Regisztráció Blogot indítok
Adatok
kikiva

0 bejegyzést írt és 33 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Őszintén szólva én csodálom azokat az embereket, akik a jól bevált munkából képesek valami teljesen másra váltani és kockáztatva új életet kezdeni. Így tett mai szerzőnk, Franky is, aki szállodai irodai munkát cserélt a vasútra (mondhatnánk, hogy megcsapta a mozdony füstje,…..
kikiva 2014.09.03 07:00:16
@Babette.: Koszi! Ezt megtalaltam, csak a kulfoldi berlesre utalasos dokumentumot nem talalom. Azt esetleg nem tudod, hogy bar ez azt jelenti, hogy nem kell adozni otthoni kiadott ingatlan utan ha az ember lyanya kulhonban berel, de ettol fuggetlenul adobevallast pl kell-e benyujtani ill. be kell-e jelenteni?
kikiva 2014.09.03 23:23:50
@QUERCUS: Koszi a gyors valaszt! Azt esetleg nem tudod, hogy ha visszamenoleg 3 evre jelenti valaki be, de ugyan igy nullszaldos, vagy minuszos lenne a kulfoldi lakasberles miatt, akkor van-e valami buntetes?
kikiva 2014.09.03 23:23:50
@Babette.: Koszi!
Aki gyerekkel vág neki a határátkelésnek, annak az egyik legfontosabb kérdés a beiskolázás. Ez nem mindig egyszerű kérdés, különösen érdekes kihívásokat tartogat egy, a magyartól annyira eltérő rendszer, mint az angol. Ebben vág rendet Judit mai, szerintem rengeteg hasznos…..
kikiva 2014.02.10 20:33:02
A szintezesre (level-ek) csak gyorsan (tanitotam/tok angol kozep, altalanos es nursery-ben Angliaban).

A National Curriculum Level Descriptor-ok alapjan 'osztalyozzak' a tanarok a gyerekeket Reception class vegetol/Year 1 elejetol.

Van egy altalanos guideline, hogy mit varnak el a 'nagy atlagtol' adott evfolyam vegere. Ez talan megmagyzarazza az elvarasokat:
www.devon.gov.uk/fostering-national-curriculum-levels.pdf

Year 1 vegere pl. kb. Level 1a az elvaras. Csak egy kis izelito, hogy ez mit jelent pl irasbol (jelzem, 5-6 eves gyerekek!): spell some key words, use 'and' to connect ideas, open sentences with I/My/The, use capital letters and full stops mostly correctly, think of own ideas for writing, write in a series of simple sentences, form all my letters correctly, read back my writing to check if it makes sense.

Persze, ha egy kozepiskolas gyereknek az eredmenye Level 1 a, b, c akkor az nagyon gaz, mert altalanos vegere kb Level 4a/ 4b-t varnak el. Osztalyzas kb ugy mukodik, hogy 1-1 sublevel-hez (1c-1b-1a-2c-2b-2c...) van kb. 5-8 'statement', amit a tanar hozzavet a gyerek onallo munkajahoz, vagy olvasasi keszsegeihez egy assessment soran, es ebbol szuletik a szintezes.

KS4-tol, vagyis 9. osztalytol mar GCSE szeruen osztayoznak, mert feltetelezheto, hogy a gyerekek Level 6 folott vannak. Meg a top diakokat sem lattam sosem, hogy Level 8-al mertek volna kozepsuliban. DE ez lehet inkabb a votl sulimrol mond el valamit.

Amugy az uj National Curriculum (elvielg 2014 Szept-tol kezdik bevezetni - eljen Mr Gove :( - a level rendszert teljesen felturjak es 3 alszintet akarnak: 'emerging, expected, exceedng' ami szerintem egy gyerek onbizalmanak talan meg rosszab).

GCSE: nem = a magyar erettsegivel. Legalabbis nem azzal a fajtaval, amibol en 2002-ben viszgaztam. Mondjuk ugy saccolo, hogy most egy emelt szintu otthoni erettsegi kb. A level-nek felel meg, amit a 6th Form College-okon, vagy a Further Education college-ok A-level kurzusain lehet tanulni. Az egyetemeket altalanban az A level erdekli, nem a GCSE.

Gyerekek motivalasa tema: sulitol fugg, de pl en akarmennyit is probaltam hazit adni (jo magyar szokas szerint), egy olyan csaladban, ahol 8-10 gyerek van, anyuka otthon, apuka itt-ott dolgozik es a gyerek minden nap suli utan iszlam hittanra jar 17-20h, ez majd hogynem egy szelmalomharc... Na mindegy. Mas a rendszer teljesen...
kikiva 2014.02.11 08:27:13
@tildy[UK]: Nem tudom, de a Grade E a GCSE-n olyan szintu nem tudast feltetelez szerinte,, hogy haj... (tanitottam gyerekeknek GCSE Foundation Maths paper-t, szoval csak ebbol gondolom...), meg lattam mar Higher Paper-t is, meg nezegettem AS level past papers-t is. Ha tutira kell az egyenloseg a NARIC-hoz kell elkuldeni a magyar erettsegit. Elgondolkodtato, hogy miert nyujtana az angol oktatas a tanulo 16 eves korara ugyanazt a matek tudast, mint a magyar csak 18 eves korodra... plusz az egyetemeken miert nem eleg a GCSE...miert kell A level? A wikipedia National Qualifications Framework tablazata eleg jol rendszerezi, hogy mi milyen szinten is van. Parom pl egyetemen tanul Level 1-es (egyetemi) matekot, ami elvileg A level szinthez hasonlo az NQF szerint, es az elso 2-3 honap olyan temak voltak, amikre en meg emlekszem a sajat gimis matekoraimrol, meg erettsegirol... Mindenesetre nem egyszeru atvaltani. En a CV-re inkabb azt szoktam irni, hogy 'similar to AS/A level exam' ...AS az az amit a GCSE utan a college-on tanulva tesznek a diakok (a ket eves A level kurzus felenel gyakorlatilag) - ami ugye itt mar azt jelenti, hogy kb. 3-5 tantargyuk van csak a college-on (16-18 evesek) tanuloknak, tehat a matekot pl jeletosen magasabb oraszamban tanuljak, mint kozepiskola alatt.
Persze az otthoni angol erettsegi az a poros nyomaban sincs a GCSE C folotti jegyeknek, mert rendesen tele van essze irassal es irodalommal.
Amikor külföldre költözünk, nem csak országot, hanem nyelvet is váltunk. Elhagyjuk (legalábbis egy időre) az anyanyelv jelentette biztonságos területet és bizonyos mértékig újjászületünk egy új nyelvben és társadalomban. Szavazz a Határátkelőre a Goldenblogon - egy…..
kikiva 2013.08.19 13:47:37
@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:

hja.. hm. Vagyis egy életen át, hacsak nem megy el az ember 'accent reduction' training-re....
kikiva 2013.08.19 15:57:11
@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:

Igen, bár a saját beszéd figyelése sem mindig vezet eredményre. Én pl pontosan tudom, hogy hol vannak a problémák, hangra lebontva, pláne, hogy 'phonics'-ot is tanítok gyerekeknek, meg nyelvészetből is tanultam valamennyit. Ettől még azonban nem megy jobban, akkor se ha tudatosan figyelek rá. Sőt! Mióta egy volt angol tanárom pár éve felhívta a figyelmemet a W -V különbségre itt UK-ben, azóta még amit nem kéne is W-vel mondok sokszor, pedig tudom pontosan, h nem jó... Dehát ugye ez annak az esete, mikor tudod, hogy valamit nem jól mondtál abban a pillanatban, ahogy elhagyja a szádat, de már visszafordítani nem lehet ... :)
Előnye, hogy mindig kap az ember érdeklődő kérdéseket, hogy honnan jött, és a 'small talk'-nak így mindig része lesz Budapest és a beszélgetőpartner oda fűződő élményei, vagy épp utazással töltött kalandjai... De persze vannak kivételek... :)
kikiva 2013.08.19 15:57:55
Az alábbi leírás szigorúan az én meglátásom, véleményem alapján íródott a mostanában kijövőmagyaroknak! (értelem szeruen a kalandoroknak szól, au-pair-nek, bentlakásos vendéglátósoknak, szakmunkásoknak ez az írás túlnyomó részben értelmetlen) Az alábbi írás az én egy…..
kikiva 2013.08.12 14:14:33
@Ilona Faragó: Ilona: ez tanítással kapcsolatban kérdezed? Ha igen, akkor sajnos azt kell mondjam, nagyon kicsi az esélyed, hogy suliban dolgozz, akár még Teaching Assistant-ként is- aminek fő akadálya az alapfokú angol. Ha más szakmákra gondolsz, akkor úgy ahogy OK lehet az alapfok, viszont a végzettséget nem feltétlen nézik. Többet számít a munkatapasztalat, meg hogy hogy adod el magad CV-ben és interjún.
kikiva 2013.08.12 14:16:37
@Ilona Faragó: bocsi, most láttam csak, hogy ez nem a tanáros blog bejegyzés volt, azt hittem azon belül vagyok még. Ne hari.
"That's a minute off your Golden Time!" -- avagy élet egy londoni iskolában"That`s a minute off!" --ez az egyik leggyakrabban elhangzó mondat abban az általános iskolában, ahol lassan 16 hónapja tanítok, Londonban.Ez a bejegyzes azoknak szól, akik szeretnék megfejteni,…..
Ne ijedjen meg az olvasó, a Lingwing ezentúl is a felnőttek szolgálatában marad, csak arról van szó, hogy nem csak a kicsik számára lehet hasznos a gyerekdalok hallgatása. Hiszen a dallam és a rím miatt sokkal könnyebben rögzül a szöveg, azaz a szavak, kifejezések,  és…..
kikiva 2013.07.16 18:35:44
@Brigike0315:
ha szeretnél egy birka nyájnyit megnevezni: a flock of sheep
hal: fish, halak: fish különböző halfajták, akkor 'fishes' csak, de anyanyelvűektől is lehet néha hallani 'fishes'-t, ha mondjuk egy akvárium lakóira utalnak, akkor is, ha 2 db egy fajú aranyhalról van szó. Senki sem tökéletes.
szarvasmarha/ák: cattle (soha nem hallottam még 'cattles'-t)
rendőrség/rendőrök összessége: police , mert egy gyűtőfogalom('polices' a 'policy'-nek a többesszáma)
papír- paper -- ha egyet akarsz 'the paper' vagy 'a sheet of paper', több lap 'sheets of paper' or 'some paper', a többesszámos 'papers'-t mint 'kutatási tanulmányok' lehet leginkább hallani, vagy mint kormánydokumentumok 'goverment papers'
people- eleve többeszám, ha 'peoples'-t hallasz az 'népek'-et jelent.
Mindig is azt gondoltam, hogy ennek a blognak legalább olyan fontos részét jelentik a kommentek, mint maguk a posztok – én legalábbis nagyon sok értékes információt szereztem már a hozzászólásokból. Nem vagyok ezzel egyedül, mert a minap az alábbi levél / kérés érkezett. A mai…..
kikiva 2013.02.02 18:22:07
@Muscari: sajnos Angliában dolgozó tanárként azt kell mondjam, nem feltétlen kell hinni az Ofsted riportnak, mert néha olyan hozzá nem értő emberek jönnek, mint inspectorok, hogy az már fáj. Sőt, nagyon sok esetben igen könnyen át lehet 'verni' őket nagyon sok minden lepapirozásával, amire azért van példa bőven. NEM, én nem csaltam-,mielőtt valaki meggyanúsit, hogy 'jó magyarként'-, mikor jöttek, de tudok számtalan olyan esetről, aki igen. A régi iskolám pl 2009-ben 'satisfactory-'t kapott, amivel én teljesen egyet értettem 2 hét ottlét után, viszont 2 hete meg 'good'-ot, holott semmi nem változott-hallva régi kollegáktól-, sőt...
Ellenben olyat is hallottam tanár barátoktól (majd mind tanár), hogy volt amikor azért nem kaptak csupán 'outstanding'-et, mert nem volt medencéjük (mint special school - ami pedig egyáltalán nem feltétel).

Szóval csak azt próbálom mondani, hogy óvatosan az Ofsted riportra hagyatkozással... én inkább elmennék megnézni a sulit személyesen és beszélnék az igivel, meg kérnék egy körbevezetést...- ha van rá mód
kikiva 2013.02.02 18:29:26
@tildy:):
biztos így vannak a szabályok, nem tudom. Én csak a tb-től jött levelekből próbáltam kiguberálni a mondnandójukat, arra támaszkodom.
Mindenesetre szerintem megéri nem sokáig húzni a 'TAJ szám ideiglenes szüneteltetés' kérelem beadását, mert a NAV igencsak packázós kedvében van mostanában (próbálnak pénzt és büntiket kicsikarni mindenkiből)... és nem egyszerű külfödről felhívogatni a roppant segítőkész ügyintézőket.

Persze felmerül a kérdés a posztírónál, hogy valamilyen biztosítás azért nem árt az átmeneti időszakra (= otthon már nem biztosított még a 45 nap keretében sem, UK-ban meg még nem) -ugyanakkor ha jól tudom itt jár az ellátás alanyi jogon, de erre nem vennék mérget, mert nem egyszerű kibogarászni az NHS website-ról.
kikiva 2013.02.02 20:26:48
@Muscari: persze: kikiva@freemail.hu

-bár nem ígérem, hogy azzonal tudok részletesen mindenre válaszolni. :)
Mindig különös öröm számomra, amikor egy-egy törzskommentelő billentyűzetet ragad, hogy bővebben is kifejtse a hozzászólások során egyébként is már megismert véleményét. Azt gondolom, a Határátkelő történetének Bpetya75 (aki a kezdetektől velünk lévőknek talán már…..
kikiva 2013.01.21 10:24:15
Nagyon fontos gondolatok ezek, jó meglátásai vannak a cikkírónak.

Szociális rendszer témában: néha úgy tűnik ezen a téren bezzeg mindenki elfelejt külföldre nézni, ahol nem sokkal rózsásabb a helyzet (már akinek persze, mert itt is létezik 'benefit class'). De: pl a munkanélküli segély a UK-ben 90 GBP hetente. Na kérem, akik itt dolgoznak azok nagyon tudhatják, hogy ennyiből pedig ha lakást is bérelsz lehetetlen megélni!!!! Nyugdíj: mostmár itt is kötelező magánnyugdíj pénztárba belépni, mert rájött a kormány, hogy az állami nyugdíj képtelen 'elviselhető' öregséget biztosítani. Perpillanat az állami MAX nyugdíj £107.45 hetente (aki nem hiszi itt járon utána:
www.gov.uk/state-pension ) -vagyis ha csak az NI contribtution-jaidból kapsz nyudíjat = ha Mo-n csak a fizetésedből levont nyugdíjjárulék képezi a nyugdíjadat. Kérdem én a UK-ben élőktől: ennyiből meg lehet élni idős korodban 1 hónapban (429,8 GBP)? NEM! Ha saját lakásod van addigra, talán, de ha bérelsz, kizárt dolog. Sőt, lehet van saját lakás, de még mindig fizeted a törlesztőt 65 évesen, akkor kizárt. vagy éppen a GYES: valami havi 400-500 Font körül van az is, 6 hónapig, aztán max még 3-ig lehet otthon maradni feléért és még 3-ig 0 GBP bevétellel. Ennyi. A Day nursery-k meg napi 40-50 GBP-be kerülnek, vagyis lehet, hogy anyuka 800-900 Fontos minimálbérhez közeli fizetése odavan bölcsire (bár ha ennyit keres, akkor kapnak valami child tax creditet, h könnyebb legyen) -- ezért van itt ennyi bébicsősz...
Az USA-beli TB-t meg ugye ne is említsük --gyakorlatilag fizess magadnak eü biztit...
Azért olykor nem ártana kicsit 'szétebb' nézni.

Nem, nem mondon, hogy OK az otthoni rendszer, látom szüleimen (egyikük munkanélküli már vagy 2 éve és havi 20.000-et kap segélyként), de ez nem azt jelenti, hogy szerte a világban mindenhol 100x jobb. (egyik kollegám pl mondta, hogy Indiában nem is létezik állami nyugdíj, de állami eü sem nagyon -ezért IS van annyi gyerek, hogy idős korban tuti legyen a szülők ellátása)

Igen, a létbiztoság, a közhangulat, stb valóban tud jobb lenni külhonban (bár szerintem ez is NAGYMÉRTÉKBEN függ attól, hogy mennyi TV-t néz az ember és mennyire követi a belpolitikát), de azért itt sem minden 100x jobb... sokan itt is mindig panaszkodnak mindenre, akkor is ha sokat keresnek, mert az emberi természet gyakran irígy a másikra...Van aki itt is nagyon rosszul érzi magát és lehet soha sehol nem lesz a saját fogalmai szerint 'boldog'. Na de a boldogság nem egy nagyon szubjektív valami? Egyébként is kihez/mihez viszonyítja az ember az 'etalon boldogságszintet'? Gazdag ameriakiakhoz a filemkből? Afrikai mosolygós szegényekhez? Valóvilágos 'celebekhez'?

Csak egy gondolatfüzér...
kikiva 2013.01.21 11:03:47
@Jess G: Nem a cikkre, hanem az egyik kommentre reagáltam leginkább. Ilyen szempontból valóbal fölösleges volt a hozzászólás. Amúgy meg arra szerettem volna rávilágítani, hogy nem minden feltétlenül 100x jobb és jobban működik külföldön.
Amúgy meg alapból az egész poszt nem a 'hány Ft egy liter tej' jellegű problámát feszegeti, azt hiszem ez már az elején kiderült, hanem inkább némi filozofálgatás. Ezzel nincs is semmi gond, néha ilyen is kell :) amúgy meg már rengeted olyan cikk született ahol az árakkal és a kiköltözés alfájával és omegájával foglalkoznak.
Tegnap a német vendéglátóipart néztük meg egy kicsit közelebbről, ma a spektrum másik vége kerül terítékre. Mai szerzőnk, Er ugyanis egy angliai egyetemen végzi a PhD-jét, onnan küldte el beszámolóját. „Valamikor összevitatkoztam az osztályfőnökömmel a kis falusi…..
kikiva 2012.11.28 18:38:31
@Megmondó1: nem tudom ,én épp Masters in Education-t tanulok, szintén egy angol egyetemen, és pont 2 hete került elő, hogy a különböző teóriaelméletek hogyan definiálják az 'oktatáskutatás' fogalmát és ennek milyen fajtái vannak, és hogy an változtak az elmúlt kb. 50 évben. No és az 'educational sociology' vagy 'sociology of education' éppen létezik. Vagyis a szociálpedagógiai kutatás igenis létezik. És igen, ha valaki ilyen irányban szeretne további kutatásokat végezni, ami specifikus témaköröket ölel fel a pedagógiai kutatások területén, akkor miért ne lehetne...?
kikiva 2012.11.28 18:39:59
@kikiva: mármint úgy értettem oktatásszociológia --ami valószínűleg a fenti angol fogalmakból lett lefordítva...
kikiva 2012.11.28 18:51:56
@Megmondó1: Mesterképzés: pedagógia (Masters in Education) amiben van egy kötelező Educational Enquiry (vagyis kutatásmódszertan és elmélet), és 2 szabadon választható (nekem magatartásmenedzsment és alkalmazott nyelvészet ) van
A mai poszt érdekessége, hogy (némi túlzással) egy „második generációs" határátkelő írta. Vanda ugyanis hét éve, 13 évesen került ki édesanyjával Angliába (igen, ismét egy angol poszt, most figyelmeztetek mindenkit, akit nem érdekel, hogy ne olvassa tovább...), azaz…..
kikiva 2012.09.07 19:35:21
Erdekes igy egy UK-ben tanult holgyemenytol hallani az o tapasztalatait, mint diak, mig en a masik, tanari oldalt kepviselem itt... 1-2 dolgot azert hozzatennek pontositaskepp:
GCSE: nem egyenlo az otthoni erettsegivel!!!! kevesebbet kell hozza tudni, ami persze abbol adodik, h 16 evesen vizsgaznak a diakok... Ami az otthoni mondjuk emelt szintu erettseginek felel meg, az az A-level, amit 6th form college-ban, vagy college-on lehet tanulni, es 2 evbe telik GCSE utan.... az A-levelt csak egyetemre valo bejutashoz kerik...

'pathway'-ek: ahol en eddig tanitottam, ilyenekrol szo sem volt. Ezek szerint az iskola valogatja mit hogy szervez.

semmi segitseg angolbol: ez valoszinuleg azert tortent a posztolonal igy, mert egy pici varoskaba ment, es az iskolban tanulo nem-angol anyanyelvu diakok szama nem volt eleg ahhoz, hoy Teaching Assitant-ot, vagy kulon tanart alkalmazzanak erre, de nagyobb varosokban, erre kulon tanarok vannak!!!

vizsga: igen, aki EAL (=English as Additional Language) diak, altalaban erkezesuk utani ket evig kapnak +25% extra idot vizsgan es ketnzelvu szotarat.

SATs vizsga alalanos iskola vegen es kozepiskolai szintezes: ez azert nagyon nem allja meg a heyet, hogy a buta gyerekek ezen vizsga eredmenyei utan semmit sem fognak tanulni kozepiskolaban!!!! lehet, hogy egy kituno tanulohoz kepest semmit, de onmagukhoz kepest igen, ami ahhoz kell hogy munkat talaljanak es eligazodjanak a hetkoznapi dolgokban.

osztalyzas: VANNAK riportok (amolyan bizonyitvany), es nem csak 6 szint van -vagy lehet a posztolo iskolajaban egy mas rednszert hasznaltak, de az angol sulikban a 'National Curriculum' ajanlott szintezeset hasznaljak (NC levels)
Ez pedig 1-tol 8-ig terjed, mindegyik szint al a, b, c pontokkal.
5 evesen, altalanos iskola elso evenek vegere pl atlagosan 1b szintet ernek el a gyerekek, utolso evre (11 evesen) pedig a nagy atlag 4b. kozepiskolaban 9, osztalyig vegeig (14 ev) hasznaljak ezeket , majd 10-tol gyakoribb az A-F betus osztalyzas, mert a GCSE-t is ebben 'merik'. Azt szoktak mondani, hogy ha egy diak 9. vegere 6-os szinten van, akkor nagy esellyel fog legalabb egy C osztalyzatot elerni GCSE-n.

Bocsi, ha kotekedonek tunok, de ugy ereztem, ezekhez kommentelni kellene, hogy pontositsak... mert azert a diak feloli oldalrol nem biztos, hogy a 100% valosagot latja az ember.
Tanulságos történet a mai, amely egy miskolci állami cégtől egészen Németországig ível és akadnak benne érdekes momentumok bőven. A lényeg szerintem valahol mégis csak ott van, hogy soha nem késő elkezdeni tanulni és megismerni a világot. Aztán hogy a történet vége mi lesz,…..
kikiva 2012.07.25 12:03:24
@Gilda66:
Ha Angliában gondolkozol, a matek-fizika nem egy rossz kombináció! És az eU-ban szerzett tanári diplomát elismerik Angliában, nekem is elismerték: www.education.gov.uk/schools/careers/careeropportunities/overseas-trainedteachers/a00199246/teachers-from-the-european-economic-area-eea

A kulcs inkább ott van, hogy otthon vagy máshol dolgoztál-e tanárként a kötelező tanítási gyakorlaton kívül. Angliában pl kezdésként segít, ha Teaching Assistant, Cover Teacher-ként, vagy Supply Teacher-ként dolgozol. Azzal meg lehet szerezni az elvárt UK tapasztalatot, aztán lehet állásokra jelentkezni. A különbség az, hogy itt általában együtt tanítják a fizika-kémia-bioszt 'Science' tantárgy alatt, bár van olyan gimi, ahol külön veszik. Persze mindehhez kell nyelvtudás...
Sok szerencsét!
kikiva 2012.07.25 12:11:12
@Taxomükke:
ha rendes primary/secondary suliban akarsz tanítani, otthoni angoltanári diplomával először egyszerűbb English as Additional Language (EAL) Teacher vagy TEaching Assistant állást nézni. Különösen Londonban van ebből sok.
Tanári státuszban csak akkor tudsz dolgozni, ha az oktatási minisztériumnál elismerteted az otthoni diplomád, és akkor megkapod a QTS-st (Qualified Teacher Status). Eddig a General Teaching Council foglalkozott ezzel, de őket felszámolták, úgyhogy nem tudom pontosan hogy megy a folyamat most. Ez a link az okt. minisztériumhoz: www.education.gov.uk/schools/careers/careeropportunities/overseas-trainedteachers/a00199246/teachers-from-the-european-economic-area-eea

Teaching Assistant-ként (TA) fele annyit lehet keresni, mint tanárként, de még mindig ki lehet jönni belőle. Bár nem a legtutibb munka, ha tényleg tanár szeretnél lenni. Ehhez az adott város önkormányzatának a honlapját kell megnézni, ott szokták a TA és tanár állásokat hírdetni...
Sajnos azt kell mondjam, arra elég kevés az esély otthoni angoltanárként, hogy itt pl középiskolában legyél English Teacher, mert az ugye az irodalom tanítását is magában foglalja...és az nem piskóta (tapasztalatból mondom).Ehhez kell egy Angliában szerzett 'English degree', sőt, 2:1 eredménnyel minimum. /Ha továbbtanulni vágysz legegyszerűbb az Open University/

Mindenesetre sok sikert!
kikiva 2012.07.25 12:13:23
@Gilda66: Ja, értem. Nem tudtam :)
Sok sikert hozzá! Ennyi év tapasztalattal biztos menni fog! :)