Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Vejnemöjnen12

209 bejegyzést írt és 111 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ha Lauri Valkola nem finnek, hanem spanyolnak vagy olasznak születik, akkor most hátradőlt volna a gurulós, irodai székében, feltette volna mindkét lábát a vezérlőpultra és úgy érezte volna, hogy ő az élet császára. Elment volna a barátaival bulizni, beborozott volna vagy pezsgőt nyit, felszed egy…..
Kihasználva az esőmentes, őszi napot, mászkáltam egyet Jyväskylä belvárosában. Korábban már láttam messziről, de ma le is fotóztam a nyár eleje óta a Művészeti múzeum előtt álló izét.     Valami gyári berendezés újragondolása ez a műalkotás, de nekem nagyon tetszik. Kicsit feldobja a szürke…..
Régi épületek bontásakor, felújításakor érdekes dolgokra bukkanhatnak a munkások. Így történt ez a közép-finnországi Petäjävesiben is, amikor az UNESCO világörökségi listáján szereplő templom padozatát szedték fel szorgos kezek. Finnországhoz méltó módon ezek a kezek nem lopták el, amit találtak,…..
A finn humor nem sci-fi, de nem is lírai költemény. Önmaga a kőkemény valóság. Szerencsére a finnek tudnak nevetni saját magukon. Ezt példázza szépen a Suur Jyväskälän Lehti című lap karikatúrarovatában június elején megjelent rajz.   Anya: – Nézzétek gyerekek! Teljesen olyanok, mint a mi…..
A közelmúltban írtam egy bejegyzést erre a blogra Brüsszeli arisztokrácia magas lovon címmel. Megosztottam a Facebook oldalamon és még néhány csoportban, ahol tag vagyok. A Facebook két nap elteltével mindenhonnan törölte a következő megjegyzéssel: „Ez a bejegyzés nem felel meg közösségi…..
Borzongató érzés, amikor száz évnél régebbi, finn újságokban magyar vonatkozású dolgokra bukkanok. (Legalább olyan király ez, mint amikor világbajnokságot nyernek a finn jégkorongosok. Vagy a magyar focisták.) Digitalizált újságokat böngészve lettem figyelmes egy Schillinger Gyulo (!) néven említett…..
Ahogyan magyarok vannak a világon mindenhol, úgy mindenkinek köze van valahogyan Finnországhoz. Bizony, bármennyire is hihetetlen, még Kossuth Lajosnak is. A magyar szabadság megszállottja ugyanis ifjúkorában fordított egy drámát, amelynek a címe: János, Finland hercege. „Fiatal voltam, kellett a…..
Finnországban sok gondot okoznak a kullancsok. Ezek a vérszívók nem csak ránk, emberekre veszélyesek, hanem a velünk élő kedvenceinkre is. Érdemes tehát időnként átnézni a macskáink, kutyáink bundáját, hogy megszabadíthassuk őket az esetleg rájuk akaszkodott élősködőktől. Így tett a közelmúltban a…..
Az alábbi kép Jyväskylä-ben, a helyi Sokos áruházban található. Nemrég várakoznom kellett egy rendezvényre, de nem akartam odafagyni a sétálóutcára, ezért bóklásztam egyet a Sokosban. A felsőbb szintekre is felmerészkedtem, oda, ahol korábban még nem jártam. Megérte. Az áruház falain régi fotók…..
Ma voltam életem első, finn, választási beszélgetésén. Itt szavazok az uniós választáson, ezért megfogadtam, hogy alaposan tanulmányozom a jelölteket. Még nem döntöttem arról, hogy kit támogatok.   Kép: YLE.fi   Mai "áldozatom" Yannick Lahti volt. A jyväskylä-i származású, 28 éves fickó a…..
Vejnemöjnen12 2019.05.06 07:27:21
@Jakab.gipsz: Bocsánat! Erre tényleg nem gondoltam. Úgy tűnik, öt év külföld elég arra, hogy feltételezzem, angolul vagy finnül mindenki tud. (Angolul én sem értek.) Azért a videó hangulata nyelvtudás nélkül is átjön, úgy gondolom.
Idén Finnországot Saara Aalto képviseli az Eurovíziós Dalfesztiválon. Kíváncsi vagyok, kinek a fejéből pattanhatott ki az ötlet, hogy az eredetileg angolul megszólaló dalt az énekesnő 34 nyelven adja elő. Bízom benne, hogy csak marketingfogás az egész és Portugáliában az eredeti verzió csendül…..
Hős címet adományozott négy macskának a Finn Macskaszövetség. A szervezet minden évben nyilvánosságra hozza azoknak a macskáknak a tetteit, akik a megelőző évben jelentős mértékben hozzájárultak emberi életek megmentéséhez, vagy sérüléseket, súlyos betegségek kialakulását előzték meg.   Sofi,…..
Hétvégén elnököt választott Finnország. Toronymagasan az eddigi államfő, Sauli Niinistö nyerte a voksolást. Mivel az eredmény nem volt túl izgalmas, az Iltalehti című bulvárlap annak járt utána, hogy az érvénytelen szavazatok mitől lettek érvénytelenek. Végkövetkeztetésként megállapíthatjuk, hogy…..
Rögtön elnézést kérek a punkoktól, amiért a cím azt az illúziót kelti, hogy a magyar Alvin és a mókusok punk zenekar valamelyik számának finn változatáról lesz szó. (Cserében most is a nyíregyi punkok zúznak a gépemen.) Ez a bejegyzés a gyorsított hangon kornyikáló mókusok finn mutációjáról…..
December 6-án ünnepelte Finnország a 100. születésnapját. Ahogy minden évben, idén is fogadást adott a köztársasági elnök, amelyen helyi zenekarok, énekesek léptek fel. Most a legnagyobb show-t a Semmarit nevű férfikórus nyomta.   (Kép: YLE/Youtube)    A közép-finnországi Jyväskylä-ben – a…..
A neten szörfözgetve bukkantam rá a finn Ebeneser Alapítvány archív fényképeire. Órákat töltöttem a nézegetésükkel, annyira magával ragadóak a korabeli gyerekek arckifejezései, a játékok, a berendezési tárgyak. Íme, tizenhárom felvétel a még orosz fennhatóság alatt élő finnek első óvodapedagógiai…..
A finnek vagy beleharapnak Budapestbe és egy kicsit megcsócsálják, majd a másik felét is behajítják a szájukba, vagy bekapják egyben és elrágódnak rajta. Az év végi ünnepek közeledtével ugyanis ellepik a finn élelmiszerboltokat a Budapest márkanéven ismert bonbonok. A magyar főváros neve…..
Nemrégiben alakult egy Facebook csoport, amiben finnországi magyarok osztják meg egymással különleges fényképeiket. Fényképeiket elhagyott kesztyűkről. (Félkezű ország, avagy gazdátlan kesztyűk Finnországban) Tudom, semmi értelme az egésznek, de jó móka. Most egy nyereményjáték is kapcsolódik ehhez…..
Az idén 100 éves Finnországban a köztársaság elnökeit kiemelkedő tisztelet övezi. Eddig tizenkét elnök volt hivatalban, ami száz évhez képest nem is olyan nagyon sok. Az első nyolcat az egyik helyi bank ajándékérmékre pakolta még az 1960-as években, s osztogatta az ügyfelei között. Habár euróban…..
Finnország harmadik legnépesebb települése, Tampere egykor ipari központ volt. Mára a gyárak vagy eltűntek, vagy jó esetben kulturális terekké alakultak. Ilyen új arculatot kapott a textiliparban érdekelt Finlayson cég valamikori épületegyüttese, amely a várost átszelő Tammerkosi folyó partjára…..
Háborúzni csúnya dolog, folyik a vér, szakadnak a végtagok, sérülnek a lelkek is jócskán. Finnország a három részletben letudott II. világháborúban a vesztesek oldalán harcolt. A történelem szeszélye voltán – habár területeket veszített –, függetlenségét, társadalmi berendezkedését korlátozottan, de…..
Az ablakpárkányon szotyolázó mókus elkergette a lopakodó szarkát. (Az eset nálunk történt, a felvétel saját.)..
Természetesen nem az lesz ennek a bejegyzésnek a lényegi mondanivalója, hogy rácsodálkoztam a finn sírkövekre ragasztott horogkeresztekre, de hatásos címet kell választanom, ha olvasókat szeretnék. A közelmúltban egy finn, vidéki temetőben bolyongtam. Örülök, hogy nem vagyok kísértet, s onnan…..
Történelmi jelentőségű találkozó zajlott 1905. év végén a finnországi Tamperében. Az itteni munkásszövetség székházában futott össze ugyanis először a későbbi Szovjetunió két vezére, Lenin és Sztálin. A rövid eszmecsere emlékére a jó finnek már 1946-ban múzeumot alapítottak, amely 2014 óta megújult…..
Vejnemöjnen12 2017.08.28 08:24:50
@Bicepsz Elek: Krupszkaja portréja csak a csomagmegőrző ládikók egyikén szerepelt, ott is a fiatalkori képe. Pedig hálás téma lehetett volna a festőknek, bár egyedi szépségét nehéz lehetett hitelesen visszaadni.
Vejnemöjnen12 2017.08.28 08:25:53
@Mivan: Szép szál diktátor.
Kösz' az észrevételt!