Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Megint szabad a gazda

0 bejegyzést írt és 116 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az ember azt gondolná, hogy Máltán csupa napfény és mosoly az élet – nos, mint Judit mai posztjából kiderül, ez távolról sem igaz. Sőt, aki nem ismeri a helyi élet minden csínját és bínját, azt csúnya meglepetések érhetik. „Sokat gondolkoztam, hogy egyáltalán legyen-e…..
Megint szabad a gazda 2013.07.09 17:14:02
@Jess G: látod, lesznek még ott fiókák is, sok kis éhes száj, amit az öreg sólyomnak be kell tömnie
Megint szabad a gazda 2013.07.09 17:20:43
@Kovermadar: München
Az elmúlt napok eseményeit elnézve sok minden eszünkbe juthat a polgárháború szélén táncoló Egyiptomról, legkevésbé talán a béke, és a barátság. Pedig mint Timi beszámolójából kiderül, belülről teljesen másképp néznek ki a családi emberi kapcsolatok, mint a jelenlegi…..
Megint szabad a gazda 2013.07.05 00:21:27
@Tschüss: itt délen az én mintavételemben ez már egy a kettőhöz (de érthető, mert itt jobban bögyben van mint északabbra)- Én még állom a sarat, igaz nekem nincs romám multam, ha majd unom, akkor meg kell tanulnom valami nem helyi német akcentust, hogy álcázni tudjam magamat...
Megint szabad a gazda 2013.07.05 00:46:58
@Igényes: egy biztos, hogy látványosan egyre többen engedik, hogy megismerjem Mo-ról alkotott véleményüket, ami többször nincs összhangban a magyarok saját magukról alkotott véleményével/képével. Ettől színes a világ és nem szürke. Akkor lesz igazán angy baj, ha mindenki ugyanazt fogja gondolni.

Persze egy dialektust sem könnyű profin megtanulni...
(Ahogy mr.hagyma mondta, hogy a sok akcentus/dialektus ellenére is valahogy felismerik, hogy az enyém egy kisebb körben használt, így jön a kérdés, hogy honnan származol, de legalább van miről beszélgetni; régebben ez a téma inkább Puskás volt, ma egy másik "fociember" helyezkedett előtérbe; ez nem akkora tragédia, mivel Bernben a vereség egyértelmű(bb) volt, amit a helyiek amúgy csak berni csodának szoktak hívni, így abból sem tudtam jól kijönni)
Megint szabad a gazda 2013.07.05 02:12:27
@Igényes: Én ezt másképpen látom: ha szeretne valaki valakivel beszélgetni, akkor próbál egy olyan témát választani, ami közös (lehet) és/vagy érdekli egy olyan embernek a véleménye/ismerete, aki abból a közegből származik, illetve feltételezhetően nagyobb ismerete van a témában.
Egy biztos, hogy Mo mai tevékenysége téma lett.
Az aranycsapatról, illetve a külfüldön leghíresebb játékosáról Puskásról (helyi vonatkozásban) meg annyit érdemes tudni, hogy sokak szerint a berni csoda többet "segített" a ma ismert egységes sikeres No. kialakulásában (óriási sikernek számított a magyar csapat legyőzése, főleg az első kör eredménye után + add hozzá, hogy milyen helyzetben volt No a II. Vh után), mint sok más folyamat előtte és utána,
Ha egy másik közegben élsz, akkor megismered a helyi közéletet és annak szereplőit.
Nekem nem kellemetlen a téma, így nincs okom sem visszavágni, sem behúzni.
Itt békés egymásmellettélés van, barátságos eszmecserével. Gyere el, üljél be egy sörre, egy söröző kertjébe, élvezd a nyugalmat, beszélgess a helyiekkel és rá fogsz jönni, hogy úgyis lehet valaki büszke honfi, hogy mások büszkeségét is értékeli/elismeri, illetve hogy magyarként sem vagy kevesebb, mint a többiek, csak esetleg egy kicsit más (ha japánokkal hoz össze a random, akkor persze lehet, hogy "kicsit" nélkül más). Lesz közös témátok is, igen Puskás és a foci és persze Lotharral megspékelve. Az Audi és a bajor Landesbank (itt nehéz dolgod lesz, így készülj fel!), Az EU és Sisi, no meg a KuK és Ausztria, talán a német egység Horn Gyulával és az NDK-val, no persze a Balaton és Budapest, a gulyás, a csikós a fiatalkori nyaralások (csajozás, pasizás és egyéb örökzöldek), a kiváló ételek (és pia) és minden ami ismereted van neked róluk vagy téma, ami érdekel (javaslom: a VH-t kerüljed az első találkozásokkor, mint témát!) Megfogják hallgatni véleményedet és értékelni fogják akár a jelenlgei magyar politika híve vagy, akár az ellentáborba tartozol. Nagyon fontos, hogy ne legyél fusztrált se így, se úgy! Legyen karizmád!
Statisztikailag a legjobb időszak (esőmentes időszak a Biergarten miatt): aug-szept. Pozitív élményekkel térsz majd vissza. Kiváncsi leszek a véleményedre.
(Sok német és nem német müncheni ismerősünk látogatott Mo-ra, illetve magyarországi ismerősünk érkezett Münchenbe, mert elmeséltük nekik, hogy milyen jó hely és mit érdemes megnézni, hol találják meg azokat az értékeket, amik számukra fontosak, vagy csak kiváncsiak voltak, hogy mi miért szeretjük az egyik vagy másik helyet.
Nyelv: persze a német a telitalálat, de az angollal is célba lehet érni, a francia már nehézkes, a többi meg nagyon nehéz.
Ha ügyesen választod ki a buszt vagy vonatot és a dátumot, akkor a fenti interkulturális tapasztalatcsere kijöhet akár 130 €-ból (már a sör és.a perec is benne van).
Talán még emlékeztek rá, hogy pár hónapja arra kértem az országfelelősöket, írjanak arról, milyenek az emberi kapcsolatok abban az országban, ahol élnek. Nos, még mindig jönnek az írások, ma B. posztját olvashatjátok Franciaországról és arról, vajon tényleg olyan…..
Megint szabad a gazda 2013.07.03 23:50:05
@skylla: Zeusz nekem is kedvencem...

Itt az IBM is "íbéem"-nek hívja magát. De a japánok is "zucuki"-val indítottak.
Érdekes az, hogy hogyan alakulnak ki ezek a kiejtés dolgok. Pl. Mo-n alapelvárás (?), hogy a világ nagymenő vállalatait helyesen ejtsük (persze ez is egy kicsit csalóka, gondoljunk csak pl. a Ford angol/német/magyar kiejtésére...), miközben itt maguk a vállalatok tettek meg mindent, hogy németül terjedjenek el. Persze egy olyan nyelvterületen, ahol a ty, a telefon, a rádió, a computer és memóriája is német szót követelt, ott...

Birca tanulmányába mindenképpen javaslom a német-osztrák reklámok összehasonlítását, miszerint több német termék tv-reklámja osztákra szinkronizálva kerül Ausztriában bemutatásra.
A mai sztori az újrakezdésről szól. Az alaphelyzet akár tipikusnak is mondható (sajnos...), lakáshitel, adósságok, majd munkanélküliség, végül külföld. Mária esetében ez Skócia lett – a részletek pedig jöjjenek a posztban (a képekért külön köszönet). „A 40-es…..
Megint szabad a gazda 2013.06.28 13:20:54
@Amarante: itt (Bajoro.) még ennyire nem fejlett a tehetséggondozó rendszer (tapasztalatom nagyon kicsi mintavételen (egy saját gyerek és szűk környezete) alapul), talán úgy határoznám meg, hogy a magyar és az angol között van, már félúton jóval túl (az angol felé...). Itt inkább nehezen elérhető magasságba (persze ez erősen relatív kategória, de feltűnően nem jellemző a színjeles tanuló) rakják a lécet és a lemaradozókra fordítanak extra figyelmet (pl. órarendbe épített kötelező "intenzív" órákkal a gyerek számára gyengébb tárgyakból, ha nincs ilyen, akkor felvehet újabb tárgyakat ebben az időben), ezzel lökve őket az átlag felé és emelve egyben az átlagot is.
Rendszer kritikája: feltűnt ellenben, hogy a (kevésbé szuper) gyerkőcöknek gondot okoz, hogy nem tudnak orientálódni, egy fix elvárási szinthez igazodni, magukat, teljesítményüket felbecsülni, mert úgy érzik, hogy jók, azután kiderül, hogy mégsem.
Nincs ledorongolás, megalázás, osztályzás szóbeli felelet után, nem sérti meg a tanár még virtuálisan sem a gyerek lelkét, hanem bíztatja, motíválja. A tanár csak jegyzetel, haza megy, elmélkedik, majd kettő-hat nap után beír a naplóba egy nagy ötöst (bukó jegy), miközben a gyerek úgy érzi, hogy király volt, mivel ellenőrző sincs, így senki nem mondja meg a lurkónak, hogy apám, amit nyujtottál az egy nulla volt, így ebben a "formában" készül a tanuló a dogára is, ami szintén ötös lesz. Ezt már megkapja a szülő (alá kell írni). A gond az, hogy nagy dogából vagy kettőt írnak egy félévben, így ha valaki egy hatost abszolvált, akkor már a négyes (éppen nem bukó) átlag elérése is hajtós lesz a maradék időben.
Érdekes eleme a rendszernek, hogy a tanárnak "fel kell jelentenie magát" (talán az igazgatónál), ha egy doga után egy megadott szint felett van az egyes (jeles) és az ötös és hatos (bukó) osztályzatok aránya. (Mondván, hogy vagy rosszul tanította az anyagot, vagy túl magas/alacsony a szint, vagy az osztályzással nem stimmel valami...) Ezért a tanárok egyik "fontos feladata" az egyensúlyozás az átlaggal...
Megint szabad a gazda 2013.06.28 20:08:55
@pappito: "...Engem nem zavar, ha a lakásodban egy állat cselédje vagy, szíved joga."

Egy pár éve még bőszen helyeseltem volna, hogy persze a kutyák nem, de pont a napokban gondolkodtam a dolgon, miután ott tartunk, hogy az eb egyszerűen szól, ha szomjas, ha éhes, ha unatkozik, ha sétálna, ha fésülgetni kell a szőrét, ha egy óra múlva vihar lesz és ettől már a hideg rázza (elvileg szilveszter volt alapban a megállapodás, hogy csak akkor jöhet be...), szóval all inclusive

Persze mi rontottuk el, mert fiatalkán hozta a pockot, békát madarat, stb. hogy megossza a zsákmányt velünk, de valahogy nem voltunk elég lelkesek, így demotivált lett és már nem ássa ki 3 méter mélyről a régészeti leletnek álcázott konyhai hulladékot séta közben, hanem a személyzetet mozgatja...

Valami azt súgja, hogy nem egyedi a példánk.
(én sem vagyok macskapárti...)
Megint szabad a gazda 2013.06.28 20:49:02
@Shanarey: minden országban a túlköltekezésre/kvázi igen drága hitelfelvételre buzdítanak (még akkor is, ha egyes országokban a kamat jóval 40% alatt van). Persze, ha jól forgatod (Mo-n is), akkor megnyerheted a kereted éves kamatait, plusz a forgalmad egy pici százalékát (visszatérítésként), kaphatsz kedvezményeket is szuper helyeken vagy egyáltalán szóba állnak veled, mert van ilyen vagy olyan plasztikod
Határátkelő La vida Erasmus 2013.06.26 06:55:00
A mai poszt alcíme akár az is lehetne, hogy könyvbeillő fordulatokat hozhat egy spanyolországi Erasmus-félév, mert szerzője, Ana valóban meg is írta egy könyvben élményeit. A mai poszt nem a könyvből való, külön ide, a blogra írta. Olvassátok, és szóljatok hozzá! Mi nők,…..
Megint szabad a gazda 2013.06.26 16:55:32
@Barátusz: nem FB, de talán érdekes lesz az ... Üzleti Főiskola a "kár, hogy csak 380 oldal" könyvet és az ERASMUSt népszerűsítő linkje is

www.bkf.hu/hirek/7935/la-vida-erasmus.html

(még egy pár év és az ELTE-n is így fogják csábítani a diákokat "Gyere csajozni/pasizni egyszakos latinosnak! Itt vannak a legjobb csajok/pasik. Tanulmányi ösztöndíj az ókori, erkölcsi béklyóktól mentesített Rómába tanulmányi eredménytől függetlenül garantált! Lakomák és orgiák korhű körülmények között öt éven keresztül! Ha unod már Rómát, áthallgatás ógörögre felár ellenében megoldható."...)
Megint szabad a gazda 2013.06.26 21:58:32
@DieNanny: Végül eléri célját az erasmus is. Fiatalok megismerik egymás szokásait, hagyományaikat és életvitelét. Kapcsolatotkat alapítanak/alakítanak ki.

A magyar lányka sem ismerte volna meg a görög filózófusokat, vagy 45 fokban merev németeket, akik minden szót lejegyzetelnek az előadáson. A többiekről nem is beszélve. Mindenképpen gazdagabb lett az európai egyesülés...

Persze, nekünk, akiknek a suliban a külföldi tanulmányok/ösztöndíjak anno csupa nagybetűvel kerültek be a beteljesedett vagy soha el nem ért vágyálmaink könyvébe, furcsa, hogy szerzőnknek és az őt delegáló üzleti sulinak mint legfontosabb üzenetként mi jön át az egész féléves képzésről.

Azért ne becsüljük alá a x darab eladott könyv által generált árbevételt se, ami ilyen-olyan arányban felosztásra kerül.

Lehet, hogy tényleg senki sem lenne fizető vevő egy olyan erasmusos könyvre, amiben az a fő vonal, hogy tanultunk azután megírtuk a beszámolót, oszt' csókolom jó volt.

A végén még kiderül, hogy az édes halacskának van igaza és húgi egy rendes lány, ugye Zuckerberg óta tudjuk, hogy a nagy szuper rendszer legnagyobb éltető ereje (is) a pasizás/csajozás (utáni vágy).

Érdekes (?), hogy pont most jelent meg egy másik ilyen mű (?) is a piacon, ami jóval nagyobb büdzsével propagálja magát: "Te prűd vagy, én őszinte!" Majd meglátjuk, hogy még hányan gondolják úgy, hogy megpróbálnak egy kicsit bekapaszkodni a celeb világba egy őszinte (?), saját intim szférájuk teregetésére alapozott feltáró írás révén.
Megint szabad a gazda 2013.06.26 22:49:09
@charlieharper: először magyarosított Budapestire, azután rögös úton haladt előre, feladva a régi szokásokat át-átkacsintott a másik partra is. Lehet, hogy valahogy nem találta elég elitnek a sima Budapestit, így egyszercsak Budapesti Corvinusként jelent meg a nagyérdemű előtt, ami már egy igazi patinás elit név (Mo-n).

Tényleg csak dupla zárójelben ((errefelé a Karl Marx sem hangzik olyan egetverően rosszul, sőt talán közgizdaságban...))
Külföldön élve az ember vagy megpróbál minél gyorsabban beilleszkedni, vagy inkább magyarokkal van együtt, amennyit lehet. Mai szerzőnk, Lilla ilyen tapasztalatokat is szerzett, olyan ismerősökkel, akik nem járnak el szinte sehova, nem csinálnak semmit, belesüppedtek a mocsárba, ami…..
Megint szabad a gazda 2013.05.14 12:03:52
@Jess G: itt (N.o.) kötelező megtéríteni a költségét az interjúra, még akkor is, ha te felvennéd és ő mondja le a melót...
Így nagyon megfontoltam hívok be hamburgit vagy budapestit személyes interjúra, mert felül a lufthanzára, azután 1000 €-ba került egy beszélgetés...
Persze nem biztos, hogy minden cég így gondolkozik, de azért gondolom nem hívogatnak be emberkéket messziről nyakra-főre mások se a világ végéről, csak ha nagyon tuti az életrajz, telefonos interjú és nincs helyi.
Megint szabad a gazda 2013.05.14 12:05:23
@Jess G: a bejárást kocsival nem kell itt sem téríteni, annak a költségeit az adóból lehet leírni
Megint szabad a gazda 2013.05.14 12:06:12
@Whave: sorry, itt dec 31 a határidő
Nyakunkon az adóbevallás, amire nem csak a Magyarországon élőknek érdemes figyelniük, hanem azoknak is, akik az elmúlt egy évben költöztek külföldre, vagy esetleg volt magyarországi adóköteles jövedelmük. Ma Zoli segítségével átmegyünk közszolgálatiba és egy nem akármilyen…..
Megint szabad a gazda 2013.05.12 20:53:47
@ctboy: Ezzel én is így vagyok, azért őszintén, a pulyka kifejezetten jó válasz volt...

(Nyomjuk ezt az EU-t, azután ha valaki elhiszi, hogy ez tényleg az Európai US, akkor meg meglepődünk)
Megint szabad a gazda 2013.05.12 20:57:19
@Barátusz: ha jól emlékszem pár éve a magyar hokisok ráépítették a hoki vébé pályázatukat. A bemutatkozó kisfilm nagy siker lett (éppen talán az eredetisége miatt, vagy a csaj és az "eset" ismertsége miatt)
Akik sokallták az angol posztokat, azok most dörzsölhetik a kezüket (meg persze a többiek is), mert olyan történet következik, amilyen garantáltan nem volt még a Határátkelő történetében (de a magyar sajtóban sem nagyon szerintem...): Levente ugyanis a karib-tengeri Sint Maarten…..
Megint szabad a gazda 2013.05.07 13:50:52
@langlev: no, ezek szerint a bolond kínaiak miatt Európa vesztett egy megújuló energia-szakértőt. Én is inkább ott tanulmányoznám ezeket, elvégre süt a nap, fúj a szél, hullámzik a tenger, mi meg itt pörgethetjük télen az offshore szélmalmainkat...
Érdekes, hogy az amúgy mániákus hollandok sem akartak ott szélmalmozni, pedig lett volna mit lecsapolni és akkor most olcsóbb lehetne az eper.
Megfigyeltem (így bőven több mint 600 poszt után nem nagy kunszt, persze), hogy érdekes hullámokban jönnek az írások, mintha egyik vonzaná a másikat, így aztán ma megint egy angliai történet következik. Számomra Róbert írásának a vége volt a legérdekesebb, amikor arról ír, a…..
Megint szabad a gazda 2013.05.06 14:53:25
@Eiknarf: az én említett kollégámat vagy 5 évig hitegette a főnöke, hogy átveszik (közben vagy 3x mondtak neki fel mindig karácsony előtt, mert nem volt biztos, hogy elindul a szalag a karbantartás/feles modellváltás után), fektessen be...
Mivel ő német, így jópofának is tűnt számára. Szalagnál kezdett, aztán ő tanította be az újakat/külföldieket is!, de aztán egy idő után nem tudott továbblépni, mert azt mondták neki, hogy kölcsönmunkás eddig és ne tovább, na akkor keresett új munkát és állt be hozzánk. De lehet nem volt elég türelmes....
Megint szabad a gazda 2013.05.06 14:54:16
@Eiknarf: így én egyszerűen magamtól a másodikra, a költségcsökkentésre szavaznék...
Megint szabad a gazda 2013.05.06 15:16:04
@andaluzkutya: én itt azt látom, hogy már ötödik osztályban projekt munkákra osztják be a gyerekeket, amelyeket team-ben végeznek el, hogy ki lesz a teamvezető, azt maguk döntik el az alapján, hogy melyik sorsolt gyereknek a legnagyobb a "szakmai" tudása a "területen". prezentálni az osztály előtt mindenki prezentál (a "dokumentumokat" PP-bant készítik saját maguk) és közös jegyet kapnak rá. Persze azért vannak "klasszikus" órák is. Eleve kevesebb tantárgyuk van, mint otthon. Fő tantárgyak a matek, német (ugye ez a helyi nyelv), angol, francia. ez a képzés súlypontja. (Ő nem a nyelvigényes képzést választotta, mert ott a latin lett volna az első). Nekem nagyon furcsa volt eleinte ez a rendszer (a porosz múltam...), de akár működhet is, mert a müncheni TU elég jó, nemzetközileg elismert pl. autóipari szakembereket képez (ugye a "törzsgárda" alapvetően a müncheni/bajor/német sulikból érkezik), illetve a kutatásaikat használja az autóipar, de aztán lehet, hogy mi magyarok hajlamosak vagyunk leszakbarbározni őket, mert a gimiben kevesebb lexikont raktak a fejükbe. Szóval mindkét modell működhet. A magyar oktatási rendszer is nyit efelé, mert amikor még Mo-n kerestünk gimit a gyereknek, voltam olyan nyílt napon, ahol ezzel verbuváltak gyerekeket, hogy projektmunkás, teames, prezis "oktatás" van, igaz majdcsak 10.-től.
Aki intézett már hivatalos ügyet Magyarországon (azaz szinte mindenki), alighanem megtapasztalta, hogy a magyar bürokrácia sok szempontból a párját ritkítja Európában. Mégis, Márti története annyi abszurd elemet hordoz magában, hogy muszáj vagyok közölni. Kíváncsi vagyok a…..
Megint szabad a gazda 2013.05.04 22:31:26
@dirtyfreebird: nincs baj
Megint szabad a gazda 2013.05.04 22:35:42
@Sanyi9: és ennek sincs lejárati dátuma?
Megint szabad a gazda 2013.05.04 23:10:28
@dirtyfreebird: a román bevándorlók volt a téma, az ottani nagyvárosokban jelentek meg nagyobb csoportok, annak ellenére, hogy munkát nem vállalhatnak. A Ruhr megért több nevesebb hullámot (törökök, oroszok), érdekes, hogy a románok is oda igyekeznek, mikor pl. a déli városok közelebb lennének, (persze lehet, hogy repülnek és akkor mindegy...)
Van egy olyan pillanat a legtöbb, egyedül útnak induló, a szeretteit, családot (akár csak ideiglenesen) hátrahagyó határátkelő életében, amikor elgondolkozik azon, vajon helyesen döntött-e, és mit keres ő egyáltalán ott, ahol van. Tapasztalatom szerint ez szinte független attól,…..
Megint szabad a gazda 2013.05.03 16:13:03
@Amarante: németes precizitással nyírják a füvet, ám az utóbbi években kitalálták, hogy egyes szakaszokon meghagyják megnőni közterületeken a gazt, hogy legyen természetes bioszféra a mindenféle állatkáknak és az őket lakmározóknak is. Viszont jó kontrasztos a dolog: egyik oldal németes rend 3 cm-s fű, másik oldalon tarka mező és mindez pl. egy lakótelepen.
Megint szabad a gazda 2013.05.03 16:21:35
@bpetya75: ezt mindig elfelejtem...
kérem módosítani farnehéz szót egy politikailag korrekt másik szóra!
Megint szabad a gazda 2013.05.03 16:32:48
@bpetya75: A fenyőerdő mindig magától lesz rendezett, mert nehezen terem meg benne más (csak a moha), de már ott is rendetlenséget csinálnak szándékosan, pl a kitermelt fák ágait gúlába pakolják ezzel teremtve/imitálva(?) természetes környezetet az állatkáknak, a városi víznyerő területek köré vont erdőkben meg teljes a rendetlenség (gondolom az első védelmi vonalon belül is, de oda nem jutok be...), csak a kitermelt törzseket viszik el, az összes "fecni" marad. Változik a világ.
Időről időre érkeznek olyan levelek, történetek, amelyek kissé árnyalják a külföldi életről szóló képet. Zsófi mai írása is ilyen, ő Németországban találkozott olyan megalázó jelenségekkel, amilyenekkel szerinte Magyarországon egy külföldi nem szembesül. „Több…..
Megint szabad a gazda 2013.04.13 10:17:37
@Der Piefke: Szívesen elkísérlek sárgabiciklivel a feltáró túrára, mint független tanú. Azért annak külön örülök, hogy mi sokan egy teljesen más Bajorországban/Münchenben élünk, mint kerékpáros barátunk. Ez, amúgy, egy nagyon jó hely kerékpározni, akár sárga, fekete vagy fehér vagy, csak arra kell ügyelned, hogy a kijelölt kerékpárúton a helyi szabályoknak, szokásoknak megfelelően közlekedj. Az tény, hogy rögtön szólnak, ha ettől eltérsz, mert így próbálnak neked segíteni, hogy alkalmazkodni tudjál. Az is tény, hogy egy átlag helyi nem nagyon tudja felfogni, hogy miért akarnál valamit másképpen csinálni, ha tudod, hogy mi a szabály, így azt gondolja, hogy nem ismered a szabályokat. Ellenben teljesen megzavarodik, ha felfogja, hogy te direkt csinálod másképpen...
Megint szabad a gazda 2013.04.13 10:25:03
@cylonflatus: fontos kérdés, amit boncolgatsz. Ez azt is jelenti, hogy nem vagy rosszabb helyzetben bevándorló magyarként, mint egy bevándorló hamburgi (sőt megkockáztatom, hogy az évszázados gazdasági kapcsolatok miatt előnyösebb is a magyar, mint a hamburgi...), ha úgy tetszik egyforma külföldiek vagytok. Az első sanszokat nehezen kapod meg, de ha már bizonyítottál, akkor nagyon befogadóak.
A minap Ókidli írta meg Németországban au pairként szerzett, finoman szólva sem túl pozitív tapasztalatait. Akár e történet párjának is tekinthető a mai poszt, melynek szerzője, Adri szintén au pairként kezdte, ám az ő útja teljesen más irányt vett. „Két és fél…..
Megint szabad a gazda 2012.11.01 16:22:23
@Adri the Big: nem fordítva? Ha nehezebb, akkor dinamó és, ha könnyebb (és verseny), akkor elemes?
(a versenykerékpároknak volt könnyítés (nem kötelezettség), hogy részt tudjanak venni a közlekedésben, mivel régebben az elemes kütyük nem tudtak megfelelő (KRESZ-ben előírt) mennyiségű fényt adni; most már tudnak (pl.LED), így 2010 januártól legálisan szerelhetjük fel 11 kg feletti bringáinkat is elemes lámpákkal)
www.rad-spannerei.de/blog/2009/12/09/batteriebetriebene-fahrradbeleuchtung-ist-ab-januar-2010-erlaubt/
Na, ez is egy olyan dolog errefelé, amire jó kis szabály van, de legalább haladnak a korral és átírják az elavult szabályokat...
Megint szabad a gazda 2012.11.01 16:53:01
@Adri the Big: mi hat (!) interjún voltunk (egyedül, közösen, gyerekkel közösen, munkaidőben és azon kívül...) a tulajnál, mire egymás kezébe csaptunk. Az ötödik fordulóban (ekkor szűkítette le kettőre a 100 feletti jelentkezőt) ismerhettük meg a szerződés részletes feltételeit....
Azt mondta, hogy az nem egy egyszerű döntés, hogy az ember kit enged be a lakásába, olyan mintha egy új családtagot választana, még akkor is, ha a lakás amúgy üresen állna...
(Gondolom a háttérben inkább az van, hogy Münchenben inkább keresleti a piac + nehéz kirakni valakit (főleg gyerekkel), ha amúgy rendesen fizet + a többi bérlő akár 30% díjcsökkentést is kérhet, ha az egyik lakó által rendszeresen csapott zaj miatt nem tud pihenni + remegnek, hogy lelakod a lakást)
Megint szabad a gazda 2012.11.01 19:51:55
@SilentDreams: mi eddig (kb. 5 éve) tartjuk, hogy közvetítőnek nem fizetünk. Hátránya, hogy a tulajok még remegősebbek, mivel azért nem veszik igénybe a profi és (nekik) ingyenes szolgáltatást, mert nem bíznak az ingatlanos véleményében (sem).

Eleinte furcsa volt, hogy ennyi pénzért /bérleti díj fejében még ők szeretnék meghatározni, hogy pl. a kádat milyen tisztítószerrel "babusgassuk". Nehogy megkarcolja az olcsó szer (?) ...
Egy-egy poszt általában egy, maximum két országról szól, így aztán Krisztina mai írása igazi különlegesség, hiszen három országban is dolgozott pár év alatt – és fontolgatja a negyediket is. Azt hiszem, ezt hívják rugalmas életszemléletnek... és még valami: sokan sokszor…..
Megint szabad a gazda 2012.07.31 15:09:02
@Max, A Gondolkodó Birca: persze, otthon a vacsinál nem váltogatja a bajort még a frankkal sem, nemhogy a svábbal, vagy a hamburgival. Azt nem tudom, hogy egyes szerepekhez tanulják-e meg, vagy már a színészek iskolájában tanítják nekik. (A "német PR*"-t meg (elvileg) "kötelező" beszélni még egy válogatott focistának is, nemhogy egy országos színésznek.)
Megint szabad a gazda 2012.07.31 22:17:32
@tucano: kb. egy hónapja voltam, akkor még voltak sokan, habár igaz, hogy jóval kevesebb autó volt /a forgalom kisebb volt...
Megint szabad a gazda 2012.07.31 22:26:07
@S. Lala: ha eljön az "Adj Király katonát, ha nem adsz. akkor....", a népszavazás is rendben lesz, emiatt nem kell aggódni...
A határátkelés egy némileg szokatlan módját választotta Dirk, aki munkájából adódóan rengeteget utazik, jellemzően hét közben külföldön van, hétvégén pedig Magyarországon. Az azért lejön az írásából, hogy ő is tudja: a végtelenségig ezt így nem lehet…..
Megint szabad a gazda 2012.07.31 19:07:14
@padlas: nem a hozzászólásodból olvastam ki személyedre vetítve azt, hogy "az foglalkoztat hogy hogyan szaporodnak" . Általában fogalmaztam meg véleményemet tömbösödés kontra termékenységi ráták a muszlimoknál/bevándorlóknál, illetve generált problémák és megoldásaik témakörben.
Ide csak úgy "mellékesen tévedtünk".
Az eredeti témához:
Jó-e a (magyar) rendszer, vagy sem. Ha egy szülőképes korú lévő magyar nőre vetített gyermek születések számával mérem a rendszert, akkor katasztrofális. Nincs vita. Nem éri el a 2,3-at és pont. Ha így mérem, akkor minden rendszer, ami a mi, lassan, de biztosan lefelé konvergáló mutatónknál nagyobb számot tud felmutatni egy sokkal, de sokkal jobb rendszer. (Értelemszerűen, nem érdemes az OECD országon kívülieket összehasonlítani ezekkel, mert ők simán hozzák, minden intézkedés nélkül a jóval nagyobb számokat...) A kérdés adott: vajon annak köszönhetik-e ők a sikereiket, hogy bevezettek olyan dolgokat, amiket a magyar rendszer nem tartalmaz és ha a magyarok bevezetnék ezeket az elemeket akkor elérnék-e ugyanezeket a sikereket (1,9 kontra 1,3)? A magyar bevezetés esetén elfogadná ezt a társadalom, lenne-e átmeneti időszak/visszaesés, milyen hosszú lenne-e ez, milyen társadalmi összköltsége lenne (mert azért erős intézményi háttértámogatás és védő háló nélkül bevezetni elég orosz rulett lenne), stb.. Egyszerű (és bonyolult idő)sorokból lehet többféle következtetést levonni. Az izgalmas kérdés, hogy a következtetés tényleg köthető-e az idősorhoz. A még izgalmasabb kérdés, hogy a magyar anyavédelmi törvények lehetnek-e jók/példás megítélésűek, az egyes anyák és gyermekeik érdekeit szolgálóak még akkor is, ha messze nem éri el velük M.o. a 2,0-t, de még az 1,5-öt sem. Amikor azt állítom, hogy a rendszer jó, akkor én arra gondolok, hogy (jogilag) védelmet nyújt nekik, biztosítja a visszatérést és ellátásban részesíti őket, méghozzá sok országgal példás eredménnyel összevethető módon. Teszi ezt a szegényeknek is elérhető módon (ingyen), ami nagyon fontos minden szabályozóban.Hogy ezeket a jogokat csorbítja-e a kórházi korrupció és a cégek (ki)bújócskája? Nem kérdés. Hogy az egész rendszer jól szolgálja-e a 2,0-t? Biztosan nem (kisördög: ha bevezetnénk a holland rendszert, akkor lehet, hogy (átmenetileg) még jobban elbizonytalanodnának a magyar (leendő) anyukák és 0,8-nál beszélgethetnénk tovább...)
Amúgy a háborúk után Európában a gyenge infrastruktúra és életkörülmények ellenére is meglódult a mutató, így lehet, hogy a legnagyobb faktor az egész történetben a remény arra, hogy jobb lesz, bár lehet, hogy csak ez ma már kevés (lenne).
Sikerek: nagyon sok olyan munkatársat láttam (erre nincs statisztika, hogy mi lett volna, ha nem ez a törvény van, így ezt még magam sem sorolnám a tény, inkább csak a meggyőződés kategóriába - nincs idősor...), akiknek ezen szabályozók nélkül, nem lehetett volna saját döntésük, hogy mennyit maradnak otthon a babával, illetve nem lett volna munkahelyük visszatérésük esetén, vagy anyagi érdekeik (még jobban) károsodtak volna. Ha 2-3 éves gyermekkel veszted el a munkahelyedet, akkor még nehezebb lesz a dolog. Ezen tapasztalataim eredményét nyugodt szívvel extrapolálom a társadalom egészére.
Jobb lenne-e a helyzetük, ha "elvennénk" ezeket az alapjogokat? Lehet. Ez egy nagy dilemma. Nem távolodva el a történettől túl messzire. Sokan tartják legjobbnak a "legrosszabb jogokat" (munkavállalóknak) biztosító dán rendszert (ez nem vonatkozik az állami védőháló minőségére és megbízhatóságára), ahol a munkaerő "teljesen kiszolgáltatott" (magyar és német léptékkel nézve) helyzetben van. Mikró szinten. Makrón viszont a cégek felvesznek embereket, mert nem remegnek attól, hogy mi lesz velük, ha mégsem kellenek. Tudják, hogy olcsón meg lehet szabadulni tőlük. Az állam szuper védőhálót biztosít, mert tudja, hogy hamar találnak állást. Hogy ez (egy ilyen rendszer) szükséges és elégséges feltétel is-e, vagy csak szükséges? Nem tudom. De nem lennék az a demokratikusan választott politikus, aki ennek bevezetését bejelenti holnap a választóknak, sem N.o.-ban, és még kevésbé M.o.-on.
Szóval ez az én "meredek kijelentésem" (tapasztalati és logikai) háttere.
Megint szabad a gazda 2012.07.31 20:53:57
@Muscari: Igazából a legnagyobb marhaság megkérdezni, mert
1. törvénytelen
2. azt mond, amit akar, nem vonható felelősségre érte
3. egy fél év alatt annyit változik az élethelyzete, amit ma még ő sem tart elképzelhetőnek, így minden hazugság nélkül állítja, hogy...
"Pokollá teszik az életét"
4. M.o-n a munkaügyi bíróságok még akkor is a munkavállalónak adnak igazat, ha csak 0,1%-ban van igaza, Az eljárás hosszú és a munkavállaló érdeke az elhúzása, mert statisztikailag nézve a legtöbb ítélet a munkakörbe való visszahelyezéssel zárul. Leendő gyermekes anyukák esetében, főleg nyilvánvaló törvénysértés esetén (ilyen határpont a terhesség bejelentése a munkáltató felé, szigorúak a rendelkezések, hogy melyik héttől milyen munkakörben lehet alkalmazni - éjszakai műszak - viszlát, fizikai megterhelés, de még állómunka is - viszlát, veszélyes munka (pl vegyszerek) - viszlát) nincs esély ezek megúszására és így iszonyú sokba kerül a cégnek, amit normális menedzser nem kockáztat. (most a levágom a lábadat, ha feljelentesz típusúaknak viszonylag kevés időt szentelve)
Tehát csak fusztráljuk a jelentkezőket, meg a munkatársakat vele. Ha valaki nem annyira "érzelmes" vezető, de matekból viszonylag jó, akkor átlátja hamar, hogy a fluktuáció egy nagyon drága (rejtett) költségelem. Amikor "kicseszel" egy terhes nővel, aki egy olyan osztályon dolgozik, ahol 10-20 20 és 35 év közötti nő dolgozik, akkor az nem a legjobb üzenet a munkaerő lojalitásának/megtartásának emeléséhez.

A magyar valóság ismert. A kérdés inkább az, hogy ez a valóság jobb lenne-e egy gyengébb/"munkaadóbarátabb" törvényi szabályozással, vagy sem.
(Nekünk is többször feltették a kérdést, hogy ki vigyáz a gyerekre, ha beteg, persze csak az anyuka oldalon, az apukánál megállt az interjú ott, hogy van gyerek - szuper. Ám többen úgy reagáltak, hogy egy gyerek már biztonságot is ad, hogy a "legrosszabbat" elkerülték - a 3 éves gyest. Bár még nem látták be a magyar hr-esek és vezetők, hogy úgysem lehetsz okos a témában, mert a nők szülnek és otthon maradnak, majd a gyerekek betegek lesznek és otthon kell maradni velük, valakinek, így aki nem akarja kizárni a női munkavállalókat (18 és 45 között) az jobb, ha ezzel összebarátkozik, és persze az abszolút "pofáraesés", amikor minden "elővigyázatosság ellenére" az apuka jelenti be, hogy elmegy gyesre)

"munkahelyemrol azert jottem el, mert messzire koltoztunk."
gondolom így fel kellett mondani és (szerintem) így kerültél abba a helyzetbe, amibe automata kerülnének az anyukák M.o.-n az erős törvényi szabályozás nélkül. (megint csak szerintem)
Az egy érdekes megközelítés, hogy nem veszek fel kisgyermekest, mert rizikós, azonban feketén szívesen alkalmazom...Tudom, kisebb településen, ahol korlátozott a munkalehetőség nehéz kitörni a körből, de biztosan az lenne a megoldás, ha a munkavállalók az ilyen munkaadókat nem tisztelnék meg jelenlétükkel.
A részmunkaidő jó dolog, még akkor is, ha (Angliában) a teljes pénz elmegy a gyerekgondozási intézményre.
Megint szabad a gazda 2012.07.31 22:13:13
@padlas: a társadalomnak valahogyan szét kell osztania a gyereknevelési (és egyéb) költségeket. Több párhuzamos kísérlet folyik erre. Még a fejlett GDP-jű államok receptje sem azonos. Igazságos - nehéz megmondani, hogy mi az (a szociális kiadások tipikusan azok, amelyekből a kicsit/semmit berakók sokat használnak, illetve a sokat berakók meg keveset vesznek ki.) Lsd pl USA és Német.o. eltérő felfogását erről) Itt Európában egy viszonylagos konszenzus van arról, hogy nem gáz az, hogy a mindenható állam a GDP 50%-át (sőt) újraosztja és a menők kárára az elesettebbeket támogatja. Hollandiában is valaki "megfizeti" ezeket a költségeket. Ha nem konkrétan a cégek, akkor valaki más. Ha ezzel több nő dolgozik és GDP-t termelnek, akkor lehet jó az egyenlet. Hollandiában az állam nem ennyire újraelosztó? A támogatós bölcsi százalékokból, amiket írtál, azt gondolnám, hogy szeret újraelosztogatni. Akkor ezt be is szedi átalányban, ami számomra is szimpibb, mert csökkenti a kisebb cégek rizikóját. Mert a legnagyobb botorság lenne a konkrét költségeket teljesen a (szegényebb szülőknél hagyni). Ilyen elosztó az adórendszer (ÁFÁ-val, + mindennel). Ilyen elosztó a társadalmi biztosítások, járulékok. Igazságos-e, hogy a cégek mindenféle marhaságokat fizetnek különböző hangzatos jogcímeken? Ha befizetők vagyunk akkor szeretünk határozott nemmel válaszolni. Magyarország szereti a német rendszert "tovább"üzemeltetni.Lehet, hogy a régi szociáldemokrata hagyományok miatt. (A kommunizmus részre, illetve Marxra, Kornaira, meg a többire most nem térnék ki.) Ha úgy veszem, akkor egy adó kizárólag attól lesz igazságos, hogy a társadalom tagjai megszokták ezt az adónemet és így elfogadják. Ebből adódóan minden adó igazságtalan. Valakitől elvesz (aki megtermelte) és odaadja valakinek, aki nem.Ha úgy veszem minden adó igazságos, mert csökkenti a gyengébb érdekérvényesítésű csoportok kiszolgáltatottságát.
Itt is jó sokat kell fizetni mindenre (adó, társ.biztosítás, eü.biztosítás, nyugdíj, stb.). És a cégek direkt is fizetik a sarcokat (ha beteg a munkatárs a teljes táppénzét, gyes, szabadság, karácsonyi pénz, meg ki tudja még hány név van a naptárban). Ha úgy tetszik a társadalom megújulási költségei egy bizonyos logika szerint van elosztva, ami nem biztos, hogy "mindenki szereti" logika.
(Nekem az amerikai modell idegen, nem elég szociális érzékenységű, annak ellenére, hogy az eddigi életpályámat figyelembe véve sokkal jobban jártam volna, ha az ÁFA 1,75%, az adóm 8%, a cégeink nyereségadója 6% (esetleg nulla), és olcsóbban köthettem volna magam biztosítás, lakhattam volna "saját üzemeltetésű" városban, fizethettem volna a sulikat, a biztonsági szolgálatot, stb. Anyagilag jobban jártam volna. De a társadalom mobilitásának biztosan nem tesz jót.Bár lehet, hogy buktam volna az egészet már 6 éves koromban, mert a szüleim nem tudták volna kifizetni saját zsebből az írás-olvasás oktatásomat sem, vagy meghaltam volna már 3 évesen, mert a mentő nem vitt volna el a kórházba, mert nincs biztosításom, ki tudja...)
A "szoftos amerikai" a la Európa modellek elfogadom, hogy jól üzemeltethetők, főleg, ha az élet nem minden területére terjednek ki + ha az átmenetet sikerül átvészelni (ebbe a "versenybe" Hollandia és Dánia mindenképpen nevezhető, ha nem is minden területen).
Nem mindenki meri/akarja meglépni. A német modell recseg-ropog (?), de még üzemel, amíg ezt teszi, addig a magamfajtáknak is szolgáltat eredményeket az ilyen jellegű eszmecserékhez. Én védhetőnek érzem azt a teherelosztási logikát, hogy nőket (lehet azt mondani, hogy a régi német modell alapvetően az otthonülő nőre épül; sok igazság van benne, de ma már azért nem perdöntő...) mindenki alkalmaz, így fizessen minden cég. Persze a szabályozáshoz erős állam is kell, ami nem hagyja az ötletgazdákat elszaporodni, akik szívesen alkalmaznak nem szülő, nem betegeskedő munkásokat. Így a képlet már eleve túlszabályozott. Nem a piac szabályozza önmagát.
(Persze nem árt, ha a társadalom összes szereplője elfogadja a teherviselési kötelezettségeket és a szereplők nem "okoskodnak" kicsi és nagyobb kapukkal, mert akkor tényleg a "hülye becsületesekre" hárul az összes teher viselése.)
Egy szó a kommunizmushoz. Még a legvadabb hívők szerint sem sikerült sehol megvalósítani. Az egyetlen "majdnem" beszámoló Misi mókustól származik. Érdemes elolvasni beszámolóját az "örökké termő fáról". Szerintem jobban leírja bárkinél, hogy miért dőlt össze a rendszer még igazi születése előtt. (kedves és aranyos ÉS tanulságos)
A mai poszt rövid lesz, de fontosnak tartom kitenni, mert azt hiszem, jól jellemzi a Magyarországon uralkodó viszonyokat. Rebecca és családjának történetében nem nagyon látszik a happy end, vagy ha igen, az aligha Magyarországon lesz. TROLLFIGYELŐ: Nem ideillő, minősíthetetlen…..
Megint szabad a gazda 2012.07.27 19:07:40
@christophe: a tartózkodási engedély a magyar állampolgároknak, mint olyan régi dolog, EU-alapon, megszűnt. Ugyanez vonatkozik a munkavállalási engedélyre is.
90 nap életvitelszerű tartózkodás után be kell jelentened magadat a német címedre és ki a magyarból. De ez már nem engedélyhez kötött.
Megint szabad a gazda 2012.07.27 20:36:50
@christophe: nem volt gond. A (lakás) bérleti szerződéssel elmentem az önkormányzathoz. bejelentettem magamat a lakcímre. Ezzel a lakcímnyilvántartó lappal elmentem a bankba. Nyitottam bankszámlát. Kötöttem áramszerződést, meg miegymás (mindezt a magyar személyivel, mert útlevelem se volt)
Az első hatalmas meglepi az volt N.o.-ban, hogy elnézést kértek, hogy ugyan a magyar az EU hivatalos nyelve, de nekik csak német, angol, török és lengyel bejelentőjük van. Mondtam, hogy nekem a német jó lesz...
Persze, ez egy kis bajor városkában volt, nem Münchenben. Talán a "kezdő bevándorlóknak" érdemesebb valami kisebb helyen kezdeni, mert ott kedvesebb és segítőkészebb a hivatal. A nagyobb városokban már elvárás a hivatal részéről, hogy mindent ismerjél, tudjad, hogyan működik a dolog. Ez vonatkozik a vállalkozásos és a magán hivatali dolgokra is.
Megint szabad a gazda 2012.07.27 21:00:08
@mommmmo: Szerintem a gond ott van, hogy a kiadott számlától nehéz megszabadulni. Érzelmileg is. Ugye megdolgoztam érte, ha stornózom/jóváírom, akkor biztosan bukom az egészet, mint elhangzott még perelni sem tudom... Könyvelésileg meg akkor jön az igazi bukta, ha a megrendelő/számla befogadó cég megszűnik, vagy csődbe megy, mert a folyóévben ott figyel a számla az árbevétel rovatban és így mindenféle okosságot generál, mint egy normál árbevétel-számla.(Ugye a nevezett két esetben már a számla nem stornózható(írható jóvá, mert letelt a folyóhó és/vagy a cég nem tudja befogadni. Külön gond, hogy azoknál a cégeknél, mint a kicsi tervező iroda, ahol kevés kimenő számla van, de ezek viszonylag combosabbak a számla jóváírása egyből hatalmas ÁFA visszaigénylést eredményez (havi bevallást feltételezve), ami "kötelező" vizsgálathoz vezet) A veszteséget leírni is nehéz pálya, de még az becsődölt cégnek kiadott számla után befizetett ÁFÁt sem természetes 100 %-osan visszakapni. És ha igen, akkor biztosan nem ebben a könyvelési évben.
A gond ott van, hogy sok cég eleve azért alapul, hogy csődbe menjen. Mindig találnak pár tízezer Forintért "vállalkozó" kedvű ügyvezetőt (mert a csődbüntett M.o.-n is szankcionált). Az idősebbek talán emlékeznek rá, hogy mennyi pénzt húztak ki az állam zsebéből az ÁFA-játékokkal a 90-es évek elején a "vállalkozók" M.o.-n. Egyszer bekeményítettek. Azóta van az a felemás helyzet, hogy visszaigényelni csak teljesített számla után lehet, míg befizetni a kiállított után kell.
Általában kétféle kritika szokott érni egy posztot: vagy az, hogy túlságosan érzelmi alapon közelíti meg az elköltözés témakörét, vagy az, hogy túlságosan is a tényekre, adatokra koncentrál. Nos, Vombat írásában szerintem mindenki megtalálja a kedvére valót, hiszen…..
Megint szabad a gazda 2012.07.25 11:31:44
@Norv: Kutyusokhoz: tömeges kutyatartás nincs (ez számomra is meglepő volt, ismerve a német ebtenyésztés hagyományait)

- nagyon nehéz olyan lakást/házat (!) bérelni, ahol a kutyatartás engedélyezett. A legtöbb helyen mindenféle állat istápolása csak a bérbeadó külön engedélyével lehetséges. (az én tapasztalataim szerint a nyúl még csak-csak, felette semmi)
- kutyaadó (100 €/év)
- állatorvos se olcsó
- minden ebet kutyaiskolába járatnak, így acsarkodó, emberölő kutyákat egészen nehéz találni (még a futók is biztonságban vannak a parkokban...)
- vizslaméretű kutyát nem fognak beengedni lakásba vagy közös használatú kertbe (így nagy kertes ház a célpont, ami kb. 2000 €/hónál kezdődik)
- ha gyerek is van, akkor még nehezebb lakást találni. Nekem konkrétan mondták "gyerek vagy kutya; a kettő együtt sok..."
- kutyabiztosítást kell kötni
- a hatalmas kertben tartott kutyát is naponta (esőben, hóban, sárban, stb.) legalább 3x kell sétáltatni, mivel az eb társas lény és otthon egyedül csak agresszív lesz. Ha nem történik meg, akkor hamar jelentkezik az állatvédelmi hatóság... Ezért vannak profi kutyasétáltatók (háziasszonyok, diákok) - kb. 10-12 €/óra
A tapasztalatok bajor nagyvárosra vonatkoznak. De, ahogy látom nagyváros + 50 km-ig nem nagyon más. Talán ezért nincs annyi kutya. Csak a nagyon elszántak tudják, akarják ezeket a feltételeket teljesíteni. Viszont akik vállalják ezeket a feltételeket, azoknál a kutyáknak tényleg királyság az életük.
Megint szabad a gazda 2012.07.25 11:40:06
@Norv: ja még egy: a kutyaszar összeszedése (itt) nem hőstett, hanem bajban vagy, ha nem teszed.
(szintén bajor nagyváros)
Megint szabad a gazda 2012.07.25 13:15:49
A biztosítás teljesen olyan mint Mo.-on, a lakásbiztosításhoz lehet kötni.
Sajnos a kutyaiskolákról nem tudok semmit, mivel nekünk nem egy "jólnevelt" vizslánk van, hanem egy menhelyről idősebben örökbefogadott (neveletlen) keverék. Az útlevélig eljutottunk, de sajna tovább nem, mert a lakásnál elvéreztünk. A nagy kertes, saját ház bérlése nem fért bele a történetbe. Azt nem tudom, hogy a vizsla mérete mennyire elfogadható helyben, a miénk kuvaszméretű, de annyi riadt arcot azóta sem láttam, amikor mekkora az a kutya kérdésre megmutattam a marmagasságot...
Így nem volt éles helyzet, csak érdekelt, hogy miért változott meg Európa ezen "kutyás nemzete" ennyire.
Mi olyan városban lakunk, ahol kimondottan nehéz bérleményhez jutni (kutya nélkül is; sok a beköltöző és kevés a lakás), így a nem komplikáltakat választják. A (nagytestű) kutya rettegett komplikáció. Ugat, megharaphat valakit. Különösen kellemetlen ha a kutya este 10 és reggeli 6 vagy nappal 12-15 óra között vagy vasárnap hangoskodik, mert akkor a többi bérlő bérleti díj csökkentés kérhet a tulajtól, mondván, hogy nem tud pihenni. (amit ugye nem akarnak megkockáztatni) Teszt lehetőség nincs. Mivel itt tisztelik az írást, talán plusz pontokat kapsz, ha megmutatod a kutya iskolai végzettségét. Illetve elmeséled, hogy eddig is így (lakás) volt és viszed naponta 3 sétálni (eddig is vitted, annak ellenére, hogy Mo.-n nem kötelező az egy sem)
A konkrét dolgokat akkor érdemes megérdeklődni, ha tudod, hogy melyik országba/tartományba/városba költözöl, mert a szövetségi struktúra miatt nagy különbség lehet egyes tartományok között, illetve a kutya önkormányzati téma, így akár egy tartományon belüli városok között is.
(mi anno megnéztünk vagy 200 lakást, mind (közös) kerthasználattal, de csak egy volt, ahol volt kutya, aki a ház tulajdonosáé. Ott már a hirdetést úgy adta fel, hogy figyelem a kert a kutyáé, mások csak saját felelősségre merészkedhetnek be. (Kis)gyerekes bérlő kizárva, jogi okokból. Ha kutya valamit csinálna a gyerekkel, pl. megijesztené vagy fellökné, mert emberevő német kutyát utoljára az NDK-ban láttam. Szóval nehéz ügy.
Kutyaadó kérdése: nagyon sok helyen (a tipikus kutyasétáltató helyeken) raknak ki zacskókat, illetve szemeteseket, hogy ne kelljen magaddal cipelni a felszedett anyagot
Mint mindig - minden infó Bajoro.
Franciaország a mai úticélunk, Béla írásából pedig sok minden más mellett az is kiderül, hogy még szinte tökéletes nyelvtudással sem egyszerű mindent elintézni, mert... mert csak. Avagy hogyan tarthat 9 hónapig egy tb-szám elintézése, és hogyan is néz ki a 22-es csapdája…..