Regisztráció Blogot indítok
Adatok
fhdgy

0 bejegyzést írt és 5995 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Alighanem sokan képzeljük el magunknak kedvenc olvasmányaink (vagy éppen hőseink életének) fontos helyszínét. Aztán vannak, akiknek megadatik, hogy személyesen is láthassák azt, amit addig csak elképzeltek. Közéjük tartozik P. Elliot is, aki meg is írta élményeit...
fhdgy 2021.11.29 21:35:10
@P.Elliot: Azért nem látsz olyan csigát, aminek háza is van, mert összetörött neki.

Két csiga találkozik, az egyiknek össze van törve a háza.

Kérdezi a másik, hogy mi történt komám?

Ne is mondd, mondja a másik, tegnap téptem haza, fordultam be a sarkon, hát hirtelen nem kinőtt előttem egy gomba!
1932. szeptember 20-án a Pesti Napló fotóriportjában számolt be egy tragikus rablógyilkosságról. A pesthidegkúti Malomcsárda üzemeltetőjének feleségét, Jandák Józsefnét hideg kegyetlenséggel, fényes nappal lőtte fejbe egy 30 év körüli idegen. Körülbelül 100 pengőt sikerült zsákmányolnia az…..
fhdgy 2021.11.25 14:02:50
Hat évvel a szigetországba költözés után Puhacica a saját vidéki házából („a világ egyik legszebb helyéről”) írta ezt a posztot. Csak örülni lehet a boldogságuknak, hiszen megdolgoztak érte és nem kevés nehézségen kellett átmenniük. (A képekért külön köszönet neki!)..
fhdgy 2021.11.22 18:36:03
@P.Elliot: Off: behordtam az áfonyáimat telelni.

Holnap már már -2 Celsiust jósolnak!

On:
fhdgy 2021.11.23 08:46:51
@P.Elliot: Egy kis törődéssel szerintem megoldható, hogy jó legyen.

Igazából négy, egyre jobb fagyvédelmet adó helyre tudnám őket rakni. Most az első fokozatba tettem őket, mert attól félek, hogy a túl meleg ( pl. egy kissé fűtött pince ) ártalmasabb nekik télen, mint a hideg. Szerintem a hideg igazából csak a műanyag vödrökben tenne kárt. Az áfonya vadon is megterem, ott senki nem pátyolgatja őket.

Február végén, március elején okosabb leszek és nagyon remélem, hogy nem leszek olyan lelombozott, mint most az áfonyák! -:)
Már több mint másfél évtizede, hogy Magyarország az Európai Unió tagja, így tulajdonképpen már felnőtt egy generáció, aki gyerekként került ki külföldre és ma már akár a húszas éveiben jár. Vajon hogyan tekintenek ők magukra? Miként használják a nyelvet? Ennek járt utána egy határátkelő,…..
fhdgy 2021.11.19 09:49:55
@a nagy hohohorgász: Értően olvasni tudsz?

Én egyik itteni hozzászólásomban leírtam, hogy "Én magyarnak tartom magam, csak csendben, ott belül!"

Nem a magyarokat kritizáltam általában, hanem azokat , akik fél téglával verik a mellüket és mindenféle emeletes baromságot állítanak. Lásd pl. Sziriusz!

Én elvittem a lányomat Dévénybe ( Szabad-e Dévénynél betörnöm ), az Isonsóhoz, az egri várba, a szigetvári várba, Lajos király emlékoszlopához, ahol állítólag elesett, Trau várába, Splitbe, megmutatva neki Béla király lányának koporsóját, Dubrovnyikba, megmutatva neki Szent István ereklyéét. Elvittem Európa utolsó császárnéjának, Magyarország utolsó királynéjának a temetésére, ott voltunk a Stephansdomban a gyászmisén, elkísértük az utolsó útjára a Kapucinusokhoz. Stb. stb.

Oh, igen, szerinted azért, mert szar magyargyűlölő vagyok!!!

Te ezek közül melyikhez mentél el, mutattad meg?
fhdgy 2021.11.19 09:53:14
@Congeria: Egy történet: a Gulágon beszélget két fogoly.

Az egyik kérdi a másikat, hogy te miért kerültél ide?

Már Hruscsov volt a főnök, az irodám falán kint volt Sztálin és Hruscsov képe is.

Berontott a párttitkár és rám ordított, hogy vegyem le annak a disznónak a képét a falról!

Én meg megkérdeztem, hogy melyiket.
fhdgy 2021.11.19 17:08:44
@Csodabogár: Természetesen.

Ha már hely, akkor én inkább emlékhelynek hívnám, mert ugye nem vagyok vallásos.

Az ötvenes, hatvanas években, amikor gyerek voltam, teljesen más viszonyok voltak. Autó még nem volt, a vonatközlekedés is pocsék volt, ja és pénz is kevés volt. A szüleim nem tudtak gyakran utazni, ha mégis, akkor vittek magukkal. Apám jelszava az volt, hogy lásson a gyerek világot. Három és fél évesen vittek az akkori Jugoszláviába, ami nem turista út volt, hanem kb. 14-15 év után apám végre hazamehetett , látni az apját, és így természetes volt, hogy vittek engem is, hogy először és utoljára az életben megmutathassanak a nagyapámnak. Ugye ezt neked nem kell magyarázni, hogy miről beszélek.

Hetedik utáni nyáron én és öcsém mentünk Jugoszláviába, arra nem volt pénz, hogy a szüleink is jöjjenek. A nagynéném elvitt minket Eszék mellől Ljubjanába a másik nagynénémhez, akit addig soha nem láttam. Az a nagynéném egy napra levitt minket az Adriára. Ugye azt sem kell magyarázni, hogy ez nekem mekkora élmény volt.

Én csak azt akartam továbbadni, amit én is megkaptam.

A lányom még iskolás sem volt, amikor már többször elolvasta az Egri csillagokat. Az exem Egerben nőtt fel, szinte a vár mellett, így duplán is adott volt, hogy Egerbe is el kell mennünk. Az egri vár teljesen lenyűgözte a lányomat, így már magától adódott, hogy akár Felvidéken, akár az Adria térségében kerestük azokat a helyeket, amik szerepet játszottak a magyar történelemben. Aztán később már Ausztria, Németország is képbe került.

Még egy apróság: Nekem még volt egy öreg tanítom, aki mindig úgy kezdte az órát, hogy gyerekeim, gyerekeim, ha jók lesztek, az óra végén mesélek nektek. Soha nem tudtunk olyan rosszak lenni, hogy a mese elmaradjon.

Magyar népmeséket olvasott, de volt Szondi két apródja, tatárjárás, Zrinyi kirohanása, Jurisics Miklós és így tovább.

A lényeg, hogy észrevétlenül megfertőződtem.
Nem mindenkinek való a külföldi élet, ráadásul a körülmények változása is hozhatja úgy, hogy az ember a hazaköltözés mellett dönt. A napokban két történetbe is belefutottunk, melyeknek több közös pontja van – az egyik az, hogy mindkettő főszereplői Németországból költöztek vissza Magyarországra. Az…..
fhdgy 2021.11.11 08:10:30
@Ződ2000: Vagy az élet egyre röhejesebb dolgokat produkál.
A másság el (nem) fogadása mostanában egészen kormányzati kommunikációs magasságokba emelkedett Magyarországon, így talán érdekes lehet megnézni, hogyan állnak ehhez a kérdéshez Hollandiában. Vera posztja ráadásul rögtön kétféle „másságról” szól...
fhdgy 2021.11.03 08:16:05
@Örömhernyó: "A középkor emlegetése mire jó?"

Ennek van egy rosszabb változata is, amikor a múltat, hagyományok ápolása címen, túldimenzionálja a politika. Nem a tánc, zene, népszokásokról beszélek.

Építsük vissza a Kossuth teret a régire, dicsőítsük a második VH. előtti állapotokat, stb.

Ha egy ország vezetésének, akinek a fő feladata lenne a jövő formálása, fogalma sincs a jövőről, óhatatlanul a múltba réved.

Ez nem más, mint a múlt dicsőítése szemben a jövő építésével.

Sima pótcselekvés!
Attilának régi vágya volt egy svéd szabványok alapján épült könnyűszerkezetes ház, lehetőleg a szülőfalujában. Nos, ház (ha minden jól megy) lesz, igaz, nem egészen a szülőfaluban… Így néz majd ki..
fhdgy 2021.10.30 09:48:47
@Cséti Attila: "Magyarországon élek, de lehet, hogy Svédországban is. Majd eldöntjük." A lehet, meg a majd eldöntjük dolognál biztos több is van a háttérben. Stokholm-Budapest kb. 1300 km.légvonalban. Valami komoly elképzelésnek kell lenni, ha valaki ilyen távolságba belevág egy építkezés kedvéért. Meg azt is feltételezem, hogy nem egy-kettő koronás dologról van szó.

"9, megfizethető telekár" ezt így, önmagában nem igazán értem. Akkor lenne értelme, ha a telekár lenne az egész dolog költségének döntő része, az építési anyag költsége, a munkabér stb. pedig elhanyagolható lenne.
fhdgy 2021.10.30 09:52:30
@tiltsál ki te gyökér: @pet77: Mennyi volt maximálisan az az idő, amit egy húzomban külföldön töltöttetek?
A régi tárgyak gyűjtése nagy össznemzeti sport az Egyesült Államokban. Egészen fantasztikus dolgokat is lehet találni néha, de a lényeg nem is ez benne, hanem a körülötte kialakuló közösségi élet. A közösségi kertek egészen egyedi hangulatú világa után P Elliott most ezt a gyűjtőszenvedélyt…..
fhdgy 2021.10.24 10:22:47
@élhetetlen: Nekem is volt olyan kecském, amelyik megette a száraz macskatápot.

A birkák túl unalmasak, bezzeg a kecskék ...
fhdgy 2021.10.24 14:52:26
@P.Elliot: A szakképzés nem tudom, hogy hogyan áll. 2005-ben elváltam!

Azóta betegként többször "volt szerencsém" belülről látni kórházakban a dolgokat, vannak férfi ápolók.
fhdgy 2021.10.24 21:48:30
@P.Elliot: Ha elrontod, minden rossz. ha jól csinálod, minden jó!
real history Nácik Tibetben 2021.10.19 18:18:06
  Egy évvel a második világháború kitörése előtt Heinrich Himmler az SS vezetője rezsim hű kutatókat küldött Tibetbe. Ott sejtette ugyanis az isteni eredetű uralkodófaj leszármazottait, akiket szerinte szoros rokonság köt a germánokhoz.  1939 március 1, öt hónappal a Lengyelország lerohanása, a…..
A múlt századi bűnesetek között sajnos találkozhatunk néhány igen rettenetes módon elkövetett cselekménnyel. Számtalan olyan esetet találunk a régi hírújságokban, melyekben az áldozatot a tettes feldarabolta, így próbálta meg eltűntetni a nyomokat. Ma egy ilyen történet részleteit szeretném…..
Egy csütörtökön megjelent anyag szerint az ellenzék jelenlegi kommunikációja már-már kimeríti a zendülésre való felbújtás fogalmát, még júliusban nyilatkozott emígyen Kövér László: "gyakorlatilag nyílt zendülést hirdettek meg az alkotmányos renddel szemben.". Pedig akkor még az előválasztás sem volt…..
A német főváros egészen különleges hely, kultúrája, hangulata még Németországon belül is megkülönbözteti a többi nagyvárostól. Csodabogár fél évszázada látogat el oda több-kevesebb rendszerességgel, ám útibeszámolója nem csak ezért érdekes. A modern Friedrichstrasse..
fhdgy 2021.10.08 14:51:54
@P.Elliot: A törököt fogtam eset kivételével egyetértek.

Azt valahogy nehezen hiszem el, hogy a taxisról nem látszott, hogy nem német, még ha tökéletesen is beszélt németül.

Nekem Németországban ez egyik "szórakozásom" volt, hogy mentem az utcán és próbáltam kitalálni, hogy a szembejövő társaság milyen nemzetiségű. Az elhaladók beszéde volt a visszajelzés. Szlávokat, olaszokat szinte tökéletesen felismertem.

Egy töröknek nagyon kellett volna maszkíroznia magát, hogy ne lássam a török mivoltát, pusztán ránézésből.
fhdgy 2021.10.08 20:12:21
@Csodabogár: Csak nem kecskékkel?
Balázsék nyolc évvel ezelőtt költöztek ki Angliába, aztán egy (pontosabban két) svájci látogatás hatására úgy döntöttek, hogy inkább az alpesi országot választják. A szakma (a buszvezetés) maradt, a körülményeik viszont (miként Csillának elmesélte) javultak...
fhdgy 2021.10.08 06:05:55
@nyuszigonosz: @gabroca: Lehet egyszerre több nyelvet is tanulni. Példa rá a nyelvszakos tanárok esete. Jó, általában kettő idegen nyelvet tanulnak, de a három csak eggyel több mint a kettő! -:)

Persze, az is kérdés, hogy kinek mire áll rá az agya. Ez sem olyan dolog, hogy arra a valamire és kész! Ha valamivel sokat foglalkozik az ember, akkor az agya is idomul.

Lehet, hogy minden ember nyelvzseni, csak nem tudja. -:) Minden kezdet nehéz, tartja a mondás. Elkezd valaki nyelvet tanulni és megállapítja, hogy hű de nehéz és levonja a következtetést, hogy nincs nyelvérzéke és feladja. Pedig lehet, hogy még egy-két hónapot kellett volna kibírnia és "beindul" az agya.

Leírtam itt többször, hogy gimiben utáltam ( a miértet nem tudom ) a németet. Olyan nehezemre esett valamit is megtanulni, mert egyszerűen kiesett az agyamból, pillanatok alatt. Aztán lett ok rá, hogy németet tanuljak, akkor hajrá! Azóta sajnálom a gimiben elvesztegetett időt.

Azt szokták mondani, hogy minden csak akarat kérdése. Én hozzáteszem, hogy és viszonyulás kérdése is.
fhdgy 2021.10.08 13:25:06
@nyuszigonosz: Jó, elfogadom, hogy olyan is van, amit írsz, de legyünk jóhiszeműek és tételezzük fel, hogy vannak olyan nyelvtanárok, akik beszélni is tudnak! -:)
fhdgy 2021.10.08 13:52:58
@nyuszigonosz: Egy kicsit elgondolkodva:

Mikor a legmagasabb szintű egy nyelvtanár tudása? Az iskolái végén vagy sokkal később?

Egyik oldalról azt várnám, hogy gyakorlat teszi a mestert, tehát későbbre szavaznék.

Másik oldalról, ha sok évig egy meglehetősen monoton, egyoldalú a nyelvhasználata, akkor az fokozatosan erodálódhat.

Ha ez a második eset állna fenn, akkor bizonyos időközönként legalább pár hónapra tanulmányútra kellene küldeni.
Egy új korszakot indított el 1957. október 4-én a szovjet Szputnyik 1 műhold. Összegyűjtöttünk róla néhány meglepő tényt. 1957 október 4-én a szovjetek komoly mélyütést vittek be hidegháborús ellenfelüknek, az Egyesült Államoknak. Ekkor bocsátották fel a Szputnyik 1 műholdat, mellyel egyszerre…..
fhdgy 2021.10.07 11:15:45
@Pierr Kardán: Az orosz elméleti tudomány nem volt rossz, hogy ma milyen nem tudom.

Amiben az oroszok gyengék voltak, az elméleti tudás gyakorlatba való átültetése és abból anyagi hasznot teremteni.

Kettő konkrét példa:

1.) RFID-et az oroszok találták ki. Ki realizálta?
2.) Kiegyensúlyozott fák elméletét is ők találták ki. Amerikai cégek, pl. DEC csinált belőle terméket ( egy nagyon gyors adatbázis kezelőt ).

Az oroszok, ha találtak valami jót, akkor igyekeztek azt az idők végezetéig katonai titokként kezelni.

Ha a jenkik titkos katonai kutatások keretein belül találtak valamit, akkor az pár éven belül megjelent a tömegtermékek szintjén.
Mindig lenyűgözött az agarak kecsessége, de még ha fel is merült volna egy kutya örökbefogadása, az agár biztosan nem lett volna az első választás között. Aztán érkezett Muscari posztja (a képekkel együtt - külön hálás köszönet!) és most már nem biztos, hogy ugyanígy vélekednénk… és ti?..
fhdgy 2021.09.28 15:47:41
@Muscari: Repülni még nem tudok, ha eddig megvoltam nélküle, akkor talán nem is olyan fontos.

Maradtam, maradtam, ki tudja miért? Azt nem mondom, hogy megbántam, de néha, ha filozófiai magasságokba emelkedem és elmélkedem, akkor nem mindig ugyanaz az eredmény jön ki. -:)

A kecskék sok pénzt elvisznek, de még csak aprópénzt hoznak időnként. Anyagilag nézve bukta, de nem igazán zavar. Nem azért kezdtem el, hogy ebből meggazdagodjak, de legalább nullszaldót reméltem. Viszont inkább költök a kecskékre, mint gyógyszerre.

Csinál(gat)ok más dolgokat is, azokból több csurran-csöppen és nem engedik, hogy eltunyuljak.

Röviden, próbálok aktív lenni és remélni, hogy még jó pár évig így is maradhat.
fhdgy 2021.09.29 09:32:39
@kisrumpf: "csak az a versenyeztetés ne lenne"

Miért baj a versenyeztetés az agarak esetén?

Fogadjuk el, hogy van baj, akkor miért nem baj sok más dolog? Nem rég volt, hogy meghalt egy magyar lovas, mert a versenyen balesetet szenvedett. Előfordul, hogy lovak is elpusztulnak, akkor tiltsuk be a lovas versenyeket?

Bokszmeccsen vagy következtében is meghalnak emberek, akkor tiltsuk be azt is?

A sort végtelenségig lehetne folytatni. Az egyik esetben felháborodunk, a másikban elfordítjuk a tekintetünket.

Hol az igazság?
fhdgy 2021.10.02 09:18:12
@Arthamyr: "könnyítsünk" a versenyen! Pl. a lovak szempontjából.

Egy lóra is üljön föl egy ember meg egy emberre is! -:) Emberre egy lovat, hát erről ne is beszéljünk!

Mondjuk,hogy ki vagy mi milyen messzire fut és főleg miért, az egy nagy kérdés.

Az emberen kívül hány olyan futó van, aki a dicsőségért fut?

Elképzeltem egy kísérletet: Hozzunk létre pár lóból álló csapatot! Szoktassuk hozzá őket, hogy egy másik ló után fussanak.

A másik ló mindig egy váltott, friss, kipihent ló legyen egy lovassal és a lovas célirányosan haladjon. Így milyen messzire jutnának egy nap alatt?

Bírná velük a tempót és a távolságot pl. egy maratonfutó?

Jó lenne, ha valaki ezt megcsinálná, mert a felvetés így nyilván teoretikus.
Egészen csodálatos világba kalauzol P Eliott írása. Egy templom által működtetett közösségi kertbe, ahol egészen nagyszerű figurákkal ismerkedhetünk meg. Igazi élmény a poszt, nem is beszélve a fényképekről!..
fhdgy 2021.09.22 11:12:23
@Congeria: "Hosszú távon, ha a sok termés a cél, akkor a földbe ültetés a célszerű, szerintem."

Az én földjeim önmagukban nem alkalmasak áfonyatermesztésre. Ezt sajnos ex katedra ki lehet jelenteni. Az áfonyának 4,2-4,8 PH-jú föld kell. Nekem nincs olyan, ami ne 6,8 vagy afölötti lenne.

Másik oldal: ma divat lett a hidropónia. Ez termőföld nélküli, vízkultúrás növénytermelést jelent. Ha divat, akkor próbáljuk ki!

Az, hogy az áfonyáim vödörben, perlitben vannak és tápoldattal öntözöm, egy sufnimódszerrel megvalósított hidropónia.

Ezt az évet még így csinálom végig, de tavasszal, modernizálok és "automatizálok"! Már most van kettő tartályom, az egyik a föld felszíne alatt, a másik kb. 1,5 m magasan. Most úgy csinálom, hogy vödörrel az alsó tartályból felöntöm a vizet a felsőbe, benne a tápoldattal, és utána egy locsolócső segítségével minden vödörbe engedek ebből. A fölösleg a vödrökön levő túlfolyókon keresztül kifolyik egy gyűjtőcsőbe, aztán vissza az alsó tartályba.

Egy öntözés, így, ezzel a módszerrel kb. fél óra. Ezt a nagy melegben naponta csináltam, amióta hűvösebb van, kettő-három naponta.

Amit még javítani akarok: megvettem már egy szivattyút, egy időkapcsolót, egy folyadékszint érzékelőt, csak még nem kerültek beépítésre.

Tavasztól már úgy fog működni a rendszer, hogy a folyadékszint érzékelő érezve, hogy az alsó tartály egy adott szintig megtelt folyadékkal, akkor indítja a szivattyút és mindaddig működteti, amíg az előírt minimális szint alá nem csökken a folyadékszint az aló tartályban ( ezzel védem a szivattyút, hogy ne menjen tönkre, ha már nincs mit szívatni ).

Ezzel és az időkapcsolóval elérem, hogy a felső tartályban legyen folyadék, amikor szükség van rá.

Ha van folyadék, akkor a felső tartály alján lévő csapon folyik ki a víz, egy öntözőslagon keresztül. Az öntözőslagon a megfelelő helyeken fúrok kis lyukakat, amin keresztül minden vödörbe szépen csöpög a folyadék. Hurrá! Lesz egy csöpögtető rendszerem,

A gép dolgozik, az alkotó pihen! -:)

Ettől kezde csak annyi dolgom van, hogy ellenőrizzem időnként, hogy működik a rendszer, ill. gondoskodjak arról, hogy a "rendszer"-ben legyen elég, megfelelő minőségű tápoldat.

Azt olvastam, hogy hidropóniás módszerrel adott területen kétszer-háromszor is több áfonya termelhető, mint hagyományosan, ha egyáltalán jó lenne a föld az áfonyának.

Szóval a terv megvan, lassacskán, öregesen lépegetek előre.
fhdgy 2021.09.23 14:13:48
@P.Elliot: Egy fejlődő szervezetnek sok alvásra van szüksége! -:)
fhdgy 2021.09.27 10:11:24
@élhetetlen: Olvastam a korrábbit is csak nem reagáltam. Most is későn, mert csütörtöktől távol voltam az internettől, ha nem is műszaki értelemben, hanem egyéb elfoglaltság miatt.
Az elmúlt másfél év sok szempontból állított komoly kihívás elé szinte mindenkit. Azok, akik tudtak alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez, akár még jól is kijöhettek a nem könnyű helyzetből. Szerintünk közéjük tartozik Kisrumpf is, aki Írországban élve tudott felülkerekedni a járvány…..
fhdgy 2021.09.13 09:15:33
@SzZoole: Van valami elképzelésed, hogy hogyan keletkezett a tai?
fhdgy 2021.09.13 09:43:20
@SzZoole: Egy picit hasonlóra gondoltam.

Először is nem értem, hogy miért tói. Tóból annak kéne jönni, hogy tavi. Tavi hal, tavi kagyló, stb.

Nekem az lenne logikus, hogy újfehértavi. Tudom, nem így használják.

Akkor a taviból egy v betű kiesésével lehetne tai.
fhdgy 2021.09.22 10:00:55
@élhetetlen: Könyörgöm, ne hogy visszafogd magad. Minden vélemény jó, ami nem romboló. Ha valamit nem is pont úgy gondolok, akkor is jó párszor előfordult velem, hogy elindult a vezérhangya, a kettőből lett egy harmadik, ami magamtól nem jutott volna eszembe.

Nem vagyok kalandvágyó, csak nem akarok unatkozni. -:)

Különben is, olyan jó elábrándozni, hogy mi minden lehetne jó is. Persze az ábrándozás önmagában nem visz sehova, de ha van utána egy kis cselekvés, akkor mindjárt más.

Miért medvehagyma? Az elképzelésem roppant egyszerű. Van kb. kilenc hektár tölgyesem, ebből hat hektár 70+éves, három hektár 30+ éves. Ez értékes dolog, de nekem így csak holttőke. Eladni nem akarom, nekem az életemben várhatólag egy fillér hasznom nem lesz már belőle. Magyarul, csak van!

Az erdő mellett közvetlenül van egy öt hektáros bozótosom. Abban van néhány medvehagyma. A természet ültette, nevelte, gondozta. Tehát a terület jó lehet medvehagymának.

Ha a kilenc hektárban megfelelően elszaporodna a medvehagyma ( persze, ehhez évek kellenek ), akkor már lehet, hogy nem is holttőke lenne az erdő.

Kutakodtam a neten. Egy hektár évi 250 kg. medvehagymát tud adni. Egy kiló durván négyezer forint. Ez durván egy milla. Kilenc hektár kilenc milla.

Azon kívül, hogy elraknék pár száz medvehagyma gumót, ezzel megadva az indító lökést a természetnek, a továbbiakban én nem karok vele dolgozni.

Dolgozzon a természet! Miért én dolgozzak, ha dolgozhat más is???

Akkor miért csinálom, mi a hasznom?

Ha van egy ekkora terület, amiről több millió forintot lehet hasznosítani, akkor reményeim szerint arra bérlőt is lehet találni.

Én, mint tulajdonos, engedélyezhetem, megtilthatom, hogy ott valaki medvehagymát szedjen.

Ha pl. kapnék évi csak egy-két százezret, már megérte.

A medve hagyma önmagától is szaporodik. Nem tartom irreálisnak, hogy 10-15 év alatt ( amit én nem biztos, hogy megélek ) úgy elszaporodna, hogy mai árakon az egymillió sem lenne irreális bérleti díj.

Néztem a neten, 500 db. medvehagymát tízezer forintért lehet kapni. Költsek még tízezret az elültetésére!

Ennyit megér egy biztató kísérlet, nem?

Ez lesz a Halesz. Ha jó lesz, akkor jó lesz, ha nem lesz jó, akkor úgy is jó lesz!
Noha sokáig kérdéses volt (és még így sem lett egyszerű), de azért idén nyáron csak sikerült Susanéknak ellátogatni Magyarországra. És megérte, mert nagyon kellemes emlékekkel gazdagodtak és még az is kiderült, hogy (mint írja), „amikor már nem „lebegünk” két világ között, amikor már el tudjuk…..
fhdgy 2021.09.18 22:28:03
@P.Elliot: Ha szereted a gazdasági gépeket, akkor mesélek most neked. Nem sokára lesz pont egy éve, hogy történt.

Ugye van egy viszonylag nagy szántó, amit bérbe adok. Tavaly azon a földön kukorica volt. Éppen vágták a kukoricát, amikor arra jártam.

Jó nagy "Adjon Isten jó napot, jó munkát!" köszöntéssel köszöntöttem a traktorost, aki éppen várakozott. "Adjon Isten magának is!" volt a válasz.

Innét már könnyű beszélgetni!!!

A vége az lett, hogy beülhettem a traktoros mellé és úgy beszélgettünk tovább. Három kombájn vágta a kukoricát, volt, amelyik 8, volt amelyik 10, de a harmadik 12 sor kukoricát vágott egyszerre. A haladási sebesség kb. egy gyalogos sebessége.

A traktor ment a kombájn mellett. GPS irányította a kombájnt is, meg a traktort is. A traktor automatikusan párhuzmosan ment a kombájnnal, meghatározott távolságban és azonos sebességgel. Így a kombájnból a kukorica a csövön pont a traktor pótkocsijába ömlött. Micsoda csapatmunka!

No, ez már technika!
fhdgy 2021.09.18 23:19:52
@élhetetlen: Elvileg kettő ateista is okozhat "vallásháborút"!

Ha egymással vitatkoznak és közben erősen támadják a hívőket.

Nekem megvan a hitem, de nem támadok senki mást.

Hit, az maradjon hit, utána legyünk emberek!

Nem gonoszak, jók!
fhdgy 2021.09.19 09:25:58
@élhetetlen: "Kettő ateista is okozhat ..."

Írtam én, hogy Te lennél az egyik?

Nem! Kettő ateista!
Méltányosság Nyugattá válni 2021.09.06 09:51:19
Valerie Bunce-nak van egy nagyon elgondolkodtató mondata Kelet- és Nyugat-Európa kölcsönhatásáról. Ha az általa felvetettek alapján nézzük a történelmet, az új oldalát mutatja. És a jelen? ..
fhdgy 2021.09.10 12:35:45
@maradok tisztelettel....: Én nem sértegettelek, Te miért sértegetsz? Sehol sem írtam olyat, hogy a németek felsőbb rendűek.

Tényleg nem ártana egy kicsit körülnézned a világban.

Egy kicsit azon is el kellene gondolkodnod, hogy mit is jelent az a szó, hogy gyarmat.

Hogy egyes országok gazdaságilag, politikailag erősebbek, befolyásosabbak, ez igaz. Hogy visznek ki hasznot az országból? Ez is igaz.

Csak rajtad múlik, hogy csinálj egy olyan vállalkozást, Németországban működtetve, hogy többszörös hasznot hozhatsz ki onnét, mint a magyarországi autógyárak összesen.

Fizess többet a német alkalmazottjaidnak, mint az ottani cégek!

Ha sikeres leszel, akkor te leszel Németország gyarmatosítója?!
fhdgy 2021.09.10 19:00:22
@maradok tisztelettel....: Én voltam olyan országban, dolgozni, ami már nem gyarmat, de a gyarmati örökségtől még mindig nem tudott megszabadulni. Ott még ma is tökéletesen látszik, hogy mitől gyarmat a gyarmat.

Ha Mo.-ot gyarmatként éled meg, akkor nem tudod, hogy mitől, hogyan gyarmat a gyarmat.
fhdgy 2021.09.10 19:57:42
@maradok tisztelettel....: Jó, boldogok a lelki szegények!

Ugye, ezt nem egy libárnyák mondta???
Magyarországon kezdődik az iskola, így aztán Vera posztja éppen időszerű. Történetének (ezúttal szó szerinti) hőse saját lánya, aki sok határátkelő gyerekhez hasonlóan kemény helyzetben találta magát, amikor kisgyerekként nyelvtudás nélkül a családdal kikerült Hollandiába. A nehéz kezdetek mára már…..
Vajon ért-e két nyelven egy határátkelő kutyája? És miért a Fly névre hallgat? Egyebek mellett ezekre a kérdésekre is választ kapunk Steve rendhagyó írásából, amihez képeket is csatolt...
fhdgy 2021.09.01 09:58:27
@bpetya75: Nagyon köszönöm a hozzászólásodat. Most el kell mennem, de jövök vissza és reagálni fogok, remélem jó értelemben.

Egyébként gondoltam rád, amikor ezt a hozzászólást írtam, " ha ezt Petya olvasná"! Szerencsére olvastad!
fhdgy 2021.09.01 12:38:47
@bpetya75: Most értem vissza! Vettem hat zabszalmabálát, most hozták meg, azt kellett rendeznem.

Nem szabad a lovak közé dobni a gyeplőt, írtad, igaz, a legegyszerűbb módja az lett volna, ha nem adják el annak idején az erdőket. Annak idején, amikor a jegyző, aki osztálytársam volt, kérdezte, hogy erdőt nem akarunk-e venni. Mondtam neki, hogy kárpótlási jegyünk van ugyan, de nekem nincs arra pénzem, hogy a fákat is megvegyem. Az benne van az árban, mondta ő.

Ilyen hülye az állam? Igen, mondta ő. Jó, akkor én sem akarok ebből kimaradni. Így lett erdő. Kb. kilenc hektár tölgyest vettünk összesen 113 ezer forintnyi kárpótlási jegyért. Ebből kb. hat hektár ma már kb. 70 éves, három hektár meg 35-40 éves.

Amikor Gáborral terveztük a termelést 2016-ban, én azt mondtam neki, hogy nem hiszek, mennyországban, pokolban, de ha apám felülről nézne le, akkor úgy termeljen, hogy apám mondhassa azt, hogy látom fiam, nem vagy gazember. Apám erdész volt és én közvetlenül emellett az erdő mellett, erdészházban laktam a szüleimmel, kis gyerekként.

Tehát nem vagyok az erdő ellensége. Másik oldalról meg hol van a magántulajdon szentsége? Ami a tiéd az az enyém, ami az enyém, ahhoz semmi közöd? Volt a szocializmusban.

Közösségi érdek? Az nem lenne-e az, hogy egy bozótos területből művelt területet csináljak, ha nem is erdőt, de pl. dióst ( nem fekete dió ), mogyoróst, törökmogyoróst?

Ma-holnap átlépek a 70.-be. Ha ezt a területet pl. tölggyel vagy fekete dióval ültettetném el, még az is lehet, hogy hüsselni sem tudnék alatta, nem hogy melegedni tőle.

Most ennyi jutott hirtelen eszembe.
fhdgy 2021.09.01 15:19:41
@bpetya75: Most önellentmondásba fogok keveredni! Előre mondom.

Magyarországon az erdei fák királyának a tölgyet tartom. Az éger is fa, ha nem is az utolsó a rangsoromban, de eléggé a végén kullog.

Erre mi történik a kis lelkemben? Az erdész azt mondja, hogy a tölgy vetés nagyon szép, gyönyörű. Én meg csak csenevész, nem is tudom miket látok. Pedig nem tegnap volt a vetés.

Az éger ugyanakkor lett ültetve, szememet gyönyörködteti. Hol az igazság?

"A saját autóddal sem száguldozhatsz akármennyivel", de, csak el kell vele menni Németországban, ott az autópályákon, kivételektől eltekintve, amennyi a csövön kifér. Az autót elvihetem, az erdőm meg ragaszkodó típus. -:) Korábban Google Earth-ön megnéztem, a birtokom kerülete 4,8-5 km. Milyen jó kis pályát lehetne ott építeni? -:) ( ezeket ne vedd komolyan, teljesen komolyan biztosan ne )

Akkor én közösségi érdekből akarhatok egy szép öt hektáros ligeterdőt vagy parkerdőt??? Gyönyörű kecskékkel, akiket betegséggel küzdő gyerekek, idősek, a lelki gyógyulásuk elősegítésére ingyen és bérmentve simogathatnak? Ez sem teljesen komoly, de lehet, hogy mégis az! -:)

Az erdőhöz, mint külön műfajhoz. Maradjunk a diófa példájánál, de csak a példa kedvéért!

A diófát sem magának ülteti az ember, inkább az unokáinak. Ennek ellenére lehetne hozzám kegyes az élet, mert pár év után már lehet rajta párszem dió, ha pedig elég sokat ültettem, akkor összejönne egy diós tésztára való. Nekem ez egy elégedettség lenne, biztos jobba ízlene, mintha a tecsóban vett dupla annyi dióval hinteném meg. -:)

Apropó, tölgyre hány éves korától lehet vágási engedély kapni? Kötelező-e adott esetben a tarvágás vagy szabad kíméletesen is?
Egy család történetét, vívódásait dolgozza fel az a könyv, melyet Beatrix írt határátkelésükről és amely szándékai szerint segítséget nyújthat azoknak is, akik még csak tervezgetik a külföldi létet. A szerzőt Luca és Márti kérdezte a könyvről és tapasztalataikról...
fhdgy 2021.08.24 22:22:59
@kék madár: Hogy mi a súlyosabb? Nem tudhatom.

Csak azt tudom, hogy mondtam olyat, hogy még nem követtem el, de el fogom követni!

Igazat mondani nehéz. Volt, hogy rá kérdezett az exem, hogy együtt aludtatok?

Vettem egy nagy levegőt és azt mondtam, hogy igen!
fhdgy 2021.08.25 08:08:34
@Congeria: Ügyvéd?

Pár szót írtam itt az egyik hozzászólásomban Gutenbergről.

Ő egy ügyvéddel közösen alapított egy vállalkozást a nyomtatásra. Egyszer csak sok lett a munka, így fel kellett venni egy segédet.

Aztán az ügyvéd rájött, hogy neki már nincs szüksége Gutenbergre, ki is túrta a cégből.

Egy másik történet:

Késő este kopognak ketten a mennyország kapuján. Egy pap, meg egy ügyvéd.

Mondja Péter, hogy már késő van, elszállásolunk benneteket, majd holnap megbeszéljük a dolgokat.

Másnap a pap felháborodottan reklamál, hogy ő, aki egész életében az urat szolgálta, egy turista szálláson kapott helyet, az ügyvéd meg egy öt csillagos szállodában.

Nem úgy van az édes fiam! Mondja Péter. Nézz körül, itt rengeteg pap van, de itt az első, egyetlen ügyvéd csak ő.
fhdgy 2021.08.26 19:04:06
@Golf2: Nem az első eset, hogy ilyenről olvasok.
Azt ígértük, hogy ha érkezik poszt, akkor azt kitesszük - azt azért nem gondoltuk volna, hogy ez ilyen gyorsan meg is történik, pedig így lett. Aki küldte (a képekkel együtt) Virág, aki másfél éve kezdte olvasni a blogot, ha jól értjük, akkor nagyjából az elejétől, ami szép teljesítmény (és persze…..
fhdgy 2021.08.19 11:16:27
@SzZoole: Meg van egy regénye is, amiben a Hegyalja úti felüljárón kinyírnak egy "nagy" embert.
fhdgy 2021.08.19 19:53:06
@Csodabogár: Ott a Fenyő gyilkosság volt.

A regény fikció.
fhdgy 2021.08.21 00:21:49
@VirágHessen: Elég idős vagyok már ( bár itt Csodabogár a rangidős ), így engedj meg egy jótanácsot:

Ne csak azt nézd, hogy mit mondanak, azt is, hogy ki!

Bolond lyukból bolond szél fúj.

Különben is, boka alatti emberekkel ( ,akik a bokáid sem érnek fel ) ne foglalkozz.

Ismétlem önmagam: jó volt posztod! Nekem tetszett.

Ha Németország, akkor eleve nem lehet rossz!

Jól is írtad meg! Akinek nem tetszik, magára vessen!
Napra pontosan tíz évvel ezelőtt, 2011. augusztus 16-án indult útjára a Határátkelő. Belegondolni is őrület, mennyi minden változott ez alatt az egy évtized alatt mindannyiunk életében, miközben egy dolog biztos volt – reggel ott lesz a friss poszt. Van tehát mit ünnepelni, ám az örömbe kis könny is…..
fhdgy 2021.08.18 22:55:17
@kék madár: Igen, volt, hogy én is kommenteltem máshova, de azok jöttek. mentek. A fix pont ez volt és szeretném, ha ez is maradna!!!

Nem mindenben értünk egyet? Nem baj! A lényeg, hogy emberek maradtunk, köszönet HÁ-nak is, aki erős kézzel rendet tartott és remélem, hogy fog is.

Rend a lelke mindennek!

Én is áldozatul estem? Ez sem baj! Mindenki hibázik. Én is.

Rendre lettem utasítva? Igen. Nem baj. Tanultam belőle!

Tartsunk össze!!!
fhdgy 2021.08.18 23:18:32
@kék madár: @London2009: Nem a mennyiség számít! Írhatsz száz hozzászólást valahova, de mi van, ha az egy számít igazából???

@kék madár: ez a blog tényleg régen nem a határátkelésről szól.

Ez a blog rólunk szól, akik határátkelő voltunk vagy vagyunk vagy leszünk vagy szeretnénk lenni.

Sokszor én bennünket vád ,volt vagy most is határátkelőket, hogy mit pofázunk bele, miért pofázunk bele?

Hát azért b+, mert mi már látjuk/láttuk a másik oldalt is!

Nem értik, hogy mi nem rombolni akarunk, csak egy szebb, jobb világot szeretnénk! Sokaknak, sajnos, ez magas!
fhdgy 2021.08.19 08:03:54
@dikusz.: Gondoltam már rá. Sőt el is határoztam, hogy írok.

Egyet még 2018-ban gondoltam ki. Jó, mindig mondtam, hogy holnap. Hogy elszaladt az idő! A címe is megvolt: Hosszú volt az út hazáig.

Egy másiknak is megvan már a címe: Megnyugodtam vagy csak beletörődtem?

Persze, bizonytalan vagyok. Annyi mindent leírtam a hozzászólásaimban, hogy igazán újat nem tudok mondani. Max. annyi lenne az értelme, hogy összeszedve lenne olvasható.