Regisztráció Blogot indítok
Adatok
GergoV

2 bejegyzést írt és 107 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az interaktív térképen nemcsak Horthy kormányóvóhelye, Rákosi atombunkere, a Gellérthegy járatai, hanem számos olyan objektum is szerepel, amelyeket a katonaság még ma is használ...
GergoV 2015.12.14 22:20:16
 A LeMil blogon elég jelentős a Mil témák túlsúlya, következzen hát egy kis Law Enforcement. A magyar történelem alapvetően nem szűkölködik vitatott megítélésű fegyveres testületekben, a Magyar Királyi Csendőrség viszont talán a legtöbb indulatot kiváltó mind közül-…..
GergoV 2015.11.30 23:28:54
Kiváló poszt! Most láttam az első részt, még csak ezen vagyok túl (sajnos).

A rendfenntartás háromféle modelljével kapcsolatban: pár éve elkezdett foglalkoztatni a téma, és akkor összegugliztam-wikipédiáztam magamnak, hogy is van a law enforcement a világban.

Az USA-ban kicsit vegyesebb a kép, ott az önkormányzati/megyei/egyetemi sheriff/police patchwork és a viszonylag későn ('20-as évek, ha nem tévedek) létrehozott FBI mellett még van állami rendfenntartás: a U.S. Marshall rendszer képviseli a szövetségi államot a tagállamokban, de ők kevesen vannak és inkább nyomoznak/task force-kodnak, míg a "klasszikus" csendőri szerepet az állami rendfenntartók, pl. a Texas Rangerek, vagy a State Trooper/State Police néven futó alakulatok töltik be. Tipikusan ők felügyelik az autópályákat, országutakat is, ami az öreg kontinensen is jellemző csendőri feladat.

Ha jól emlékszem, az országban összesen vagy 17 ezer különböző rendvédelmi szerv létezik...

Az is érdekes még, hogy Európában és a világban a történelmi előzmények és az eltérő fejlődési útvonalak, helyi sajátosságok okán viszonyulnak a csendőrséghez és az állami rendfenntartó szervekhez az egyes országok. Jellemző, hogy ahol van csendőrség, vagy annak megfeleltethető szerv, ott szervezetileg a hadügyhöz, de operatívan a belügyhöz tartozik.

Skandináviában úgy tudom, csak a rendőrség van, és a hadsereg lát el némi rendfenntartó feladatot, ha kell. A brit rendszer inkább területi elvű, de vannak spéci rendőrségek (nuklárs, Ministry of Defence Police, meg a közlekedésiek), csendőrségnek talán ezek felelnek meg valamennyire, de amúgy nincs ilyen.

A hollandok annyira nem szerették Napóleon zsandárjait, így ott van a rendőrség mellett csendőrség, de visszakeresztelték a korábbi francia néven Marechaussee-ra. (Asszem ékezet nélkül.) Nekik egyébként a parti őrségük számít még csendőrségnek és tagja a zsandárok nemzetközi szervezetének. A belgák a pedofilbotrányok után inkább egybeolvasztották a rendvédelmi szerveket, a rendőrség nyert, mert így hatékonyabb, a párhuzamosítás rontotta az eredményességet és elveszítették a rendvédelmi szervek a respektjüket.

Franciaországban egyre inkább összeolvad a kettő funkcionálisan: itt hagyományosan a vidék rendfenntartó szerve volt a zsandár, de a nagy arányú városiasodással már nem sok értelme van a megkülönböztetésnek, az egykori katonás csendőrség egyre inkább nyomozó-bűnüldöző szerv is. Ibériában a központi államnak is van csendőrsége (Guardia Civil), meg a baszkoknak és a katalánoknak saját, a rendőrségek mellett. Olaszországban a csendőrség az igazán respektált rendvédelmi erő, amúgy helyi rendőrségek vannak, de néha rájuk vetül a korrupció és a helyi bűnszervezetekkel való összejátszás gyanújának árnyéka (khmm...).

Ausztriában a belgákhoz hasonlóan, az EU-s reformálás hatására szűnt meg a csendőr-rendőr felosztás (vidék-város), itt már csak Polizei van. A németeknél a Landesjaegerek, a magyarhoz hasonlóan, a II. vh-s tevékenységük miatt kompromittálódtak és vált rossz emlékké, de van központi, szövetség rendfenntartó erő, a Bundespolizei (csak már kék, nem zöld), ez ott olyasmi, mint a csendőrség (az állam rendőrsége).

Keletebbre, a Balkánon a szocialista rendszerben milíciák voltak (=a nép rendőrsége...), de Romániában, Szerbiában, Bulgáriában ismét van zsandár: ők olyasmik, mint nálunk a készenléti rendőrség, és ők kommandóznak is.. Ja igen, nálunk amúgy ők a "csendőr", a katonailag szervezett rendőri alakulat, meg a TEK, csak nem hívjuk így, mert rosszul cseng a név (már akinek, de ebbe ne menjünk bele). Görögországban pont fordítva történt, ott is összeolvasztották a csendőrséget a rendőrséggel, ahogy Irakban, Iránban is. Törökországban van csendőrség, a vidéket, a lázongó kurd vidékeket és az autópályákat felügyelik, azt hiszem, a határokat is. Kínában van még kettős rendszer, itt van rendőrség és Armed Police, rendfenntartó katonaság. Vissza a közelebbi keletre: Oroszországban, Ukrajnában a készenlétisek töltöttek be valami ilyesmi státuszt (OMON, Berkut) a rendőrség mellett.

Kanadában a helyi rendőrségek (kicsit mint USA) mellett ott vannak a vörös zubbonyos lovasrendőrök, vagyis - francia nevük őrzi - a királyi csendőrök.

Svájc pedig igazi érdekesség: ott csendőrnek hívják a francia tartományokban a rendőrséget, de csak a nevükben azok. Észak-Afrikában több helyen van még kettős rendszer, ami francia hagyomány (Marokkó, Algéria pl.), Latin-Amerikában meg attól függően, milyen a helyi, nyilván a gyarmatosítóktól megörökölt helyi hagyomány. Brazíliában a fegyveres rendfenntartó szerv vidéken Policia Militar, és katonásan szervezett, Argentinának, Chilének azt hiszem, nincs külön csendőrsége, Venezuelának van.

A brit fehér gyarmatokon - Ausztrália, Új-Zéland, Dél-Afrikai Közt. - úgy tudom, nincsen csendőr, ide ugye nem ért el a napóleoni hagyomány, sőt, egész máshogy viszonyulnak hozzá a helyi lakosok, mint a frankofónok.

Remélem, nem hibáztam el semmit, valahogy így néz ki a világ csendőrtérképe...
GergoV 2015.12.01 18:37:25
@Fredddy: Köszi!

Kicsit felületes volt a kutatásom, meg nem is jegyzeteltem, de szívesen megírnám. Neki kellene menni kicsit a témának. Még akár úgy is, ha te viszed az USA-t. ;)
A Day of the Tentacle a világ egyik legjobb kalandjátéka, ezen nem nagyon szokott vita lenni - azon már inkább, hogy van-e értelme felújítani úgy, ahogy a Double Fine (az eredeti alkotó, Tim Schafer cége) csinálja. A Grim Fandango (a világ másik legjobb kalandjátéka) ugyebár tavaly…..
A The Walking Dead ötödik évadának fináléjához simán kellene egy kritikagenerátort írni, amivel az olvasók kedvükre válogathatják a pozitív és negatív jelzőket, és akkor Scott M. Gimple egyszerre lehetne egy fasz és egy zseni is, bár őszintén szólva ha ezt az évadzárót…..
Hk417 kolléga négy héttel ezelőtt számolt be a dán Nemzeti Gárdában szerzett első tapasztalatairól. Mivel a poszt szép látogatottságot tudhat a magáénak, s a kommentelés is elég élénk volt, na meg azért, mert sokan kértétek a folytatást, íme hk417 jelentésének második…..
Ne hirdess: e-mailezz! (via TNW) Rengeteg cikket össze lehetne erről szedni, de ma este ez akadt az utamba: a szerző (számomra teljesen ismeretlen, szóval ez valszeg vendégposzt) arról érketezik a The Next Weben, milyen típusú emaileket célszerű küldeni és melyik miért…..
Vámosi Gergő vagyok, online marketinges, korábban tech újságíró, blogger, geek. Pár évvel ezelőtt, amikor a mikroblogolás nagyon, a Facebook meg már egy kicsit berobbant, írtam egy blogot GGOC néven a Posterouson (a linken a Wayback Machine-es archívumát lehet megtekinteni). Igen,…..
Braun Róbert blogja Vs. Vincent 2013.12.31 10:09:58
Örülünk Vincent is kommentálta az alapjövelemről szóló cikkemet. http://orulunkvincent.blog.hu/2013/12/26/a_koleves_957#more5709368 Az eredeti cikk: http://nol.hu/velemeny/20131224-alapjovedelem_mindenkinek_jar?ref=sso Köszönöm a pozitív hozzáállást és a kritikát is. Vincent…..
Örülünk, Vincent? A kőleves 2013.12.26 11:43:14
A feltétel nélküli alapjövedelem koncepciója eddig Magyarországon civil kezdeményezés volt (leszámítva Szili Katalin határozati javaslatát). Ezúttal azonban az MSZP is lecsapott rá: Braun Róbert a Népszabadságban hirdetett radikális háborút az egyenlőtlenség és a szegénység…..
„Megszűnhet a nincstelenség Magyarországon, amennyiben megvalósítják azt a koncepciót, amit egy független független szakértői munkacsoport dolgozott ki a feltétel nélküli alapjövedelem kialakítása érdekében. A Bánfalvi István vezette LÉT munkacsoport szombaton ismertette a…..
A LÉT elnevezésű független szakértői munkacsoport azt javasolja, hogy Magyarországon mindenkinek feltétel nélkül járjon alapjövedelem; a modellt neves szociológusok, közgazdászok és pénzügyi szakemberek ismertették egy konferencián a budapesti Kossuth Klubban. A javaslat…..
Tudjuk, hogy a legszegényebbek több időt fordítanak munkára, mint a szerencsés többség. Ha ez így van, akkor a feltétel nélküli alapjövedelem elleni legfőbb érv nem állja meg a helyét. Vajon van-e realitása egy efféle járandóság hazai bevezetésének?  Szalai Júlia…..
A tőke fikció, a munka virtuál. A Centrifuga csatlakozik az Európai Polgári Kezdeményezéshez.  Független Alapjövedelem Minden Magyarnak!  MÉG EGY NAPI ÍRHATOD ALÁ az Európai Polgári Kezdeményezést az egyetemes ALAPJÖVEDLEMÉRT…..
„Az emberek többsége nem a pénzért, hanem azért dolgozik, hogy értelmesen töltse az idejét.″(Vásárhelyi Mária) Gyerekeknek 25, felnőtteknek 50, várandós nőknek 75 ezer forintos alapjövedelem havonta. Feltétel nélkül. Erről az elképzeléséről tartott…..
Előrebocsátom: rühellem, amikor a kommerekből lett vadkapitalisták, meg a maoistákból, polpotistákból, anarchistákból lett liberálisok kommunistázzák a Fideszt. De mi a francot tud tenni az egyszeri jobbos, ha a kormánypárt időnként tényleg egy az egyben úgy viselkedik, mint az…..
Y-GEN A szolgalelkű impresszum 2014.01.06 22:39:04
Megint az történt, hogy kijött egy hír, amivel kapcsolatban fél napon keresztül azt találgatta mindenki, hogy ez vajon hírcsárda-e vagy sem. A rutinosabb hírfogyasztók persze mára megtanulhatták: minél abszurdabb kormányzati vagy kormányközeli elképzelés szivárog ki valahova,…..
Kerényi Imre - nem túlzás nagy szavakat használni - de az Év Levelét kiküldte legalább száz jobboldali értelmiséginek, újságírónak, politikusnak, de egyikük sem gondolt arra, hogy ennek hírértéke lenne, és a nyilvánosságra tartozna, hogy állami pénzen valami elképesztő…..
GergoV 2014.01.07 17:10:20
@Buta belpesti balliberális biboldó barmok!: A lopás már akkor is lopás volt, ne okoskodj. Vicces, hogy pont egy öreg komcsit védesz. Ja, hogy ilyenekkel van tele a Fidesz?
Commentarium Köszönjük Imre! 2014.01.06 22:45:31
Dolgoznék az új posztomon, aminek a témája a mai demokratikus rendszerek ingadozása korunk két hatalmas ereje között, amelyek közül az egyik abba az irányba nyomja őket, hogy elsősorban a nézővé silányult állampolgárok szórakoztatásává váljanak, a másik pedig éppen, hogy…..
A médiának is köszönhető, hogy egyesek őrültekkel és bűnözőkkel azonosítják a mentális zavarban szenvedőket, ám ezek csak általánosítások, téves hiedelmek. Néhány újabb sorozat − például Obama kedvence, a Homeland − főszerepbe állította a pszichológiai zavarokat.…..
A 2013-as év legalább olyan jó volt a magyar neten, mint a 2010-es, ha nem jobb. Mi volt 2010-ben, ki emléxik rá? Akkor élte fénykorát a Szlengblog, az utóbbi évek legimponálóbb magyar internetes kezdeményezése. A megszűnéséig nem volt nála menőbb dolog a magyar neten. Kulturális…..
Az ember, miközben böngészi az Egyetlen Hivatalos Magyar Hírügynökség honlapját, percenként szembesül azzal, mennyi minden történik egy nap ebben az országban. Szerdán például sajtótájékoztatót tartott Volner János, a Jobbik alelnöke a fővárosi közlekedési káoszról,…..
GergoV 2013.12.12 13:09:13
ócska utazós krím télen 2013.04.12 12:45:38
azt mennyire el is felejtettem, hogy megjártam a krímet. vagy csak ezt a blogot felejtettem el. nem kéne, egyiket se. még szinte a tél közepén, január végén - február elején az évi klasszikus vizsgaidőszak temető és tavaszváró kiránduláson sikerült kettesben, j-vel részt…..
Azt hittem, a Breaking Bad lassan építkezős, a nézőt módszeresen húzó, a szálakat szinte sziszifuszi munkával bontogatós félévaddal búcsúzik majd a képernyőtől. Joggal, hiszen 8 epizódja volt Vince Gilligannek és írói stábjnak arra, hogy eljussunk a történet végéhez,…..
Nagyításért katt a képre! Épp egy éve, tavaly novemberben lelkesedtem egy tervért, hogy "űrhajóleszálló épül a Bajcsy-Zsilinszky úton. Vagy valami olyasmi". Tetszett, hogy merész ugyan a ráépítés, mégis "megemlékezik" a hajdanvolt kupoláról. Tegnap újabb részleteket…..
GergoV 2012.11.27 10:33:58
Én értékelem, hogy megmentenek egy ilyen régi épületet, de ettől a teljes kibelezéstől kiráz a hideg.

Tudom, nem realitás, hogy az eredeti szerkezetet megtartó felújításra bárki is vállalkozzon, de nézzétek meg: az eredeti épületből tulajdonképpen semmi nem marad.

Dolgoztam a belvárosban olyan irodaházban, amit gangos házból alakítottak ki a Semmelweis utcában, biztosan sok ilyen van: az udvart le lehet fedni, a körfolyosók maradhatnak közlekedőnek, a régi lakások egybenyitásával/zárásával pedig alakítható a tér. Ez egy kimondottan szűkös épület volt, sok zegzugos helyiséggel, és a felújításba sem vittek sok pénzt és fantáziát: az udvar közepére került egy recepció, hátra lift, meg a szükséges mellékhelyiségek, konyhák kerültek kialakításra az irodák mellet. Kényelmetlenebb volt, mint mondjuk az Infopark, de ennek már főleg belsőépítészeti okai voltak, jobban kellett volna berendezni.

Egy ilyen óriási épületben, mint ez, szerintem meg lehetett volna oldani hasonló átalakítással azt, hogy a mai igényeknek megfelelő irodatereket képezzenek ki. Pénz kérdése, tervezés kérdése (ami megint csak pénz kérdése). Ez csak gazdasági kényszer, hogy a beruházó letúrhatja az egész épületet, és felhúzhat egy gipszkartonnal tagolt üvegkalitkát a helyére. Így szerintem ugyanúgy eladjuk a lelkünket, a régi építészeti értékekből üres kulisszák maradnak.