Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Mexikó

0 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
  Pár napja egy nagyon különös levéllel lepett meg Palotabarát, a BPXV bloggere, aki nem először küld remek tématippet az Urbanistára. Most egy villámelemzést készített a kerületi önkormányzatok Facebook-jelenlétéről. Ahhoz képest, hogy a plakátokon már dübörög a…..
Mexikó 2012.11.28 01:49:21
Érdekes, hogy vannak, akik nem tudnak különbséget tenni a tájékoztatás és a népszerűséghajhászó bulvár között. "Tájékoztatásnak" érzik amikor a hatalom közúti balesetekkel, focimeccsek eredményeivel tereli el a figyelmet..

Ugyanaz a bulvár (alatti) szinvonal, mint a Helyi Théma c. önkormányzatinak nevezett fideszes-rosszabbikos propaganda újságban. Vagy a "köztévék" híradóiban, ahol az a hír, ki hol ütközött, riogatnak a balesetekkel, bűzözéssel.

És kb. 70-es évek beli bolsevista mosolyalbuma stílusában: sporthírek, az önkormányzat hol milyen szalagot vágott át, mosolygó kisgyerekek képei, stb.

Nem, nem adnak tájékoztatást, nem a kérdés értelmességétől függ, mire válaszolnak, hanem attól, tetszik-e nekik a kérdés, olyan kérdést kapnak-e, amire elismételhetik a hivatalos propagandát. Ha problémáról, nehézségről van szó, vagy olyanról, ami leleplezné: az önkormányzat nem foglalkozik az adott kérdéssel, vagy elhanyagolja azt, vagy elrontott valamit: először próbálják elhallgatni, elterelni róla a figyelmet, majd ha többen rákérdeznek: vagy hárítanak, vagy próbálják elbagatelizálni, vagy minősíthetetlen stílusban kioktatják a polgárokat (akiknek az adójából, akiknek elvileg csinálják az oldalt).

Egyoldalú fideszes propaganda oldal, egyoldalúan szerkesztik, gondosan manipulálják, (mint pl. az "újpesti párbeszéd" nevű ál-kérdőív, ahol manipulatív kérdések közül lehet választani, de ők "megkérdezik" a polgárokat. (igaz, közben durván manipulálják, terelik őket.)

Próbálnak fenntartani valami "gondoskodó autoriter önkormányzat" látszatot.

(szerintük úgy látszik, ez kell a kisembernek: pár virágágyásról kép, sör, foci, kékfényes "hírek" (ettől lesz sok lájkolója az oldalnak), és a megnyugtató semmitmondás: lám, megbízhat a polgár az önkormányzatban, aki mindent milyen jól tesz: csak senki ne járjon utána annak amit nem..., és maradjon mindenki csendben, majd föntről megmondják az okosat.)

A helytörténeti sorozat kivétel, azt tisztességesen szerkesztik.

Persze a "lojális" (=fanatikus) fidesz és rosszabbik híveket úgysem lehet meggyőzni, és szerintük biztos az is természetes, hogy ennyire szélsőségesen egyoldalú a kerület FB-oldala.
(ezt is nagy hallgatás övezi: fel sem merül érdekes módon ezen az oldalon, hogy van élet a fideszen kívül is...)
Mexikó 2012.12.03 18:12:53
Ha megnézzük most az Újpest (4. ker.) FB-oldalát: (www.facebook.com/ujpest.kaposztasmegyer?ref=ts&fref=ts)

Láthatunk benne "híradásokat" a mikulás-ünnepségekről, a főtéren felállított fenyőfáról, arról, a polgármester milyen focimeccsen vett részt (sic!!), harmadosztályú gyerekversenyek sporthíreit, valamint riogatást a bűnözésről, stb. (a nosztalgiázó régi fotók üde kivételt jelentenek)

Egyébként minden másról: hallgatás.

Közben az Árpád Kórház most zárt be végleg (nov. végén), erről egy árva szó sem esik a FB-oldalon, és ha esetleg lakossági hozzászólók megemlítik, rákérdeznek: az oldal szerkesztői megpróbálják elterelni a szót, elhallgatni a témát, válaszokat nem adnak. (mintha az elhallgatás lenne a megoldás)
Majd elkezdik minősíteni a hozzászólókat (pl. "tájékozatlan": ez a legenyhébb, utána következik a "provokátor" megnevezés...)
Közpénzből fenntartott hivatalos oldalon.

A készülő uszoda szerkezetkész épületéről is hoznak egy képet, a sikerpropaganda részeként (de közben semmilyen adatról nem számolnak be) és lehurrogják azokat a hozzászólókat, akik rákérdeznének: mi a helyzet a régi uszoda épületével.

Alapvető újságírói normákkal nincsenek tisztában az oldal szerkesztői: pl. az egyház és az állam különállásával...(rendszeres a "történelmi" egyház felé folytatott buzgó nyelvcsapásokkal végzett pr-munka) Mit keresnek az egyházakról, egyházi személyekről szóló "hírek" (=reklámok) egy önkormányzati oldalon.

A nagy "jóság" és képmutatás közepette viszont a hajléktalanokat nem szereti az önkormányzat hivatalos világképe: nyáron kimondottan "hajléktalan-veszéllyel" riogatták a lakosságot, (így szó szerint leírták), majd amikor egy hozzászóló rákérdezett, nem is reagáltak rá. (elnézést soha nem kérnek az oldal szerkesztői, a hibáikat nem ismerik be, a korrigálást nem ismerik)
Hajléktalanoknak végzett ételosztásról vagy adományosztásról (pozitív híreket) még így karácsony közeledtével sem olvashatunk ezen az oldalon.

És még lehetne folytatni a végtelenségig. (szélmalomharc: az önkormányzatot nem érdekli semmilyen más vélemény)