Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Wing mester

26 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A nyelvtanulás babonái Nyelvdivat 2013.06.11 09:00:00
Érdekes végiggondolni, hogy amint a zenei stílusok és írók, úgy a tanult nyelvek is divatba jönnek, majd kimennek a divatból. Mindennek azonban évtizedekig tartó hatása van egy ország lakosainak nyelvismeretére, valamint azt is megmagyarázza, hogy miért németül és franciául…..
Az internet káosz, ahol a világon minden megvan, csak győzzük megtalálni. Ritka az olyan üdítően rendezett kivétel, mint az olasz Cinecittà Luce YouTube oldala, ahol a filmintézet többszázezerre rúgó archívumának legérdekesebb darabjai - rövid filmrészletek az olasz életről,…..
Magyarországon a lakosság 99%-ának a magyar az anyanyelve; ha nem utazunk külföldre, kis túlzással az egész életünket leélhetjük anélkül, hogy feltétlenül kommunikálnunk kellene más anyanyelvűvel. Nem mindenütt hasonló a helyzet. Közhelyes európai példa Svájc, ahol három…..
2012 júniusában jelent meg a “Europeans and Their Languages” (Az európaiak és a nyelveik) című Eurobarometer-kutatás. A 27 EU-tagállamban végzett felmérés számos egyéb szempont mellett az EU-tagállamok polgárainak nyelvismeretét, nyelvhasználati szokásaikat és azok…..
Azt észrevettétek, hogy David Bowie, miután tíz év hallgatást követően visszaért a zenei élet porondjára, új videoklipjét, mintha csak a nyelvtanulók kedvéért tenné, szóról szóra feliratozta? Azok között, akik így már megértik, miről szól (mi csak a nosztalgikus…..
A köztársasági elnök tárgyal, felavat, átvág, fogadja a delegációt, felszólal az ENSZ-ben, a cipőjével az asztalt veri. Használhatna tolmácsot, de hitelesebb, őszintébb és sikeresebb, ha egyedül kommunikál. Úgy képzelnénk, hogy az állam- és kormányfők a mai világban…..
Szeretjük az eszperantót. Tényleg érdekes kísérlet egy mesterséges nyelv megalkotása azzal a céllal, hogy az egész világ megtanulja, és eljöjjön a népek közti megértés és a világbéke kora. Csakhogy az eszperantó 120 éves története során nem csak az örök békét nem hozta…..
Wing mester 2012.10.02 23:12:12
@Lin5va: Beírtuk. 443 találat jött ki, ez kevesebb, mint harmada a "sós karamella" (1530), húszonkettede a "kompressziós zokni" (9790) és hatvanegyede a "vákuumcsöves napkollektor" (27300) internetes előfordulásainak, ez alapján mintha cseppet periférikus jelenségnek tűnne.
Wing mester 2013.01.07 23:56:51
@CsaKaDuma: Évek óta hatalmas indulatok közepette zajlik a vita erről a cikkről (és az egész témáról). Nehéz elhinni, hogy bárki meggyőzhetné a másik felet, különösen, hogy mindenki rosszindulatot feltételez a másikról, bizonyára alaptalanul. De fussunk neki még egyszer:

- Tanuljunk-e eszperantóul? Szerintünk az, aki már beszél néhány világnyelvet, nyugodtan: lenyűgöző intellektuális kalandnak találja majd, és alighanem új barátokat is szerez. Azonban az a fiatal, aki az első és talán egyetlen idegen nyelvébe készül belevágni, ne tegye.

- Hiszen lehet-e munkát találni eszperantótudással? Eszperantótanári és -tolmácsi állást természetesen igen, de gyakorlatilag semmi olyat, ami lenne autoreferenciális, azaz ne magával az eszperantó nyelvvel foglalkozna. Mi úgy véljük, hogy szakácsokat, műbútorasztalosokat, sejtkutatókat, gyógyszervegyészeket vagy informatikusokat sehol a világon nem keresnek eszperantótudással - ha mégis, linkeljetek be példákat.

- Eszperantó kultúra: már a cikkben is megkérdeztük a következőt: "tudsz jó eszperantó költőket, ismersz valami igazán izgalmas eszperantó krimit vagy zenét? Egy jó filmet? Ha igen, írd meg nekünk is.". Tényleg, van egyetlen olyan eszperantó nyelven született regény, ami világhírű lett? Vannak közismert eszperantó nyelvű filmek? Egy híres Twitter-blog, gazdasági folyóirat, eszperantóul publikált kiemelkedő jelentőségű szerves kémiai kutatások? Bármi?

- Népszerű vélemény, hogy "ha nem boldogulsz a 'rendes' idegen nyelvekkel, igenis állj neki bátran az eszperantónak (...) Ezzel megkapod a diplomád, és nem megy 4-5-6 évnyi munkád a kukába." Nyelvvizsgát tenni egy nyelvből, ami a szakmád gyakorlása során lényegében haszontalan lesz (hacsak, megint, nem vagy eszperantótanár vagy eszperantószövetségi titkár), ugyanúgy kiskapu, a rendszer és a jogalkotói szándék becsapása, mint egy Ecseri piacon vett nyelvvizsgabizonyítvány.

- Hányan beszélnek eszperantóul? Valljuk be közösen, hogy erről fogalma sincs senkinek, a cikkben idézett (idézett!) 150-300 ezer még bele is fér a 10 ezer és 1 millió közé.

- Az eszperantó haszna: gyakori érv, hogy hát hiszen az eszperantóval eszperantista barátainknál ingyen lakhatunk bárhol a világon. Ez igaz, de szerintünk ez is csak azt támasztja alá, hogy az eszperantó egy kulturklub. Próbáljuk elképzelni ugyanezt más élő nyelvvel - létezik olyan hálózat a világban, ami ingyen vendégül lát, csak azért, mert angolul, franciául vagy lettül beszélünk? Nehéz elképzelni. Ingyen utazgatnak egymáshoz ugyanakkor a galambtenyésztők és az éremgyűjtők, a coach surfingről nem is beszélve, ami kifejezetten ezért jött létre.

Mi nem bántanánk az eszperantót, ha nem lenne cezaromániás, és nem képzelné magát többnek, mint ami. Azt állítani, hogy első nyelvként már önmagában is hasznos, inkorrekt és káros.

üdv
Amennyiben nincs izlandi menyasszonyod, vőlegényed, esetleg biztos állásajánlatod egy rejkyavíki fürdőmesteri állásra, sok értelme nyilván nincs annak, hogy izlandiul tanulj. De hobbiként, szellemi kalandként, ha már jól beszélsz egy-két nyelvet, akár meg is tanuhatod. Megvan…..
Arról már szóltunk, hogy ha nyelviskolánál tanulunk, a túl olcsó tanfolyam az esetek nagy részében becsapás. De vajon mennyit ér egy nyelvóra magántanárnál? Röviden: mi úgy gondoljuk, hogy másfél óráért 2012-ben Budapesten 4000-4500 forint a reális, és általában semmi okod…..
Közhely, hogy azért is érdemes angolul tudnunk, mert több tucatnyi egykori gyarmaton is megértik. Spanyolul Argentínában, Mexikóban és a Fülöp-szegeteken is elboldogulunk. A portugáloknak ott van Brazília, Angola és Mozambik, a franciáknak pedig Algéria, Marokkó és Kongó, hogy…..
Semmi gond, bárkivel előfordulhat. Ráadásul ha idegen nyelven írunk, akármilyen biztos is a tudásunk, mindig érdemes ellenőrizni az elkészült munkát, hiszen nem mindegy, hogy milyen benyomást teszünk arra, aki állásjelentkezésünket, szerelmes levelünket vagy…..
Annyira belejöttünk a(z idegen nyelvű) karriertervezésről szóló bejegyzések írásába, hogy most külön posztot szentelünk az állásinterjúk egy különleges fajának. (Bár az alábbiak egy része természetesen a "normális" állásinterjúra is vonatkozik.) Egy állásinterjúhoz ma…..
Ha idegen, vagy mélyebben meggyökeresedett jövevényszavainkra gondolunk, elsősorban angol példák jutnak eszünkbe - érthetően, hiszen körbevesznek bennünket az olyan új jövevények, mint a szoftver, hardver, peep show vagy a celeb. Akármilyen európai nyelvet tanulunk azonban,…..
Hamarosan beköszönt az új iskolaév, ami új kihívásokat és fogadalmakat hoz a nyelvtanulás terén is, amíg azonban nincs szeptember, hagyjuk a túlzott komolyságot, következzék egy kis színes hír. Idáig azt hitted, hogy mi, magyarok gyakran nem beszélünk idegen nyelveket, és ha…..
Az év elején egy bejegyzésben lelkesedtünk a La Guinguette nevű francia nyelvtanító weboldalért, amelynek archívuma száznál jóval több hangfájlt, podcastot tartalmaz, amik a weboldalon ingyen meghallgathatók, írott formájuk elolvasható, sőt legtöbbjük precíz angol fordítással…..
Írtunk már róla, hogy nem csak akkor szabad megszólalni egy idegen nyelven, amikor betéve tudjuk a melléknévragozást, az igék rendhagyó múltidejét, és bevágtuk a szókincsfejlesztő tankönyv "a gépjármű alkatrészei", valamint "a sertéshús bolti bontása" című oldalait. A…..
Senkinek nincs születésekor a homlokára tetoválva, hogy nyelvtanár lesz, tehát egyszer akár belőled is lehet. De akkor meg kellene tanulnod, mondjuk, a magyar-angol nagyszótár minden szavát. Hiszen az angoltanárok minden angol szót ismernek, mindegy, hogy Shakespeare vagy 50 Cent…..
Egy új nyelv, amit tanulni kezdünk, legyen izgalmas kulturális kaland, és lehetőleg munkánk szempontjából is hasznos. Megírtuk már, miért ilyenek a Magyarországon jobbára elhanyagolt nyelvek, a portugál, a kínai, vagy az ukrán (és valószínűleg miért nem ilyen az eszperantó).…..
Sok oka van annak, amiért valaki olaszul tanulhat. De a nyelv köztudottan a kultúra lenyomata és egy nép életstílusa: a barcelonai olasz kulturális intézet tréfás animációja szerint kifinomult olasztudásra azért érdemes szert tennünk, mert így nem követjük el azt a szarvashibát,…..
Mi azokat a szövegértéses feladatokat kedveljük, amelyek változatosak, a lehető legkevésbé tankönyvízűek, és saját akcentusán szólal meg bennük a marokkói bevándorló, a nantes-i pék és a marseille-i vasutas. Ezzel nyilván nem vagyunk egyedül. A La Guinguette nevű, francia…..
Ha csupán egy nyelv megtanulására van időd, erőd, képességed, az legyen az angol. Az első idegen nyelv, amit tanulsz, szintén az angol legyen. De ha angolul már tudsz, sok örömed fogod lelni egy kis nyelv elsajátításában. És az sem utolsó szempont, hogy jobb állást találhatsz…..
Nem azért, mert az angol különösen szép vagy menő lenne (de ezt már az Index megírta). Azért kell angolul tudnod, mert Európa (és benne Magyarország) kétnyelvűvé válik: a nemzeti nyelvek mellett az angol lett a kommunikáció, a tudomány, sőt az utazás és a szórakozás nyelve.…..
Szóval érdekel a capoeira, ez az afrikai eredetű brazil táncművészeti harci játék. Talán már tanulod is egy ideje. Sőt, esetleg az is megfordult a fejedben, hogy egyszer érdemes lenne elutaznod Brazíliába, ahol az igazi mesterek és táncosok élnek. Ráadásul az a hír járja, hogy…..
Tehát néhány hónap vagy év tanulás után letesszük a közép- vagy felsőfokú nyelvvizsgát. Azt gondolhatjuk, hogy attól kezdve minden étteremben megértjük majd az étlapot, igaz? Az ételnevek száma nyilván minden nyelven véges, és aki az összes igeidőt ismeri, annak biztosan az…..
Január vége van, ideje, hogy legalább egy újévi fogadalmat betartsunk, és elkezdjünk angolul (németül, franciául, oroszul) tanulni. Hm. nem könnyű döntés, és az ár sem közömbös. A magántanár sokba kerül, Budapesten alkalmanként legalább 4000 forintot kér, de a nyelviskola…..