Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Saxonville

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Törökország különös hely nekünk, magyaroknak, hiszen egyrészt mégis csak megszállva tartották az ország (egy részét) hosszú ideig, másrészt szívesen járunk oda nyaralni, harmadrészt sokan szeretjük a török ételeket és negyedrészt aki járt már ott (nekem volt szerencsém)…..
Saxonville 2012.08.10 17:14:59
Végre egy igazán jó Törökország bemutatkozó. Én is imádom Isztambult, bár csak egy hosszú hétvégét töltöttem ott a feleségemmel. Otthonos érzésem volt nekem is és ezt máshol nem nagyon éreztem. A közlekedés valóban kaotikus és egyben izgalmas. A taxisofőr ment közben kezde magyarázni, persze nulla angoltudással, hogy mekkorát bukott a török tipmixen. Hogy jobban megértsem vezetés közben előbányászta a fogadószelvényét és egy sportfogadás újságot, ami gyakorlatilag betakarta a szélvédőt és úgy mutogatta, hogy melyik meccs nem jött be neki. Halálfélelmem is lehetett volna, de ott inkább szórakoztatott, mint ahogy minden más. Az emberek iszonyatosan előzékenyek és akarnak dolgozni. Csak jelzem, hogy egyetlen koldust sem láttam abban a városban, ahol biztos, hogy 25% körül van a munkanélküliség. MInden sarkon viszont 4-en árultak ásványvizet, vonalzót, papírzsepit, narancslevet vagy éppen cipőt pucoltak. Még éjjel 11.kor is találkoztunk a Taxim téren 7-8 éves gyerekekkel, aki esernyőt vagy valami fajátékot árultak és mindezzel együtt iszonyatosan boldogok voltak.
A bazárból meg egy mondat jutott az eszembe, amit a kereskedők mondtak, amikor megtudták honna jöttünk. Madzsar basa nadzs a hasa dzsere vegyél bőrkabátot. Az előzékenységről annyit, hogy az egyik este egy étteremben kb. 11 óra körül a pincér kihozta a grátisz almateát -elma csáj- és látta. hogy nagyon ízlik. Simán felajánlotta, hogy elmegy (éjjel) egy közeli boltba és vesz nekem otthonra is. Mindenhol, ahol ettünk és ez éttermet jelent nem valami sarki talponállót valami ajándékot adtak, vagy a teát, vagy valami kenyeret sajttal előételnek, vagy egy desszertet. Elképzelhető, hogy ezek be vannak építve az árakba, de akkor is jól esik és a vendégszeretetet tükrözi. A konyha meg szerintem valami isteni napokig tudtam volna csak egyfolytában enni. Csak azt nem értem, hogy miért csak a gyroszos gyorskaját exportálják a világba.Igazából ha negatívumot kellene mondanom, csak egy dolog jut az eszembe, hogy elég füstös város cigi, vizipipa, látványkonyha meg miegymás, de ez is kibírható. Összességében én szívesen élnék a Városban, ahogy egy görög filmben beszéltek róla. Nagybetűvel és tulajdonnévként és kitelepített görögök - ez azért sokat elárul a varázsáról.