Regisztráció Blogot indítok
Adatok
amy.m

0 bejegyzést írt és 6 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Mai történetünk megírója, Sherlock tulajdonképpen válasz után nyomoz: vajon nekivágjon-e a nagyvilágnak, vagy maradjon. A kérdés persze most is sokkal bonyolultabb annál, mint hogy egyszerű sablonválaszt lehetne rá adni, mint ez a következő sorokból is kiderül. Segítsünk…..
amy.m 2012.09.03 12:59:01
1) miért mondtál fel anélkül, hogy már a kezedben lett volna egy új munkahely? és miért mondtál fel csak amiatt, hogy "felfelé nyalni kell és lefelé taposni"? azt hiszed, hogy egy másik munkahelyen, főleg Magyarországon, főleg középvezetői állásban nem ugyanez várt volna? minden cégnél vannak jó és rossz dolgok, egyetlen cég sem működik tökéletesen, de ez a "nyalás" dolog szerintem cégtől függetlenül mindenhol ott van

2) ezzel a módszerrel állást kapnod szerintem egyenlő lenne a lottó 5-sel. ma Magyarországon, az én tapasztalataim alapján nem így osztanak állást. az állások 10%-a kerül ki a hirdetőfalakra. a többi már előre betöltött, meg sem hirdetett, és megnyerésükhöz egy valamire van szükség: kapcsolatokra. az alatt a 10 év alatt középvzetőként milyen kapcsolatrendszert építettél ki? azt most miért nem használod fel az álláskereséshez? mert minden csak ezen múlik. nem a diplomán!!! az egyik volt munkahelyemen új emberre volt szükség, a főnököm megkérdezte, hogy nem ismerek-e vkit. olyan embert pont nem ismertem. megkérdeztem, miért nem ad fel egy hirdetést? válasz: á, felhigult a szakma, rengeteg idő, nem lehet rendesen leinformálni, megbíható ember kell, akit vki beajánl, mert neki az a megbízható.
arról nem is beszélve, hogy nagyobb cégeknél először cégen belül tesznek ki hirdetést, amihez egy halandó hozzá sem fér. ha vkinek van ismerőse, aki jó lenne a munkára, először azt hívják be. és csak vég esetben vkit a "külvilágból".
Ti hogyan vettetek fel új embereket a volt cégedhez? mi alapján választottak?

egy tökéletes álláshirdetés mellett rábízni magad egy közvetítő cégre, és várni a karosszékben, szerintem óriási hiba volt. minden ajtón kopogtatni, és minden kapcsolatot kihasználni.
ez ma már egy ilyen világ, 1000 munkakeresőre jut 1 állás, csak a törtetők, "nyalók"=kapcsolatépítők, talpraesettek jutnak előre, a rendes, jószívű, tisztességes emberek, akik tisztességesen szeretnének állást kapni és utána dolgozni, véleményem szerint a mai világban teljesen esélytelenek.

3) külföld: talán egy kicsit könnyebb a tisztességeseknek, talán kicsit jobban megbecsülik azt, aki dolgozni akar, de ott sem könnyebb érvényesülni egy fokkal sem! attól, hogy vki kiköltözik még nem fog az összes többi dolog a szájába repülni sültgalambként. ott is mindenért keményen meg kell harcolni, és most nem kifejezetten a sokat dologzásra gondolok, hanem ugyanarra a törtetésre, könyökölésre, és talpraesettségre, ami Magyarországon is kell, és ami mindenhol kell, már csak egy egyszerű hétköznapi probléma megoldásához is, nemhogy egy állás megtalálásához...
Ma Svájcba visz utunk, ahonnan Flow küldte el tapasztalatait (a Facebookon, mert hát így is lehet, ugye...). Írása (mely remélem, csak első a sorban) nem túl hosszú, de érdekes információkat tartalmaz. Hát lássuk! TROLLFIGYELŐ: Trollt láttál? Írj…..
amy.m 2012.08.26 10:39:29
A blog írójával teljesen egyetértek, a kommentelőkhöz írnék:

Számoljunk! Vegyük ezt a 60 000 frankos fizetést, ami annyira jól hangzik.

60 000/12=5 000 havi bruttó
5 000 * 0.8 (mert kb 20%-a az összes levonás) = 4000 frank havi nettó

És akkor:
lakás: 2 vagy 3 személy részére, egy elfogadható, emberi lakást én nem láttam 1500 alatt (Zürich környéke), ebben benne van a rezsi.
kötelező egészségbiztosítás 2 személy részére kantonon belüli lakhelytől függően kb 400-500 frank
kaja, háztartás, megint 2 fő: legyen 1000, úgy hogy benne vannak a háztartási dologok is, viszont semmi extra (étterem, kávézó, stb)
bérlet: zónától, vagyis a lakástól, vagyis a lakás árától, és kiadási esélyektől függően lehet 70-200 frank, havonta, ha éveset vesz az ember, akkor 20-30%-al olcsóbb. viszont akkor egy ütemben kell lecsengetni 2 főre, 4 zóna esetén, ami már jó távol van, kb 3000 frankot.
kocsi (persze ez opcionális, és egyáltalán nem kötelező, de azért a gyerekes családok szeretni szokták): havi kb 400 frank (biztosítás, parkoló, üzemanyag)
ja, és ha gyerek is van: ugyan van adókedvezmény, viszont, ha az anyuka vissza akar menni dolgozni, akkor rá kell bízni valakire szegényt, ugye. Erről nincsenek teljesen biztos infóim, de 1000-2000 frank/gyerek/hónap-ból lehet megúszni (tagesmutter, támogatott ovi, stb..)

akkor most adjunk össze:
1500+400+1000+200 = 3 100
kocsival:
3 500

Mennyi marad? 900-500 frank, ha anyuka nem dolgozik, és vigyáz a gyerekre. Az 500 frankot pedig félre tesszük, de akkor tényleg semmi extrát nem vettünk! Még egy pólót sem.

Javítsatok ki, ha tévednék, nekem is jól jönnének a további spórolási tippek! Nekünk ezen összegek alá mennünk még nem sikerült.

Ezek után abból a gykornoki fizetésből én tényleg nem tudom, hogy lehet itt megélni...
amy.m 2012.08.26 11:19:33
@komisz_kölök: szektoronkénti megkülönböztetés pedig nincs!!! a kérvény beadásának időpontjától függ csak, aki kapja, marja alapon. negyedévi bontásban, amit már írtam. ha elfogyott, akkor ennyi...
Néha előfordul, hogy olyan történet érkezik, amely mintegy megcsavarja a Határátkelő nézőpontját és azt mutatja meg, milyen külföldiként (vagy külföldivel) élni Magyarországon. Akik hosszabb ideje követik a blogot, azok talán emlékeznek Rg történetére, aki egy afrikai…..