Regisztráció Blogot indítok
Adatok
zord

807 bejegyzést írt és 17907 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Zord..
zord 2020.01.22 15:20:10
@Levente B.: bazi érdekes

- nagyszerű, amikor katonai helikoptereknek van fegyverzetük

- önvédelmi rendszer továbbra is nuku

- érdekes, ahogy betöltés előtt a 70 milliméteres rakéta végét odaérinti a fegyveres egy pillanatra a pilonhoz. Gondolom ez a statikus kisütés miatt van

- Amikor a géppityuval lő a kabinból a frász kerülgetett a hüvelyek jelentette FOD veszély miatt

Zord
A NATO ma rendhagyó médiaúton mutatta be, hogy miként is áll a szövetségi Air Policing helyzete, különös tekintettel a déli régióra. A meghívott vendégek a belga Légi Komponens 15. ezredének Airbus A321-esén ülve tapasztalhatták meg a gyakorlatban is az egyetlen állandó éles misszió működését: a…..
zord 2020.01.16 13:52:15
Ezt inkább ide illesztem:

Levente B. · combatant.blog.hu 2020.01.16. 11:27:07
A Belgian Air Force Airbus A-321 with international journalists on board took off from Melsbroek Air Base in the early morning on Tuesday, Jan 14, 2020. The goal of the flight was to demonstrate what NATO Allies do collectively to safeguard their airspace and to showcase how the Allies cooperate with regional Partners Finland and Sweden.

During the media flight fighter aircraft from Allies France, the United Kingdom, Denmark, Poland, and Partner Finland were launched to escort the Airbus with media on board during an Air Policing exercise and provided a snapshot of how they cooperate under the control the Combined Air Operations Centre to protect the safety and integrity of Alliance airspace.

When the Airbus landed at Siauliai Air Base in Lithuania, the group of journalists visited the Belgian Air Force detachment presently leading NATO’s Baltic Air Policing mission and saw two F-16 aircraft conduct a simulated alert launch going through the procedures undertaken by the aircrew within minutes to respond to a potential incident in the air.

After a ten-hour flight the Airbus landed safely at Brussel military airport. During the flight, Allies Denmark, France, the United Kingdom and two times Poland as well as NATO partner Finland conducted training intercepts demonstrating to the journalists on board the professional execution of routine procedures to safeguard the skies in the region.

ac.nato.int/archive/2020/nato-air-policing-and-cooperation-with-partners-demonstrated-to-international-media

Zord
Amióta Törökország is helyet kapott a magyar honvédség modernizációs terveiben, az ember más szemmel nézi az eurázsiai középhatalom védelmi ipari seregszemléjét, az IDEF-et. Helyszíni benyomások Isztambulból, a TUYAP vásárvárosból. A TUSAS nehéz harci helikopterének (T-129 Mk.2) mokápja. Jól…..
zord 2020.01.16 11:23:19
@ropy: a Nurol Makina Ejder Yalcin 4x4-nél a cég saját maga "Armoured Combat Vehicle" terminológiát használ, az NMS Yörük esetében pedig "Light Armoured Vehicle"-t.
Ugye jól esne, és kifejező is lenne MRAP-ot használni, de ugye szó szerint az egy amerikai program volt.

Én személy szerint óvatos lennék a terminológiába "harci" jelzőt illeszteni. Persze, megvan az az alacsony intenzitású/aszimmetrikus/alacsonyabb technológiai szintű fenyegetettségi környezet, ahol ezek "harci" szerepet is játszhatnak, de alapvetően ezek inkább az aszimmetrikus fenyegetések (kézifegyver, RPG, akna, IED) ellen kiemelkedő védettséggel bíró szállító ("carrier") járművek.

Zord
Az Áttörés 2019 gyakorlat kapcsán, ha nem is ideális lehetőségek keretei között, de ízelítőt kaphattunk az amerikai és a magyar tüzérerők munkájából. A HIMARS/MLRS sorozatvetők két rakétát indítottak a bakonykúti lőtérrészről tőlünk legalább nyolc kilométer távolságra. A honvédelem.hu keddi…..
Az csak természetes, hogy amíg újabb amerikai szankciók és a szövetségesekre gyakorolt nyomások, valamint az orosz reakciók nem teszik lehetetlenné, el kell utazni keletre is, hogy kellő legyen az ember tájékozottsága védelmi ügyekben. Ennek szellemében ment el a Kubinka melletti Patriot Expo…..
zord 2017.08.30 11:42:51
@molnibalage: az M6 azért jó cucc volt, igaz, csak később jelent meg, és alig tíz évig volt szolgálatban. Nagy hülyeség volt átalakítani őket M2-re. De ahogy fenn írtam, erősen zajlik a gondolkodás, hogy visszahozzák, vagy valami hasonlót, például a Strykerre Avenger tornyot, stb.

www.military-today.com/missiles/m6_linebacker.htm

Zord
zord 2017.08.30 12:52:33
@molnibalage: sokan ott is tényleg elhitték, hogy véget ért a történelem. Meg a belső nyomások. Amikor az iraki rotációkat ki kellett állítani, csak azt látták, hogy van ott 90 Bradley, amiből M2-est lehet csinálni. Jó esetben lekonzerválták a leszedett cuccokat...

Zord
Az elmúlt évek, és persze az elmúlt napok is rámutatnak: a technológia fejlődésének (különösen a precíziós rávezetés elterjedésének) köszönhetően végérvényesen megváltoztak a légtérből érkező fenyegetések sajátosságai, s erre minden folyamatban lévő (lég)védelmi fejlesztésnek tekintettel kell…..
zord 2020.01.09 13:18:31
@Kelepisti: nekem is eszembe jutott, módosítottam.

Zord
zord 2020.01.09 17:48:27
@David Bowman: mindent lehet szaturálni. De ha van védelem, akkor van, ha nincs, akkor meg nincs. Ott van a nagy különbség. Irakban tudtunkkal se al-Aszadon, se Erbílben nem volt aktív védelem.

A Tor és a Pancir is a folyamatban lévő rávezetés idejére szektoros. Ha azon kívülről pont akkor bejön valami, mert az üteg másik járműve nem szedte le, akkor annyi (erre volt példa Szíriában - azért Pancirral, mert a szíreknek az van. Ha Tor lett volna, az se járt volna jobban hasonló helyzetben).

Na de a parancsközlő irányítású rakéták ára a közelében sincs az aktív lokátorosnak, ráadásul azoknak is kell az indításához gyors infó, ami ilyen távolságokon nem jöhet mechanikus radartól.

Az Iron Dome se vizsgázna jobban egy ilyen körkörös fenyegetéssel szemben. Az izraeli konfiguráció lényegében egy gettóból, jól meghatározott szögtartományokon belül kidobált cuccok ellen jó.

Egy 360-as FAR, négy pofával oldaná meg ezt a kérdést - mennyiért is?

(Tor vs Pacir ügyben és az ezzel kapcsolatos publikációknál a belső orosz ipari rivalizálást se hagyjuk figyelmen kívül. Meg azt se, hogy milyen gyorsulások és sebességek van vannak a két rendszer rakétáinál, ami C-RAM feladatnál is igen fontos - egyébként nem cserélték le)

Zord
zord 2020.01.10 08:58:47
@David Bowman: értem. A forrás gondolom megbízható.

Zord
Ma gyönyörű időben a Szerb Légierő- és Légvédelem nisi Mihajlo Petrovics légibázisának nyílt napján vettünk részt. Két páncéltörő SOKO Partizan is szórakoztatta a közönséget. Jól látható Gama (Gazelle-Maljutka) a bal ülése fölé beéptett GIAT SFIM stabilizált irányzótávcső a páncéltörő…..
Először települtek Avianóba az USAF F-35-ösei, a típus egyelőre egyetlen, műveleti képességgel rendelkező alakulatának, a hilli ezrednek a gépei. A Lightning II csorda - köztik a Luke-i kiképzők egyik jószágja - az Astral Knight 19 IAMD gyakorlaton vesz részt. Indulás 05-ös irányba, ez a pilóta…..
A LégierőBloggert sorsa és felelőtlensége a szokásos AOR-jétől távolra sodorta ezen a héten, így szégyenletes módon nem lehet tanúja az otthon zajló BW/BS, illetve a felvidéki TOLY gyakorlatok bemutatónapjának. Helyette Jordániából, a II. Abdalláh Király Különleges Műveleti Kiképző Központból…..
zord 2016.10.02 15:49:11
@Kelepisti: mindenféle különböző fegyveres szervezet emberei voltak, igaz, nekünk csak annyit mondtak, hogy MoD és MoI. Az egyik veterán tűzszerész csóka még annyit mondott, hogy ő "civil defense".

Zord
zord 2016.10.10 11:47:27
Egy lépéssel több, a honvédség repülő erői egy újabb alapvető képességet - a telepíthető tároló- és karbantartó hangárét - állítottak helyre a Saab DAM (Deployable Aircraft Maintenance) hivatalos átvételével ma Pápán.  Zord..
zord 2019.12.31 18:10:55
@Levente B.: ügyes! A SOATU gondolom a régi új zadari központra vonatkozik.
Érdekes a szlovén tüzérségi gyakorlat is. Nekik milyük is van?

Zord
Air Power Blog Kaukázusi elixír 2011.03.06 23:28:00
A napokban az EU Szomszédsági Politikájának (ENP) keleti partnerségi programja keretében ellátogathattam Örményországba. A Dél-Kaukázus rendkívül érzékeny geopolitikai helyzetű, apró állama olyan biztonság- és katonapolitikai kényszerek és megoldások tárháza, melyektől mi…..
December 14-ről 15-re virradó éjszaka, az orosz Fekete-tengeri Flotta szevasztopoli bázisán, a Déli-öbölben elsüllyedt a nyolc évtizedes, az aktív haditengerészeti szolgálatból már jó ideje kivont nagy úszódokk, a Projekt 75bisz osztályú PD-16, melyben a B-380 jelű, egykor Gorkovszkij Komszomolec…..
zord 2019.12.19 11:51:52
@wape: szerintem olyan külsős, ami belsős. Frankó referenciaoldal.

Zord
Air Power Blog Baltikumi elfogottak 2019.08.14 18:52:22
A BAP50-nél tett keddi riportút alkalmával a honvédség először hozott nyilvánosságra meglehetősen bőséges képanyagot a litvániai Siauliaiba települt kecskeméti Fegyveres Légtérvédelmi Készenléti Alegység (FLKA) eddigi munkájának tárgyairól, a Balti-tenger felett elfogott és azonosított orosz katonai…..
A profik nyilván a tervezésben hisznek, de szerintem a szpotter legnagyobb fogásaiban a szerencse, ha úgy tetszik a felsőbb hatalmak segítsége játszik leginkább közre. Ez érvényesült ma a LégierőBlogger esetében is, a trentói repülőtéren, ahol a helyi légimentők gyakorlatába csöppent bele. Számos…..
Ma megérkezett Kecskemétre a Load Diffuser hadgyakorlat főerőit alkotó ohiói nemzeti gárdista alakulat gépeinek egy része. Stingers század F-16C-42-esei Trend hívójellel repülték át az Atlanti-óceánt. A ma érkezett négy példány közül csak az elsőn volt speciális, sötét fémes festés. Három…..
zord 2017.05.26 19:01:13
@stonefort2: @Kelepisti:

Azt nevezem civil kontrollnak. Nekem már a szakállam is megvan hozzá :-)

Zord
zord 2018.02.27 10:32:57
@Levente B.: usánkát majd adnak a ruszkik.

Zord
zord 2019.12.20 05:18:49
@stonefort2: ott voltunk, meglőttük. Itt az ideje visszatérni.

Gábor
A helikopter hagyományos köznyelvi metaforája, a szitakötő alulról-szemből igencsak találó a H145M-ösre. A 01-es... ...és a 02-es egyaránt részese volt a repülési programnak... ...ahogy a régi típusok is. Itt egy Mi-24-es követi a 20-as irányban iskolázó új…..
A kecskeméti repülőtér felújítása, bővítése miatt május óta távollevő vadászgépek, majd a szállítók is visszatelepültek hazai bázisukra a mai napon. Egy pillanatra a betontól az elsőként hazatérő 31-es, háttérben a kecskeméti reptérazonosító panoptikum. Hazatérnek a szállítók is. Tevéék…..
Alig telt el egy hét azóta, hogy az első honvédségi H145M helikopterek megérkeztek a donauwörthi gyárból, ma sor került a típus első kiképzési repülésére idehaza, a szolnoki bázison. A 02-es délután negyed kettőkor, a torony előtti apronról indult feladatára. Pár perccel korábban. A…..
Az elmúlt hetekben zajlott - a KNBSZ és a honvédség más alakulatainak támogatásával - a 24. Bornemissza Gergely Felderítő Ezred (BGFE) Rejtett Portya 2019 komplex szakharcászati gyakorlata, melynek során egy e célból létrehozott alkalmi ISR-század tevékenykedett a bakonyi lőtérkomplexum területén. A…..
A LégierőBlogger ma dalmáciai Zárában (Zadar) járt, ahol az idei második AAT PTC kurzus második, valós repülést is tartalmazó fázisán részt vevő magyar (horvát, cseh) hajózókkal és műszakiakkal találkozhatott. A riportút ugyan ezúttal nem sikerült száz százalékosra, ám…..
zord 2013.11.15 14:53:36
@Zordabb:

Igaz, jó rendszer is kell, ami adott pillanatban jól dönt. Hiába van technika és ember, ha nem riasztják őket, vagy nem küldik jó helyre, stb.

Zord
Alig másfél évvel a szerződés aláírását követően megérkeztek Magyarországra a honvédség első Airbus Helicopters H145M többfeladatú könnyűhelikopterei. A gépek a budaörsi érkezést követően váratlanul gyönyörű időjárásban rögvest be is mutatkoztak a főváros felett, majd Mi-24-esek kíséretében…..
zord 2019.12.06 08:56:55
@Levente B.: nagyon szép, ez is jó.módszer az ige terjesztésére.

Zord
zord 2019.12.10 07:36:08
@Levente B.: igen, ezekről azt kell tudni, hogy sima, civil 145-ösök, nem M-ek, az UH-1D-ket váltják.

Zord
140527 Szacson. A LégierőBlogger ma a Korean Aerospace Industries (KAI) jóvoltából a levegőben is tanulmányozhatta a cég Szurion (Surion, azaz Tökéletes Sas, más néven Korean Utility Helicopter, KUH) típusú helikopterét. B-J: sötétkék hajózóruhában Án Incsol berepülő…..