Regisztráció Blogot indítok
Adatok
varghaps (Vargha Péter Simon)

198 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Heti linkajánlónkban: hazajönnek a magyarok Angliából? Közgazdasági Nobelről érthetően.   Ha a gépek leszoktatnak a döntésekről, akkor baj lehet.... (Harford, Guardian) Irány haza?! Gyengül a font, emelkednek a magyar bérek, hazajönnek a kivándorolt magyarok? (Alapblog,…..
De most mégis megtesszük. Gurulunk tovább. Ez a poszt Csaba, Simon és Zsopi személyes búcsúja a Guruló hordótól...
Sikerült elkergetni az Ubert. Elég sokáig bírták, nagy tisztelet nekik. Lássuk, ki nyer és ki veszít a kivonulással...
Drámai átrendeződés megy végbe a világ energiapiacain, érik a korszakváltás. Középtávon mégis inkább felfelé, mintsem lefelé tendálnak az olajárak – mondja egyebek között a MOL vezető közgazdásza, a Guruló Hordó blog szerzője, Vargha Péter Simon. Hosszabb távon azonban a változásokat, az olaj…..
Sorosozás, de nem úgy. Gyorsan vége lehet a szén és gáz korának. Garantáltan focimentes linkajánló*.     * most pedig megyünk meccset nézni;) Kijött a Bloomberg New Energy Finance hosszú távú energiaelőrejelzése, sok jó ábrával (BNEF) 10 éven belül vége a szén és a gáz korának (Portfolio, a…..
És még: hogyan hangozz karizmatikusnak? Ad blocker háború. Heti linkajánlónk.   Apa kezdődik? 60000 embert cserél robotra az Iphone gyártója, a Foxconn (BBC)..
Újra divatba jött az olajkorszak végéről írni Hosszú távon ez valóban be fog következni, mert az alternatívák egyre olcsóbbak… …de előtte még valószínűleg lesznek jó évei az olajnak is..
És még: Venezuela összeomlóban, crowdsource-olt linkek. Heti linkajánlónk.   Venezuela útja a teljes összeomlás felé (The Atlantic) Patkányok, süllyedő hajók, Brexit, EU (Marginal Rev.)..
És még: lebukott az olajállamokban vesztegetésre szakosodott cég. És bazinagy olajlagzi! Heti linkajánlónk.   Ez lesz az áttörés? Itt a Tesla tömegautója (Totalcar)..
Tudod melyik országban történt? és vajon meddig bírják? - tettük fel a kérdést a Facebook-oldalunkon tegnap. Ott a válasz is. És még jó sok link, heti linkajánlónkban.   Mi a franc történik éppen a világgazdasággal? (BaldingsWorld)..
És még: így kéne javítani a magyar oktatáson, elektromos autót a népnek. Heti linkajánlónk.   Felfedezték a gravitációs hullámokat - nagyon jó magyarázós cikk (Index, magyar) Videó: Így kéne javítani a magyar oktatáson - Kertesi Gábor interjú (Youtube/HírTV) Amikor a sokszínűség húzta…..
És még: Trump angol akcentussal, Obama megadóztatná az olajat. Heti linkajánlónk.   Gazprom kontra USA LNG: jöhet a gáz-árháború (FT, ingyenes)..
Meddig maradhat a 30 dolláros olaj? Irracionális ez a szint? A Guruló hordó válaszol a kérdéseidre...
És még: Krugman hülyeségeket beszél, a bitcoin-guru kitálal. Heti linkajánlónk.   A taxiautót tiltsák be! 100 éve még ők voltak az "Uber" (Index, magyar)..
És még: pörögtek a megújulók tavaly; olcsó elektromos autó, történelmi celebek. Heti linkajánlónk.   Így tesz minket butábbá a Facebook. Egy friss kutatásról. (BloombergView)..
És még: kiberterrorizmus a spájzban, nagykorú tudomány. Heti linkajánlónk.   A tudomány most válik nagykorúvá, manufaktúrából az ipari forradalom korába lép. Interjú (444, magyar)..
És még: a kivándorlás mint halálspirál; a bullshitek tárháza. Heti linkajánlónk.   Tíz vadul pesszimista szcenárió 2016-ra (Bloomberg) Még mindig nem nőknek való vidék. A női princípium és a közgazdászok (Tim Harford)..
Kétharmaddal nyert az ellenzék, de a nettó bűnöző mai vezetés valószínűleg nem fog csöndben távozni. A venezuelai elnök az alacsony olajárak első politikai áldozata. De jó eséllyel nem az utolsó. Elsöprő győzelmet aratott az ellenzék a chavez-i baloldal felett a…..
Legalábbis a kezdő tankönyveiknek. Lelőtt orosz vadászgép - így mérgesedett el a viszony Törökországgal. Heti linkajánlónk.   Felejtsd el, amit az alap közgazdaságtan-könyvekben tanultál (Bloomberg) Török-orosz konfliktus: így fokozódott a nemzetközi helyzet…..
Az IEA energiabibliája, Portugália a görög úton, fantasztikus tibeti képek. Heti linkajánlónk.   Megjelent a Nemzetközi Energiaügynökség éves bibliája. Prezi és vez. összefogl. (IEA) és ugyanerről egy cikk IEA: Fordul a világ energia-tankhajója (Energy Post) Irán…..
És a diktátoroktól? És a tyúkbéljóslástól? Heti linkajánlónk.   Fegyverkezési verseny 2.0: mi véd meg a drónoktól? (Verge) Törökország – a piacok nem a szabadságot, hanem a stabilitást szeretik... (Fundman, magyar) ...a világhírű közgazdász ki is akadt a…..
Interjú Varró Lászlóval. És még: veszélyes pénzpazarlás atomerőművel; pszichedelikus klipp az ötéves tervről. Heti linkajánlónk. Mindenhol hódít a napelem, Európát lekörözték, Magyarország a térképen sincs. Interjú Varró Lászlóval (NRG Report,…..
+1 róla. Pozsony lehagyta Bécset. Heti linkajánlónk.   Sok okosat mond Angus Deaton, a friss közgazdasági Nobel-díjas. Szegénységről, egyenlőtlenségről és másról. (Index, magyar) Azért kapnak a közgazdászok Nobelt, amit rajtuk kívül úgyis tudott mindenki?!…..
Lehet, hogy csak a rossz idő teszi, de elég pesszimista lett a heti linkajánlónk.   Újrajátszhatja a világ a 30-40-es éveket? (Guardian) Thuküdidész csapdája: elkerülheti-e a háborút Kína és az USA? (The Atlantic) ...ilyen cuki kínai vezetőkkel biztos nem lesz…..
Egészen elképesztő módon csalhatott a Volkswagen az amerikai dízelek kibocsátásával. De csak a Volkswagen? Mik a tanulságok? Egy szoftverrel direkt tudták ki/be tudták kapcsolgatni a kocsikban a kibocsátás korlátozását, így csak a tesztek alatt vitték le a kibocsátást. Még…..