Regisztráció Blogot indítok
Adatok
SilentDreams

0 bejegyzést írt és 801 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Aki angliai munkavállalásra adja a fejét, annak akár kézenfekvő is lehet megpróbálni az építőiparban elhelyezkedni. Szerintem nem csak őket érdekli majd Digger mai posztja, ami ugyan az angliai építőipart mutatja be, szerintem sokkal többről (hozzáállásról,…..
A mai alighanem a blog történetének egyik leginkább érzelemgazdag írása, vallomás a javából. Szerzője, Mónika az Egyesült Államokban él (immár nem először), és egyszerre birkózik a honvággyal, aggódik kislánya jövőjéért, és próbálja megtalálni a helyes utat. Miközben…..
SilentDreams 2014.09.05 15:45:52
@SilentDreams: Hogy magamnak ellentmondjak :), nem feltétlenül biztos, hogy a hazautazgatás a legjobb gyógyír a honvágyra, amit javasoltam.

Amikor még "friss" határátlépö voltam, akkor szerintem hazalátogatást követöen, külföldi lakhelyemre visszatérve volt a legerösebb a honvágyam. Mintha a hazalátogatás "feltépte volna a sebeket" és még jobban visszahoztam volna az emlékeket, ráerösitve ezzel a honvágyra. Aztán késöbb, mikor már rendezödtek a viszonyok ("belaktam magam" külföldön is), akkor már emlékeim szerint sokkal kisebb törést okozott a hazalátogatás. Evente átlagosan 1-2x haza szoktam látogatni, mert sok minden érdekel, amit "ott hagytam".
SilentDreams 2014.09.05 17:50:18
@blackhair-lady: Jó ötlet. En sem szeretek nagy pénzeket kiadni az utazásra, ha megy olcsóbban is. Talán még a 8 órás utat is végigállnám, persze ha lehetne kicsit mozogni is, nem csak egy helyben állni... :)
SilentDreams 2014.09.05 18:55:29
@Zoole[uk]: Nekem férfiszemmel is feltünik :)

Mintha 2 ember lakozna benne: egy kitünö jó meglátásokat tevö értelmes, kultúrált ember + egy szükségtelenül káromkodó, írott-íratlan határokat feszegetö, kultúráltsaghiányos egyed :)
Niki élete gyakorlatilag egy hét alatt fordult meg, bár már régóta tervezgette a határátkelést, az szinte egyik napról a másikra történt meg vele. Így jutott ki Németországba, ahol sok minden kiderült, például az, hogy a nyelvtudása nem sokat ér. Az első időszak nehézségei…..
SilentDreams 2014.09.04 23:44:17
@i got my: Ez nem netto akart lenni véletlenül?

@megatoner.hu: Jól megéltem otthon is (nem dőzsölve, de nem voltak problémáim), kijöttem, itt is jól megélek, s nem is mentem vissza :) Vannak jó páran ilyenek is, még ha nem is főleg mi írunk posztot :)

Ami a különbség: szakmailag rengeteget tanultam/tanulok, nyelvtudást is erősítem, sok érdekes embert megismertem, akiket "otthon maradva" nem ismertem volna meg, sokkal többet utazhatok a világban, ami az egyik kedvenc tevékenységem és kinyílt a világ, megtapasztalhatom, hogy milyen az, ha egy "kicsit" átgondoltabban csinálják a dolgokat...
Határátkelő Kinek szurkolsz? 2014.06.27 06:50:00
A kérdésfelvetés a foci vb kapcsán is aktuális, de ha hiszitek, ha nem, ehhez hasonló kérdést például amerikai állampolgársági interjúnál is feltesznek. Vagyis hol vagy itthon illetve otthon? Az jelenti a beilleszkedést valahova, hogy valaki már nem a szülő-, hanem a választott…..
SilentDreams 2014.06.27 14:02:55
@mojyo: Öööö...... :))))))))))))))))))))))

Onnan gondoltam, hogy ö német, és eddig még csak németül szólt hozzám, pedig tudja, hogy magyar vagyok. Persze simán titkolhatja is, hogy perfekt beszél/ír magyarul is..... :))))
SilentDreams 2014.06.27 14:12:43
@tableno: Leirt egy bizonyos tipust, ami kétségkívül létezik, s ezt mindenkire ráhúzná, aki nem akar egyetlen egy helyen "legyökerezni", hanem több helyen is eltölt éveket. Pedig ennek még sokféle oka lehet, nem feltétlenül az, hogy végigtörtessen a világon a pénzmaximálás érdekében, csakis magára gondolva.

A "semmiképpen sem mély és alulról gyökerezo, oszinte barátságok"-on pedig már majdnem elsirtam magam, annyira megható :)))
SilentDreams 2014.06.27 15:25:17
@Mirjam2: Ha erre jó a királynö, akkor máris megérte, hogy "megtartották", és akinek ez kell, az rajonghasson érte. Eddig nem igazán értettem, hogy pontosan mire is jó, de ez valóban jó indok :)

A rajongás egy személyért elég távol áll tölem, de persze látom, hogy mennyien igénylik ezt.
Az O.V. által hangoztatott egész országot képviselés nekem teljesen hiteltelen, legalábbis azóta midenképp, mióta lehazaárulózza, idegenszivüzi, leellenségezi stb. azokat, akik valamiért nem értenek vele egyet. Ez igy nem megy.
Sokat hallunk a határátkelés kapcsán a diplomások (vagy diploma előtt állók) elvándorlásáról, ami jó esetben persze nem mosogatást, vagy takarítást jelent, hanem szakmai megbecsülést. Ádám története iskolapéldája annak, hogyan is működik az agyelszívás. A célország…..
SilentDreams 2014.06.12 18:54:11
@KukorIca: Nem tudom, mennyire lehet általános, de nagyon durva....
SilentDreams 2014.06.12 19:23:05
@nezzazegfele: El sem tudtam volna képzelni, hogy használt könyvböl tanuljak és hogy ne tarthassam meg a tankönyveimet!
Nekem élmény volt minden év elején friss könyveket kapni, nézegetni, bekötni :), még ha nem is minden tantárgy érdekelt, különösen egy bizonyos nem :)))

A 80-as évek és ez mostani idöszak nagyon eltérö sok mindenben....
Akik az elejétől követik a blogot, minden bizonnyal emlékeznek még Lobelt Ledfoldra, aki az első időszakban több nagyon jó és szórakoztató posztot is küldött (aki nem emlékszik, az itt, valamint itt és még itt is felfrissítheti emlékezetét - érdemes el- vagy újraolvasni!). Nos,…..
A céltudatosság szép példája a mai történet (ilyen értelemben kicsit hasonlít a tegnapi, ausztriai poszthoz), hiszen szerzője, Berni és párja három év alatt jutottak el odáig a brit fővárosban, hogy most izgatottan tervezgethetik a költözést a saját, leendő…..
SilentDreams 2014.06.03 12:42:41
@Herr Géza: Köszi a részletes beszámolót!
Ez igy nagyon jól hangzik: kert is lesz + uj haz, s olyan, amilyenre szeretnétek. Fertighaus-t már nézegettem én is, úgy emlékszem "megfizethetö", de attól félek, a telekáraktól dobnék egy hátast..... Persze ez nagyon helyfüggö. Nekem Frankfurt környéke lenne érdekes, utananézek :)
SilentDreams 2014.06.03 12:46:25
@Herr Géza: Lakashirdetéseket nezegetve mostanában, találtam "Erbpacht"-os lakast is, de miután elolvastam, hogy mi is ez, szélsebesen elhajtottam magamtól a gondalatot, hogy ilyen lakást vegyek, annyira nem tetszett a dolog...
Azt hiszem, a mai poszt népszerű lesz azok körében, akik a kiadások és általában véve a pénzügyek iránt érdeklődnek. A helyszín Ausztria, a szerző pedig az ottani országfelelős, Viktória, aki tételesen végigvette a bevételeiket és kiadásaikat, megmutatva, hogy spórolnak…..
SilentDreams 2014.06.02 14:30:22
@Herr Géza: En már értem egy ideje Rebarbaraa-t! :)

Ö a bejövö pénz vagy bevétel alatt csak a valódi bevételt érti, azaz olyan pénzeket, amelyek NEM valamely kölcsön visszafizetéséböl jönnek be. Ilyen pl. a fizetés, a borravaló, s ha örököltek is volna, az is ilyen lenne.
Ezt szeretné látni CSAK a jobb oszlopban. Kölcsönnel kapcsolatos dolgokat nem, hisz azok nem tényleges bevételek: ez a bevételböl lett kifizetve valakinek, majd visszafizetve.

Namármost, ezért zavarja öt a visszafizetett kölcsön összege a bevételi oszlopban. Ha az ö szemléletmódját követjük, akkor minden, kölcsönnel kapcsolatos dolognak a kiadás oldalon kellene szerepelnie igy:

-50 (kölcsönadás)
-10 (kölcsönadás)
+60 (kölcsön vissza)

S ekkor a kiadási oldalon´"rendeznék magukat" a kölcsönnel kapcsolatos dolgok, s egyúttal a bevételi oszlop csak a tényleges bevételeket muatatná.
Szerintem ö erröl beszél, amit nem ért senki :)

A fenti táblázat azonban nem ebben a szemleletben irodott, ott a a kimenö összegek negativként a kiadasi, bejövö összegek a bevételi oldalon szerepelnek pozitivként, függetlenül attól, hogy mi a tényleges bevétel, és mi nem.
Ez sem rossz szerintem, mert a két oszlop elterese igy is úgy is ugyannyi lesz, mint a másik szemléletmódnál. S itt ez lenne a lényeg.

Szóval elbeszéltek egymás mellett, legalábbis szerintem....
SilentDreams 2014.06.02 14:40:25
@Chamroe: Csak abból adodik a problémája, hogy alul, a Bejövö pénz" havi összege 2104 Euro, miközben valojában adott honapban csak 2044 Eurot kerestek (2 fizetés + borravaló).

De mivel ez a táblazat nem a "tényleges" bevételeket akarja mutatni, hanem, ahogy irod, egy egyszerü, mérleg kiadási és bevételi oldallal, így igazából nincs is baj vele, s ezt tényleg igy szokták csinalni... :)
SilentDreams 2014.06.02 14:54:48
@bpetya75: Olyan olcsó jó (nem extra, de legalább átlagos) ruhákat találni Angliában, hogy gyakran eszembe jut, hogy elugrok egy kis ruhavásárlásra Németországból :)

Azért Németországban is találni nem használt, olcsó ruhát, csak nem olyan nagy tömegben, mint Angliában.
A mai poszt kilóg a határátkelős történetek sorából, rövid, és nincs is benne sok információ, talán leginkább rejtett segélykiáltásnak nevezhetném. Amiért mégis itt a helye szerintem, hogy sokan járhatnak ma a szerző Ágihoz (és Leventéhez) hasonló cipőben, így talán…..
SilentDreams 2014.05.27 16:16:23
Ez a történet, hajajjjj....
A két diplomás csillogó szempárról, aki vágyakozva járkál a 10milliós Londonban, hátha belebotlik egyszer a volt szerelmébe....

Pár gondolat:

"...Akkor nem tudta, hogy ez lesz az egyik legrosszabb döntés életében."

Most sem tudhatja, hogy ez volt a legrosszabb döntése az életben, lévén még él :))) Ráádásul azt sem tudhatja, hogy mi lett volna, ha máshogy dönt, pl. feladja a tanulást, s ö is kimegy, vagy nem adja fel, de nem szakitanak, stb.
Szerintem nem volt rossz döntés, egyszerüen így döntött akkor és kész.

"... ma az egyik legismertebb cég pénzügyi részlegén dolgozik."

Ez olyan, hm....nagyot akarok mondani érzetü. Van valami sorrend a cégek ismertségéröl, ami alapján ilyet lehet állitani? Ha azt irja, hogy egy ismert cégnél dolgozik, az OK, de igy fokozva nekem dicsekedés jellegü... és kicsit nevetséges.

"O azonban ahelyett, hogy elvezné az életet, még mindig a munkába menekül."

Ez meg olyan, én jobban tudom, hogy neked mi a jó jellegü. Mert ugye te csak a "munkába menekülsz", de az biztosan nem lehet jó neked, az nem lehet élvezetes. Bezzeg én tudom, hogy mi az élevezetes neked. Ajajjjjj......

"Pedig inkább megállhatna és körülnézhetne. Van ott valahol a tömegben egy csillogó szempár, egy rejtett mosoly, és valaki, aki mindig büszke volt rá.
Mindig. A sikerek elott is.
Ideje lenne hinni benne."

Kedves "hívjuk Leventének" majd abban hisz, amiben ö szeretne hinni. könyörgöm, ne mondjuk meg neki, hogy miben kell hinnie....

Magánvélémény, hogy én ilyen társat, ami ezen irás alapján lejön, nem szeretnék. Aztán persze böven lehet, hogy van oylan, akinek epp ez tetszik.
SilentDreams 2014.05.27 16:20:56
@SilentDreams:
Sikerült kihagynom az egyik legnagyobb poént:

"Tízbol kilencen szívesen cserélnének vele bármelyik pillanatban."

Hát persze, mert szinte majdnem mindenki ugyanolyan munkára vágyik, és mindenkinek megfelel London is, és az egyedüllét is, stb.
Ezen csak mosolyogni tudok, de lehet, hogy a posztoló fiatalságából IS adódik a dolog...
A döntésnél, mely szerint elinduljunk-e külföldre, talán már csak az a nehezebb (de legalább is ugyanakkora súlyú) elhatározás, hogy vajon hazatérjünk-e. Ebben a helyzetben van a mai poszt szerzője, Péter, aki a „menni vagy maradni?” dilemmájával szembesült, csak éppen…..
SilentDreams 2014.05.15 11:09:43
"A baj az, hogy egyik pillanatban nagyon mennék, a másikban ez fel sem merül. Egyszóval: nem tudom magam sem, melyik lenne a jobb hosszútávon... menni vagy maradni?"

Elöre semmi biztosat nem lehet tudni, de ha ilyen felemás érzéseid vannak, akkoo szerintem sokakl jobb kivárni, míg sokkal jobban érzed, hogy mit is kell tenned. Lehet, hogy sosem lesz egyértelmü, de most ezt itt szerintem nem kellene még feladni, hisz épp nem rég szereztél jobb állást, s bár vannak zavaro dolgok, különösen rosszul nem érzed magad.
A honvágy teljesen természetes, kinél erösebben, kinél gyengébben, s idöben is hektikusan változóan. Ha le tudodo gyözni, akkor érdemes még kint folytatni, s meglátod, hogy mg tudsz-e vele birkozni, vagy nem.

@Határátkelő: Nem olvastam a hozzászolásokat, igy nem tudom, volt-e már emlitve, de találatam pár egyértelmünek tünö elirast a szövegben, javitani lehetne:

" Nem volt egyszeru döntés, mert otthon is jó volt, de gazdasági okok miatt jöttem, de még csak nem is a politikai alakulat miatt. "

=> szerintem:

" Nem volt egyszeru döntés, mert otthon is jó volt, NEM gazdasági okok miatt jöttem, de még csak nem is a politikai alakulat miatt. "

"Jöttek is sorra az interjúk, de mivel kevés idot töltöttem az akkori helyet (és korábban a budapesti munkahelyeken is),..."

=> szerintem:

"Jöttek is sorra az interjúk, de mivel kevés idot töltöttem az akkori helyeN (és korábban a budapesti munkahelyeken is),..."
István 24 éves és két éve él Angliában. Sportolóként is sikeres volt, de aztán választania kellett a főiskola és az evezés között és ő az előbbi mellett döntött. Csak aztán nem talált munkát Magyarországon, így oly sok magyart (köztük a barátnőjét) követve nekivágott…..
SilentDreams 2014.05.07 12:07:50
@firg_firg: :)))))

Es a mondat, amit úgy tünik nem lehet elégszer elismételni:

"NE bízz magyarokban, barátokban se nagyon!!!! (Egyik barátom, aki kölcsönkért, nem akarta visszaadni.) Sajnos Angliában a magyarokat a magyarok verik át a legjobban...."

Aki önként jelentkezik átverésre az erre szakosodott cégeknél, az biztos lehet benne, hogy nagy valószinüség szerint át is verik. Aki kerüli az ilyeneket, megvalogatja barátait, s nem aszerint, hogy magyar, litván, angol vagy kinai, azt szerintem kevesebb csalodás éri :)
Tegnap azt ígértem, hogy egy virtuális párbeszéd első felét olvashatjátok, ígéretemhez híven ma itt az „ellenposzt”, melyben Egy boldog magyar nevű szerző arról ír, szerinte miért is jó ma Magyarországon élni, és miért nem jó elmenni. (A tegnapiak fényében kíváncsi…..
SilentDreams 2014.04.01 14:41:41
Már megint egy általánosításra törekvö poszt...a rémálmom.

Simán elhiszem, hogy neki teljességgel megfelel Magyarország, pont úgy, ahogy leírta, de könyörgöm ne próbálja meg mindenkire érvényes következtetéseket levonni. Részben igaza is van, de kihagyott a számításból jó sok esetet.

Egy dologra reagálnék részletesebben, a hazatérésre, ami szerinte:

"Az egyik legnagyobb csapda ugyanis a hazatérés. Mert az szinte lehetetlen.... Tehát: már elég sokat kerestem kint, jól éltem, most már elég, hazajövök ötödannyiért dolgozni. És ez a csapda: csak egyszer kell eldöntened, hogy elmész, soha sem tudsz már visszajönni."

Már miért ne lehetne visszatérni? Teljesen egyénfüggö, hogy ki hogy gondolja, illetve rengeteg egyéb körülménytöl is függ ez. Sokan vannak, akik kint döbbennek rá, hogy tartósan nem nekik való a külföldi élet, s hazamennek.
Olyan is lehet, hogy valaki otthon élö párt talál magának, s hazaköltözik hozzá. Sok-sok lehetöség van, de mivel a posztoló csak ezt látta:

"Ismeroseim már nagyon régen Angliában élnek, és hitegetik magukat, hogy majd haza jönnek, meg a gyerekük is jól beszél magyarul. Persze, mikor ott nott fel, angol novel ismerkedik meg, biztosan hazajön. Foleg, hogy neki a haza UK lesz majd. Ezt úgy hívják, hogy önbecsapás."

Ez alapján megint mindenkire általánosít.
Ha ezt a rossz szokást el tudnánk hagyni, már sokkal értelmesebb világban élnénk....
Ami engem illet, azt hiszem ellenék Németországban is, de ma nem rólam van szó, hanem Georgia Scanlonról, aki a Durham Egyetemen tanul franciát, németet és olaszt és Erasmus-hallgatóként egy évet töltött Brüsszelben és Bernben. Mint írja (posztja itt olvasható angolul)…..
SilentDreams 2014.03.29 15:50:20
@Pink Petsch: Te Down-kóros? Nem hinném :)

Ellenben inkább:
www.youtube.com/watch?v=H_v6ovt1d8M

:))))
SilentDreams 2014.03.29 17:36:13
@Aye aye: Szerintem angoltanárként Anglia sem elvetendő, van ott mit tanítani.... :)))))

Skandinávia nekem is szimpatikus, ezek szerint a klíma sem riaszt el? Bár a déli rész sokkal kevésbé rideg, mint amit általában gondolnak róla.

Én még mindig a 17.000-es szókincsednél tartok, ha angol tanár vagy, ha nem....nekem ez a teszt csak 9000 körülit adott ki, bár németből is szeretnék ilyet megcsinálni (tud valaki?), ott azért bőven 10.000 fölé várnám az eredményt, hisz ez csak a passzív szókincset saccolja....
Akár az is lehetne a mai poszt címe, hogy Anglia két arca, hiszen Andrea (akinek előző írását ide kattintva olvashatjátok el) hét, ott töltött év után tulajdonképpen a szigetország és lakosai kettős portréját írta meg. Az egyik oldalon ott a csodálatos vidék, a biztos…..
SilentDreams 2014.03.26 18:28:04
@Pink Petsch: Ugyanez a tapasztalatom a befogadásról. Szerencsére nem keresek gyerekkori barátokat így jóval 30 felett :))), s német sem akarok lenni, ha már egyszer nem vagyok az :)

Nekem semmi bajom nincs a Schmetterling szóval, szerintem szép, ellenben pl. az "Ertüchtigung" szótól párszor már röhögögörcsöt kaptam :)
SilentDreams 2014.03.26 22:04:31
@Pink Petsch: Most ismertem csak fel az avatarod... nagyon ki van karmolva :)))))))))

Én még ott tartottam, hogy eltűntél, látom le vagyok maradva cseppet :)
SilentDreams 2014.03.26 22:29:27
@PannonBoy: Hja, kicsit "túlszaladt" a poszterina a másokra való kivetítéssel, jobb lett volna, ha mindezt magára vonatkoztatja csak...
Ugyan Szent Patrik napján talán lehetnénk ünnepibbek is, de ma mégis inkább Írország picit sötétebb oldaláról lesz szó. A szerzővel, Eddie-vel lehet vitatkozni, és ti majd nyilván meg is teszitek, de ez az Írország is létezik. „Ma van Szent Patrik napja, az írek egyik…..
Nem volt rossz munkám otthon, a feleségemnek még meg is van, de éreztük, hogy ebből nem lesz egyről a kettőre jutás, pláne ha egyszer csak jön a baba – körülbelül így kezdődött mai szerzőnk, Gábor története, melynek első államosa egy Salzburgtól 50 kilométerre fekvő falu.…..
Mai szerzőnk, Zoltán hosszú utat járt be, a magyarországi mérnöki munkától a londoni mosogatáson és raktári munkán keresztül az építkezésekig. Ami nekem kifejezetten tetszik a történetében az az, hogy folyamatosan előre tekint és próbál tanulni, fejleszteni…..
Ritka az olyan levél, melynek szerzője nyugat felől kelet felé költözne, így aztán úgy gondoltam, érdekes lehet a mai poszt, még akkor is, ha inkább tanácsot kérő, mintsem „tipikus határátkelős” (már ha egyáltalán van olyan…). Szóval a nagy kérdés: érdemes-e…..
SilentDreams 2014.03.07 09:47:52
@ojbitt: " ....A magyarországi turisták nálunk két véglet között váltakoznak: van, aki csodálkozik, hogy a környéken mennyien beszélnek magyarul (csak azért jött Erdélybe kirándulni, mert olcsó) és van, aki fel akar szabadítani a román elnyomás alól. "

Ez nagyon komoly, nagyon tetszett! :)))))))
A közelgő parlamenti választások egyik nagy port felvert hozadéka, hogy az egyre több külföldön élő, de magyarországi lakcímmel rendelkező választó csak személyesen voksolhat. Ma azzal foglalkozunk, mi is a teendő (még senki sem maradt le semmiről, legalábbis jogilag), miközben…..
SilentDreams 2014.03.06 14:21:56
@Babette_: Azt nem értem, hogy ezt egy demokráciában meg lehet tenni, és nincs olyan testület aki ilyen törvényeket alkotmányellenlesnek nyílvánítson.

Oké, tegyék meg, de akkor fogadják el, ha antidemokratikusnak nyílvánítják öket.
SilentDreams 2014.03.06 14:45:33
@házelőtthinta: Ezek egy féle elvek, a te saját elveid. Másnak lehetnek másféle elvei.

Engem pl. továbbra is rengeteg dolog köt az országhoz, még ha nem is ott élek, így nem tartom elvtelennek, ha élek a szavazati jogommal. Ha semmi sem kötne oda és nem is érdekelne egyáltalán már az ország sorsa, talán akkor nem szavaznék.
Az első időszak gyakran magával ragadja az embert, pláne, ha a munkaadója (esetünkben egy légitársaság) tejjel-mézzel folyó Kánaánt varázsol neki, és a gondolatait is kitalálja. Aztán kiderül, hogy nem csak kitalálja, de (kis túlzással) szabályozni is szeretné, avagy életbe…..
SilentDreams 2014.02.27 15:07:17
@Mirjam2: Szerintem teljesen normális, hogy nem mindenkinek jön be különbözö okokból ugyanaz az ország, egyébként mindenki ugyanoda akarna menni, az meg nem lenne valami jó :)

Amit viszont én sem igazán értek, az a Németországra többször hangoztatott túlszabályozottság (leginkább Svájcra szokták felhozni, de ott még csak túristaként jártam párszor).

2,5 évet éltem Angliában, majd közvetlenül utána már csaknem 2,5 éve vagyok Németországban, ami nem sok, de azért valamennyi rálátásom van a két országra (legalábbis azon részére, ahol éltem), és egyik helyen sem éreztem magam túlszabályozva. Azt kétségtelenül érzem, hogy (Dél-)Anglia sokkal lezserebb több szempontból, mint Németország, az utóbbiban kicsit nagyobb a "fegyelem", de ezt is csak átlagos értelemben jelenthetem ki, abszolút nem vonatkozik mindenre és mindenkire.
A német társasházban pl, ahol lakom,. ez úgy mutatkozik meg, hogy van egy házirend, ami a lakók nyugodt együttélését szolgálja, s igyekeznek ezt be is tartatni a lakók egymással. Ezt lehet kényszerként megélni, de semmi olyat nem tartalmaznak ezek a szabályok, ami nem lenne ésszerü (persze mindennel mindenki nem érthet egyet). Ennek értelmében pl. tiszta a ház és környéke és éjjel tekintettel vagyunk arra, hogy mások aludni szeretnének. Ez így még nagyon messze van egy börtöntöl :)

Angliában több társasházban is laktam, ott sehol sem volt "házirend" kirakva, ellenben nem igazán figyeltek a lakók a tisztaságra a közös helyeken, s rendszeresek voltak a zaj miatti veszekedések lakók között.

Egyik példával sem szeretnék általánosítani, csak ezek épp beleférnek abba a képbe, amit a két ország különbségéröl általánosságban levontam. Persze rengeteg dolog meg nem fér bele ebbe a leegyszerüsített képbe, vegyük rögtön pl. a munkahelyemet, ami Angliában sokkal ridegebb, nagyon hivatalos hely volt, míg ugyanennek az intézménynek a németországi megfelelöje egy sokkal lezserebb, szerintem emberbarátibb hely, ahol a fönök nem áll állandóan a hátam mögött egy képzeletbeli ostorral a kezében.... :)

Mik voltak azok az élmények Münchenben, amelyek ennyire elvették a kedved Németországtól? egy-egy egyéni rossz élmény is sokat számíthat, na meg az egyes tartományok is állitólag nagyon eltéröek (eddig csak egyben éltem), meg ott van még persze az is, hogy általánosságban véve, ki hol érzi jól magát....
SilentDreams 2014.02.28 13:20:20
@Mirjam2: Ez már kezd elmenni az általánositás irányába (söt...), azt meg nem kellene...

A nácikat felhozni meg végképp nem kellene e témában. Szerintem Németország (legalábbis a többség által is elfogadott, hivatalos állaspont) jelenleg sokkal normálisabban képviseli a mindenféle szabadságjogokat, köztük a vélemény szabadságát, mint sok közép-kelet-európai ország. A rendezettségre való törekvést nem hoznám összefüggésbe a szélsöjobb egykori uralmával. Azzal leszámoltak, szerintem sokat tanultak belöle. Kiirtani teljesen sajnos nem lehet, de erösen kordában tartani igen. Keletebbre ez sem sikerül manapság helyenként...
A multik világa helyett a Közgáz után mai szerzőnk, Pé inkább egy londoni múzeum kávézóját választotta – nem a szakmai előrelépés, hanem egész egyszerűen a kaland miatt. A kaland része be is jött, hogy miként, az kiderül a mai posztból. „Figyelem! A posztban többek…..
Egy rossz svájcifrank-hitel, némi kilátástalanság, egy német cég és sok elszántság is elég lehet ahhoz, hogy neki lehessen vágni a határátkelésnek. Mint Theg történetéből kiderül, azért a Saar-vidéknek is akadnak hátulütői, de pár évre azért jó lesz. (A fényképekért…..
SilentDreams 2014.02.20 14:06:34
@Don Kartasch: Csak akkor van baj, ha Forintot utalnék ki Euro/Font egyéb számlára....

Nekem inkább ez az irány jatszana, de ehhez erös Forint lenne jó.... Olyan ~250 Ft = 1 Euro körüli :)
SilentDreams 2014.02.20 14:20:25
@QUERCUS: Ammán baj :)

Akkor nem keszek olyan nagyravágyó, jó lesz a 280-290 Ft/Euro is. Persze ha 350 a cél, akkor ezt is hiába várom....
SilentDreams 2014.02.20 18:21:27
@blackhair-lady: Nekem sem gyakran tünik bármi giccsesnek, de a "giccs" szó hallatán a barcelonai Sagrada Família templom azonnal beugrik. Csak kívülröl láttam, de az is elég volt :))))
Mindig van valamilyen sajátos hangulata azoknak az írásoknak, amelyek nem sokkal azután születnek, hogy valaki megérkezett az adott városba. Érdekesek az első benyomások, pillanatnyi hangulatok. Alighanem így lehet jellemezni Nóri írását is, aki egyébként már írt korábban…..
SilentDreams 2014.02.17 09:26:27
@Chamroe: Tényleg az USA!
Akkor lesz még egy nagyobb útja, mielött végleg hazatér :)))
SilentDreams 2014.02.17 10:13:55
@Mr Long: Azért állt meg Ausztriában, mert szereti a kerülöutakat, a kis lépéseket, meg ugye Schwarzeneggernek is bejött már Ausztria és onnan az USA, szóval az út már kicsit ki is van taposva :)))))

Ez a "NINo szám" nekem olyannak tünik, mint a "bacon szalonna" :)))
Nagyon régi törzsolvasó küldött a minap levelet, amelyben leírta, hogyan is keveredtek fél évvel ezelőtt Lotaringiába. Hari Seldon és családja azon ritka emberek közé tartozik, akik (noha a nyelvtudás miatt kézenfekvő lett volna) nem Angliát választották – hogy miért és…..
SilentDreams 2014.02.13 11:13:13
@Hari Seldon 2: Igen, ez a kedd-szombat nekem sem igen jön be, sokkal jobb volt a hetfö-szerda-péntek Hahn-Bp között.

A poszt amúgy tetszik, amolyan "nem lehet abbahagyni, ezt végig el kell azonnal olvasni" tipusu :))

Amúgy Forbachban vannak még olyan németek is, akik korábban is ott laktak, s nem csak most járnak át? Eléggé úgy tünik a neve alapján, hogy anno Németországhoz tartozhatatott... :)
SilentDreams 2014.02.13 11:20:07
@puhacica: "ahol most élünk, egy 10 év körüli kisfiú lakik a szomszédban. vele nincs baj, igaz, szenteste beesett az ajtónkon, elterült szegény az eloszobában. akkor jöttünk rá, hogy rossz a zár. :D de nagyon udvarias volt, boldog karácsonyt kívánt! :D"

Hát ez kész! Túlságosan vizuális típus vagyok, most ezt fogom látni egész nap magam elött, s löttek a munkának :))))))