Regisztráció Blogot indítok
Adatok
KrisztianTakacs

53 bejegyzést írt és 24 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Lezárult a május 1. és június 30. között zajló pontgyűjtő játék a Lechner Tudásközpont fentrol.hu oldalán. A játék két hónapja alatt a részt vevő 130 felhasználó összesen 2.836 légifelvételt illesztett a helyére. A georeferálásért járó pontokból 16 játékosnak sikerült kellő mennyiségűt összegyűjteni…..
A Lechner Tudásközpont első alkalommal rendezi meg a fentrol.hu Digitális Légifelvétel Archívum életének kilencedik pontgyűjtő játékát 2022. május 1. és június 30. között. A játékban bárki részt vehet, aki regisztrál az oldalon és a feltöltött képek helyét szerkeszti. Ehhez a fentrol.hu oldalra…..
KrisztianTakacs 2022.07.04 10:27:04
@ritkony: Azok a képek kapnak 10 pontos besorolást, amelyek helyzetének meghatározása bizonytalanabb volt mint a többségé, de a körülbelüli elhelyezkedáse ismert.
A fentrol.hu oldalról elérhető, folyamatosan bővülő Digitális Légifelvétel Archívum képeiből készült újabb válogatás hazánk egy-egy népszerű kilátótornyának madártávlati képét mutatja be. A régi felvételeket közelebbről megvizsgálva jól látható a budapesti Erzsébet-kilátó elegáns, kör alaprajzú…..
A fentrol.hu oldalon elérhető archív légi fotókból készült válogatás hazánk álló- és folyóvizeinek egy-egy látványos, érdekes pillanatát örökíti meg. A felvételeken az Orfűi-tórendszer tavainak kiépítése, Tiszakóród jellegzetes vízszabályozó műtárgya, valamint a Rába 1965-ös nagy áradása is…..
Újabb 6 811 db légifelvételt töltöttünk fel a fentrol.hu oldalra. A korábbi évek gyakorlatát követve, az archív légifelvételek szkennelése során továbbra is a legveszélyeztetettebb állapotú képek kaptak elsőbbséget, függetlenül a tartalmuktól és az érintett területektől. A feltöltött képek többsége…..
Ott kezdeném, hogy az alapötlet nem az enyém. Amiről a posztban szó lesz: Az Akasztófa hegy, a közelében lévő egykori csárda, a Bogár betyárbanda, betyártörténetek, térkép elemzések, feltételezések, egyéb észrevételek, valamint az is kiderül, kiket akasztottak fel az Akasztófa hegyen, a csárda…..
fentrol.blog.hu Boldog karácsonyt! 2021.12.23 15:10:15
7 500 db légifelvételt töltöttünk fel a fentrol.hu-ra. Így jelenleg már 193 350 db légifelvételt lehet böngészni, letölteni és címkézni az oldalon...
A Kutatók Éjszakáján betekintés nyílik a fentrol.hu oldalon látható légifelvételek szkennelésére, tárolására, továbbá bemutatásra kerül a légifényképezéshez használt különleges mérőkamera is. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Jelentkezni az alábbi linkeken lehet: LÉGIFILMTÁR ÉS…..
A fentrol.hu archív légi felvételeiből készült legújabb válogatás ezúttal a fürdőhelyként népszerűvé vált tavainkat mutatja be. A fekete-fehér, színes és infraszínes felvételeken bányatavak, sziksós fürdőhelyek, a nádasokkal tűzdelt Velencei-tó és egy apró „tengerszem” magaslati képe is…..
9 399 db légifelvételt töltöttünk fel a fentrol.hu-ra. Így jelenleg már 185 850 db légifelvételt lehet böngészni, letölteni és címkézni az oldalon. A korábbi évek gyakorlatát követve, az archív légifelvételek szkennelése során továbbra is a legveszélyeztetettebb állapotú képek kaptak elsőbbséget,…..
KrisztianTakacs 2021.03.22 11:43:09
: Az 1990 előtt készült színes felvételek, néhány filmtől eltekintve, mind feltöltésre került és elérhető a fentrol.hu oldalon. A 1990 és 2000 közötti színes filmek feldolgozása még folyamatban van.
KrisztianTakacs 2021.05.10 15:07:32
@mrobes: Jelenleg sajnos csak Mozilla Firefox böngészőben működik megfelelően az oldal, abban az ortofotó is látható.
fentrol.blog.hu Kikelet a magasból 2021.04.07 09:15:59
Zöldellő mezők, erdei rétek, fákkal borított hegyek, bortermő lankák és csillogó víztükrök – a fentrol.hu tavasszal készült archív légi felvételei madártávlatból mutatják meg az ébredő természetet...
Egy WILD RC-8 légifényképező kamera, felvételezés közbeni képével Kellemes Ünnepeket kívánunk minden kedves fentrol.hu látogatónknak:..
A Lechner Tudásközpont Légifilmtárában őrzött több mint 400 ezer analóg légi felvétel közül közel 300 ezer készült Wild RC-8-as kamerával az 1950–90-es évek között. A fentrol.hu oldalon böngészhető digitalizált állomány segítségével nem csupán az épített környezet változásai, de a hazai szigeteket…..
Lechner Légifilmtára – légifelvételek digitalizálása..
A fentrol.hu oldalon látható légifelvételek digitalizálása közben, a szigorú minőség-ellenőrzés ellenére, a számosság miatt (évi 18-20 000 képkocka) elkerülhetetlen, hogy néhány kép esetében ne forduljon elő kisebb hiba...
„Ki gépen száll fölébe”, annak sem feltétlenül „csak térkép e táj” – a légifelvételek kifejezetten alkalmasak például annak tanulmányozására is, hogy a településeink egy-egy része milyen átalakulásokon megy át. Az 1960–1980-as évek építkezései, átépítései ma már kezdenek építészettörténeti távlatba…..
Az 1980-as években fénykorukat élő infrafelvételek erőteljes színei nem csupán a növényzet nedvességtartalmát mutatták, hanem a vízfenék tanulmányozását és az álcahálók leleplezését is lehetővé tették. A Lechner Tudásközpont díjmentesen elérhető online légi felvétel archívumában 3 705 fekete-fehér…..
7 864 db légifelvétellel bővült a fentrol.hu-n elérhető képek száma. Így jelenleg már 176 451 db légifelvételt lehet böngészni, letölteni, címkézni és még 133 279 db képet georeferálni, azaz pontosítani az elhelyezkedését az oldalon...
KrisztianTakacs 2020.09.30 09:40:11
@lutria: Korábban a Googlemaps és Google műhold kép volt a háttér a fentrol.hu oldalon. A Google fizetőssé tette a használatukat ezért térképként az OSM látható, a műholdkép helyett pedig az archív ingyenesen elérhető ortofotó. az ortofotó felbontása nem teszi lehetővé ugyan azt a zoom szintet mint korábban a Google műholdkép, ezért bizonyos nagyítás után automatikusan az OSM-re vált. Tervezzük, hogy az ortofotó 'túlnagyítható' legyen és ne váltson át OSM-re képszerkesztéskor sem. Ez a fejlesztés reményeink szerint hamarosan megvalósul.
Május elsejével lezárult a mi kis hadijátékos szavazásunk arról, hogy mi legyen 2021-ben a fő témánk, ennek során a játékosok közel fele a Keresztes háborúkra szavazott, köztünk én is. A Saga2021 projektben kis seregek fognak harcolni, gyakorlatilag nemesek és kíséreteik 17-48 figura oldalanként.…..
A digitális légifilm archívum létrehozásának első ütemében, a Lechner Tudásközpont filmtárában található összes filmkocka földrajzi elhelyezkedése meghatározásra került...
18 806 db légifelvétellel bővült a fentrol.hu-n elérhető képek száma. Így jelenleg már 160 068 db légifelvételt lehet böngészni, letölteni, címkézni és ha szükséges pontosítani a helyzetét a térképen...
11 149 db légifelvételt töltöttünk fel a fentrol.hu-ra. Így jelenleg már 141 262 db légifelvételt lehet böngészni, letölteni és címkézni az oldalon...
Vadetetés, Gemenc, 1971 Vadetetés, Gemenc, 1971..