Regisztráció Blogot indítok
Adatok
HunFluxus

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A mai posztom ipari kerámiákról szól, így akit nem érdekel a téma ne is olvassa tovább. Nekem egy héttel ezelőtt, amikor még nem esett le az idei hó a városligeten át fényképezni való kedvem lett. Akkor nem a természetet, nem is a házakat, hanem villanyoszlopokat fényképeztem…..
HunFluxus 2012.07.31 10:36:41
Üdv,

Megjegyezném, nem csak Zsolnay szerepel az országban, a másik nagy gyártó a KŐPORC, főként telefon, 0,4 és 20 kV-on, emellett gyártott még a Hollóháza is, kicsit silány minőséget, és nem szabad megfelejtkezni a tömérdek importról, ami a keleti blokk országai adtak, szép számban az NDK és észak Korea. A telefon hálózaton gyakori a KŐPORC, 0,4 kV vegyes, az KŐPORC, Zsolnai a java része és import, 20 kV-on és fölötte pedig inkább Zsolnay.

Volt szerencsém egy egész 20 kV-os vonalat látni Bicske mellett kizárólag észak koreai szigetelőkkel. Ezek mára már ritkaságok, érdemes őket gyűjteni.

Több infó:
myinsulators.com/hungary/marks.html

Ha érdekelnek a szigetelők, keress meg segítek infóban:
www.facebook.com/insulator.zoltan/photos

A gyűjtemény Szekszárdon található, a másik gyűjtemény pedig Budakeszin.

Én a szakmai múltnak egy darabkáját próbálom menteni, régen az általános utcaképhez hozzátartoztak a távíró, távbeszélő, erősáramú oszlopok, amik mára eltűntek, és a legdurvább az egészben, hogy ahány ország, annyi konstrukció, pláne a BKV és a Posta-Matáv oszlopfej konstrukciói, szigetelői, amik hungarikumok, a világon máshol hasonló nincs.

Érdemes rágúglizni az "insulator collecting" kifejezésre ;-)

Üdv,
-Insulator Zoltan Hungary- Fluxus Művek
Villamosmérnök