Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Rg

0 bejegyzést írt és 59 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A mai poszt hét év angliai élményeinek rövid összefoglalója. Ami kifejezetten tetszik Gábor írásában, hogy nem próbálja meg úgy beállítani az angliai életet, mintha az csupa móka és kacagás lenne, hanem felvázolja az árnyoldalait is. „1998-ban ötéves érettségi…..
Rg 2014.08.12 09:35:50
@Hari Seldon 2:
Nalunk ugy volt, hogy ferj jott elore, es abban egyeztunk meg, hogy mi akkor jovunk a gyerekkel utana, ha en talalok magamnak allast. Mert nekem fontos volt, hogy mindketten ne ugorjunk fejest az ismeretlenbe. Szerencsere a ferjem 2 heten belul dolgozott. Mi vegul 4 honap mulva jottunk ki (1 honap volt, mire olyan munkat talaltam, amilyet szerettem volna, es 3 honap volt a felmondasi idom otthon).
Rg 2014.08.13 09:04:23
@Herr Géza:
Ez de aranyos! :)
En sem szandekozok tobbet a ferjem nelkul elni, de akkor sajnos muszaj volt.
A határátkeléshez mindig elszántság és bátorság kell, de valamiért azt gondolom, fokozottan igaz ez 50 éves kor fölött. A mai poszt szerzője, Kata 53 évesen még csak most kezdi németországi életét, Magyarországon fejlesztőpedagógus volt, most egy idősotthonban…..
Rg 2014.08.08 11:11:08
@Babette.: szerintem ugy jott ki a 100, hogy megszoroztak a 47-et kettovel, osszesugtak, hogy az a 94 tul egyertelmu, kerekitsuk fel 100-ra. :)

Btw en pl ugyanazt csinalom itt, mint amit otthon csinaltam. Csak eppen 8x annyit keresek akkor is, ha nem szamolom a munkaltatoi benefiteket. Az elet meg nem 8x dragabb. Ha otthon is megkeresnem ugyanezt az osszeget, szo nelkul hazakoltoznek masnap, es ugy elnek, mint egy kiraly...:D
Rg 2014.08.08 11:11:08
@Evain: ezt te is ugy ertetted hogy az erdore jarnak fat lopni? :D
A minap jelent meg egy poszt arról, a mai fiatalság (vagy legalábbis egy része) milyennek látja a mai magyar valóságot. A mai történet némileg erre rímel, hiszen Peti ugyan még Magyarországon van, de úgy látja, a lehetőségei nagyon szűkösek, ezért úgy döntött, ha augusztus…..
A tegnapi (többféle értelemben is) forró poszt után ma hűvösebbre vesszük az irányt és egészen Svédországig szaladunk. Kiderül, tényleg olyan magasak-e a svéd adók; hogyan jöhet össze egy évben 61 nap szabadság (háromszor adtam össze és annyi...); és az is, mi a…..
Rg 2012.11.23 14:51:38
@venator: Ja, bocsi, mire eljutottam odáig az olvasásban, hogy Dánia, már megírtam a kommentet.
Engem amúgy nem az szokott felidegesíteni legtöbbször, hogy valaki nem tud megoldást a problémára (és most itt el is vonatkoztatok az orvosoktól), hanem az, hogy nem is akar gondolkodni a megoldáson, ezért elküld a francba, holott azért fizetik, hogy segítséget nyújtson.

Off: Momo megszült már? Mostanában nincs nagyon időm olvasni a blogot sajnos, visszajöttem melózni, meg a kis princess-szel vagyok általában, de érdekel, hogy mi lett vele/velük.:)
Rg 2012.11.23 14:59:39
@venator:
Na várjál te vagy az apuka? Öööö, mi van? :D
Érdekes levél érkezett Svájcból, melynek szerzője, Adrián húszévesen került ki a szüleivel Németországba és a saját bőrén tapasztalta meg a nyelvtanulás, beilleszkedés minden kínját. Bár sikerrel járt, mégis azt mondja, nem akar élete végéig ott…..
Rg 2012.09.11 23:40:52
@venator: Igazad van,sok a változó,amivel nem lehet kalkulálni.Lehet,hogy majd én is átgondolom a helyzetet,mert a gyerek oktatása nekem is fontos,és szeretném,ha része lenne az életének a kultúránk,de nem minden áron.Meg mint mondtam,nálunk más a felállás,mi fontosnak tartjuk,hogy mindkét nyelvet és kultúrát megtanulja a gyerek,akkor is ha történetesen egy harmadik országban fogunk élni.De valószínűnek tartom,hogy hozzád hasonlóan gondolkodnék a ti helyzetetekben.
Rg 2012.09.11 23:44:50
@enrobag: :)
Nem csak ez a kijelentés kérdőjelezi meg,csak ez a legfrissebb élmény.
Rg 2012.09.11 23:55:44
@venator: Úgy értem a helyzeteteket,hogy mindkét szülő magyar (ugye?:$).Teljesen más,ha mindkét szülő Süsü a sárkányon nőtt fel,meg az is mikor az egyik Süsün,a másik meg Fidudidun (vagy minek hívják :D).Ilyenkor egyértelmű,hogy a gyereknek nem csak Süsü lesz,hanem Fidudidu is!:)
A hozzászólásokban többen szokták előszeretettel (vérmérséklettől és intelligenciától függően eltérő stílusban...) a blog szemére vetni, hogy reklámot csap a külföldre költözésnek. Miközben sok olyan poszt születik és született (az előző helyünkön is), amely nem csak…..
Rg 2012.09.05 19:50:58
@ZF2: Én nem is hasonlítottam össze a középiskolai és az egyetemi tanárt.Csak azt mondom,hogy az egyetemi tanár sem keres akkora összeget,mint amit sokan gondolnak.
Az egyetemi tanár (tan.segéd,adjunktus,docens is) tart órákat,és mellette kutat,és publikál,és témavezető.Nyilván mást követel meg egy ilyen munka,mint a középiskolai tanárság.
De az alap fizun kívül ritkán viszel haza pénzt.Mikor én tartottam angol nyelvű órákat,annyit mondtak,hogy persze,majd kifizetjük,csak éppen a mai napig nem érkezett meg a pénz a számlámra (lehet,hogy másnak fizették ki?:O)
Vendégtanítás...ööö...nem tudom mennyire vagy képben a dolgokkal,de kb kihalásos rendszer van.És szó szerint kihalásos,mert attól,hogy valaki nyugdíjba megy,még nem megy el,azaz nem lehet a helyére senkit felvenni.A fokozatszerzés sem csak rajtad múlik,mert megvan,hogy hány docens lehet adott tanszéken,és amíg valaki el nem megy (azaz meg nem hal),te nem leszel docens,hiába csináltad meg a habilitációt,mert nincs rá pénz.
Tehát egyedüli plusz pénz a pályázat lehet,de ez is egy igen kiváltságos szűk rétegnek adatik meg.(Na jó,ha valaki kap ösztöndíjat valamelyik EU országba,akkor abból félre tud tenni,de ugye ezek az ösztöndíjak is max 2 évesek,utána visszacsöppen mindenki a magyar valóságba.)
Rg 2012.09.05 20:30:34
@ZF2: Ja,hogy a vendégprofot külföldön értetted...Ez lehetséges,csak jó kapcsolatok kellenek hozzá.
Azt viszont nem gondolom,hogy valaki attól lesz rossz egyetemi tanár,hogy nincs külsős cége vagy hasonló.Ettől még lehet baromi jó oktató,meg lehet a világ élmezőnyében a kutatásban.
A külföldi projektekből én egyszer láttam mindösszesen pénzt,pedig volt pár,amiben részt vettem.A vizsgáztatásért meg már nagyon régen nem fizetnek pluszban,ez a munkakör része.
Rg 2012.09.06 10:34:15
@Nyulz of the World: Tanársegéd 175k bruttó,ami 106k nettó.
Nem tudom milyen egyetem kifizetéseit láttad,de perpillanat nagyon szar a helyzet.(Pl. én többször is önköltségen vettem alkatrészeket egy-egy méréshez,mert nem volt rá pénz...)
Aztán hogy teljesülnek-e, az más kérdés. Ivettnek és párjának teljesült, megtapasztalták, milyen az, amikor „leesik a húszfillér". Az írás Grazból érkezett, hogy miként jutottak odáig, rögtön kiderül. TROLLFIGYELŐ: Trollt láttál? Írj a…..
Rg 2012.09.03 11:37:29
@whowho:
Barátnőmnek ugyanilyen főnöke volt itthon,mikor letelt a 3 év és látta,hogy nem halad semmire megkérdezte a főnökét,hogy szerinte hány év kell még,hogy befejezze a PhD-t?Főnök azt mondta neki,hogy hát még legalább ennyi.Barátnőm meg fogta magát és kiment Svájcba PhD-zni.Ajánlom neked is,kint nem számít,mennyi idős vagy,meg mennyi impaktod van,csak a rátermettség.
Rg 2012.09.03 11:40:44
@freelander1:
Nem minden fizikus akar Cernben dolgozni.Nekem sem lenne kedvem 56.szerzőként szerepelni a cikkekben...
Rg 2012.09.03 14:46:44
@whowho: Szerintem sosem fogod megtudni,még meg nem próbálod.Barátnőm pl nem Magyarországon felvételizett a svájci egyetemre,hanem ott kint.Neki sem volt egy darab cikke sem,hasonló okok miatt,mint neked,de addig keresett,még talált témavezetőt meg ösztöndíjat kint.Oké,ő akkor 30 volt,de szintén nem friss diplomás.Erre szokták azt mondani,hogy aki keres az talál...
Egyébként pedig phd felvételin 20 pontot lehet szerezni a diploma minősítésével,30-at odtk vagy cikk plusz nyelvvizsgával,és 50 pontot a felvételi elbeszélgetésen.Tehát ami leginkább számít az az,hogy mennyire tudod eladni magad a felvételin.De ha nappalin nem megy,akkor még mindig ott a költségtérítéses,amit meg lehet próbálni,esetleg az egyéni elbírálásos.Igazán vérre menő küzdelem a nappalis helyekért szokott lenni,de én azt gondolom,hogy ha találsz egy olyan témavezetőt,aki melléd áll,és igazán kellesz neki,akkor semmi sem lehetetlen.
Nálunk volt egy külföldi srác is,akinek MOB ösztöndíja volt,és érdemes a Balassi Intézetnél is bepróbálkozni,hátha...
Határátkelő Bejgli helyett ataif 2012.08.31 06:53:00
Egy kis egyiptomi ízelítő ottani országfelelősünktől, avagy Timi elárulja, milyen is a kairói élet Ramadán ünnepének idején. Egy biztos: az önmagukat éheztető, ostorozó muszlimok képe nem feltétlenül felel meg a valóságnak. (A képek nem a szerző…..
Rg 2012.08.31 18:35:00
Az egyiptomi kollégám tök rendes,pont olyan vendégszerető,mint ahogy a posztoló írta.Mikor megszületett a lányom,egy fél kecskét ajándékozott nekünk,hogy csináljunk bulit a gyerek tiszteletére.:)
Többször voltam már náluk vendégségben,legelőször azért,mert meg akarták köszönni,hogy segítettem nekik (mikor idejött a kolléga én hurcoltam körbe minden hivatalba,később meg én voltam a kapcsolattartó a gyerekeinek az oviban és az iskolában),na hát kb ez a karácsony van érzésem volt a roskadásig rakott asztaltól,pedig ugye ez csak egy szimpla vacsora volt,semmi Ramadán.
Az is igaz,hogy mikor Ramadán van,sose eszünk-iszunk mi sem a kolléga előtt.Karácsonykor meg ő is kellemes ünnepeket kíván.Egyszer még pókereztünk is vele,de nem lehetett játékzsetont használni,mert a szerencsejátékot tiltja a Korán,így földimogyoróval helyettesítettük a zsetont (mert akkor már nem szerencsejáték,hanem just for fun),amivel csak annyi volt a gond,hogy erősen fogyott játék közben.:D
Egyszer hozattunk vele valamit Pestről az african shopból,de nem akarta elfogadni az árát hosszas könyörgés után sem,úgyhogy sütöttem egy abszolút sertésmentes süteményt thank you jelleggel,na azt hazavitte a gyerekeknek.
Szóval tök jó a poszt,teljesen ugyanezt tapasztaltam én is kicsiben.:)
Mindemellett minden tiszteletem a posztolóé,mert számomra az iszlám annyira idegen,hogy tuti nem tudnék áttérni rá,de még férjnek sem választanék muszlim férfit.Az viszont érdekelne legalább egy komment erejéig,hogy milyen volt a randizós időszak,mert amit a kolléga mesélt az számomra elég bizarrnak tűnik...
Rg 2012.09.01 09:27:00
@magyarlanykairoban:
Azért csak egy felet,mert a másik felét a saját gyerek bulijára vágták,akkor múlt 1 éves a kiscsaj.:)
Néha előfordul, hogy olyan történet érkezik, amely mintegy megcsavarja a Határátkelő nézőpontját és azt mutatja meg, milyen külföldiként (vagy külföldivel) élni Magyarországon. Akik hosszabb ideje követik a blogot, azok talán emlékeznek Rg történetére, aki egy afrikai…..
Rg 2012.08.06 07:15:54
@mommmmo:
Jól érted.Ha előre teszitek meg az apaságit,akkor is a te neveden lesz 30 napig a gyerek,aztán átkerül apáéra vagy amit választotok.:)
Rg 2012.08.06 07:17:26
@Chang Yai:
Lehet kettős vezetékneve a babának,azzal nem szaroznak.Mikor házasságot kötsz vagy apaságit csináltattok,akkor megkérdezik,hogy és mi legyen a születendő gyerekek neve.Lehet választani apáét,anyáét,meg mindkettőt kötőjellel.:)
Rg 2012.08.06 07:19:32
@zachary:
Nem tudom hány nap az ügyintézési idő,de ha túlléptek rajta,akkor érdemes nekik tértivevényes levelet küldeni (ahogy fentebb írták),hogy tájékoztatást kérsz az ügy menetéről,a KET értelmében jogod van hozzá.De tapasztalatom szerint a BÁH határidőre dolgozik.