Regisztráció Blogot indítok
Adatok
fejer

0 bejegyzést írt és 14 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
„Elsőként tehát a király kérte, hogy a püspök keresztelje meg. Odavonul az új Konstantin a keresztelőkúthoz, hogy lemossa a régi lepra betegségét, és hogy a szennyfoltokat, amelyeket oly régóta hordozott, friss vízzel lemossa. Amikor odalépett a kereszteléshez, így szólt…..
fejer 2022.08.17 18:21:04
Kedves Gyula!
Kései hozzászólás, de talán nem mellékes.
1)
Thuringia neve - meggyőződésem, hogy - inkább a Therving (később gát-gótokká változott) géták egyik ágának nevéből alakulhatott ki.
A gót-géták két ágát a hivatalos todomány (Jordanes Geticája nyomán is) Thervingi (fehér, vizi, avagy nyugati gót) és Greuthungi (fekete, ostro, avagy keleti gót) ágként említi.
A Greuthungi ágat Jordannes művének későbbi fejezeteiben és másutt is, mint Greutvingi ág találjuk meg, amely világosan mutatja, hogy a Thervingi, Tervingi, vagy Teruingi ág eredeti neve is Therhungi kellett legyen. Különösen annak tudatában ahogy a "h" "v" hanggá torzul (ha nem nyelik el) az elhajló nyelveken. Lásd: hungar -> venger avagy hun -> one (kiejtésben : uan-van), ...
A "hung" torzulmánya tehát a ving és ing (a "h" hang "v" váltásától vagy elnyelésétől függően).
Mindemellett erős a gyanúm, hogy az a "Th" itt az "Sz" váltóhangja is, amint a "HÁR" turáni és görögös kiejtéssel "SZÁR" (időnként "ZÁR", "CÁR"), s mindkettő égit, fenségest, fényest és feHÉRet is jelent, úgy a Therhungi egyben Szárhungi is lehetett a hungi névvel lejegyzett géta nép feHÉR ágát kifejezve.
2)
A FRANK forrásaként említett VARANG - VARHUNG esetében is felismerhető ez a torzulat, ha figyelembe vesszük, hogy e népmegnevezés már rövidült formája annak, ami varINGar, varINGjar, azaz varHUNGar. A rövidült VARHUNG szótagcserélt megfogalmazása pedig HUNGVAR (HUNgarVAR), amely a mássalhangzó torlódás elkerülésével azonos a HUNGAR kifejezéssel.

3)
A HUNGAR kifejezésnek pedig mindkét tagja (azaz a HUN és a GAR) fogalmi jelentése egyeránt égi-egy, azaz égi-kör: HUN-ONE-EINE-UNA-UNI-UNO-ENA és GAR-KAR-KÖR-KORona-KURia-KIRály-KÁRoly-GIRo-GÖRög-GURu-GYŰRű-GYŐR-GYULa-...
S, mint tudjuk, a Jóisten is nagy GARral érkezett e világra, amint írva vagyon a káldi-szumír-mahGAR-magHAR-magyar bibliában.

Hozzátéve ehhez, hogy svédföld ősi neve: TRUDVANGR (
en.wikipedia.org/wiki/%C3%9Er%C3%BA%C3%B0vangr), s a vikingek egyik lehetséges neve HÄGAR (, amely név a kisázsiai területeken előforduló népnév is egyben), ugyancsak azt erősíti, hogy THORgéta és HARgita is e tőről fakad.

Ferenc (az öreghegyi)
2018 januárjának legelső napján egy érdekes üzenetet találtam elektronikus postaládámban. Az üzenet írója egy bizonyos Éva volt, aki levelével a Gutkeled nemzetségről írt gondolataimhoz szeretett volna egy újabb adalékot szolgáltatni. Ahogy azonban az ilyenkor lenni szokott, ez a rövid, néhány soros…..
fejer 2022.08.17 18:20:47
Adjon Isten!
Kár, hogy csak most (két év után) veszem észre, hogy a sor hosszú szünet után folytatódott.
Ráadásul éppen az irányú lelettel, ami egy újabb adalék régi sejtelmemhez.
Bátran továbbgondolandó a nagyobb kaput nyitogató végkifejlet, hiszen egyre több adat mutat arra, hogy tisztázható lehet, hogy hogyan is keletkezhettek a legkülönbözőbb nép és dinasztia nevek éppen abban a térben és időben (nevezhetjük VENDÉG-FÖLDnek, mikor az ún terra incognita, vagy barbár föld (a népek Európájának forrása lett, s virágba borultak az ilyen és olyan népnevek. Történelmi mércével egy pillanat alatt, melynek koronáját éppen Atila és közvetlen őseinek hadjáratai jelentették: türing (terving), burgund, viking, Umbriákat alapító (h)angar-angol-szász-sachson, var(h)ang-frank-firanko-franci és wangar-vandal-venger, vagy másként - még inkább őrizve a varhungar eredetet, de helyette H-J hangváltással - varjingar-varéger-varég-vari nép variensek, vagy mint a királyi vért hordozó dinasztikus nevek, mint az atheling, balthing, meroving, karoling,..., s még a lotharing is, s az uralkodók, hős vezéreik neveiben is - amint a lombárdoknál - Alboin', ez a HINg-IN cseng. S, ha már a longobárdokról (kik időnként omborok is a korai művekben) van szó, akkor a fentiekkel egybehangzó az EDEkon fia ODOaker névsor is.
Azaz, a királyi, uralkodó, névadó ág a Hungar - Vangar - Venger, mely H elnyeléssel és NG-MB hangváltással az Ember - Umber - Ombor - Obor - Opar - Avar forrása is és a H - V hangváltással (talán éppen a latin írással) a Vandálé is.
Egyébiránt az MB - NG/ND hangváltást ontja nyelvünk is, mint a csiling-csörömp, és a hömölyög, ami hengerel, vagy rombol-rongál, s a kis harang is kolompol, benne hinta-himba-inga-inda leng, mint a lomb, s döng a domború dongájú tömb, ami tönk, nem domb, s a rang is rend, ... stb. egyfajta megerősítésként a' (h)emberke-(h)ungorka-umborkára is)
Meggyőződésem, hogy HuNGur-HuNGar-eMBeR a forrása a KőNiG-KiNG-KuNi-Gund kifejezéseknek, s az uralkodóházak és népük új keletű elnevezéseinek. Folyományként a lenyelt H hanggal már az -ING végződésnek is (természetesen az új keletű nevek és kifejezések már teljesen más - külön - esetek is lehetnek).
Egyenként mind megér egy mese-misét, ahogy a Kinged-KunÁgota eset, úgy a burgundi származású Kunigunda sem lehet oktalan. Csak épp véletlen, amíg okát nem véljük. Azaz István is ott keresett és nyert szövetséget, vagy épp talált ellenséget, ahol a Csaba ág elűzetése után a hatalmon maradt eL-őD-úR-áG és variense honolt.
Boór Ferenc (az öreghegyi) a face-n, meg itt-ott
fejer 2022.08.17 18:20:47
@Z. Ákos: gondolatszem - az Atya az Út is, ahogy a japán Do, legyen az éppen egy Atyától, vagy tanítótól ilyen, vagy olyan, de DO.
Amikor a Nagy Konstantinról szóló fejezetet közzétettem, még magam sem gondoltam, hogy a téma, amelyet gyanútlanul megbolygattam, ilyen hatalmas. Eredetileg csak egyfajta mellékszálként akartam foglalkozni ezzel a kérdéssel, megemlítve, hogy e dicső keresztény uralkodó valójában…..
fejer 2015.08.11 06:20:49
Adalék a tinó~pénz értelmezéshez és a géta~szkíta gyökerekhez (részben írtam már korábban - bocs!).

Tehát egy tinó ára ~ pensas AURI

Nekem ez gyanús. Nem Pensa sauri valaha? Bár így is, úgy is a latin Taurus~Auri összecseng, nem beszélve arról, hogy mi a marha latinul. Capitale! S a capitale az vagyon. Ma a pénzről szól?!

Szkítia székita lakói a géták voltak mindig?
A szaka-szkíta nép- és uralkodónevek mind a mondákban, mind pedig a krónikákban egy tőről fakadnak figyelembe véve az egyszerű hangváltásokat: a H-K-G-GY-J hangkört és az erős H helyettesítésére, kifejezésére szolgáló TH-T használatot (görögben).
‘S GÉTA volt-e MassaGETA, TharGETAos, HarGITA, SCHITES, ArszaKIDA?

Szkíta volt-e a géta? – Erre határozott igen a válasz. És a Massageta? – ókori történészek szerint igen. És Thargetaos, a szkíták első királya? – Herodotos szerint igen (s, mi is látjuk a nevében TH~SZ átmenettel – kérdés joggal, van-e erre nyelvi példa - lásd a JuT-JáSZ példát a német-angol ß-szel írt ősszavak váltásában! És a Hargita, a székelyek paradicsomkerti mondájában? – szumír~szanszkrit~pártus párhuzam: GAR~HAR~SZÁR jelentése fenséges, magasságos, dicsőséges, hatalmas, égi koronás~keresztes ~királyi~kör~kar~kórus! És a Schites – hogyne, vita sincs róla! És az Arszakida? – csak aki nem akarja, az nem látja, hogy a szkíták ura (nevében is benne van).
Több, mint sejtés, ha megerősíti valami történelmi múlt, monda, hagyomány, rege, szokás, máig élő nyelvi emlék vagy fogalom, vagy ezek összessége!

Székely szék turáni nyelveken: szaka; ami szamuráj rendben is szakrális önrendelkezési terület, intézmény

13. sz.-i „Prose Edda, Heimskringla, and sagas” (en.wikipedia.org/wiki/Thor) skandináv Thor legenda: ThoR TRója hercege volt, TRoana (Etiópia) királyának, Memnonnak fia … illetve ThoR TRákiában nevelkedett TRák királlyá. ThoR alapította az ázsiai AsGARd várost, jóllehet TRóját a még Szkítia=Ázsiában. Odin TRója hercegének, ThoRnak 12. leszármazottjaként vezetett Germánián, Dánián és Svéd-földön keresztül Norvég földig hadjáratot. S Odin, a keleti hódító vezér géta pogány papja is ThoR volt, aki a mitológiai Svédországban (ThRúdVANGR !) működött. Nocsak: géta –> vangr és gót!
A HAR~THAR gyök leányági folyománya a HAR-AG isten, avagy TARANIS~THOR-anus-DONER! Hogy mennyire?!
Tacitus HeRkulessel azonosítja ThoR Istent (!)
angolul: thonder (miért is?), mert az angol a jüt-umber-anger-sachson hatás miatt lett kelta-germán, s náluk THOR illetve DONAR volt az, ami nálunk tán "DÖRRENŐ"-"DÖRGETŐS", avagy "HARAGOS" Isten!
Ó-angol nyelven: Dunor, ó-germán: Donar, Saxon: Thunar, friz: Thuner a germán és anglo-saxon mitológiai Thor illetve Donar névből ered a hét 4. napja - nem római Jupiter, azért annyira nem hódoltak sohasem, hanem - Doner's tag/day > Thursday, ami nem szomjazót, hanem a dörrenős-tornádóst jelenti (persze, esővel is járhat - a nyelv már ilyen)
Egy germán legenda: Thor Odin (Isten) fia - Odin legendája honnan is ered? Ki is volt UDIN-ULDIN-...?
Mindeközben a Kárpátok őslakósai közt az AGATHYR név a THOR és az AGAr (föld- és kézműves nép ókori szerzőknél) szópörgetésének tűnik (lásd a medve: ukránul vedmigy, oroszul medvigy!
az AGATHYR~THYRAGA ember tartománya a THYRAGA-TA, s őse: THYRGÆTAOS~THÆRGITAOS

Tehát rakjuk össze az eredetmondát Herodotos alapján! Két legendával írta le, ahogy hallotta és érthette.
1. A később említett ősi legendában Hercules fiai egy az ökreivel őt megzsaroló (kétnemű – ez egy kicsit latinos és görögös) barlanglakó asszonytól származtak. Ők tehát Agathyrs (hargéták), Célon (kelonok) és Schytes (szkíták). Ugyanis Agathyrs (nyugati elhajló nyelvi) hangpörgetéssel lehet Thyrgataos vagy Thargitaos is, aki pedig nem más, mint Hargita (erős H helyetti CH, TH)
2. A korábbi legenda szerint Thargitaos (Hargita) Jupiter (Haragos-, Dörrenős-, Dörgetős-ten, azaz Taranis vagy Thor- avagy Doner-isten) és Borysten folyójának egyik lányától származott. Thargitaos (Hargita), aki nem más, mint Thyrgataos, azaz Agathyrs három fiat nemzett ,akik:
Lipoxais (Liposa? Zabosa?), Apoxais (Oposa? Árpás?) és Kolaxais (Kolosa? Köles?).
Nem alaptalan a Z>L átmenet a szumír és akkád nyelvi keveredésből ismert egyes szám második személyes névmásból: DU és LU helyett ZU.
Egy ősi magyar regében e három: Zab(Lipoxais), Árpa (Apoxais) és Köles (Kolaxais).
Az elhajló nyelvek: váltó hangkörök, hangugratás, hangpörgetés. Lásd: THORDAN is-THONDER is-DONER is-THURAN is-TARANIS!
Így már érthető, hogy miért kell megtagadnia az identitás zavaros ősökkel rendelkező, ám a hunok leszármazottain uralkodni akaróknak a nyilvánvalót, azaz mintha nem volna semmi köze a hun-masszagéta-gétáknak ahhoz, ami gót. Ráadásul a géta, mint minden forrásban a dana-dákok Daciájának avagy Danaeájának lakója magától értetődően vetné fel a gót-dák, avagy a quád-dacha-dán-gót rokonságot, amely végképp az egyöntetű germán gót felfogás ellen szól.
Mert a GERMÁN az GAR-MANN volt valaha, amint a KELTA is a Kárpát-medencében vált néppé, s rajzott nyugatra.
Már nemcsak a kuruc.info domainnevet bejegyző Varga Bélát körözik az amerikai hatóságok, hanem a feleségét, Pesti Juditot is, akinek a fejére 30 ezer dollár „díjat” tűztek ki. Pestit, akit korábban rövid időre őrizetbe is vettek, azzal vádolják, hogy csalt a munkanélküli…..
A most következő gondolatok akkor kezdtek megfoganni, amikor újra kezem ügyébe került Szádeczky-Kardoss Samu Az avar történelem forrásai c. munkája. A szerkesztő rendkívüli alapossággal gyűjtötte össze mindazokat a főleg bizánci szövegrészleteket, amelyek e rejtélyes…..
fejer 2012.12.10 10:52:25
@solarino:
Meggyőződésem, hogy

borostyán - bor-ős-ten(tény)
pölöstyén - pél-ős-ten (tény)
palesztin - pál-ős-ten (tény)
...
ahogy az
aggastyán - agg-ős-ten(tény)
keresztény - kör-ős-ten (tény)
...
hogy ne menjünk az ős gyökerek mélyére!

bor-bar-bál-bél-pál-pél-pil(is)-por-pár(a)-phar(os)-pír-pőr(e)-vér-vir(-ul,-tus)-forr-föl-fel-...

mind-mind a fennen magasra törő fény kifejezés fogalmi BURjánzásai.
"porból lettünk, porrá leszünk"
értsd:
"fényből lettünk, fénnyé leszünk" (is)
ahogy a tény-ten is égi porként fogható fel,
amiből a szentlélekkel átáztatva gyúratott az
ember-EM-BER-AM-BAR-OM-BOR-...

lásd a szumír-magyar BAR!

s lásd a magyar-szumír-szaBÍR EM szógyököket:
Emese, emse, emlő, ember, emészt, Enéh, ünő, anya, Nana, Nyina, nő, néne, nyanya, mama, ...

Ferenc (az öreghegyi)
fejer 2012.12.10 23:54:52
Még egy (nem éppen) apróság (bár részben ismétlek).

SZIKAMBRIA

A hasonlóság és hasonértelműség kézenfekvő a SZIKAMBRIA és A SZAKA EMBER kifejezések között, de valójában nem ez az értelmet adó gyökere.

A gyökér sokkal kézenfekvőbb (persze, hogy szerintem, hiszen minden mondatom után odaírhatnám: szerintem, de ez magától értetődő kell legyen).

Szóval a gyökér az egyszerűen csak SZIK EMBER, avagy értelem szerint mai nyelven is érthető módon: SZÉKi EMBER. Annak földje, területe pedig a SZIK-EMBERÉ, azaz SZIK-AEMBeRIjAE

A SZIK (SIC-SAKA-SZÉK) nem más, mint a SZÉKelvű SZÉKelyek megnevezésének gyökere, mint ahogy az összes turáni nyelvben a SZAKA egy jól őrzött önrendelkezési területet, bástyát, mondhatni SZIKlát jelent, s még a szamurájok önrendelkezési területe sem más volt, mint SZAKA! Nem SZÉK-e ez a SZAKA, ha értem?!

Ha felsoroljuk az SZ és K hang közötti magánhangzócserével alkotott mai magyar szavakat (szinte kivétel nélkül ősiek), s megengedjük, hogy a K helyett a zöngésített párja, G is lehessen, akkor bizony a SZIKLa-szilárd SZIGoRú-SZIKáR-SZÉKeLY jelzőit soroljuk fel. Tőlünk keletebbre SAKA-SZéKÍta-SZKÍTA néven kiket neveztek? Kr.e 6000-5000-ig milliós nagyságrendben terjedt keletre a Duna-delta és a folyamköz vidékére, az Ural nyugati és a Kaukázus északi lejtőjéig egy ún. "jogaros" nép a mai SZÉKeLYföldről. S ezt Blagoje Govedarica, hamburgi régészprofesszor írta le monográfiájában, mint tudományos munkájának koronájaként, nem az MTA valamely nagy tudású történésze.

S a SZAKA, mint a SZÉKI mindenhol SZIGetszerű SZÉKhelyiekhez kötődő és SZOKásaikhoz ragaszkodó, nagy SZAKértelemmel megáldott emberek jelzője. S mintha ma is a Kárpát-medence SZIKLás SZEGLetében, SZÖGLetében élnék túl a "globalizmust", ha nehezen is a SZŰKszavú SZÉKeLYek. Nem véletlen.

E szavak arról beszélnek, ami a SZIK levelecskéje volt annak a magnak, ami szárba SZÖKkenve ugyancsak magot termelt és termelhet. A SZIK a föld sója, ahogy a SZÉK a társadalom magva lehet.

Úgyhogy a nyelvi elemzés nagyon is lényeges, minthogy a név legfőképpen magyarul kötelez, még ha ezt latinul is idézik ma minduntalan a "műveltek" ("nomen est omen") éppen nekünk, holott még e mondatban is a nyelvünk gyökerei fedezhetők fel.

Úgyhogy Csabának igaza lehet, hogy szinte biztosra vehetjük, hogy az ibér-obor-avar-ombre-umber kifejezések mögött is az ember szavunk játssza a fő szerepet.

Egy szóval én csak hozzáteszem, hogy a SZIKAMBRIA sem volt más, mint az egykori SZIKI SZÉKI SZAKA SZKÍTA EMBER SZÉKHELYE.

Mi más is lehetne?!

Ferenc (az öreghegyi)
ui: s még meg sem említettem az ugyancsak a fentieket erősítő secur...-szikur..-szőke-szekér-szakra-szikra kifejezéseket. S tetszik vagy sem, még a szláv népek latinos megnevezésének is a székely siculus a gyökere. Jó volna hát megérteni végre, hogy az a kuruc nóta tán nagyon is igazat mond, mikor arra figyelmeztet, hogy ne "vezettesd magadat vakon, elfajzott testvéridtűl álutakon".
A szlávok kilétével kapcsolatos problémára az előző fejezetben egy merőben szokatlan és újszerű megközelítést alkalmaztunk. Azzal a feltételezéssel éltünk ugyanis, hogy a szláv népek valójában közeli rokonaink, a nagy szkíta-hun nemzet nyugati, azaz fehér ága. Láttuk, hogy…..
fejer 2012.10.25 01:46:19
A bátor - és egyértelmű - végkövetkeztetést nagy örömmel olvastam, mert már rég felfedett igazságot látok megerősödni újabb bizonyító érvekkel:
- bizonyító nyelvkutatás (mintegy kétezer éve vált le egy nyelvcsalád, mely szláv, a magról)
- igazoló krónikák (Tóth Gyula rakosgatja le az alapját),
- erősítő régészeti eredmények,
- hogy a "tót atyafiság" üzenetéről már ne is beszéljek!
T
ovábbra sem zárnám ki azonban a magyar gondolatvilág alaptörvényével - párhozamosság, többrétegűség - élve, hogy a SZLÁV szó, kifejezés eredete (párhuzamosan már a keletkezésétől kezdve) több értelemű, forrású IS (ÉS,ŐS) lehet (mint a fehér fény):

"Meggyőződésem ugyanis, hogy a székely kifejezés latin ferdítéssel-fordítással egy másik, legközelebbi rokonainkat ellenünk uszíthatóvá tett népnév latinos értelmezésű forrása: székely~eszkló~siculus~sicvlvs ~sclavus~szláv ~szolga!" (VIII. MVK Kiadványa).

A SZLÁV kifejezés forrása talán olyannyira SZáLi-ÁV is, mint amennyire SZikLAVus, azaz SZéKeLY és törzsi és ős is. Ahogy, amennyire a MAGYAR megfejtése is lehet kettős: MAG-ÚR ahogy MAH+GAR, MAG+HAR, mint ahogy a SZERB is annyira lehet akár SZÁR-ÁB, mint amennyire SZABÍR, avagy SZABÍR-ÁB, s már megint a SZERVILIS párhuzam áll itt, mint csatolás (s érthetően fáj a szerbnek KOSZOVÓ - ősi keszi széke - leválása).

A többrétegű és céltól, időtől, környezettől függő értelmezés is olyannyira ős(ember)i, mint az igazságra (egészségre) törekvésünk.

Számomra a szláv kifejezés egyszerre sugallja a forrást, gyökeret (fehér törzs), mint a leválás okát, jelenségét magát, annak magyarázatát: az elszolgásodás és megfelelés vágy túlzott elhatalmasodását (nem lehet, hogy akár a kifejezés megszületésével egy-időben, mint a PÁRTOS - BÁRDOS esetében, ahogy a VÁND-OR VEND-ÚR, VANDÁL, VENGER, VEND-GAR, hUNGÁR, hANGAR, ... esetében?).

A végkövetkeztetés (ráadásul) nemhogy sérülne, de meg is erősödik ezzel (is) tán.

Valahogy a cikket olvasva is ezt érzem igazolódni, ha nem akarunk minden áron egyetlen megfejtésbe belebonyolódni (merthogy az igazság is egészség, azaz több RÉSZből jól összeállított valóság - SZER).

Nos ez teszi számomra a leginkább hitelessé ezt a kutatást, amit elképesztő kitartással Tóth Gyula végez.

Ferenc
Talán még emlékszünk rá, hogy a „Hosszú hajú Merovingok” c. fejezetet egy Tours-i Gergely krónikájából vett idézettel kezdtük. Ez az idézet Klodvig megkereszteléséről szólt. Gergely szavainak felidézése akkor a „sigamber” szó emlegetése miatt volt fontos számunkra,…..
fejer 2012.09.15 00:46:51
Figyelemre méltó tény, hogy a magyar uralkodóházban a 3., azaz a Csaba lett az örökös abban a bizonyos 104 évben, sőt, az azutáni évszázadban is István haláláig.
Atilla fia Csaba utódai uralkodtak Szkítiában (tehát visszajövetelükkor itt is) és nem a káldi (elder) Aladár. István nem tudta tovább örökíteni fiára a trónt, hanem a megvakíttatott Vazul fiai tértek vissza, amikor és azután már állandó harc folyt az öröklés mikéntjében a nyugati befolyás végzetes növekedésével.
Addig viszont úgy tudom, hogy "mesébe illőn" mindig a harmadik lett a nyerő.
Imre két halva született fiú után jött világra.
István Géza legkisebb fia volt, Béla és Mihály Vazul öccse (bár Zerind lehet, hogy Géza gyermeke volt, de nem biztos, és korán is halt, s nem tudjuk, hogy előbb-e vagy utóbb), de Gelysa-Géza is harmadik gyermek volt (Jaák és Mihály kisEBB ÖCCSe).
Taksony Botond és Csák öccsebbje volt, míg Zsolt Árpád utolsó (egyben egyetlen Kárpát-medencei anyától származó) fia volt Üllő és Jutas után harmadikként.
Álmos is két halva született fiú után született (tehát harmadikként).
Ügyek testvéreiről semmit nem tudok, azonban Ed-Előd-Edemen ugyancsak öccsabája Ond és Ellák nevű Csaba gyermekeknek, ha igazak a legendák és a krónikás történetek. Érdekes.
Tehát a 104 év alatt és még az Árpádok honvisszafoglalása után is egészen Istvánig egy sajátságos öröklési rend uralkodott Turul-házban, Atilla örökségében, amely csak István harmadik, már élve született harmadik fiának, Imre meggyilkolásával szakadt meg.
Ferenc
Szkítiától Maghrebig A vandálok 2011.02.14 13:30:00
Már hosszú évekkel ezelőtt megfogant bennem a gyanú, hogy ez a bizonyos vandál nép egyáltalán nem egy rejtélyes, titokzatos és ismeretlen eredetű nép volt, és pláne nem volt germán! Ami mégis megakadályozta mindeddig, hogy világosan felismerjük és beazonosítsuk őket, az – a…..
fejer 2012.07.22 01:14:18
Kedves Gyula!

Az alábbiak csak felvetések, de talán elgondolkodtatók lehetnek.

Talán olvassa még a megjegyzéseket. Sajnálom, hogy csak most akadtam rá erre a blogra, mert igen-igen meggyőző, s magától értetődő a vonalvezetése (pedig jómagam nem igazán hittem a történelemgyártás módszerében), azonban a fentiek igen-igen elgondolkodtattak, hiszen "nincs új a nap alatt", s ma is hasonlók ehhez a mindennapi ferdítések.

Korábban is eszembe ötlött, hogy talán adhatok néhány "ötlet-mankót" a további fejtegetésekhez, azonban nem akartam addig "belekontárkodni", míg nem győződtem meg róla, hogy esetleg azok a lehetőségek nem kerülnek elő mégis, amelyekre magam jutottam (megvallom, nem képzett történész-nyelvészként, csupán elmélkedve, olvasgatva, ami tudom, nem mindig veszélytelen).

Véleményem szerint a VANDÁL nép és népnév sokkal kézenfekvőbb magyarázatára lelünk, ha egy kicsit utánanézünk egy Ön által nem említett, azonban egészen jól ismert, s a szkíta közösséggel - bizony - nagyon is rokon népnévnek, kiknek őshazájaként azon területet nevezik meg (történészek), ahol is éppen a szlávok eredetét is sejtik mások (talán tévesen, de persze mégsem oktalan-alaptalanul részben).

Ez a nép a VEND, avagy a VENDnek nevezett népcsoport (a történelmi időkben észak-keleten).

A véleményem az, hogy a VANDÁLok valójában nem mások, mint VENDGARok, kik valaha voltak is és nem egyszer többé-kevésbé lettek is HUNGARok, avagy HUNGARokkal újra azonosak éppen. Úgy sejtem, hogy a az előőrs, oldalvéd és gyepű népek könnyebben sodródtak el az idővel. A VEND is talán egy ilyen szkíta-hungar-magyar népcsoport lehetett, akikről ma a hajdani VEND-földi még inkább le- vagy elszakadt (pl. orosz-ruszin, ukrán, litvánná lett, s lett, ...) népek neveznek (éppenséggel róluk, talán az éppen velünk mégis vagy újra együtt haladó-maradókról) minket. Mert bizony voltak elszakadó-elszolgásodó-szlávosodó VENDek is éppen, melyek északról telepedtek délebbre (akárcsak a vótok), kiknek neve ma SZLÁVVEND-ből szloVÉN-szlaVÓN lett, mint ahogy a hajdan - véleményem szerint - HARvótból HORvátok lettek, s talán a liVÓN népnévben is a VEND népnév elhajlított formája köszön vissza éppen.

Visszatérve - ráadásul - a VENDGAR sokkal inkább magyarázza a G-D nem éppen (valójában csak a lágy formájában - GY-DJ - áthajló) hangváltást, mint egymás szomszédságában könnyebben elhagyható kiejtésű hangok, a VANDAR-VANDAL avagy VENGER-UNGAR torzulatokat. Ahogy a GAR-ból is hihető a GOL, GALL, GAEL (gél) avagy GOR, GUR, GYAR, JAR, JOR, JER ... sőt a KÁL, KEL, HAR, HOR, HUR, ... kiejtés átmenet (a K-G-GY-J-H és R-L-LY hangKÖRök léteznek máig a magyar és más nyelvekben).

A népnevek, s különösen a maGYAR (avagy esetenként a ferdítő-fordítók által nem magyarnak azonosítottak), mint venGER, unGURusz, hunGAR, onoGUR, uGOR, unKARi, ... már önmagukban is sugallják a közös KÖR-GAR gyök jelentőségét, amelyet aztán raccsolva és zöngétlenítve fedezhetünk fel nemcsak a Kárpát-medencében, hanem Európa szerte, s annál még kiterjedtebben (persze mosolyogni ezen is lehet).
Csak példaként álljon itt Európa és Kis- és Közép-Ázsia megannyi népe: vendGAR-venGER-vanDÁL, lenGYEL, HOLland, haGAR-HA(R)GAR-viking, belGA(r), GARmann-GERmán (baJOR), GALL, partiGALL-portuGÁL, (h)anGOL, GAEL, KELta, GARvót-KRAvót-HARvót-HORvát, GÖRög-HELlén, bolGÁR(-nánDOR), becsenGAR, GARaúz, JERemisz, HALicsi (fehérorosz-bélarusz) HARúz-HRusz, uKRÁn, ujGUR-juGUR-joGUR, monGOL, manDZSUR, ... s bizony még tán az alGÍR, JERemisz, nepáli maGAR, szabíri-szumíri mahGAR, torgaji-kaukázusi madJAR-maDA(R), és a töröknek tartott KÜRt-tÜRK-KURd, ... s a KÖR majd' végtelen, melynek - Magyar Adorján szerint - forrása mégsem más, mint egy paradicsom-KERt, azaz a KÁRpát-medence.

Az egész történelemhamisítás is könnyebben érthető a ferdítve fordító, elhajló, hajlító nyelveken beszélő, s ezáltal műveltséget-történelmet is könnyebben váltó népeket sorolva, melyek a legkülönbözőbb időszámításokat vezették újra és újra be saját életükbe, csakhogy új életet, életteret kezdjenek, s nyerjenek, miközben csak elszakadó (hajdan még szkíta ősökkel is büszkélkedni képes), egy GAR-KÖRből származó népek.
Talán nem véletlen. (?!)
Ferenc
fejer 2012.08.22 21:17:08
@gemese: Talált, elsüllyedt! :)
A KÖR-GAR szó esetében nincsenek véletlenek, mert az ősi KÖRISTEN~KERESZTÉNY hitvilág~virághoz (haza)vezet minket.
Természetesen minden állításomhoz hozzá kell érteni: szerintem! :)
Azaz meggyőződésem, hogy a KÖR~KÁRpát-medencéből kirajzó műveltségeket őrzik a GARmadával sorakozó KÖR népnevek. A basKIR-baszKOR-eusKARa-eusKERa is pontosan úgy illik ide, mint amit már nem akartam felsorolni, de bizony elgondolkodtató nevek.
Hierosolyam ciprusi görög néven az, ami hajdan KARA vagy HARE-SÓLYOM volt, majd HIEROSOLYOM lett belőle, hogy legyenek, akik majd JERuSALEM-re fordítsák-ferdítsék el. "(ab)SALOM-SALEM-SÓLYOM"
S akkor már nem meglepők a GAR igen torzult változatai sem: JORdánia
Emlékezzünk csak, mit is vezetett be találóan Tóth Gyula! DANA (szanszkrit) - DAHA (turáni) - DÁK (latin) - TAHÓ (délmagyar), s a JOR pedig nem más, mint a KOR~KAR ellágyult formája, mint a JEL~KEL~JER~GYER~JÁR~GYÁR~GYÚR~JUR azaz JURta~KÖRte~KURta~KÜRtő~GARda~JÁRda~...

S ugyanígy elgondolkodtatók a városnevek, mint KRAKKOW~KARAKŐ, FRANFURT~FRANKFÜRDŐ, STOCKHOLM~SZEGHALOM, és folytatva a GARral: StutGARt, JALta, GRAz, KARélia, KARantán, GUR (irán), ...

A KÖR GAR gyök nagyon mélyen rögzült, ezért az összes nyelvben megőrződő gyök maradt:
KERT~GARTEN~GARDEN~GOROD~GRADINA~JARDIN~ vagy
KÖRÍV~KURVE~CURVE~KRIVOJ~COIR~CUAR(kelta)~...

Itt írtam erről: www.magyarostortenet.gportal.hu/gindex.php?pg=33102613 Körmagyar címmel.

Ferenc
Immár tíz éve foglalkozom az egymással párhuzamosan futó időszámítási rendszerek problémájával, és próbálom feltérképezni régi krónikáink látszólagos időrendi ellentmondásait. Ezen kutatások eredményeképp történelmünk kulcsfontosságú eseményei lassan elkezdtek a…..
fejer 2012.08.11 03:56:55
A kivonás sajnos önkényes.

Nem következetes kezdőpontról indul, s ugyanez a helyzet a végponttal is.
Amennyiben beszúrt évszámot keresünk és helyesnek véljük krónikáink 104 éves adatát Atilla halála és a turul-házi uralkodó réteg beérkezése között, akkor bizony 791-ből kell kivonni és egy olyan évszámot, amelyet Atilla halálának vehetünk, miközben a Bonfini által írt adat a galliai hadjáratra vonatkozik, a 736-os pedig nem a bejövetel előtti 104 évre.
Másképpen fogalmazva, a 768 és 791 közötti görög-római 23 éves csúsztatás is beszúrt idő volna, vagy nem?
791-236=555!
Fenntartva, hogy az ilyen-olyan krónikák évszámokat és személyeket, neveket, népeket tévesek/hasaltak, de az eseményekben valóság közelibbek, akkor azt kell higgyük, hogy a magyar történelemtudatba 791-238/239 évet kornyikáltak bele. Ez esetben a beszúrt időszak 552/553 év.

Valójában nem kell beszúrni évszámot. Kézenfekvőbb egy elterjedt évszámítást így vagy úgy nevezni (az ÚR alatt értve ezt vagy azt) és történeteket, személyeket más színben feltüntetni és ide-oda tologatni(ment az magától, s akkor nincs akkora jelentősége a csillagászati adatoknak. Bonfini nyilván nem hazudott, mikor azt írta, hogy már maga a történelem is bizonytalan, ha az évszámzűrzavarból indul ki. Attól tartok, igaz ez az 532-es beszúrásra hivatkozás esetében is.

A csillagászati ciklusok hibái csak akkor derülnének ki, ha volna utalás az események naptári avagy csillagászati adataira is a krónikákban, de ez igen ritka.

Avagy a hazugság és a tévedés eszköztára végtelen, míg ez igazságé csak egyetlen.

----

Nehéz elképzelni, hogy a régészeti leleteken, érméken szereplő személyek ne léteztek volna, de hogy mit tettek és mikor és kik voltak valójában, az vita tárgya marad. Ütőképes tehát az együttes leletek összevetése a krónikás eseményekkel, s más, független forrásokkal. Ez az út ígéri a legelfogadhatóbb adatokat.

Ferenc