Regisztráció Blogot indítok
Adatok
redrabit

0 bejegyzést írt és 63 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A lentiekben Molnár Rita (Couchsurfing blog) vendégposztját olvashatjátok arról, hogyan kezdett el futni és milyen problémákkal került szembe. - - - Május óta futok. 3 km-rel kezdtem, 5 perc kocogás, 5 perc gyaloglás felváltva. Nyár végére eljutottam oda, hogy 12-16 kilometereket…..
redrabit 2014.12.02 10:03:10
@Nagy Pál Dániel: Kedves Dániel ! Mesélnél nekem kicsit többet erről az iplikátor nevű dologról ? Megnéztem a honlapot , de én a személyes tapasztalataidra lennék kíváncsi .
Megköszönném, ha írnál róla
laszlo.beus@gmail.com -ra írhatsz privátban, hogy ne Nikita oldalán csevegjünk .
Üdv.
Van egy kis japán tyúkom. Régóta megvan, még az első garnitúra része, de eddig még soha nem írtam róla. Talán azért, mert nincs vele semmi gond. Idén őt is megérintette az udvaron eluralkodó kotlási őrület. Ült is lelkesen, de vagy letúrták a többiek, vagy valami más miatt…..
redrabit 2013.09.11 09:22:51
@zoli7309:
Kedves Zoli ...
Igénytelenek ..bármit megesznek. :) Mi a legjobb kajával etetjük a pipiket ..Darált vegyes --ebben van kukorica, búza, árpa, tökmag, és borsó ...
Viszont van aki csak sima darát ad nekik, vagy szemes kukoricát ... (bár az én állataim nem nagyon eszik meg a szemes kukoricát :( -nem fűlik hozzá a foguk :D )
Konyhai hulladékot is adhatsz nekik --pucolt zöldség , maradék tészta, krumpli, rizs, leveszöldség,gyümölcs stb...
Reggel-és késő délután etetek ,ha adok nekik konyhai hulladékot, akkor mindenképpen csökkentem ( vagy elhagyom ) a magos etetést.
Mindig legyen friss vizük és egy hely, ahol estére be tudnak húzódni , illetve , ha esik az eső . Szeretnek repkedni , szóval le kell vágni a szárnyaikat, vagy befedni az udvaruk tetejét hálóval.
A japánoknak nem kell nagy hely, de imádnak kapirgálni és nagyon jót tesz nekik a zöld csipegetése ... Kb .tyúkonként 1nm , bár ezt a nagyobb állatok esetében szokták mondani ...
Nekem 6x3- helyen vannak most 10-en (abból 4-en Japánok ) ... De még veszek hozzájuk 5 -nagyot minimum.
Remélem tudtam segíteni ...olvasd el a top 5-ben levő írásokat, az is sokat fog segíteni ..
Olvasom a blogod, a tyúkos történetek engem is foglalkoztatnak, sőt mi is elkezdtünk foglalkozni tyúkokkal. Mi mindig is falun laktunk de ez a háztájizás valahogy meg sem fordult a fejünkben. TYÚKUDVARban mi is csak a mamánál jártunk, bár lehet többször mint a városi gyerekek,…..
Csütörtök reggelre meglett az eredmény, egyszer csak azt láttam, hogy ni, a nagy tömegben ott egy kis japán tyúkocska hét nagyon kicsi csibével! Felemeltem a kutyaházat, alatta láttam négy tojást, ami teljesen messzire el lett kotorva a fészektől és a fészekben láttam még…..
Eltűntem egy hétre, nem túl messzire, egy Balatonhoz közeli kis faluba. Hmm, hamisítatlan falusi környezet, egy főutcával, a házakhoz tartozó hosszú telken az erdő aljában, domboldalban legelésző tehenekkel. A szomszédban kakaskukorékolással, a másik szomszédban germán…..
A kendermagos kotlóstyúkom alatt vettem észre. A kelő tojásokról a tojás kb. harmadnyi felületén le volt csipegetve a külső héj. Már máskor is észrevettem, másik kotlóstyúknál, hogy a kelő tojás, a csibe csőrénél kívülről volt befelé törve. Elsiklottam a dolog felett, de…..
redrabit 2013.07.06 12:39:39
@luki1990:
Szia...
Nekem is hasonló dolog történ az idei keltetésnél. Sorba törte össze a tojásokat a kotlós, majd a kikelésnél nekem is a tojásba szorultak a kicsik... Egy maradt meg..azt nevelgette a kotlós, de már a 4. hét után mindig meglógott a csibétől. Nem akarta már nevelgetni. Összeengedtem a nagyokkal, de nagyon félt a csibe és mindig megtalálta a menekülő utat, ezért gondoltam még menjenek vissza az elkülönítőbe ...6. héten engedtem össze a bandával ismét. Fél nap alatt kinyírták a csibémet.
Nagyon megviselt mindenkit...nem ültetek többet...:( ...
Sőt még a kotlósomat is lebeszélem ezek után az ücsörgésről ( a japánokat már sikerült is ledumálni a kotlásról :)
Jó tanács nincs....de , ha valahonnan kapsz , légy szíves oszd meg velem is ...
Köszi
R
Most már komolyan kezdek aggódni. Most csak néhányat sorolok fel, ami épp eszembe jut. Kezdődött a tyúktetűvel. Gondolkoztam, hogy írok róla, írtam és láss csodát, a tyúkjaimat az összes tollrágó és vérszívó ellepte, az előző évben nem volt semmi. Vagy vegyük a vak…..
Elkezdtek kikelni a szalmabálák közé bújt két kotlósom alatt a csibék. Megpróbáltam a kotlósokat még korábban áttelepíten egy normálisabb helyre, de nem jártam sikerrel. Otthagyták a tojásokat és visszaültek az eredeti üres helyre. Hagytam hát őket ott és visszatettem a…..
Tyúkudvar Kotkodából Kukori 2013.05.27 08:02:13
Ismét egy olvasói levél és videó következik!  Kedves Éva! Muszáj megosztanom veled, ami a baromfi udvarban történik nap mint nap. Miután levágtuk az utolsó kakast is, mert sebesre taposták a tyúkok hátát, múlt héten egyik reggel arra lettem figyelmes, hogy kukorékol az…..
Tyúkudvar Kotlósinvázió 2013.05.17 10:00:26
Az udvarunkon felütötte a fejét az anarchia, ami lassan káoszba fordul. Vagy fordítva? Így van ez, amikor a vezér kiejti a kezéből a kormányzópálcát, vagy mit és szabadjára engedi a dolgokat. Vajon kialakulhat ebből még valami önszabályozó rendszer? Hmm, azt hiszem ha a kutyákat…..
redrabit 2013.05.18 10:24:43
@Rosa Rugosa: Nem tudom, hogy az esős időnek van e hozzá köze -már a kikeléshez , illetve elhaláshoz.
Fura dolog ez a természet.
A mostani nyuszianyáink 3 nappal később szültek , pedig eddig mindig napra pontosak voltak. Természetesen mindig a legnagyobb hidegben, viharban, esőben teszik mindezt :)
Ne add fel a harcot a pipineveléssel ---ami nem életképes , az inkább az elején adja fel, mint ha nevelgeted egy ideig és aztán adja be a kulcsot...
Hogy van a többi kotlós ?
Hol is kezdjem. Pénteken pakolásztam a szalmabálák környékén, amik egy nagy kamionponyvával vannak letakarva. Igazából kerestem, hogy esetleg hova tojhatnak még a tyúkok. Voltatok már úgy, hogy egy  jelentéktelen gondolat befészkeli magát a fejetekbe és nem akar onnan…..
redrabit 2013.04.15 13:32:02
@Rosa Rugosa: Értettem az elsőt is.
Ma én is találtam apró piros izéket abban az ólban, ahonnan a kotlósom van . ( bár őt külön költöztettem , de még nem tudtam átnézni ) .
Az ólat kimeszeltem --mind a kettőt.. bár a másikban nem láttam élősködőket. A mész elég lesz ? vagy több is kell ?
Van még egy ampulla gyógyszerem ..azt még rá tudom fújni a pipikre...
Na majd meglátjuk mi lesz .. Most rohanok
Drukk a tojásban lakóknak ..remélem kaphatunk róluk fotókat...
Tyúkudvar Kotlós - még öt nap 2013.04.11 08:33:20
Ha minden jól megy, akkor jövő héten, 16-án kedden ki kellene kelni a csibéknek. A kotlósom rendíthetetlenül ül. Reggel van egy öt perces sétája, evés, ürítés, porfürdőzés, kis járkálás, aztán vissza a tojásokra. Készítettem egy videót is róla, de amikor a youtube…..
redrabit 2013.04.15 09:12:20
@Csíkos Gabriella:
Szia ... olvastam , hogy a marek féle betegségre gondoltál.
Nekem is voltak tavaly Olasz tyúkjaim, és egy kakasom, akik furán jártak . Volt olyan is , aki már szinte lábra sem tudott állni . Azt levágtuk. A kakasom megdöglött .. csak úgy ... reggel még jól volt, kukorékolt , délben meg a kapuban feküdt.
Megnézte őket állatorvos ( bár szerintem a lottón nyerte a diplomáját ) Ő azt mondta, hogy nem marek féle betegség. Hanem vitamin hiány. Bár amennyi vitamint a mi állataink kapnak , annyit a környéken tuti nem ad nekik senki .
Szóval a marekról tudni kell, hogy még apró korukban kapják el az állatok és elég hamar láthatóak a tűnetek. Nem élik meg a 8 hónapos kórt.
Legalábbis ezt egy tenyésztő mondta nekem . Kérdeztem én is , hogy oltassuk e a háznál kikelt pipiket, de arra az volt a válasz, hogy nem kell..
Na most légy okos Domonkos ...
Ti , hogy csináljátok ? Oltatjátok a kiscsibéket ?
Szóval olvasom, hogy a hazai agrárium aranytartalékát jelentő kiskerteket, melyek teljes területe 200 ezer hektárra tehető, fel kéne virágoztatni és ezen kiskertek többlettermelését a helyi piacokon és a gyermekétkeztetésben kellene felhasználni.  Azt írják, hogy a…..
redrabit 2013.03.23 17:09:37
@gyalog.galopp:
Érdeklődve olvastam soraidat és örülök, hogy leírod a tapasztalataidat elég széles körben.
Írtad , hogy neked milyen fajta tyúkok váltak be és hogy tartod őket...
Tavaly nyáron elég sokat küzdöttünk egy élősködővel, de sajna csak vegyszerrel tudtuk kiirtani . Írod, hogy faforgács és fahamu keverékét adod a pipiknek. Nálunk is faforgács van a házban , de nem tudom, hogy azt keverjem e fahamuval, vagy csak külön fürdőt biztosítsak nekik ?
A másik kérdésem az lenne...mit jelent nálad az
"Egyébként jó párosítás lehet még a nyúl és a tyúk ( jó , értem...nem párosodás szempontjából írtad :) ezt tudom ... de csak a hús és a hús és tojás szempontjából gondoltad a párosítást, vagy esetleg tartásban is van rá lehetőség ?
Ezt v-ér komolyan kérdezem ! Mert láttam egy angol dokumentum filmet , ami természetesen nagyüzemi tartásról szólt. Emelvényen kicsi ketrecben éltek a nyuszik , alul pedig a tyúkok ...A nyuszik ürüléke , lehullott a földre, ahol a tyúkok kapirgáltak. A film szerint ez a maximális hely kihasználás lehetősége és mindenképpen az újrahasznosítás netovábbja :)
1 éve tartunk baromfit és nyuszikat is --természetesen külön ...
De hát az ember holtig tanul :)
Köszönöm a választ
Üdv :
R
redrabit 2013.03.23 21:16:02
@gyalog.galopp:
Nagyon köszönöm a gyors választ !
A tyúkólunk nekünk is hasonló felépítésű-. Tavaszra terveztem a meszelést én is . Eddig 2 hetenként takarítottam , mert nekem nem a rúdon alszanak, hanem mindenki felzsúfolódik a tojóláda tetejére ( ez kb 0.5 nm ) mókásak ám ....hiába van ott az ülőrúd, ők csak azért is együtt alszanak !
Megpróbálom a fahamus keverést...van bőven a téli fűtésből.
A nyuszikák nálunk is külön vannak . Sőt most készül a csodás"palotájuk" így végkép messze kerülnek a tyúkoktól. A pipik megkapják a nyuszik eddigi területét. Így nekik megnő a kapirgálási területük.
Eddig nem kaptak "trágyadombot" a pipik.... Úgy gondoltuk nem ép egészséges, ha a nyuszibogyókat csipegetik....Rosszul gondoltuk?
A nyuszi tartás is tavalyi őrület nálunk, hiszen a húsvéti nyuszik ránk maradtak..Azóta van óvoda is elkülönítve, ahol a folyton bővülő csemetefarm játszadozhat :)
Így legalább tudjuk mit eszünk:)
redrabit 2013.03.25 08:25:30
@gyalog.galopp:
Összeszedem az elhasználódott almot mindenki alól és elhordjuk egy messzebb lévő gödörbe feltöltés céljából. Nem hagyjuk az állatoknak kapirgálni :(

Mondjuk én kevesebb forgácsot teszek nekik ( kb 1-2 cm ) mert ezt is kikapirgálják a házból folyamatosan. Viszont mindenképpen megér egy próbát nálunk is,( meszelés után) az általad ajánlott fahamus-forgácsos kombó...
Jelzem majd , hogy sikerült
Köszönöm ismét a tanácsokat.
üdv : R
Tyúkudvar Egy elpusztult tyúk 2013.02.20 07:00:00
Miután a libáink teljesen megőrültek, írtam, a tojóládából rángatták ki szegény tyúkot, úgy gondoltuk nincs mese, el kell különíteni őket arra a rövid időre amíg a libákat le nem vágjuk. Szegény tyúkok már mindenféle fura helyekre menekültek, hogy tojni tudjanak, így azt…..
Tyúkudvar Új év 2013 2013.01.07 09:39:04
Átléptünk az új évbe. Tettetek fogadalmat? Én már leszoktam róla, csak néhány kósza gondolat érinti az újévi fogadalmakat. De lehet csak meghökkentem, hogy elmaradt a világvége és nem voltak terveim a jövőre... Mit is várok ettől az évtől? Milyen mérleggel kezdem az…..
redrabit 2013.01.18 14:20:10
Sziasztok ..Megkésve , de én is befutottam , így január derekán. Kívánok mindenkinek csodás évet.
Csatlakozom az inspirálók táborához... Nem tudjuk elég korán elkezdeni a tyúktartást, mert biza rá kell jönnünk, hogy kár, hogy nem sokkal korábban tettük meg ezt.
Pont így vagyunk ezzel mi is.
Tavaly vettünk barna,letojt tyúkokat. Ketrecben tartottak voltak, eléggé tollhiányos állapotban . Viszont tojnak azóta is mint a gép . A szomszéd már levágta a sajátjait, mert neki nem tojtak már( egy helyről voltak a madárkáink) .
Mindenki panaszkodik körülöttünk, hogy alig tojnak a tyúkocskái. Bezzeg az enyémek. Lassan már nem tudom, hova tenni a tojást.
Persze minden földi jóval el vannak látva. De azért a szabadidős etetés nagyon tetszik..Azt még ki fogom próbálni ( a lógatós verziót)
Nekünk bevált amit az állatkórházban kaptunk szer . 2x befújtuk a házat, és az állatokat is ...azóta béke van ...nincs élősködő
Neostomosan a cucc neve. Nekünk 1 ampulla elég volt.

Kutyák ... a két kerti nagy kutyánk nem bántja a pipiket, ellenben a benti havanese fantáziáját igen csak cseszteti a rohangáló madársereg. Sajna már volt is egy baleset, de a kutyának fájt, nem a pipinek. ( no meg nekünk, mert nem volt olcsó a kórházi számla ) Igazából abból sem tanult az eb. Szóval rá kell vigyázni, ha kint vannak bóklászni madárkáink.
Nagyon várjuk a tavaszi jó időt, hogy a csapat ne térdig járjon a hóban , sárban . Aztán jöhet a bővítés :)

Mindenkinek jó pipitartást kívánok .

UI... Tudod , hányszor emlegettem a libáidat karácsony környékén? És akkor tessék...most meg már lassan szülők lesznek ?
Még mindig haragos a szerelmes pár ?
Régebben meséltetek arról, hogy a világ több országában a hatóságok kimondottan engedékenyek a haszonállatok tartással kapcsolatban, de sok helyen a kakas a tiltott állat. Eddig nem nagyon értettem miért, de azt hiszem, ha ilyen kakas lenne a szomszédunkban, én is csak az első…..