Regisztráció Blogot indítok
Adatok
bonzoltan

0 bejegyzést írt és 16 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Elrabolt és megerőszakolt nők, lefejezett gyermekek, keresztre feszített keresztények – sokkoló hírek érkeznek a Közel-Kelet ultraradikális iszlámistái által alapított új de facto állam területéről. A dollármilliárdos vagyonon trónoló kalifátus, az Iszlám Állam vezetői…..
Nemrégiben történt, hogy bejött hozzám a tanszékre egy fiatal teológushallgató, egy nagyhírű hagyományos női szerzetesrend tagja. Elmesélte, hogy nagyon fél, mert az ő rendjében a noviciátus alatt kötelező részt venniük egyénileg vezetett szentignáci lelkigyakorlaton.…..
bonzoltan 2014.06.14 10:14:40
@pacsy: mitõl ijedtél meg?
bonzoltan 2014.06.14 16:44:46
@pacsy: nem, éppen azért kérdeztem! :-)
bonzoltan 2014.06.07 18:46:48
Mit tanít az imáról a Biblia, illetve Jézus az újszövetségi hívők számára! Máté 6:9-13 és Lukács 11:2-4 semmiképpen sem egy előírt, rituális ima-minta. A tanítványok kérésére Jézus így vezeti be a választ Máté 6:7 szerint: "És mikor imádkoztok, ne legyetek sok beszédűek, mint a pogányok, a kik azt gondolják, hogy az ő sok beszédükért hallgattatnak meg." Jézusnak az ima mikéntjére vonatkozó, konkrét útmutatása, a Mi Atyánk kezdetű ima valójában egy hat pontból álló "vázlat":

1) "Mi Atyánk, ki vagy a mennyekben." - Az ima címzetteje Isten az Atya, és nem a Fiú Jézus vagy a Szentlélek, sem angyaok, szentek vagy bárki más. 2) "Szenteltessék meg a te neved." - Isten jellemvonásain és a hívőhöz való viszonyán elmélkedünk. 3) "Jöjjön el a te országod, legyen meg a te akaratod, mint a mennyben, úgy a földön is." - A harmadik részben imádkozhatunk, hogy Isten célja beteljesüljön és elvégződjön a történelemben. Ide tartozik a végső időkre vonatkozó próféciák (mielőbbi) beteljesedésének a kérése. 4) "Mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma." - Személyes ügyeink, azonnali szükségleteink a negyedik rész témája. 5) "És bocsásd meg a mi vétleinket, mikppen mi is megbocsátunk azoknak, akik ellenünk vétkeztek." - Ezzel magszabadulunk a vétleink által keletkezett adósságtól. 6) "És ne vígy minket a kísértésbe, de szabadíts meg minket a gonosztól." - Itt a próbáinkban való helytállásunkért imádkozunk.

Az egyéni imával kapcsolatban fontos dolog, hogy az ima az írás határozott parancsain és ígéretein nyugszik. Az ima szubejktív feltételei a komolyság, a tisztelet, az alázat, a sürgetés vagy kitartás, a kérés, az Isten akaratának való alávetettség, az engedelmesség, a Jézussal való közösség, a megbocsátó hozzáállás, az igaz bűnbánat, igazságosság, bátorság, buzgóság. Bűnvallás. A test és elme ébersége az értelmi éberséget, óvatosságot jelenti (lásd: Mt 26:41 és Mk 14:38-39). Hit az isteni meghallgatásban és válaszadásában. Az ima Jézus nevében, azaz az ő érdemeire, a megváltottságunkra és a vele való kapcsolatunkra hivatkozva hangzik el. A tartalmában rendszerezett, jogos érvekkel alátámasztott, józan imára a legjobb példa János 17:1-26-ban Jézus főpapi imája, mely során 1-8 között magáért, 9-19 között a tizenegy tanítványáért, majd 20-26 között a később megváltó hitre jutókért imádkozott.

Magam a tudatosan összeszedett és az Írás alapján rendszerezett biblikus imádság, illetve a szent Ignác által kidolgozott, ismétléseken alapuló, szubjektív intuitíciókat keltő, sőt a légzéstechnikájával (akár) módosult tudatállapotban végzett kontemplatív imamódszer között komoly különbséget vélek felfedezni. A Jezsuita rend (Jézus társasága) tagjainak általános vonzódása az efféle (keleties) spiritualitás iránt nagyon érdekes és "fület csiklandozó" foglalatosság lehet sokak számára. Azonban ezt én igazolás nélküli, elég komoly teológiai elhajlásként tudom csak értékelni - a névadójuknak, Jézusnak a Bibliában lefektetett, fent említett példájához és tanításához képest.
Jezsuita bloggerek Rorate reform 2013.12.06 22:07:48
Az adventi roráték megpróbálják az embert. A diákjainkat még inkább: kötelező szentmise hideg hajnalon egy fagyos templomban. Hol ebben az Isten? Gondoltuk, bevonjuk őket, amennyire csak lehet: felajánlási körmenet, sok-sok hívek könyörgése, csengetés, ministrálás, mindenféle.…..
Oh, igen, az interjúalany felébredt szörnyű, lidérces, nyomasztó álmából. Kertész Imre és Iris Radisch beszélgetése döbbent visszatekintés. Mint azok a megrázó vallomások, amelyekben a szcientológia fogságából szabadulók hökkenten néznek magukra: Én? Ezek között? Ilyen…..
bonzoltan 2013.09.15 21:11:39
@NemNick:

Ezt írtam: a holokauszt "a zsidó eredetű kereszténység két évezredes múltjának a legelejére nyúlik vissza, és az alapja nem a humanista megközelítésben, hanem az egyház hivatalos teológiájában keresendő". Azaz nem a kereszténységet és még csak nem is a katolikus egyházat okolom, hanem az egyház TEOLÓGIÁJÁT jelöltem meg a vizsgálat kiindulópontjaként.

Egy szervezet és az ő tanítása: az egyház és a teológiája nem egy és ugyanaz, sőt! Érdemes ezeket a fogalmakat szétválasztani, és előfeltevésektől mentes hozzáállással vizsgálni a kérdést, amihez kezdésnek ajánlottam a könyvet. Persze mint írtam, csak azok számára, akiket így, ebből a szempontból is érdekel a dolog. Tudom, hogy a bejáratott gondolatmenetekből kilépni nagyon nehéz...
Augusztus 20. számomra egy meglepetés-nap volt, mert előző nap este kaptam egy szlovák rendtársamtól egy telefonos kérést, hogy egy Panamából jött jezsuita szeretne Pestre látogatni, tudnék-e segíteni neki az eligazodásban. Őszintén szólva nem voltam túl lelkes a kérésre, mert két napra rá…..
bonzoltan 2013.08.28 18:07:39
Úgy tűnik, megsértődött az Egyház (is) Alföldin. OK, nem szimpatikus a művészete, és bosszantóan provokatív az egész jelenség. Egy emblematikus megjelenítője a "másik oldal"-nak.
Alföldi és társasága egy görbe tükrőt tartott a nemzeti történelem, és különösen az egyház ezeréves működéséről, szerepéről. Tetszik vagy nem, igaz vagy nem, amit mutat, mégis így látja a másik oldal az egyházat és a történelmi egyházak megvalósult vallásgyakorlatát.
Óvatosan szólok: meg kellene vizsgálni, igaz-e valami, mi igaz belőle! Mert igazságot találhatunk benne egy alaposabb és pláne őszinte vizsgálat végén! Két könyvet ajánlanék azoknak, akiket valóban érdekel, miért annyira kiborítóan ellenséges és tiszteletlenek a liberálisok az Egyházzal:
bookline.hu/product/home.action?id=2101549110&type=10&_v=Rosa_Peter_de_Krisztus_helytartoi_A_papasag_arnyoldalai
www.digitalbooks.hu/ekonyv/2534/3/kortars-magyar-irodalom/teologia-es-antiszemitizmus-detail.html
Különösen a másodikat ajánlom az egyházi személyek figyelmébe, és elsősorban teológiai szempontból!
És még egy: nem csak Vidnyánszkynak és a katolikusoknak, de - bár nem tudnak róla - Alföldinek és az egész idegesítő "másik oldal" képviselőinek is szükségük lenne a megváltás üzenetére. Viszont egy önvizsgálatra képtelen, megsértődött és kioktató Egyház képviselői nemhogy Jézus üzenetét átadni, de még a kapcsolatot felvenni sem lesznek képes azokkal, akik felé leginkább szolgálniuk kellene! Nem a régi bigott, hanem egy felülvizsgált és megújult hittel!
bonzoltan 2013.08.28 21:48:27
@cserenkov: én is köszönöm, bár nem vagyok liberális, elolvasom az ajánlott könyvet. Igazából számomra nem is annyira a történelem, a bulvárhírek, vagy az összeesküvés-elméletek az érdekesek. Talán annyiból mégis fontosak, hogy felkelthetik az érdeklődést a lényeg iránt.
Viszont az, hogy az Egyház felvállalt tanítása, a teológiája (katekizmusa) összhangban legyen a Biblia tanításával, az már egy olyan terület, ahol nem megengedett hibázni. Ezért elsősorban a második könyvet ajánlom azoknak, akik valóban meg szeretnék vizsgálni a római katolicizmus ön-eredeztetését és önmeghatározását.
A hallgatói tiltakozásoknak és a kormányzati érvelésnek egyik kiemelt eleme a röghöz kötés kérdése. A kormány eltökéltségét jól jelzi, hogy az alkotmánybíróság által a röghöz kötéssel ellenében felhozott érvek, és a hallgatóknak tett saját ígérete ellenére, az AB-t…..
bonzoltan 2013.06.10 13:26:19
A Pézsma előbb belinkelt a cikkében a hallgatói szerződés intézményét a röghöz kötés szóra cseréli, ez demagógia-szagú. Tehát visszatérve az eredeti kifejezéshez, a cikkben pontokba szedve leírtakkal ellentétben hallgatói szerződés
1, szerintem nem sérti a nevezett jogokat, csak kötelezettségeket tesz azok mellé,
2, nem korlátozza a szabad mozgást, viszont biztosítékot tesz a „kedvezményes kölcsön” fisszafizetési kötelezettsége mögé,
3, máshogy fogalmaznék: mielőtt (akár végleg) külföldre menne a diplomájával a hallgató, térüljön meg a magyar adófizetők felé a hallgató tudásába tett befektetése,
4, ebben a pontban a Pézsma a hallgatói szerződések mellett érvel...
5, nem kötelező a felsőoktatásban tandíj nélkül részt venni, csak akkor tandíjat kell fizetni, „sajnos” a rendszerváltás óta nincsen ingyenebéd,
6, az EU-s kifizetések is nemzeti befizetéseken alapulnak. Ha a kitelepültek hazautalásait (2,4mrd/2011-es év) akarjuk értékelni, meg kell nézni az országból kimenekített pénzeket is (242 milliárd dollár), ezen a téren Magyarország egy főre vetítve dobogós a világranglistán (talán éppen a HAHÁ-hoz hasonlóan gondolkodó magyar emberek miatt – bocs!)
7, a felsőoktatásnak nem a „nehezebb körülmények közé születettek”, hanem a szorgalmas és értelmes emberek lehetőséghez juttatása a célja. Az esélyegyenlőség épp a kommunizmusban volt túlhangsúlyozva, de az nem működött. A „nehezebb körülmények közé születetteknek” épp a hallgatói szerződés ad lehetőséget, fenntartható módon kedvezményes kölcsön formájában,
8, na itt a lényeg: az állampolgárok befizetett adójáról van szó! Éppen ezért nem csak a hozzáférés, de a felhasználás megtérülése is fontos, ez az én legfontosabb érvem éppen a hallgatói szerződések mellett!
9, Az, hogy adott esetben a hallgai szerződésben rá róttak teljesítésétől a hallgató el tud menekülni (pl. külföldre), nem jelenti azt, hogy nincs értelme magának a szerződésnek sem, sőt: éppen ezért biztosítékok is kellenek mögé. Egyébként a Pézsma logikájával a bűntető törvénykönyvnek sincs akkor értelme, mert el lehet menekülni az igazságszolgáltatástól?
10, valóban, pártfüggetlen a hallgatói szerződés bevezetésének szükségessége, és morális az alapja: a kölcsön visszafizetésének, talán az EU-tól sem idegen évezredes „hagyománya”.
+1, az „elhibázott gazdaságpolitika” mint a „spórolás” oka talán jól hangzik. Ugyanakkor örülök annak, hogy az ország újabb IMF-hitelfelvétel nélkül végre kikerült az EU túlzottdeficit-ejárása alól. A cikk rossz kormányzásról beszél, de ezeket elfelejti elismerni, és azt is, hogy 2008 óta egy nem kis világválságot élünk meg, ami még nem is múlt el. A Pézsmával ellentétben a fidesz indulatos szidalmazása helyett inkább maradnék a hallgatói szerződések kérdésénél. Azt hiszem, ez a botrány nem érdeke a kormánynak, hisz népszerűséget veszít vele. Mégis a hallgatói szerződés intézményének meg kell maradnia, mert végre a kölcsönös előnyök keresésének hozzáállásával ismerteti meg a diákságot is. Elengedése a kormány részéről a hűtlen kezelés tényállását merítené ki, amit a magam részéről, befizetőként nem szeretnék.
Nem tudom, ismeritek-e azt, akiről beszélni akarok. Elég ellentmondásos figura. Egyrészt rajonganak érte, 4-500 ember jár el hetente a hittanóraszerű „kedd esti alkalmaira”, másrészt vannak, akik kígyót-békát kiabálnak rá és legszívesebben azonnal máglyára…..
Kedves Olvasóim, előrebocsátom, hogy nem vagyok teológus (szociális munkás vagyok egyébiránt), és a Biblia egyik eredeti nyelvét sem ismerem. Erre vonatkozó szellemi ajándék és felhatalmazás hiányában azt sem fogom tudni megtenni, hogy olyan színvonalas bejegyzéssel…..
bonzoltan 2013.01.28 22:13:21
@Kéry Zsuzsanna: Örülök. Ráadás: Izrael a Bibliai próféciákban előadás-sorozat, közvetlenül a fenti messiási krisztológia sorozat előtt hagzottak el ezek az előadások is Budapesten. Számomra az eddigi legmeghatározóbb tanítás, amit hallottam, és nem csak szorosan a zsidó-kérdésről:
www.bibliatanitasok.hu/bibliatanitasok.hu/Hirek/Entries/2012/5/22_Izrael_a_bibliai_profeciakban_-_konferencia.html