Regisztráció Blogot indítok
Adatok
VíziLó

0 bejegyzést írt és 259 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Gerendás Péter zenész tegnap egy, a Facebookon közzétett írásában jelentette be, hogy felhagy magyarországi karrierjével és külföldön próbál szerencsét. Önmagában a levél is illeszkedik a Határátkelő profiljába, de nem ezért szeretnék írni róla, hanem a kapcsolódó…..
VíziLó 2013.04.01 16:00:11
@tildy:): Még nincs állampolgárságom, de a megyei választáshoz nem kell. Az EU egy nagyon jó dolog lenne, ha nem próbálnák felülről, erőltetve mindent túlszabályozni. Én nagyra értékelem a szabad versenyen alapuló piacgazdaságot, hiszek az egyéni felelősségben, a hagyományos családi értékekben, s elutasítom a kulturális relativizmust. Eddig a konzervatívokra szavaztam, de Cameron alatt nagyon ultraliberális irányba mozdultak, s éppen azért mert Anglia jó volt hozzám, tartozom annyival az országnak, hogy tekintettel vagyok az érdekeire, s ha esetleg itt ragadok, akkor a gyermekeim jövőjére.
VíziLó 2013.04.01 16:34:01
@pamut: Az ismerősödet biztos lehetsz benne, hogy nem a zsidósága miatt rúgták ki, hanem vélhetően azért, mert politikailag az előző kormányhoz kötődött. Gyakorlatilag bármely országban lezajlik egy bizonyos fokú kádercsere kormányváltás után, ennek semmi köze a fasizmushoz vagy a zsidósághoz. Én konkrétan tudok olyanról, hogy fideszes zsidó került katolikus szoci helyére, s most ez alapján azt kellene üvöltenem, hogy a fideszes zsidók keresztényüldözést folytatnak?

Saját rokonságom tapasztalatai alapján is megértem, hogy a zsidók sokszor túlérzékenyek, túlreagálnak bizonyos jelenségeket, de ettől még ezek a szubjektív pszichológiai folyamatok nem válnak valósággá. Én nem vagyok zsidó, hanem magyar, zsidó, kun, jász, , sváb, szláv származású magyar vagyok, aki nem vallásos, s a magyar politikai és kultúrnemzet részének tartja magát. De ha valaki tudni akarja, hogy az egyik szépapám valóban rabbi volt-e Litvániában, akkor nem titkolom, s emiatt engem soha semmilyen sérelem Magyarországon nem ért.
Mandiner blog Igazságból való 2013.03.29 17:01:00
Jn 18.37Pilátus közbeszólt: „Tehát király vagy?” „Te mondod, hogy király vagyok - mondta Jézus. - Arra születtem, s azért jöttem a világba, hogy tanúságot tegyek az igazságról. Aki az igazságból való, hallgat szavamra.”Jn 18.38Pilátus ezt mondta: „Mi az igazság?”..
Marci igazi nyughatatlan lélek, aki már bekalandozta fél Európát, és lassan fél éve Berlinben él. Haza szánt levelét változtatás nélkül közlöm, mert szerintem nagyszerűen leírja, milyen is egy európai nagyváros 2013 márciusában. A képekért külön hála…..
VíziLó 2013.03.29 11:20:16
@szerengeti: Nem igazán értem, mi a problémád. Egyáltalán nem ekézem a posztolót, az írása kifejezetten tetszett, egy talpraesett fiatal művészlélek, semmi gondom nincsen vele. Ettől azonban a Berlinről mondottakat fenntartom: bohémeknek, hippiknek, meg nem értett művészeknek, azonos neműek iránt vonzódóknak, a tudatmódosító szerek szerelmeseinek ideális hely, de ha békés polgári életet akarsz élni, gyereket nevelni, vállalkozni, akkor inkább menj mondjuk Bajorországba vagy Baden-Württembergbe.
Nagy fába vágtam a fejszémet, amikor egy, a Facebookon kapott hírt olvasva úgy döntöttem, utánajárok annak, vajon miként változott meg márciustól az ideiglenes külföldön tartózkodás bejelentése. Jelentem az interjú elkészült a megfelelő hivatallal, a történetnek nem kevés…..
VíziLó 2013.03.28 17:38:53
@Kovermadar: Az állampolgárság megváltozása nem szünteti meg fizetési kötelezettségedet, de attól még nem is követelhetik tőled egy összegben, ha egyébként rendesen fizeted tovább. Ha esetleg abbahagyod a fizetést, akkor majd megpróbálják behajtani, min t bármilyen más adótartozást, de ekkor már egyben az egészet. Ha Mo-n ingatlanod, bankszámlád van, akkor arra hajtanak végre, ha nincs vagy az nem elég, akkor megpróbálják külföldön is behajtani. Mivel tudják, hogy Svédországból fizettél eddig, ott fognak keresni. Ha elhúzol Nicaraguába, akkor viszont bottal üthetik a nyomod, s majd elévül.
VíziLó 2013.03.28 17:49:08
@Mirjam2: Angliában esetleg az electoral roll szolgálhat hasonló célokat.

Ismerősöm elvált anyuka kijött Angliába dolgozni a kisfiával. Apuka otthon feljelentette gyermekrablásért. A magyar rendőrség kapcsolatba lépett az angol hatósággal, s az általában oly békés angol rendőrök helyett állig felfegyverzett álarcos angol kommandósok éjszaka rátörtek anyukára és kisfiára. A gyereket azonnal elvette Social Services, s anyuka hónapokig nem kapta vissza. Végül anyuka kb. 1 milllió forintért gyakorlatilag megvásárolta apuka beleegyezését, hogy külföldön lehessen a gyerekkel.
VíziLó 2013.03.28 18:01:39
@Mirjam2: Igazad van, hogy electoral rollra nem kötelező regisztrálni, de én az idejövetelemtől kezdve rajta vagyok. Én szeretek szavazni itt is, de más előnyei is vannak. Így pl. a credit reportnál is az electoral rollt nézik először, s aki nincs rajta az gyanús. Egyes állások betöltéséhez, vagy rászorulóknál a szociális lakáshoz való jogosultságot is általában electoral roll alapján ellenőrzik.
Ma kivételesen maradunk Magyarországon és nem is egy személyes történet következik, hanem egy vitaindító írás. Kiderült ugyanis, hogy már az érettségi előtt álló középiskolások egy igen jelentős része (egyes intézményekben akár az egyharmada!) tervezi, hogy külföldi…..
VíziLó 2013.03.25 11:10:35
@szerengeti: Minden cél elérése áldozatvállalással jár. Évi 300 000-t egy egyedülálló gyermektelen ember még minimálbér körüli összegből is félre tud tenni. Én 20 ezer forintért béreltem egy szobát, szintén 20 ezer körül költöttem kajára. Ennyi.
VíziLó 2013.03.25 11:43:56
@pkov: Ha valaki más városban lakik, az nyilván bonyolítja a dolgot, de nem feltétlenül nehezíti. Ha pl. a szüleidnél tudsz lakni más településen, azzal spórolsz annyit, hogy kompenzáljon az esetleges szállásköltségért, amikor konzultációra mész. Én a nem kötelező konzultációkat mindig hanyagoltam, mert hétvégenként pincérkedéssel meg tudtam keresni 20-30 ezer forintot tisztán, ami havonta 80-120 ezer forintot jelentett. Ha még hétköznap is dolgozik az ember, akkor sokkal többe is lehet keresni.

Az emberek sokszor nem tudják megkülönböztetni a szükségleteket és az igényeket. A szükségleteket ki kell elégíteni, az igényeket viszont fel lehet áldozni egy magasabb cél (pl. diploma megszerzése, lakásvásárlás stb.) érdekében. Alapvetően 3 szükséglet van: 1. fedél a fejed fölött, 2 ruha ami megvéd a hidegtől, ha kimész az utcára, 3. táplálék. Ezt a 3 alapszükségletet maximum 50 ezer forintból egy egészséges, gyermektelen, egyedülálló személy ki tudja elégíteni.
Az a megtiszteltetés ért bennünket, hogy résztvevőként meghívtak egy bécsi, a határokon átnyúló együttműködésről és munkavállalásról szóló konferenciára. Ha már ott voltunk, beszélgettünk is többekkel, ezeket az interjúkat a közeljövőben olvashatjátok majd itt, a…..
VíziLó 2013.03.23 13:30:23
@tucano: A foglalkoztatottság és a munkanélküliség szintje nem teljesen ugyanaz. A foglalkoztatottság azt nézi, hogy a munkaképes korú lakosság hány százaléka dolgozik. A munkanélküliség azt mutatja meg, hogy a munkaképes korúak hány százaléka keres munkát. Azonban ha a kettőt összeadjuk, akkor nem 100% jön ki, mert van egy csoport, mely nem számít munkanélkülinek, mert nem keres munkát, de nem is dolgozik. Máltán különösen sok ilyen nő van, ezért sorolják Máltát az alacsony foglalkoztatottsági szintű országok közé. Olaszországban (különösen délen) hasonlóan alacsony a női foglalkoztatottság.
VíziLó 2013.03.23 15:02:37
@rókafogta: Aki egy kicsit is ismeri a modern média az tudja, hogy a magyar helyzettel kapcsolatos "tájékozottság" mennyire nem állja meg a helyét. A legtöbb esetben ez úgy működik, hogy van egy magyarul nem tudó újságíró, aki elkávézgat Budapest belvárosában egy nyelveket jól beszélő magyar közéleti személyiséggel, aki általában a korábbi MSZP-SZDSZ kormányok holdudvarához tartozik. Ebből a beszélgetésből születik egy cikk, melyet publikál a Reuters vagy a New York Times. Innentől kezdve a világ összes hírcsatornája ezt át veszi, hivatkozik rá, lefordítja, s így terjed a "tájékozottság".
VíziLó 2013.03.23 15:17:40
@szerengeti: A magyar (származású) vagy évek óta Magyarországon élő újságíró is az esetek 80%-ban MSZP-SZDSZ-es szimpátiákkal és kötődésekkel rendelkezik, ezekből a körökből informálódik. Ez persze a magyar politikai jobboldal provincializmusának is a következménye, mert nem beszélnek eléggé nyelveket, nem tudnak kellőképp kommunikálni a külföldi médiával.

Egyszer egy kolumbiai lapban találtam egy cikket a magyar alkotmányról, még a lefogadása körüli időből. Tele volt elképesztő blődségekkel, ezért írtam spanyolul az újságírónak, s ebből érdekes beszélgetés kerekedett. Kiderült, hogy ő semmit nem tud a magyar politikai helyzetről, s úgy általában az országról sem, egyszerűen szabad fordításban, kicsit csiszolgatva átvett egy amerikai újságban megjelent cikket. Az amerikai lapban megjelent cikk pedig szinte tükörfordítása volt egy korábban a 168 órában megjelent publicisztikának.

Ami egyszer bekerül egy ismertebb médium hírei közé, az megállíthatatlanul terjed. Hogy teszteljem a dolgot egyszer magam is csinálta egy ilyen media hack-et, jelentést közölve egy nemlétező konferenciáról, ahol nemlétező világhírű tudósok és üzletemberek vitattak meg egy komoly problémát. Elküldtem vagy 100 helyre, melyből először csak egy leközölte, s innentől lavinaszerűen átkerült 6 ország legkülönfélébb hírcsatornái közé. Én mindezt vak próbálkozással, minden kapcsolat nélkül elértem, akkor vajon mire lehet képes egy olyan személy, alapítvány, érdekcsoport, mely az újságíróval, szerkesztőségekkel, rendszeres baráti viszonyt ápol?
Határátkelő Az arany középút 2013.03.22 06:48:00
Ki gondolná, hogy nem is kell olyan messzire költözni érte, hiszen (legalábbis VeRog szerint) nehezen lehetne Szlovéniánál ideálisabb helyet találni a letelepedésre. Én ugyan még csak nyaralni voltam ott (igaz, többször is), de az első benyomásaim nekem is nagyon pozitívak voltak.…..
VíziLó 2013.03.22 11:35:17
@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Szlovéniát bejártam keresztül kasul, szinte minden zugát. Gyönyörű ország, az emberek kedvesek, segítőkészek voltak. Vasárnap ugyan még "nagyvárosokban" is megáll az élet, kenyeret se nagyon tudtunk venni.

Bürokráciával sok dolgunk nem volt, bár amikor pénzt váltottunk a bankban, elkérték az útlevelet. Fura módon a beragasztott amerikai vízumnál nyílt ki, amiről azt hitték, amerikai vagyok, ezt nyomtatták rá a pénzváltási bizonylatra is.

A lányok valóban csúnyák összehasonlítva a többi ex-jugó országgal. Én a legszebb, legcsinosabb lányokat talán az egész világon Belgrádban láttam.
Határátkelő Egy évig bujdostam 2013.03.21 06:51:00
Mai utunk Csehországba vezet, ahová Kata kétszer is visszatért, nem adta fel az első kudarc után. Belefutott egy szerencsétlen párkapcsolatba, ám a szakítás után még három évet élt a cseheknél. Hogy milyennek látta őket, az rögtön kiderül. "Azzal kezdeném, hogy már 7-8…..
VíziLó 2013.03.21 15:18:05
@bpetya75: Trükkös ez a nevekkel, mert Joan valóba lánynév angolul, de katalánul fiú, a Juan azaz János katalán alakja.
VíziLó 2013.03.21 15:58:28
@Jess G: Ismertem egy nagyon jó ügyvédnőt, aki 40 valahány évesen azért kezdett el levelezőn jogot tanulni, hogy a joghallgató lányának segíteni tudjon. A lánya végül szülői segítség ellenére is ellinkeskedte és kirúgták, de az anyuka elvégezte, s az egyik legjobb nevű ügyvéd a városában.
VíziLó 2013.03.21 17:19:57
@bpetya75: Sokszor én is a spórolásra hivatkozom, s ezzel igazolom a kevés testmozgást vagy a nem teljesen egészséges táplálkozást. Ha jól belegondolsz azonban, akkor ez nem pénz-, hanem sokkal inkább elhatározás kérdése. Futni, tornagyakorlatokat végezni, akár egy faágon függeszkedni nem kerül pénzbe. A zöldség, helyben termett gyümölcs, vagy akár egy rostokban gazdag (nem agyoncukrozott) müzli még mindig sokszor olcsóbb mint az egészségtelen műkaja.
Néha az az érzésem, mintha kicsit háttérbe szorulna a határátkelésnek az a lelki folyamata, ami független pénztől, áraktól és bérektől, egyszóval az anyagiaktól, mert az új élet kezdetének nehézségeiről is szól. Miként Zsolt mai írása. FOGADÓ A HATÁRON!!! Ma…..
VíziLó 2013.03.18 15:51:35
@qengland: Bizonyos munkahelyeken egyszerűen erősen ajánlott elmenni sörözni a kollégákkal, mert sokszor jobban befolyásolja a karriert mint a munkahelyi teljesítmény. Láttam olyat, hogy leépítéskor nem a lustát és tehetségtelent rúgták ki, hanem azt, aki nem ment el velük inni, s nem értett a focihoz.
VíziLó 2013.03.18 15:55:09
@chocco channel: Az íreket már megértem, a skótokat sajnos nem mindig. Emlékezés Napján kitűzöm a pipacsvirágot (angol kokárdát), s felbosszantott, amikor a muszlimok égették. Ma már jobban követem a brit politikát mint a magyart, s májusban a UKIP-re fogok szavazni. Kezdek angolosodni?
VíziLó 2013.03.18 16:53:20
@chocco channel: Szerintem van egy kulturális identitás és egy állampolgári, jogokkal és kötelességekkel járó identitás. A kettő a legtöbb esetben egyezik, de nem feltétlenül. A két (vagy akár több) identitás eltérése előfordulhat nemzeti kisebbségeknél, kivándorlóknál vagy a hozzád hasonló világpolgároknál is. Ugyanis a kozmopolita sem kozmopolita igazán, ugyanis csak azokon a kultúrákon és nyelveken belül mozoghat, melyeket ismer.

Én kulturálisan és nyelvileg magyar vagyok, s érzelmileg is kötődöm az óhazához, s ezt soha nem fogom letagadni. Mindazonáltal Angliában élek, hamarosan állampolgár leszek, s hálás vagyok ennek a országnak, amiért befogadott és lehetőségeket biztosított a számomra. Igyekszem megismerni a befogadó ország nyelvét, kultúráját, történelmét, s foglalkoztatnak a helyi és országos problémák, s ha tehetem kiveszem a részem a megoldásukból.
Aligha lehet nehezebb dolog annál egy anyának, mint amikor látja messzire költözni a gyermekét. Ennél már csak az lehet a nehezebb, hogy belássa: a gyerek jó döntést hozott, mert új életében kiteljesedhet és olyan lehetőségek nyílnak előtte, amilyenekhez Magyarországon nem…..
Kedd este ismét kinyitott egy órára a Fogadó a Határon a blog Facebook-oldalán. Ezúttal a spanyol országfelelőstől, Roxitól kérdezhettetek és kérdeztetek is, munkavállalástól kezdve a válságon át egészen az ingatlanárakig. Némileg tematikusan igyekeztem csoportosítani a…..
VíziLó 2013.03.14 21:45:09
@cicalany76 (die Schnäpplijägerin): Az osztrák nyelvjárásban a schmutzignak van fukar, fösvény jelentésárnyalat is.
VíziLó 2013.03.14 21:48:48
@cicalany76 (die Schnäpplijägerin): Bár lehet hogy a közvetve szintén német schmutzigból eredő jiddis smucik (fösvény, irigy) szó került át a budapesti zsidóság révén a magyar köznyelvbe.
VíziLó 2013.03.15 23:40:58
@Chang Yai: Én csak érintőlegesen tanulmányoztam az indonézt, s valóban viszonylag egyszerű, szabályos struktúrájú, gyakorlatilag egy mesterséges nyelv. Az olasz/spanyolt azért soroltam mégis könnyebbnek, mert ezekben a nyelvekben nagyon sok olyan szó van, ami a latinból a magyarba is bekerült, s kulturálisan is kevésbé idegen. A másik probléma az indonézzel, hogy az irodalmi nyelv egy dolog, de a hétköznapi nyelvhasználat nagyon eltér ettől, s ez nehezíti a nyelvtanuló dolgát.

Neked mik a tapasztalataid az indonézzel?
Igazán egzotikus helyre látogatunk ma el, Ildikó segítségével egészen Dél-Afrikáig megyünk. Kiderül, miért lehet nagyon fázni egy afrikai országban, hogy igazak-e a rémes közbiztonságról szóló történetek és miért várják el egy fehértől, hogy alkalmazzon valakit a ház…..
Svájc és Magyarország sok szempontból összehasonlíthatatlan, mégis érdekes kérdés, vajon mi hiányozna annak, aki ott él, ha vissza kellene költöznie. A kérdést feltettem az összes országfelelősnek, lássuk, milyen válaszokat ad rá a Svájcban élő Tilmir! "Mi hiányozna…..
VíziLó 2013.03.13 13:06:35
@Sanyi9: A kettő oda-vissza hat egymásra. Svájcban van pénz, mert a nyugodt, kiszámítható, törvénytisztelő környezet odavonzotta, aztán az egyre több pénz segítette, hogy ez a stabilitás fennmaradjon. A pénz azonban nem garancia, a kultúra sokkal fontosabb. Szaúd-Arábiában is rengeteg pénz van mégsem élnék ott. A Dél-Amerikába egy váltás ruhával érkező svájci telepesek ellenben virágzó gazdaságokat teremtettek néhány évtized alatt, miközben a helyiek tovább nyomorogtak.
VíziLó 2013.03.13 13:49:13
@Tökfőzelék: Dubai tipikus példája annak, hogy talált pénzzel könnyen lehet vagánykodni, de ha kifogy a olaj, akkor jön a felfordulás és az éhhalál. Svájcban akkor is tiszta takaros házak és dolgos polgárok lesznek, ha esetleg a bankszektor kivonul onnan.
VíziLó 2013.03.13 13:55:04
@porszem81: Ilyen szempontból a gyerekek sokkal kegyetlenebbek, mint a felnőttek, s szerintem nem csak Magyarországon, hanem máshol is. Egy felnőtt megérti, hogy attól, hogy valaki BMW helyett biciklivel viszi a gyerekét az iskolába, attól még lehet rendes ember. A gyerekek ezt kevésbé fogják föl, ők csak azt látják, hogy Gézukának menőbb cuccai vannak, mint Bécikének. A szülők sokat tehetnek a gyermekek nevelése terén, de lég ha van egy kemény mag, amely terrorizálja, megszégyeníti a normális többséget, s máris ott a pszichológiai nyomás, hogy idomuljanak.
A gazdasági válság nem csak Magyarországot érintette igen rosszul, a dél-európai országok közül némelyik talán még nehezebb helyzetben is van. Spanyolországban például (mint Eszter mai írásából kiderül) már régen nem kolbászból fonják azt a bizonyos kerítést, így ő is…..
VíziLó 2013.03.09 15:32:13
@zopilote: Chile elsősorban azért működik, mert hagyják, hogy a kapitalizmus (melyet tudom, te nem szeretsz) működjön a saját törvényszerűségei szerint. Venezuela olajkészlete sokkal értékesebb mint Chile salétromja és egyéb ásványai, de Venezuelát a szocialisztikus, mindent állami kontroll alá vonó politika tönkretette.
VíziLó 2013.03.09 16:27:36
@zopilote: Chilében egy rövid gazdasági sokk után következetesen alkalmazkodtak a szabad piacgazdasághoz, s tulajdonképpen ennek következtében alakult ki egy egyre szélesebb középosztály, s a szegények aránya 15 % alá csökkent. Állami transzferek helyett hagyták, hogy a gazdasági szereplők maguk teremtsék meg a fejlődést, s ezáltal a munkahelyeket, s a szegények a munka révén, nem pedig segélyekből tudtak kiemelkedni. A siker fontos eleme volt szerintem a is, hogy Chilében meglepően alacsony a korrupció, nem csak latin-amerikai viszonylatban, de még sok európai országhoz képest is. Chile ráadásul nem esett az európai "jóléti" államok csapdájába, ahol a szociális rendszer gyakorlatilag egy Ponzi-skéma, mely előbb-utóbb össze fog omlani, mert egyre kevesebb a befizető, s egyre több a használó.
VíziLó 2013.03.09 23:35:56
@montroyal: Ez az áljóléti - valójában csak adóssághalmozó és a következő nemzedék jövőjét felélő - rendszerek sajátossága, akár diktatórikusan, akár demokratikusan csinálják. Azok a társadalmak, ahol az emberek nem a saját munkájuk és erőfeszítésüktől várják az életük egyengetését és a problémáik megoldását, hanem az államtól, népvezérektől vagy világmegváltó ideológiáktól, az hosszú távon teljesen életképtelen és összeomlik.
Németországtól Magyarországon át Dublinig ível a mai poszt, ám Rumi írása egyúttal belső utazás is. Kiderül belőle, hogyan lesz egy Németországban született, részben Magyarországon felnőtt, jelenleg Írországban élő emberből magyar, s hogyan marad az, miközben a három…..
VíziLó 2013.03.04 13:42:47
@Spacecake: Csak Angliát és Mo-t összehasonlítva azt mondanám, hogy mindkét helyen vannak dolgok, amelyek ott olcsóbbak.

Angliában olcsóbb: bolti élelmiszer, műszaki cikk, ruha, cipő, használt gépkocsi

Magyarországon olcsóbb: étterem, lakhatás, közlekedés, szolgáltatások, gépkocsi fenntartása
VíziLó 2013.03.04 13:46:18
@Spacecake: Én itt tusfürdőből és hipóból is a Sainsbury basic saját márkát veszem, nekem tökéletesen megfelelnek. A 300 ml tusfürdő kb. 100 forint, a 2 literes hipó szintén olyan 100 forint körül.
VíziLó 2013.03.04 14:09:45
@nebulo a tanítvány: Tulajdonképpen az optimizmus képes lenne ellensúlyozni az összes történelmi sorscsapást. Kanadában évtizedeken át a québeci franciák úgy tartották fenn számarányukat, hogy az angol ajkúaknál sokkal több gyermeket szültek. Az albánok hasonló módon döntötték el a koszovói kérdést. Az egész Kárpát-medencét vissza lehetne szerezni egyetlen puskalövés nélkül, csak tele kellene szülni.
Az unortodoxia korát éljük (...), mármint itt a blogon, természetesen. Ennek jegyében ma is egy új típusú poszt jön. A szerzője Stacey, aki ugyan éppen határátkelés előtt áll, ám egy amerikai barátja felkérésére megpróbálja összeszedni, mi az, ami szerethető, ajánlható…..
A mai poszt valójában egy kísérlet, hiszen igencsak elüt a blogban megszokottaktól. Mégis kiteszem, vállalva a bukás kockázatát is, mert nagyon érdekesnek tartom és nagyon kíváncsi vagyok a kommentekre. A történet röviden annyi, hogy a levél írója, Rebecca több mint három…..
VíziLó 2013.02.24 15:49:38
@tildy:): Én most hónapok óta próbálok egy röntgenre beutalót szerezni az indiai háziorvosomtól, de egyelőre mindhiába. Most meg kell vizsgálnom, hogy itt menjek-e el magánklinikára vagy inkább utazzam haza.

Az angliai fogorvossal szerencsém volt. A városban ahol élek nem volt szabad hely NHS fogorvosnál, ezért egy közeli faluban osztottak nekem helyet. Először bosszankodtam emiatt, de az olasz származású fogorvosom nagyon jó, s amióta megtudta, hogy értek olaszul, megkülönböztetett figyelemmel kezel.

Gyermeket vállaló ismerőseim mind panaszkodnak a terhesgondozás teljes hiánya, a kevés vizsgálat és zsúfoltság miatt. Én annyira ehhez nem értek, de ők csak tudják, hogy mit csinálnak.
VíziLó 2013.02.24 16:12:40
@tildy:): Azt lehetne csinálni, hogy regisztrálsz egy fiktív címmel annál az orvosnál, ahol te szeretnél lenni. Aztán pár hónap múlva lakcímváltozást jelentesz a valós címedre, s akkor már nem fognak elzavarni másik rendelőbe.
VíziLó 2013.02.24 16:34:41
@Sanyi9: Meglepődtem, mikor megtudtam, hogy Ronald Reagan fia, Ronnie a Demokrata Párt balszárnyán kötött ki.
Ma Izlandra látogatunk, kalauzunk ismét a Magyar Rádió északon kalandozó munkatársa, Lantos Gábor, aki megint egy egészen különleges történetet küldött. (Eddigi írásait ide kattintva olvashatjátok el.) Mai főszereplője Pál, aki birkavágóhídon is dolgozott, most pedig egy…..
Egy friss kimutatás szerint januárban közel 54 ezer magyar dolgozott Ausztriában, ami abszolút rekord, soha még ilyen sok magyar nem dolgozott nyugati szomszédunknál. Jöjjön néhány hasznos tanács és link az ausztriai munkavállalást fontolgatóknak! Egyetlen hónap alatt 1602 új…..
Ma Hollandia az úticélunk, ám Zeeuws Meisje posztjaival ellentétben most nem az egyetemi életről lesz szó, hanem a munkás hétköznapokról. Főhősünk, Viktor a családot hátrahagyva vágott neki a (majdnem) ismeretlennek, és nem csekély hányattatás (és azt gondolom, mindenki…..
VíziLó 2013.02.17 12:50:33
@zopilote: A szocializmus kezdetben a mások tulajdonának elrablása, később pedig a hitelek révén tudott fennmaradni, és soha sehol életképes formában létezni nem tudott.

Tanulni csak az tudott akinek nem volt X a neve mellett, mert esetleg az apjának pár holdnyival több földje volt, vagy esetleg kemény munkával létrehozott egy vállalkozást. Kulákok, burzsoák és más népnyúzó elemek és gyermekeik számára ugyanis a szocializmus egy élet munkája eredményeinek az elrablását, kitelepítést, börtönt és kényszermunkatábort jelentett. A gulyáskommunizmus éveiben a nyílt terror állandó rendőri megfigyelésre, időnkénti alaptalan zaklatásra, s persze az előmeneteli lehetőségek bezáródására, útlevél tilalomra enyhült.
VíziLó 2013.02.17 13:14:31
@tildy:): Nyilván azt kell nézni, ami érdekel. Ha természetfilmeket szeretsz nézni, akkor azt, bár a túlságosan specializált témáknak van némi hátulütőjük: pl. lehet, hogy mindent tudsz majd a jegesmedvék vedléséről vagy a mezei rozmaring pollenjeiről, de a mindennapi életben ezt a tudást, az ezzel kapcsolatos kifejezéseket kevésbé tudod hasznosítani, hacsak ne ez a szakmád.

Én angolul East Enders-t kezdetm először nézni, de kb. 2 hónap után feladtam, mert annyira nem érdekelt, sőt kifejezetten utáltam. Ezzel szemben a Coronation Street-et nagyon szeretem, s a hétköznapi angol nyelvhasználat tekintetében sokkal többet tanultam a Corrie-ból, mint bármely nyelvkönyvből.

Sok sorozat van, főleg angolul, szerintem ha rászánsz egy kis időt a keresgélésre, akkor találsz olyat, ami érdekel. Én pl. a youtube-on belenézek mindig több epizódba találomra, mielőtt elkezdenék nézni egy sorozatot, s ha ne tetszik, akkor tovább lépek, s keresek másikat.
VíziLó 2013.02.17 13:35:46
@tildy:): Na majd belenézek Channel 4 programjaiba.

A sorozat másik nagy előnye, hogy ha érdekel, akkor mindig meg is nézed. A filmek, egyszeri vagy nem összefüggő programok esetében mindig lesz ok arra, hogy ne nézd meg: ma fáradt vagyok, nincs időm, kedvem, inkább ezt csinálok vagy azt stb. Ha viszont mindenáron tudni szeretnéd, hogy mi történik holnap kedvenc hősöddel, akkor biztos találsz rá időt, hogy leülj, s megnézd a következő epizódot. S ez a rendszeresség a lényeges. Attól, hogy megnézel pár filmet, nem fogsz jobban tudni egy nyelvet, de ha az év 300 napján megnézel egy epizódot, annak már lesz nyoma.
Rövid bejegyzés a mai, viszont a szokásosnál jóval több képpel, ami nem is csoda, hiszen szerzője, János szavak helyett inkább képekkel dokumentálja svédországi életét és a nagyvilágban tett útjait. Így aki svédországi konkrétumokat vár, az csalódni fog, akit azonban…..
VíziLó 2013.02.15 14:44:13
@Réka ‎: Örülök, hogy Téged ez nem zavar/érint, nyilván azért vagy ott, mert jól érzed magad, s nincs ezzel semmi baj. Számomra már a Magyarországon létező állami beavatkozás is nagyon zavaró, Skandináviát pedig még messziről is nagyon riasztónak találom.
VíziLó 2013.02.15 14:57:13
@Réka ‎: Azt hiszem Veled beszélgettünk már egyszer pl. a lakásbérléssel kapcsolatos dolgokról, de hát rengeteg egyéb minden van az oktatás, az adórendszer, az élet legapróbb dolgai, de legfőképp a családok közé éket verő szociál- és családpolitika. Véleményem szerint az államnak semmi joga beleszólni, hogy én miként nevelem a gyerekeimet, bizonyos extrém eseteket, bűncselekményeket természetesen kivéve. Az állami ideológia szintjére emelt egalitarizmus teljesen lerombolja az egyéni felelősséget és szabadságot, s egy cukormázzal leöntött és szépen dekorált, de valójában minden elemében börtönszerű társadalmat kreál. Svédország számomra Huxley Szép új világának a megtestesülése.
Rengeteg olyasmi az oktatók és diákok közti kapcsolatról, az együtt gondolkodásról, a csalás elutasításáról, a minél szélesebb látókör támogatásáról, aminek Magyarországon is igencsak helye lenne – derül ki Zeeuws Meisje összegző írásából. (Korábbi posztjait itt…..
VíziLó 2013.02.13 12:43:28
@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Maximálisan egyetértek. Nyilván sok hibája van a poroszos oktatásnak, és lehetne rengeteg ponton javítani, de a személyes tapasztalataim holland, skandináv és brit diákokkal, fiatal felnőttekkel, hogy rendkívül magabiztosak, mindenről van véleményük, s kiválóan érvelnek (valójában közhelyekkel), de igazából fogalmuk sincs, hogy miről beszélnek, egyszerűn hiányoznak a legalapvetőbb tárgyi ismereteik. S lehet nagy okosságokat mondani Shakespeare műveiről, de ha nem olvastad őket, nem ismered a kort, melyekben íródtak, nem érted az esetleges mitológiai hivatkozásokat, akkor lesz egy nagyon eredeti, nagyon személyes véleményed, melyről menő youtube videókat csinálhatsz, s vakíthatod a hozzád hasonló félművelteket, de ettől még egy dilettáns hozzánemértő maradsz.
VíziLó 2013.02.13 13:07:26
@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Brit ismerősöm 21 éves lánya német-francia tanárnak tanul egy jobb brit egyetemen. Hitlerről kellett valami prezentációt készítenie, ami tele volt karlendítős képekkel, meg sok-sok holokauszt-visszaemlékezéssel, meg hát, hogy milyen gonosz srác is volt ez a Hitler. Beszédbe elegyedve a leányzóval, rá kellett jönnöm, hogy a legalapvetőbb korabeli politikai-gazdasági problémákkal, főbb szereplőkkel és történésekkel nincs tisztában, de aztán rájöttem, hogy nem hallott az I. világháborúról sem. Nem arról van szó, hogy nem tudta, hogy kik között zajlott, vagy mik voltak a következményei, hanem egyszerűen nem tudta, hogy ilyen háború egyáltalán történt. Segítségképpen rávezettem, hogy ha volt II. világháború akkor esetleg lennie kellett, na minek is? Hát elsőnek. Bravó, rendkívül kreatív és logikus gondolkodású vagy. Gratulálok!
VíziLó 2013.02.13 15:39:51
@bpetya75: Nyugodtan.
Aki valamelyik korábbi posztnál a konkrétumokat hiányolta, az ma megkapja, bár János londoni írása (igen, megint London, de hát már elég régen volt...) jóval több ennél. Hossza miatt kétfelé szerkesztettem, az első részben arról lesz szó, miért jött el otthonról és megnézzük, mi mennyi Londonban...
VíziLó 2013.02.12 16:43:48
@Muscari: Arról tudom, hogy melyik házban laknak lengyelek, hogy hatalmas parabola antenna díszeleg a háztetőn. Aztán szabadkoznak, hogy még csak egy évtizede vannak itt, s így nem volt idejük megtanulni angolul
VíziLó 2013.02.12 17:47:44
@ChristineK: Kösz, megnézem.
VíziLó 2013.02.12 17:55:37
@Muscari: A magyarok között (meg persze azért a lengyelek között is) létezik mindkét típus. Sokan csak dolgoznak éjt nappallá téve, hogy otthon aztán vegyenek egy lakást, s ha a megvan, akkor mennek haza. Vannak olyanok is, akik be akarnak illeszkedni, s tartósan letelepedni.

A magyarok jobban rákényszerülnek a nyelvtudásra, mint a lengyelek vagy más szláv ajkú népek fiai, mert viszonylag kevesen vannak, s nem beszélik a gyárakban, farmokon lingua francának számító lengyel-orosz keveréknyelvet. Egy lengyel melós, akinek nincsenek magasabb ambíciói, akár egy életet leélhet a lengyel gettóban, anélkül, hogy angolul meg kellene szólalnia.
A tematikából adódóan rengeteg szó esik a blogon arról, milyen elmenni, ám viszonylag kevesebbet beszélünk arról, milyen hazajönni – akár csak látogatóba is. Ezt írta meg Rozamami, aki tavalyi élményét osztotta meg. Már csak azért is érdekes, hiszen a dolgok természetéből…..
VíziLó 2013.02.10 14:07:39
@tableno: Ne haragudj, de tényleg nem emlékszem, bár mintha Te is itt lennél Angliában. Így van?

Alapvetően ez nem rossz ország, én nagyon sokat köszönhetek Angliának, s az itteni embereknek. Ennek ellenére egyre gyakrabban keresem, hogy miként és hova tudnék innen továbblépni. Anyagilag valamivel jobban keresek mint a brit átlag, s kizárólag a pénzt nézve, továbbra is Anglia az egyik legjobb hely Európában. Sok más pozitívum is van emellett, de családalapításra gyereknevelésre nem tartom ideálisnak. Az állami oktatás inkább butításnak tűnik, s hiába keresek viszonylag jól, a magániskolákat nem tudnám finanszírozni. Így ha gyermekem lesz, legkésőbb 4-5 éves kora körül búcsút fogok mondani az angoloknak.

Persze először anyát kellene találni a gyereknek, ami egy angliai kisvárosban nem egyszerű feladat. Az angol nők többsége egyszerűen sem külsőleg, sem a mentalitását, viselkedését, érdeklődését tekintve nem jön be, a lengyel gettó pedig elég belterjes, s az itt élő lengyel lányok, csinosak ugyan, de elég gyengén beszélnek angolul, s nem túl iskolázottak.
VíziLó 2013.02.10 14:10:23
@tableno: Ezzel nagyon egyetértek.
VíziLó 2013.02.10 14:21:59
@tableno: Igen, a magyar társadalom zártsága nekem is feltűnik. Ennek sok oka van, de az egyik a nyelvtudás hiánya. Amit ma elolvasok az angol sajtóban, azt holnap elolvasom franciául, holnapután meg magyarul. Sok mindent viszont sosem olvashatsz el magyarul, mert nem fordítják le.

A zártság azonban más országokban is létezik, egy kisváros, falu Angliában is zártabb. Ahol én élek (Csorna, Vásárosnamény kategóriájú település) se nagyon érdeklődőek a helyiek. Magyarországot, esetleg néhány itt játszó magyar focista kivételével, nem ismerik, én is "VíziLó a lengyel" néven vagyok ismert. A focin, pubon, brit TV-programokon és celebeken, esetleg autókon kívül itt se nagyon lehet másról beszélgetni. Nyilván London más, ahogy Budapest is.
A cím nem csak mai úticélunkra, Máltára érvényes (noha, mint Andi írásából kiderül, oda fokozottan), hanem azt gondolom, általában véve is minden országra, ahová kívülállóként csöppenünk. A mai posztban azonban természetesen nem csak erről lesz szó, hanem arról is, hogy…..
VíziLó 2013.02.09 12:53:35
@maxval, a gondolkodni próbáló birca: A végletek nem kedveznek. Afrikában egyrészt a meleg miatt kisebb volt a változtatásra, fejlesztésre való késztetés, másrészt forró, párás éghajlatban egyszerűen nem is lehet olyan hatásfokkal dolgozni, mint mérsékelt éghajlaton. Az eszkimók, jakutok a másik véglet, ott egyszerűen annyira kemények a létfeltételek, s annyira hiányzik az alapanyag, hogy ott nem is lehetett fejlődés: jégtáblákon nem lehet mezőgazdaságot meghonosítani, vagy ércet bányászni, erdő híján még egy baltanyelet is nehéz összehozni stb.