Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Stacey

0 bejegyzést írt és 31 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ha létezik olyan, hogy impresszionista poszt, akkor a mai minden bizonnyal az. Zsolt már jó néhány országot megjárt Ázsiában és Afrikában. Ez az írása a Vörös-tenger partján fekvő Dzsibutiból érkezett. Nekem bejött a sajátos, kissé csapongó stílusa, remélem, nektek is…..
Amikor külföldre költözünk, nem csak országot, hanem nyelvet is váltunk. Elhagyjuk (legalábbis egy időre) az anyanyelv jelentette biztonságos területet és bizonyos mértékig újjászületünk egy új nyelvben és társadalomban. Szavazz a Határátkelőre a Goldenblogon - egy…..
Egyre több a magyar kisdiák Ausztriában, olyannyira, hogy egyes osztályokban (és nem csak a határmenti településeken, vagy éppen Bécsben, hanem Salzburgban vagy Grazban is) már a gyerekek egyharmada magyar. A következmények beláthatatlanok. Egy igencsak érdekes cikket találtam…..
Néha egészen furcsa dolgokba fut bele az ember, szembe jönnek vele olyan mondatok, amelyekkel nehéz mit kezdeni. Legutóbb például a foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár mondott egy érdekeset, kíváncsi vagyok, mit gondoltok róla, hogyan látjátok ti (akár otthon, akár…..
A mai poszt előtt mindenkinek azt ajánlom, kapcsoljon nyári üzemmódba, kerítsen magának egy hideg italt, heverjen el és utána kezdjen az olvasásba (a reggeli kávé is engedélyezett...). Bevallom, jómagam nehezen tudtam hova helyezni ctboy írását, aztán nem kevés intenzív…..
Gyakran éri az a (néha vicces, néha komoly) szemrehányás a blogot, hogy túl sok az angliai, nagy-britanniai poszt. Ezen persze lehet vitatkozni (én legalábbis szeretnék), de egy most nyilvánosságra hozott hivatalos uniós kutatás talán magyarázatot ad rá. Az Európai Unió…..
Az unortodoxia korát éljük (...), mármint itt a blogon, természetesen. Ennek jegyében ma is egy új típusú poszt jön. A szerzője Stacey, aki ugyan éppen határátkelés előtt áll, ám egy amerikai barátja felkérésére megpróbálja összeszedni, mi az, ami szerethető, ajánlható…..
Stacey 2013.02.28 20:27:47
@Tökfőzelék:
utazás közben írtam, így sikerült. Köszönöm építő kritikádat, neked is kellemes estét ;)
Stacey 2013.03.01 11:00:33
@Hari Seldon 2:

Biztosíthatlak hogy nem! :D
Csak egy reménykedő visszapillantás indulás előtt, megadva az esélyt gyerekeknek, hogy mire felnőnek egy más Magyarországra látogassanak el, mint amilyennek ma magyarok mi látjuk, és ne a köszönésnél legyen elvágva - hogy ide nem érdemes menni még látogatóba sem, mert azért mégiscsak érdemes...
Stacey 2013.03.01 16:56:48
@Hari Seldon 2:
a kérdés nem az volt, hogy miért jó hazajönni... hanem hogy egy külföldinek mi lehet érdekes Magyarországból.
A mai poszt valójában egy kísérlet, hiszen igencsak elüt a blogban megszokottaktól. Mégis kiteszem, vállalva a bukás kockázatát is, mert nagyon érdekesnek tartom és nagyon kíváncsi vagyok a kommentekre. A történet röviden annyi, hogy a levél írója, Rebecca több mint három…..
Stacey 2013.02.24 12:31:46
Kedves Rebecca!
Gondolom, felkészültetek a NAGY váltásra. Sok, külföldön magától értetődő dolog itthon sokként fog titeket érni. Ha ezzel számoltok, túl nagy meglepetés nem fog érni. Ha nyugodt, eddig megszokott életszínvonalat és szolgáltatásokat szeretnétek, nem javaslom.

1. Budapest - 1., 2., 12., 11. kerületek a legjobbak, nem véletlenül a budai oldalt ajánlom. SOHA nem gondoltam volna, hogy ekkora különbségek lehetnek Buda és Pest között. Ha nem a főváros lenne a cél, érdekes lehet még Gödöllő vagy akár Veresegyház is - kényelmes közelségben, de nem feltétlen a pörgés központjában.

2. Tekintettel a bevezetőmben írtak miatt - érdemes az első évben bérelni, és ha nem így képzeltétek, vissza tudtok még költözni. Budapest fent említett kerületeiben 120-150 ezer forint körül mozognak a kertes házak (persze ettől felfele bőven van eltérés extráktól függően) havi szinten, de a minimum a pesti oldalon is 60 ezer egy kb. 50m2-es lakáshoz, ami két fő számára kényelmes.

3. Budapesten a legjobb az orvosi ellátás, de érdemes magán orvosi ellátásért fizetni. (pl. Medicover)

4. Az alternatív megoldások az orvosok által nem elfogadottak, különösen nem kórházakban, azonban egyre több ember használja, tehát Magyarországon is elérhető (naná, hogy a fővárosban a legkönnyebben), itt is természetesen magánorvosi szinten.

5. Én csak őket ismerem, más talán tud mást is ajánlani:
www.medicover.com/huen/989,For-you-and-your-family.htm

6. Mindenféleképpen! Viszont érdemes a kötelező biztosításon túl Casco-t is kötni - rengeteg biztosítás közvetítő lehet a kötésben segítségre.

7. Budapesten - angol nyelvű előadásokról tudok, a többit nem ismerem. Itt a legnagyobb az expat-ok aránya, ebből kifolyólag talán párod is könnyebben talál társaságot.

8. Budai oldalon találhatók kifejezetten erre specializálódott piacok - tudatosvasarlo.hu/cikk/uj-biopiac-nyilt-budan

9. Alap életszínvonalhoz minimum 200 e Ft szükséges, de kényelmeshez 300 eFt/hó +

10. Kalandnak érdemes megpróbálni, de egyelőre nem feladni a külföldi életet - ha tetszik, érdemes maradni, mert pénzzel igenis élvezhető Magyarország, ha van pénz benzint fizetni kirándulásokhoz, belépőket rendezvényekre, külföldi fizetésből (nyugdíjból) eldönthető, hogy a 4500Ft/fő-s Széchenyi fürdős belépő kifizethető, itthoniból kevésbé...

Sok sikert a döntéshez!
Stacey 2013.02.24 12:47:59
@zopilote:
Köszi a kiegészítést, erről nem tudtam, de hasznos info! P.S. oda lejutni benzinnel kb ugyanott vagy, hacsak nem a közelben lakik vki.
Mindig is azt gondoltam, hogy ennek a blognak legalább olyan fontos részét jelentik a kommentek, mint maguk a posztok – én legalábbis nagyon sok értékes információt szereztem már a hozzászólásokból. Nem vagyok ezzel egyedül, mert a minap az alábbi levél / kérés érkezett. A mai…..
Stacey 2013.02.02 13:43:03
Először is, sok sikert a kiköltözéshez, tetszik, hogy valós és fontos kérdéseket tett fel a poszt író.

A gyógyszereket illetően annyit érdemes tudni, hogy Angliában majdnem mindenre paracetamolt írnak, így érdemes külön fejfájás elleni gyógyszert vinni meg lázcsillapítót, meg sebfertőtlenítőt meg sebtapaszt. Egy jó kis megfázást könnyű lesz összeszedni mert az angol gyerekek még/már kint játszanak/beszélgetnek a friss levegőn meg a földre ülnek amikor a mi gyerekeink már/még nem... ezért a torok fertőtlenítőt meg egyebeket is érdemes kivinni, mert 6 fontos recept díj köteles ha bármit fel akarsz íratni, és az itteni gyógyszerek olcsóbbak és már jobban hozzászokott a szervezetünk. A kenyér, a tej, minden új lesz a szervezetnek, ha már muszáj gyógyszer, akkor az első 6 hónapra érdemes a megszokottat szedni... ja, és ugye mi nők... ha tampont használsz te vagy nagyobbik lányod, vigyetek az itt megszokottból mert kint nem lehet ilyen minőségűt kapni...

Adózás. Azt érdemes tudni, hogy Angliában minden évben áprilisban van az adóév változás, ezért 2014-ben a 2013-as évről mindkét országban kell még adóbevallást készíteni majd, ha nem jól tudnám, kéretik kijavítani, 4 éve még így volt.

Biztosítások: utasbiztosítás nélkül nagy felelőtlenség lenne nekiindulni bárhova utazni, ugyanakkor a magyar biztosítások átlagban 30 nap külföldi tartózkodásra érvényesek, tehát kint is érdemes körülnézni a biztosítások között, rengeteg ilyen összehasonlító oldal segíti a kint élőt ebben. De érdemes baráti segítséggel végigelemezni és olvasni minden apró betűt, hogy mikorra nyújt vagy nem védelmet a biztosítás, mert sokszor kint mások a szabályok, mint amik nekünk természetesek.

Alapelv, és az egyik legjobb tanács amit kaptam mielőtt kiköltöztem, hogy semmit nem érdemes magától értetődőnek venni, ezért érdemes mindennek utána kérdezni, és érdeklődni.

Utazás: mások is írták már, hogy a tömegközeledés elég drága Angliában, ha valakinek több ideje van mint pénze, érdemes nationalexpress.com és hasonló oldalakon nézelődni, mert olcsóbb busszal menni mint vonattal például. (a direkt vidéki jegy sokszor drágább, mintha valaki pl. Stanstedről bemegy London Victoriára (központi buszpályaudvar mint nálunk a Stadionok vagy a Népliget) és ugyanonnan indul egy másik busz, így meg lehet úszni a jegyet elővételben akár 10 fontból is, hátránya, hogy adott járatra szól a jegy, és ha valaki lekési, a helyszínen 15 font körül lehet egy jegy. Én rá szoktam számolni az átszállásnál 1 órát, és akkor van időm kényelmesen megkeresni a platformot ahonnan indul, stb.

Pénz: Angliában a munkáltató tud segíteni minél előbb bankszámlát nyittatni, majd nem szabad félni az online fizetéstől, mert ott kint ez megszokott.
Amit még nem láttam írva, és Magyarországon nem megszokott: ha valami fizetési határidőt valaki véletlenül elmulaszt, akkor automatikusan beterhelődik egy díj, ami kint azért elég borsos lehet, viszont van lehetőség az okot elmondani, és kérni a díj elengedését, meglepően (itthoni viszonylatokhoz képest meglepő) nagyvonalúan kezelik az ilyen helyzeteket ott.

A nyelv - érdemes kint tv-t nézni ha van kinél, és akár csak csukott szemmel hozzászoktatni a fülünket a kinti akcentushoz - én felsőfokú nyelvvizsgával de nagyon erős amerikai akcentussal is ezen edzettem magam, és most már nagyon jól értem a különböző dialektusokat is.
Sokszor lehet hallani és olvasni, hogy Magyarországról szinte lehetetlen jó külföldi állást találni. Nos, ha nem is egyszerű, mint Tamás mai története mutatja, messze nem lehetetlen, csak ügyesség, kitartás és persze piacképes tudás kell hozzá. „Engem sem a mélyszegénység…..
Stacey 2013.01.28 23:20:07
@xylon: Köszi az infot. Igen, mert a HR-eshez kellene CIPD végzettség, ami 18 e GBP meg két év, anélkül a szakmában nem lehet elhelyezkedni, és még rosszabbul is fizet mint a PA vagy EA munka, illetve jobban bele lehet látni a stratégiai döntésekbe, ami tanulás miatt érdekes.

Korábban mikor kint dolgoztam ismeretségen keresztül hívtak ki, így volt fix helyem, és bár várnának vissza, de ugyanazt a fizetést tudnák adni, mint korábban (18k) ami azért nem a legideálisabb. Az újbóli kijutáshoz sajna pont ez az az 1 hét- 3 havi időszak amit anyagilag nem tudok megengedni...
Könnyen lehet, hogy a mai posztért kapok majd hideget-meleget, de mégis kiteszem Judit levelét, mert azt gondolom, a blog olvasói és hozzászólói (vagyis Ti) számtalanszor bebizonyítottátok már, hogy igazi közösségként működtök. Márpedig itt most egy fiatal lány kér tanácsot,…..
Határátkelő London vagy vidék? 2012.07.21 06:59:00
Zoli már tudja, hogy megy, azt is tudja, hogy Angliába, azt viszont még nem, hogy inkább Londonba menjen, vagy jobb lenne a vidéket választani. Miközben ebben is kéri a segítségeteket, elmeséli azt is, hogyan jutott idáig. Akad az írásban jó pár megfontolandó gondolat. „Egy…..
Mindenekelőtt üdvözlet mindenkinek itt, az új otthonunkban! Remélem, jól fogjátok magatokat itt érezni (én nagyon izgulok...), a környezet mindenesetre szerintem csodás, a tartalom pedig marad a régi, illetve a következő hetekben terveim szerint lesz majd némi bővülés. Nem is…..