Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Tylia cordata

0 bejegyzést írt és 653 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Erkölcsös vagy erkölcstelen egy nő? Az attól függ, melyik korban és milyen társadalmi rendszerben akarjuk értelmezni. De egy biztos: ha erkölcsöt emlegetünk egy nővel kapcsolatban, nem arra vagyunk kíváncsiak, hogy lop-e a boltban, és hazudik-e a barátnőjének. Csak az számít,…..
Tylia cordata 2015.03.15 14:50:20
Kedves kommentelők! Olvasva ezt az eszmecserét én a párkapcsolatok kudarcait illetően egyszerűen csak arra gondolok, hogy nincs elég emberismeretünk még, amikor fiatalon összeházasodunk. Ez az oka a jól induló, de néhány éves távlatban már nem megfelelően működő párkapcsolatnak. Tapasztalatlanok voltunk, a fellobanó szerelem, netán érdek vitt bele a kapcsolatba és azt hittük, ennyi elég.

Másrészt, magáról a házasságról sincs fiatalkorban pontos képünk, tehát mást(több szépet és jót, nagyobb jólétet és biztonságot, stb.) várunk ettől a kapcsolattól, mint amit aztán az élet (gyereknevelés, megélhetési gondok, munkahelyi leterhelés, utazás, betegségek, az egyik vagy mindkét fél viselkedése, esetleges durvasága, stb.)produkál.

Emellett mindkét fél másutt tölti napjait, más benyomások ezrei érik őket, más és más emberekkel dolgoznak együtt, egyik utazik és tanul, a másik nem, és igy tovább. Ezért aztán más irányban fejlődnek, változnak és egy idő után már nem ugyanazok, mint voltak a megismerkedésük, v. házasságra lépésük idején. ("Ugyanabba a folyóba nem lehet kétszer belelépni.")

És akkor még nem is beszéltünk a szexről és a szerelemről, amit az időfaktoron és a mindenkori egészségi állapoton kivül mindezen tényezők - közvetve v. közvetlenül - befolyásolnak.

Hogy reményt nyújtsunk a monogámia pártiaknak, arról sem szabad megfeledkezni, hogy a házasság évtizedei során nemcsak negativ periódusok és reménytelen helyzetek vannak, hanem szép, sőt tökéletes időszakok is. De ez mindig két emberen múlik, illetve azon, hogy mennyire képes az egyén dühkitörések és utálatos viselkedés helyett szeretet, empátiát, megbecsülést adni.

Inkorrekt és nevetségesen buta dolog egy párkapcsolatban - legyen az puszta kollégiális kapcsolat, barátság, vagy szex, szerelem, élettársi közösség, v. házasság - minden problémáért a másik nemet hibáztatni, savazni és saját magunkat tökéletesnek feltüntetni!

Egyforma mindkét fél felelőssége!

És mivel a változásra mindenkinek van joga és lehetősége, próbáljunk magunkat kontrollálva fejlődni és a párunk és gyermekeink érdekeit is szem előtt tartani.

Ha ez nem működik, az elválás lehetőséget ad az újrakezdésre, az életforma váltásra, tehát (mégha fájdalmas is) akkor sincs vége semminek. Nem kell tönkretenni sem magunk, sem a család többi tagjának az életét az állandó veszekedéssel, a másik lenézésével, utálattal, megkeseredett viselkedéssel.

Legtöbb saját magunkon múlik, érdemes tanulni saját és barátaink élettapasztalataiból, sikereiből és kudarcaiból, meg a szakemberekre sem ártana jobban odafigyelni.
Előző hűtlenséges posztom itt, a szesza blogon átalakult a kommentek révén olyan vitaposzttá, amely rengeteg kérdést felvetett, de aki nem tartozik a kemény maghoz, az persze észre sem vette. Nos, mivel a téma sokakat, szinte mindenkit érint, kényes és muszáj beszélni róla,…..
Tylia cordata 2015.02.17 17:45:53
@kardhal77: A Grimm mesék pszichiátriai alap-konstrukciókat irnak le, tkp. elég félelmetesek egy kisebb gyereknek, viszont az élethez szükséges alapvető tudnivalókat rejtenek magukban (nem a szexuális kontextusra utalok, hanem általában véve). Pár éve egy nemzetközi konferencián láttam erről egy igen érdekes posztert.
A szex egyik legtermészetesebb következménye, és sokak szerint egyenesen egyetlen célja és értelme a megtermékenyülés és a gyerekszülés. De amint bekerült a képbe a gyerek, úgy távolodik az addigi szexuális életünk. Akár jó volt, akár nem, akkortól más lesz. Már a…..
Tylia cordata 2015.02.21 16:24:49
@kardhal77: erre igen egyszerű a válasz: orvos-szakmai szabály a 6 hét betartása a szülés után, mivel addigra gyógyul be garantáltan minden seb. Kisebb egyéni különbségek lehetnek ugyan, de nem árt az óvatosság.
Mert mi lesz, ha a kismama fertőzést kap? Már nemcsak magára kell a kismamának gondolnia, hanem az újszülött érdekére is, mi lesz a picivel, ha az anyuka megbetegszik (pl.véletlenül szepszist kap?).
Tylia cordata 2015.02.21 22:21:34
@DocBulywood: hallod, elég bunkó a felfogásod!
Nézem a Masters of Sex sorozatot, és ezúton mindenkinek ajánlom is, aki esetleg még nem találkozott vele. Érdemes belekezdeni, sőt, néha úgy érzem, bizonyos momentumait iskolai tananyaggá kéne tenni. A sorozat persze nem reprodukálja egy az egyben a valódi történetet, de Dr.…..
Tylia cordata 2015.02.07 00:02:30
Nem tartozik a kellemes élmények közé az otthoni szexuális felvilágositás. Anyánk 10-11 éves korunkban, amikor már régen tudtuk felvilágosultabb kis barátainktól, hogyan születik a gyerek, előadta a Jézuska hozza a kisbabákat illedelmes mesét, és nem vette jó néven, amikor megkérdezte nagyobbik öcsém, hogy a kisöcsénk akkor miért az anyu hasában volt mielőtt megszülte volna.

Végül egy régi, hátsó sorba dugdosott, poros Fritz Kahn konyvből világositottuk fel magunkat, amikor a szüleink nem voltak otthon. Ahogy emlékszem, szakszerű könyv volt, bár kissé ódon. Magáról a szexuális életről akkoriban még nehéz volt kellő ismeretekhez hozzájutni. A házasság előtti felvilágositás kötelező volt ugyan, de nem nagyon vették komolyan az akkori egészségügyi dolgozók, leginkább csak a születésszabályozásról volt szó.

Saját fiaim esetében a felvilágositást óvis korban, az első kérdéseikre válaszolva mondtam el, semmi dajkamese, de ijesztő sem volt benne. Kamaszkorukban az apjukra testáltam a szexuális felvilágositás feladatát (én csak a védekezésről beszéltem nekik, hogy a lányokat ne ejtsék idónek előtte teherbe, illetve ne fertőződjenek meg). Illetve addigra már sokkal értelmesebb könyvek is kiadásra kerültek.

Biztos, hogy nem ezek voltak a legjobb megoldások, de amikor a szülők ilyen helyzetbe kerülnek, hirtelen nagyon nehéznek találják az érdemben történő szexuális felvilágositást.Érdemes erről beszélni és aé mai fiatal generációnak időben megadni azt a tudást, amivel boldog nemi életet élhetnek.
Nagyon fiatalon nem szeretünk belegondolni, hogy a szüleink generációja is él szexuális életet... De hogy a nagyszüleinké is, na, az végképp nem izgat bennünket, sőt, szerintem sokan gondolni se akarnak rá. Mintha szégyen lenne, bűn, vagy szentségtörés.  Ahogy múlik az idő…..
Tylia cordata 2015.01.22 12:22:36
@kardhal77: nálam ez nemcsak feltételes módban van igy! ((:-
Tylia cordata 2015.01.23 21:05:18
@Ingeborg: hi-hi, mert nem tudom bevinni az igazi szmájli képet, ami a levelező programomban van - és legtöbbször igy láttem korábban ezen a blogon. Egy zárójellel kis nevetés, kettővel nagy röhögés.
Vajon mely országokban a legelégedettebbek az emberek a szexuális életükkel? Ha tippelni lehetne, szinte biztos vagyok benne, hogy nem ez a sorrend jönne ki, és persze elégedettséget, boldogságot mérni mindig macerás feladat, de mindjárt kiderül, mire jutott a Durex.  Először…..
Tylia cordata 2015.01.06 21:11:41
@skarlát betű: @notC: meglehetősen leegyszerűsítettek, sőt, egysikúak ezek a vélemények a "nyugati" és a "keleti" nőkről, az "odaadó" nőről. És vajjon mi van az északi és déli nőkkel?? ((:- De legalább a felmérés témája megmozgatta kicsit a hullámokat, mert már kezdett elhalni az utóbbi egy-két hónapban a vita.
Boldog Újesztendőt! TC
Tylia cordata 2015.01.12 00:50:18
@aki mást mond az hazudik:
"Nem kurnak fuvel-faval, arabbal, negerrel, mint a magyar lanyok. Legalabbis az a lengyel lany, aki otthon, Lengyelorszagban el az nem kur ossze-vissza. Kulfoldon elve biztos van olyan, aki elkurvul. Ehhez kepest a magyar nok Magyarorszagon elve is valtogatjak partnereiket, mint mas a zoknijat, nem szegyellnek arabbal, negerrel kurni. Az arab es afrikai orszagokban pontosan tudjak, hogy mig egy orosz, lengyel no em vevo rajuk, addig Magyarorszagon meg buszkek is ra a nok, ha ilyen ferfi dugja oket."
Honnan a fenéből szeded össze ezt a sok sült marhaságot, mindezt a magyar lányokra általánosítva? Elhiszed, amit a sarki kocsmában a részegek vén trottyok mesélnek saját ifjukorukról?
Illetve, kikkel lépsz Te némi-nemi kapcsolatba?
Vigyázz, mert aki korpa közé keveredik, megeszik a disznők!
Néhány napja figyelemmel kísérem a rendőrségi oktatóvideókkal kapcsolatos felhördüléseket, amelyek már a külföldi sajtó figyelmét is felkeltették. Már megírtam egy hosszú posztot (itt alább némi hezitálás után mégiscsak közzéteszem), mikor jött a tüntetés híre.…..
Tylia cordata 2014.12.04 01:55:37
@Kovacs Nocraft Jozsefne: Látom, élénk a fantáziád a kiherélést és más kellemetlen apróságokat illetően. És vajjonmit kellene tenni egy nővel, ha férfit erőszakol meg??
Mint tudjuk, az amerikai egyetemisták arra valók, hogy emberkísérleteket végezzenek rajtuk szakmányban - ők pedig szívesen vetik alá magukat mindenféle felméréseknek: ez történt a legutóbb is, mikor brit amcsi tudósok egy csoportja arra kereste a választ, hogy mennyi időt alatt…..
Tylia cordata 2014.11.30 23:04:43
A december 1-i AIDS Világnap alkalmából fontos tényekre és ingyenes és anonim HIV szűrési lehetőségre emlékeztetném a blog olvasóit.

A WHO 2013-as becsült statisztikák alapján a következőket állapította meg:
2013-ban a világon kb 35 millió HIV fertőzött él. A járvány kitörése a becslések szerint 78 millió ember fertőződött meg, és közülük több minta fele, 39 millió már meghalt.

A UNAIDS felmérései szerint a 35 millió HIV fertőzöttnek kb a fele soha nem vett részt HIV szűrésen, ezért nincs tisztában a fertőzöttségével.

Az európai statisztikák (ECDC) szerint az évenkénti újonnan diagnosztizált HIV fertőzöttek 74%-a szexuális úton, 6%-a intravénás droghasználattal, és kb 1 %-a anyai átvitellel (szülés során, anyatejjel) fertőződik meg. A nő, férfi arány= 1 : 3,2.
2013-ban a WHO új kezelési irányelvet vezetett be, mely hamarabb javasolja az antiretrovirális kezelés elkezdését, hiszen a megfelelő kezelés lecsökkenti a HIV fertőzöttekben a szabad vírusmennyiséget, így jelentősen csökken a fertőzés átvitelének az esélye.

Magyarország nemzetközi összehasonlításban az enyhén fertőzött országok közé tartozik. Ez azonban ne csökkentse veszélyérzetünket! A statisztikák az újonnan diagnosztizáltak folyamatos növekedését mutatják. Míg 1985-2005 között 1.286 HIV fertőzöttet regisztráltak, addig 2006 és 2014 I. féléve között 1.430.-at. A diagnosztizáltak 77%-a férfi, 10 %-a nő, a többiek neme ismeretlen, mivel anonim módon vettek részt a szűrésen.

Magyarországon, mint a többi Európai országban is, az újonnan fertőzöttek elsősorban a meleg közösségből kerülnek ki. Ugyanakkor a nemzetközi statisztikák azt mutatják, hogy az intravénás drogfüggők körében az új fertőzések üteme lelassult.
Egyre nagyobb problémát jelent világszerte a HIV/Hepatitis C kettős fertőzöttség, vannak olyan országok, ahol a HIV fertőzöttek 70-90%-a kettősen fertőzött.

A prevenció leghatásosabb módja – mivel a HIV vérrel, és férfi és női nemi szervek váladékával is terjedő vírusfertőzés – ha nem állandó partnerek folytatnak nemi életet, a kondom használata, illetve HIV szűrővizsgálatok rendszeres elvégzése.

A Szent László Kórház (új nevén) Molekuláris Biológiai Laboratóriumában (Bp. IX. Albert Flórián út 5-7, volt Gyái út, a Könyves Kálmán krt-hoz (1-es villamos megálló) közeli kórházi bejáraton közelíthető meg a laboratórium) , pályázati támogatás felhasználásával lehetőség van 2015 június végéig naponta 2 órás időtartamban ingyenes, megvárható, anoním, HIV szűrővizsgálaton részt venni.
Mindig nagy érdeklődés övezi a nyitott kapcsolatot érintő posztokat, illetve az olyan kommentelőket, akik hajlandóak megosztani tapasztalataikat ezügyben. Nincsenek sokan, mert amint kicsit megnyílnak, támadások kereszttüzébe kerülnek: sok olvasó idegenkedik az egésztől, és…..
Sokan szapulják a titkolózós, hazudozós, sunnyogó hűtleneket, akik állítólag gyávák vállalni tetteik következményeit. Vagy csak nem akarják felrúgni a status quo-t és döntésre kényszeríteni a partnerüket, konfliktust generálni és bevonni a gyerekeiket egy olyan történetbe,…..
Tylia cordata 2014.10.09 16:34:07
@Víz Ivó: re: 16.28

Kezeltesse mentális problémáit! Érvényes rá az OEP betegbiztositás.
Tylia cordata 2014.10.09 16:57:35
@skarlát betű:
Javaslom, hogy Vizivó legutóbbi hsz-it egy-két napig ne moderáld ki (bár a napokban a legtöbb hsz-a nyomdafestéket nem tűrően durva), hogy a blog olvasói tisztában legyenek azzal, milyen kóros VI viselkedése, aki agressziven elnyomja mindenki más véleméyét, aki nem vele azonos véleményt fogalmaz meg.
Tylia cordata 2014.10.09 16:58:44
@Víz Ivó: Kérem kezeltesse magát!
Sokadszor tapasztalom a csiklóval kapcsolatos indulatokat. Ahelyett, hogy férfiak és nők egyaránt örülnének a létezésének, és megpróbálnának minél több élvezetet nyerni belőle, ádáz háború folyik bizonyos csoportokon, kultúrákon belül a csikló, illetve a hozzá köthető gyönyör ellen. Vagy éppen érte…..
Tylia cordata 2014.09.14 15:12:30
@Huffnágel Pista: ekkora baromságokat - hogy a női csikló kivágása megelőzi a HPV terjedését - csak rendkivül ostoba és elvakult alakok képesek összehordani, a bulvársajtó és néhány kommentelő megpedig rácuppan és terjeszti a hülyeséget.
A HPV védőoltás viszont már hozzáférhető hazánkban is, és hatékonyan megelőzheti e fertőzés terjedését.
Tylia cordata 2014.09.14 16:09:54
@Huffnágel Pista: a védőoltások - igy a HPV elleni védőoltás is - nem a tüneteket kezelik, ahogy te képzeled, hanem egy életre védetté teszik a szervezetet az adott fertőzés ellen (pl. tuberculosis, diphteria, pertussis (szamárköhögés), tetanus, gyermekbénulás, hepatitis A, B, stb. ellen kötelező és ingyenes gyermekkorban a védőoltás Magyarországon.
A HPV (hepatitis P virus) elleni védőoltást pár éve vezették be, egyelőre önkéntes alapon és kérelmezni lehet az oltás finanszirozásának támogatását az önkormányzattól. Serdülőkorban a lányoknak kell beadni, hogy későbbi életük folyamán a méhnyakráktól megvédjék a nőket, illetve édesanyákat.
Megjegyzem, csak hogy jobban értsed a dolgokat, hogy minden védőoltás, győgyszer, műtét és gyógyitási eljárás, az egészségügy fenntartása is jelentős pénzébe kerül a magyar államnak (Országos Egészségbiztosítási Pénztár finanszirozásában), illetve azoknak az állampolgároknak, akik dolgoznak, és jövedelmük után tisztességgel befizetik a jövedelemadót plusz az egészségbiztositási járulékot is, melyből az egészségügyet működteti az állam.

A szerinted "szinte ingyenes rutinműtét" (a csikló kimetélése) nem megengedett, azaz: nem "rutinműtét", nem "ingyenes", és nem a "gyökerénél ragadja meg a problémát"!

Magyarországon és a világ országainak túlnyomó többségében nem végzik el a nők ezen barbár megcsonkitását.
Tylia cordata 2014.10.08 23:06:33
@punopa: köszi a helyesbitést, nem vettem észre saját hibámat. Igazad van a HPV (humán papilloma virus) és HCV (hepatitis C virus) pontos nevét illetően.

A ertőző májgyulladást (köznyelven sárgaság) a Hepatitis A és B virusok okozzák. Megelőzhető hygiénés rendelkezésekkel (alapos kézmosás kötelező a WC után). Különösen az élelmiszerekkel dolgozókra kell odafigyelni. Védőoltás van már, kamaszkorban adják be, de háromszor kell ismételni, hogy elég hosszan tartson a védettség.

A Hepatitis C fertőzés (ami kb. 25 éve jelent meg) viszont elsősorban nemi közösülés útján és intravénás droghasználattal lehet elkapni, vérrel terjed. Sokszor nem derül ki, hogy valaki megkapta a fertőzést. Májrákot okoz, ha nem kezelik ki időben.

Mindhárom virusfertőzés kezelhető, ha időben észreveszik.
Ha már ennyire belementünk a problémamegoldási vitába, gondoltam, érdemes erről is posztot írni. Előfordul, nem is ritkán, hogy tanácsot kérnek tőlem. Vannak, akik Skarlát Betűként, röviden SB-ként ismernek és ebben a minőségemben fordulnak hozzám, és vannak, akik a civil…..
Tylia cordata 2014.09.29 19:47:53
@túmaccs: re: 14 órakor irt commented:
Ez nagyon egészséges felfogás!!!
Ha múltkor megtárgyaltuk a házasságok és a szerelem kapcsolatát, még szavaztunk is arról, hogy ki ment férjhez/nősült szerelmesen, és ki nem, épp ideje, hogy a házasságon kívüli szerelem megélésére is sort kerítsünk. Mert olykor beüt, mint a ménkű. Vagy nem is annyira…..
Miért akarnak a nők félrelépni? Vajon a félrelépés többségük esetében csak start egy új status quo felé, mert végképp elegük van a férjükből és az otthoni szexből, vagy a férfiak többségéhez hasonlóan ők sem borításra vágynak, hanem egy kis extrára? Na jó, lehet, hogy…..
Kaptam egy magánlevelet, azzal a kéréssel, hogy adjam közre a benne felvázolt problémát. Az illető huszonéves srác, akinek a szex puszta frusztráció, kudarcok sorozata. Azt szeretné, ha a dolognak erről az oldaláról is beszélnénk. Úgyhogy alább következik a levele, majd az…..
Tylia cordata 2014.06.29 11:12:43
@Víz Ivó: Messzemenően egyetértek a szombat délutáni hozzászólásaiddal, nagyon jól átlátod a vendégblogger problémáját.
Tylia cordata 2014.07.03 23:34:44
@akineknemmegy: és arra még nem gondoltál, hogy tudatalatt a saját nemedhez vonzódsz és ezért ne megy - fiatalember létedre - a lányokkal.
Tylia cordata 2014.09.08 00:50:16
@phlebas11: ez az akadémiai székfoglalód vázlata? Azt hiszed, ilyen hosszu lére eresztett fejtegetésre kiváncsi a plebs??
Rövid időn belül két olyan, nők által írt cikket is olvastam, amely megemlíti, hogy nem szeretjük mi annyira a hosszas szeretkezést, mint ahogy a férfiak gondolják. Most nem linkelem őket, mert csak elterelné a figyelmeteket, az egyik meg sem érdemli, hogy reklámot csináljak neki,…..
Tylia cordata 2014.08.16 11:42:00
@ohmyFgod: fogalomzavart látok: a "szex" és a "dugás" nem azonosan egyenlő fogalmak! a szex (szeretkezés) magában foglalja a "dugást" és minden egyéb gyakorlatot, ami szexuális élvezetet okoz.

@schneewittli: te is ugyanezt fogalmaztad meg, matematikai nyelven.@skarlát betű:

@skarlát betű: "a mikor éltél" kérdésedre: intenziven élem az életem, akkoriban is maradt még a napból 18 órám, amikor sportoltam.
Tylia cordata 2014.08.16 21:02:14
@Albert György: mondd, ez humor nálad vagy komolyan gondolod?
Tylia cordata 2014.08.17 18:20:06
Többször is láthattuk a sz.sz.blog és a hűtlenség blog története folyamán, hogy sok félreértést okoz az, ha a definiciók a vita elején nincsenek pontosan tisztázva vagy ha a blogger tisztázta ugyan azokat, de sok válaszadó másként értelmezi.

S.B. azt kérdezte, hogy mit tartanak a blog olvasói "a szeretkezés ideális hosszának". Eddig kb. 7600 fő válaszolt, és érdekes válaszokat adtak (különben nem tekintették volna meg közel 19.000 esetben).

@ohmyFgod: azt írod, "...mint ahogy a szex és szeretkezés sem azonos fogalmak. A szex és szeretkezés minimum annyira távol áll egymástól, mint a szex és dugás."

Az objektiv megfogalmazás NEM az, hogy a kettő "távol áll egymástól", hanem az, hogy a két fogalom (szex és szeretkezés vagy a szex és dugás) nem azonos jelentésűek, hanem egyik magába foglalja a másikat.

Ezt Schneewittli így szemlélteti: "...a szeretkezés a legnagyobb halmaz, amiben kisebb halmazokat alkot a dugás, a reszelés, az orálszex, az előjáték, a telefonszex (stb.) - alkalomadtán közös halmazokkal".
Emlékszem, mikor életemben először bevallottam egy barátnőmnek, hogy beleestem valakibe, noha férjnél vagyok (jóval az első hűtlenségem előtt), megdöbbenve kérdezte: - De hát a ti házasságotok nem egy nagy szerelemből született? Én mindig azt hittem... Hát nem. És még…..
Tylia cordata 2014.08.10 23:40:33
@skarlát betű: Ha kellően nagy a válaszadók száma, valamint, ha hosszabb időtartamú kapcsolatokban gondolkozunk (nemcsak a házasságkötés és kisgyermek-nevelés rövid évtizedére, hanem a gyerekek önállósodására, fészekhagyása utáni időkre is kitekintünk), érzésem szerint igen tarka kép fog kialakulni, és nehéz lesz általános konkluziók levonása.
Azok a megállapitások, "közhelyek", amiket mi hallottunk nagyszüleink, illetve szüleink szájából a jó házasság sikeres receptjét illetően, nem állják meg helyüket már a mi nemzedékünknél sem, de különösen nem a mai fiatalok körében.
Mások az elvárások, az értékek, a lehetőségek és a korlátok, mivel a társadalom és a gazdasági környezet és ezáltal az egyének élete is nagy változásokon esik át.
Miközben hosszasan beszélgetünk arról, hogy jót tesz-e a pornó például a saját testünkhöz való viszonyunk szempontjából (vagy hűtlenebbé válunk-e általa), milyen a nyalás, és egyes nők miért nem akarják megengedni, mások meg miért imádják, felmerülhet egy nagyon…..
Tylia cordata 2014.06.13 19:56:52
@sas70: Az elmult meleg napokban nekivetkőztek az emberek, ezért jobban feltűnt, hogy meglehetősen sok kövér hapsi utazik a békávén, hájtól remegő, másfél mázsa feletti, izzadtságtól bűzlő, lúdtalpas, rosszul öltözött fiatalemberek. Kiguvadt szemmel bámulják a jobb nőket. Ugyanakkor láttam pár csontsovány hapsit is. Egyikük sem egészséges (testileg és/vagy lelkileg).

Mindezt csak azért hozom fel, hogy próbálj kissé tárgyilagosabb lenni, mivel nemcsak a női nem, hanem a férfi nem képviselői között is vannak nagyon sovány és nagyon kövér emberek. Megjelenésük is tükrözi, hogy nem egészségesek (testileg, lelkileg).

Ez azonban nem jogcim az általánositó utálkozásra!
Tylia cordata 2014.06.15 13:29:02
@punopa: nagy tájékozatlanságot és naivitást árul el kommented a régi társadalmakat, a nők gyerekszülési kényszerét és a női munkavégzési kötelezettségeket illetően.
Az "arisztokrácia" szó az ókori görög társadalom uralkodó rétegét (elitjét) jelenti.

Fogamzásgátlás (azaz a fogamzás megelőzése hormontartalmu tablettákkal az 1960-as évek végefelé kezdődött, nálunk és a "nyugati" társadalmakban. Pár évvel később kezdődött a méhbe felhelyezett mechanikus eszközök használata (ún. spirál). Egyik sem tökéletes módszer, az akkor még fiatal asszonyok később nagyon sok nőgyógyászati problémát köszönhetetk ezeknek. Félévszázad alatt sokat javultak ugyan a módszerek, de a fogamzásgátlás elsősorban a nők feladata és terhe marad, ma is. Éppúgy, mint a szülés és gyermeknevelés.

A kondom használata széles körben a második világháborű idején terjedt el, a nemi úton terjedő fertőzések megelőzésére és a fogamzásgátlásra is biztonságos módszer. Manapság kevesebben használják, mint az szükséges lenne.

A világ nagyobb részén azonban ezek a módszerek sem elérhetők az átlagemberek számára.
Ez azért is meglepő, mert eközben a Föld lassan már nem képes eltartani az emberiséget (gondolok itt vizre, élelemre, megfelelő lakóhelyre).

Ami meg a szőrtelenitést illeti, a fiatal nők, akik jobban ráérnek magukkal foglalkozni, mert még nincs családjuk, alkalmazzák, mert ez a divat mostanában. Nem egy kardinális kérdés, ha valakinek ugy tetszik, szőrtelenit, ha másképp tetszik, akkor megnöveszti. ((:-
Tylia cordata 2014.06.16 19:07:37
@punopa: a lábmosás összehasonlitása nem a legtalálóbb a punci szőrtelenitéssel. Viszont, eszembe jut egy régi történet. Érettségi előtti évben osztálykiránduláson voltunk Sopronban, és óriási kiabálás támadt a mosdő irányából. Kiderült, hogy az osztályfőnöknőnk, maga is kamasz édesanyja, bezárta a fiukat a fürdőszobába, és addig nem engedte ki őket, amig mindegyik meg nem mosta a lábát. Kiderült, hogy a többség utált lábat mosni, és ezért volt olyan büdös sajtszag a buszban...
Pár poszttal ezelőtt vetődött fel az ötlet, hogy kellene készítenünk egy gyűjteményt arról, kinek mit mondtak gyerek- és ifjúkorában (vagy akár később is) a szexszel kapcsolatos dolgokról, a másik nemről, a szüzesség elvesztéséről, a gyerekszületésről, és a…..
Tylia cordata 2014.05.30 12:02:10
@Zalán_ib: ez a problémakör kapcsolódik szakterületemhez, ezért elég jól ismerem.
Egyrészt legális lett a szexmunka két évtizede, ha valaki azt nem szervezett formában, hanem egyénileg űzi. A valóságban igen kevesen vannak a magánzók.

Előző kommentemben nem említettem a nevelőintézetekből kikerült fiatal nőket sem, pedig, családi háttér hiján közülük is nagyon sokan kerülnek ide. Sőt, vannak, akik már az intézeti években kezdik, csak egy kis szeretetre vágynak, amit sosem kaptak meg.

A nyomor szorit rá manapság sok fiatal nőt, a "jobb megélhetés" legfeljebb az "escort" kategóriába tartozókat motiválja, a luxus prostikat, de ők nincsenek "rengetegen", még akkor sem, ha neked igy tűnik, mert esetleg közelebbről rálátsz egy ilyen populációra.

Az utóbbi évtizedben a túl korán elkezdett szexuális élet (ami diszkó-kulturához, stimuláns drogok és alkohol fogyasztásához kötődik) vezet oda, hogy a sex-industry áldozataivá váljanak sokan, tipikusan már 15-16 éves korban.

Ezek a lányok tényleg belesodródnak, a diszkóvilághoz kapcsolódó bűnszervezetek hálózzák be őket. Márkás cuccokért futnak idősebb, jobb módu fazonokkal. 2-3 év kellemesebb élet után már nem kellenek. Következő állomás hogy táncosok (rúdtáncosok) lesznek vagy titkos bordélyokba kerülnek (az ui. tiltott M.o-n) v. külföldi (legális holland, svájci, olasz kuplerájokba) jutnak el. Legalább napi minimum 10 menetet kell teljesiteniük, keresményük nagy részét a szállás-ellátás fejében elveszik tőlük. Ki sem tehetik a lábukat a legtöbb helyen, csak alszanak és dolgoznak, éjjel-nappal.

Ha elhasználódtak, utcai vagy autóutak mentén dolgozó prostituáltakká válnak. Életmódjuk korai halálozáshoz vezet. A sex-industry bűnszervezetek kezében van, itthon és külföldön is. Nagyon sokan lesznek áldozatai az illegális gyermekkereskedelem révén. Ezért is olyan nehéz ebből kitörni.

Elég nehéz eltitkolni ezt a múltat, mert sok nyomot hagy a delikvenseken. Nem hinném azt sem, hogy "rengeteg" férfi az, aki ezt nem tudja a párjáról... Rájönnek, előbb vagy utóbb, hacsak nem rövid ideig tartott.
Nyilván van olyan is, akit ez izgat a nőben. A volt szexmunkások többsége nem fog tudni gyereket szülni és lelkileg is nagyon kiégett a többség. Nincsenek könnyű helyzetben, de a többség nem jókedvében választotta ezt a sorsot magának.
Tylia cordata 2014.05.30 14:20:09
@Zalán_ib: nem egy esetet, hanem a szexipar áldozatává válás egyik tipikus formáját irtam le.
A Prostituáltak Érdekvédelmi Szervezete szerint van kb. 20 ezer szexmunkás Mo-n.
Ők azok, akik pénzért vállalnak nemi közösülést. Valószinűleg jóval többen vannak, de ez a "hivatalos adat".
A webkam. és pornó művelői nem tartozik szorosan a prostitucióhoz.
A prostituciót másfél évtizede bizonyos keretek között legalizálták (nem folyhatna szervezett keretek között, csak egyénileg). A való életben viszont jórészt a bűnszervezetek vezérlik és húznak hasznot belőle. A tilalom megszűnése is hozzájárult a terjedéséhez, de elsősorban a szegénység és a nők szakképzetlensége - igy a munkaerőpiacon kicsi az esélyük arra, hogy állást kapjanak.
A szexmunkát általában jóval tovább űzik, mint 1-2 év.

Érdekelne, hogy te mekkorára becsülöd az egyetemista lányok között a szexmunkások számát?
Tylia cordata 2014.05.30 15:15:33
@Zalán_ib: igen, ezekben igazat adok neked. Legfeljebb annyit tennék hozzá, hogy az internetes nyomulás nem csökkenti a "klasszikus" sexworkerek számát.
A nem-monogám kapcsolati formákról szóló poszt bevitt minket az erdőbe, hiszen nem ugyanazt értjük a különböző, -gámia végű kifejezések alatt. Így aztán elég nehéz vitatkozni is róluk, ha minden alkalommal újra akarjuk definiálni a fogalmakat - vagy egyszerűen csak úgy…..
Tylia cordata 2014.05.29 09:56:07
@Lars.Lares: Bár tinédzser korom óta 3 nyelven olvasok, vele még nem találkoztam. (Megnéztem a Wikin - jól látta a lényeget).
Tylia cordata 2014.05.29 20:31:12
@Suhanó Lepke: látom, már elég jól érted, miről van szó. Spontán alakultak igy a dolgok, az idők folyamán.
Tylia cordata 2014.05.29 20:31:46
@Suhanó Lepke: látom, már elég jól érted, miről van szó. Spontán alakultak igy a dolgok, az idők folyamán.
Tudom, kicsit sok az átirányítás, de már gyakorlatilag készen van az új poszt, csak még az utolsó simításokat végzem rajta. Addig is ajánlom figyelmetekbe ezt, a hűtlenség blogon megjelent írásomat - mivel úgyis mindig ezekre a témákra futunk rá, akármilyen szexszel…..
Tylia cordata 2014.05.20 22:36:14
@skarlát betű: nevettem, mert én dugómániának és duogamiának olvastam előszörre. ((:-
Tylia cordata 2014.05.21 07:34:33
@Tylia cordata: nevettem, mert én dugómániának és NEM duogamiának olvastam előszörre. ((:-
Tylia cordata 2014.05.22 14:39:18
@Suhanó Lepke: a gyerekek szempontjai és jogai fontosabbak, mint a szülőké és az a tőlük elvárható pszichológialag normális viselkedés, ha nem fogadnak el csak úgy, simán, egyik-napról a másikra, egy új embert a vérszerinti apjuk v. anyjuk helyett. Főleg a kamaszok szoktak hevesen ellenállni és változatos módszereket bevetni ("vannak ötleteik, mit mondjak!..."), - a kicsik nem annyira, esetleg pszichoszomatikus tüneteik vannak a szülők válása miatt - kivétel, ha bántalmazó szülőtől szabadultak meg.

A követelmnyek, igények, vágyak, kivánságok tömkelege miatt az időfaktor (illetve az ezt kompenzáló jó szervezés) kulcs-szerepet játszik az egyedülálló szülő életében. Jó pár éven át nagyon nehéz (bár nem lehetetlen) ilyen életvitel mellett némi időt szakitani egy kis szabadiőre, magánéletre. Azt, hogy elsők a gyerekek, egy állandó partner vagy egy szerelmes ember nem tolerálja, mert rá emiatt nem jut elég idő és figyelem. Ezért aztán sok szülő a kevesebb bonyodalommal járó megoldásokat preferálja, partnereit nem vonja be a családi életébe és csak kötetlenebb kapcsolatokat keres magának.
Kivételek persze, mindig vannak...
Ahogy a hónap elején jeleztem, a Ridikül című lap egyik újságírója feltett nekem néhány kérdést: az április 3-iki szám 38-39. oldalán olvasható az a kevés, amit ebből le is hoztak. Ígértem, hogy az összes válaszomat közreadom majd, nos, itt következnek az eredeti kérdések…..
Tylia cordata 2014.04.27 01:06:53
A költő szavai(Szentmihályi Szabó Péter 4 évtizede írt verse) nagyon pontosan írják le az elromlott házasságot:

"Ő ott fekszik a másik szobában,
A másik szoba egy óriási fül.
Én itt vagyok és hallgatózom,
Ő magányos, így vagyunk egyedül.

A szerelem hát gyűlöletbe fordul,
Mérgez bennünket minden egyes szó,
Minden hazugság igazságra vált itt,
Minden igazság többször csalható.

De közös még lakásunk, gyermekünk,
Közös a könyv, a bútor, a telefonszámla,
Közös minden emlék, ami belénk égett,
És az is közös, hogy minden hiába.

Hintázunk mi a gyűlölet hintáján,
Aki fönn van épp, farkasmód nevet,
És arcunkon a gyilkolás jéghidege,
Szívünkben szánalom és szeretet."

Az a tapasztalatom, hogy a gyerekek boldogan nőnek fel, ha otthon kiegyensulyozott, szeretettel teli a légkör, legyen az a család kétszülős v. egyszülős.

Mivel egy problémás házastárs (aki szakemberhez sem akar fordulni mentális problémája v. függősége v. agressziója v. egyéb problémája megoldására) rendkivül sok energiát sziv le a párjától. Emiatt a gyerekek eleve feszültek, ráadásul nem kapják meg a szükséges figyelmet, törődést és szeretet, nem beszélve a rossz mintáról, amit tovább visznek saját felnőtt életükbe.
Ilyen tipusú esetekben a helyes döntés a válás. (Más esetekben más megoldás válhat szükségszerűvé.)

Aki a gyerekekkel marad (többnyire az anya) ezután teljes testi-lelki energiáját a gyerekek nevelésére és boldoggá tételére tudja forditani. Viszont ahhoz hogy az egyedülálló szülő se torzuljon el, és kötelezettségei mellett némi felnőtt emberi életet is élhessen (társasági élet, kultura, sportot, és szexuális és/vagy szerelmi életet, úgy kell szerveznie életét, hogy maradjon saját magára is heti néhány órája.

Az egyedülálló szülőhöz erőteljesebben ragaszkodnak gyerekeik és féltékenyek lesznek rá. Ezért meggyőződésem, hogy nem kell mindent az orrukra kötni, mert elvesztik biztonságérzetüket.
Hasonlóan nem szerencsés, ha a gyerekek szeme előtt zajlik a szülők nyitott házassága.
Tylia cordata 2014.04.27 09:11:09
@skarlát betű: "Hogy nem egy ideális állapot, az nyilvánvaló, de mintha még mindig nem ment volna át, h az anyagi feltételeket nem lehet megteremteni (az én esetemben és másokéban) ahhoz, h külön menjen a 2 ember. Nincs elég pénz 2 lakás fenntartására, ez ilyen prózai, sorry."

A realitásokkal nagyon is tisztában vagyok. Más tipusú esetekről beszéltem, mint a tiéd. Meg lehet teremteni a lakhatás anyagi feltételeit, ha az ember akarja, bár csak lemondások árán. Mindenki tudja, hogy az egyedülállóknak nehezebb, mint korábban, a pénzügyi válság előtt. Viszont a nyugalom megéri.

A feszültség nem abból adódik, hogy valaki tud-e v. nem új kapcsolatba kezdeni. Az idézett vers nagyon pontosan irja le a megromlott házasságban kialakult ellentmondásos lelkiállapotokat. Ha külön költöznek, a gyerekes félnek sokkal nehezebb új kapcsolatba fogni a kötöttségei miatt. De semmi sem tart örökké, ez az állapot sem...
Sokan kárhoztatják, és még többen csinálják:a netes szex külön kategóriává nőtte ki magát, és bizonyos rétegekben valószínűleg már gyakoribb is, mint a valóságos szex. Ez persze nem túl szerencsés, mert az érintős-behatolós verziónak mégiscsak több értelme van, de…..
Tylia cordata 2014.04.21 09:58:35
@Gour: "a nők imádják ezt a fajta idealista megközelìtést...", stb.
Azért legyél tudatában annak, hogy a nők nem mind egyformák! Vannak köztünk gondolkodó emberek is! ((:-
Tylia cordata 2014.04.21 10:26:17
@Gour: Én ezalatt az élet napos oldalán járok. ((:-
Ha nem tévedek nagyot, ma általában sokkal kevesebb idő telik el az első kapcsolatfelvétel és az első szex között, mint amikor még csak hagyományos módon ismerkedtünk. Egyre többen használják az online társkeresőket, így nem csak a fiatalabb generációk esetében jellemző a…..
Tylia cordata 2014.04.20 18:29:31
@HoldViola: @Let it Bee: @skarlát betű:
Kedves Holdviola, bölcs és szakszerű tanácsot adott neked az előző két hozzászóló. Értsd meg végre és fogadd el ezeket a tanácsokat! (Korábban én is tanácsoltam neked, hogy tegyél lépéseket az önismereted és a magabiztosságod javitására. Tettél...?)

Ne azzal szoritsd sajátmagadat a sarokba, hogy "... szerethetem én magam akármennyire, lehetek az értékeimmel és azzal, amit adni tudok tökéletesen tisztában, ez önmagában nem ér semmit, ettől még ha a másik oldal lábbal tiporhatja és rosszul bánhat velem, ami pedig nekem fájni fog, sőt még jobban fog fájni, ha pontosan tisztában vagyok vele, milyen igaztalanul tette."
Ui. éppen az önismeret, majd a magabiztos viselkedés elsajátítása, illetve mások jellemének, viselkedésének jobb megértése vezethet el a jobb párválasztáshoz a jövőben.

Az ősi szerelmi játékok közé tartozik az a sokezer éves női viselkedésforma is, hogy nem kell kimutatni, ha nagyon bele vagy zugva a hapsiba, mert a rajongva szerető nőktől (illetve azoktól akik ezt óvatlanul kimutatják) a legtöbb hapsi (pláne a házasulandó korban lévők, vagy a hűtlen férjek) ösztönösen menekül.
Saját villámfelmérésem szerint a pasik 90%-a nagyon szeretne édeshármasozni két nővel, vagy már meg is tette, vagy szerepel a bakancslistáján. (Persze sokan nem remélik, hogy valaha lesz rá alkalmuk, vagy tartanak tőle, hogy nem lenne igazán sikeres az akció.) A nők jóval kisebb…..
Tylia cordata 2014.04.13 12:43:28
@skarlát betű: jó ötlet!
Tylia cordata 2014.04.15 22:58:20
@punopa: "Nem kell a nőkre/férfiakra általánosítani, kérem szépen. Elvált, gyerekeket nevelő férfi is létezik..."

- Igazad van, nem gondoltam az egyedülálló, több gyereket nevelő apukákra, pedig őket is ebbe a rétegbe kell sorolni - bár nagyon kevesen vannak. Én kettő ilyen apukát és több tucat ilyen anyukát ismertem meg.

Nem egy egész élet hosszáról, csak azokról az évekről van szó, amig az anya vagy apa válás után egyedül marad a már meglévő, több kisebb-nagyobb gyerekkel és felneveli őket.

Irod, hogy "szívás az élet, ugyanakkor sokan nem hajlandóak észrevenni, hogy ebből egy ilyen-olyan párkapcsolat a kiút...Kinézet, nyitottság, idő, és odafigyelés a másikra."

Hadd kérdezzem meg tőled, te elvennél-e például egy 2-3-4 gyerekes átlagos elvált anyát, aki ugyan jól néz ki, sőt jól is szexel, de egzisztenciális gondjai vannak (pl. férje nem fizet tartásdijat és nem foglalkozik a gyerekeivel) és nincs jó karban lévő Ősz Nagyi, aki mindent megold otthon, smig ti dolgoztok.

"Egyébként meg ott érzek rövidlátást sok elvált nő esetében, hogy az általad leírt mártírkodást nyomják, miközben egy párkapcsolat már középtávon is jobban megérné nekik." ..."Viszont utána 1. gyakorlati szempontból lenne, aki besegít a háztartásba, 2. érzelmileg stabilizálódnának, ami a gyerek(ek)nek is sokkal jobb; nem baszatlan hülyepicsaként kattannának be a legapróbb dolgokon is, 3. saját maguk is sokkal jobban éreznék magukat."

- Eltartanád, felnevelnéd-e más férfi helyett annak gyermekeit, miközben neked is van 1-2 saját gyereked, vagy még nincs, de szeretnél? Ezt komolyan kérdezem!

Apró megjegyzés a stilusodra: ne legyél alpári, mivel a kielégitetlen férfi legalább olyan kiállhatatlan, mint a kielégitetlen nő - ez biológiai törvényszerűség.
Tylia cordata 2014.04.16 13:19:53
@punopa: akkor te nagyon bátor vagy, de ritka, mint a fehér holló.