Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Max, A Gondolkodó Birca

1 bejegyzést írt és 574 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Jó néhány nap eltelt Csatáry László nyilas tömeggyilkos elfogása óta. Érdekes fejleményre lettem figyelmes, mintha a szlovák sajtót jobban érdekelné Csatáry által elkövetett bűnök szemtanúinak vagy azok leszármazottainak felkutatása, történeteik feljegyzése. A magyar…..
Max, A Gondolkodó Birca 2012.08.01 17:50:41
@sárkányfő:

Milyen szempontból meddig terjed ki?
Max, A Gondolkodó Birca 2012.08.01 20:56:31
@ekszvájzed:

Semmi bajom az atlasszal, Hababurg-párti vagyok.
Max, A Gondolkodó Birca 2013.02.23 00:56:46
@ekszvájzed:

Hogy jön ide a Habsburg Birodalom közigazgatása beosztása, milyen jelentőságe vaan?
Büntetőfeljelentést tett szerdán egy magát egyelőre felfedni nem kívánó magánszemély Csatáry Lászlóval szemben a kassai kerületi ügyészségen. A panasz szerint a legkeresettebb háborús bűnös nemcsak több, mint tizenötezer kassai zsidó származású ember deportálásáért…..
Max, A Gondolkodó Birca 2012.08.03 14:22:25
@Charlie Firpo:

A sovinizmus aranyérme Magyarországé Európában.
Max, A Gondolkodó Birca 2012.08.03 14:22:50
@röhögő:

A világháború alatti területfoglalások jogilag teljesen megalapozottak. Ezt kár kétségbe vonni. Ráadásul ennek nincs köze a témához.
Kedves Despota és kedves Olvasók! Több éve, hogy ez a történet megesett velem, így már semmi aktualitása, de tanulságként megosztom veletek.10 évig voltam pénztáros az egyik helyi multinál. Ez alatt az idő alatt soha, hangsúlyozom, egyetlen egyszer sem volt se hiányom, se…..
Max, A Gondolkodó Birca 2012.08.03 11:37:11
@Kara kán:

Londonban pont ez megy. Nem lehet nézelődni, válogatni a boltokban, mert 15 mp-enként jön valaki és segíthetekez. Aztán amikor az ember válaszol, az eladó pluszban még észrevezi az akcentusomat, s el kezd dicsérni, hogy milyen jól beszélek angolul. Angliában ez egy biztos jel: ha az embernek szar a kiejtése, ezt onnan tudhatja, hogy minden sarkon megdicsérik milyen jól beszél angolul.

De a legviccesebb esetem az egyik budapesti könyvhéten volt. Az árus egyfolytában segíthetekezett, majd időnként megkérdezte, hogy mit keresek és nem volt hajlandó elfogadni a "semmit" válaszomat. Nem keresek semmit, baszdmeg, nézem a könyveket! Végül kénytelen voltam elmenni az ő standjától és egy másik standhoz nézelődni, ahol az árus már tudott normálisan viselkedni, azaz békén hagyott, hogy nézegethessem a könyveket.
Könnyen lehet, hogy a mai posztért kapok majd hideget-meleget, de mégis kiteszem Judit levelét, mert azt gondolom, a blog olvasói és hozzászólói (vagyis Ti) számtalanszor bebizonyítottátok már, hogy igazi közösségként működtök. Márpedig itt most egy fiatal lány kér tanácsot,…..
Max, A Gondolkodó Birca 2012.08.02 09:58:25
@De gustibusaut bene, aut nihil:

Én kólcenteres droid voltam. Szerintem nem rossz munka. Az átlagnál jobban fizetnek és könnyű megtanulni. Nem is értem miért nézik le a kólcentereket. Egy ismerősömnek ajánlottam munkát kólcenterben, mire inkább egy másik ajánlatot választott, ahol a fizetés a 60 %-a volt, arra hivatkozva, hogy a kólcenteres droidság megalázó - a fene érti az ilyen embereket...
Max, A Gondolkodó Birca 2012.08.02 13:43:39
@De gustibusaut bene, aut nihil:

Ez így igaz.

Volt kollégám, aki sírógörcsöt kapott 1 hét kólcenteri munka után. A túl empatikus embernek nem való.

Az ügyfélszolgálati tréningünket egy svájci nemzetiségű, nálam kicsivel fiatalabb tömzsi emberke vezette. Három aranyszabályt mondott:
1.
Az ügyfél buta, mint a segg. Ha nem lenne ilyen, maga rájött volna mi a gondja, s már rég rájött volna a megoldásra is. Magától, egyedül. Az, hogy nem jött rá, s betelefonált, az azt jelenti, hogy buta, mint a segg. Így tekintsük értelmi fogyatékosnak, pl. sose mondjuk neki azt pl., hogy „tizenháromezer-ötszázhuszonkettő”, mert ez túlmegy képességein, helyette mondjuk azt, hogy „jegyezze fel, legyen szíves, ezeket a számokat: egy – három – öt – kettő – kettő, nem dadogtam, hanem kétszer volt a kettes, most pedig legyen szíves visszaolvasni nekem!”.
2.
Az ügyfél mindig hazudik. De legjobb esetben is jóhiszeműen téved. Egy szavát se higyjük el, mert az esetek 95 %-ában amit mond, az hülyeség. Minden állítását ellenőrizzük mi magunk. Ha nem tudjuk ott helyben ellenőrizni, mert idő kell hozzá nekünk is, akkor mondjuk azt „Legyen szíves megadni egy Önnek megfelelő időpontot, amikor visszahívhatjuk Önt! Sajnos az Ön által vázolt eset megoldása körültekintő vizsgálatot igényel, ezért sajnos várakoznia kell néhány órát.”, s mindig azt mondjuk, hogy „eset”, sose mondjuk, hogy „probléma”, mert nálunk problémák nincsenek, a problémák csak a hülye ügyfelek fejében vannak!
3.
Az ügyfélnek sosincs igaza. A régi „A vásárlónak mindig igaza van” mondatot azonnal mindenki felejtse el, mert ez téveszme. Neked, az ügyfélszolgálatosnak van mindig igazad, s nem a szerencsétlen balek ügyfélnek. Azért vettünk fel téged ebbe a munkakörbe, mert kiemelkedsz intelligenciáddal, megoldó képességeddel a hülye ügyfelek sivár tömegéből. Tehát te jobban tudod, s mindig igazad van. Ha véletlenül te mondanál az ügyfélnek valami butaságot – ami reméljük, nem fog gyakran megtörténni, de kezdetben mindenkivel, a legjobbakkal is megesik -, akkor is igazad van, mert neked akkor is magabiztosnak kell lenned, ha hülyeséget mondasz. Aztán ha tényleg hülyeséget mondtál, majd te magad vagy kollégád kijavítja a hibát. De hiba hivatalosan akkor sem történt, az ügyfélnek ilyen esetben azt mondod, hogy „az eltelt idő alatt felmerült új körülmények ismeretében pontosítani szeretnénk előző megjegyzésünket”.

Ha ezt betartod, másképp tekintesz a munkára és beleszoksz hamar.
Ghostwriter A vak ló bátorsága 2012.08.01 15:48:53
Debreczeni József az ATV-ben, és – szerintem akaratlanul – bedobta az ötletet: az ellenzéknek meg kellene fontolnia a 2014-es választás bojkottját. Nem hinném, hogy a DK bármilyen vezető testülete ezt már megvitatta volna (mert akkor azt nem Debreczeni és nem az ATV-ben jelenti be).…..
Max, A Gondolkodó Birca 2012.08.02 07:23:05
Max, A Gondolkodó Birca 2012.08.02 07:24:39
Bár már négy napja mennek az olimpiai küzdelmek, szerencsére magyar sikerekkel is, én azért kicsit visszakanyarodnék a megnyitó ünnepséghez. Izgatottan ültem le a televízió elé péntek este, végigélveztem a műsort, jókat nevettem „Mr. Bean” (Rowan Atkinson) előadásán,…..
Max, A Gondolkodó Birca 2012.08.01 18:36:13
@petru:

A tajkvondó az a cselgáncs neve koreai nyelven.
Max, A Gondolkodó Birca 2012.08.01 19:27:25
@odamondó:

Ne próbálj átverni! A dzsudó az a japán fordítás, itt viszont a szó koreai változatáról beszélünk, ami tajkvondó.
Max, A Gondolkodó Birca 2012.08.01 19:31:50
@Nbl:

Ez valóban jó lenne.

Én merészen a duplájára növelném az olimpiai sportágak számát. Lenne pl. bridzs és póker is. De visszahoznám a klasszikus sportokat, mint pl. kötélhúzás.

Nagyszerű, hogy Rióban már golf is lesz.
Eddig is tudtuk, hogy az étlapok fordításai igazgyöngyöket rejtenek, de Turpi beküldése még ebben a kategóriában is kiemelkedő, mind abszolút mennyiségben, mind az egy szóra eső félrefordítások arányában: Pár éve egy dunántúli kisváros egyik éttermében vacsoráztunk,…..
Max, A Gondolkodó Birca 2012.08.01 15:48:23
@Olman:

Valószínűleg a gőzgombócból. A gőzgombócból előbb őzgombóc lett, aztán németesedett az őz kitzre, s már kész is. Ez a Badinyi-Varga féle nemzethű nyelvészet. Végülis az őz nincs is annyira távol a kecskétől...
Max, A Gondolkodó Birca 2012.08.01 15:51:19
@belekotty:

Még mindig jobb, mint pár éve a kenyérsütőgép az Electro Worldban, ahol az angol BAKING MACHINE alatt a magyar változat BANKAUTOMATA volt. Nem találta a szótárban a BAKING szót, de mellette volt a BANKING.
Általános nézet, hogy az Orbánnal szemben álló ellenzék harmatgyenge. Nincs ezen mit szépíteni, tényleg az. De a gyengeség mértékével akkor szembesülsz igazán, mikor egyik másik beül a tévébe, és elkezdi mondani mi minden fordul meg az ő kis buksijában. Te meg csak nézed…..
Max, A Gondolkodó Birca 2012.08.01 13:53:39
@Barragon:

Az bojkottál aki maga is úgy érzi, hogy gyenge. A bojkottálás ezért óriási tévút.
Max, A Gondolkodó Birca 2012.08.01 14:08:51
@tükörfúró:

A tapasztalat mást mutat. A Fidesz-rendhez legjobban hasonlító rendszerre a marxista Venezuela a legközelebbi példa. Ott a demokratikus ellenzék többször bojkottált, aminek semmilyen eredménye nem lett, mert a rendszer mindig sikeresen mobilizálta saját híveit, így mindig megvolt a jelentős részvétel. A bojkottálókra meg rámondták, hogy ők az amerikai imperializmus korrupt ügynökei, akik nem merik megmérettetni magukat, mert ők is tudják, hogy a "nép" nem áll mögöttük.
A KARD Politikai távoltartás 2012.08.01 08:05:49
Katasztrófa, tömeggyilkosság, sztárbotrány. A kereskedelmi médiaszolgáltatás megmentői. Nemcsak az attrakció miatt, ami bevonzza a széles néptömegeket. Legalább annyira egy valós veszély elkerülése okán, miszerint: A gazda leváltható. A kormányközeli sajtó…..
Max, A Gondolkodó Birca 2012.08.01 12:36:39
Max, A Gondolkodó Birca 2012.08.01 13:38:28
@Kettes:

Ez a cikk üzenete.
Törökország meglehetősen kedvelt célpont a magyar turisták körében is, ám nagy kérdés, mennyit látnak valójában az országból azok, akik a tengerpartig jutnak el. Már csak ezért is lehet érdekes Petra (akinek blogját itt olvashatjátok) most következő írása, aki…..
Max, A Gondolkodó Birca 2012.08.01 12:55:16
@Shopping:

Én meg törököktől kb. a következőt hallottam: "a tévében meztelen nőket mutogatni azt igen, de ha a hallgatólány kendővel a fején megy be az egyetemre, akkor kijön a rendőr és kivezetik" - ezt Törökországról mondták.
Max, A Gondolkodó Birca 2012.08.01 13:21:14
@Elchango:

Mindez az alkalmazottak alacsony képzése miatt van. Ugyanis az nem úgy van, hogy minden határőr tudja fejből a világ összes országát, azok útikokmányait, tudja, hogy az ő országa mely országokat nem ismer el és milyen okmányok valódiak, s hogy mik a vízumkövetelmények. Erre van egy nagy könyvük és számítógépes adatbázisuk. Amikor pl. a luxemburgi állampolgár beutazik Mongóliába, nyilván nem tudja a mongol határőr, hogy akkor most mi van, ezért megnézi az adatbázisban. Ha meg nincs megszervezve az adatbázishoz való hozzáférés, s emiatt hasraütéses alapon kénytelen találgatni, akkor a alapvetően nem az ő hibája, hanem rendszerhiba.
Max, A Gondolkodó Birca 2012.08.01 13:26:04
@mommmmo:

Pontosan!

Törökország ebben a tekintetben nagyon eltér az összes többi iszlám államtól. Míg a többi iszlám államban a nacionalizmus össze van kötve a vallással, a törököknél a kettő szinte antagonisztikus. A török nacionalizmus alapvetően vallástalan, sőt esetenként még antiiszlám is. Ilyen talán még az albánoknál van, ahol első helyen az albánság van, s csak aztán jön a vallás - a többségében muzulmán albánoknak a keresztény albán "honfitárs", míg a nem-albán muszlim nem az. (Ez a Balkánon elég ritka, Szinte mindenhol máshol a nemzeti identitás alkotórésze valamely vallás is.)
Most kell, hogy fájjon! Sokat szenvedtél, félelemben éltél, nem lehettél őszinte sem magadhoz, sem másokhoz, még a szeretteidhez sem... Rájöttél, hogy csúnyán átvertek és aljas módon manipuláltak; rájöttél, hogy nem ez az igaz vallás; rájöttél, hogy nem jó ez így neked...…..
Max, A Gondolkodó Birca 2012.08.01 09:11:51
@VRbagoly:

Nem éppen. A vallás az ember természetes szükséglete. Nincs civilizáció vallás nélkül. Az ateista-szekuláris civilizáció csőd.
Max, A Gondolkodó Birca 2012.08.01 10:15:53
@VRbagoly:

Nem éppen. Az ember anyagi és szellemi lény is. Az ateizmus nem lát messzebb saját orránál.
Bár már leszedték Facebook oldalukról egy olvasónk megörökítette a Jobbik Ifjúsági tagozatának csodálatos felhívását. A sárga csillag gyönyörűen megformázott alakja mellett felhívnánk a figyelmet a baráti rúgás (hiszen valószínűleg a zsidó figura csupán lökést kért…..
Max, A Gondolkodó Birca 2012.08.01 08:58:23
Max, A Gondolkodó Birca 2012.08.01 09:03:35
@Mj:

A SZU a náci idők előtt még a korábbi orosz területeket sem uralta teljesen, azaz mégiscsak az a nagy helyzet, hogy a nácik teremtettek olyan helyzetet, melyet a SZU ki tudott aztán használni.
Egy-egy poszt általában egy, maximum két országról szól, így aztán Krisztina mai írása igazi különlegesség, hiszen három országban is dolgozott pár év alatt – és fontolgatja a negyediket is. Azt hiszem, ezt hívják rugalmas életszemléletnek... és még valami: sokan sokszor…..
Max, A Gondolkodó Birca 2012.07.31 14:39:57
@Megmondó1:

A tökéletes nyelvtudás az, ha az embert már nem dicsérik meg, hogy milyen jól beszéli a nyelvet, mert helyinek gondolják... :-)

Amíg megdicsérnek, addig azonnal kiszúrják, hogy valami nincs rendben,

Nyelvtant megtanulni, szókincset fejleszteni - ez csak akarat kérdése. Választékos szókincset és tökéletes nyelvtant MINDENKI képes elérni. Csak akarni kell. Ellenben a legfontosabb elem a kiejtés, s erre az emberek 99 %-a képtelen, mert ehhez nem csak akarat kell. Vagy megvan az emberben a ritka képesség a jó kiejtésre vagy logopédus kell ehhez - más nincs. Tessék meghallgatni a 65 éve angol nyelvterületen élő Soros Györgyöt - bizony most is van magyaros akcentusa, magyarul viszont akcentus nélkül beszél, csak időnként nem jutnak eszébe szavak. Tipikus eset: a szókincse nagyobb egy idegen nyelven, mint anyanyelvén, de az anyanyelvi kiejtést nem tudta leküzdeni.
Max, A Gondolkodó Birca 2012.07.31 14:42:30
@ZF2:

Persze vannak szociolektusok, melyek kifejeznek társadalmi státuszt. (Lásd magyarul: aki cigányosan beszél, azt alapból analfabétának gondolják.) Azonban a magyarban eleve a nyelvjárások is bunkóságnak számítanak, a műveltség egyenlő a budapesti nyelven való beszéddel - ez nem minden más nyelvben van így.
Max, A Gondolkodó Birca 2012.07.31 16:16:01
@VíziLó:

Ez teljesen normális jelenség.

A családban a nyelv a magyar volt nálunk, az az anyanyelvem is. Egyébként a magyarországi bolgár kisebbségből származom, de a bolgár nyelvet csak ételek elnevezésére használtuk - mivel nincs sok balkáni ételnek pontos magyar megfelelője, egyszerűbb az eredeti nevét használni, meg ha van is, akkor is egyszerűbb - miért írjuk körül, ha mondhatjuk a pontos nevét is, nem mondjuk, hogy "hosszúkás, vegyes marha-sertés fasírtszerű hús", hanem azt mondjuk, hogy "kebabcse", egyszerűbb, a magyarok nem értik meg, de az nem is számít... :-) Aztán orosz gimnáziumba jártam. Latin-Amerikában éltem kisgyerekként 3 évet és kamaszként 6 évet. Aztán Bulgáriába mentem sok évre. Jelenleg brit-giibraltári cégnél dolgozom, ahol a hivatali nyelv az angol, bár én magyarul végzem a munkámat, mert a magyar ügyfelek tartoznak hozzám. Így van/volt magyar, bolgár, orosz, spanyol, angol környezetem. S bizony kevés olyan dolog van, amit mind az 5 nyelven meg tudok gondolkodás nélkül nevezni (természetesen az alapszavakon kívül).

Amikor pl. cikket írtam ortodox ünnepekről, 3 esetből 2-szer utána kellett keresnem mi a magyar nevük, mert csak bolgárul tudtam a nevüket.
Elég nagy bajban van Jamie Oliver, miután kiderült: miközben azért kampányol, hogy a gazdák tisztességes felvásárlási árat kapjanak a tejért, saját éttermei egy olyan lánctól vásárolnak, amely még az előállítási költségeket sem fedező összeget fizet csak a…..
A lakás Manhattan egyik felhőkarcolójának tetején található, alig 740 négyzetméter és egy ingatlanmágnás tulajdona. Szép, kerek, 100 millió dollárért el is adná a rengeteg extra szolgáltatást is nyújtó ingatlant. Steven A. Klar egy meglehetősen jó nevű építési…..
Max, A Gondolkodó Birca 2012.07.30 10:04:39
Max, A Gondolkodó Birca 2012.07.30 15:45:25
@olimpiam:

Eddigi legnagyobb ingatlan, amiben tartósan éltem a következő volt:
- alapszint 500 m2, ezen 3 hálószoba (ÓRIÁSI MÉRETBEN), mindegyik mellett 1-1 fürdőszoba, plusz egy hatalmas ebédlő a közepén 12-személyes óriási asztallal, 2 dolgozószoba, spejz, konyha (kb. 70 m2 méretű!), mosókonyha, előszoba, 2 nappali,
- szuterén szint: 1 hálószoba, spejz, konyha, nappali, fürdőszoba, raktár, mosókonyha, garázs.
Mindez nagyjából 2000 m2-es telken, kint a kertben márvánnyal borított 300 m2-es terasz, plusz a kert végében 5 kutyaketrec, középen pedig tűzhely.
Szóval valóban az 1:1 arány tűnik normálisank a hálószoba:fürdőszoba viszonylatban.

Hozzáteszem: a szuterénben csak a garázst használtuk, minden más szoba be volt zárva, még takarítva sem volt. Ezek a bentlakó cselédnek voltak szánva, de mivel nekünk ilyen nem volt, nem használtuk.

Az alapszinten pedig az egyik hálószoba és a hozzá tartozó fürdőszoba csak vendégek részére volt fenntartva, ezeket mi sosem használtuk. Illetbe a naponta 6 órát dolgozó takarítónő is ezt használta.

Még elmondanám, a legnagyobb hálószoba 70 m2 körüli volt, hozzá 40 m2-es fürdőszoba! Szinte hihetetlen volt, amikor először megláttam. A fürdőszobán belül külön ajtóval zárható kisebb kabinok voltak: az egyik a káddal, a másik zuhanyozóval, a harmadik vécével, s a legnagyobb pedig amolyan kozmetikázó-hajszárító száraz kabin.

Az egészet béreltük, az akkori magyar havi átlagfizetés kb. harmadáért - ez nem vicc.
Max, A Gondolkodó Birca 2012.07.30 15:56:23
@Monarch:

Ez is emberfüggő. Van akinek nem megy fel az igénye, s van akinek meg nagyon felmegy. Érdemes megnézni az amerikai dzsekpotnyertesekről készült dokumentumfilmet: abszolút más-más az emberek a hozzáállása a nagy nyerés után az élethez.

Egyharmad elkezd ész nélkül költekezni, s 2 év múlva nincs egy fillérje, sőt volt olyan, hogy adósságokkal fejezte be a pályafutását. Az egyik extrém eset egy olyan emberke volt, aki pl. rendszeresen elkezdett mindenből 100-asával vásárolni: pl. ha megtetszett neki egy cipő, százat rendelt belőle. Meg adakozott. Aztán nem csoda, hogy másfél év után már egy karavánban lakott, használt kocsival közlekedett, s visszatért a nyerés előtti szar munkájához.

Egyharmad pont az ellenkezője: alig költ, életvitelen alig változtat - az egyik emberke összesen 1 luxusautót vett a pénzből, ez a kocsi volt gyerekkori álma, de a többit befektette, s a munkahelyén is maradt, új ingatlant sem vett - szereti a munkáját és a lakásával is elégedett, minek költene új lakásra, munka nélkül meg halálra unná magát alapon.

A maradék meg a két véglet között valahol.
Ki a legjobb vízilabdás csaj? A magyar női vízilabda válogatott hétfőn kezd a londoni olimpián. A csapatot most férfi szemel vizsgáltuk, de segítséget kérünk: ki a legszebb? NYERJ A BAJNOKOKKAL!Kövesd a Hajcsatok olimpiai vízilabda-tornát…..
Max, A Gondolkodó Birca 2012.07.30 14:25:22
Ma Brazíliába utazunk - ha másként nem, hát a képzeletünkben, amiben Pitypang77 lesz a kalauzunk, aki brazil férje lévén sok olyasmit is megtapasztalt, amivel egy turista nem szembesül. Jöjjenek tehát a különös szabályok szerint működő autópályák, a késésbajnok nagybácsik…..
Na melyik sportágban született? Természtesen teniszben, ezen belül is a férfi egyes számban. Rögtön az első újkori olimpián (1896-ban, Athénban) osztották ki. Noha a sportoló nemzetisége szerb volt, és ezzel ő minden idők legelső szerb olimpikonja, a medált a mai napig…..
Max, A Gondolkodó Birca 2012.07.30 13:08:01
@Styxx:

Én úgy tudom, hogy a kérdés nem volt egyértelmű akkoriban sem. A kezdeti időkben az olimpiai mozgalomban sok dolog nem volt még tisztázva. Csak egy nem-magyar példa: Bulgáriában minden forrás szerint az akkor még nem teljesen független Bulgária (Bulgária csak 1908-ban lett jogilag független, bár de facto 1878-tól az volt) az egyik résztvevője volt az 1896-os olimpiának. Viszont más statisztikát a bolgár versenyzőt svájcinak tekintik: egy Szófiában élő svájci állampolgárságú tornatanár volt ugyaniz az illető résztvevő.

Ma már mindez tisztázva van, vannak pontos szabályok. Pl. hogyan lehet valaki egyik évben x ország színeiben, más évben más ország színeiben.

Akkoriban azonban még sok mindenre nem volt pontos szabály. Pl. úgy olvastam valahol, hogy Hajós Alfréd aranyérmének átadásakor az osztrák-magyar himnuszt játszották a rendezők, mely közben a magyar delegáció meg énekelte a magyar himnuszt.
Max, A Gondolkodó Birca 2012.07.30 13:27:14
@Piere de La Croix:

Én úgy tudom - de ebben most nem vagyok teljesen biztos, nem értek a sporthoz -, hogy jelenleg az alapfeltétel ahhoz, hogy elismerjen a NOB egy nemzeti olimpiai bizottságot, az, hogy az illető állam az ENSZ által el legyen ismerve. Így tag az összes ENSZ-tag és a Cook-szigetek a NOB-ban, kivéve Dél-Szudánt, melynek még nincs olimpiai bizottsága és a Vatikánt, mely pedig nem is tervezi olimpiai bizottság alakítását.

Az összes többi esetben akkor lehet tagság, ha az "anyaország" engedi. Pl. Kína engedi, hogy legyen hongkongi csapat, így lehet. S tajvani is lehet ugyanezen okokból. Vagy Puerto Rico, mert az USA engedi. Ugyanezért - legyen valami ami kapcsolódik is a bloghoz - nincs elismerve a koszovói olimpiai bizottság, mert Szerbia ezt nem engedi.

Viszont mostanában meglepett a hír, hogy a NOB törölte a Holland Antillák olimpiai bizottságát. Itt megvolt az egyetértés, mégis törölték azon az alapon, hogy nemlétező ország/terület nem alakíthat olimpiai bizottságot. Itt a történet az, hogy a 2010-ben megszűnt Holland Antillák 3 "utódállama" úgy döntött, hogy fenntartják a közös olimpiai bizottságot 2012-ig az olimpiai részvétel miatt, de aztán a NOB beszólt, hogy ez így nem kóser és megszüntette a hollandantillai tagságot. Ezért most a hollandantillai résztvevők egyéni versenyzőként, az olimpiai zászló alatt versenyeznek.
Max, A Gondolkodó Birca 2012.07.30 13:28:58
@Styxx:

Én meg azt hallottam, hogy amikor Hajós jelezte a dékánnak, hogy érmet nyert az olimpián, az jelezte neki, hogy "oké, de akkor most beszéljünk komolyabb dolgokról, pl. a jövő heti vizsgáról".
Vagy lezárjuk, vagy újra le fogjuk játszani a huszadik századot, és az csúnya lesz. Különös véletlen és otromba fricska a huszadik században rekedt magyar közéleti publikumnak, hogy egyszerre két kivénhedt vérfarkas is feltűnt a színen: előbb Csatáry…..
Max, A Gondolkodó Birca 2012.07.30 12:46:35
@ColT:

A kommunista alapelvekből következik, hogy a lakosság nagy részét semlegesíteni kell. S nem Sztálin alatt harapózott el, eleve el volt harapózva.
Max, A Gondolkodó Birca 2012.07.30 12:49:53
@Virág et.:

Pontosan! A mai modern európai szélsőjobb már elsősorban antimuzulmán, s nem antiszemita. Ez utóbbi leginkább kelet-európai neonácikra jellemző, akiknél kimaradt 45 év a náci eszmék fejlődéséből, így még mindig azt hiszik, hogy a II. vh. alatt élnek.
Max, A Gondolkodó Birca 2012.07.30 13:00:50
@Virág et.:

Így igaz. Elég megnézni a második magyar zsidótörvény következményeit. A törvény alól ugyanis mentesültek azok, akik Kun Béláék ellen harcoltak, magyarul támogatták Horthyt még a hatalomrakerülése előtt. S nem kevés ember ezen pont miatt mentesült. Más kérdés, hogy a harmadik zsidótörvény már megszüntette ezeket a mentességeket, s Horthy azokat is Auschwitzba utalta, akik pénzelték őt, mikor még Szegeden várt egy kávéházban, hogy a románok elűzik Budapestről Kun Bélát.
A legegyszerűbb adatgyűjtős trükknek dőlt be naiv álláskereső, aki 1000 forintot utalt egy fickónak, aki ezért cserébe beírta a nevét egy füzetbe legjobb esetben, egyéb munkaközvetítés nem történt. A hirdetések a workwaykft@gmail.com címről érkeztek, de az Álláskereső bolg…..