Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Khal Drogo

0 bejegyzést írt és 3691 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A járványban összesen több mint félmillió ember betegedett meg (536517), akik közül 237641 fő meg is halt. Hadd kezdjem ismét egy történettel. Egy tanítványom németórákra mindig keres érdekes videókat, melyeket aztán megnézünk és kitárgyalunk. A témák változatosak, a mesterséges intelligenciától…..
Khal Drogo 2021.05.24 12:23:39
@Csöncsön:
A Kozmosz nagyon jó sorozat, hasonló szinvonalú a Volt egyszer egy bolygó sorozat, szintén NatGeo-s.

A karantén alatt ha nem láttam 100 dokufilmet, akkor egyet se. Sokféle nyilván felszínes tudást, de széles látókört adnak ezek a dokufilmek.

Volt egy háromrészes sorozat, ami a jelenlegi tudás szerinti klimaváltozásokat vetítette az emberi történelemre. Kevésbé ismert és hangsúlyozott tény, hogy az írott történelem alatt a hőmérséklet bőven ingadozott, különféle tényezők hatására ( ezekről csak következtetések vannak, feltehetően a Napból érkezett energiamennyiség ingadozása áll a háttérben ) voltak jelentős ingadozások. Ha a jégmintákon, talajmintákban, nagyon öreg fák évgyűrűiben tárolt jeleket, bizonyitékok alapján mért hőmérséklet és csapadékingazást rávetítjük az európai irott történelemre, a szélsőséges értékek háborúkkal és birodalmak válságával esnek egybe.
Az is érdekes kérdés, a jelenlegi keresztény-iszlám-buddhista-ateista kultúrkört megelőző több száz kultúra hová lett. Többségével klimaváltozás végezhetett, nem pedig háborúk. Lásd a zsidó kultúra még a babiloni fogságot is túlélte. Ahol elfogyott a viz, az élelem, azok a kultúrák elpusztultak.

A kozmikus léptékű változások meg aztán végképp meghatározóak. Az 1500-as évek derekán egy keresztény szereztes kezdetleges teleszkópján megfigyelte hogy lángolt a Hold. Ezt a kinaiak is leirták. Ma már megtalálták a becsapódási krátert a Holdon. Gyakorlatilag pajzsként felfogta az aszteroidát a Hold ami akkorát robbant a Holdon, hogy látható volt a középkori eszközökkel is. Globális hatású lett volna ha minket talál el a Hold helyett. De egy ilyen csak mikro léptékű változás, ha a Napból érkező energia visszesik pár százalékot, máris ott vagyunk hogy meg fog halni több százmillió ember és nem nagyon tehetünk semmit.
Khal Drogo 2021.05.25 19:33:29
@Csöncsön: Közelítunk a 8 milliárdos egyedszám felé, egy ekkora létszámú faj a Földön nem fog kihalni egykönnyen. Ugyanakkor elég nagy méretű lények vagyunk, a Földön kevés ekkora tömegű faj ( 60-100 kg között mozog egy felnőtt ember ) volt képes túlélni egy tömeges fajkihalást. Az emlősök közül általában a kisebb termetűek élnek túl. Az értelemben és a technológiában van minden reményünk. Ha nem tudjuk kontroll alatt tartani a klimát akkor akár ki is halhatunk. Biztosan azért nem mondom hogy kihalunk, mert ha mondjuk az átlaghőmérséklet emelkedése lendületesen tovább folytatódik a mostani irányvonalon akkor ez a népesség ez fenntarhatlan lesz, nyilván egy ponton az emberiség radikálisan meg fog tizedelődni, ami következtében a mai technológiai civilizáció is összedől és ezzel megszűnik a szénkibocsájtás és idővel a növényzet és a vizek visszaszedik a szenet a levegőből, évmilliók alatt.
Jelentősen kisebb népességgel az emberiség mint faj fennmarad. De ez a mostani 8+ milliárd fölé növekvő emberiség, ennek befellegzik szerintem.
Remélem tévedek.
2010 óta a kormány jelentősen növelte a nyugdíjkiadásokat, a legtöbb évben infláció feletti emelést hajtott végre. 2010 és 2015 között az átlag öregségi nyugdíjak 26 százalékkal emelkedtek, reálértéken számolva pedig 6,5 százalék volt a növekedés mértéke. Fidesz…..
Khal Drogo 2016.05.30 22:14:41
Nem tudom ki írta a Ténytáron ezt a nyugdíjcikket, de kicsit vakon van a cikk írója. Tanácsolom neki a nagyobb merítést a magyar TB témakörben.

"A mindenkori nyugdíjemelést az úgynevezett svájci indexálás segítségével állapítják meg: e szerint a nyugdíjemelés mértéke 50-50 százalékos súllyal a várható infláció és a reálkeresetnövekedés határozza meg. "

Tényszerű tévedés a Ténytártól. Inflációkövető indexálás van. A svájci indexelását 2011-re ejtette a kormányzat. Ha nem tette volna, akkor jelentősen magasabb nyugdíjemeléseket kellett volna kifizetni.

"– A felosztó-kirovó rendszer van, azaz a mindenkori nyugdíjkifizetéseket a TB befizetésekből finanszírozzák, ha pedig a nyugdíjkassza egyenlege negatív lenne, akkor azt a költségvetésnek mindenképpen ki kell pótolnia. "

Tényszerű tévedés a Ténytártól. A nyugdíjkassza egyenlege nem lenne negatív hanem negatív. 1998-ban és 2011-ben volt a TB-nek több bevétele mint kiadása. Minden más évben a költségvetés állta a mínuszt. A feltételes mód használata felesleges, a TB kassza eleve mínusszal van tervezve a költségvetésben.
Az más kérdés, hogy évek óta kisebb a mínusz mint a tervezett.
Ergo kisebb a nyugdíjkiadás mint amit terveztek, illetve több járulék folyik be.

"A kormány az egyik kezével bőkezű volt, a másikkal viszont elvett. A 3000 milliárd forintnyi magánnyugdíjvagyon eltapsolása azt jelenti, hogy az öngondoskodás mértéke jelentősen csökkent az elmúlt években, márpedig a jövőbeli nyugdíjkifizetések szempontjából nagyon releváns tényezőről van szó."

A kötelező magánynyugdíjpénztáraknak az öngondoskodáshoz nem sok közük volt. Az önkéntes magánnyugdíjpénztárak jelentik az öngondoskodást, ezeket nem államosították.
Ma az öngondoskodást az állam többféle adókedvezménnyel is támogatja.

Egyébként ha a kötelező magánnyugdíjpénztárakat nem szüntetik meg, a TB kassza 2010-2015 között a mostanihoz képes 5 év alatt 1500 milliárd forint hiányt termelt volna PLUSZBAN. Vicces hogy egyik bekezdésben a hiány növekedése miatt aggódik a cikk írója, majd a következő bekezdésben a hiányt brutálisan növelő tényező megszüntetésében látja az összeomlás okát.

írnak itt arról hogy a magyar nyugdíjrendszer nagyon szélsőséges skálán mozog a kifizetések terén. Igen mert a magyar nyugdíjrendszer 1998 óta életpálya-kereset alapján határozza meg az induló nyugdíjak összegét, Magyarországon nem Beveridge típusú egalizáló nyugdíjrendszer van. Hanem életpálya alapú. Ha sokat fizetsz be, hosszú időn át, magas kifizetést kapsz.

Akinek alacsony a nyugdíja, alacsony jövedelmek után fizetett kevés nyugdíjjárulékot.
A minap – minthogy gimnazista gyermekem rajongó lelkesedéssel szónokolt a készülő diáksztrájkról – alaposan megbeszéltük a pedagógusok huszonöt pontját, s nekiláttunk felfejteni a kibontakozó tanári tiltakozások szertefutó ág-bogait. Úgy hiszem, megértette, hogy a szökőnapra tervezett diák-,…..
A diktatúrát megélheti egy társadalom mint külső kényszert, leggyakrabban viszont ami gyakrabban megtörténik az a diktatórikus szellemiség fokozatos megerősödése és eluralkodása, ami ellen viszont már képesek vagyunk tenni. Az évek során igen sokféle ismeretet szereztem az emberi egoizmusnak arról…..
Khal Drogo 2016.02.16 20:03:27
@Tamáspatrik: "A diktátorok tudnak olyan helyzetet teremteni és meg is teszik, ahol van ugyan titkos választójog, de az ellenzéket megfélemlítik, ellehetetlenítik, a választópolgárra pedig nyomást gyakorolnak. (Rengeteg féle eszköz van, pl. akár az is, ha valahol túl sok a protest szavazat, azt a körzetet büntetni tudják kollektívan.) "

Ez esetben a szabad választójog kritérium nem teljesül. A háromnak egyszerre kell teljesülnie, nem elég ha a szavazatok egyenlőek és a szavazás titkos.

Egyébként a digitális világban még komolyabb nyomásgyakorlás van a hatalom birtokosainak a kezében. Ma már a szavazóképes lakosságnak (a világ legszegényebb részét leszámítva ) van mobiltelefonja. Az új generációs mobilokon pedig fényképet is lehet készíteni, gyakorlatilag a hatalom birtokosai megfenyegethetik a szavazókat, hogy ha nem fotózzák le a szavazólapukat a rájuk tett ikszel, akkor megbüntetik őket.
Oroszországi megfigyelők szerint ilyesmire már volt példa Oroszországban a legutóbbi szavazáson.
Amikor megöregszünk, miről fogunk mesélni majd?   Nézzük, miről mesélnek a mai öregek. Alig élnek azok közül, akik felnőtt fejjel élték át a 2.világháborút és közöttük is kevesen voltak, akik büszkék voltak az akkori tetteikre. Mint egy német veterán megfogalmazta: „Nehéz idők voltak azok...Azt…..
Khal Drogo 2016.02.14 12:19:02
@Tamáspatrik: Miből gondolod hogy az utódaink másként fognak viszonyulni a ma eseményeihez mint azok akik a mát alakítják? A rasszista szülők gyermekei jó eséllyel maguk is rasszisták lesznek. Ha a társadalom általánosan negatívan ítéli meg a mostani bevándorlást, akkor az ő utódaik miért ítélnének tömegesen másként?
Főleg hogy a bevándorlás első szakaszát ( a fizikai vonulást ) felváltó második szakasz ( letelepedés és integráció ) sokkal-sokkal több konfliktust okoz.
A kölni fiatal lányok ne adj Isten még azt is megkérdezhetik, hogy miért hagytuk hogy ezek az emberek idejöjjenek? Miért nem tettünk semmit. Lehet hogy nem a nagyvonalúságot fogják hiányolni.
Khal Drogo 2016.02.15 21:04:12
Van aki 2006 őszéről fog mesélni, az elszabaduló tankról, egy szerencsétlenül nyilatkozó és lemondani elfelejtett miniszterelnök okozta felháborodásról, hogy ő akkor kiállt és tiltakozott. Mások tudnak mesélni a nagy árvizek alatti összefogásról, magam is részt vettem a zsáktöltésben. Mások majd elmesélik hogyan "utazták" körbe Európát ( értsd : melózták ) ismertek meg népeket és így tovább. Megint mások majd azt mondják hogy ők az elnyomó rezsim ellen tüntettek, mások pedig hogy a "nemzeti" kormány mellett.

Egy biztos, igen kevesek lesznek később is, akik a migránsok érkezését valamiféle jó dolognak fogják tartani. Ez abból gondolom, hogy nem igazán sikerült sem Franciaországban integrálni az észak-afrikai gyarmatokról érkezőket, Angliában is akadnak problémák az integrációval, ahogy Németországban is a török bevándorlási hullámmal. Pedig a szóban forgó emberek szakképzett emberek és álláshelyre érkeztek. Dolgoztak és dolgoznak. A gyermekeik pedig csak lézengenek, ők ott születtek és teljes jogú állampolgárok, de mindenki tudja hogy ez nem így van a valóságban.
Egy szó mint száz, a korábbi integráció sem járt sikerrel, pedig jobb kiindulási alapról indult. A mostani hendikeppel indul, sikeres nemigen lehet. Ha nem lesz sikeres, akkor a mai gyermek generáció felnőttként a sikertelenséggel fog találkozni, tehát nemigen fogja megkérdezni, hogy miért nem segítettek jobban. Hanem azt fogja kérdezni, miért engedtétek hogy bejöjjenek.

De lehet hogy tévedek, és a tavaly érkezett 1 millió zömében nincstelen, képzetlen ember olyan fontos mobilizáló szerepet fog játszani a befogadó országok társadalmában, hogy tényleg megkérdezik majd a gyermekek felnőtt fejjel, hogy miért emeltetek kerítést és miért nem számoltatok le az előítéletekkel és félelmeitekkel.

Semmi sem kizárt. Mindenesetre a pesszimista forgatókönyv felé lépkednek az események. A kezdeti lelkesedés már ahol megvolt egyátalán, jelentősen elpárolgott. A gondok pedig csak nőnek.
A nyugdíjhelyzetről szóló cikkek, tanulmányok alapján nagyon egyszerű feltételei vannak a nyugdíjrendszerünk mainál jobban működővé és igazságosabbá tételének:   1.Jól működő és erős gazdaság   Az éves szinten előállított érték (GDP) 10% körüli összeget költünk nyugdíjra vagy nyugdíjszerű…..
Khal Drogo 2016.02.03 18:31:23
@Tamáspatrik: " mi legyen azzal, aki 60 évesen már nem tud elhelyezkedni a munkaerőpiacon, de nyugdíjat még 3 vagy 5 évig nem kaphat."

Ez az érintett kör ma jobb ha tájékozódik és bemegy a munkaügyi központba, ott kitölt egy nyugdíj előtti álláskeresési segély kérelmet. 5 évvel a nyugdíjkorhatár előtt, az aki rendelkezik 20 év szolgálati idővel, öt éven át kaphatja a minimálbér 40%-át havonta. Nem sok, sőt kevés ez az összeg, de passzív jövedelemre tehet szert vele az érintett. Már ha nem tud elhelyezkedni.

A megoldásra vonatkozó kérdésedet illeti : Ma rengeteg ember nem fizet vagy nem a valós jövedelmi viszonyai után fizet nyugdíjjárulékot ( sokszor nem saját döntése alapján vagy ő tudja hogy fizet járulékot pedig nem ). Az ő fizetésre való kényszerítésükkel elkerülhető a járulékok további emelése és a jelenlegi szolgálatási szint megtartása.
A járulékfizetési fegyelmet felvilágosító kampányokkal is lehetne erősíteni. Ma mint itt a kommentelők között is elterjedt nézet hogy nem érdemes nyugdíjjárulékot fizetni. Nos, a nyugdíjjárulék megfizetése jelenleg sokkal biztosabb befektetés mint bármilyen piaci termék.
Mivel az állam mögött álló választópolgárok nyugellátást kapó sokasága garantálja hogy az állam fizessen nyugdíjat. Ha az állam olyan helyzetbe kerül hogy képtelenné válik a nyugellátás megfizetésére, jó eséllyel a pénzpiaci befektetések megtérülése, kifizetése is erősen kérdésessé válik. Az állam bármely pénzügyi terméket az erőszakszervei útján képes kisajátítani.
Lásd Ciprust. A ciprusi kormány elzabrálta a betétek 100 00 euró feletti részét, pedig megtagadhatta volna a nyugdíjak kifizetését is. Helyette inkább mégis a pénzpiacot csapolta meg.
Bármelyik állam, bármelyik országban ez fogja tenni vis mayor esetén.
Khal Drogo 2016.02.03 23:02:41
@Tamáspatrik: Ma egy nagyon embrionális állapotban de létezik időstartás. Ápolási díjnak nevezik. Igen alacsony jövedelemre lehet így szert tenni, ennek ellenére több tízezer ember részesül ápolási díjban. Az ápolási díj továbbá önmagában szolgálati idő is egyben.
A rendszer továbbfejleszthető lenne minden bizonnyal.

A vállalatok versenyképességét is erősen rontja egyébként hogy a feketefoglalkoztatás ilyen mértékű. Egyrészt aki nem fizet nyugdíjjárulékot, az olcsóbban foglalkoztat, a legális foglalkoztatóval szemben olcsóbban vállal munkát, másrészt a kieső bevételeket pl. az állam a legális adózókon, pl. a vállalatokon követeli.

Ha itt sikerülne előre lépni, az jelentősebb bevételekhez jutattná az államot. Én pl. sosem hittem volna hogy az on-line pénztárgépek használata ekkora fehérítő hatással tud járni. Valszeg más, ehhez hasonló innovatív, a jelenlegi technikai szintet kihasználó megoldással lehet eredményesebben harcolni a feketemunka ellen.

A költségvetés korlátos mivoltával tökéletesen egyetértek. Minden hiány államadósságot generál,az ideális helyzet a nullszadós költségvetés elérése lenne.
törökgáborelemez 515. Nekrológ 2015.03.15 23:08:48
A politikai elemzés halott. Megölték. Megöltük. S még az sem biztos, hogy sajnálni kell ezért.  Az első érdem a pártoké. Ahogy egy nagyon fontos politikus nem is olyan régen egy háttérbeszélgetésen mondta: „igen, mi csináltuk, beküldtük az embereinket, akiknek a nevét sem…..
Khal Drogo 2015.11.17 18:18:56
Khal Drogo 2015.11.18 21:08:54
@nyünyüge: Szerintem minden egyes hírt Magyarországon nem a Fidesz-felső vezetés diktál le a főszerkesztő úrnak a köztévében. Erre nemigen van idejük.

Sokkal inkább egy meghibásodott droid túlbuzgóságát látom az ilyesmikben. A kontraszelektív kiválasztás miatt erre igen nagy esély van. Vagy a főszerkesztő vagy valamelyik köztévés kommiszár a nagy leleplezéssel akarta felhívni magára a figyelmet, hogy lám, ő micsoda talent, mindjárt elő is kéne léptetni egy fokozattal.
Khal Drogo 2015.11.20 17:12:44
@korábban ulrike: Még a pálinkafőzésért folytatott "szabadságharcban" is sokkal jobban tépte magát a Fidesz kommunikációs csapata mint most Paks II blokkolásánál.
törökgáborelemez 514. A tét 2014.12.04 02:11:12
Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai szenátor mégis ezt gondolja. S amit mond, az legfeljebb árnyalatokban, jelzőkben tér el…..
Khal Drogo 2015.03.15 18:27:49
@korábban ulrike: Csak a szokásos történet. Egy félkész, de méregdrága kormányzati projektet elindítanak, nem működik, fennakadások vannak. Ez így ment már az online-pénztárgépek, HUGO, az az EKKÁER vagy mi a neve esetén is.
Ők ilyenek, a következő projektjeik is ilyenek lesznek, ennyit tudnak a managment-ről. Remélem PaksII a bekapcsoláskor majd nem fog felrobbani.
Khal Drogo 2015.03.16 17:22:45
@Hepci: Ádár János. Ilyenek mentek a 80 milliárdos csodatévében.
Valóban érdekes fordulat készülődik a NAV korrupciós botrány ügyében. Úgy tűnik Orbán Viktor rövidre zárta a dolgot, és az igazság napokon belül ki fog derülni a következő logika mentén: Orbán zéró toleranciával viseltet a korrupció ellen. Van két ember, aki egymásnak…..
Khal Drogo 2014.12.09 15:39:01
www.diplomacia.hu/fileDb/VRXGXV/dipkepviseloki.pdf

Csak az USA mondhat le Goodfried mentességéről. Goodfried nem.
Jogilag értelmezhetetlen az amit a miniszterelnök és csatolmányai mondtak.
Nincs ilyen opció.

Ennek megfelelően Goodfried nem fog lemondani a mentességéről, mivel nem tud róla lemondani.
Khal Drogo 2014.12.09 16:13:19
@Tudományos libsizmus: Ja hogy elírtam a nevét a fikcónak :)
Khal Drogo 2014.12.09 16:14:26
@Nyekenyóka: Ezekre a kérdésekre a miniszterelnök úr vagy a Kinizsi FC csatárcsillaga tudna választ adni. Én nem.
Simicska Lajos a héten bombát robbantott: bejelentette, hogy talán indul Navracsics Tibor megüresedett parlamenti mandátumáért. S akkor mi van? Szerintem minőségileg új helyzet van. Simicska Lajos olyanra lehet képes, amire az ellenzék vezetői közül ma senki, s amiről egyelőre a…..
Khal Drogo 2014.12.02 22:53:04
@tölgyes: Én nem látom hogy mitől lettünk volna kevésbé kiszolgáltatottak ha orosz gázt orosz gázzal helyettesítünk. Az addig rendben van hogy akkor Ukrajna leértékelődik de attól Magyarország továbbra is Gazprom-gázt vesz.

A Nabucco azért volt jobb mert nem Gazprom-gázt hozott volna.

Atomerőmű - Ha nem lesz javulás az oroszoknál ( tehát nem adják fel a szakadárok támogatását ) akkor Paks II finanszírozása dugába dőlhet. A rubel leértékelődött jelentősen, talán harmadával is. Mi 10 milliárd dollár nagyságrendű hitelt vettünk fel, ezért ma Oroszország már 16 milliárdnyi rubelt kell hogy adjon valakinek aki ad neki dollárt cserébe.
A drága dollárjaikat nem biztos hogy Paks II-be fogják tenni.
Khal Drogo 2014.12.03 08:19:00
@tölgyes: Az oroszok jelenleg is adnak el gázt Magyarországnak és Nyugatnak. Gáz tartósan csak akkor nem fog jönni, ha kirobban egy világháború.
Ugyanis az oroszok a Nyugatra eladott energiából is élnek, magát a gázt nem tudják megenni.

Az EU-orosz viszonyt pedig az oroszok rombolják. Nem az EU szállta meg a Krími-félszigetet és küldött több ezer katonát egy másik országba harcolni. Mégis mit kéne csinálni? Végignézni ahogy Oroszország megszállja sorban az országokat, mint Hitler annak idején. Kösz nem, egyszer már próbáltuk. Nem jött be.

Amíg mi itt beszélgetünk, Putyin különféle tanácsadói olyan interjúkat adnak, melyekben arról elmélkednek hogyan fogja Oroszország lerohanni a Baltikumot.

Maga Oroszország a biztonsági kockázat,nem pedig Ukrajna.
Az orosz gázfüggőséget egy újabb orosz gázvezeték nem oldja meg. De az sem megoldás ha az orosz gázfüggőséget orosz atomfüggőségre cseréljük.

Diverzifikálni kell, nem függhetünk egyetlen országtól. Építsenek az amerikaiak atomerőművet. Vagy a franciák. Építettek már eleget a világban.
Khal Drogo 2014.12.03 21:44:58
@graycivil: Ilyen cikkek Gyurcsány miniszterelnökségének a második felében is jelentek meg, a baloldalon, mindenféle következmények nélkül.

Ahogyan akkor, most sem várható semmiféle következmény vagy ilyesmi. Következmény alatt értek minisztercserét vagy büntetőeljárást vagy ilyesmit.
Én igazán megértő szoktam lenni a magyar politika népszórakoztatásra kitalált dolgaival. Nem a legszebb dolog hülyíteni a választót, de többé-kevésbé a világ minden részén alkalmaznak ilyen fogásokat. Nagy kárt nem is okoz, egészen addig, amíg maguk a politikusok nem hiszik el…..
Egy alkotás címék kiválasztása mára művészetté vált. Ha egy adott könyv/dal/film jó és figyelemfelkeltő címmel van ellátva bizonyítottan felkelti a befogadó érdeklődését. Az egész jelenséget marketingnek tekintjük, hiszen bizonyos rétegeknél a jó cím máris elég ahhoz, hogy egy bizonyos réteg…..
Khal Drogo 2014.12.01 11:13:13
@Void Bunkoid: Jut eszembe, a Birodalom visszavág is nagyon jól sikerült. Az angol cím tükörfordítása nem lett volna ilyen találó.
Khal Drogo 2014.12.01 11:14:29
@eßemfaßom meg áll: Mondod te, aki azt feltételezi hogy egy cím azért olyan amilyen mert nem nyitották ki a szótárt. LOL.
Khal Drogo 2014.12.01 11:58:31
@eßemfaßom meg áll: "Abban a filmben nincs semmi agysejtes kísérlet, egy kibaszott cella van benne, szimplán a ferdítő el se olvasta a film 3mondatos sztoriját csak felütötte a szótárat és a szó első jelentését beírta."

Tippeljünk ki írta ezt.
A helyes megfejtők között angol-magyar szótárt sorolunk ki.
Nagy bajban van az Orbán-kormány. Volt már máskor is, de ez most más. Nem fog belebukni, most biztosan nem. De nem is ez a tét: ha nem veszi észre az útelágazódást, vagy csak rossz utat választ, később már másnak, egyértelmű fordulópontnak fogjuk látni mindazt, ami most, ezekben…..
Khal Drogo 2014.11.15 19:57:34
Halasi Tibor a cég ügyvédjeként is eljárt, Vida Ildikóra könyvelőként emlékeznek. Mindketten Orbán Viktorral és Simicska Lajossal együtt egyaránt Bibó-kollégisták voltak, és ekkoriban együtt dolgoztak a 124. számú ügyvédi irodában. Mi több, Vida Ildikó menedzserként, Halasi Tibor pedig külsős jogászként a Simicska-féle Mahir-csoportnál is feltűnt. Az ügyvédi-könyvelői tevékenység nem indokol kültagságot, mint ahogy közös lakcímet sem: egy forrásunk Vida és Halasi belépése mögött baráti gesztust feltételez.

Az iratok szerint a bt.-t Halasi Tibor közbenjárására 1995-ben jegyezték be. Ezután viszont semmi jele annak, hogy a cég bármely közkötelezettségének eleget tett volna. Egyetlen mérleget sem adott le, továbbá egyetlen fillér adót sem fizetett. Ez 2001-ig különösebben nem is zavarta a hatóságokat. Nem meglepő módon egyebek mellett azt az adóhivatalt sem, amelyet a jelenlegi NAV-vezető 1998–1999-ben Simicska Lajos akkori elnök helyetteseként, 1999 és 2002 között pedig elnökként irányított.

A nyilvántartások szerint Vida Ildikó és Halasi Tibor kültagi pozíciója a 2011. áprilisi kényszertörléssel szűnt meg. A Népszabadság megkeresésére a NAV sajtóosztálya elismerte: „Vida Ildikó 1993-ban kültag volt a Casus Művészeti Szolgáltató Bt.-ben". Azt nem adták meg, mi okból és milyen erőfeszítéseket tett a gondok feltárására, rendezésére, netán a kilépésre, illetve miért volt azonos a címe Halasi Tiborral.

---

Ennyit arról hogy kinek milyen fecni van a birtokában.
Khal Drogo 2014.11.15 22:08:25
@Hepci: Nem idézném hogy milyen szavakkal fogadták ismerősi körömben ( szerencsére magam nem vagyok érintett, nincs hitelem egy buznyák se ) a devizahitelesek a kb. 4 év bankellenes uszítás után a mentőcsomagot.

Lesznek még meglepetések. Pl. én úgy tippelem hogy az árfolyamgáthoz képest ez magasabb törlesztőt fog előállítani.
Khal Drogo 2014.11.15 22:24:04
Szerintem Orbán az ellenzék mellett annak köszönhette a győzelmét hogy növelte a választók felé a pénzügyi transzfereket.
Egyrészt megadta a kiskeresetűeknek a családi adókedvezményt, ami ha nem is hoz nyugati életet, de a havi 10-20-30 ezer forint nettó juttatás azért már érzékelhető a családban, érzékelhetőbb mint ha nem lenne. Ezt megadta a közmunkásoknak is.
Az utolsó 2 évben infláció feletti nyugdíjemelést adott, plusz a rezsicsökkentés, megkezdte a tanári béremelést és ott volt az egykulcsos adó.

Ezek kialakíthatták azt a képet, amit suggaltak ők a jobban teljesít kampánnyal. Hogy ez nem a végcél, ez csak az út eleje, eljön a fellendülés dicsőséges korszaka.

Azonban nagyon úgy néz ki a források elapadtak, ez a politika ma nem folytatható tovább. A költségvetés egyensúlya megbillent, további adóemelések jönnek, vagy jelentettek be,a korábban büszkén hangoztatott - mi nem vágtuk ki az állami szektor embereit az utcára mint a gonosz Gyurcsány - dumát átveszi a levágom a kövér állami szektort szöveg.

A nagy ígéret, az egyszámjegyű SZJA úgy eltűnt, mint tavaszra a hótakaró, a nagy devizamentés légvára is összeomlani látszik.
, a kétgyerekes családi adókedvezmény növelése is csúszik egy évet és több lépcsőben vetik csak be.

A realitások korát érjük ami azonban azzal járhat, hogy a nép, az istenadta azt fogja mondani ezek sem különbek mint az elődeik. Plusz emellett az újgazdag, istenkomplexussal sújtott Fideszes fiatalabb generáció arroganciája és pénzszórása, bunkósága sem fogja feljebb vinni a tetszési indexet.
Már ezer éve tervezgetem, hogy készítek egy rajzfilmes toplistát, hiszen a legtöbb esetben a rajzfilmek egy egész gyermekkort meg tudnak határozni. Mindenki nézi őket, és mindenki szereti őket. Épp ezért talán nem is lehet kijelenteni 100%-osan, hogy melyik a legjobb, mert rengeteg olyan alkotás…..
350 000 Ennyi lehet azon magyar emberek száma, akik jobb élet reményében külföldre vándoroltak. A KSH Népességtudományi Kutatóintézet legutóbbi felmérése szerint az utóbbi években 350 000 magyar vándorolt ki külföldre. A legkeresettebb országok Németország, Ausztria,…..
Khal Drogo 2014.11.03 09:09:39
@Sir Galahad: Pontosan. A szabad munkaerőpiac ebben a formájában halálra van ítélve. Maholnap a brittek lezárják a szabad munkaerőpiacukat, 2 éven belül Svájc is megteszi, utána pedig kettőzött erővel fog a migráció fókusza a Benelux-államok és Németország és Ausztria felé menni. Ennek hatására ők is le fogják zárni a munkaerőpiacot.

Az EU alapelvek közül ez fog elsőként elesni. Majd átalakítják és kiveszik ezt az alapelvet az EU magországai. Akkor is ha ma ezt tagadják.
Khal Drogo 2014.11.03 16:27:30
@Könnyen elkaptuk, uram!: Ha százas skálán az EU tagság és a szabad piac totális feladása a 100-as érték akkor szerintem a munkaerőpiac korlátozása brit részről nem a 99-es érték.
Bármit is lépnek a britek, az minden bizonnyal az munkaerőre fog vonatkozni és minden bizonnyal ha január 1-én meglépik, január 2-án nem zárják ki őket az Eu-ból.

Szépen indul egy kötelezettségszegési eljárás, ami alsó hangon 1 év, de lehet hogy két esztendőbe is beletelik mire minden fellebbezés lejár. A folyamatot jól láthattuk Magyarország esetében is.

Az egész egy bonyolult, elhúzódó tárgyalássorozat lesz, és dőreség azt hinni hogy ez csak kampány és nem fog történi semmi sem, mert a gazdasági racionalitás logikája szerint ennek kell történnie. A világtörténelem hemzseg az irracionális döntésektől. Ez sem lesz különb.

Egyébként szerintem az UK azt szeretné ha minden vámunió megmaradna de ők szabályozhatnák a bevándorlást és nem kéne pl. ilyen kohéziós alapokat finanszírozniuk. Erre minden lehetőségük meg is van, nem csak EU-tagok és brutális vámokat nyögő nem EU-tagok léteznek. Lehet társult tagságot is kötni.
Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez maradt.  (Fotó: Facebook) Most különösen nem azokhoz szólok, akik mindent és…..
A kormánypártok bukott EU-biztosjelöltjével történtek elterelték a figyelmet egy jó nagy disznóságról. A fenti képen olvasható hír nagyjából így történhetett: - Halló, Anita?- Igen.- Itt az MTI. Ne haragudjon, hogy vasárnap zavarom, de szeretném megkérdezni, nem írta alá…..
A politikai értelmezés egyik legzavaróbb sajátossága, hogy az elemző gyakran azt érezheti: a lényeg láthatatlan, s mint ilyen, elemezhetetlen. Kétségtelen, a politikai kommunikáció nagy szárnyai sok mindent eltakarnak, a politikusoknak értelemszerűen nem érdekük, hogy mindenről…..
Khal Drogo 2014.09.19 20:13:36
@6.Lenin: Halkan mondom hogy Putyinnak zabigyereke van, a válás előtt hozta össze egy balerinával.
Khal Drogo 2014.09.19 20:46:27
@6.Lenin: USA gazdasági ereje miatt fontos. Nem azért mert mondjuk népszerűek az amcsi filmek és a hip-hop zene. Legfőképpen nem azért mert ők lennének a "demokrácia őrzői" vagy ilyen toposzok. Ezt kb. senki sem gondolja az USA-ról.

A gazdag államokkal tanácsos jóban lenni. Főleg ha te magad csóró vagy.
Khal Drogo 2014.09.20 12:27:11
@6.Lenin: Magyarország nem kíván katonai aggressziót kifejteni az USA felé, de az a veszély sem fenyegeti az országot hogy a muszlim országok közé fog sorolódni, de egyelőre semmiféle számottevő kőolaj és egyéb ásványianyag kincsekkel sem rendelkezünk.
Viszont tőkére van szükségünk hogy munkát adjunk az embereknek aki pl. eltartják a nyugdíjasokat.

Tőkéje pedig többek között az USA-nak van. USa-val azért kell kapcsolatot tartani, mert tőkéje van amit hajlandó be is fektetni. Nem pedig azért mert olyan katonai erő birtokában van ami révén mondjuk le tud bombázni a határaitól több ezer kilométerre lévő országokat.

Az USA közel-keleti politikája és más térségben kifejtett katonai jelenlét indifferens. Egyébként pedig nagyon halkan teszem hozzá hogy katonai szövetségünk az USA. Nyilván nem helytartóként kell őket kezelni, de azért szánalmasnak tartom ahogy fintorogva poénkodnak az USA lehanyatlásán egy országban ahol a jól fizető állásokban dolgozók keresnek annyit mint USA-ban egy büfés.

Függetlenül attól hogy mi a véleményünk az USA-ról, szükségünk van az USA-ra. Ami ezt a kapcsolatot rontja, az nem jó.

Ha Clinton szerint Orbán olyan amilyen,az nem jó. Jobb lenne ha nem így gondolná hanem mondjuk egy Willie Brandt-nak tartaná. Jobb lenne az országnak és az ország lakosainak. Mert könnyebben jönne vagy több tőke jönne, amiből több munkahelyet lehetne teremteni.
Az Everton–Wolfsburg mérkőzésen 3,9-szeres szorzót ér a kettes a bet365.com oldalon. A Bundesliga kedd-szerdán már csapást mért a Premier League-re, hiszen három csapata a lehetséges kilenc pontból hetet begyűjtött az Arsenal, Manchester City, Chelsea hármas ellen. Most jön az…..
Egy egyetemi kollégám szerint Orbán Viktor a magyar politika legőszintébb szereplője: bár a beszédeit rendszeresen túlmagyarázzák és ezért aztán félre is értelmezik, valójában csak oda kellene jobban figyelni arra, amit mond. Ez a megközelítés persze biztosan vitatható, nem…..
Khal Drogo 2014.09.01 09:45:53
vs.hu/megallithatatlanul-szaguld-az-osztrak-szelsojobb-0831

Szerintem értelmetlen Strache-t a Jobbikhoz hasonlítani. Sokkal inkább Orbánhoz hasonló euszkeptikus politikus akit a nyugati mainstraim média fintorogva méreget.
Khal Drogo 2014.09.01 09:51:23
@livengood: Folytatódni fog a háború. Az ukránok addig fognak harcolni rövidtávon amíg meglesz rá a képességük. A tél, a gáz kérdése érdekes kérdés. Lesz-e megcsapolás, nyilván amíg orosz erők fognak állomásozni a területükön, annyira nem fognak fizetni a Gazpromnak.
Nagyon összetett kérdés ez, gazdaságilag mindenkinek az érdeke az lenne, hogy rendeződjön a helyzet, álljon vissza az eredeti status quo, de mégis a fegyveres harc fog folytatódni. Ezzel aláásva az a liberális nyugati dogmát, mely szerint mára a gazdaság primátusa annyira meghatározó hogy az elfolytja az ilyen imperalista törekvéseket, hiszen a gazdaság, a tőzsde stb. lekorrumpálják a hatalom résztvevőit, akik mindig tárgyalnak, sosem háborúznak.
Ez egy évtizedes naiv elképzelés, népi regés változata a Mcdonalds-os országok sosem támadják meg egymást. Ami amennyire jól hangzik, akkor ökörség.
A parlamenti választások óta sokan érzik: zavar van az erőben. Korábban elképzelhetetlen dolgok történtek: a kormányalakítás kapcsán jelentősen meggyengültek a 2014 előtt nagyon erősnek látszó gazdasági holdudvar hadállásai, a kormánypárti sajtó jelentős része hevesen…..
Khal Drogo 2014.08.05 23:33:58
@panelburzsuj: A világ tb alapjai a Nyugati világban veszteségesek. Két kivétel van : A tőkeszimulált svéd rendszerben, de itt tőkekihelyezés nincs egy fillér sem illetve az USA tb alapjainak van többlete ( nagyon jelentős a fiatalkorú bevándorlás, ez okozza a többletet ), ők állampapírt vásárolnak belőle vagy befizetik a többletet a költségvetésnek.

A felosztó-kirovó rendszerekben értelmezhetetlen fogalom hogy nyugdíjvagyon. Nincs semmiféle nyugdíjvagyon. A biztosítónak nincs vagyona, leszámítva az infrastruktúráját. A befolyó összeg azonnal kifizetésre kerül. Nincs felhalmozás. Ha lenne többlet, azonnal elvonná a költségvetés.
Ez a világon mindenhol így van.

Az emberek fejében él egy bődületes hülyeség, hogy a befolyt nyugdíjjárulékát valami alap kezeli. Ez ökörség. A járulékokat az állam nyilvántartja jó esetben, pl. Romániában erre sem képes az állam és azzal a lendülettel elkölti nyugdíjra. Ez Németországtól kezdve Svájcon át így van.

Nyugdíjvagyona a magánbiztosítóknak van csak, azért mert ott az egyének leválasztott számlán vannak, de ők az állami nyugdíjjal szemben csak a befizetett járulékot fizetik vissza, illetve azok hozamaival megnövelt értékben. Aki szerint ez elegendő egy 20-30 évnyi nyugdíjra, az képezze tovább magát matekból. Aki szerint havi 10 ezer forintos befizetésekből ki lehet fizetni végül havi 100 ezres nyugdíjat évtizedeken keresztül, évente emelésekkel, az meglehetősen naiv.

Németországban a nyugdíjak 70-80%-át teszik ki az állami nyugdíjkifizetések, mármint a földi halandók esetében. Egy felső-közép vezetőnél az arányok eltolódnak a magánbiztosítás felé. De az emberek elsöprő részében a magán biztosítás nem halandja meg a 30%-ot már ha egyátalán van ilyen, ugyanis ez nem kötelező és alacsony beosztásoknál nem is jellemző hogy lenne ilyesmi.
Aki nem dolgozik nagy vállalatnál, annak nincs céges nyugdíjbefizetés magánalapba, a melósoknak pedig nincs komoly megtakarítása.

Akiket mi látunk dúsgazdag német nyugdíjasoknak, vagy német nagyvállalatoknál voltak beosztottak vagy állami dolgozók voltak.

A kebabos, a takarító, a pincér stb. német nyugdíjas nem megy el nyaralni 1 hónapra világkörüli útra. Nekik nincs kiegészítő biztosításuk. Se céges, se másmilyen.

Az egész magánnyugdíjpénztárasdi a világon csak megfelelő keresetek esetén tud lényeges tőkét felhalmozni. Alacsony befizetések nagyon hosszú időt is csak kevés tőkét tudnak teremteni.
Khal Drogo 2014.08.05 23:50:19
@inreallife: "egyértelműen így csinálják. csak a fialtatás itt a kérdéses. ha omlik a gazdaság, akkor tökmindegy miben áll a fialtatott pénz, annak is csökken az értéke. legyen az ingatlan, részvény, arany. ugyanezt hozták fel a magánynyugdíjpénztárak elleni érvként is. ha nincs elég dolgozó, akkor tökmindegy miben van a pénz, "

Egyetértek. Ha a demográfiai görbe olyan marad Nyugaton mint amilyenek kinéz, a magánnyugdíjpénztári rendszer sem fogja megóvni sem a benne tartott pénzt.
Kigömbölyödött Mindenórás Tábornok nertársról eddig azt hittük azért válik gömböcöid formájúvá, mert a jólétben rágás nélkül egyben csúszik lefele neki a mangalica sonka. De könnyen lehet, hogy a népesedéspolitikai illiberalizmusban már ő is várandós, hogy ne fogyjon…..
A Franciaország–Németország mérkőzésen 2,6-szeres szorzót ér a Nationalelf győzelme a bet365.com oldalon. Eljött az a nap, amikor minden német újság mindenkinél mindent jobban tud. Reggel vettem a fáradtságot, és átlapoztam párat a neten, ezek alapján alighanem 4 hibaponttal…..
Két hónappal a parlamenti választás után ma megalakult a harmadik Orbán-kormány. A régi-új miniszterelnök az áprilisi választás másnapján azt állította, hogy szinte észre sem lehet majd venni a változást, ám ehhez képest korábban szinte elképzelhetetlen események kísérték…..
Khal Drogo 2014.07.02 19:18:09
@nyünyüge: az RTL Klub jól beégette a képviselő urat. Pedig korábban te magad tartottad kizártnak a felvetésemre, hogy az RTL ezt a médiaadót nem fogja annyiban hagyni és kritikusabb műsortartalmat fog előállítani.
Khal Drogo 2014.07.02 21:58:43
@korábban ulrike: Legyen úgy ahogy mondod. Két észrevétel még : 1) 4 éve azt olvasom hogy mostanság ez a gazdaságpolitikai bukásra ítélt. 2012 óta javulnak ennek ellenére a makroadatok, igazi áttörés nincs, de a megjósolt összeomlás sem látszik, a jóslatok folyamatosan frissített dátummal azonban újra felbugyognak. Nálam ez már hitelét vesztette.
2) Lehet hogy én vagyok a hülye, de nem értem hogy a korábban egyöntetűen szétfikázott törvények miért nem buktak el az EU jogi fórumain. Esküdt tettek szakértők hogy a különadók fele jogellenes és a végtörlesztés na az végképp, a magánnyugdíjpénztárak államosítása pedig lopás. Ehhez képest nem történt semmi sem. Néhány jelentéktelen költségvetési vonzatú törvény elkaszálódott de a fajsúlyos ügyekben szép sorban fonyadt el a beadványok.
Itten akkor mostan valami nem kerek nekem.
Khal Drogo 2014.07.02 22:14:06
index.hu/gazdasag/magyar/2011/09/13/hazudik_a_kormany/

Itt le vagyon írva, minden jogot megsértett a végtörlésztést. Ehhez képest eltelt 3 év 9 hónap, egy hangot nem lehet olvasni hogy az EU Bírósága elmarasztalta volna Magyarországot.
Három választás éve 2014: az április eleji parlamenti után május végén az Európai Parlament 21 magyar képviselőjét, októberben pedig közel 3200 magyar település helyi vezetőit választja meg az ország. Ezeknek a voksolásoknak a politikai súlya, jelentősége természetesen…..
Khal Drogo 2014.06.05 20:31:53
@6.Lenin: Az életkorod miatt gondoltam a magázódást,sokkal idősebb vagy mint én. De akkor tegezlek a jövőben.
Khal Drogo 2014.06.06 08:30:54
@szoja122: Amíg nyilvánosságra kerülnek olyan ügyek mint az origo főszerkesztő leváltása, amíg lehet ez ellen tüntetni, addig nincs diktatúra. Az más kérdés, hogy a hatalom egyre inkább terjeszkedik és próbál mindenkit akit csak lehet öncenzúrára rávenni.

Sokkal izgalmasabb a kérdés, hogy ez a szemünk láttára folyik és mégis a Fidesz továbbra is a legnépszerűbb párt. Úgy látom ez a magyar lakosság ma nem tartja perdöntő kérdésnek. Kérdés, hogy miért nem fontos a magyar lakosságnak ez és más szimbolikus ügyek. Mert hogy nem fontosak neki, az teljesen egyértelmű.
Khal Drogo 2014.06.06 09:57:35
@szoja122: A pártok is működnek, a nyilvánosságban megjelenek a kritikák. Egyelőre az origo sem váltott markánsan hangnemet. A kormányzat láthatóan törekedik a nyilvánosság lehető legnagyobb kontrollálja de ezt nem olyan egyszerű meglépni.

Én továbbra is azt látom hogy van egy arctalan ellenérzés a hatalommal szemben miközben a Fidesz a világ bármelyik választási rendszerében megnyerné a választást.

Ha ez az arctalan ellenszenv egyszer valamikor a kormány ellen összerendeződne, a Fidesz leváltható lenne. Az is látszik hogy a kormány ellenzéke mögé nem csoportosul akkor erő ami ezt el tudja érni.

De 4 év hosszú idő. Bármi lehet. Főleg a Fidesz részéről. Ha belefolyik a választók életébe még jobban az állampárt, akkor nem sok köszönet lesz benne.