Regisztráció Blogot indítok
Adatok
merlinicus

124 bejegyzést írt és 147 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az Indiana Jones 5. része óta nem jelentkeztem szinkronkritikával, így igazán ideje volt már annak, hogy a sűrűjébe vessem magam. A Dűne, azaz Arrakis sivatagos és tikkasztó világánál pedig keresve sem találhatna az egyszeri kritikus jobb témát. Vajon sikerült-e megismételni az első rész hatalmas…..
Egy ötödik Indiana Jones-film mindig is benne volt a levegőben - legalábbis a karaktert kitaláló és az első négy film történetét (részben) jegyző George Lucas eredetileg 5 epizódra kötött szerződést. Ugyanakkor ezt egy 20 éves periódus alatt szerette volna megvalósítani az időközben Steven…..
A 2023-as blockbuster szezont (ismét) a folytatások dominálják. Már túl vagyunk a benzines Flintstone-család agyzsibbasztóan kellemetlen 10. részén (Halálos Iramban 10.), a Marvel Filmes Multiverzum 32. epizódján (úgyis mint Galaxis Őrzői 3.), de jön még az ötödik Indiana Jones, és lesz itt Mission:…..
  Az eredetiben folyton változó, de a magyarban jobban követhető elnevezésű Halálos Iramban-franchise aktuális darabja e hét szerdától-csütörtöktől súlyosbítja a hazai mozikat. A jópofa és újító szellemű első rész után mindjárt lejtmenetbe kapcsoló széria a negyedik résszel új pályára állt. Azóta a…..
  14 éves koromban kezdtem szerepjátszani, és bár a lendület alább hagyott, ezt 24 éve nem hagytam abba. A barátaimmal átküzdöttük magunkat középkori fantasy városokon, elmerültünk csatornákban, legyőztünk ősi démonokat, és több mázsányi popcornt. Voltunk vámpírok, 20-as évekbeli nyomozók, törpék…..
Két-három éves korom óta komoly rajongója vagyok a dinoszauruszoknak. Az egész egy egyévados rajzfilmsorozattal, a Dino Ridersszel kezdődött, majd folytatódott a képeskönyvekkel (sőt saját dinoszaurusz határozó készítésével), majd kulminálódott a Kanári-szigetekről megmentett, nézhetetlenre másolt…..
merlinicus 2023.01.18 15:48:31
@Benáresz: Két dolgot tudok elképzelni:

1.) A szájmozgás nem stimmelt az alternatívákra.
2.) A fordító valamiért jó ötletnek látta megtartani az angolt. Tekintettel arra, hogy Speier Dávid és Dóczi Orsi dolgoztak a filmen, ez utóbbit mindjárt el is vetném.
  A hatalmas blockbusterek szinte teljesen áttolódtak a Disney térfelére - ráadásul ezek mostanság szinte kivétel nélkül szuperhősös filmek. Emiatt - mégha időközben ez is ugyanazon cégcsoport mérlegét duzzasztja - különösen fontos egy olyan komoly hype-ot kapó film megjelenése, mint az Avatar…..
  A cikk írásakor éppen 93%-os Rotten Tomatoes értékelésen áll a film, amely nem lesz mindenki kedvence. Persze, azok a fránya kritikusok mindig mást gondolnak, mint az egyszeri mozinéző. Személy szerint nem értek velük egyet: a Fekete Párduc 2. nem egy könnyű darab. Ugyanakkor remekül illeszkedik…..
  Csak én érzem úgy, hogy picit sok már a Marvelből? Bevallom, nagy rajongója vagyok a képregényfilmeknek - sok kifejezetten a kedvencem, amelyhez a magyar szinkron is vastagon hozzájárul. Ám mintha kezdenének látszani a repedések a multiverzumon. A Végtelen-szága (bár nem tetszik, hogy ezt a…..
  Valahogy így lenne (lett volna) érdemes feltámasztani a 80-as évek klasszikus akciófilmjeit. Az előzetesek nem ígértek egy különösebben izgalmas filmet, Bruckheimer és Cruise azonban nehogy nem lőttek mellé, de konkrétan az év egyik borítékolhatóan legnagyobb dobását hozták hangártető alá.  A…..
A Marvel most először tette meg azt a bátor lépést, hogy egy filmjét kifejezetten az előzmény sorozatokra építette. A magyar közönség emiatt hátrányban is van, hiszen hivatalos forrásból, szinkronizált formában majd csak június 14-től nézhetjük meg a WandaVíziót és a Lokit, amelyekre sokkal…..
merlinicus 2022.05.12 17:56:39
merlinicus 2022.05.20 11:54:38
@nemethbence48pmatek: Mármint mi micsoda?
Sorozatunkban eddig olyan színészek életművét összegeztük, akik már nincsenek velük, így külön öröm, születésnapján kapcsán egy nagyon is élő szinkronlegendát köszönthetünk. Sinkovits-Vitay András 70 éves! Ez alkalommal pedig nagy örömmel mutatjuk be a közkedvelt színész eddigi pályáját, különös…..
Volt idő, amikor Batmant még Denevérembernek fordították - mára ebből annyi maradt, hogy a magyar változat címéből lekerült a határozott névelő ("the"). A figura hazai, filmes pályafutása 1989-ben kezdődött, amikor a Tim Burton-rendezte változat elkészült. Azóta számtalan további mozi és sorozat…..
merlinicus 2022.03.09 11:03:32
@Kyria: Szerintem nehéz lenne őket összehasonlítani, mert teljesen más Joker-figurát jelenítettek meg. Nicholson bohóca sokkal közelebb állt a képregényes változathoz, míg Ledger Jokere egy realisztikusabb, modernebb feldolgozás. Ha feltétlenül választani kellene (de szerencsére nem kell! :) ), akkor én Mark Hamill verzióját szeretem a legjobban.
A Mátrix ugyan megosztó filmként vonult be a történelembe, de az vitathatatlan, hogy óriási hatással volt az őt követő filmekre. Mérföldkő volt a történetírás, a látvány, a karakteralkotás, az Easter Eggek terén, ráadásul ezt úgy tudja a mai napig fenntartani, hogy az 1999-es alkotás egyáltalán nem…..
merlinicus 2022.01.02 11:14:16
@Gubán Bélu: Drága Bélu! Kicsit furán fogalmaztad meg, hogy szomorú vagy, amiatt hogy nem értünk egyet. Ebbe bevontál egy "magyarázatot", amit mindenki más is tudott, aki látta a filmet. Köszi, Sherlock :)
merlinicus 2022.01.02 11:22:23
@Flankerr: Mintha azt olvastam volna, hogy legalábbis Fishburne-t nem is kérték fel a szerepre. Az ő esetében még értem is a váltást, de Smith-nél direkt feleslegesnek tűnt a váltás.

Kaszás Gergő zseniális színész, a feladatot jól megoldotta - viszont bennem végig maradt egy erős hiányérzet.
2021. eddig nem volt túlzottan kegyes hozzánk mozis szempontból. Sőt a Marvel is hiába dobott be olyan, komolyabbnak szánt projekteket, mint a Fekete Özvegy és a Shang-Chi, egyik sem mozgatta meg igazán a rajongókat. Nem úgy a harmadik (Nyolcadik? Hatodik?) Pókember-film, amellyel kapcsolatban annyi…..
"Tán a végzet... Tán a mázli... Tán a karma... Mindennek, ami történik velünk, oka van."  Gyerekek, ez messze az év filmje! Muszáj ezzel kezdenem, mert mostanában sokszor megkaptam, hogy nekem semmi sem tetszik. És de! :) Csak egy jó filmhez nem elég a hangerő vagy a Marvel-logó.  A Szellemirtók…..
Sokféle kritikát lehet megfogalmazni a Marvel Filmes Univerzumával kapcsolatban, ám az bizonyos, hogy egy stabil, jól átgondolt rendszert alkotnak a filmjeik. Ezt különösen hatásosan teszi kontextusba az, hogy szinte minden más filmstúdió elvérzett már a saját univerzum felépítésével. A Universalnak…..
Szinte hihetetlen, de Józsa Imre már 5 éve nincsen velünk. Kiváló stílusérzékét, humorát és karakterformáló képességét a színpadról hiányoljuk, de ha lehet, még nagyobb űrt hagyott maga után a magyar szinkron világában. A Szinkronlegendákról szóló sorozatunk ehavi részében az ő nagyívű pályájáról…..
Több olyan könyv és sorozat van, amelybe az alkotóknak beletört a bicskája vagy a közönség nehezen filmre vihetőnek tartotta. Frank Herbert 1965-ös regénye, a Dűne is ezt a tábort erősítette. A modern technika és a kreatív megoldások fejlődésével azonban ezek az akadályok folyamatosan hárulnak el -…..
merlinicus 2021.10.25 20:07:46
@midnight coder: Az valószínűtlen, hogy ez lesz az év legtöbbet kaszáló filmje, de szerintem ma már egyre több olyan sikeres mű van, ami nem a popcorn kategória.

A színekkel kapcsolatban más is ezt mondja, elfogadom, hogy kisebbségben (vagy egyedül :D ) vagyok a véleményemmel, de sok mindent másképp designoltattam volna.
merlinicus 2021.10.26 16:55:12
@midnight coder: A színekkel kapcsolatban másra gondoltam. Itt van például egy kép a filmből: i.redd.it/3sjxrvwyqzo71.jpg

Itt van egy kép egy igazi sivatagból. Én ilyesmit vártam volna: airpano.ru/files/360video/vr-sahara/images/image1.jpg

A sivatag egy nagyon színes, izgalmas, szuper hely (ha van vized és kocsid :D ), de nekem ezek a szűrők teljesen agyonvágták.

Emellett számomra zavaró az, hogy 10 ezer (illetve igazából 20 ezer) év múlva minden bazi szögletes az Arrakison. Se egy szín, se egy forma - értem, hogy koncepció, de zavart, mert nagyon egyhangúvá tette számomra a designt. (Itt egy random kép, ami jól mutatja, hogy mi zavar. Az alsó része nem fontos, de sajnos nem találtam jobbat: live.staticflickr.com/65535/51612597874_0ddc1208cf_o.jpg)
merlinicus 2021.10.27 10:43:46
@eßemfaßom meg áll: Nem világos, hogy miért a képnek azokat a részeit ragadtad ki, amiről senki sem beszélt. Viszont szuper képet találtál, én ezekkel a színekkel is örömmel kiegyeztem volna. Nem a homok színével van gond, hanem a ráhúzott filterrel, ami egyszínűvé tette gyakorlatilag az egész képet. Nagy összegben mernék fogadni, hogy a barna-sárga színtévesztők számára nézhetetlen is lenne a film.
Már október van, de 2021 még mindig nem igazán kápráztatott el ütős blockbusterekkel. Egy interjúban néhány éve Matt Damon szuperül elmagyarázta, hogy - véleménye szerint - mi is az igazi gond a háttérben. Nem a kreativitás hiányzik, hanem a stúdiók játszanak biztonsági játékot, ugyanis ha ma egy…..
Daniel Craig éppen 15 éve kezdte meg 007-es karrierjét a Casino Royale című James Bond-filmmel. Craig utolsó, ötödik filmje egyben a franchise 25. epizódja is, így minden szempontból kiemelt figyelem övezte. Mint minden új Bondot, Craiget is gyanakodva nézték a rajongók, hiszen az általa alakított…..
  Nehéz dolga van a kritikusnak és a filmrajongónak egyaránt, hiszen az idei év nagyon megtépázott a filmtermés terén, miközben a mozis sikerfilmeket és a tévésorozatokat a Marvel dominálja. Miközben egy átlagos, filmekben bővelkedő évben ez nem tűnne fel, idén valahogy soknak érzem. Erre biztosan…..
James Gunn nagyon ért a furcsa emberekből/lényekből/izékből álló csapatok összetereléséhez, pedig ez a műfaj egyik nehézsége. Szerencsére a "Miért dolgozik együtt a csapat? Hogyan kerülnek össze? Mi tartja őket egyben?" égető kérdésekre már csak az első rész tükrében sem kellett válaszolnia. Ahogy a…..
Már az idejét sem tudom, mikor voltam utoljára moziban - pláne nem egy ilyen régóta várt, hatalmas látványt ígérő produkción. Pedig a Fekete Özvegy szinte már régi filmnek számít, hiszen először 2020 áprilisában vetítették volna. Több blockbusterrel - többek között a James Bond - Nincs idő meghalni…..
Rajhona Ádám öt éve távozott közülünk, színpadi, filmes és szinkronos munkássága kitörölhetetlen nyomot hagyott maga után. A Szinkronlegendákról szóló sorozatunk ehavi részében az ő nagyívű pályájáról emlékezünk meg.  "Nem akarok mindenáron erdélyi lenni" Rajhona Ádám 1943-ban született az erdélyi…..