Regisztráció Blogot indítok
Adatok
GSzD

47 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Pénteken délután háromkor élő videós tájékoztatót tartunk a Gyakornoki Programról. A beszélgetéshez bárki csatlakozhat, a feltett kérdésekre pedig válaszolunk. Ne feledjétek, a jelentkezési határidő február 15! Február 6-án, pénteken délután 15:00 órakor élő, videós…..
A gyakornoki programunk meghirdetésekor írtuk, hogy a nem budapesti jelentkezőknek megpróbálunk olcsó szállást szerezni a hétvégi képzések idejére. Örömmel jelentjük be, hogy sikerült! Egy belvárosi kollégiumtól kaptunk segítséget, ahol éjszakánként 500 forintért…..
Török Márk, a szegedi HÖK-elnök nyilatkozott blogunknak a mai tárgyalás után. Azt nem tudta megmondani, hogy meddig szeretne még elnök maradni, de az Átlátszó Oktatásnak azért beszólt. Politikai karriert nem tervez és havonta az egyetemtől csak 75 ezer forintot kap. Amikor Török…..
Akinek volt pénze, tanulmányi előnyökhöz juthatott a Szombathelyi Savaria Szakképző Iskolában. A dologról videó is készült, ezen olyanokat mond az osztályfőnök, mint “Erzsébet-utalványt is hozhattok, boltba nekem is kell menni”. Az iskola email címéről először egy diák…..
Beperelt minket a Szegedi Tudományegyetem, mert egy cikk címében szerintük azt írtuk, hogy csaltak a szegedi HÖK-választáson. Aztán a perben olyan iratok kerültek elő, amik bizonyítják, hogy tényleg csaltak. Januárban maga Török Márk, a szegedi egyetemi HÖK-öt tíz éve vezető…..
​Módosul az ELTE szabályzata: mostantól az, aki HÖK-ös pénzre pályázik, vállalja a nyilvánosságot. Zavar, hogy mindenki megtudja, hogy mennyi pénzt kapsz a HÖK-től? Akkor ne kérj pénzt! - lényegében erről van szó. Az új szabály megkerüli a problémákat és azt mondja,…..
A magyar nyelvet kifacsaró, tipikus HÖK-ös stílusban megírt közleményt tett ki a képzőművészeti egyetem hallgatói önkormányzata a honlapjára, de nem ez a lényeg. Hanem az, hogy nincs HÖK az egyetemen, mert valami gond volt a választással. De vajon mi? A Mai napon, azaz…..
Pintér Bence, a Mandiner szerzője Magyarországról, Prinz Dani pedig Bostonból kívánt boldog születésnapot az egy éves Átlátszó Oktatásnak. Két kontinens, két merőben más karakter, két teljesen különböző videó. Mégis, a cél közös: még 100 ugyanilyen…..
Jogerősen is megnyertük az ELTE elleni információszabadság perünket, és az ítéletet is kézbesítették. Egy-két héten belül megkaphatjuk a hőn áhított adatokat. Az ítélet itt olvasható el. A bíróság nem értett egyet az egyetem érveivel és kötelezte őket, hogy adják ki…..
Az ELTE szervezett egy konferenciát "Az egyetem társadalmi percepciója" címmel, amire az Átlátszó Oktatást is meghívta Fábri György kommunikációs rektorhelyettes. Mi pedig örömmel éltünk a lehetőséggel. Péntek este gyertek el a születésnapunkra is! A "Média és egyetem…..
Az ELTE főtitkára azt mondta, hogy hamarosan kiadják a hallgatói önkormányzat gazdálkodására vonatkozó adatokat, amelyekért lassan két éve küzdünk! Az ELTE egy nagyon előremutató és az országban egyedülálló szabályozást hoz létre, már csak ezért is megérte beperelni…..
Miután másodfokon, jogerősen is nyertünk az ELTE elleni információszabadság perben, már csak egy kérdés maradt: kér-e felülvizsgálatot az egyetem a Kúriától? Egyelőre nem tudjuk. Kérdésünkre, hogy tervezi-e az egyetem a felülvizsgálati indítvány benyújtását, ezt…..
Soha többé ügyeskedés, soha többé titkolózás: mostantól minden HÖK-ös jutalom nyilvános lesz az ELTE jogi karán. Legalábbis, ha a HÖK-ön múlik, mert a bürokraták még keresztbe tehetnek az ötletnek. Megérte beperelni őket, megérte cikkek tömegét írni róluk. Az ELTE jogi…..
Első fokon megnyertük az ELTE jogi kar hallgatói önkormányzatának gazdálkodásáról szóló adatokért indított perünket, de az egyetem fellebbezett. Most pedig már azt is tudjuk, hogy a másodfokú tárgyalás március 11-én 12:30-kor lesz a Fővárosi Ítélőtáblán (Bp., II.…..
Ki kapjon és ki ne kapjon ösztöndíjat, ez itt a kérdés. Aki ingyenkredites kurzusokkal tömi magát, többet érdemel, mint aki csak 25 kreditet végzett el, de azt színötösre? Egyáltalán kapjon-e több pénzt az, aki harmincnál több kreditet teljesít egy félévben? A zsenikkel egy…..
Karácsonykor három napig meg lehetett nézni az utóbbi idők legjobb magyar animációs filmjét. Interjút készítettünk a film rendezőjével, Vácz Péterrel. A posztba beágyazott videók Vácz kedvenc magyar animációs rövidfilmjei, a többi kedvenc a poszt végén olvasható. Jó…..
Úgy néz ki, ezekben a percekben a NAV vizsgálódik a szegedi egyetem hallgatói önkormányzatához kötődő szórakozóhelyeken, miután reggel megírtuk, hogy azok törölt adószámmal működnek. Kollégánk a Pöcike üvegfalán keresztül papírok felett görnyedő, hivatalnoknak tűnő…..
Megelégelték a sok puskázást az Óbudai Egyetem informatikai karán, és elrettentésként név nélkül kiteszik a netre, hogy ki hogyan puskázott, és ezért milyen büntetést kapott. Ezzel viszont mellesleg olyan jó dolgot csináltak, amit a MOL már régóta minden évben megtesz,…..
Elektronikus HÖK-választást szeretne, az összes szerződést közzétenné az interneten és nem akar pártpolitikát látni a HÖK-ökben  Zaránd Péter, aki október hatodika óta az ELTE Egyetemi Hallgatói Önkormányzatának elnöke.„Megkérdőjelezhetetlen gazdasági hátterű…..
​A gyerekek játszani akartak az utcán, de túl sok volt az autó. Mit tettek? Megcsinálták! 1972-ben az amszterdami De Pijp negyedben élő kisikolások megunták, hogy az utcát helyettük az autók foglalják el, nekik meg vidékre kell menniük, ha a szabadban akarnak játszani. Fogták…..
Az ELTE igazából egyetért velünk, és szíve szerint kiadná a jogi kari HÖK gazdálkodására vonatkozó adatokat, de inkább fellebbeznek. Szerintük ugyanis ellentmond egymásnak két törvény, önkényesen pedig nem értelmezhetik a jogszabályokat, ezért megfellebbezik az első…..
És miért érdekel ez minket? Mert a legtöbb magyar gyerek ilyenben tanul. A szlovákiai magyar szervezetek félretették az ellentéteiket és jövő szerdán közösen tüntetnek. A szlovák iskolaügyi miniszter, Dušan Čaplovič olyan tervezetet nyújtott be, ami alapján a kisiskolák…..
Az ELTE jogi kar hallgatói önkormányzata egy közösségi munkáért járó díjat ítélt oda nekem. Az a HÖK, akinek a gazdálkodása miatt pereskedni kell az ELTE-vel. Hogy mi van? A HÖK gazdálkodása miatt nyertünk pert az ELTE ellen, a felperes én vagyok, az alperes meg…..
Végre megérkezett a HÖK-ös per ítéletete! Egy hónapja döntött úgy a bíróság, hogy az ELTE jogi kar hallgatói önkormányzata közfeladatot lát el, ezért nyilvánosságra kell hozniuk a gazdálkodási adataikat. Néhány napja érkezett meg az ítélet. A döntés arra épül,…..
A bíróság kimondta, hogy az ELTE-nek ki kell adnia a hallgatói önkormányzat gazdálkodására vonatkozó adatokat. Most az a legnagyobb kérdés, hogy az ELTE egyből eleget tesz a bírói utasításnak, vagy fellebbez és ezzel tovább húzza az időt. Az ELTE eddig is szabadon…..