Regisztráció Blogot indítok
Adatok
tsík

0 bejegyzést írt és 108 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Meglehetősen aktuális a mai poszt témája, ha figyelembe vesszük a magyar felsőoktatás körül az elmúlt hetekben végletekig kiélesedett mizériát. Viktor személyes tapasztalat nyomán mutat be egy olyan rendszert, amely olcsónak nehezen lenne nevezhető, de Magyarországon talán…..
Elveszik a munkát. Biztosan bűnözők. Cionista összeesküvés áll mögöttük. Ismerős? Pedig ezek nem valamelyik kommentcunamiból vett idézetek, hanem az angolok egy része reagál így az országukat elöntő külföldiekre. Érdekes gondolatok Lászlótól. (Az írás alapjául szolgáló…..
Ma visszatérünk Finnországba, talán emlékeztek még Zsizsi előző posztjára (nem volt olyan régen...). Ma kicsit bepillantunk a mindennapokba, a közlekedésbe, a papírok beszerzésébe és kiderül, hogy északon mindenki sokkal egyenlőbb (vagy annak akar látszani), mint…..
tsík 2012.12.14 13:51:43
@hogyne,persze,igazad van!: mi a baj a tehenekkel? Teljesen jó fejek. Oké, a kolompolást néha túlzásba viszik. De az semmi a nyamvadt templomi harangozáshoz képest :D

Tessék, igazi tehenes svájci reklám. cukiság alert!
youtu.be/4ZwhMsxW17o
tsík 2012.12.14 14:03:32
@hogyne,persze,igazad van!: hát ha most az Oktogonon laksz, és mindennap romkocsmákba, színházba meg plázázni jársz, akkor az lehet, hogy hiányozni fog. A természet szépsége meg nem változik...
tsík 2012.12.14 14:16:21
@hogyne,persze,igazad van!: akkor most kapaszkodj meg, ez NEM a svíccerdűccs - ez az, amikor a svájci a legjobb képessége szerint hochdeutschot beszél...
Mostanában megszaporodtak az írországi posztok, a mai is onnan, egészen pontosan Shannonból érkezett és amennyire meg tudom ítélni, egész reális képet fest. Vagy ha nem, majd ti megcáfoltok. „Ugyan született már néhány írás Írországról, de mivel friss tapasztalataimat…..
tsík 2012.12.13 16:45:34
@bokember: én is kíváncsi lennék, hogy akik állandóan sírnak a "kultúra hiánya" miatt, azok otthon vajon folyton a Mai Manóba meg a Müpába meg a Tháliába jártak, vagy mit is hiányolnak pontosan? Mert mind Lady Gaga, mind Cecilia Bartoli százszor gyakrabban jelenik meg Nyugat-Európai fővárosokban, mint Budapesten, és akkor tényleg még ilyen Kanizsa meg Fót meg ilyen helyekről nem is szótunk

mert ha az edvin marton-féle "art on ice" meg az irigy hónaljmirigy-buli hiányzik, az szerintem nem kultúra (bár külföldön is van ilyen dögivel)
tsík 2012.12.13 18:51:14
@A csótány is ember: már bocs, de pont a két végletet próbáltam érzékeltetni...
tsík 2012.12.13 18:51:49
@maxval, a gondolkodni próbáló birca: jó, de akkor ne az országot szidja, hogy nincs kultúra...
Akadt már egy pár viharos au pair történet itt a blogon, ezért is örültem meg Klaudia írásának, aki személyes tapasztalatból kiindulva próbálta meg (szerintem sikerrel) felvázolni ennek a nagyon különleges és sok potenciális feszültségforrást magában foglaló munkának a…..
tsík 2012.12.12 00:16:05
@hogyne,persze,igazad van!:nekem elsőre marha magasnak tűnik a bruttó 6000 frankos fizetés "kétkezi" munkára, de mondjuk totál nem vagyok képben a hotelszakmával.
www.lohncheck.ch/lohn/gastgewerbe/Servicefachangestellter/geschlecht

na nagyjából 4700-4900 nettó fizut jelent ez majd neked. ezen kívül csak a betegbiztosítást kell fizesd, ami olyan 250-ből megúszható (sőt kevesebb is, ha baromi magas önrészt bevállalsz - de az kockázat). ja meg ha lesz saját tévéd (rádiód), akkor az elképesztően pofátlan összegű tévéadót is. de ha a hotelban laksz, ez a tétel nincs.
és sok sikert.
tsík 2012.12.13 00:19:49
@hogyne,persze,igazad van!: egy képzett cukrász egész más, én valamiféle szobalányos-takarítós munkát vizionáltam

mint említettem, nem vagyok nagyon képben, de egy cukrászt már úgy képzelek, aki képes egy desszerttányért megalkotni és ennek a minőségét fenntartani... amit én is bőven 6000 frankkal (ha nem többel) jutalmaznék, tehát ez tök oké

én a helyedben nem csak a pénz miatt vállalnám a munkát, hanem mert amilyen válságban van a hazai gasztronómia (azaz ahogy náncsi néni elválik széll tamástól), ott az önéletrajzban és a munkatapasztalatban még a svájci hegyi szálló is tanítómester, és remek tapasztalat lehet. de ezt neked kell tudni...
tsík 2012.12.13 00:27:29
@Kellemes Zérókomponista: a pofátlan összeg a kéthavonta 77 CHF

azóta egyébként revidáltam a nézeteim, amióta Swisscom Vivo Casa csomagom van, és állami pénzen 2 kiváló jazzadót, és 3 komolyzenei adót hallgathatok eszméletlen minőségben.

eltartott egy darabig, míg az összefüggést felfedeztem, de a "rétegzenémet" nyilvánvalóam a Billag fedezi. A sírjak vagy nevessek játszmában részemről a nevetős vagyok :)
Nem igaz, hogy Magyarországról nem lehet sok mindent elintézni, az sem, hogy ne lehetne rendesen angolul megtanulni – írja mai posztunk szerzője, Kriszti, aki Dublinban végzett el egy főiskolát és találta meg a helyét. Ami még ennél is fontosabb: levetkőzte az otthonról magával…..
tsík 2012.12.10 15:18:36
@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Ó, az be szép is lenne, ha ez igaz lenne.
tsík 2012.12.10 15:47:29
@maxval, a gondolkodni próbáló birca: megértettem az állítást, köszönöm, csak nem értek egyet vele. a suksükölő, "inekciózó", az autót lükvercbe tevő, "úgy innák valamit"-ozó vonal véleményem szerint ámbár érthetően, de nagyon is tökéletlenül beszéli önnön anyanyelvét. magyarán én nem értek egyet azal az iskolával, miszerint minden, ami élő ember száján spontán kicsúszik, az már attól helyes, hogy kimondtuk. a kibeszélésből kimaradtam, de majd visszakeresem, ha megtalálom.
Amennyiben van olyan története, amit szívesen megosztana másokkal is, esetleg furcsa, megdöbbentő interjúban vagy munkahelyi szituációban volt része, akkor írja meg nekünk a munkahelyiterror@gmail.com címre! Ha munkajogi segítségre szorul, írjon a munkahelyiterrorjog@gmail.com…..
Teljesen kizárt, hogy december 6-án ne Finnországba vezessen az utunk (ezúton is üdvözlöm Joulupukkit, remélem, mindenkinek hozott valamit – nekem virgácsot hozott, amiért annyira elmaradtam a levelek megválaszolásával, de megfogadtam, hogy mihamarabb utolérem magam), úgyhogy ma…..
tsík 2012.12.06 16:15:21
@Babette_: én magamban tantónéninek hívom :D
tsík 2012.12.06 16:23:23
@Babette_: A műfajban az "Az édesvölgyi suli szerelmes ikrei" című opus-sorozat verte ki nálam a biztosítékot: ahhoz képest a Romana az Ulysses banyek...
Előre szólok, hogy ma Magyarországon maradunk (tehát aki részletes országleírást vár, az csalódni fog és várnia kell holnapig – csak hogy megelőzzem az ilyen típusú kommenteket), de időről időre fontosnak tartom, hogy a határátkelők motivációjáról is szó essék.…..
tsík 2012.12.03 15:46:03
@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Én nem tudom, te mennyit éltél budapesten albérletben.. de én 18-tól 32 éves koromig. SOHA semmilyen problémám nem volt (laktam kertesben Budán, a Keletinél, a belvárosban, a Ferencvárosban, soha nem volt problémánk, nem járkált be a főbérlő, nem voltak viták, mindig meg tudtunk egyezni, ha valamelyikünk fel akart mondani).

E a nagyon huhogott albérleti kultúra ez az én 15 évnyi tapasztalatom alapján pont a sajátban lakó hitelesek fejében hasonlít valami sötét barlanghoz, amiben csak a mumusok laknak, meg számkivetettek :D

Annyi igaz, hogy kell némi emberismeret. Nem a legszebb-legoccsóbb lakást kell kivevnni, hanem ahol szimpatikus, kultúrált tulaj van, akivel egyből szót értesz. Ahogy a lakás- és autóvásárlásnál is, itt is, akit nem a kapzsiság és a "legjobbat de a legoccsóban"-elv vezérel, az nagyonis elégedett boltot csinálhat (kölcsönösen elégedettet), akár hosszútávon is.

Szóval én sose éreztem magam számkivettettnek attól, hogy nem kell lakógyűlésre járnom meg hasonlók. :)
tsík 2012.12.03 15:54:48
@osze: a stílusod miatt majdnem nem válaszoltam, de tessék:

1. attól nem lesz igazad, hogy a másikat alpári módon szólítod meg

2. ismerjük ezt az érvelést, de ismétlem, a, a probléma ott van, hogy momentán alacsony devizaárfolyamra alapozni 25 évnyi törlesztést, FŐLEG, ha gyerekeid vannak, baromi nagy felelőtlenségre és pénzügyi analfebetizmusra vall
és ha nem vagyok gazdag, akkor nem fektetem be - a még meg sem levő (!) pénzemet - a családom jövőjét kockáztatva

3. a svájci összehasonlítást pont nem értetted meg. ponthogy csilliókkal többet kereső emberek is tömegközlekedéssel járnak.

ha a kétéves gyereknek épp toxikus rohama van, akkor lehet hozzá mentőt hívni, de szerintem az, hogy a gyerek négyhavonta megfázik, és 38.2-je van, az nem indokolja az autó fenntartását.

Nahát, ez nem Svájc? Miket nem mondasz! Nem tudom, feltűnt-e, ez egy olyan blog, ahol a külföldöt hasonlítgatjuk Magyarországgal... az ilyen felszólító módra, hogy ki mit ne hasonlítson mivel szerintem éppen itt nincs szükség.
;)
tsík 2012.12.03 16:03:56
@Th's child: kell a dramatizálás meg a csúsztatás, mert sajnos puszta észérvekkel mindjárt oda a nagy igazság
a poszt is erről szól tulajdonképen, helyesel is az írója.

:)
Határátkelő Svájci horrorsztori 2012.11.30 06:58:00
Mint a címből is kiderül, nem lesz egy vidám poszt a mai, de nem árt, ha a külföldi munkavállalás árnyoldalait is látja, akit ez érdekel. Szerzője, Nyauka Vauka egy svájci au pair munkát vállalt be, és (talán nem meglepő a felvezetés után) ma már nagyon bánja. Hogy miért, az…..
tsík 2012.11.30 14:27:39
@GrandMasterB: az olyan garzonok iszonyú pukik általában. az olcsó kaják meg gyakran nem olyan színvonalúak, mint a drégébbak, ez különösen igaz a friss dolgokra (zöldség, gyümölcs). valamint aki éjszaka dolgozik, és reggel hatra ájul haza aludni, az nem biztos, hogy annyira végig tudja járni a boltokat, hogy mi akciós meg mi nem. szóval szerintem *igény* kérdése is sok minden:, megéri-e nekem az olcsóbb lakást az, hogy régi linóleumon meg varia bútorok között lakom, meg 70-es évekbeli csempe van a fürdőben, fontos-e nekem a minőségi étel, vagy fontosabb, hogy félretegyek x frankot.. ezek ilyen döntések fejben, szerintem nem ilyen fekete-fehér a dolog, pl én a homegate-en rengeteg olyan lakást látok, amit semmi pénzért nem vállalnék be, pedig előbb-utóbb azokban is lakik majd valaki.
szval szerintem nem ilyen fekete-fehér a dolog, hogy meg lehet csinálni, és tök egyszerű, és kész.
tsík 2012.11.30 15:16:04
@GrandMasterB: nekem viszont fontos, hogy szebb körülmények között éljek most, minthogy aranyból legyen a koporsóm, miután ötven évig néztem a zöld virágos csempét :D úgyhogy valóban mások az egyéni elvárások.

étel dolgában meg szimplán nem értünk egyet. a minőségi francia érlelt marha mindig is drágább volt és lesz, és minden valódi minőségi élelmiszer, amit nem nagytételben fóliasátrakban növekedett, meg állatok, amit nem zsúfolt sötétségben tartottak, meg haltáppal etetttek, az finomabb ÉS sokkal drágább lesz, mondjuk az emberek elég nagy százaléka még csak meg se érzi az ízén, de ez mondjuk a vagdalthúsos-aranyfácán cukros paradicsomos "bolonyai spagetti" menzán felnőtt nemzedék esetében annyira nem csoda.
és a lidlben meg a coopban vett zöldség között szokszor muzsikálni lehetne a különbséget, vagy pl a denverben vett avokádót érlelheted egy hétig a radiátoron, akkor is totál tré lesz. aki persze két darab hagyma között annyi különbséget lát, hogy az egyik 1.20 a másik 1.60, annak persze mindegy.
tsík 2012.11.30 15:45:53
@GrandMasterB: én meg nem akarok ugyanott lakni a híres és mindenek fölött istenített "sajátban", a hitelből - hanem remélem, hogy ott fogok lakni mindig, ahova a munkám/utazásom/kedvem szólít, és semeddig nem nézem a virágos csempét.

az érlelt marha sokkal finomabb (tudod, vörös húsok), erről beszéltem, nem az egészségről, úgy látom, nehezen volt értelmezhető. és igen, én NEM menzán nőttem föl, és a coop-os holmik sokkal jobbak

de nem baj, otthon majd lesz trapista, az is sokkal jobb, mint a gruyere, nemigaze. és mennyivel olcsóbb!
Valamelyik nap egy kommentben azt írta valaki, hogy a blogon állandóan csak mérnökök és irodai munkát végzők írnak. Bár ez szerintem eddig sem volt igaz, a mai posztot akkor kifejezetten azoknak ajánlom, akik szívesen elhelyezkednének a németországi vendéglátóiparban. Mai…..
Határátkelő Ti mit tennétek? 2012.11.25 06:49:00
Most ott tartok, hogy nem tudom, mit csináljak. Maradjunk itthon, és várjuk, hogy egyszer majd fellendül az ország, és éljek meg valahogy, vagy legyek újra alkalmazott valahol külföldön? „A keserű előzmények 18 éves koromban megismerkedtem ex-párommal, akinek szimplán egy…..
Ha már tegnap Svédországban jártunk, ma maradunk a környéken, egészen pontosan Finnországban és szétnézünk kicsit, mi hogyan is működik. Kalauzunk Lore, aki rengeteg hasznos információval szolgál mindazoknak, akik azt vették a fejükbe, hogy ebben az északi országban szeretnének…..
tsík 2012.11.24 14:25:48
@hagyma: "A-t *nem elégíti ki* X, Y és Z" != "A nem csinálja X, Y-t és Z-t".
(bölcsészeknek != az a nemegyenlő)
tsík 2012.11.24 14:34:43
@hagyma: lehet, hogy meglep, de a műszaki és természettudományos területen dolgozó értelmiség is olvas Villont, esetleg lenéz a korong-pingpong-kilincs nevű hetedik kerületi műintézményekbe olykor. szerintem az értelmiségfikázás tipikusan a mónikasós-sarki borozós tempó, nem érdemes erőltetni.
tsík 2012.11.24 14:48:13
@hagyma: nem értem, miért erény lenézni azt, aki esetleg költészetet olvas, sörözni jár a belvárosba a barátaival, netán a "szomorú szamurájnál" kettő fokkal komplexebb hangszeres zenét hallgat. mi ebben a jó? ismertél már bölcsészeket? van mit röhögni rajtuk, de azért százszor inkább, mint hol-a-fa-főnök alki melós, aki mulatóst nyom meg odacsinál a kerítésed tövébe, nem? vagy ha neked igen, hát ízlések és pofonok.
amúgy 17 évesen én is kispált hallgattam. útkeresésnek hívják. és szerintem jó, ha a fiatalok csinálják. de persze lenézni egyszerűbb...
Megkezdődött a párbaj-szakasza a Tv2 tehetségkutatójának, oppardon, énekversenyének, az, amiben a mesterek saját kutyájuk kölykét kénytelenek kitenni kartondobozban az út mellé, hiszen 12 énekesüket párokba rendezik, majd adnak nekik egy nótát, és a duett végén egyiküket…..
tsík 2012.11.24 14:38:55
@kamasuka: nemtom, hogy a "szakmai okés" az mit jelent, jól tud rajzolni? de amit csinál az cirkuszi, bazári, számomra nem a jó értelemben vett merész, hanem az ihlet mintha a józsefvárosi piacról jönne, és nem a The Sartorialist blogról, és engem ez feszélyez, amikor a kreációit látom, de aztán ki tudja, lehet, hogy erre van a nagyobb piac (ld kereskedelmi televízió). egy csomó cucca olyan, mint a gyerekhányás halloweenkor, csillog meg színes, mint az állat, mégis taszító, na.
de ez csak az én véleményem, nyilván de gustibus non est disputandum.
A tegnapi (többféle értelemben is) forró poszt után ma hűvösebbre vesszük az irányt és egészen Svédországig szaladunk. Kiderül, tényleg olyan magasak-e a svéd adók; hogyan jöhet össze egy évben 61 nap szabadság (háromszor adtam össze és annyi...); és az is, mi a…..
Nem is olyan régen, a múlt héten volt egy poszt, melyben egy apa búcsúzott külföldre költöző lányától. Akkor az otthon maradó szülő szempontjából láttuk a történetet. Az a levél elég nagy visszhangot keltett, többek között Lászlót is írásra késztette. Ő a másik…..
Határátkelő Magyar vagyok itt is 2012.11.13 06:54:00
Jó régen jártunk már Lengyelországban, úgyhogy itt az ideje, hogy Varsó felé vegyük az irányt. Már csak azért is, mert (mint Lengyelmagyar írásából kiderül) a lengyelek nem kapkodják el az életet, amit Pató Pál úrhoz méltó tempóban élnek. „Miért Lengyelország? Mert…..
tsík 2012.11.13 16:12:19
@Az Béla:
"Ahogy kulfoldi ismersom is fogalmazott a magyar nokrol:itt mind vagy kover vagy barbie baba a legvulgarisabb prositutaltnak oltozve."

Avagy az egyik idelátogató angol spanom szerint: "szépek, persze, szépek a magyar lányok, csak az öltözködésük ne lenne félúton a k*va és a bohóc között..."
Kalandvágyból indult neki mai szerzőnk, Péter és párja, először Írországnak, majd Angliának. Kalandból ki is jutott nekik, miközben rájöttek, hogy az írek szimpatikusan nacionalisták, és nem nagyon van bürokrácia, míg az angolokról néha leszakad az álarc. „Nagy…..
tsík 2012.11.07 17:29:07
@hagyma: "hat nem tudom angliaban hogyan van, de pl. itt ha valaki ugyeskedik, bizony akar 100-200 dollar minuszba si elmehet a bankjanal"

nekem egyszer itt svájcban sikerült egy 0-át elütni az automatánál, és a bank simán engedte a maestro kártyás folyószámlámat (nem hitelkártya!) elmenni 4000 CHF mínuszba... egy levelet nem küldtek, meg se nyikkantak. a következő fizuval ismét pozitív volt a balansz

azt mondjuk nem merném kipróbálni, mibe kerülne, ha 30 napon túlszaladna a téma.
Folytatódik az előző posztban megismert Juli története, ezúttal a németországinál kevésbé pozitív dániai tapasztalatokkal. Oda is au pairként ment, de az ígéretes kezdés után hirtelen sok minden megváltozott. „A főiskola elvégzése után Dániában kötöttem ki egy…..
A mai poszt szerzője kis túlzással bejárta a fél világot, jelenleg egy dél-afrikai építkezésen dolgozik. Még 5 évet húzna le külföldön, hogy megteremtse leendő családjának az anyagi biztonságot. Most szóljatok hozzá! :) „Én sokakkal ellentétben kifejezetten a pénz miatt…..
Határátkelő Merre tovább? 2012.10.12 05:50:33
A mai történet némileg kapcsolódik a tegnapihoz, amennyiben ismét egy egyetemről induló történetet olvashatunk, ám Attila sztorija teljesen más fordulatot vesz. „Az én történetem 2010-ben kezdődött, amikor is Erasmussal kijutottam fél évre Írországba, Limerick városába.…..
Írországból érkezett a mai történet, melyet hétköznapinak semmiképpen sem neveznék. Szerzője, drk nagyon jó állásajánlatra költözött ki, és még helyi viszonyok között is kifejezetten jól él. Pedig nagyon mélyről indult. Tanulságos történet, még tanulságosabb…..
tsík 2012.10.04 10:30:03
@Nyulz of the World: pedig én telkó szektorban kezdőként kaptam 530-at nettó olyan 2005-ben, ez három-négy év múlva már 800 körül volt. Szerintem a graphisoft és ilyesmi rossz példa, mert magyar. Akik ilyen 8-900-as nagyságrendről beszélünk, mind multinál voltunk. Nem irreális ez.
tsík 2012.10.04 12:19:02
@Nyulz of the World: a magyar-amerikai "startup" és egy komoly múlttal rendelkező színtiszta amcsi nem ugyanaz, de úgy látom, komoly gondok vannak a szövegértéssel.
:)

egyébként az, hogy valaki megcáfol, valamint hogy te nem kerestél annyit, nem indok arra, hogy agresszív stílusban reagálj, másrészt hogy másoknak ne lehetnének más tapasztalatai, mint neked. én se sz..tam a spanyolviaszkot, de nem is írom le, hogy "más nem kereshet xy, az lehetetlen, mert én nem annyit kerestem."
Talán furcsa ilyet írni egy blogposzt előtt, de igazi fejlődéstörténetet olvashattok ma. Bevallom, nekem nagyon tetszett az írás, mert nagyra becsülöm, ha valaki képes tanulni a kudarcaiból és más emberré válni általuk. Miként ez Annával is történt. TROLLFIGYELŐ: Trollt…..