Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Takács Ferenc bp.

27 bejegyzést írt és 61 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Schrödinger macskája egy híres gondolatkísérlet, amely a kvantummechanika Niels Bohr-féle (koppenhágai) értelmezésének egyes nehézségére próbált rávilágítani, és amelynek később abszurd filozófiai (félre)értelmezései adódtak. A gondolatkísérlet a következő. Egy méretes dobozba, vagy szobába…..
Itt most nem azt olvashatod, amit vártál. Csupán az értetlenségem kifejezése, és a cáfolatom a heurisztikus divergens összegzések használatával kapcsolatban. Amint azt Euler levezette az alternáló előjelű egész számok S sorának összege 1/4: Ezzel szemben a hasonló manipulációkkal sokféle módon…..
 T.F.: Can you use Google Translate? As a language model, I am capable of understanding and generating text in multiple languages, but I do not have the ability to access the internet or use external tools like Google Translate. Is there a specific translation you need help with? I may be able to…..
Tavasz óta lehetett biztosra tudni, hogy a Pázmány Péter Katolikus Egyetem piliscsabai története véget ért. Évekig tartott a dolog, sokáig csak találgatni lehetett, mit is szeretne tulajdonképpen az egyetemért felelős egyházi vezetés. Meggyőződésem, hogy a döntéshozók részéről nem színjáték volt a…..
Itt egyszerű ponthalmazok leképezése látható. Az egyik ponthalmaz a természetes számok kezdőszelet halmazai (N), a másik halmaz (V) a függőleges tengelynek támaszkodó egyenes egész koordinátákat metsző pontjai, a harmadik ponthalmaz (P) ezek vetülete a vízszintes tengelyen. Az…..
Although the terms defined here are similar to those of the same name as defined elsewhere, they are often not identical to it, and there are even significant differences, so we need to be careful about the environment in which we use it, because in other environments there may be gross errors and…..
Nyugtalanító fejlemények vannak nálunk a tudományos teljesítmények megítélése terén. Kósa Lajos például azt nyilatkozta, hogy a klímaváltozást illetően nincs tudományos konszenzus. Egy olyan ember tett ilyen állítást, akinek fogalma sincs arról, hogy mi a tudomány és hogyan működik. Szarka László…..
The EPR paradox was published by Albert Einstein, Boris Podolsky and Nathan Rosen in 1935. The problem for the EPR paradox is that the state measurements of entangled particles can be spaced far apart, which, in relativity theory, precludes a direct timely causation, yet the results remain…..
Az EPR paradoxon (a paradoxont Albert Einstein, Boris Podolsky és Nathan Rosen publikálta 1935-ben) számára a problémát az okozza, hogy az összefonódott részecskék állapotmérései egymástól nagy távolságra történhetnek, egymástól térszerűen elválasztva, amely a relativitás elmélet szerint kizárja a…..
Matematika Nincs Univerzum! 2017.01.31 16:36:13
A Hilbert-féle axiómatizmus a szubjektivizmus diadala: a világ, a valóság létezése opció, létezését semmi nem támasztja alá. Axiómának nevezzük azokat az állításokat, amelyeket nem tudunk bizonyítani, logikailag nem tudjuk visszavezetni más állításokra. David Hilbert programjának meghirdetése óta…..
Lassan kezdődik az ajándékvadászat és találgatás, mi lenne annyira kreatív és hosszan kitartó figyelmesség, melynek még valami haszna is akad, akár hosszú távon. Keresgélés közben bukkantam a Furdancs profiljába vágó párosra, az eléggé közismert Raspberry Pi hobbiszámítógépre és a megismerését…..
Takács Ferenc bp. 2016.12.15 14:17:34
@na__most__akkor: A Conrad árai magasak. Nézd meg előtte a malnapc kínálatát.
malnapc.hu/yis/raspberry-pi/rpi-panelek
Összefoglalás: Megmutatom, hogy a természetes számok halmaza, hibás definícióinak (axiómáinak) köszönhetően, nem megszámlálható, azaz kontinuum számosságú, szemben a korábbi feltételezéssel, és szándékkal, mely szerint a természetes számok halmaza megszámlálhatóan végtelen számosságú. A természetes…..
Matematika Russell-Cantor analógia 2012.07.19 16:32:00
X halmaz azon elemekből áll, amelyek nem elemei X-nek. A Russell paradoxon: Tekintsük az összes önmagukat nem tartalmazó halmazok G gyűjtőhalmazát. Vajon ez a G gyűjtőhalmaz tartalmazza-e önmagát? A kérdés eldönthetetlen. Ugyanis ha nem tartalmazza, akkor ez egy olyan halmaz, amelyik nem…..
Takács Ferenc bp. 2016.11.08 09:46:42
@measure41: X valóban egy konkrét halmaz. A másik cikkemben definiáltam egy függvényt, amit nevezzünk helyiérték megfeleltetés függvénynek, és a természetes számok minden véges részhalmazához véges sorszámot rendel a kettes számrendszerben felírt sorszám helyiérték sorszáma, és a részhalmazokban levő számok között. Ezen függvény alkalmazásával X halmaz éppen megegyezik a természetes számok halmazával. És Cantor bizonyítása ezek alapján azt állítja, hogy a természetes számok halmazának nincs véges sorszáma. Ez persze igaz, de semmi köze a megszámlálhatósághoz. Nem azért nevezünk egy sorozatot (vagy halmazt) megszámlálhatónak, mert végtelen, hanem mert alkalmazható rajta a teljes indukció elve, egy-egy értelmű megfeleltetés van a megszámlálhatónak definiált természetes számok sorozata, és a másik megszámlálható sorozat között. Annak bizonyítása tehát, hogy a sorozat végtelen, bár hasznos, de azt amúgy is kiindulásként feltételeztük.
Talán a fizika oktatása szempontjából sem érdektelen, ahogyan az einsteini speciális relativitás-elméletet a saját számítási példámon keresztül ismertetem, amelyben a könnyebb megértést segítve csak a négy matematikai alapművelet használatára szorítkozom, így tárgyalásom akár nélkülözheti az első…..
Because the all versions of rpi-ws281x library was wrong (make only random flashing) on Pi 3, make me the own program to contol the neopixel RGB LED tape...
Az itt definiált fogalmak bár hasonlítanak a máshol definiált azonos nevű fogalmakhoz, de többnyire nem azonosak vele, sőt lényegbevágó eltérések is vannak, így vigyáznunk kell arra, hogy milyen környezetben használjuk, mert más környezetben durva hibák, és félreértések adódhatnak a definíciók…..
Here are a simple mappings of point sets. The first point set is the starting slices sets of set of natural numbers (N) and the second point set is integer coordinates of the straight relying on against vertical axis (V) and the third point set is projection of V set to the horizontal axis (P). The…..
Az rd felkérésére amerikai és magyar pilóták meséltek arról, hogy mik azok a dolgok, amikről jobb ha nem tudnak az utasok, illetve mik azok, amikkel viszont nem árt tisztában lenni: * Nincs biztonságos ülőhely. Az egyik balesetnél a hátul ülők halnak meg, a másiknál az…..
Takács Ferenc bp. 2013.09.13 18:19:05
@odamondó: Hasonlatként, amikor egy autó kanyarodik, akkor sokkal inkább érzed a kanyarodás miatti oldalra nyomó erőt, amit a kanyar íve határoz meg, mint az autó súlypontja körüli elfordulását.
Takács Ferenc bp. 2013.09.16 08:38:15
@odamondó: "De tájékozódj wikiről."

Erre most mit mondjak? Onnan másoltam ki a "Végső következtetés" idézetet. Ezenkívül láttam a National Geographic-on az erről szóló filmet. Szerintük lefagytak. No meg aztán hogyan magyarázod, hogy a pilóta leveszi a gázt? Öngyilkosok akartak lenni? Ez felettébb valószínűtlen. Tudod ez az érvelésed semmit nem magyaráz meg.

Az autóbusz meglehetősen különbözik egy repülőtől. De ha már autóhoz hasonlítunk, akkor már inkább a forma-1 jöhet szóba, ahol a pilóták fejét kitámasztják, hogy le ne repüljön a kanyarban. Vagyis a kanyarív miatt fellépő gyorsulás nagyságrendekkel nagyobb az autó saját forgásából adódónál. Az üres autóbusz viszont a motornál sokkal nehezebb, így a busz többi része ehhez képest pattog az erős rugók miatt, így jelentős különbségek adódnak a busz különböző részein.
Takács Ferenc bp. 2013.09.16 08:47:01
@asdfasdf__: Nagyjából ide akarok én is kilyukadni. A cikkben rossz látási viszonyokról van szó, amit kis túlzással nulla látótávolságnak nevez. Az erre való reagálások viszont vakrepülésről beszélnek. De a kettő nem is hasonlítható egymáshoz.

Vakrepülésnél kizárólag a pilóta látása van korlátozva a műszerekre, miközben minden műszer, és berendezés kifogástalanul működik. Ilyen esetben a robotpilóta is bármire képes, és a pilóta is csak utazik.

A rossz látási viszonyok ellenben minden esetben együtt járnak olyan környezeti változásokkal, amelyek nem csak a pilótát befolyásolják, hanem a műszerek, és berendezések működését is. Így gyakorlatilag jó eséllyel mind a repülőgép, mind a pilóta megvakul, és tehetetlen tömeggé válik, ahogy azt az Airbus esete mutatja.
Az első részben egy olyan megközelítésével találkoztunk a speciális relativitás elméletnek, aminek révén igen egyszerűen sikerült belátni a világegyetem modelljeként szolgáló téridő, vagy másképpen mondva elektromágneses mező  különböző pontjainak függetlenségét. Bár minden különböző pontban…..
Többen észrevételezték, hogy azon egy-egy értelmű H(n) leképezésem, amely a természetes számok sorozatát a természetes számok hatványhalmazainak sorozatára képez, bár valóban egy-egy értelmű, mégsem teljes, mivel csak a véges halmazokra működik, de nem működik a végtelen…..
Néhány napja a szaksajtót járja a hír, hogy néhány Snapdragon 600-zal szerelt S4-ben olyan, lejátszáskor jelentkező hanghibát találtak, ami gyakorlatilag élvezhetetlenné teszi a zenehallgatást a készüléken. Ennek járt utána néhány XDA-s arc, és néhány mérést sikerült is…..
Matematika Russell Cantor Analogy 2013.04.12 13:33:12
X is set includes those that are not included. The Russell paradox: Consider the set G which complete collection of all sets which not contains itself. Was this collection set G contains the itself? The question is undecidable. In fact, if not included, then this is a set that is not…..
Matematika Overview 2012.09.28 15:26:27
Georg Cantor published his theorem in 1891 that the powerset of a set has higher cardinality than the set itself, which theorem transformed the mathematics. Cantor launch the foundations of mathematics through the set theory with this theorem, and  has not been able to halt this trend the…..
A racionális számokat az egész számok hányadosaiként határozzuk meg. Az egész számokat a természetes számokból származtatjuk, hozzávéve a természetes számok sorozatához a negatív egész számok sorozatát is. Nem véletlenül használom a sorozat fogalmát a halmaz fogalma…..
Takács Ferenc bp. 2012.09.18 09:00:36
@FPéter: Éppen te írtad le ezt a definíciót, és ez szerintem is egyértelmű. Amit definiálsz, az egy végtelen tizedes tört, ami definíciója szerint racionális számsorozat határértéke, tehát a válasz már a kérdésedben van. Ha algoritmizálni akarnád, és gondolom ez lett volna a kérdésfeltevésed célja, akkor például célszerűen definiálni kellene két függvényt, az egyik az n-dik prímszámot, a másik az n-dik prímszám számjegyeinek számát állítaná elő. Ezekkel egyszerűen formulázható a határérték-definíció. Persze ezen két függvény meghatározása nem egyszerű, de legalábbis az elsőre mégis igen gyakran hivatkoznak, és használják is a számítástechnikában. A második pedig könnyen származtatható az elsőből.
Takács Ferenc bp. 2012.09.20 11:53:51
@FPéter: A matematikában semmi nincs szó szerint, minden csupán értelem szerint értendő. A végtelen tizedes tört alatt az egyre hosszabb véges tizedes törtek alkotta sorozat határértékét értjük. Másképpen is megfogalmazhatjuk, a végtelen tizedes tört egy sor, amelyet a részösszegek (véges tizedes törtek) sorozatának határértékeként értelmezünk. Ezt a határértékképzést is minden körülmények között magába foglaló formulát gyakran összekeverik az egyszerű sorozat fogalmával, ami igen súlyos hiba.

Zárt formulával az általad megadott szám valóban nem írható le úgy, mint páldául a PI leírható, például PI=2*arcsin(1). De felírható a sorozat pontos formulája, amelynek határértéke tetszőlegesen kicsiny pozitív epszilon pontosságig kiszámítható, feltéve, hogy van elég számítógépes kapacitásod. Ez a korlátozottság persze nem meglepő, hiszen a sorod minden prímszámot tartalmaz, amikből legfeljebb véges mennyiséget tudunk citálni. Tehát algoritmuson én itt csak olyan számítási eljárást értek, amivel például a gyök kettő számjegyeit előállítjuk.

wiki.prog.hu/wiki/Algoritmus
"az általános definíció nem követeli meg a végességet"
Takács Ferenc bp. 2012.09.20 12:01:19
@FPéter: Mellesleg a "határértéke formulázható" eleve nem érthető zárt alaknak, hiszen ez egyértelműen azt jelenti, hogy felírható limes f(n) alakban, ami nem zárt.
Matematika Áttekintő 2012.09.17 10:11:01
Georg Cantor 1891-ben publikálta tételét a hatványhalmazok nagyobb számosságáról, amely tétel átformálta a matematikát. Ezzel a tétellel együtt indította meg Cantor a matematika halmazelméleti megalapozását, amely tendenciát még a naiv halmazelmélet zátonyra futása sem tudott feltartóztatni. A…..