Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Sz.Zoli

0 bejegyzést írt és 20 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Döntött a kormány, illetve az oktatási szaktárca: szeptembertől az általános iskolában kötelező lesz az erkölcstan oktatása, mivel – szól az indoklás – az államnak igen sokba kerül az etikátlan viselkedés. Fenti kijelentéssel minden bizonnyal csak egyetérteni tudunk.…..
Sz.Zoli 2013.03.07 16:11:51
@blöff:
Bearanyoztad a napomat, köszönöm!

@Tűnődő:
A tantárgycserés példával csak azt akartam megmutatni, hogy senki nem nyilvánít senkit alkalmatlanná azzal, ha bevezetnek egy erkölcsi nevelést célzó princípiumot. Idézett mondatodból az derült ki ugyanis, hogy ennek ellenkezőjét érzed, a továbbiakból pedig az, hogy mindez mélységesen felháborít. Mondanivalóm lényege az volt - bár lehet, hogy nem fejeztem ki elég érthetően, hogy felháborodásod alaptalan.

A válaszodhoz:
Igazad van, az erkölcs tényleg más, mint a többi tantárgy. Más tantárgynál a megszerzett tudást kell visszaadni, az erkölcs esetén ez kevés: lelkiismeretet nem lehet tanítani, főleg nem kamaszoknak.

Mindezt kimondva, mégsem érzem feleslegesnek az erkölcstan nevű tárgyat. A szóbanforgó szabályokat ugyanis meg lehet tanítani, mint a társadalmi együttélés minimumát. A gyerek fel tudja fogni, hogy ezek az elvárások a társadalom részéről vele szemben.

Azzal is egyetértek, hogy ideális az lenne, ha minden gyerek otthonában, szűkebb lakókörnyezetében és az iskolában is csak etikus viselkedést, pozitív példákat látna. Ebben nőne fel, ezt tekintené természetesnek, és azt is látná, hogy a normaszegnek azonnali következményei vannak.
De persze a mi társadalmunk messze van az ideálistól, a valóság az, hogy sok gyerekre egyáltalán nem jut figyelem (már a szüleikre sem jutott, hiszen a lakótelep-építések "kulcsos gyerek" generációja adja ma a kis- és középiskolások szüleit), és a gyerekek vagy nem is ismerik az erkölcs "örök" szabályait.

És itt van az erkölcs tanításának létjogosultsága: mindenki ismerje meg az alapvető szabályokat, az is, aki nem látott ezeken alapuló példát - vagy látott, de nem értette abban a helyzetben a másik viselkedését.

Ahhoz, hogy ezek a szabályok ne külső kényszerek legyenek, hanem internalizálódjanak, valószínűleg tényleg kevés az iskolarendszer. De még külső elvárásként is messze többet érnek, mint ha helyettük semmi sincs.
Mindig is tudtuk, hogy a csajok a legkeményebbek, és ritkán végeznek félmunkát. Az ukrán playmate és kedvenc svéd szépségünk is ralizott a hétvégén. Meg is lett az eredménye, kinek így, kinek úgy... Menjünk szépen sorban, kezdjük azzal, akinek a legkevesebbet sikerült…..
Sz.Zoli 2013.01.28 16:42:22
@Béza Dániel:
Abban igazad van, hogy jól taposta neki - de csak amíg egyenes volt az út. 0:07-nél jött egy enyhébb kanyar, ekkor túl nagyot kormányoz, és innentől kezdve már nem uralja a kocsit, bár meg kell adni, próbál ellenkormányozni.

Így a fotelből nekem az rémlik, régen akkor kapott valaki csúcstechnikát, ha előtte kisebb kategóriában bizonyított. Így több lépcsőn át ment a kiválogatás, biztosítva, hogy a valóban rátermettek menjenek rangos versenyeken.
Nekem nem tetszik, hogy most már ehhez is elég egy csinos pofi.
... pedig nem róla, illetőleg nem csak róla kellene. Bayer Zsoltnak egyetlen egy dologban ugyanis igaza van: a cigány származású magyar állampolgárok helyzete egy olyan kérdés, amiről tényleg beszélni kell. Bayer Zsolttól eltérően én azért tartom a róla folytatandó beszédet…..
Sz.Zoli 2013.01.23 17:33:05
@Sz.Zoli:
Ja igen, a legfontosabb: a kiskorú bűnelkövetők után is megvonnék mindenféle családtámogatást. Mert most azzal, ha a gyerek követi el a lopást, gyakorlatilag büntetlenséget biztosítunk. Így viszont a szüleinek már nagyon nem lesz érdeke, hogy a gyerek lopjon a boltban!
Sz.Zoli 2013.01.23 17:27:46
@Karnamantra:
Változás azért nem lesz, mert a változást mindenki másképp akarja: a többségi oldal úgy, hogy a cigányok változzanak együttélésre alkalmassá, a cigányok meg azt akarnák, hogy a többség változzon és fogadják el őket olyannak, amilyenek.
Ez így nyilván patthelyzet. És nyilván nem lehet egycsapásra megoldani.
De ösztönzőket lehet bevezetni, amelyek lassan kialakíthatják a változást. Szerintem ilyen ösztönző a közmunkaprogram is, ezért egyetértek vele.
Ilyen ösztönző lehet, hogy amelyik gyermek nem fejlődik az elvárható mértékben pl. az éves kompetenciaméréseken, ott felügyeletet kell kijelölni, esetleg meg kell vonni a családtámogatást, szélsőséges esetben ki kell emelni a családjából, mert mikrokörnyezete csak visszahúzza.
Ugyanezen szabály mellett már lehetne szankcionálni a higiéniás hiányosságokat: a társaira egészségügyileg veszélyes (tetves, fertőző beteg, stb.) gyerek hazaküldhető. Ekkor nyilván nem tud megfelelni a minimumfejlődésnek, így családjának csappan az ellátása. Rövid időn belül rájönnének a cigány családok is, hogy megéri, ha a gyerek tisztán jár iskolába.
A cigány foglalkoztatást is lehet pl. adókedvezménnyel ösztönözni.
Viszont a feneketlen zsák integrációs programokra nagyon keveset költenék.
Alternatíva Dolgozz, egyetemista! 2012.12.12 08:00:00
Valóban, mielőtt alattomos olvasók nekiállnának utánam nyomozni, egy darabig én is kaptam szociális támogatást az egyetemtől, valamint három igennel szavaztam 2008-ban. Csakhogy azóta jobb belátásra tértem, dolgozom és fizetek. Másrészt nem azért szavaztam három igennel…..
Kis túlzással a budapesti melegfelvonulók szélsőjobboldali zaklatóinak a randalírozása tejszínhabos leszbishow ahhoz képest, amilyen durván támadnak a belgrádi homofób huligánok a szivárványszínű zászló alatt vonuló melegekre, leszbikusokra, biszexuálisokra, transzneműekre…..
Változatlanul a szakértőké a főszerep, akik a bíró szavai szerint „elmennek a francba és onnan kezdik” minden válaszukat. Ezúttal magyarázkodásra kényszerültek. Kiss Istvánt kivezettette, Kiss Árpád indítványát pedig elutasította a bíróság, a fegyverszakértőt viszont…..
Alaptörvények. Egyetlen állam nem engedheti meg magának,hogy ne legyen valamilyen rendszerbe foglalt alap-dokumentum, ami biztosítja az állam működését, beleértve a jogokat és kötelességeket is. Természetesen az államformát is ebben rögzítik, ami lehet sokféle, a…..
Nagyjeszeni Jeszenszky Géza, akinek Antall József volt az osztályfőnöke, 1990 és 1994 között az MDF kormány külügyminisztere volt. Ebbéli működéséhez kapcsolódik az 1990 őszi Kalasnyikov-botrány. 1996-ban kilépett az MDF-ből, majd Orbán 1998-ban rábízta a washingtoni…..
2011-ben összesen 57 600 km-t tett meg, és 4,185 millió forintot költött benzinre hivatali autójával Kövér László, az Országgyűlés elnöke – derült ki abból a közérdekű adatigénylésből, amelyet még szeptember közepén adtunk be a parlamenthez, ám választ csak most…..
Sz.Zoli 2012.10.30 10:28:05
16,15 literes fogyasztás, szemben a gyári vegyes használat 9,5-értékével.

wwww.audi.hu/modellek/a8/a8/motorok/4_2_fsi/

Értem én, hogy nem szempont a takarékos vezetés, de ez akkor is túlzás. Lehet hogy többet kellene költeni javításra a kilométerenkénti 920 Ft-nál, busásan megtérülne...
Eddig túl sok mindenre nem lehet büszke a köztévé, már ami az olimpiai közvetítést illeti, amit ha feleolyan lelkesen és odafigyeléssel csinálnának, mint amiben igazán jók, azaz a nem kívánatos személyek kiretusálásában és a rendszer seggének alapos kinyalásában, máris…..
Imre hitelre kért 2 üveg vizet egy XIX. kerületi Sparban, miután kimenekítették őket kigyulladt panelházukból, és ezért nem volt nála pénz. A Spar üzletvezetője azonban túl magasnak ítélte a kockázatot, és még az se jutott eszébe, hogy pl az üzemi vécébe beengedje inni a…..