Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Lukácsi Katalin

74 bejegyzést írt és 43 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Számomra az Interstellar című film hátborzongatóan pontos ábrázolása az istenkapcsolat drámájának. Több szálon is. És ami a legizgalmasabb benne, hogy – akaratlanul, hiszen elvileg teljesen másról szól a film – abba enged minket bepillantani, hogy Isten mit él át, miközben azért gürcöl, hogy végre…..
Attól tartok, ez jellemző rám. Amikor nagy nehezen végre bejelentem, hogy most őszinte leszek, és leveszem minden álarcom, pőrén és sebezhetően állok elétek, akkor hirtelen előkerül még egy gardróbnyi jelmez… Utolsó írásomat azzal kezdtem, hogy a szellem témakörében nem bújok mások véleményei mögé,…..
Ez egy nagyon hosszú bejegyzés, nagyon meredek állításokkal. Csak óvatosan érdemes olvasni, de köszönöm, aki mégis érdeklődik iránta.   Most, amikor belefogtam ebbe a cikksorozatba, valahogy eszembe sem jutott, hogy Jézussal kellene kezdenem. Attól félek a legjobban, hogy a róla alkotott…..
Lukácsi Katalin 2020.04.29 21:23:22
@Zalai Béla: A II. vatikáni zsinaton a katolikus Anyaszentegyház elismerte a vallásszabadságát, amelyet az ember Istentől kapott méltóságából eredeztet. Tehát elvitatni hitem szabadságát egyháziatlan. Ebben a szövegben senkire nem erőltettem semmit. Ez a véleményem. Elolvassa saját felelősségre bárki, aki el akarja. Nem tehettem minden mondatba bele a szerintemet, mert az elég magyartalan lett volna.
Lukácsi Katalin 2020.04.29 21:25:01
@Konzervtigris: Nem a szex hiánya zavar Jézus születésével kapcsolatos szenthagyománnyal. Hanem az a feltételezés, hogy Isten alantasnak tartotta volna a természetes körülményeket, amelyeket egyébként Ő maga alkotott. Ez ellentmond az egyébként egyház által is felrajzolt gyönyörű Isten-képnek.
Lukácsi Katalin 2020.04.29 21:27:26
@G. Nagy László: Hosszan és felszabadítóan nevettem a hozzászólásán. Mert jogos a kérdése. A véleményem egyáltalán nem harcias egyházellenes vagy öncélúan mítoszromboló. Mégis rengeteget szorongok miatta. De az is igaz, hogy az egyház számára sokkal kínosabb lehet az, ami csak pár (egyébként nagyon fontos) nüanszban tér el az ő tanításától, mintha teljesen szembemenne vele.
Az elmúlt napokban történelemről, Szentírásról és hitünk történetiségének elemeiről írtam. De a keresztény hitnek és az én hitemnek messze nem csak történeti dimenziója van. Most egy olyan területről fogok beszélni, amiről napjainkban inkább a neoprotestáns közösségek szoktak, de természetesen a…..
Ismerkedve az őszinteséggel, kezdek rájönni, hogy kissé túlaggódtam a következményeket. Nem szeretek csalódást okozni, és akik az egyházi tanítást vagy a keresztény mainstreamet várják el tőlem, ők csalódnak a szavaimban. Ezt sajnálom. Tegnap Jézusról írtam, de a katolikus hagyomány egyik másik…..
Mielőtt folytatnám személyes hitem részletes megvallását, egy kicsit elidőzök azon, miért is engedem meg magamnak, hogy saját hitem legyen, mit jelent ez a saját hit? Megengedni magunknak a saját hitet. Ez mit jelent? Hát nem arról szól az egyház hittérítő munkája, hogy mindenkinek saját hite…..
Miért fontos az, hogy hány százalékban tartalmaz Istent a Biblia? Hiszen pár radikális keresztény közösségen túl senki sem gondolja komolyan, hogy a Szentírásban mindent szó szerint kellene érteni. Ez nem egészen igaz. A mai napig megdöbbenek azon, hogy vannak komoly emberek, akik – csak mert a…..
Akkor süssük meg azt a tortát, amihez tegnap az asztalra tettem a hozzávalókat! (Ez a „süljön el a képernyőn megjelenő pisztoly” erőszakmentes változata  )Milyen kifogásom van János apostollal kapcsolatban? Csokorba gyűjtöm a nagyon személyes, és nem feltétlenül a valódi, történeti János apostolt…..
Belekezdeni a legnehezebb. 10 éves csöndet megtörni csak még nehezebb. De mivel az a lényeg, hogy végre belevágok, ezért a szerkezetet nem komponálom meg különösebb műgonddal. Természetesen túlzok a 10 éves csönddel, hiszen beszéltem már a hitemről, de csak gátlásokkal és lemondással, most ennél…..
Több posztsorozatot készítettem, amelyekben a hitemről vallottam. Mindnél hangsúlyoztam azt, hogy gondolataim csak a kereső gondolatai, a hívő botladozása az igazsághoz vezető úton. Ritkán mertem tovább menni a sejtetésnél, ha a személyes meggyőződésem és a tanított hitigazság ütközött egymással...
Ritkán szólalok meg a klímaváltozással kapcsolatban. De nem azért, mert tagadom azt a súlyos kihívást, amit ez az aggasztó probléma jelent, hanem mert valóban másra koncentrálok. Hívőként közelítem meg ezt a jelenséget is. Hitem szerint az Örökkévaló ránk bízta a természetet, amely "sóvárogva…..
Tinédzserként úgy tekintettem magamra, mint az Isten számára egy bevehetetlen és meghódíthatatlan birtokra. Büszkén és dacosan tartottam lakat alatt a lelkemet az Úr előtt, akit nem tartottam a szívemre érdemesnek. Abból indultam ki, amit egyházából, annak egyes tagjaiból láttam, és aszerint egy…..
Még hogy következmények nélküli ország! Kérem szépen, csütörtökön reggel tíz körül került ki egy poszt ide Az állami propagandahivatalban Túrkeve=Mezőtúr címmel, amiben egy mulatságos húzásról írtam: a szoljon.hu-ra publikáló Szilvási Zsuzsa egy éven belül ugyanazt a cikket kétszer is megjelentette,…..
A tavaszi százezres tüntetéseken történt egy szomorú eset. Egy tüntető leköpött egy református püspököt. Az eset nem a központi tüntetések idején zajlott, mégis elhatárolódott tőle mindenki, én bocsánatot is kértem, ha bár szervező sem voltam. Az tény, hogy nem volt olyan látványos az elhatárolódás,…..
Lukácsi Katalin volt kereszténydemokrata politikus, a kormánypártokból kiábrándult civil aktivista azzal lepett meg az ATV szombat esti műsorában, hogy a napilapok között a Népszava példányszáma a „legmagasabb”. Kijelentését arra alapozta, hogy a Magyar Hang legutóbbi számában ezt olvasta. A Civil a…..
Ma egy elég felkavaró szentmisében volt részem. Pedig a napi evangélium elég „egyszerű”. A kizárólagos egyistenhitről és a felebaráti szeretetről szólt a főparancs nyomán. A homíliában még azt hallgattam, hogy az ember változni képes. Szent Pál, Assisi Szent Ferenc, Loyolai Szent Ignác, Cortonai…..
Egy évvel ezelőtt végzett magával Chester Bennington, a Linkin Park énekese. Sokan panaszkodtak és szidták akkor őt, hogy a menekvést választani: könnyű; magára hagyni a családját: könnyű. Gyenge volt, esetleg gyáva, vagy mindkettő. Ez a diskurzus felmerül minden öngyilkosságnál, de mivel Chester…..
Ha legendáriumaik történeti hitelessége alapján kellene sorrendbe tenni a nagy keresztény ünnepeket, akkor kicsit más sorrendet kapnánk, mint a liturgia szerint. Az első az húsvét, ez stimmel, de karácsony és pünkösd helyet cserélne. A karácsonyi történetből a történeti hitelesség alapján elég…..
A Závecz Research tegnap közzétett kutatása több szempontból érdekes és tanulságos akár a jövőre nézve is. Talán legfontosabb az az adat, hogy az ellenzék teljes összefogására a teljes választókorú népesség 24 %-a szavazna biztosan, 15 %-nyian valószínűsíthetően, de! 36 % biztosan nem, és további 14…..
A Nyílt Társadalom Alapítvány már most költözik, a CEU még nyárig kivár. Szoktam megkapni azt, hogy mivel a CEU és a Népszabadság miatt léptem ki a KDNP-ből, akkor az én kereszténységem annyit is ér... (Mondjuk még a menekültekkel és Ferenc pápával szembeni propaganda is kiváltó ok volt, az sem…..
A Magyar Idők konzervatív lapnak nevezi magát. És ezzel nyit egy cikket: "Furcsa sajtóipari melléktermék a Heti Válasz." A Heti Válasz konzervatív lap. És a konzervatív lap arról is ismerszik meg, hogy nem nevez mellékterméknek másik konzervatív lapot. A harmadik kétharmad kapuján lépett át a…..
Sokat írtam az elmúlt időben a Jobbikra való átszavazásról. Az egyik nagy dilemmája a 2018-as választásnak ez. De van egy másik dilemma is a jobboldalon, és ez a MSZP-re, DK-ra való átszavazás, különösen az utóbbi. Sőt, egy kiábrándult fideszes számára, még dilemmaként sem tud megjelenni a…..
Lukácsi Katalin 2018.04.01 15:54:42
@Quadanium: Attól még, hogy átszavazunk egy DK-s jelöltre, se DK-s kormány nem lesz, pláne nem lesz nekik kétharmad. Lesz egy pár fős frakciójuk, ami legfeljebb bosszantani fogja a parlamenti közvetítés nézőit, de ahhoz például, hogy legyen parlamenti közvetítés, már ahhoz is szükség van a taktikai szavazásra, tehát a NER lebontására.
Lukácsi Katalin 2018.04.01 15:57:39
@nick papagiorgo: Pont nem érdekel senkit, hogy Gyurcsány Ferenc mit csinál, az, hogy bármit viszonozna-e, pedig pláne nem. A DK-s szavazókról esik itt szó. Nyilván nagyon keresztényi azt feltételezni, hogy egy ma létező párt minden szimpatizánsa patás ördög, és gyűlölni kell az összes DK-s szavazót, de én ezt a nézetet kicsit meghaladottnak tartom. Bármily hihetetlen, a Fidesz-KDNP-s szavazókat sem tartom patás ördögöknek, furcsa is volt.
Lukácsi Katalin 2018.04.01 16:12:44
@salvor hardin:
Részletes és higgadt érvelés idegen a trolloktól, csak a személyeskedő, odavetett megjegyzéseket tevőket szoktam trolloknak nevezni.
Amennyire csak lehet szűkíteni a NER-t, ehhez kell a taktikai szavazás. A Viszlát Kétharmad, a nevében is benne van, nem kormányváltásnak indult neki tavaly ősszel, hanem a kétharmad megakadályozására. Mára megváltozott a hangulat, és a kormányváltás sem reménytelen, de ettől független az eszköz ugyanaz. Taktikai szavazás nélkül akár kétharmad is lehetne megint - hála a fideszes választási rendszernek.
Nem az Ön kommentjére értem, hanem sok itteni kommentre azt a kétbites gondolkodást, hogy ha én a DK-ra való átszavazást elfogadhatónak tartom, akkor én mindjárt Gyurcsány fan is vagyok. Ez nevetséges.
Mindannyiunknak vannak sérelmei, hatalmas múltja van a magyar politikai életben a sérelmi politizálásnak, de ez sírba vihet minket. Mellesleg épp Vona Gábor szokott arról beszélni, hogy végre magunk mögött kellene hagyni a törzsi gyűlölködést. Nem kell senkinek sem honfitársa karjaiba borulnia, de ha megtanulnánk nem gyűlölni egymást, az előrelépés volna. Rengeteg hibája van minden pártnak, de gyarlóságból a most működő pártoknak szerintem hasonló mértékben jutott. A Fidesz sem volna sokkal rosszabb a többinél, a probléma a túlhatalmával van (és hogy azzal miként él vissza).
Szeretettel ajánlom ezt a korábbi bejegyzésemet: lukacsikatalin.blog.hu/2018/03/18/torzsi_gyulolkodes_helyett_pragmatikus_hazaszeretet
Magam is alig hiszem el, hogy sikerült végigvinnem a posztsorozatomat. Mindennap posztoltam egy cikket közéleti témában Jézus útmutatását keresve legjobb tudásom szerint. Nem voltam benne biztos, hogy sikerülni fog, sőt. De amire az Isten indít, ahhoz elengedő erőt is ad :) Záró posztomban arra a…..
Sok minden forgott a fejemben, miről is írjak nagypénteken, ami kellően fajsúlyos. Végeredményben a megváltás maga is egy politikai tett :D De a történeti igazságtételt választottam, mert szimbolikájában illik, és mert rendre ez a politikai téma jut eszembe nagypéntekről. Elérzékenyülök mindig,…..
Már korábban megkomponáltam a mai témát és a címet. Sokat gondolkodtam azon, hogy a szent három napon mégis milyen kérdésekről írjak. Nehéz olyan politikai problémákat találni, amelyek „méltók” volnának ehhez a három gyönyörű naphoz. Súlyukat tekintve, témaegyezés miatt választottam, amit…..