Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Yohanan

35 bejegyzést írt és 5 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Mint azt szerdán említettem, elérkezik az utolsó poszt ideje is. Nézzük a tegnapi utolsó benyomásokat a befagyott tóról először, mint afféle búcsút a várostól: Majd elérkezett a ma reggeli 3:30-as felkelés és küzdelem az elemekkel a reptérig és a repülő belsejébe. Íme…..
Elérkezett a búcsú ideje. Holnap után véget ér a nagy kaland, az a négy és fél hónap, amit Osloban töltöttem, Erasmus kiküldetésem során. Ez az utolsó előtti poszt, afféle összegzése lenne a félévnek, mint mindig, sok képpel és kevés szöveggel. Előtte azonban nézzük…..
Most, hogy közeledik a karácsony, és a város is felöltözött ünnepi díszébe, utolsó vasárnapomon ellátogattam egy anglikán közösségbe, a Szent Edmund Templomba. Adventhez méltó módon, esti, különleges istentiszteletre látogattam el, amelyen 9 lecke és 9 korál hangzott el,…..
En Saga i Ultima Thule Drøbak 2012.12.14 18:17:13
Ma csodát láttam. A csodát úgy hívják Drøbak. Ez a település a norvég karácsonyi falu, délre fekszik Oslotól, a fjord keleti partján. A helyiek elgondolása szerint itt lakik az igazi Mikulás, a finnek csak mondják, hogy náluk. Ezt a vitát nem tudom eldönteni, de ha…..
A héten meglátogatott az egyik régi kedves barátom, így szokatlanul hamar jön újabb poszt közös kalandjainkról! Az első és legkeményebb műsorunk az érkezés éjjelének hazajutása volt, hiszen 0:30-kor találkoztunk, mikor a tömegközlekedés már leállt. Így nem maradt más…..
En Saga i Ultima Thule Még élek! 2012.12.06 16:12:30
Ha azt hittétek már többé nem lesz poszt, akkor tévedtetek! Egy mentségem van csak a késedelemre: az elmúlt 3 hétben vizsgaidőszak címén szellemi elhalálozást iktattam be. Éppen ezért se izgalmakról, se csodákról nem tudok beszámolni, de van pár uncsi képem, amit megoszthatok…..
Régen volt poszt utoljára, most sem lesz túlságosan bő, de meg kell osztanom mai élményemet. Ellátogattam a már sokat látott városházához, hogy szemügyre vegyem a híres, mitológiai fa reliefeket az udvart övező falakon. Nézzük először szemből az épületet (innen még nem…..
Csodálatos hét van a hátunk mögött: múlt pénteken megtörtént, amire a legjobban vártam megérkezésem óta, vagyis drága szerelmetes Lilim eljött, hogy egy hétre a munkát feladva önfeledten élvezzük a várost! Címszavakban, képekkel illusztrálva íme a hét nagyon nagyon szűk…..
En Saga i Ultima Thule Stortinget 2012.10.25 09:56:14
A tegnapi napon a művészettörténetes csoportommal volt lehetőségem ellátogatni és megtekinteni belülről a norvég országgyűlés épületét, amelyre a cím is referál (Stortinget = stor-nagy, ting-gyűlés, et-névelő, vagy hogy is nevezzem). Nézzünk először egy külső képet, ami…..
Vasárnap lévén folytatnám az osloi vallási körutat. A mai napon a város szívében található Oslo Domkirke evangélikus (az ország államvallása) templomba látogattam el. Hűséges olvasóimnak ismerős lesz az épület, nézzük hátulról, oldalról és szemből: Íme a vele…..
En Saga i Ultima Thule Holmenkollen 2012.10.18 15:06:29
Kedves olvasóim! A héten voltam kirándulni! Túl sok kommentár nem szükséges hozzá, kimentem a város másik szélére, a Holmenkollen síugrópályához, alább következnek az ott készült képek! Kezdjük a metró egy képével: Fantasztikus kis csodavilágba csöppentem itt, ahol…..
Ha a múlt héten nem lett volna elég belőle, akkor most egy kicsit még visszaszállunk a norvég black metal világába, tegnapi napon ugyanis volt szerencsénk ellátogatni a Neseblod Records boltjába, amely black metal múzeumként is üzemel.  Mivel a város tereprendezése nem az…..
Prometheus 2012 "Ez most mégis mi a fene volt?" hallatszik az egyszerű kérdés a néző szájából. Ez kérlek Ridley Scott angol - egyébként zseniális - filmrendező új alkotása. Alien filmet vártál? De cuki...Nézzük miből éltünk:Az elején le kell szögeznem, hogy az olyan Alien…..
Yohanan 2012.10.07 10:44:04
@kuki123: Logika = nem a szájbarágásról szól. Az a baj, a mai filmnézőkkel, hogy a lyukakat hibának nézik, mivel lövésük sincs arról, hogyan is működik a művészet. A sekélyes fantáziát ne a rendezőn/forgatókönyvírón kérjük számon. Illetve ne felejtsük el, hogy lesz folytatás. Ha filmes szempontból nézzük a Gyűrűk Ura első filmadaptációja is logikátlan mert a végén nem jutnak el Mordorba.
Yohanan 2012.10.07 17:40:49
@Andal: olvasd el Mary Shelley-től a Frankensteint, szerintem sok kérdésre választ fog adni!
Rövidesen megkezdjük mai mesedélutánomat. Már most előre kell bocsátanom, hogy sok dologról lesz szó, így a cím félrevezető lehet, a lényeg azonban mindenképpen a tegnap esti Enslaved koncert lesz a bejegyzésben. Kezdjük az elejéről! Drága Nyuszikám! El kell, hogy…..
És újra itt vagyok! Egy héten két poszt ebben a rohanásban, nahát!  Na de vegyük komolyra a dolgokat: ma csak egy rövid kis szösszenetet eresztek meg, hiszen lévén vasárnap, ellátogattam egy helyi templomba (a már korábban mutatott Szent Olaf katedrálisba) másodmagammal, hogy…..
Pár nappa ezelőtti kalandom a Vigeland Parkba, a Gustav Vigeland (XX. század eleji norvég szobrász) életművének szentelt parkba vitt el, némi kis színes felvezetéssel, szokásos módon! Kezdjük a legfontosabbal: levelet kaptam a Nyulamtól megint! :) Szépséges, szerelmes, Nyulas…..
Erre a hétre annyi magyar videó jutott, hogy most kizárólag belőlük csemegézünk az e heti klipmegosztásban. A Mary PopKids a Punnany Massiffal az év egyik - ha nem a - legjobb klipjét készítette el együtt, amiben egy nagy házibuli pillanatait lassították le. Az Irie Maffia Busa…..
Yohanan 2012.09.24 18:44:38
@Törpe minoritás: Lehet, hogy nem arról kell a folk metalnak szólnia, hogy végletekig autentikus, tökéletesen népi és hagyományos legyen (akkor csak sima folk lenne), hanem hogy a felszínre hozzon valami újat és valami régit. Nagyobb mélysége van még a legamatőrebb kocsmafolk metal bandának is, mint a mai zene tetemes részének. Nem azért, mert profi, nem azért mert "odabasz" vagy valami hasonló, hanem azért, mert irodalomi, néprajzi és történelmi érdeklődés húzódik meg a háttérben, amire kevés a precedens más zenei irányzatoknál. A többit "Szakadár Szmöre" már úgyis elmondta.

Az irodalommal kapcsolatos tévedéseidet már csak azért nem rovom fel (mmint, hogy a romantikus horror hülyeség), csak hogy meg ne sértődj!
Tegnapi órai kirándulásomról szóló bejegyzésemmel a festészet szerelmeseinek szeretnék kedvezni, ugyanis a Norvég Nemzeti Galériában jártunk, ahol órát hallgatunk és a diákok egy része (köztük én is) festményekről adott elő rövid prezentációt. Az oda felé vezető úton…..
Hosszú szünet utána, ma újabb kirándulásra hívom olvasóimat! Az alábbiakat két részre fogom osztani: az első néhány kép újabb érdekes, izgalmas életképeket fog tartalmazni az elmúlt hétről, a második felében (a nagyobbik részben) pedig a Kultúrtörténeti Múzeumban ma tett…..
Jó pár nap eltelt, mióta utoljára jelentkeztem volna, ezért elnézést szeretnék jelen keretek között kérni, de a helyi húsdaráló teljes mértékig beindult. A mai bejegyzés több rétegű lesz, sok apróságról szeretnék írni, illetve egy kiemeltről. Kezdjük a tegnapi estével.…..
Folytatjuk élménybeszámolónkat! A mai napon két történésről szeretnék beszámolni: egyrészt a címben is megjelölt Oscarshall meglátogatásáról, valamint az útról, amely során sikerült belefutni egy igazán látványos légiparádéba is! :) Kezdjük ezzel: mivel az épület…..
Ez a nap is eljött. Tavaly ilyenkor nem hittem volna még, hogy 1150 éves viking hajókat fogok egészen testközelből megnézni. Pedig így történt, mai kalandom az osloi Vikingskipshuset-be, vagy vagyis a viking hajók múzeumába vezetett el. A képek, amelyeket az alábbiakban közölni…..
Kedves Olvasóim! Szerencsésen megérkeztem Tartuba. 2000 kilométer, 7 óra, 1 óra időeltolódás. Ha belegondolok, Budapestről majdnem 3 óra, Piliscsabáról pedig több mint 5 óra hazajutni. Na, de kezdjük az elején. A LOT lengyel légitársaság (nekik még van ilyen)…..
Sok napnyi indokolt kihagyás (nem történt semmi érdekes) után ma egy nagyon vastag képcsomaggal szeretnék kedveskedni az olvasóknak. Mai napon a kikötő volt terítéken, ennek megfelelően egy kicsi vikinget vettem magam mellé, hogy segítsen az utamon: Még hogy a trollok nem…..
Íme: Nem erre a látképre számítottatok, igaz? Pedig itt ilyen. A város "kis Pakisztán" gúnynevű részén van (erre is mindjárt kitérek), ott, ahol korábban már kerestem - csak akkor is így zárva volt az üzletek nagy része mint most. Látnivaló ettől függetlenül volt, nézzük…..