Adatok
leopolderika
769 bejegyzést írt és 39 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.
A legigazibb erdélyi padlizsán titka a füstös íz, amit a készítők szeretnek egy kicsit túlmisztifikálni. Ezért meghagyják a nemkészítőket abban a hitben, hogy ezt csakis faszénen lehet elérni. Holott azt azért még Budapestről sem gondolhatják komolyan, hogy minden erdélyi háziasszony háromnaponta…..
Kaptunk egy kis csomagot otthonról, egyenesen Szárhegyről. Volt benne egy 3,5 kilós sajtdarab és másfél kiló orda. Mi ketten vagyunk :D..
Vannak bizonyos sütemények, amelyek csak egyfajta gyümölccsel az igaziak. Az eperre ez fokozottan igaz. Például a bolyhos tortát sem tudom elképzelni más gyümölccsel, de ugyanúgy ez a mostani sem lenne ennyire ütős. Na jó, esetleg majd áfonyával kipróbálom:)..
A megbocsátás az olyan, hogy utána többet nem haragszol? - a hét talán nem egyik legfontosabb mondata. Bár amikor elhangzott, nem voltam jelen, elég sokat beszélgetünk mostanában arról, hogy miért is haragszik az ember, mi az, amit nem tud elfelejteni. És miért. És mennyire kár haragra fecsérelni az…..
Nagyon összetett dolog cukorbetegeknek, IR-eseknek desszerteket készíteni. Szerencsére nem személyes érintettség miatt kísérletezem, kihívásnak pedig nagyon izgalmas. Nem egyszerűsíti a dolgot, hogy több iskola is létezik, ember legyen a talpán, aki eligazodik ezek között:)..
leopolderika
2018.03.24 22:38:50
@takacsveca93: köszönöm a visszajelzést, meg az ötletet!
Majdnem úgy született ez a marharagu, hogy összeszedtem, ami itthon volt, és összefőztem. Aztán eszembe jutott, hogy a fűszerekkel határozottabb irányt adok az ebédünknek, így lett indiai ihletésű ebédünk...
Imádom a padlizsánt. Annyira, hogy volt egy év, amikor születésnapomra padlizsán tortát kaptam, mert amilyen mázlista vagyok, a szezon kellős közepén születtem. Természetesen nem édes torta volt, és már pontosan nem is emlékszem, hogyan rakták össze, de örök élmény marad...
Belekezdtem a hulladékcsökkentésbe, az agyam meg annyira ráállt, hogy folyamatosan keresem, mi az, amit gond nélkül le tudok cserélni...
Tavaly májusban egyik reggel nem tudtam lábra állni, annyira fájt az egyik térdem. Volt némi előjele, picit foglalkoztatott is, de nem figyeltem rá igazán. Reméltem, hogy elmúlik...
Máig bennem van az az iszonyat, amit akkor éreztem, amikor a barátnőm beleharapott egy nyers krumpliba. Pedig akkor már ettem szárított kukacot és valami bogarat is, nagybátyám hozta Kínából, ahova a szocialista testvériség jegyében gépsorokat szerelni vitték őket. ..
Bevásároltam első osztályú, boldog marha húsából. Nem keveset, mert akkor még úgy tudtam, vendéglátók leszünk itthon. Végül úgy alakult, mégis mi utaztunk...
Ameddig a nagyanyáim éltek, szinte percre beosztott menete volt a karácsonyi készülődésnek. Soha nem ültek le megbeszélni, hogy kinek mi a feladata, szépen kialakult még az elején, és ehhez tartották magukat nagyjából húsz évig...
Utazunk haza, most úgy alakult, hogy vonattal. Régen vonatoztunk, szerintem csak abban az esetben éri meg, ha az embernek olyan dolga van, amit utazás közben is végezhet. A menetidő gyakorlatilag ugyanannyi, mint amikor megépült a vasútvonal. Az út se lett rövidebb, miért menne gyorsabban a vonat?…..
Ilma az 1930-as évek elején
Munkácson a harmincas években még minden jó volt. Pedig – ahogy a helyiek mondták – a csehekhez tartoztak...
Amikor édesapa megszületett, vidéken, a gyerekek csendben tartásához még bőven az egyik legelterjedtebb módszer a máktea volt. Rongyot mártottak bele, és azt a csecsemők orrához tették. Kénytelenek voltak beinhalálni, majd szépen belealudni...
2013
Arról, hogy ő valaha is meg fog halni, idén januárban kezdett el beszélni. Igaz, tavaly decemberben, a születésnapján, a 102-en már csak nevetve, inkább rám hagyva mondta, hogy igen, jó lenne még vagy öt évet élni. És olyan köszönőbeszédet mondott, hogy csak kapkodtuk a fejünket...
Kolozsváron ázaléknak neveztük, Krmp , mióta ismerjük egymást, nevet ezen. Az elején természetesen fogalma nem volt, miről beszélünk. Véres hurka, májas hurka, így ismerte ő is. Az ázalék szót ma már teljesen másra használják, ahhoz, hogy megtudjuk, valaha a haszonállatok, – disznó, juh, szárnyas –…..
Photo by Gary Chan on Unsplash
Két hete kezdtem el a nejlonmentes kihívást, kíváncsi voltam, hogyan lehet a mindennapokban kikerülni a nejlonzacskót, szatyrot...
A krumplipürét két dolog miatt érdemes ízesíteni: egyrészt akkor is finom lesz, ha éppen íztelen krumplit fogott ki az ember, másrészt kell a változatosság, nagyon izgalmas ízkombinációkat kapunk, ha belekeverünk mondjuk egy kis áfonyát...
Lassan elkezdem karácsonyi szemmel keresgélni a recepteket. Mindent nem próbálok ki, de ha olyan valamit készítek, amit akár az ünnepi asztalon is el tudok képzelni, megjegyzem. Szerencsés esetben:)..
fotó: unsplash.com
Azt veszem észre, hogy általában minden szülő aggódik, hogy milyen óvodába, iskolába, magánórára, sportra, egyetemre járjon a gyereke, hogy a lehető legjobban érvényesüljön majd. Az viszont már jóval ritkábban kérdés, hogy azért mit tesznek, hogy picit is könnyítsenek a Föld…..
leopolderika
2017.11.20 10:53:25
@Duplaxiii: nagyon kedves vagy, de sajnos már nem vagyok Y generáció:) Nem gondolom, h a bejegyzés kinyilatkoztatás. Magamról írtam, dehát sokkal klasszabb háborogni, mint elolvasni egy posztot. Ugye? Azon kívül hiába ordítasz, ez az én blogom, és ameddig ilyen kommenteket írnak, mint amilyen a tied is, kénytelen vagyok megszűrni :) Remélem, megértesz :D
leopolderika
2017.11.20 10:58:07
@J.W. Booth: de jó, hogy te is mindenhova viszel magaddal dobozokat, abba méreted a húst, az apróbb cuccokat is! Mindig van nálad pár vászonszatyor, és téged soha nem lehet zavarba hozni. Milyen jó! :D :D :D Nekem van pár ismerősöm, aki egyelőre nem annyira környezettudatos mint például te is, meg az a sok ember. A tapasztalatom az, hogy az ehhez hasonló bejegyzések még mindig jól jönnek.
leopolderika
2017.11.20 11:00:19
@midnightcoder2: uncsi, amikor a népességrobbanással jönnek olyan esetben az emberek, amikor nekik is tenniük lehetne valamit. A kettő nem zárja ki egymást, sőt! A világ egy részén sok a gyerek, a másik részén meg belefulladnak a nejlonokba. Egyik sincs rendben.
Eddig azért ettünk zúzát, mert nagymamának volt egy zúzapástétoma, amit immár húsz éve próbálunk rekonstruálni. Eddig nem sikerült, pedig nem hinném, hogy nagyon messze vagyunk az eredetitől...
Imádok fehér leveseket főzni, ehhez képest egy sincs a Paszulyon. Zellerből, fehérrépából, karfiolból szoktam készíteni...
Nálunk a resztelt májba hagyma volt, lehetőleg zsíron lepirítva, meg máj, hagymás májnak hívtuk, és imádtuk...
A családunkban igény mutatkozik arra, hogy bármilyen alapanyagból tudjak csokitortát készíteni. Ha veszek valamit, és esetleg megkérdem, hogy mi legyen belőle, Krmpl válasza borítékolható: csokitorta. Nos, most hatalmasat léptem előre, paszulyból immár tudok csokitortát sütni. Ráadásul annyira finom…..
Belépve többet láthatsz. Itt beléphetsz