Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Volk

64 bejegyzést írt és 43 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
     Csak stílusosan. Ha valaki legalább egy szilvesztert Oroszországban (vagy a CCCP-ben) töltött, akkor - még ha nem is volt gyerkőc a közvetlen környezetében - aligha lesz számára ismeretlen ez a dalocska. Bizony, ez gyakorlatilag az egyetlen "újévi…..
     Minősítsen engem, de orosz kultúrkörben nevelkedett ember létemre huszonévesen, Magyarországon tudtam meg, hogy ez bizony nem népdal. Bár a szöveg árulkodó, a dallam - még ha csak a laikus számára is - teljesen autentikusan népinek hat. Ezt a dallamot Matvej…..
Volk 2009.12.22 18:37:53
@Nietoperz: Vettem az adást, rajta lesz a listán!
@Mirko: Még inkább rajta lesz a listán!
@efzsé: Felírtam!
@franta: Köszönjük a szövegváltozatot, nem kevésbé a gratulációt. Ami az oroszokhoz fűződő viszonyod illeti, az írott szöveg egyik hátránya, hogy alapvetően nem tükrözi az érzelmeket, az iróniát, a humort. De mi - lévén minket ez utóbbi túlcsordulásig eltölt - beleképzeljük a viccet példának okáért még egy odahajított kesztyűnek látszó tárgyba is.
     Hosszas elmélkedés után arra jutottam, hogy az orosz kultúra egy igen jelentős és súlyponti részét felettébb méltatlan módon épp hogy csak kóstolgattuk. No igen, nem egy ilyen van, de én most konkrétan a zenére gondotam. Méghozzá a következő hatására:…..
   A népszerűségben a South Parkkal vetekedő rajzfilm legújabb részében a szereplők Moszkvába látogatnak. Itt letartóztatják őket, mert gyanúsak a kizárólag egykerekű biciklin közlekedő medvékkel benépesített utcákon. A katonák a kormányfő elé viszik a…..
    Miután már átrágtuk magunkat az "égő bor" diadalmenetén, majd viszontagságos sorsán az újkorban, sorozatunk legújabb részében legfőbb ideje belecsapnunk a receptúrába.           Spiritusz    …..
Volk 2009.10.01 09:54:44
@mig8: Kírérletezz az ízesítéssel! Ebben az országban talán még elsőként is kipróbálhatsz valamit! A kovászosuborkalénak viszont más funkciója van: a hagyomány szerint másnaposságra kell inni.

@Zolialmatyban: Köszönjük az elismerést, igyekszünk tartani az irányt!

@massziv: Há, érdekes a szenvedélyed! Ha van kedved és időd, akkor küldhetsz ám fényképeket a legszebb darabokról, esetleg kommentárral! És akkor már nem vodka-sorozat, hanem vodka-saga lesz!

@Nyeznajka: Cédrusmag, illetve magyarul cirbolyamag van a кедровая-ban, meg méz. Itt van e: www.goodsmatrix.ru/goods/h/4607146130750.html Megkóstolnám...
Volk 2009.10.05 18:13:29
@massziv: Nem is kell komment, magáért beszél! Tökjó kis hétvégi poszt lenne, úgyhogy küldd bátran az oroszlbog címére (legtetején jobbra)!
Helyreigazítás Egyik leglelkesebb olvasónk, Sakk Matt felhívta szíves figyelmemet, hogy - akaratlanul - beálltam a külföldieket félrevezető orosz összeesküvők sorába. Ezúton hamut szórván fejemre megkövetem őt és minden félrevezetettet:   "A "На…..
Volk 2009.09.23 18:38:18
@massziv: Köszönet a bókért, igyekszik az ember. Nem tudom, hogy a szentpétervári múzeum ott volt-e tavaly, de a honlapon a kontaktok itt e: www.vodkamuseum.su/p11/index.html mindannyiunk kedvenc Google Maps-én pedig ím hol: maps.google.com/maps?f=q&source=s_q&hl=hu&geocode=&q=%D0%9A%D0%BE%D0%BD%D0%BD%D0%BE%D0%B3%D0%B2%D0%B0%D1%80%D0%B4%D0%B5%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%B8%D0%B9+%D0%B1%D1%83%D0%BB%D1%8C%D0%B2%D0%B0%D1%80,+%D0%B4%D0%BE%D0%BC+4+%D1%81%D0%B0%D0%BD%D0%BA%D1%82-%D0%BF%D0%B5%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B1%D1%83%D1%80%D0%B3&sll=37.0625,-95.677068&sspn=27.366321,56.513672&ie=UTF8&ll=59.934742,30.298319&spn=0.008428,0.027595&t=h&z=15&iwloc=A Ott van az Izsák-Székesegyháztól egy köpésre. Jó szerencsét novemberben, és légy oly drága, számolj bé!
   Világlátó Nyeznajkánk megénekelte már a legendás moszkvai metrót. Igyekszünk azonban az igazat mondani, nem csak a valót. Így - a képeket szállító Cheburashka kollegával karöltve  - néhány életszagú pillanatképpel szeretnénk rávilágítani, milyen is, ha az…..
    így hangozna ugyanis a helyes fordítás, lévén a "vodka" szó a "voda" (вода), azaz "víz" kicsinyítő képzővel megtoldott szótöve. Mind tudjuk, hogy 40%-os, meg hogy az oroszok (is) isszák. A gyakorlatiasabbak istenítik, mert - jó…..
Volk 2009.09.17 09:34:02
@Sakk Matt: Hosszas tanakodás után hamut szórok a fejemre, és nyilvánosan elismerem félrevezető orosz összeesküvőségemet. Будь здоров.
Volk 2009.09.17 13:09:53
@Sakk Matt: Édesanyámmal, kb. egy percig. Mentségemre szolgáljon, hogy amikor elhagytam Oroszországot, még nem ittam, a mutterral meg valahogy nem szoktunk.
Volk 2009.09.18 10:25:34
@teemur: Hát az angolszász rendszert nem ismerem, de a szeszesitaloknál a fok legjobb tudomásom szerint az alkohol térfogatszázaléka.
Orosz orvosoknak sikerült létrehozniuk a tökéletes vezető embrióját. A génsebészet legújabb technikai vívmányait is felhasználó kísérletüket a neves orvosi szaklap az "Archives of Internal Medicine" szerkesztője Rita F. Redberg korszakalkotónak nevezte. Az Európában…..
Ezen a héten két idegen nyelvű hírforrást szeretnék szemlézni. Az egyik a BBC, amely számomra mindig is a mérsékelt és független, ugyanakkor kiegyensúlyozott hírgyárak mintája volt. Nade mégis Oroszországról szólnak a hírek, ezért a másik a RIA, az orosz állami…..
Volk 2009.09.08 18:05:35
@Sakk Matt: "A tévében az a jó, hogy ki lehet kapcsolni, ha nem tetszik." Ugyanez vonatkozik az Internetre.
     ..
Most akkor máig a szovjet himnuszt éneklik? Vagy csak a zenéjét hagyták meg? Talán a szovjet szöveg maradt? Rendet vágunk a káoszban. Az Orosz Föderáció himnuszának (és a himnusz költőjének) metamorfózisa.       A poszt régóta készült. Most azonban…..
Volk 2009.09.03 11:36:23
@Nash vs. Keynes: De bizony! És bűn is lenne nem hangsúlyozni rendszeresen a világ legnagyobb területű országa esetében!

@Neménvótam: Az elismerést köszönöm, рад стараться, igyekszem tartani a fordulatszámot.
Ami a vallásos nevelést illeti, a megjegyzés jogos. Az önéletrajzában azt írja, hogy bár gyerekkorában a pap-tanító próbálta megismertetni Isten igéjével Gyemjan Bednij propaganda-versei jobban érdekelték. Ez persze nem zárja ki, hogy később megtérjen, annál is inkkább, hogy saját bevallása szerint édesapja is hívő ember volt. Így azonban ismét felmerül az erkölcs kérdése, mert ugyebár ildomos-e egy hívő kerestényként lelkesen kiszolgálni egy olyan rendszert, amelyik nyíltan és tevékenyen egyházellenes.
Egyébiránt szándékosan próbáltam elkerülni a morális síkot, amennyire lehet, mert halottakról vagy jót, vagy semmit, pár nappal a temetés után mindenképp.

@Golem: Érdekes, ezen nem gondolkoztam még; majd figyelek! Az viszont tény, hogy a likasztók a kombínókon a Metallica Fade to Black c. számából a szóló első három hangját játsszák!

@lécci: Köszönjük!

@lápi lidérc: Kösz a magyarítást, mindjárt javítom! Ami az utcaneveket illeti, Pázmándon édesanyámmal szemben az utca Zalka Máté nevét viseli. További érdekesség, hogy a Fő utca, ahol lakunk, a földhivatalban továbbra is Vörös Hadsereg útja, így a tulajdoni lap kikérése előtt minden alkalommal kell kérni az önkormányzattól egy papírt arról, hogy a kettő egy és ugyanaz. Hogy miért nem lehet 10-20 év alatt átvezetni az új nevet, rejtély.

@Salvor_: Javítom, köszönöm.

@flea: Kösz, apdételem!
Sziasztok! (Updételve)A most végetért hét számunkra "csonka" volt, mivel csütörtökön államalapításunkat ünnepeltük, majd pénteken emiatt egy plusz hétvégi napunk volt. Azonban Oroszországban nem ilyen szerencsések az emberek, ők a teljes hetet ledolgozták, sőt!…..
Volk 2009.08.31 22:26:45
@Neménvótam: Az anyag az enyém (jobban mondva én tologatom) csütörtök óta. Folyamatban.

@sorhajóhadnagy: Én is ismerek párat. És akár tetszik, akár nem, vannak olyan kulturális, életmódbeli, világnézeti nüanszok, amik nem jellemzőek más népre; furcsa, hogyha nem vetted észre. Mint ahogy vannak a magyaroknak, az ukránoknak, az észteknek, a zsidóknak, a skótoknak, a székelyeknek, az angoloknak, a cigányoknak, az araboknak, a grúzoknak. Ha nem volnának, akkor nem volnának mondjuk viccek a nevezett nemzetek nagy részéről. Ami természetesen nem jelenti azt, hogy mind ahányan egyformák, mint sok tojás. (jut eszembe: hasonmásversenyt rendeztek Mongóliában. Mindenki első helyezett.)
De visszatérve az oroszokra. Egy példa a sok közül: ha az ember messze jár, illik ajándékot hozni a felletesnek. Javíts ki, ha tévedek, de Magyarországon elég hülyén veszi ki magát, ha a főnökömhöz beállítok szabadság után egy üveg Metaxával, nemde? Vagy - ha a tömény szesznél tartunk - a vodkafogyasztási szokások. Огурчик? Закуска? Ha azt mondom, hogy sózott bodorka (вобла), akkor mindenki, aki huzamosabban érintkezett az orosz kultúrkörrel, a sörivásra asszociál. Ha azt mondom, hogy чайку попить, akkor a tapasztaltak tudják, hogy nem csak teaszürcsölésről van szó, hanem már-már teljesértékű étkezésről. És folytathatnám.
De hol merültek fel az erőszakos, sunyi köcsögök...? És, tisztelettel, negatív felhangot sem lelek a cikkek között.

@Sakk Matt: "A sajtóolvasással kapcsolatban én úgy általában Bulgakov (Priobrazsenszkij professzor szájába adott) véleményével értek egyet." A blog mára a média (sajtó) szerves része, nemde? Remélem nem feküdte meg a gyomrod!;)
A sajtószemlében, mint olyanban, a magam részéről nem látok kivetnivalót, lévén a magyar hírportálok általában a nagy hírügynökségeket használják forráskét, amik pedig oroszországi tudósítókkal bírnak (nem beszélve az MTI-ről). így aztán a sokadkéz-dolog szerintem nem stimmel.
Mig8 a kommentjeivel "érdemelte ki" a szerzőséget.

@mig8: Szerintem függetlenül attól, hogy minket egy kalap alá vesznek-e (és valóban nem AZÉRT), lehet foglalkozni bizonyos jellemző vonásokkal, a "néplélekkel". Ez viszont tán tényleg nem a sajtószemle témaköre, hanem pl. egy posztsorozaté.
Újabb komoly jelentkező akadt az "orosz politikai abszurd" kategória idei versenyében. Pár hónapja azt gondolhattuk, hogy kész, vége, Grizlov és az ő pénzreformja mindenkit maga mögé utasít, de még a nyár sem múlt el, és itt az újabb próbálkozó: Rasid Nurgaliev orosz…..
Mivel magyarázható az oroszok kivételes vonzódása a széphez, a luxushoz? A kifogástalan megjelenés és a legeslegutolsó divat szerinti pompázatos ruhaköltemények nem csak a felső réteg képviselőin figyelhetők meg, hanem a fizetéstől fizetésig élő hölgyek nemes márkákat…..
"Az lakosság alkoholfogyasztása nemzetbiztonsági fenyegetést jelent." Ijesztően hangzik, ugye? Hát még az Állami Duma szóvivőjének szájából! Még szerencse, hogy a megoldást is tudjuk már! De sanszos, hogy másegyéb is meghúzódik a népegészségügyi szempontok…..
     "...az összeset le kellene dózerolni a p*csiába. A k*rva oroszok itt raboltak, öltek, erőszakoltak. Rohadék ruszkik."Nem, ez nem a hétvégi Szabadság téri tüntetésen hangzott el. De elhangozhatott volna, mint ahogy hallottam elhangozni ilyen vagy olyan…..
Volk 2009.07.14 18:31:19
@chubakka: Az első mondatot nem tudom értelmezni. Az "azonosulási irány" c. napirendi pont, ha jól értem, azt takarja, hogy nehéz volt a szovjet rendszerrel (a sztálinival, a hruscsovival, a gorbacsovival?) azonosulni. Ez tény, bár tartok tőle, hogy messze nem annyian akartak rendszerváltást, mint amennyit hangoztatni szokás, és még kevesebben akartak volna, ha tudják, hova vezet. Máskülönben nem szavazzák vissza a PÁRT utódpártját, igaz...? Teszem hozzá, szerintem nem mégis a változást sürgetőknek volt igazuk. De túl messzire mentünk. Azonosulás. A faszistákkal sem volt könnyebb. Mégis volt, aki kényelmesen ellavírozott mindkét érában, ügyesen védve a segge likát.
Az egyszerű néplélek volna az Orbán Viktor-fémjelezte generáció, amelyiknek a Hősök terén, témánkhoz illően egy újratemetésen hasadt a hajnala? Igen, az a lélek feltört. És igen, ruszkik haza, tovariscsi, konyec. Ott és akkor igazuk volt. De - tartom továbbra is - nem volna jogos ezt annak címezni, aki az otthonától több ezer kilométerre esett el, hogy egy népirtásra és fajelméletre épülő rendszert söpörjön ki egy idegen országból. És ha ebből a mondatból sem derül ki, mit is szeretett volna (és szeretne továbbra is) mondani a poszt írója, akkor nem tudok rajtad segíteni.
Ó, majd' elfelejtettem, hát Árpika! Árpika nem szójáték. Árpika egy archetípus. Árpika olyan, mint mondjuk Iván az orosz viccekben, csak más paradigmában. És humorról szó sincs, inkább cinizmusról. Tovább nem súgok.

U. i.: A posztoló Fidesz-szavazó (az okokat ne firtassuk), és származása ellenére ruszkizott is rendesen, amíg közelebbről meg nem ismerkedett és együtt nem dolgozott a magyar jobboldal krémjével. Kivándorlási vízumot nem vár, lévén kalandvágyból itt marad.
Volk 2009.07.15 07:52:29
@Nyeznajka: Akkor még talán annyit, hogy a család vitézi rangot kapott valamikor '45-ben, bár nem tudom, mi a jelentősége. Ja, meg van egy sorszámozott családi porcelánkészletünk, aminek az alján ilyen furcsa kereszt van. Nagyjából das ist alles. Kitartás, testvérek!
Nézze meg jól a nyájas olvasó az altáji Kuráj-hegység impozáns csúcsait. Nagyobb térképre váltás Nos, az egyik magaslat nemsokára a Gazprom nevét viseli majd.     Alekszandr Berdnyikov úr, a régió főrendőrből lett első embere dobta be a kezdeményezést…..
     Szomorkás, melankólikus műfaj a románc. És hogy kinek az előadásában hallhatjuk alant? A végére kiderül.          Bizony, ez Mihail Szergejevics Gorbacsov, aki idén már nem először ad hírt magáról. Most - összefogva…..
     Ha vasárnap, akkor humorömleny. Ezúttal - a teljesség igénye néklül - megtekintjük, hogyan is élnek az orosz kultúrkörben a demotivation-plakátok. (via Nyeznajka & English Russia)   Oroszország. Gyerekkortól életre nevel. Orosz lakásfelújítás.…..
     Ünneplünk ma. Oroszország függetlenségét ünnepeljük. Függetlenségét a Szovjetuniótól. Június 12-én - immár 15 éve - Az Oroszország állami szuverenitásáról szóló nyilatkozat elfogadását ünnepeljük. Idővel csiszolódott ugyan a hangzatos cím, és…..
     Új frontot nyitnak a szilovikok. Kinyújtják hideg, inas, nyirkos kezüket a képernyőből, aztán kidugják a fejüket, iszonyatot árasztó gombszemeik ki-kivillannak az arcot sötét, jéghideg homályba rejtő, acélosan csillogó haj alól. Kint van már az egész…..
   Blogunk szerkesztősége lázban ég a mai választásoktól. S. Szergej szentpétervári lakos is lázban ég; az ő dalával mondjuk el: V. ö.: A fehér kocka..
Volk 2009.06.08 10:12:33