Regisztráció Blogot indítok
Adatok
gergus

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ökofalvunk felépítésének alapjai    A falu életét befolyásoló elveket, terveket, elképzeléseket, fejlesztési irányokat, a hosszútávú fejlődés irányát, a fenntarthatóság lépéseit a lakók közösen dolgozzák ki, így a közös tervek, szabályok által válik…..
gergus 2012.07.12 09:38:13
Még nem ismerem az oldal gazdáját, nem tudom az általa leírt elképzelésekből mi, mennyire valósult meg. Ennek fényében megosztanám veletek a tapasztalatomat.
Én a héregi Szivárvány falu csoporthoz csatlakoztam. Önfenntartó ökofalut építünk mi is. Legelső feladatunk, hogy kialakítjuk azt a közösségi teret, ahol legalább 30 ember kultúráltan tud wc-zni, tisztálkodni, enni, aludni. Ezt építenénk, de lassan haladunk. Több okból is.

Emberi tényezők: Nagyon nagy divatja lett mostanság az öko-spiri-izé :) szemléletnek. Sokan érdeklődnek, néhányan egy darabig aktívak, aztán eltűnnek. Úgy gondolják, máshol keresik tovább azt, amit magukban kéne felfedezniük. Az igazi változást. Az érdeklődő lelkes embereket többféle csoportba sorolhatnám, egy azonban mégis közös bennük. Csak akusztikus elvágyódók.
Lássuk csak, hogyan néznek ki:
1.) Meglátta az interneten, tetszik neki, elege van a városi létből, nyugalomra vágyik. Eljön, kiszáll az autóból, első kérdés: Mennyibe kerülnek itt a telkek? Válaszul azt kérjük tőle, ezzel most ne foglalkozzon. Jöjjön le hétvégente, építse velünk a közös teret, váljon a közösség igazi tagjává, érezze meg, hogy neki itt jó. Ha mindezt megtalálta, jöhet a televásárlás. Emberünk megköszöni, közli, hogy neki nincs erre ideje, visszaszáll az autóba, pápá.

2.) Tetszik neki, csatlakozik. Már az alomszékkel is nehezen barátkozik, a tavasz beköszöntével pedig parázik a zümmögő rovaroktól (darazsak és "Ez meg mi?" féléktől). Érezhető a csalódottsága mikor látja, hogy még az elején vagyunk, nem szívesen vesz részt a semmiből való "teremtésben", egy kész valamire számított. Fejben szembesül az önellátás megteremtésével és fenntartásával járó leendő munkával, áldozathozatallal. Megijed. Különböző kifogások gyártásával néhány hét után távozik.

3.) Hosszabban csatlakozik. Javarészt átlátja az önellátással járó nehézségeket. Részt vesz aktívan a munkában, de ellene megy a közös terveknek. Pénzforrást a közösségi tér kialakítására nem hajlandó áldozni, csak a saját telket vízionálja. Elképzelése szerint szerződik a közösséggel, mint jogi személlyel a saját telektulajdonról. Ilyen szerkezetben képzeli az ökofalu működését. Nincs nyitottság benne, hogy ennek a falunak a struktúrája másként valósul meg. Hibákat keres, kételyeket gyárt, távozik.

Nem vagyunk tökéletesek. Nagyon sok mindent nem tudunk még mi sem. Kevesen vagyunk, szűkösek a megvalósításhoz szükséges anyagiak, de tudjuk, képesek vagyunk megvalósítani a saját életterünket. A mi csoportunk márciusban indult, de igazán csak április közepe felé lendültünk bele. Azóta nagyon sok minden letisztult, mit, hogyan valósítsunk meg. A megvalósítás egyre határozottabb koncepcióba formálódik. Túl vagyunk egy nagy elváláson, ami a fent leírt 2. 3. pontba sorolt emberkék távozásával járt.

Alapelvek: Spirituális fejlődés egyénileg és közösen. Folyamatosan odafigyelünk, hogy legyen időnk egymásra, a belső énünk fejlesztésére, egymás és környezetünk összehangolódására. Egy bizonyos szint után már nem lesz szükség papírra sem. Kialakul a feltétlen bizalom. A csoport nem demokratikus elven működik. Jelenleg a fontosabb kérdések konszenzussal születnek. A cél, hogy mindenki tudja mi a saját feladata, abba a másik nem szól bele. Minden cselekedetünket a közösségért tesszük a legjobb tudásunk szerint és ami még ennél is fontosabb, szeretettel.

Nem megyünk egyből a másik végletbe (se gép, se állatok). Szeretnénk használni azokat a technikai vívmányokat, amik valóban az ember szolgálatába álltak. Ezek használatát azonban nem visszük túlzásba. Pl motoros fűrészt csak nagyon indokolt esetben, hisz ha együtt fűrészeljük kézzel a fát az is együttlét és ez a lényeg! Az ember ma nagyon elmagányosodott. Nem ezért születtünk meg.

Állatok, húsevés: Néhányan már szakítottunk a húsevéssel, de ettől még lesznek haszonállatok. A húsmentesség is egy véglet. Ha megfigyelitek az évszázadok alatt kialakult szokásokat feltűnik, hogy amíg alszik a természet, aktívabb a húsfogyasztás. Ebben az időszakban az ünnepi hagyományokhoz rendelt étkezési szokások nem ideológiai, hanem funkcionális étrendek. Az alvó természet idején a húsból nyertek energiát elődeink. Nem látjuk értelmét, hogy az effajta évezredek alatt kialakult funkcionális hagyományokkal szembemenjünk.
Ma az urbanizált létben könnyű teljes vegetáriánus életmódot élni. Még a legkisebb falu Coop-jában is van télen zöldség, ha meg ott nem, hát irány a városi piac vagy a Tesco. Abban a pillanatban, amikor egy vegetáriánusnak a teljes évi étkezését magának kell megtermelni, nem lesz ilyen elutasító a hússal!

Jelenleg öt fizikai sarokpont van napirenden nálunk:
1.) Közösségi tér kialakítása, gazdasági helységekkel
2.) Élelem, permakultúrás rendszer kialakítása
3.) Energetika, vízrendszer kiépítése
4.) Saját lakótér felépítése
5.) Kézműves műhelyek felépítése, Fazekasság, üvegkemence stb.

Van egy óriási előnyünk: A Szupervályog. Házat, gazdasági épületet, ólakat, fűszerspirált, víztározót és még hosszan sorolhatnám mennyi mindent tudunk belőle építeni.

Távolabbi tervek: Kendertermesztés elsősorban ruházat, papír, kozmetikumok, takarmány, élelemforrás céljából.

Tisztában vagyunk vele, hogy a teljes önfenntartás megvalósítása nagyon nehéz. Ráadásul nem feltétlenül szükséges egy adott közösségen belül. Ezért szeretnénk más közösségekkel együtt gondolkodni, együtt dolgozni, segíteni egymást. Valamely közösség Pl szerszámkészítésben lesz jó, mi másban. Bartellezünk vagy alternatív pénzrendszerrel váltjuk ki amit nem tudunk előállítani.

A cél mindannyiunkban közös. Megtalálni a belső énünket, fejleszteni az érző tudatot. Együtt élni a természettel. Hisz mi is csak része vagyunk az Egésznek.

Röviden ennyi.