Regisztráció Blogot indítok
Adatok
toyoda

0 bejegyzést írt és 97 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Pénz? Papír? Érték? Háború? Ezzel a címmel szervez szakmai rendezvényt a Magyar Közgazdasági Társaság Társadalomgazdaságtani Szakosztálya 2015. szeptember 25-én, pénteken 17 óra 30 perctől a Budapesti Corvinus Egyetem Fővám téri épületének (Budapest, 1093 Fővám tér 8.)…..
toyoda 2015.11.30 17:36:55
Az interneten mindenféle megjelenik. Ha egy portálon azt olvassuk, hogy a föld lapos, és az emberek a szélén ülve a semmibe lógatják a lábukat, akkor vigyorgunk, és továbbklikkelünk. Ám nem érthetünk mindenhez, a legtöbben például híján vannak a pénzelméleti és a pénzügyi…..
toyoda 2013.11.10 06:08:15
@petepeter: Ez nem teljesen így van. A bank amikor az aktíváit és passzíváit egyszerre növeli akkor pénzt (számla) teremt. Ilyen pénzteremtés a hitelezés!, értékpapír vásárlás, készpénz befizetés stb., de adósságból létrejött pénz egyedül a hitel! -ezért hívják hitelpénznek régen anno könyvelési pénznek. Pénzteremtő hitel számviteli összefüggése: (+) hitelkövetelés - (+) betét, ilyenkor új pénz keletkezik. Pénz újraelosztó hitelnél aktíván belüli átrendeződésről beszélünk. A jövedelmi egyenletben: MO v= Y = Py, a pénzteremtő hitel esetén a MO nő a pénz újraelosztó hitel esetén a v.
MO=pénz mennyiség,
v= forgási sebesség,
Y= jövedelem.
Riesz Miklós nyomán.
toyoda 2015.11.28 07:32:16
@mediocris:
Mi a pénz? Az, amit az emberek a cserében elfogadnak, ami megméri az értéket és lehet benne felhalmozni. Ha ezt egy kereskedelmi banki (számlapénz, belső pénz) passzíva tölti be (márpedig betölti), akkor az is pénz a jegybanki passzíva (készpénz, külső pénz) mellett. Tehát a modern hitelpénz: bizonyos bankpasszív(ák)a, ami hitelezés által kerül forgalomba és hitel visszafizetés által szűnik meg (a készpénz -külső pénz-is és a számlapénz -belső pénz- is).
"Olyan pénz ami nem hitelből jön és nem tűnik el." Ilyen pénz nincs, max a fizetés parttalanná válik.
Pénzteremtés két modellje:
1,: Egzogén pénzteremtés: a neoklasszikusok és a monetarista iskola használja ezt a modellt, itt a pénzteremtést külső tényezők megnyilvánulásra vezetik vissza, tehát a pénz semleges, csak is a cserét segíti. Ha megnövelik a mennyiséget az csak is árszínvonal emelkedéshez vezet. A modellből egyértelműen következik, hogy a monetáris intézetek a náluk elhelyezett betétet automatikusan kihelyezik a gazdaságban (beruházások) és így a megtakarítások állandóan egyenlőek a beruházásokkal (S=I). Ebből következik ha a megtakarítás = a beruházással, akkor összkeresletnek is egyenlőnek kell lenni az összkínálattal (Say dogma).
2. Endogén pénzteremtésnél (keynesi irányzat) a hiteligény teljesítésekkor egyszerre nő a pénz mennyisége a hitelköveteléssel, ezt pedig a gazdasági szereplők aktivitása váltja ki. Itt a pénz nem semleges, a megnövekedett pénzmennyiségi többlet kibocsátást indukál és nem árszínvonal emelkedést. A pénzteremtésnek ez a módja reálgazdasági finanszírozási igények lecsapódása, ahol a pénzmennyiség változása reálfolyamatot vált ki. Itt a pénzmennyiség nem csak a cserében (tranzakciós pénz) vesz részt, hanem felhalmozást/megtakarítást is indukálhat (spekulációs pénzmennyiség). A lekötött pénz (megj: az értékpapír vásárlásnál a pénz visszakerül a forgalomba -pénzújraelosztó hitel-, de pénzlekötésnél nem) mennyisége, hiányzik a pénzforgalomból a fogyasztásból. Ezért nem érvényes a Say dogma, (S) nem egyenlő (I)-vel, azaz az összkereslet sem lehet egyenlő az összkínálattal. Ha nincs pótlás, ami az egyensúlyt (S=I) fenntartja, akkor az államnak kell, állami beruházások indukálásával (jegybanki forrásokból, pénznyomtatáson keresztül, megj: de ez be van tiltva!!!) belépnie a rendszerbe, hogy a foglalkoztatás magas szinten jöjjön létre. Az ilyen eszközök inflációs hatásúak lehetnek (de csak lehetnek).
Leáldozóban a szemtől szemben behízelgő modor külpolitikájának. Magam is felhorkantam, amikor április végén Orbán Viktor bedobta a menekültügynek a terrorizmussal, a bűnözéssel való összekapcsolását. Az elmúlt öt hétben az Echo TV Visszhang című műsoraiban és a…..
toyoda 2015.06.11 07:46:27
Ungár Péter írása Egy ideológia igazán akkor válik uralkodóvá, ha képes a közbeszédet a saját képére formálni, tematizálni azt. Ez az ideológia igazi hatalma, aminek politikai igazságtartamát már nem befolyásolja a politikai döntések valóságtartama. Az euro-atlanti…..
Az USA sarokba küldte Európát, majd összehozta Oroszországot és Kínát. Rövid időn belül mégiscsak orosz földön találkozott Vlagyimir Putyin államfővel Angela Merkel német kancellár és az ő nyomában (!) John Kerry amerikai külügyminiszter. Immár a magyar sajtó egy szűk…..
toyoda 2015.05.18 06:56:56
@Fekete Pestis:

"Téves energiapolitika" Miért téves? Mert a zöldek folyton összekeverik az alaperőművet az ingadozóval (mint Szél Betti)? Nem egy kategória.

"de a technológia és tőkeimport tilalmával" Az oroszok simán megoldják a források beszerzését (ha egyáltalán szükség van rá) a kínai tőkepiacról és a technológiai eszközöket is. Az a világ elmúlt amikor ezek az korlátozó eszközök működtek. Sőt az a világ is lassan múlóba van, ahol úgynevezett kemény-, és puha valuták rangsora élt. Mondj egy olyan terméket, eszközt amit Kínából nem tudnak beszerezni, vagy egy olyan nyersanyagot alapanyagot, amivel Oroszország nem rendelkezi.
Ukrajnával kapcsolatban alig van olyan kérdés, amire a nyugatiak, illetve az oroszok hivatalos válasza egybecsengene. Tíz témáról pro és kontra. Ukrajna talpra állításának nehézségeit járta körül az ATV-beli, 2015. március 25-ei Friderikusz-műsor Mizsei Kálmán közgazdász…..
Az LMP szerint Putyinék legfrissebb nyilatkozata újabb bizonyíték arra, hogy a paksi bővítés egy trójai faló, amelyen keresztül Putyin – Orbán Viktor hathatós közreműködésével – az Európai Uniót teszteli. A projektben Magyarország könnyen nagyhatalmak játékszerévé…..
toyoda 2015.05.08 15:16:49
sorok között Obama mérges 2015.03.22 12:59:59
  mert a leghűségesebb európai pincsije csatlakozna a kínai világbank projekthez:   London alapító tag akar lenni a Peking által felállítandó Ázsiai Infrastruktúra Fejlesztési Bankban, amelyet Washingtonban nyílt kihívásnak tekintenek a II. világháború után felállt…..
toyoda 2015.03.22 18:45:57
Annak idején komolytalannak bélyegeztem az Európai Központi Bank stressz tesztjét, abban az értelemben, hogy ha találnak is gyengeségeket az európai bankrendszerben, azt úgysem fogják az orrunkra kötni. A Heta Asset Resulution AG körüli problémák miatt a közeljövőben egy sokkal…..
Az amerikai dollár tartalékvaluta szerepét természetesnek vesszük. Ebbe születtünk, és a mainstream médiában általában megnyilvánuló nézet szerint a dollár tartalékvaluta szerepe megkérdőjelezhetetlen. Ami jelenleg talán így is van. A kérdés az, hogy meddig.   Akik a…..
»Ne haragudjon Nagykövet Asszony! Így Magyarország miniszterelnökével még az egykori Szovjetunió nagykövete sem mert beszélni!« Egészen furcsákat mondott Gyurcsány Ferenc egykori miniszterelnök a Klubrádió január 28-ai Megbeszéljük című műsorában. No, nem annyira az volt…..
toyoda 2015.01.30 18:07:21
Sőt ahogy nézem, még ennél is több. Persze nem azért, mert egy államfő, vagy miniszterelnök találkozik egy másikkal, mert a politikában ez természetes, meg így van rendjén, hanem azért, mert vannak Magyarországon olyan levitézlett politikusok és pártok, akik a múltjukat tekintve…..
Amerika külföldön lévő cégeinek tőkeerőssége nagyobb, mint az ország államadóssága. Az USA államadóssága. Na, pupákok, tüntetők, liberális értelmiségiek, amerikai fanok, magyarázzátok már meg, mit jelent ez Amerikának? De mit jelent, mit hoz, vagy visz Európának, és nem…..
toyoda 2015.01.08 07:17:35
@jogalany: Ha jól tudom az USA GDP (17332 mrd ennek) 40%-ka a pénzügyi szektorból jön. Baromi nagy a egészségügyi szektor hozzáadott éréke is. Az adósságszerkezet:
állam: 18082 mrd
lakosság: 16733 mrd
bank, vállalat: 24458 mrd.
A külker mérleg tartósan deficites (havi 40 mrd) az állam szintén. 1929-33 válság idején a teljes (összes szektor állam, lakosság, bank, vállalat) adósság 285% volt, most 342%. Bár az összes nemzeti vagyon 110993 mrd, de ez az alacsony kamat miatt van (értékpapírok túlértékeltek a vagyonszerkezetben). Ha kamatemelés lesz a hitelek megdrágulnak (korábbiak is) ki kell termelni. Ahogy szaknyelven mondják a makro-kamatnak bele kell férni a makro-profitba. Különben jön a visszaesés.
„A világ energiapiacát átrajzoló palagáz-forradalom riasztó árnyoldalairól közölt átfogó elemzést a Greenfo.hu környezetvédelmi hírportál. Az írásból kiderül, hogy egyre sokasodnak a szilárdabb kőzetekben megbúvó óriási gázkészletek felszínre hozásával járó…..
A napokban olvastam, hogyan szépíti a kormányunk az államadósságot.   Profilból, felülről, félhomályban jól mutat az államadósság, de valójában nincs érdemi csökkenés, sőt a nettó tartozásunk trendszerűen nő. Néhány trükkel azonban évről-évre elérjük, hogy az EU…..
Nemrég jelent meg egy tanulmány Michael J. Wood és Karen M. Douglas jóvoltából, “What about building 7?” címmel, amit több weboldalon már úgy értelmeztek, hogy az összeesküvés-elmélet hívők racionálisabbak. Cikkeik nem mentesek a szkeptikusokat becsmérlő, saját magukat pedig…..
toyoda 2014.12.28 14:34:13
@pokesz70:
A kerozin 360 fokon ég, tök mindegy a mennyiség.
Mi is slamasztikába kerülhetünk, s már kerültünk is, a kiszámíthatatlanná váló oroszországi viszonyok miatt. Az idő Putyin ellen dolgozik – közli az Index. A cikk szerzője azon kesereg, hogy a városokban „A gyenge rubel miatt áruhiány és kígyózó sorok alakultak ki, az…..
toyoda 2014.12.22 07:29:16
Aki azt hiszi h. most az oroszokat a földbe döngölték az olajárral akkor:

1. 40%-kal kevesebb az építési engedélyek száma a fúrókutakra:

www.reuters.com/article/2014/12/02/us-usa-oil-permits-idUSKCN0JG2C120141202

2. A kitermelő cégek a veszteséget kötvénykibocsátással fedezik (csomagolják a veszteséget)

www.economist.com/news/finance-and-economics/21635505-will-falling-oil-prices-curb-americas-shale-boom-bind

3. Vállalati kötvénypiaci lufiról ír a bloomberg. 550 mrd $-os lufi alakult ki a piacon (Leman II.) az energiacégek miatt és az arra épülő származékos ügylet még nincs is benne.

www.bloomberg.com/news/2014-12-11/fed-bubble-bursts-in-550-billion-of-energy-debt-credit-markets.html
Így jellemezte Ron Paul republikánus képviselő azt a törvénytervezetet, amit Obama egyelőre nem írt alá, de a kongresszuson már átment.   Az amerikai kongresszus mindkét háza megszavazta azt a törvénytervezetet, amelynek elnöki jóváhagyása esetén az Egyesült Államok új…..
toyoda 2014.12.18 11:17:24
@mrZ: Most olvastam zerohedge-n hogy kínaiak swappolnak az oroszokkal. Szerinted kicserélik az adósságaikat jüanra? (ha itt vagy még).
toyoda 2014.12.20 20:53:57
@mrZ: Ha itt vagy még, erre gondoltál (hazaviszik a pénzt)? rt.com/business/215979-usmanov-deoffshorization-assets-russia/
Obama békülne Kubával. Mi vaaaaan?   Obama szerdán jelentette be, hogy "új fejezet" nyílik az Egyesült Államok és Kuba kapcsolatában. Közölte, hogy Kuba elszigetelése nem vezetett eredményre, ezért az Egyesült Államok véget fog vetni idejétmúlt szemléletmódjának. - Kitekintő   Az USA…..
Úgy néz ki, hogy Ukrajnának szüksége van még egy kis pénzre, ha nem akarnak csődbe menni.   Ukrajnának a fizetésképtelenség elkerülése érdekében 2015-ben további 15 milliárd dollár nemzetközi pénzügyi segítségre van szüksége - jelentette ki Arszenyij Jacenyuk ukrán…..
sorok között 36 halott bankár 2014.12.11 06:49:00
December 3-án a hatóságok Ostend közelében megtalálták Geert Tack holttestét. Az 52 éves Tack az ING magánbankáraként dolgozott. A halál okát még vizsgálják.   Tack november 5-én tűnt el. Ő idén a 36. pénzügyes aki nem természetes halállal távozott az élők…..