Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Dzsala

16 bejegyzést írt és 23 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Film Szindikátus Lista2: 1930-1931 2012.09.16 16:08:09
Sziasztok! A korábbi lista szerintem sztornó (szóljatok, ha nem), hiszen mindenen átmentünk rajta szinte.Inkább ez: Azért osztályoznám, a korábbi leírás alapján, amiket láttam: Nyugaton a helyzet változatlan 4, M- Egy város keresi a gyilkost 5, Nagyvárosi fények 5, Frankenstein…..
Dzsala 2012.09.21 20:26:36
@Tomidoki: Te egy szörnyeteg vagy :)
- Kirakok egy tonna filmet, mindenki (aki akar) választ hetente egyet, akinek nincs olyan, ami ínyére van, az passzol és akkor jön majd megint, amikor frissítem a listát. A listát akkor frissítem, ha már mindenki passzolt. Azért így örökösen is passzolhat, így kérek némi…..
Groschan lóg A gyilkos-sal, Tomidoki a Nyugaton a helyzet változatlan-nal.Mindenki a feladványokkal :) (ha kérdés van ezzel kapcsolatban, írjatok!)Amúgy lesz egy kis szünet, mert egy hétig nincs netem, így nem tudok feltölteni, ahogy lesz, jelentkezem :) Addig tudtok pótolni…..
amerikai, fekete-fehér, magyar inzertes, néma, cirkuszos vígjáték - 69 perc Szenzációsan kezdődik, egy gyönyörű dal (Chaplin szerezte és énekli(!) is), majd megjelenik egy jólábú bige. Az éhező csavargó közben találékonyan megeszi egy kisgyerek szendvicsét, és menekül az…..
Amerikai burleszk, fekete-fehér némafilm, 1921-ből. A történet tömören összefoglalva a következő: Egy szerencsétlen sorsú nő kétségbeesésében egy drága autóba teszi újszülött gyermekét, remélve, hogy így jó sora lesz. Mire meggondolja magát és visszasiet a gyerekért,…..
Film Szindikátus Nosferatu 2012.08.15 16:33:16
A történet a klasszikus Bram Stoker féle Drakulán alapszik: Drakula az erdélyi kastélyából a városba megy, nyomában hullahegyekkel, ahol aztán utoléri a végzete. Itt annyira belefeletkezik egy szűz lány nyakának szívogatásába, hogy elfelejt napfelkelte előtt visszafeküdni a…..
Dzsala 2012.08.15 17:15:21
Ben Hur - Ben-Hur: A Tale of the Christ - 1925 - amerikai néma kalandfilm - 143 perc - Rendezte: Fred Niblo. Főszereplők: Ramon Novarro, Francis X. Bushman, May McAvoy. IMDb: 8,0. EU-IMDb: 7,7. Ez nem az 58-as Charlton Hestonos őrület. Én egymás után néztem meg azt és ezt (ebben a…..
Dzsala 2012.08.13 10:41:03
Dzsala 2012.08.13 22:13:46
Film Szindikátus Aranyláz (1925) 2012.08.12 23:35:00
Chaplin magányosan elindul aranyat keresni a fagyos Alaszkába. Dermesztő kalandokba keveredik Big Jimmel az aranyásóval és Black Larsennel a kőrözött bűnözővel. Chaplin filmről lévén szó, természetesen nem hiányozhat a romantikus szál sem az éppen aktuális üdvöskével. Ő…..
Sziasztok! Hogy elejétvégét vegyük a nagy csúszásoknak, elsőre bevezetjük, hogy aki csúszik, az a következő választáskor a választási sorrendben eggyel hátrébb kerül (ami nem lesz később sem jóváírva), tehát aki sűrűn csúszik, annak marad a kaka. A hétfőt most nem…..
amerikai, fekete-fehér, magyar inzertes, néma, rövid rendőrös vígjáték - 23 perc Nem ez a kedvenc Chaplin-rövidfilmem. Inkább a Fizetés napja vagy az Egy örömteljes nap. Közelebb állnak hozzám, bár mégis ezt értékelik többre. A "Könnyű utca" az ottani nyócker, a házak…..
Az alábbi filmek választhatóak: Ben Hur - Ben-Hur: A Tale of the Christ - 1925 - amerikai néma kalandfilm - 143 perc - Rendezte: Fred Niblo. Főszereplők: Ramon Novarro, Francis X. Bushman, May McAvoy. IMDb: 7,59, EU-IMDb: 7,09. Ez nem az 58-as Charlton Hestonos őrület. Én egymás…..
Elég sajátos elképzelésem van a filmtörténeti korszakokról: Kezdetben ugye kísérleteztek csak, nálam ez olyan 1914-1915-ig tart, Chaplin megjelenéséig. Ekkortájt jelennek meg azok az elképzelések, amelyek később is láthatóak az egész estés filmekben. Nem nevezném meg, de ezek…..
Andris értett jól, így ő még nem nézte meg, de ha már így állunk, akkor ő bepótolja és megyünk a héten tovább.   Chaplin, a rendőr - Easy Street - 1917 - amerikai rövid vígjáték - 23 perc - Rendezte: Charles Chaplin. Főszereplők: Charles Chaplin, Edna Purviance. IMDb: 7,05.…..
Dzsala 2012.08.07 14:33:35
Dzsala 2012.08.09 08:15:25
@groschan: jaj de jó, arra kíváncsi vagyok, ugyanis az egyetlen amit eddig nem láttam. Ha jókat írsz, megnézem.
Kiírtam, melyek azok az Oscar-díjas filmek, amik meg vannak a korai időszakból, tehát találkozunk is velük. 1929 - A cirkusz (tiszteletbeli Oscar-díj)1930 - Nyugaton a helyzet változatlan (legjobb film, legjobb rendező)1932 - Grand Hotel (legjobb film)           Dr. Jekyll és…..
Ha már ennyire idefurakodott ez a Chaplin, megnéztem, hogy az IMDb-n, hogy értékelik a filmjeit. A könnyebbség miatt, most a rendezéseit tettem sorrendbe (így a Mack Sennettes korai éra kimaradt belőle) és kettészedtem az egy óránál rövidebb és hosszabb filmjeit. Érdekes, hogy a…..
Dzsala 2012.08.07 13:12:01
Azért én elolvastam az eredeti Sight & Sound cikket: old.bfi.org.uk/sightandsound/polls/topten/poll/voted.php?film=City%20Lights (Chaplin)

Nagyvárosi fényekre szavazott a TOP10-be: Andrew Bergman, Bernardo Bertolucci!!!, Joe Dante, Milos Forman!!!, Norman Jewison, Jonathan Lynn, Paul Mazursky, Nicholas Meyer - van kritikus szavazat is, azokat nem ismerjük, de öten voltak

A Cirkuszra csupán egy kritikus szavazott.

Aranylázra 3 kritikus és 4 rendező: közte Michael Haneke.

A diktátor: 1 kritikus, 2 rendező

A Kölyökre 1 kritikus

Rivaldafény: 2 kritikus (ez nekem kevés!)

Modern időkre: 5 kritikus, 2 rendező

Monsieur Verdoux-re 2 kritikus, 1 rendező
Dzsala 2012.08.07 13:17:58
@Rosen: egyébként ez igen komoly szakmai dolognak számít, ugyanis csak 10 évente szavaznak erről a kritikusok és rendezők, ettől pedig rangja van

1952 TOP10-ben: Nagyvárosi fények, Aranyláz
1992 TOP10-ben: Modern idők

2012 TOP50-ben:
49-50. Nagyvárosi fények 29 szavazattal
A tanulságok és egyeztetés alapján ez lesz akkor a rend. - ha rövidfilm is van, akkor is csak egy film lesz a hétre- meglepetés film nincs, de minden héten kirakok valami kuriózumot is- a 6-6,99 közötti filmek nem lesznek benne, de odaírom amikor kimaradnak, így ha valaki azt szeretné…..
Az alábbi filmek választhatóak: Reménytelen szerelem - Tillie's Punctured Romance - 1914 - amerikai vígjáték - 70 perc - Rendezte: Mack Sennett. Főszereplők: Charles Chaplin, Marie Dressler. IMDb: 6,56, EU-IMDb: 6,08. Valójában Dressler volt a főszereplő, a kor női sztárja, Sennett…..
Dzsala 2012.08.01 12:41:32
@Rosen: jó választás :) szedjed akkor mester
Mi ez a Rosen figura?
Jön majd Beaumont, Martin ezredes, Valera, Farges meg Picard meg Gruber?
Dzsala 2012.08.01 16:38:04
@Tomidoki: erre írtam az emailt, hogy mért nem baj ez

1, ebből csak a nagyon jók vannak meg (1-2 kivétel azért akad), amit hidd el, nyugodt szívvel merek ajánlani!

2, a 27 polc-sorból (ki készíthette vajon ezt a kurva jó polcot?) csupán 3 sor van 1960 előtt (direkt Neked megnéztem)!, azután pedig olyanok jönnek, amiken felnőttünk!
Dzsala 2012.08.06 21:34:14
@groschan: Ha az IMDb-n a filmet megnyitod, fent az osztályzat mellett van egy szám, ami linket tartalmas pl. from 3500 users (azaz ennyien szavaztak rá), ha erre rányomsz, akkor kihozza pár korosztály, nem és egyébre részletezve. A pontszám azonban bonyolult képlet alapján van, ahol a minimum számot levittem 100-ra, de így meg torz eredményt ad.
Chaplin: A csavargó (1915) Sajnos az értékelésem/véleményezésem, ha úgy tetszik kritikám a legjobb szándékom ellenére sem lehet maradéktalanul objektív! Azt mondják egy kép felér ezer szóval, de egy jó filmben a jó dialógusok adják a lényegi részt! A fő problémát mégsem…..
Dzsala 2012.08.05 21:42:59
Tomika!

Természetesen nem akarom megváltoztatni a véleményed és látni fogod, hogy nem is akarom.

Amiket leírtál szinte szóról-szóra, pontosan emiatt nem néztem sokáig Chaplint, ugyanis erre az esés-bukásra emlékeztem én is a némafilmekből, valójában csak a torta pofába hajítása hiányzik belőle. És abban is igazad van, hogy a Csavargó ezen NEM VÁLTOZTAT. A tévében mindig ezeket adták és ezért nem néztem én sem.Aztán gondoltam, ha ennyi filmet ismerek, kíváncsi vagyok mért sztárolják ezt a Chaplint és megvettem a díszdobozt, amiben a jobb nagyfilmjei vannak. És az változtatott meg mindent. Úgy képzeld el azokat, hogy a kisfilmek jobb poénjai visszaköszönnek (nyilván kiválogatta belőlük), de modern történetmesélés van benne a megfelelő felépítéssel, amit tanultunk irodalom órán de nem emlékszem (konfliktus, megoldás, katarzis, mittudomén). És az változtatott meg mindent. Tehát a kisfilmek az az amit megszokhattál. Ráadásul Te a legeslegeslegelső csavargó filmet nézted meg, itt találta ki a figurát magát.

Úgy hogy amit írtál, az teljesen ismerős, hidd el. Hitchcock meg horror volt nekem, amit ugye nem szeretek, aztán kiderült, hogy a feszültségkeltés nagy mestere, túl sok horrort nem rendezett. Az nekem ugyanez a történet.

Szóval ajánlom figyelmedbe a Nagyvárosi fényeket, Modern időket vagy ehhez hasonlóakat. Szerintem sokat módosít majd a véleményeden. A némafilmektől meg ne félj, ha jól számolom 3 hét (ezzel együtt) és máris 1927-nél vagyunk, ott kezdődik a hangosfilm korszak.
Eredeti cím:Shoulder Arms Történet:A film egy kiképzőtáborban kezdődik, az ügyetlen csapatot látjuk (awkward squad), ahol Charlie szokás szerint csetlik-botlik. Egyszer csak a fronton találjuk magunkat Franciaországban, egy lövészárokban. Hősünknek csak nem akar megérkezni a…..
Dzsala 2012.08.05 17:48:25
@Rosen: rendben, mindent kipróbálok holnap vagy kedden. Szép nagyot is írtál, azt hittem csak én fogok ekkorát! Gratulálok!

A hatos az a Te esetedben jó vagy rossz? :)
amerikai fekete-fehér, angol inzertes, magyar feliratos, néma, öröklős vígjáték* - 70 perc Előzmények: Mack Sennett felfedezi Chaplint, aki később lelép; a filmről a kritikák azt írják, átlagos film, de kiemelkedő tehetség benne Chaplin; nem ismerem Marie Dresslert, a kor…..
A szindikátus általában olyan egyezség, ami szorosabb még a kartellnél is, a fontosabb szereplők gazdaságilag összeállnak. A Filmszindikátusnál is összeáll, aki számít: Geró, Tomba, Andris és én (ahogy a nevek jöttek, úgy írtam, nincs sorrend) - az itt van. A régi filmekről…..