szakmájában helyezkedjen el, akkor sem, ha az kifejezetten speciális. Annamari például gyógypedagógus, aki au pairként…..
RecsölGrin 2016.03.10 11:19:22
@Nemes Annamária: Ma olvastam a posztott, tetszett. Varom a folytatast :)
Van, aki bevallja, van, aki nem, de mindenki volt már magányos. Pláne előfordul ez akkor, amikor az ember egyedül kénytelen belevágni a határátkelésbe, vagy éppen otthon, Magyarországon várja a külföldön dolgozó másik felét. Szóval van az úgy, hogy az ember egyedül van,…..
RecsölGrin 2016.02.17 14:48:59
@Babette©: Szoval te is olvastad Lustanyut :))
A mai poszt teljesen rendhagyó a Határátkelő történetében, de legalább ennyire rendhagyó az is, amiről szól. Ma ugyanis Digger beszámolóját olvashatjátok a blogjából készült darabról, amit a napokban mutatott be az Örkény Színház. Nem is húzom tovább a szót, átadom neki,…..
Vasárnap éjfélkor lezárult a Magyarország és én pályázat beküldési szakasza, rengeteg levél, írás érkezett, ezek szépen folyamatosan jelennek majd meg itt, a blogon. Ilyen írás a mai is, ami a kormány minapi bejelentésére, a Gyere haza fiatal kampányra reflektál. (fotó:…..
RecsölGrin 2015.05.04 11:21:22
@a nagy hohoohooo:
Akkor most te vagy en?
RecsölGrin 2015.05.04 11:21:22
@qkuc: Teljen egyetertek, csak szet kell nezni az eszak-keleti megyekben. A kisebb varosok lakossaga gyakorlatilag felere csokkent.
Ma folytatódik az a sorozat, melynek célja, hogy megpróbáljuk közösen összegyűjteni egy-egy országról a legfontosabb tudnivalókat, remélhetőleg megkönnyítve azok dolgát, akik a határátkelést fontolgatják. Ma a svájci rendszert próbáljuk meg feltérképezni, méghozzá Svájci…..
RecsölGrin 2014.12.04 16:12:42
@Mirjam2:
A Naric fordit is, csak sajnos magyar nem szerepel koztuk.
A neve: Translation Waiver Scheme
A mai poszt tulajdonképpen kapcsolódik a szombati íráshoz (miként azt ott meg is ígértem), hiszen most is fordított határátkelésről lesz szó, amennyiben ezúttal egy angol írta meg, miért döntött anno úgy, hogy Magyarországra költözik, és milyennek is látja 9 év elteltével…..
RecsölGrin 2014.02.25 11:01:42
@házelőtthinta:
"Hozzátenném nekem külföldön sincs meg a helyem, nulla integráció, nulla társasági élet, élőhalott vagyok leginkább a nagy nyugati mézescsuporban. "

Kiemelném a fenti idézetből a "sincs" szócskát, bár lehet freudi elszólás lehet. Sem ott, sem itt.

Hogyan lehet "nulla integráció, nulla társasági élet" mellett ilyen sarkos és megfellebezhetetlennek tünő véleményt mondani emberek életéről, velük nem beszélve, életüket nem ismerve, a látszat alapján, amiről jól tudjuk, hogy aki csak néz az nem feltétlenül lát is.
Augusztus közepén lesz két éves a Határátkelő, nemrégiben volt egy éve, hogy itt vagyunk az Indexen, és e két dolog egyenként is számvetésre késztetett a blog jelenével és jövőjével kapcsolatban. A számvetés eredménye egyfelől az, hogy örvendetesen nagy a közösség, sok a…..
Határátkelő Hétfői klubsarok 2013.07.22 06:00:00
Bár ma van új, friss, ropogós poszt (Pappito írásából kiderül, miért király is az, aki Európában nyaral - kár, hogy ehhez Új-Zélandra kellene költözni), de úgy gondoltam, nem töröm meg az első két nap kialakult lendületet, így ma is lesz Klubsarok. Annál is inkább, mert ma…..
RecsölGrin 2013.07.22 10:40:27
@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Ez igaz, de ha elmondod, hogy csak körülnézni szeretnél, akkor békén hagynak. Max. a rámenősebbek (főleg pasik, valszeg, mert én nő vagyok) villantanak egy-két mosolyt még vagy pár kedves hozzá(d)szólást.
Persze ez szubjektív és nem reprezentatív tapasztalat :)
Ass blaster Kispolgárok... 2013.07.09 00:10:11
Egy csodálatos hétvégén vagyunk túl. Pedig igazából semmi nem történt csak jól éreztük magunkat. Nagyon jó idő volt, elmentünk Edmontonba bevásárolni. Ott beültünk egy étterembe, ettünk egy jót majd hazamentünk kipakolni és utána kisétáltunk a Golders Hill parkba. Ott…..
Új sorozatot indul ma, ugyanis arra kértem az országfelelősöket, írjanak arról, hol és hogyan nyaralnak a környezetükben élők. Elsőként a magyarok körében is egyre népszerűbb bolgár tengerpartra látogatunk el Max val segítségével. Kiderül, miért kötelezően szőrös a…..
RecsölGrin 2013.07.08 11:49:55
@Gyurcsótány Ferenc:
Huuu, nem találok szavakat, ez lesokkolt...
 A Job Grant munkanélküliségből visszatérő munkavállalóknak járó, adómentes segély. Azok jogosultak erre a juttatásra, akik korábban részesültek az alábbi segélyek valamelyikében:- Employment and Support Allowance - Income Support - Jobseeker's Allowance   További…..
RecsölGrin 2013.05.30 04:53:44
Mai utunk Németországba, Augsburgba vezet, és kiderül, miért indul útnak egy mérnök és egy közalkalmazott, feladva mindent. Zsuzsáéknak szerencséjük is volt, hiszen egy baráti család az elején segítette őket, és viszonylag hamar találtak munkát is, bár a nehézségek csak…..
RecsölGrin 2013.05.18 20:26:41
@Pitykeőrmester:

Huu, ha nem tudnám, hogy a férjem sose kommentel itt, azt mondanám ő írta ezt. Szó szerint.

Hol vagy országilag?
RecsölGrin 2013.05.18 20:27:47
@diggerdriver:

Ha lenne like gomb, most klikkelnék :)
Néhány hónapja résztvevőként is megtapasztalom a londoni közlekedés és parkolási rendszer „áldásait”. Először a közlekedésről. Kétféle vezetőtípus az általános. Az egyik az megy mint a marha a másik meg tököl a végtelenségig. Szűkek az utak parkolnak is mindenhol a…..
RecsölGrin 2013.05.16 01:06:28
@diggerdriver: Oh, az eleg húzós lett.
A magyar biztosító hogyan adta ki az igazolást? Az elért bónusz szerepelt rajta vagy a balesetmentesen vezetett évek száma (állítólag az utóbbi nyerő, bár még nincs tapasztalatom)
Esküszöm, nem direkt terveztem így, de ma ismét egy amerikai történet következik, méghozzá egyenesen Chicagóból, ahová Domonkos némi bécsi kitérővel jutott el. Mint kiderül, noha az a legsimább megoldás, ehhez még megnősülnie sem kellett. Ami persze csak vicc, de az biztos,…..
Aki intézett már hivatalos ügyet Magyarországon (azaz szinte mindenki), alighanem megtapasztalta, hogy a magyar bürokrácia sok szempontból a párját ritkítja Európában. Mégis, Márti története annyi abszurd elemet hordoz magában, hogy muszáj vagyok közölni. Kíváncsi vagyok a…..
RecsölGrin 2013.05.04 12:31:57
@labirintus1: Mi lett a történet vége a kollégákkal? Bírságolták őket?

@Kovermadar: Hát a magyarországi ingatlan szívás, gyakorlatilag eladhatatlan, főleg ha vidéken leledzik.
A külföldi munkavállalás egyik nagy veszélye, hogy ha az ember nem elég óvatos, könnyen pórul járhat. Ez történt mai szerzőnkkel, Tiborral, aki egy tenerifei munka reményében vágott neki, de gyorsan csalódnia kellett. Talán túlságosan éltek bennem az elmúlt évben…..
Ugyan ma is Anglia az úti cél, de a szigetországi létnem ezúttal a sötétebbik oldalával ismerkedünk meg. Kata egy családnál volt bébiszitter és körülbelül minden megpróbáltatáson átesett, amin ilyen helyzetben áteshet az ember. Horrorsztori őt megtámadó gyerekekkel,…..
RecsölGrin 2013.04.24 11:53:09
@Jess G: fér
Félre ne érts nem mondtam, hogy összehasonlítható, hanem az idősgondozásban nagyjából lehet tudni előre, gondolom, hogy kit, mivel kapsz és lehet szelektálni ettől függően.
Az au-pairek fogadócsaladjai pedig eléggé lutrik.
RecsölGrin 2013.04.24 12:01:33
@Evain: Ott a pont, de nem mindenki (inkább a többség nem) tudja felmérni a valódi képességeit.
Tudod ezt jól mutatja, hogy Magyarországon mindenki ért a focihoz meg a tanításhoz (gyerekneveléshez). Főleg mikor kéretlen "jóindulatú" megjegyzéseket osztogatnak vadidegenek a gyerek helyes és megfelelő viselkedése, fejlődése, étkese....stb kapcsán.
RecsölGrin 2013.04.24 12:10:24
@Jess G: Igen, de ennek az egésznek a lényege, hogy ha nem azt kapod amit ígértek, akkor jelezni kell. Ha így sem működik, akkor lehet váltani.
Persze ki mennyire komprumisszum kész, de nem muszáj tűrni, olyan nincs, hogy nincs más megoldás, lehetőség.
Az amerikai egészségügyről sokan gondolják azt, hogy ismerik (leginkább talán a rengeteg kórházsorozat miatt), ám a valóság kissé talán más, mint amilyennek elképzeljük. A rendszer finoman szólva is kissé ellentmondásosnak tűnik, legalábbis innen, a távolból. Hogy milyen…..
RecsölGrin 2013.04.18 12:14:20
@Babette_:
Az ER-ben is, csak diszkrétebben és nem annyit :))