Regisztráció Blogot indítok
Adatok
onewayticket

0 bejegyzést írt és 182 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Meglehetősen nagy port kavart a minap az a poszt, melyben arról beszélgettünk Bandirepublickal, mi lenne, ha hirtelen hazaköltözne félmillió magyar. Nos, Orsi egyike azoknak, akik hazaköltöztek (ő ráadásul 10 év külföld után), tapasztalata tehát nagyon érdekes. Szerinted mi történne, ha…..
onewayticket 2019.08.14 16:53:10
Nem kétlem, hogy az alulfizetettség és/vagy a létbizonytalanság olyan faktorok, amik már rövid- és középtávon aláássák a motivációt, a mentális egészséget.
De van még valami. Én inkább azt érzékelem (Budapesten élve), hogy nem a fizetésem a "kevés", hanem mindig az árak emelkednek nagyobb mértékben. Ha pl. a fizetésemet a munkahelyem emeli 10%-kal, akkor nem tudok belőle 10%-nyit félretenni, mert rögtön megdrágul minden (vagy még előtte felmentek az árak), és van, ami több mint 10%-kal. Az lehet, hogy pl. a hűtőgépek ára 5 éve változatlan, meg ha akció van, akkor még olcsóbb is (100 e Ft alattit is ki lehet fogni), de ki vesz havonta hűtőgépet? Ellenben a napi/heti/havi fogyasztású árucikkek, úgy mint: élelmiszerek, ruha és cipő, a könyvek, a kulturális szolgáltatások (mozijegy, strandbelépő, stb.), papíráru (most iskolakezdéskor aktuális!), stb. érzékelhetően drágulnak. Több olyan termék is van, amelyet az ára miatt nem veszek meg, noha korábban fogyasztottam.

A sokat emlegetett "rezsicsökkentés": nem érzékelhető ez sem. Nekem bármit odaírhatnak a számlámra, hogy amúgy ennyi vagy annyi _lehetett volna_ (hát igen, ugyanannyi kW áramért fizethetnék 2 ezret is meg 15 ezret is, az ELMŰ-nek/az államnak mikor milyen kedve van, nem igaz?), nekem akkor is konkrét összegeket kell befizetnem, amelyek összeadogatva majdnem kitesznek 100 e Ft-ot. A magyar bérviszonyok arányában ez nem kevés.

Aztán van még egy faktor, amit én nem tudok közvetlenül összekapcsolni a pénzügyekkel. Ez a közhangulat, a gyűlölködés, a másiknak betartás!

Amikor nekem rosszabbul ment anyagilag, akkor sem rúgtam bele másokba, mert attól én nem éreztem magam jobban. És több pénzem sem lett...

Viszont most, mikor beosztással, spórolgatással nem csak arra "fussa", hogy a puszta megélhetést fedezzem, pláne zavar, hogy az amúgy "normális" életembe akaratlanul is betüremkedik a politika! Mert ez kb. olyan, mint amikor vasárnap reggel hangos zenével vagy munkagépekkel ébreszt a szomszéd. Ha közvetlenül nem érint valami, akkor is frusztrál, dühít egy sor kinyilatkoztatás vagy intézkedés. Pl. hogy azt is meg akarják szabni az embereknek, hogy hány gyereket vállaljanak.

Aztán az intolerancia, a folyamatos hergelés a "migránsozással", vagy a másik oldalon a melegekkel kapcsolatos ellentmondásos propagandával (hol pro, hol kontra, de rájuk irányul a reflektorfény).
Elkeserítő, mikor pl. a munkatársaim között (akiket amúgy értelmes, korrekt embereknek tartok) is vannak többen, akik "bekajálják" ezt az egészet, és egy-egy kérdésre, vagy finoman megfogalmazott ellenérvre is felemelik a hangjukat, indulatossá válnak...
Minden másról lehet velük higgadtan, kulturáltan vitatkozni, de _erről_ nem! Mert úgy van az egész "megkomponálva", hogy az ellenvéleményt mondót, netalántán az ellenzéki szavazót is rögvest "bevándorláspártinak", ellenségnek, (haza)árulónak, rosszhiszeműnek tartsák.

Aki ellenzéki sorban a színre lép, pl. korábban Sándor Mária vagy Pukli István, jelenleg Nagy Blanka vagy Donáth Anna, azokat rögtön lejáratják, sárral megdobálják, a becsületükbe gázolnak, ellehetetlenítik őket.
Engem még a korrupciónál is jobban zavar az, hogy még csírájában elfojtják azt, hogy bárki is kiálljon ellenük és tisztességes versenyben (pl. választások, népszavazás) megküzdjön. A tavalyi országgyűlési választások óta abban is megrendült a reményem, hogy egyáltalán lehet-e verseny, mérkőzés? Szerintem - és még sokak szerint - nem ők nyertek, de mégis maradt minden a régiben... Sőt!

Szóval én ha elmennék, _emiatt_ kelnék útra. És kezdeném akár lentről, takarítóként vagy gyári munkásként, "rangon alul". de legalább a gyerekemnek (aki még nincs) jobb jövője lehetne.
Kevés nemzet van úgy oda a szinkronért, mint a miénk. Régen még volt is okunk, hogy büszkék legyünk rá. Egy szinkronra heteket szántak. Elsőrangú fordítók dolgoztak rajtuk a legnagyobb műgonddal és színészlegendák vették ki a részüket belőle. Ma már futószalagon készülnek olyan tempó mellett, ami…..
Liza tükre No comment 2017.06.26 13:26:36
Elhagyott? A ribanc! Rá se ránts! Pár nap alatt találsz magadnak másikat. Manapság a negyvenes csajok teljesen be vannak gőzölve. El sem tudod képzelni, hogy milyen könnyen az ujjad köré csavarhatod őket. Mindegyik gyerek, férj meg jó egzisztencia után sóvárog. Ők kötődni akarnak, mi, pasik meg…..
Él a köztudatban egy sztereotípia, miszerint a nők nagy többségét az úgynevezett "rosszfiúk" vonzzák. Ő az, aki kitartóan udvarol, elbűvöli a gyengébbik nemet, ugyanakkor rengeteg könnyet is csal ki a nő szeméből. Csak maga a hódítás izgatja, nem tud kötődni, ragaszkodni és gyengédséget adni, nem…..
onewayticket 2017.07.02 00:34:41
@Drednaught: Dobtam már ki pasit azért, mert nem volt hajlandó udvarolni! Nagyon akart volna kefélni, de meghagytam őt Marok Marcsának. ;)
onewayticket 2017.07.02 12:57:49
@Drednaught: El vagy te tájolva rendesen! "Márkáscuccos" csajok mindig voltak, vannak és lesznek, de hogy létezik az, hogy pl. az én köreim soha sem ilyenekből álltak??? Se tini korban, sem huszonévesen, sem később. Kigyúrt, tetovált, fuxos pasik sem (voltak) menők - nálunk. A strandon a deréktetovált cigány lányok (nők) szeretnek ilyenekkel mutatkozni. Na, kösz, nem!

A romantikus filmeket (kevés kivétellel) én azért nem szeretem (nőként), mert köszönő viszonyban nincsenek a valósággal. Igaz, azokat a filmeket sem szeretem, ahol a nő = Miss Öntudat, cégvezető, CIA ügynök, rendőr, katona, vadul kapálózó beteg karját leszorító orvosnő, stb.

Tudod te milyen egy jóPasi? Hát, inkább definiáljuk fordítva: aki nem lúzer. Aki nem 120 kg 175 cm testmagassághoz, vagy éppen összeaszott botsáska, masszív alkesz; aki nem néz ki öregapámnak 30+/40+, aki nem klottgatyában és ingben jelenik meg egy "randin", akinek nem olyan büdös a szája, hogy 3 méterről is érzem szabad levegőn. Aki nem olyan, hogy nem jár sehová és nincs semmi témája, csak a melóhely és az otthon (+esetleg a szülők, tesók) között "ingázik".
Az is lúzer, akinek "értelmiségi" munkája van (pl. könyvelő, tanár, jogász, stb.), de egy szerencsétlen vakegér, kinézetre, viselkedésre egy túlkoros óvodás.

Vannak lúzer pasik, akik nem olyanok, mint amilyenekről az előbb írtam, ők nem gondolják magukat lúzernek, pedig azok!
Ezek a "gyökértelen" (de gyökér...), örök tinédzser, kötődni nem tudó és nem akaró férfiak. Azok, akik amit megkeresnek pénzt, azt el is tapsolják, csak úgy élnek bele a világba, buliról bulira járnak, a nő számukra nem egy emberi lény, hanem ugyanolyan fogyasztási cikk, mint pl. a cigi vagy egy dobozos sör.

Bájdövéj, a P-betűs szó gyakori ismételgetése egyedül Richard Pryor-nak állt jól a Vaklármában. ;)
Dobogós hely – alulról, a bányászbéka fenekétől nézve Talán sokan látták már azokat a fotókat, melyek lepusztult környezetben, vagy éppen a való magyar világot jellemző, emberhez méltatlan körülmények között vegetáló szegények mellett mutatják a legújabb megtévesztő mutyit: a milliárdokból…..
Y-GEN A Trianon drog veszélyei 2017.06.04 10:18:30
Rendeznünk kell a magunkhoz és a szomszédainkhoz való viszonyulásunkat is ahhoz, hogy egy fejlődő és egészséges nemzet válhasson a magyarságból ismét.Nem csak az országhatárok és a határon túli magyarok emlékeztetnek minket a 97 évvel ezelőtti békeszerződésre. A mentalitásunkban, a mindennapi…..
onewayticket 2017.06.05 00:10:25
Ne feledjétek, hogy az Osztrák-Magyar Monarchia idejében a Trianoni Diktátummal leválasztott területeken vegyesen éltek magyarok és más népek. Az igaz, hogy sok régióban élt egybefüggően több magyar, mint nem magyar, de számos olyan térség is volt, ahol nem lehetett egyértelmű magyar többséget kimutatni. A magyar ajkú lakosság aránya azért jelentős volt, de nem voltak többségben. Volt, ahol területileg sem éltek egybefüggő helyen.
Azt se feledjétek, hogy a XIX. század közepén nemcsak a magyar nép vágyott nemzetállami függetlenségre, hanem a többi kis nép (pl. horvát, cseh, moldáv, stb.) is! Az 1848-as Szabadságharc idején még sokan közülük magyar oldalon harcoltak - ld. az aradi vértanúk névsorát. Hogy a Kiegyezés után mit rontottak el és kik (a nemzeti kisebbségi politikában), az is megér egy misét. A Tanácsköztársaság miatt a nyugati hatalmak berezeltek, hogy megtelepszik Európa közepén a szovjet típusú kommunizmus, hát ezt sem akarták! Azt sem kéne elfelejteni, hogy Hitler sem "puszira" adott vissza területeket, sokkal többet veszítettünk a bécsi döntések által, mint ha maradt volna minden változatlan! Ma, 2017-ben viszont értelmetlen ezen lamentálni. Bármennyire is igazságtalan és szomorú eseménye ez történelmünknek (mert AZ!), azok, akik a mai Mo. területén belül "rekedtek" ugyanúgy nem tehetnek Trianonról, mint azok, akik kívüle. Most teljesen más a geopolitikai felállás, a (mindenkori) magyar vezetés határrevízió nélkül is kovácsolhatott volna ebből előnyöket. Ehelyett csak a problémákat mérgesítette el. A jelenlegi kormány csak saját céljaira használja fel a környező országok területén élő magyarokat, ugyanolyan gusztustalanul, mint az előző csapat tette azt a romákkal vagy a nyugdíjasokkal.
Májusban derült ki, hogy a magyar állami  Magyar Villamos Művek Zrt.-től (MVM) tavaly 508 millió forint támogatást adott a CÖF mögötti alapítványnak. Ennek köszönthetően a kormánybarát CÖF a parlamenti pártoknál is erősebb szereplő lehet a kampányban. Ráadásul év…..
Orbán Viktor a Családok Világkongresszusán ismertette a Fidesz új demográfiai programját, amelynek keretében a kormány olyan családtámogatási intézkedéseket vezet be, amivel elejét lehetne venni Magyarország egyik legfőbb problémájának, a népességfogyásnak. A Fidesz eddig is…..
onewayticket 2017.06.02 23:51:46
@sunabajnok: ha annyira akarják, hogy több gyerek szülessen, akkor a GYED ne max. 90 e Ft legyen (sacc/kb) mindenkinek. Hanem, ha a nő dolgozóként nettó 180 e Ft-ot keresett, akkor 160 e Ft-ot, ha pl. nettó 250 e Ft-ot, akkor 230 e Ft-ot kapjon GYED-et. Mindjárt lesz több gyerek! A "középosztályból"... ;)
Nagyon szembetűnő ellentmondás, hogy az érettségizők vagy az egyetemisták milyen okos gyerekeknek látszanak, és amint munkába állnak, hogyan válnak belőlük (belőlünk, tisztelet a kivételnek) pár év elteltével az elemi logikai szabályokat nem ismerő, zavarosan beszélő és beszűkült látású felnőttek. A…..
onewayticket 2017.05.25 23:13:27
@MaxVal BircaMan HJCD: "A liberális médiagépezet felesleges és álinformációkkal árasztja el az embereket, így azok előbb-utóbb abbahagyjék a gondolkodást. Szerintem ez a fő ok."

Oh, de itt vagy nekünk Te, és felvilágosítasz mindenkit az abszolút igazságról! :)
Nem kevesebb, mint 60 ezer izraeli próbálta megfejteni ezt a feladványt, amelyet a Sin Bet - az izraeli biztonsági elhárítás hivatala - tett közzé annak a kampánynak a részeként, amelyben a cyber-egységükbe toboroznak tehetséges, új munkaerőt. Közülük mindössze 20 embernek sikerült megfejteni a…..
onewayticket 2017.05.08 23:39:34
@MaxVal BircaMan HJCD: "Ez nem valószínű, viszont idegent nem alkalmaz az izraeli titkosszolgálat."

Hát Téged biztosan nem fog! :P De még a bolgár sem...
NemGogol Sherlock és Putyin 2017.05.04 12:07:03
Jeeves, a komornyik szerepében, Stephen Fry Gyurcsány Ferenc megítélése a hazai közéletben – már ha szabad egyáltalán a durva pankrációt annak nevezni – meglehetősen ellentmondásos. Puzsér Róbert, néhai magyar- történelem szakos tanár, napjainkban a téma legnagyobb hazai szakértője, mondhatni…..
onewayticket 2017.05.05 23:13:59
Nekem lennének ötleteim, sci-fi szinten, de hátha talál valamelyik:

1. 2006, zavargások. Emlékezzünk vissza, Fideszék folyamatosan uszítottak-lázítottak, a nemzeti ünnepeket áttematizálták politikai kampányrendezvényekké, kihasználták az emberek elégedetlenségét a Gyurcsány-kormánnyal szemben. Ami nem volt alaptalan, messze nem, de a Fidesz már ellenzékben is csupa antidemokratikus eszközt vetett be a kormánypártok megbuktatása céljából. Az utcára vitt - békésen demonstráló - tömegekbe szerintem ők vitték be az ultrákat, csak úgy, mint a kopaszokat az NVI épületébe. Az ő médiagépezetük találta ki azt a mesét, hogy ők alig jutnak szóhoz ebben a "diktatúrában" (közben folyamatosan tőlük volt hangos minden!), elterjesztették, hogy a zavargók ellen fellépő rendőröket külföldről importálták... Szerintem ez mind "ügyes" hazugság volt, de sokan elhitték, és nekik ez volt a lényeg!
Ekkora - és időben is hosszú terjedelmű - hadművelet levezényléséhez nem lehetett elég sem Simicska, sem más belföldi nagykutyák pénze, külső forrás mindenképp kellett hozzá. Gyurcsány - akár személyes bosszúvágytól is vezérelten - kiderítette, hogy ki szponzorálta ezt a játékot. Lehet, hogy Erdogan lesz a "megfejtés"...

2. Vörösiszap-katasztrófa. :( Lehet, hogy előre megtervezett robbantás állt mögötte? Arra az esetre, ha mégsem az Orbán-kormány győzne? Átverték vagy nem fizették ki a "kivitelezőket", ezért azok hónapokkal a választások után mégis megcsinálták... Ezeknek az emberélet nem számít!
Ne csak a World Trade Center elleni merényletről tessék azt gondolni, hogy előre megrendezett volt...

3. Mészáros Lőrinc ellenlábasaként a polgármester-választáson indult jelölt halála. Kiderül, ki nyíratta ki...

4. Kiderül, hogy a "gaz IMF" helyett Mo-nak hitelező kétes üzleti köröknek mit adtak el Fideszék. Talán az egész országot? Ja, és mik voltak az egyéb feltételek?

5. Orbán egy báb, image-e az eszelős küldetéstudattal megvert népvezír, talán valamikor az is volt, de félreállították. A leleplezés a hatalom igazi gyakorlójának nevét mondja ki. Aki fiatal, erős és ugrásra kész. Habony?
Az Európai Néppárt Elnöksége egyértelműen üzent Orbán Miniszterelnöknek és pártjának, a Fidesznek, hogy nem fogadja el az alapjogok korlátozását vagy jogbiztonság csorbulását. ...a nagyhangú EU-ellenes "Állítsuk meg Brüsszelt" konzultáció elfogadhatatlan.  Az állandó Európa elleni támadás, amit a…..
onewayticket 2017.05.01 16:51:26
Beindult a kampányszezon, de még mindig nem látom azt a pártot, amelyik "kimatekolná" a lakosságnak - egyszerűen, hogy a falusi Józsi bácsi és a Piri néni is megértse! - azt, hogy a "rezsicsökkentéssel" nyernek ugyan havi ezerötszáz forintot a villanyszámlán, de mennyivel többet veszítenek a 27%-os áfával az élelmiszereken! Hogy az idősek nyugdíja, ha maradt volna az elmúltnyolcévet megelőző 8 év szociálpolitikája, nem 1-2%-ot emelkedett volna, hanem többet (a válság évét követően fokozatosan, mindig kicsit, de mára a olyan 2-3 % körül minimum), a rokkantakat senki nem bélyegezte volna csalónak, stb....
Hogy 28.500 Ft 1996-ban még ért valamit, ma meg már semmit.

"Brüsszel" nem jótékonysági intézmény, de nem is ellensége Mo-nak. Az a probléma, ami miatt a fejlett nyugat-európai országokat ostorozni lehet, az Mo. EU-csatlakozásánál jóval előbbi keltezésű (piacok felvásárlása, lefojtása). Az nem az EU hibája, hogy ezt Mo. akkori vezetése megengedte. Sőt, arra kell gondolni, hogy ha Mo. akkor lett volna EU-tag, akkor már ezt az EU szabályozások tiltották volna!

Migrációs politika: max. 2000, legálisan menekült státuszt kapott harmadik világból jövő ember - átmeneti - befogadása nem vágná földhöz a magyar költségvetést, és ilyen kis számban a népességi arányok megváltoztatása sem következne be.

Ja, és elég már abból a bullshitelésből, hogy személyesen Soros György áll a migránsok Európába fuvaroztatása mögött, az ő világméretű "birodalma" az Iszlám Állammal szerződött erre az ördögi tervre! Szerintem Orbánék (a magyar neo-dzsentriken túl a nem magyar identitású Andy Vajnán át, a kétes bizniszekkel "büszkélkedő" közel-keleti mogulokig ) sokkal több anyagi és erkölcsi kárt okoznak Magyarországnak, mint amennyit Soros (vagy bárki!) okozNA, ha valóban azt akarná tenni, mint ami a propagandában elhangzik!!!
Varánusz Imádkozz, Orbán! 2017.04.28 13:20:01
Feri, Feri, bazmeg. Ha te egyszer kinyitod a szádat, ha te egyszer elkezdesz beszélni... Akkor mi lesz?Arra vártunk, hogy majd kiderül, mikor letelik a bűvös 72 óra. Aztán megmondtad mi lesz: semmi. De az Orbán az imádkozzon - már ha igen ráér rajtad röhögés közben - mert majd ha te egyszer…..
onewayticket 2017.04.28 23:01:28
@Gábris szomszéd: Sajnos, tényleg Gyurcsánynak "köszönhetjük" Orbánt. :(
Orbán Viktor politikai döntéseit csak az határozza meg, hogy megnyerje a választásokat  -  mégpedig csak a saját választói segítségével. Minden választási időszakban kimondott, sokszor ki nem mondott igény, hogy a miniszterelnök-jelölteknek általános társadalmi mondanivalóval is kell rendelkeznie,…..
  Csak úgy röpködtek az álcivilezések az elmúlt hetekben. A kormány és a kormánypárt vezetői a velük szemben kritikus szervezeteket minősítették álcivileknek, akiket a radikálisabbak szerint ki kell takarítani az országból, a mérsékeltebbek szerint pedig a jelenleginél átláthatóbbá kell tenni.…..
onewayticket 2017.04.21 23:59:39
Nem tévedhetek nagyot, ha úgy gondolom, az elmúlt hét botrányos történéseiről, nagyon kevesen vannak csak, akik még nem értesültek. Ha valaki mégsem tudná, miről is beszélek, természetesen a Közép-európai Egyetem – vagy gyakrabban használt nevén CEU – működését ellehetetlenítő törvény…..
onewayticket 2017.04.19 21:56:57
@miketbeszéltek: Na nehogy már Orbán Viktor legyen a "haza megmentője"! Megmondjam, mi ő: egy szájhős katona! Operettjelmezben, hintalovon, műanyag kínai karddal a kezében.
Az a baj, hogy tényleg csak a pofája nagy, és ha tőle erősebbektől kap majd egy "kokit" vagy egy "sallert", akkor azt mi csúnyán meg fogjuk szívni! Ha itt tényleg veszélyhelyzet lesz, akkor a kutya sem fog Mo. mellé állni, körül leszünk véve ellenségekkel. És ezt neki "köszönhetjük". Mo. hadereje nulla. A svéd vagy az osztrák honvédelem már rendelkezik olyan szervezettséggel, kiképzéssel és technikai háttérrel, hogy ők hatékonyan tudnának cselekedni ha baj van. (Svédország mostani hozzáállását e kérdéshez éppen ezért nem értem, de az más lapra tartozik...)

Népesedéspolitika: családügyi szempontból - bármilyen meglepő is számodra - én a KONZERVATÍV felfogást képviselem. Én pl. azokat sem értem, akik "az csak egy papír!" felkiáltással házasságkötés nélkül élnek együtt évekig. De nem attól lesz (szerintem!) több házasság, gyermekszületés vagy hagyományos értékeket valló férfi/nő, ha felülről beléjük sulykoljuk. Sőt, az annál nagyobb ellenérzést vált ki!
Szerintem egy népességen belül a homoszexuálisok aránya minden történelmi korban és népben konstans (kb. 5-7%), a reprodukciót nem ők befolyásolják érdemben. Emiatt értelmetlennek tartom azt a szlogent, hogy a "meleglobbi", a homoszexualitás - mint dekadens, választható (!) életmód - "reklámozása" ártalmas az ifjúságra, stb. Annak több értelmét látom, ha pl. a családok ezreit megnyomorító alkoholizmus ellen akarnának fellépni!
onewayticket 2017.04.21 20:15:20
@miketbeszéltek: Töri egyes Birkának! Mikor nem akart kapitalizmust Spanyolország? :O
Izabella és Ferninánd uralkodása idején még egyik európai ország sem volt "kapitalista"! A felfedezéseknek és a gyarmatosításnak valóban nagy szerepe van egyes országok fejlődésének meglódulásában, de inkább azok lettek erősek - és Európán belül - vezető szerepűek, ahol az iparosítás, a kereskedelmi kapcsolatok kiépítése volt sikeres. Volt olyan ország is, amelyiknek jelentős gyarmata volt (Brazília), mára mégis ugyanolyan csóringer, mint Mo. - ez Portugália!
És vannak olyanok is, amelyek megszállást, elnyomást követően lettek sikeresek és gazdagok a XX. század második felében: Írország, Finnország.
Spanyolország a XX. században már egyértelműen kapitalista volt (még a polgárháború idején is), és ebből a szempontból mindegy, hogy mi volt az államformája, milyen ideológiát képviselt a vezetése.
A többiben is egyetértek veled: nem (csak) gyarmat kell a fejlődéshez (ld. Csehország, Ausztria, Svájc), hanem TŐKE. Hogy miből lehet tőkét kovácsolni, ebben a sikeres országok különböző utakat jártak be, több európai "kis tigris" választott egyedi utat. A nemzetközi (EU-n belüli) munkamegosztásba úgy tagozódtak be, hogy megkeresték azt a piaci rést, aminek még nem volt "ügygazdája" és aszerint "szakosodtak" valamire. Mo. EZT mulasztotta el, s mulasztja el present continous. :P
onewayticket 2017.04.21 20:19:28
@onewayticket: Most szólok, hogy történelmi hiba az oktatás lezüllesztése ebben az országban. 12 évig hülyeségekkel, nagy mennyiségű elavult ismerettel és adattal tömik a diákok fejét, hogy mire leérettségiznek, ne tudjanak semmit. Sőt, még az életrevalósághoz szükséges gondolkodási stratégiák is hiányozzanak...
Épp ideje volt, hogy a civil tiltakozók végre a rendszer lényegével, a politikai elnyomással kezdjenek el foglalkozni, és a felszínt karcolgató fel-le vonulások után tartós mozgalmat szervezzenek. Aligha lehet erre alkalmasabb ember, mint az elmúlt években komoly kockázatok árán jelentős erkölcsi…..
onewayticket 2017.04.17 14:18:03
@igazi hős: Kérdés: Tegyük fel, nyer az ellenzék, koalíciót is tud alakítani, kormányt is, de nincs 2/3. Olyat nem lehet, hogy valamilyen törvényben kimondják: az Alkotmány és a költségvetési törvény kivételével egyik törvény sem lehet 2/3-os? És onnantól bármi módosítható.
A Fidesz-kormányt nem érdeklik az emberek. Tesznek rá, hogy ki vagy: akár a párt támogatója, akár nem, nincs hatalmad, csitt. Ez nem pártpreferencia kérdése: a civilek, az adófizetők, az állampolgárok ne szóljanak bele, még akkor sem, ha egyébként Fidesz-szavazók; bármilyen döntés kizárólag az ő…..
Választottam Én is civil vagyok 2017.04.08 17:42:01
Mit jelent az, hogy civil? Polgári, nem katonai, nem egyenruhás szervezethez tartozó. A civil vagyok itt azt jelenti: nem vagyok hivatásos politikus, nem ez a foglalkozásom, nem választottak meg senki képviseletére, nem mérettettem meg magam semmilyen demokratikus választáson, és ennek…..
onewayticket 2017.04.14 12:31:33
@MaxVal BircaMan HJCD: Így van. Tételezzük fel, hogy Soros, vagy vagy bármely másik kevésbé közismert USA / német / francia, stb. üzletember/cég "szponzorálja" az ellenzéki csoportokat (pártok, politikai kötődésű civil szervezetek, spontán mozgalmak, stb.). Tegyük fel - de nem egy az egyben bizonyított tényről van szó, _hangsúlyozom_, hogy ez csak feltételezés - így van.

Akkor viszont jön a kérdés: ki pénzeli Orbánékat? Ki erősíti az ő érdekköreiket? Erre nem elégségesek az adóforintok, az államkassza (pláne, ha azt folyamatosan dézsmálják...). Valóban az oroszok? Esetleg az egyre erősödő (geopolitikailag) Törökország? Esetleg a világ globális felosztásában érdekelt Kína?
Ezen államok említésekor politikusi szövetségekre, velük egy vágányon haladó gazdasági érdekkörökre gondolok. Birodalmak létrehozásához mindig hódítani kellett, s ahhoz money, money, money kell... Mióta világ a világ, ez így működik - az erősebb, de nem feltétlenül az erkölcsileg nemesebb fog majd győzni.

Mint a történelem során oly sokszor, Magyarország (vezetése) válaszút előtt áll(t): melyik lóra tegyen, melyik geopolitikai szférába kíván inkább tartozni. Semlegesnek maradni Európa közepén nem lehet, Ausztriának sem sikerült a semlegesség, inkább csak azt tudták kivívni, hogy ők már ne az orosz, hanem - nyelvi-kulturális hagyományok okán is - a német érdekeltséghez tartozzanak. A velük szomszédos kis Hazánknak sajnos ez az I. és a II. vh. után nem sikerült. Amondó vagyok, hogy a III. vh. előtt, önként és "dalolva" nem kéne odaadnunk magunkat az oroszoknak, azzal a felkiáltással, hogy úgyis ez lesz.
Mondom ezt úgy, hogy szigorúan a gazdasági, kereskedelmi, energetikai együttműködés szintjére korlátozva nem ellenzem, hogy Oroszországgal is célszerű jó kapcsolatokat kialakítani.
onewayticket 2017.04.14 16:43:56
@MaxVal BircaMan HJCD: Oroszország Mo. nélkül is erős. Befolyását növeli a Közel-Keleten, a délszláv országokban, Kínával is inkább szövetséges, mint az USA.

Nem értem, hogy te miért húzol inkább az oroszok felé, de amióta a magyar államiság csak létezik (Szent István király óta!!!) bizony a "Nyugat" (-Európa) felé húz. Amikor a magyar nép felvette a kereszténységet, akkor sem annak bizánci ágát választotta, hanem a rómait.
A történelem során Mo. mindig akkor fogyatkozott és hanyatlott, amikor Keletről érkezők hódították meg (tatárok, az Oszmán-Török birodalom, II. vh. utáni Szovjetunió), mígnem a "nyugatiak" elnyomása alatt megindult valamiféle felzárkózás, fejlődés (ld. Luxemburgi Zsigmond királysága, Mátyás király nyugatos uralkodása, Mária Terézia uralma, Kiegyezés). Nemcsak gazdasági, hanem kulturális, mentális értelemben is.
Azt sajnos tudomásul kell venni, hogy bármilyen idealista eszmény alapján hoznak létre nemzetek feletti, a békét és a jólétet garantáló szervezeteket (ENSZ, EU, stb.), az erősebbek mindig a gyengébbek rovására fognak gyarapodni. A magyaroknak mindig azt a keserű döntést kell meghozniuk időről időre, hogy a két (vagy több...) rossz közül a kisebbet kell választani. Ha már birodalmi elnyomás árnyékában kell élnünk, akkor a több "levegőt" (szabadságot) engedő "urat" kell választani. Bááár... Csehország is kicsi, Szlovákia, Szlovénia, Horvátország is kicsi, itt vannak körülöttünk, és egyik szomszédunkról sem tudom, hogy szégyent hozna rájuk mindenütt a vezetőjük, az intézkedései évtizedekkel vissza akarnák vetni az ország fejlődését!
Lengyelország érdekes, mert egy időben fénysebességgel elhúztak mellettünk, megerősödtek, a német vezetéssel kifejezetten jók voltak a lengyel kapcsolatok... Aztán jött a Kaczynski-fivérek, a lengyel vezérkar elleni orosz merénylet, most meg ott is a politikai visszarendeződés... :(( Pedig a lengyelek történelmi okokból nagyon is távol akarják magukat tartani az orosz medvétől.
onewayticket 2017.04.14 16:59:54
@MaxVal BircaMan HJCD: "Itt eleve nem pártokról van szó, hanem civil szervezetekről, melyek egy része a valóságban nem civil, hanem idegen lobbista."

Én ennek csak örülnék, ha így lenne! Ha már mi, magyarok országon belül a kormánypropaganda médiatúlsúlya miatt (főleg a vidéki településeken, kisvárosokban, falvakban) nem vagyunk képesek átlátni a szitán, mert "szűrt" (torzított) tömegtájékoztatás jut el hozzájuk, meg különben is belefásultak abba, hogy nettó 50-70 e Ft-ból (vagy kevesebből!) kell tengődniük, akkor KINTRŐL kellenek valakik, akik ébresztőt fújnak!!!
Ennek a hatalomnak is kell ellensúly, az nem lehet, hogy a XXI. században vágóhídra szánt, ólban tartott barmokként beletörődjünk mindenbe.

Bájdövéj, számomra sokkal inkább "idegen" a magyar állampolgárságú belső ellenség (pl. oligarchák, jelenkori "Csák Máték", akik elzabálnak előlünk mindent).
Aki egy tál lencsénél néha kevesebbért árulja el polgártársait, a gyermekek-unokák jövőjét (pl. a CÖF megtévesztett idős tagjai, az olyan eredetileg értelmes, tehetséges közéleti személyek, művészek, akik "elvből" tapsikolnak), néha meg nagyon is jelentős baksisért adná el még a saját anyját is.
A kormánypárt egyre több és több olyan jogszabályt fogadott el, vagy akar elfogadni, amelyek célja mindössze annyi, hogy kedvezzen, vagy éppen ellenkezőleg, nehéz helyzetbe hozzon bizonyos személyeket és/vagy üzleti köröket. Menekültek hiányában most más ellenségek kellenek,…..
onewayticket 2017.03.31 22:26:43
@nemorino: "Nemzeti konzultáció": röhej!

Ilyen közjogi intézmény sehol a világon nincs. Vagy választások vannak, vagy népszavazás. Országos vagy helyi.

Kíváncsi vagyok, mit fognak erről írni a történelemkönyvek, vagy a sajtó úgy 20-25 év múlva. Én már öreg leszek akkor, de remélem, hogy a gyereke(i)m és én sokezer kilométerre innét csak röhögni fogunk az egészen.

Látom azt, amit sokan még nem kapisgálnak: ez a rendszer rossz. De bárkik, akik utánuk hatalomra kerülnek, még nagyobb pusztítást fognak végezni és ártatlanokon (a társadalom védekezésre képtelen csoportjain, pl. idősek) fognak bosszút állni. :(
onewayticket 2017.03.31 22:28:54
@conchita wurst: Soros elég nagykutya, neki nem "biznisz" Mo. vagy bármelyik közép- vagy kelet-európai kis ország.

Sorostól féltitek ezt az országot, közben egy sokkal kisebb kaliber, Vajna már rég zsebre vágta. :P
onewayticket 2017.04.05 21:36:35
@conchita wurst: Szerintem a "melósoknak" most sem jobb. Max. azoknak, akik zsebbe is kapják a fizetésük egy részét.
    Ahogy Örkény úr is megtapasztalta az előző ötvenes években, amikor éppen erősödött Magyarország, meg Hrabal úr is megírta lényegében az ilyesmit, úgy válik valóra a hihetetlen nap mint nap. Most például álomgyilkosok lettek a Momentumosok, akik ugyan utálják, ha a néhai Fideszhez és Orbánhoz…..
onewayticket 2017.02.24 22:21:27
Én csak amondó vagyok, hogy egy demokratikus országban:

Lehetnek "hülye" politikusok a hatalomban, hozhatnak egy sor rossz intézkedést (olyan ország nincs is, ahol ez nem fordul elő), de...

Ha nagyobb léptékű rendszerváltás megy végbe az alkotmányos rendben, akkor az alkotmányt - annak ratifikálása előtt - népszavazásra bocsátják. (Példa: a Franco utáni Spanyolország. Még az államformát is megszavaztatták! De hozzáteszem, még Oroszországban is népi kezdeményezés alapján állították vissza a régi /szocialista!/ himnusz dallamát, csak más szöveggel.)

Talán még igennel is szavaztam volna az Olimpiára, ha az arra történt jelentkezés ELŐTT (tehát nem most!) népszavazásra bocsátja a kormány a kérdést. Tájékoztatják a "jónépet", hogy kb. mennyi pénzt fog ez felemészteni, a másik oldalon mennyi haszon várható belőle, mennyire lesz negatív avagy pozitív a szaldó. A médiában a sajtóban mindenki lefutja a köreit, vitatkoznak róla politikusok, gazdasági szakemberek és azok, akik a sport világában otthon vannak. A politika - az a dolga - kampányol.
Aztán jön a népszavazás, érvényes lesz, eldől, hogy akarunk-e a reménybeli sikerekért áldozatokat hozni. Csak úgy, mint a sportolók. :)
Ha az eredmény nem arra jönne ki, amit én ikszeltem, nem bosszankodnék, a többség döntött.

Most viszont bosszankodom! A gyáva férgek nem merték MOST megrendezni a népszavazást. Pedig most érezhették, hogy nem övezi a témát akkora érdektelenség, mint az általuk gerjesztett gyűlölet-hadjárat iránt. Szó nem volt arról, hogy "Brüsszel" kötelező erővel szétoszt itt X darab menekültet, de ők rázták az öklüket! (Ha viszont Brüsszel azt üzenné, hogy egy regimentet itt is el kell szállásolni, nem lenne apelláta. Tetszik - nem tetszik, ez van. Teccettek volna 2004-ben nem belépni...)

Ha Orbán jövőre nyerni akar, akár meg is lovagolhatta volna az Olimpia ügyét! Ha okosan kampányol, akár még többeket is mellé tudott volna állítani az ellenzők oldaláról.
Én ugyan úgy látom, hogy Mo. a mai szinten nem elég fejlett ahhoz, hogy akár 2 választási ciklus múlva (amikor már BIZTOSAN nem Orbánék lesznek!!!) Olimpiát rendezzen (EB-k, VB-k rendezéséhez viszont már megvannak a feltételek), de az emberek optimizmusát ezzel fel lehetett volna csigázni. Szóval csodák csodájára Orbán ebből még jól is kijöhetett volna.
VAGY: ennyire jól tudja, hogy őt és a bandáját a többség itt UTÁLJA, az Olimpia kérdésétől leválasztva neki szólt volna a NEM?! Akkor meg szégyellje magát, és álljon le ezekkel az inzultációkkal, üljön le az íróasztalához és olvasson Petőfi-verseket! :) Hiába végzett jogot, ha még az érettségihez szükséges összefüggéseket sem érti.
onewayticket 2017.02.24 22:48:41
@cardiobascuralis:
A "baloldalról": az jó, ha egyik baloldali - vagy alternatív módon jobboldali - pártnak sincs "Vezír" típusú vezetője. Az odáig tiszta sor, hogy a politizáláshoz, azon belül a vezetéshez (pl. polgármesteri szinten is) olyan személyiség kell, aki jól bokszol! :) Harcol és állja a pofonokat, van egy célja, tör előre. A hatalom nem elbizonytalanítja, de nem is részegíti meg. Talán az is jobb, ha vagyonos ember kerül az élre, mert az nem akar utóbb mindent "behabzsolni", hisz' sohasem nélkülözött. Viszont az nagyon nem szerencsés, ha a vezető-jelöltnek "messianisztikus" küldetéstudata van, nem irányítani akar egy országot, hanem ideologikus alapon a maga képére formálni azt.

A mai baloldallal az a baj, hogy nincs egy higgadt, de "tökös" embere, akit ki tudna állítani a ringbe.
Bevallom, olyanokat én sem tapsolnék vissza, mint Gyurcsány, Lendvai Ildikó, Kóka János, Draskovich Tibor! Bajnai határeset, bár vele szemben meg "jogos" volt a Fidesz akkori kritikája, hogy aki jól (vagy éppen rosszul: technokrata módon, embertelenül...) tud vezetni egy céget, az nem feltétlenül tud jól kormányozni. Az más lapra tartozik, hogy a Fidesz (sőt, a KDNP!) politikusaiból is hiányzik a szociális érzékenység.

A mai baloldallal a legnagyobb probléma az, hogy kihasználta és elárulta az olyan, semlegességüket egyelőre megőrizni akaró civil aktivistákat, mint Sándor Mária, Pukli István!!!

Ha velük szövetkezve, de őket rövid távú érdekek miatt nem maguk alá gyűrve a baloldali pártok viszonylag fiatal (30-55 közötti) politikusokkal kiállnának, meglenne a szereposztás, az kiindulópontnak jó lenne. A civileket egyelőre segítenék a pártok, és ha majd hatalomra kerültek, akkor hívják magukhoz ezt vagy azt az aktivistát. Azonban elfogadnák azt is, ha a civil (még ha együttműködne is a politikusokkal) meg akarná őrizni a párton kívüliségét.

A "Soros"-finanszírozásról: nem hiszem, hogy Mo. neki "tétel". Ha egy ilyen pénzmogul játszik, az nem kicsiben játszik, a sas nem vadászik verebekre. Mellesleg Mo-t egy Andy Vajna kaliber is zsebre tudta tenni. :P
onewayticket 2017.02.25 09:01:02
@cardiobascuralis: Tegyük fel, hogy a Fidesznek tényleges teljhatalma van és a többi pártocska csak díszlet.
Akkor viszont jöhet a következő kérdés: honnan volt erre ANNYI pénz?! Mögöttük vajon KI áll? A Nagy Oroszország kovácsolta fény?
Magyarország az a hely, ahol a legnagyobbakat megpróbálják tönkre tenni, kiátkozni. Legalábbis erre utal, hogy volt itt nemzet-, vallás- és magyargyalázó Ady Endre, József Attila, Szerb Antal, Kertész Imre és Esterházy Péter egyaránt. Komplett autópályákat ugyanis el lehet lopni, Rogán Antalként…..
onewayticket 2017.01.29 16:46:27
A "liberalizmusról": ma, Magyarországon ez szitokszó. Éppen olyan emberek használják akként, akiknek a történelmi, közgazdasági és irodalmi ismeretei igen hiányosak...
Ha a szó klasszikus értelmét vesszük, "liberális" (haladó szellemű) volt Széchenyi, Deák, Kossuth, Ady...

A XX. század második felében vált ketté ez a fogalom. Az egyik jelenti a gazdasági liberalizmust (ld. az USA gazdaságpolitikája a II. vh. után), a másik az európai típusú, társadalmi-kulturális liberalizmust.
Ha kívülről nézzük, Európa és Mo. számára az valóban nem volt nyerő ötlet, hogy az amerikai típusú gazdasági liberalizmust erőltették rá, különösen a rendszerváltó kelet-európai országokra! Ebben valóban tetten érhető a nemkívánatos globalizáció, az egyenlőtlen verseny és a gyengébb versenytársak elgáncsolása a pályán.
Amit hülyeségnek tartok, az a kulturális liberalizmus összemosása az előbbivel, kollektív ellenségképek gyártása. Az európai kulturális liberalizmus ugyanis éppen azokat az értékeket védi, hogy ne lehessen még egyszer bebörtönözni pusztán a homoszexualitása miatt Oscar Wilde-ot vagy az őrületbe kergetni Csajkovszkijt, ne lehessen még egyszer sem Gulág, sem holocaust, semmilyen ideológia jegyében ne lehessen könyveket égetni, indexre tenni szerzőket, találmányokat. Ne lehessen ellehetetleníteni tehetséges előadóművészeket, mert rendszerellenesek (pl. Radics Béla) vagy mert nem hódolnak be a popzenei ipar főmuftijának (Pál Éva, Bódy Magdi). Ebből a szemszögből az mellékes, hogy kinek állítanak szobrot, emlékművet, vagy életében ki kap állami kitüntetést. A személyes szimpátia vagy antipátia sosem iktatható ki teljesen. Akkor van gáz, ha ezt is ideológiai alapra helyezik.
Biztos rohadt jó üzletet kötött Ivon és Zsolti, akárkitől is kapják a fizetésüket, de az is egyértelmű, hogy ez a kettő a világon többet nem kaphat semmiféle megbízást semmire. Egy kiló krumplit nem adnék nekik, mert sosem lehet tudni, hogy rohadtan hozzák-e vissza, vesznek…..
Az infokommunikációs technológiák fejlődése miatt alapvetően változott meg az 1990-es évek végén születettek világlátása, gondolkodása, készségei és kompetenciái, erre a kihívásra pedig a jelenlegi oktatási modell egyelőre még keresi a válaszokat. Miközben a pedagógusok…..