Regisztráció Blogot indítok
Adatok
multikarrier

21 bejegyzést írt és 96 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Választ formálni a fenti kérdésre egy kicsit olyan, mint a focidrukkereknél: Mindenkinek elég markáns véleménye van róla, főleg, hogy mindenkinek van legalább egy főnöke a cégnél. Azonban ha ezen válaszokat mind-mind beledobálnánk egy sütőformába valószínűleg ehetetlen lenne…..
multikarrier 2013.10.11 08:53:27
@blöff: Egyetértek. Ha valamelyik rész 0, akkor ott előbb-utóbb konfliktusok lesznek. Hierarchiától függően természetes persze az alacsony érték, de 10% alatt ez azt jelenti, hogy heti nem több, mint pár órát szán erre valaki, ami hosszabb távon azt jelenti, hogy képtelen lesz irányítani azt a részt.

Viszont a béredért leginkább a főnököd harcolhat, nem a szakszervezeti képviselő. Ez utóbbi max eléri, hogy átlagos legyen a fizud, a főnököd az, aki elérheti, hogy átlag fölé kerül. És ugyebár ez a cél.
Ma olyan helyre megyünk, ahová elég ritkán jut el a blog: az úti cél Finnország, kalauzunk pedig Feri, aki családjával már három éve él. Sok minden kiderül ma, amellett, hogy mennyire veszíti el az ember Magyarországgal a kapcsolatot ennyi idő után, egészen addig, hogy mit reagál…..
multikarrier 2013.10.10 08:18:59
@charlieharper: Igen, ez az a bejegyzés, amelyik NEM a "teljesség igénye nélkül" készült. Nagyon tetszik a malíciózus humor, ugyanakkor valóban keserűnek tűnik a kultúrsokk hatása a szerzőre.

Mi a helyzet a finn-magyar szókészlettel?
A fizetési adatokat a legnagyobb titkossággal szokás kezelni a cégen belül, azonban alább láthattok egy könnyen kezelhető segítséget a nagyfőnök bérének kiszámítására, tekintve, hogy hány napot kell dolgoznunk ahhoz, hogy az ügyvezető igazgató egy órára kapott juttatását…..
multikarrier 2013.06.30 10:27:26
@Nick Leeson: A vezérigazgató fizetését szerintem a versenytársak határozzák meg bármilyen furán is hangzik. A cég ugyanis ezekre a kulcspozíciókra vigyáz a legjobban, így mindent megtesz, hogy átcsábítsa/megtartsa ezeket a big shotokat.

@Vegaaa: Ez is egyfajta szemlélet, tetszik, ahogy átváltod a pénzt az általad használt javakra, így sokkal pontosabban látod, hogy mire megy el, emiatt sokkal tudatosabban költöd/takarítsz meg. Tetszik. A BIG MAC index viszont nem egy adott ország fogyasztását hivatott mutatni pusztán az inflációra ad egy könnyen gyártható mérőszámot.

@kpityu2: Én a "válság sújtotta" spanyol és olasz fizetések láttán mondtam egy cifrát.
multikarrier 2013.07.01 22:05:25
@A Tyne folyó déli partja: :) Akkor Neked bizalmi állásod van!... Azért annyit elárulhatnál, hogy stimmelnek a fenti arányszámok?...
multikarrier 2013.10.10 08:01:51
@fannie: Ez a rugalmas rendszer azt jelenti, hogy nem fizettetnek ki túlórát? Az állások száma akkor nem feltétlenül lett annyival kevesebb, mint amit a munkanélküli statisztikák mutatnak? 50%-ról szólnak a hírek a fiatalok körében...
Határátkelő Mennyit kerestek? 2013.10.04 06:45:00
Mielőtt bárki a szívéhez kapna, természetesen nem érdekel senkinek a fizetése, ám Heni mai (erősen rendhagyó) írása éppen arról szól, hogy miért nem vagyunk képesek békén hagyni a másik magánszférájának olyan részeit, amelyhez valójában semmi közünk. A poszt…..
multikarrier 2013.10.04 11:05:41
@andaluzkutya: @peacefroggg: Hm, fene tudja... A panaszkodás azért sok nemzet sajátja... A magyarok mondjuk sokkal kreatívabbak és részletesebbek, mint, mondjuk egy holland, vagy egy francia, de az agyamra tudnak menni ők is, hogy soha nem jó semmi... Ez teljesen emberi dolog, csak némi intelligencia kell hozzá, hogy ne oszd meg állandóan a sérelmeidet a világgal, hanem mondjuk csak azokkal, akik valóban kíváncsiak rá...
multikarrier 2013.10.04 11:35:41
@Mr. Long: @DieNanny: Hihi, most mi hárman le is vezettük, hogy mennyire fontos az emberi tényező. Ellentétben Mr. Long-gal engem teljesen hidegen hogy a helyi politika, ezáltal ez ki is esett ez a topic a mindennapokból. Ugyanez igaz egy csomó más dologra is, amiket kizártam az életemből, mert nincs szükségem rájuk, így csak azzal foglalkozom, ami engem és a családomat érint vagy érdekel... Megvan ennek is a maga veszélye, főleg, ha valakinek szűk az érdeklődési köre, mert akkor egy idő múlva belehülyül abba a pár dologba, ami érdekli... Szóval, mint mindenben, itt is az egyensúly megtalálásán kell, hogy legyen a hangsúly!

Ami a fenti írással kapcsolatban tapasztalatom, hogy egy magyarral találkozva valamiért mindig úgy alakul, hogy a második percben bele vagyok "kényszerítve" olyan témákba, amikről nem akarok beszélni. Szia-Helló és máris arról menne a diskurzus, hogy miért jött ide, orbánviktornincsmunkaittmindenjobbdehülyékazitteniekismiértnincsnyitvaaboltvasárnap... A helyiekkel vagy más népek fiaival kapcsolatban pedig megvan az az egészséges kapcsolat, hogy ilyen dolgokról nem beszélünk az első találkozáskor, de még talán az első sörözéskor sem, hanem megvárjuk a sokadik alkalmat, amikor ezek a témák előjönnek.

S ahogy látom a helyiek is ugyanígy viselkednek egymással, szóval ők sem sokkal különbek, na.
multikarrier 2013.10.04 12:00:53
@Mr. Long: Csatlakozz valamilyen mozgalomhoz és egyből a közepén találod magad a dolgoknak. Lehet az akármilyen, "Szabadságot a tigrispitonoknak" vagy "Mozgalom az emberi tollfosztásért" a lényeg, hogy erős legyen tiltakozás valami ellen! :)
Augusztus közepén lesz két éves a Határátkelő, nemrégiben volt egy éve, hogy itt vagyunk az Indexen, és e két dolog egyenként is számvetésre késztetett a blog jelenével és jövőjével kapcsolatban. A számvetés eredménye egyfelől az, hogy örvendetesen nagy a közösség, sok a…..
multikarrier 2013.10.04 09:02:55
A multikat folyamatos mozgás jellemzi, állandóan változnak, alakulnak, formálódnak, idomulnak a piac igényeihez. Ahogy a körülmények, úgy a humán tőke is folyvást fluktuál. Kétarcú folyamat ez, jó is és rossz is egyben. Egyrészt kedvező, hiszen pontosan a folytonos változás…..
multikarrier 2013.05.29 18:36:47
@Deepthroat: Jókat írsz, sok dolog megjelenik a legutóbbi írásban és majd annak folytatásaiban: multikarrier.blog.hu/2013/05/20/multinacionalis_multikarrier

Egy dologban azonban eltér a véleményünk: A nyugat európai munkakultúrában is ugyanúgy megfigyelhetők hasonló archetípusok, csak talán azért nem tűnik annyira undorítónak, mert ha taktikázol, ha sem, akkor is nagy esély van arra, hogy nem létbizonytalanságban kell leélned az életed. De attól még ugyanúgy megvannak a kritikai elemek a nyalás/kivételezés/hozzáadott érték nélküli munka témáival kapcsolatban. Ez inkább jön az munkatárs hozzáállásából (mindkét oldalon!) mint sem, hogy melyik országban dolgozik, Továbbá a multikulti már sokkal régebb óta tombol Nyugaton, mint itthon, szóval a népek/jellemek már ott is sokkal jobban össze vannak keveredve. A 15 éve 0 hozzáadott értékkel rendelkező példádról pedig számomra 2 (kettő) dolog nyilvánvaló:
1. Valószínűleg van hozzáadott értéke, csak túlságosan high-level/stratégiai ahhoz, hogy sokan "igazi munkának" nevezzék. Ugye kérem valakinek a direktorságot is kell csinálni. :)
2. Ha valóban valóban semmit nem ad hozzá a cég értékéhez, akkor az meg is érdemli, hogy ezt hagyja. A vezetés, a beosztottak és a HR alkalmatlanságát is mutatja egyben.

@doggfather: De igazából van, csak az túúúúlságosan is egyértelmű, s bár a karrierépítés szempontjából szerintem igenis releváns de mi szeretnénk jobban árnyalni és újat adni hozzá a multis barátok közt-höz.

@Bambano: Ott a pont.

@Void Bunkoid: Te tudsz valamit?!
multikarrier 2013.07.01 20:20:35
@Dr_utcai_arcos: Kérdés: Te mit tennél, ha ennek a 24 éves team leadernek lennél a főnöke?
Mert a szabadságot ki kell venni. Feltöltődni? Kikapcsolódni? Egy frászt! A HR-es miatt kell kivenni. Persze nem ennyire torz a kép, ugyanakkor elég nehéz olyan példákat találni, ahol megfelelően működik a szabadságok kivételével kapcsolatos ügyintézés. Az érdekek természetesen…..
multikarrier 2013.06.27 23:26:56
@Kerge Macska: @belekotyogok: @dr Kangörény: Teljesen egyetértek Kerge Macskával!... S ezzel kapcsolatban jutott eszembe, hogy a munkavállalóknak járó különböző céges juttatásokat pedig ideje lenne már taglalnunk itt a blogon!...
A sikersztorik mindig egy nagy álommal kezdődnek és ebben a mi kis hazánkban sincsen hiány. A miniszterelnöknek van ugyanis egy nagy víziója, amivel nem lehet nem egyet érteni: szeretné a középosztályt megerősíteni. Egy nagy, tehetős, sokat dolgozó, még többet adózó és…..
multikarrier 2013.04.24 07:33:37
@ColT:@#szájbergyerek#: Jó felvetések. Szerintem a középosztályba tartozhat, akinek van lehetősége dönteni a saját sorsáról.

Például, valaki a következő karakterisztikával:

- legalább BA diploma
- legalább egy idegen nyelv erős ismerete, gyakorlata
- hasonló területen szerzett legalább 5 éves szakmai tapasztalat
- megfelelő kompetenciák egy multis élethez - kellően mobilis, flexibilis, stressz,- és hierarchiatűrő

A fenti tulajdonságokkal rendelkező multisok számára, ha lassan is de biztosan elérhető a középosztály. Nem kell megrekedniük egy alulfizetett pozícióban, mert könnyen céget válthatnak, sőt akár külföldre is áttehetik a székhelyüket, ahol nem mosogatásból kell megélniük. Egy multinál dolgozni nem a legfelemelőbb, de ha elfogadjuk a környezetet, akkor manapság különösebb szerencse nélkül, pusztán kitartással, a fenti szintről indulva eljuthatunk a nettó 300-500 ezres sávba (Budapest).

Ez a bevétel aztán már kellő szabadságot ad az egyénnek, hogy mindezt lakáshitelre, albérleti díjra, nőkre, magas kultúrára, mozira, vagy megtakarításra költi el. Ideális esetben egy hasonló beállítottságú társsal együtt egy generáció alatt kialakítható egy erős középosztályba tartozó család.

Szóval szerintem nem a hatalom, vagy a felhalmozott vagyon tesz valakit középosztályba tartozóvá, hanem, hogy VAN LEHETŐSÉGE hatalomra és vagyonra szert tenni hosszú távon.
multikarrier 2013.04.26 21:41:50
@#szájbergyerek#: Természetesen nem ad TÖMEGÉVEL ekkora munkabért és koránt sem mindenkinek. Az is nyilvánvaló, hogy nem JÁR mindenkinek az előmenetel.

Egy 30 fős osztályt véve alapul dolgozik 25 team member 250-300 ezer forintos bruttó fizetésért, 3 senior team membert 400-450 ezerrel, 1 team leadert 600-700 ezerrel és 1 managert 1-1.2 millióval alkalmaznak. A játék arról szól, hogy hogyan kerülj be az utolsó kettő kategóriába.

Mindez nem JÁR, hanem oda kell jutni. Szóval ha már mindenképpen hinni akarsz valamiben, akkor inkább abban, hogy Te legyél az a VALAKI, aki eljut oda, ahova a BÁRKI-k nem jutnak el.
multikarrier 2013.06.26 17:52:57
@Biederman: @#szájbergyerek#: Jó kis kiszámoló, remek eredményeket hoz ki!
Mivel az európai mobilitás gyorsulása az elmúlt években már Magyarországot is elérte, egyre több személyes tapasztalattal rendelkezünk  arról, hogy „Helsinki az nyugat-e?”. A határátkelők eurocentre pontosan írják meg elfogult viszonyulásukat a választott országukban…..
multikarrier 2013.05.20 18:37:32
@Tökfőzelék: Kösz. Ez csak az első része ennek a sorozatnak, később szó lesz majd a piszkos anyagiakról is.
Határátkelő Málta rád vár! 2013.05.20 06:54:00
A Komár Laci-utánzat undok magyar munkaügyi központostól hosszú út vezet a mindenben segítségedre lévő máltai megfelelőjéig. A kettő közül az egyik rendszer kézen fog, segít, ahol tud – avagy állami segítségnyújtás az álláskeresésben Magyarországon és…..
multikarrier 2013.05.20 15:49:14
Ez valami olyasmi, mint amikor a csütörtököt kispénteknek hívjuk. Már majdnem hétvége van és hawaii, de még addig azért sokat kell melózni. A kisfőnök egy próbálkozás a kitörésre, egy köztes állapot a halandóság és a halhatatlanság között, a kifejezés, amit a nagymama is…..
multikarrier 2013.04.23 17:43:37
@Tamas Tishbi: wow! na erről mesélhetnél többet, hogy hogyan is nézett ki részleteiben a nem-váltás!

@gnme: Az Audi Hungarianál például a szakmai területek több, mint felét magyar menedzser vezette, a team leaderek pedig szinte kivétel nélkül magyarok voltak. Kezdetekben mindig kevesebb a bizalom és emiatt több az odafigyelés az anyavállalat részéről, de amikor már évek óta minden bejáratottan működik, akkor engedik belenőni a magyarokat a komolyabb pozikba is (team leader, manager szintig) és onnantól kezdve már a replacement is magyar lesz. Tapasztalatom szerint a német vezetésű cégeknél valóban hosszabb ideig tart míg megbíznak, hogy valaki képes ugyanolyan minőséget hozni, az amerikai vállalatoknál pedig könnyebben esnek át a ló túloldalára és támogatják az "out-of-the-box" szemléletet.

@makacsfolt: Wow, köszönöm, hogy ilyen plasztikusan leírtad Mr. Kisdisznót! :D Egy dologban azonban eltér a véleményünk: Szerintem nem sok köze van a multi kultúrájának a kisfőnök viselkedéséhez, hanem a kisfőnök kultúrájának van köze a viselkedéséhez.
Határok. Útlevél nélkül is átlépjük őket nap, mint nap. Van, hogy akarjuk, van, hogy nem. A multis pozíció elvárásaiban szinte kódolva van a "Világ megváltása" legalább egyszer a héten. A jelentkezés során majdnem mindenki megvallja, hogy szeretne egy változatos munkahelyet, de…..
multikarrier 2013.04.12 16:54:05
@butatót: :) Majd @Mylady: válaszol, ha szeretne, de azért saját tapasztalatom szerint nagyon könnyen elveszhet a kezdeti lelkesedés, elég, ha mondjuk új (rosszabb) főnököt kapsz, vagy egyszerűen, ha csak a korábban beígért feladataid nem válnak valóra...

Bélát elérte a rossz híre? Hát ilyen van... Néhány speciálisabb foglalkozásnál szinte elkerülhetetlen, hogy 10-15 év alatt ne találkozz volt munkatárssal... (feltéve, ha mindketten végig ugyanazon a területen maradtok)
multikarrier 2013.04.12 21:38:19
@butatót: Nagyon jó pontok!

@Csigataposó: Érdekes esetek nagyon! A mostani helyeden minden OK?
multikarrier 2013.04.17 23:28:32
@Circus: :) Kíváncsian várom!

@buci maci: Jah.... Ez ilyen bicikli, rengeteg hasonló véleményt hallok... Az elviseléséhez kell egyfajta rezisztencia, vagy kilépés, ahogy Circus tervezi... :)
Multikarrier Multis dramaturgia 2013.02.06 20:10:04
Ahogy már korábban is olvastuk a multis élete sokszor vesz színpadi fordulatokat, ha akarjuk, ha nem. S, mint minden jó darabhoz, itt is szükségünk lesz egy kiváló dramaturgra, különben pocsék lehet az eredmény. A vastaps és a multis Kossuth-díj nem csak ennek függvénye, de azért…..
multikarrier 2013.02.10 18:19:15
@S.Viktor: Well said!
multikarrier 2013.04.12 07:39:27
@Rick Carton: "Minden emberi ösztönnel szembemegy"? Hmm, mintha egy cseppet általánosítanál, nemdebár? :P Tudnál némi példát mondani erre, hogy miért érzed így?
multikarrier 2013.04.12 21:34:50
@Rick Carton: Értem és megértem. Később aztán megtaláltad a számításod valahol máshol? Talán a multik világán kívül?
Multikarrier Multis fogadalmak 2013.01.02 14:35:15
Új dolgokat elhatározni, változtatásokról, személyes tervekről dönteni bármikor lehet, évkezdetkor mégis sokkal többen teszik, tegyük meg ezt most mi is. Mindenki másképp tervezi vagy éppen hogy nem tervezi a jövőjét, multis környezetben azonban úgyis kötelező lesz bizonyos…..
multikarrier 2013.01.15 14:40:56
@Void Bunkoid: :) Köszi a kommented. Vannak, akiknek ez a tervezés ösztönösen alakul, de sokak tényleg nem tudják kormányozni a saját hajójukat, ott azért nem árt némi időt eltölteni magunkkal, hogy mit is akarunk pontosan és az mennyire reális.

Sajnos a munkaszerződések, munkaköri leírások ritkán tartalmazzák pontosan a teendőidet, a hogyanról pedig ritkán szólnak. Emiatt szerintem az elvárásokat inkább a tapasztaltabb kolegáidtól, illetve a feletteseidtől kapod. Egy multinál flexibilisnek kell lenned, nem hivatkozhatsz arra, hogy ez nincs benn kérem a munkaszerződésemben… Mondjuk megjegyzem, nem hiszem, hogy ezt bárhol máshol megteheted, mint alkalmazott.

A kommented második, kissé általánosító részére reagálva: Igen, szomorú tapasztalni, hogy a teljesítményed a multinál 50-70%-ban függ az elvégzett munkádtól, a többi a környezettől függően, leginkább arról szól, hogy hogyan kommunikálsz, illetve mások mit gondolnak rólad. Ezzel kapcsolatban ajánlom ezt a bejegyzést: multikarrier.blog.hu/2013/01/07/szinjatek_az_egesz

Ezek alapján úgy vélem, hogy az teljesen rendben van, ha valaki tartja magát a munkaszerződésben megállapodott dolgokhoz, ugyanakkor veszélyesnek tartom a karrier szempontjából ezt a fajta merev hozzáállást. Sőt azt sem tartom reálisnak, hogy valaki ennyire alávesse magát a munkaszerződésben foglaltaknak, ritkán valósul az meg, hogy valaki 100%-ban azonosulni tud a cége elvárásaival.

Neked sikerült?
multikarrier 2013.04.12 07:45:55
@Flankerr: :) Még sosem dolgoztam 10 fős szervezeteben, de valahogy így képzeltem el... Élvezted amúgy? Jobb, volt mint egy nagyobb multinál?
Multikarrier Kreatív körítés 2013.02.17 20:38:42
A legutóbb megkezdett vonalat folytatva lássuk, hogy miként fokozható pályázatunk hatása, az a bizonyos megismételhetetlen első benyomás. Nem kérdés, hogy a kívánatosan szerkesztett önéletrajz a legtöbb esetben elégséges, azonban igazán ütős, átlag feletti pozíciókhoz…..
multikarrier 2013.04.10 17:42:35
@magyar bucó: Egyetértek. Azonban, ha megfordítom a dolgot és azt mondom, hogy magasabb fizetésért dolgozni annyira egyértelmű mindenkinek, hogy bele sem kell írni a motivációs levélbe, akkor megint lesz értéke egy ilyen írásnak, mert így azt fogja tartalmazni, hogy a (várhatóan az eddiginél magasabb) fizetésen TÚL mi az ami MÉG motivál abban, hogy megszerezd ezt az állást a cégnél.
Mostani írásunk igazából egy vendégposzt és ezzel a "Karrierút" rovat első bejegyzése. Ilona számol be tapasztalatairól a multis munkapiacon, mely során már a második budapesti shared service centert (SSC) járja. Amennyiben Te is szeretnéd megosztani karriered történetét, vagy…..
multikarrier 2013.01.17 22:26:21
@zbzbzb: Igen, a tervezés a legfontosabb, itt írtam is erről egy bejegyzést: multikarrier.blog.hu/2013/01/02/multis_fogadalmak.

Ha valakinek nincsen ennyire tudatos hozzáállása, mint Neked, még akkor is lehetséges évről-évre pár dologgal bővíteni a repertoárt. Ilona példájánál maradva, ideje lenne elmennie egy termelő cég pénzügyi osztályára, vagy komolyan belevágni a vezetői feladatkörök kitanulásába.

@ohhai: Hmm... Nem osztod meg a karrierutad? Hátha tudok segíteni...!
multikarrier 2013.04.10 17:38:26
@nicolasito: Egen... És ez a fessnek, fiatalnak lenni meg mintha különösen fontos lenne az ssc-knél. Valahol olvastam egy statisztikát, hogy az átlagéletkor 30 év alatt van!
Egy bármilyen tetszőleges multinál a marketingest onnan lehet megismerni, hogy neki van a legnagyobb kupleráj az asztalán. A holmik természetéből általában nemcsak a kategória, de a márka, vagy legalábbis az árszegmens is jó eséllyel tippelhető. Kívülállók számára egészen…..
multikarrier 2013.02.12 11:16:36
@Void Bunkoid: @studkell: Javítottam az ekszelem, a másikon még derengek.

Kérdés marketing gurukhoz: Az elmúlt évek gazdasági történései megvágták a lehetőségeiteket a piacon?
multikarrier 2013.02.12 19:48:14
@*rockstar*: Ha nem ilyenek, akkor milyenek? Kíváncsi vagyok a véleményedre!@Rendíthetetlen

Álamkatona: Ez jó sztori! Hamarosan a recepciós/titkárnős kisállat is sorra kerül majd. Ez valóban kihagyhatatlan és kötelező darab! Talán @Öltönyösrabszolga: meg is írhatná gondolatait vendégként?
Növekszik a blog népszerűsége, emiatt páran máris szeretnétek megjeleníteni a saját gondolataitokat az oldalon a multik világából. Alább található két vendégírás, melyekkel ha nem is értek teljesen egyet, azonban érdekesnek találom őket, főleg azután, hogy önhatalmúlag…..
multikarrier 2013.02.10 18:18:43
@Nuuk: @Alal: @balage_81 reloaded: Wow, kösz mindhármótoknak a remek hozzászólásokat, igazán jól ellenpontoztátok a vendégírók gondolatait. Nem is kérdés, hogy jobban magaménak érzem ezt a fajta hozzáállást.

@Nuuk: gondolataihoz még annyit, hogy igen, ezek most ilyen szabályok, úgy alakult, hogy ma több fizetést kap egy ügyes tőzsdei alkusz, mint egy ügyes tanár. Igazságos? Nem. Annyiban viszont legalább fair, hogy ezek a szabályok azért elég átláthatóak, így mindenki ezek tudtában dönthet az életéről...
multikarrier 2013.02.12 16:00:51
@Nuuk: Wow! Nagyon egyetértek ezzel a fajta összefoglalóval!
A blog mostanában átcsapott egy kissé tudományos hangulatba, ezt most kiegyenlítjük némi munkahelyi piszkos témával, ha bánjátok, ha nem. A bejegyzés címében szereplő kérdésre természetesen számtalan morális vagy pénzveszteségben is kifejezhető válasz adható, azonban ha az…..
multikarrier 2013.01.29 14:16:36
@térdeljleésszeress!: Ez nagyon jó! :)
multikarrier 2013.02.10 18:09:42
@#szájbergyerek#: Mindenhol emberek (magyarok?) dolgoznak.

@P1sty: Köszi, hogy eljöttél és megosztottad a gondolataid. Az utolsó mondatod szerintem csak a szokásos magyar károgás. Máshol sincs ez nagyon másként, máshol sem órabérre dolgoznak az igazán fontos munkákban. Nézze meg az index.hu-t 55-ször felőlem, ha elvégzi a dolgát.
multikarrier 2013.02.11 11:41:17
@#szájbergyerek#: Egyetértünk!
- X: …gratulálok, meg minden, de azért sajnálom is, mert már úgy megszoktalak… - Y: Tessék? - X: Mondom, kár hogy mindjárt elmész már úgy megszoktalak, jó volt Veled dolgozni, na. - Y: De hát nem is megyek el, honnan veszed ezt? - X: Jó, de most hogy már házas…..
A multinál végzett munkával kapcsolatban az egyik leggyakoribb kritika, hogy „pofára megy” az ember megítélése és nem a valós teljesítmény számít. Valóban hasznos-e egy „Dráma és Színjátszás” gyorstalpaló elvégzése és sikeres lenne-e Antigoné csoportvezetőként? Mai…..
multikarrier 2013.01.12 16:48:55
@tükörfúró: Ez a mamutos hasonlat nagyon találó.

Van valaki, aki sikeresen tört ki a multis világból vagy éppen, hogy a multiban találta meg a számítását?
multikarrier 2013.01.13 11:08:35
@Norx: Nagyon jó, hasonló tapasztalatok itt is. Korábban írtam is erről: "multiknál található céges infrastruktúra, a használt üzleti folyamatok mind messze a magyar vállalati kultúra átlagán felül és az anyavállalat nyugat-európai/amerikai színvonalán van. Mindezt teljesen ingyen kapja meg a munkavállaló, betanítása részeként fér hozzá olyan folyamatokhoz, rendszerekhez, szoftverekhez, melyek valóban nagyon specifikusak, de pont emiatt a piaci értékünket növelik." multikarrier.blog.hu/2012/07/02/megeri_nana

Tervezek a blogon teret adni saját történeteknek, karrierutaknak. Lenne kedvetek megírni a tapasztalataitokat? (Természetesen saját és cégnevet nem említve...)
multikarrier 2013.01.31 08:59:18
@Circus: Maximálisan kíváncsi vagyok a történetedre!
Ez a munkás élet fasírtja, a ropogósra sült darált hús, amiben mindenből van egy kevés. A céges tápláléklánc legalján található elem, aki mégis oly nélkülözhetetlen, hogy szinte minden magára valamit is adó cég tart belőle párat. Vagy mindjárt egy egész rakatot. Mit tehet…..
multikarrier 2013.01.29 14:22:44
@Plumper_: ???
Ez a rész a legelső lépésről szól, a CV elkészítéséről, s arról, hogy hogyan érd el, hogy felfigyeljenek rád és behívjanak az első fordulóra. A lentiek főként Magyarországra vonatkoznak, külföldi multiknál ez is komolyabban veendő. És igen, a lentieket megfogadva hazudni…..
multikarrier 2013.01.12 19:48:27
@#szájbergyerek#: Amúgy nem veszem kötekedésnek, tudom, hogy provokatív a téma, engem inkább az provokál, hogy mennyire nem reálisak a két fél elvárásai egymással szemben. Ezen nem is olyan rejtett tulajdonságokra próbálunk rávilágítani itt a blogon.
multikarrier 2013.01.23 12:33:17
@Keresztény szellemiségű luxuskurva: Az nem hazugság, ha elmondod magadról, hogy mire lennél képes.
multikarrier 2013.01.29 14:21:41
@Eltévelyedés: Örülök, hogy egybevág a gondolataiddal a blog. A belinkelt oldalt én is néztem párszor anno, de azért ez már túlságosan trash-blog, a valóság azért nem ennyire mocskos. Emiatt is indítottam a multikarriert.

A Te példád nagyon jó! "Engem a határidők motiválnak" - imádom! :D:D:D
A minap a Multikarrier blogot olvasgatva egy nagyon érdekes bejegyzést találtam. Egy fiatal munkavállaló írja le, mennyire demotiváló számára SSC-ben (Shared Srevice Center) dolgozni, és már-már a teljes karrierjét is megrekedve érzi emiatt. Az SSC lényege, hogy a cégek bizonyos…..
A felületes állásra vadászó számára igazi apróvadnak tűnhet az emberi erőforrások menedzselése, valójában néhány igazi nagyvadat is lehet találni a kolóniában, melyek trófeát jelentenek bármely jelentkező számára. Jellegükből adódóan az állatkerti részlegükön mindig…..
multikarrier 2012.12.21 20:32:13
@igazi hős: A bérszámfejtő is HR-es, mert a fizetések bizalmas információjába bele kell látnia, ellentétben például egy pénzügyessel, HR-essel. De valóban, senki nem úgy gondol rájuk, mint egy HR-esre, mivel annyira eltérő kompetenciák szükségesek ehhez a szakmához. :)

@Távmunkás: Továbbra is azt gondolom, hogy ez emberi kvalitás és nem egy szakma függvénye.
multikarrier 2013.01.22 10:05:16
@kutyabarát: Szép, amiket írsz, de ahogy a fenti hozzászólásokból is látszik sajnos a HR-es megbecsülése nagyban attól is függ, hogy a jelölt megkapta-e az állást, vagy sem... Ez a hajmegtépős történet elég durva. Hogyan történt ez? Ott szemben meg is mondtátok neki, hogy nem veszitek fel?