Regisztráció Blogot indítok
Adatok
RoxiSpain

0 bejegyzést írt és 52 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Érdekes élethelyzet, amikor az ember él egy országban, úgy érzi, oda tartozik, majd valami miatt el kell onnan mennie. Ez történt Adamirral, a mai poszt szerzőjével, aki fiatal felnőttként élt éveket Izraelben, majd családi okok miatt visszatért Magyarországra. Ma már ismét…..
Érdekes írás érkezett a Magyarország és én pályázatra, hiszen Kedves Ember egészen egy iskolai fogalmazásig vezeti vissza eszmefuttatását, melynek végén az is kiderül, szerinte Magyarország miért nem tud vagy akar szembenézni saját múltjával. Szavazni ma is a poszt végén és…..
Határátkelő Túl a válságon 2015.07.09 06:43:00
Miközben Európa jórészt a görögökre figyel, vajon beborulnak-e vagy sem, ismét egyre többet emlegetik az elemzők Portugáliát és Spanyolországot, mint olyan gazdaságokat, amelyek komoly bajba kerülhetnek egy esetleges Grexit (görög távozás az eurózónából) után. Ezért is…..
RoxiSpain 2015.07.09 10:07:22
Köszönöm a sok commentet, megpróbálok mindre reagálni:
Igen, remélem nem vagyok túl optimista, de közgazdászként a számok, azok számok...
A Podemostól én is félek, remélem a görögöket látva talán egy kicsit vesztenek a népszerüségükböl, velük kapcsolatban igazából a Chavez-párhuzam riaszt a legjobban. (Hugo Chavez ex-venezuelai elnök, kiskirály, diktátor...)
Az, hogy Londonból mennek Madridba toborozni nem újdonság- sokan elöbb mennek ki innen Londonba, sem, hogy Andalúziában, vagy katalóniába költözzenek- ne kérdezd miért, egyszer megkérdeztem egy mérnök srácot erröl, azt modnta fel sem merült benne a belföldi költözés, mert az macerás....
Nem mondom, hogy itt a hurráoptimizmus ideje, de 5 év után elóször látom, hogy elindul valami, ez jó. Valószínüleg a nyáron a foglalkoztatottság adatok tovább javulnak (nyilván az idénymunkák miatt), de tény, hogy a választások jelentik majd a mérföldkövet, mennyire lesznek képesek folytatni a fejlödést. És egy apró megjegyzés az EU- Görögország vitához: ugye az mindenkinek megvan, hogy ha az EU.enged a görögöknek, akkor újra kell tárgyalni az írekkel, az portugálokkal, az olaszokkal és a spanyolokkal? Hiszen, ha az egyiknek engednek, akkor ugye jogos a többiektöl a kérdés, hogy nekünk akkor miért nem? (bár hozzáteszem, a spanyolok nem olyan mentömmellényt kaptak, mint a görögök vagy a portugálok, de...)
Miközben csendesen elámultam azon, hogy a mai az 1400. poszt, örülök is, mert szerintem igen érdekes és változatos posztokat sikerült találni a heti ajánlóba. Így aztán állást keresünk (és ami még nagyobb dolog: találunk is) Spanyolországban, ellátogatunk a Panama-csatornához…..
Ma egy kicsit az egészségügy területén kalandozunk (úgy látszik, ilyen napokat élünk…), de akit untat a téma, az sem marad ajánlott poszt nélkül, ugyanis Hollandia és Ausztria után átugrunk kicsit Spanyolországba is, méghozzá autót venni. Az elmúlt napokban több poszt is…..
RoxiSpain 2015.02.08 11:24:34
@svájci sapka (ch):
Ez a Taxi Bucuresti itt is megy: sok barcelonai taxit újrafólázva adnak el, miután durván lestrapálták öket- ezért van az, hogy bizonyos modelleket használtam egyszerüen nem veszel. (pl. Skoda Octavia, Toyota Prius), mert nem tudhatod, hogy nem volt-e elözö életeben taxi.
RoxiSpain 2015.02.08 11:30:08
@Igaz Barát: E is helyfüggö - itt, ahol lakom tele vannak vasárnapi vezetökkel. Ez egy tengerparti nyaralóhely, szezonon kívül vagy csak nyugdíjasok vannak, vagy a háziasszonyok, szóval katasztrófa. Szezonban meg van itt minden, meg persze túristák vagonszámra. A spanyolok dekocemtráltan vezetnekráadásul LASSAN- ami sokszok sokkal balesetveszélyesebb, mint egy normál (szabályos) tempó (a körforgalomban külónösen tanácstalanok, lláne ha többsávos). Nem mondom, nem az én vezetési stílusom a követendö, így is tuti lekapcoslnak párszor gyorshalytásért, a kollegáim a mai napig húznak a cégel, hogy több lóerös változatot kellett volna vennem :)
A mai poszt inkább első benyomások összessége Ádámtól, aki három hónapot töltött szakmai gyakorlaton Spanyolországban, de feltett szándéka, hogy visszatér, már a cégét is megalapította. Lássuk, milyen, amikor valaki fél lábbal már átkelt a határon. „Ennek a blognak…..
Nemrégiben jelent meg a blogon egy történet egy magyar lányról, aki sikerrel valósította meg az álmát és lett saját erejéből cukrász, elsősorban cupcake-eket árulva. A jelek szerint Angliában van igény a magyaros ihletésű tortákra, hiszen mai szerzőnk, Dee az előző posztot…..
Határátkelő Magyarok vízparton 2014.08.30 06:45:00
Véletlen folytán úgy alakult a mai válogatás, hogy csupa valamilyen vízparton élő/arra kilátó Határátkelő képeit sikerült összeszedni. Úgyhogy így a nyár végének közeledtével jó nézegetést mindenkinek. (Péter képe Floridából) Zsófi Pireusból küldött…..
Aki rendszeresen követi a blogot, az tudja, hogy időről időre szívesen keresek külföldi példákat is a határátkelésre (ami azért sokszor az expat életformát jelenti, ami nem teljesen ugyanaz). A minap egy érdekes cikkbe futottam bele, ami felsorolta azokat a jeleket, amelyek azt…..
A mai poszt szerzője fiatal ember (arra kért, nevezzem csak Kisvárosinak), aminek azért van jelentősége, mert elsősorban a fiatalok szemszögéből láttatja a mai magyar valóságot – ami nem túl szívderítő, az írás ugyanakkor tükrözi az életkornak megfelelő naivitást is.…..
RoxiSpain 2014.08.05 14:33:33
Sziasztok,
gondoltam spanyol téma hozzászólok: nyilván a bevándolró kapja az állást, mert veszi a fáradságot, és tesz érte. Meg esetleg van végzettsége, é beszél egy idegen nyelvet is (csak mondom, hogy nem csak a multiknál kell, de a turizmusban, vendéglátásban, lassan mindenhol). A Spanyol fiatalok hagyomány szerint minimum 30 éves korukig a szüleikkel laknak kényelmes ez nekik így. Pár hete láttam egy TV müsort pont ezzel a kérdéssel foglalkozott. Egy fiatal párt kérdeztek a munkanélküliségröl. A fiú 8 általánost végzett (ennek spanyol megfelelöjét) a lány pedig éppen valahol a szakközép és az érettségi között volt. A fiút mikor megkérdezték mi szeretne lenni azt válaszolta, ogy focista vagy híresség...a lány közölte hogy annyira fárasztó befejezni a sulit, hogy inkább nem is pazarolja erre az idejét, illetve hogy annyira idöigényes elküldözgetni az önélterajzokat és erre sem veszi a fáradságot. Ezek után nyilván, hogy a spanyolok is a szakképzett, dolgozni akaró embereket alkalmaznak. Nem mondom, hogy nincsenek dolgozni tudó és akaró fiatalok, itt pl. a cegnél a csapatomba tudatosan a helyi és junior profilú embereket keresem, de nagyon nehéz, mert pl. alig beszélnek angolul. Az is tény, hogy a spanyol fiatalok inkább mennek ki külföldre dolgozni, mintsem modnjuk Madridból BCN-be vagy esetleg mondjuk más nagyvárosba költözzön...csak az érem másik oldala végett modnom, nem vitatkozni akarok a postolóval. A múgy pedig nagyon tetszett a post!
A mai poszt egy visszatérés első lépéseit mutatja be, és mint ilyen nem lesz hosszú, de ha (reményeim és szerzője, Klappol ígérete szerint) sorozattá nemesül, akkor talán folyamatában kialakul majd egy kép arról, milyen is Németországból Magyarországra költözve…..
Az utóbbi egy évben megnőtt a Bécsbe kitelepült magyarok aránya, még statisztikailag is kimutathatóan, ami új szituációkat is teremtett – írja mai szerzőnk, Barna, akinek posztja alighanem kavar majd némi indulatot. Igen, az Ausztriában élő magyarok egy típusáról írta meg…..
Milyennek látszik a mai magyar valóság Spanyolországból? Hazalátogatva pedig kívülállónak érezheti magát az ember, kiszakadva az otthoni körülményekből, már egy sor dolgot nem hogy nem ért, fel sem fog – írja mai szerzőnk, Gyula Sándor, aki saját megfogalmazása szerint…..
Miközben olvastam spanyol országfelelősünk, Roxi mai posztját, többször az jutott eszembe, hogy mintha Magyarországról szólna – pedig a katalán nacionalizmusról, Katalónia és az Európai Unió viszonyáról szól, de a helyzet és a végkövetkeztetés szerintem sok szempontból…..
RoxiSpain 2013.09.27 08:20:36
@tilmir: Szia Tilmir. Nem fogalmaztamegyértelmüen, ezért nem jön le a cikkböl..Barcelona minden cégnek a D'le-Európai elosztó központja, az ide befutó hajókról az árut innen teritik Dál-Európába, Nyilván, ha katalónia nem lenne Eu, akkor kicsit délebbre mennének, vagy az olaszokhoz vagy bárhová, hiszen ha Barcelonában extra vámokat kellene fizetni, mint EU-n kivüli kikötő, akkor kinek érné meg? Inkább keresnének egy másik várost, kikötőt ahonnan ugyanezt meg lehet oldani extra vámok nélkül.
Augusztus közepén lesz két éves a Határátkelő, nemrégiben volt egy éve, hogy itt vagyunk az Indexen, és e két dolog egyenként is számvetésre késztetett a blog jelenével és jövőjével kapcsolatban. A számvetés eredménye egyfelől az, hogy örvendetesen nagy a közösség, sok a…..
RoxiSpain 2013.07.31 14:39:51
Elnézve a magyarországi időjárást, talán nem bánjátok majd a mai posztot, amely a Kanári-szigetekről érkezett. Hajni története egy vakmerő döntéssel indul és decemberi paradicsomszürettel ér véget, de közben kiderül az is, hogy van olyan: budapesti árak nyugati fizetések…..
A mai poszt érdekes körülmények között született. Nemrégiben kaptam ugyanis egy levelet a szerzőjétől, melyben viszonylag markánsan kifejezte nemtetszését a blog tematikájával, illetve üzenetével kapcsolatban. Válaszul én megkértem (miként ezt minden esetben teszem), hogy írja…..
Határátkelő Amit a sors hoz 2012.10.20 06:57:00
Németországon, Skócián és Anglián át egészen Magyarországig vissza ível Péter útja, aki IT-s végezettséggel volt mosogató és szobapincér is, míg végül aztán Magyarországon helyezkedett el, ismét a szakmájában. Tanulságok? Azok is akadnak... „Volt szerencsém kalandozni…..