Regisztráció Blogot indítok
Adatok
nofret

116 bejegyzést írt és 303 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Többéves szerződést írt alá a Netflix-szel a sussexi hercegi pár, vagyis Meghan és Harry - adta hírül a The New York Times szerdán. Sussexék egyelőre meg nem nevezett produkciós cége dokumentumfilmeket, dokusorozatokat, egészestés filmeket és gyerekprogramokat fog készíteni. A hercegi…..
Tragikus körülmények között, 23 éve, 1997. augusztus 31-ére virradó éjjel halt meg Diana wales-i hercegné.  A mindössze 36 éves asszony halála olyan váratlan és megdöbbentő esemény volt, hogy a legtöbben emlékeznek rá, éppen hol voltak, amikor meghallották a hírt, hiszen Diana a '90-es évek globális…..
nofret 2020.08.31 23:36:05
@Fredddy: Jaj neeee! Ez az András herceges összefüggés persze nem jutott eszembe :)) (facepalm) Szegény Mercury...
nofret 2020.09.01 15:25:31
@M1nd3gy: Számomra pedig az felfoghatatlan, hogy ha valakinek ez a véleménye, akkor miért jön ide, erre a blogra, és kommentál egy cikk alá. Én például nem pazarlom az időmet, energiámat olyasmire, amit szívből utálok.
nofret 2020.09.02 13:09:56
@Dorinda41: Ne is próbáld meggyőzni szerintem... Minden bejegyzésem alatt van egy ilyen fröcsögés, hogy kb "fejezzük le őket". Az ilyen emberek általában egyáltalán nincsenek tisztában azzal, hogy milyen alkotmányos szerepe van a brit uralkodónak, fogalma nincs az egészről, de azért a szélsőséges véleményét megosztja a világgal, aztán meg eltűnik szem elől. Mindig elképeszt, milyen hihetetlen gyűlölet van emberekben. Amikor Meghanről kirakok valamit, a kommentek felét ki kell moderálnom, és amikor Dianáról, akkor is. Valaki azon háborgott nekem kommentben (amit először csak én látok, mert előmoderációval szűrök), hogy miért nem engedtem ki a kommentjét, amiben azt kívánta, hogy bárcsak Diana előbb halt volna meg. Az ilyen stílusú alakokkal nem lehet mást, csak kitiltani. És azt meg persze nem értik. Miután valaki n*** k**vának nevezte Meghant, nem engedtem ki a megjegyzését, az is elkezdett háborogni, erre inkább kitiltottam, ezt kellett volna egyből.

Egyetértek, rengeteg pénzt hoz a királyi család, de ők sem hibátlanok, ez tény. Ez a blog nem is erről szól, meg lehet nézni, hogy bőven vannak olyan bejegyzések, amiben a királyi családok tagjainak esendőségét, gyengeségeit, botrányait, stb... elemezgetem. Úgy vélem, akinek nem tetszik, ne olvassa. Én sem olvasok olyan blogot, ami a Forma 1-ről szól pl, mert nem érdekel, de nem is kommentálok oda, hogy minek kell ez a sz**, annak ellenére, hogy az én szememben nem ér semmit az egész cirkusz.
  1997. augusztus 31-én hajnali két óra körül Sir Robin Janvrin helyettes személyi titkár kopogtatott a királynő ajtaján a balmorali birtokon. Felébresztették Károly herceget és a miniszterelnököt is a hírrel, hogy Diana wales-i hercegnő súlyos autóbalesetet szenvedett Párizsban. Ekkor azt már…..
nofret 2019.09.03 09:31:21
@erdelyik: oké
nofret 2019.09.03 09:33:04
@erdelyik: Örülök, ha felhívják a figyelmemet egy hibára, sőt, meg is köszönöm, ha legközelebb mindez nem lekezelő hangnemben történik. Köszi
nofret 2020.08.31 23:51:14
@JRC: Tényleg sok a homályos pont. Antonio Caprarica könyvében- ami Diana utolsó nyaráról szól igen alaposan és részletesen - azt írja, hogy Dodi teljesen megzavarodott, úgy érezte magát, mint az űzött vad, és kapkodásának, valamint annak, hogy nem tudott lehiggadni, lett ez az őrült száguldozás az eredménye. A megtévesztő hadművelet pedig rendkívül naiv volt, amit Dodi eltervezett. Talán soha nem derül ki, mi történt pontosan.... Mindenesetre Mohamed al-Fayed összeesküvés-elméletei elég vadorzók. Nekem egyébként van egy ötletem, miért akarhatott Dodi az éjszaka közepén egyik helyről a másikra száguldozni. De ez tényleg csak ötlet.
Meghan és Harry úgy érezte, hogy a királyi család tagjaiként panaszaikat nem vették komolyan, sőt, szerintük más családtagok szivárogtattak is róluk a sajtónak - a többi között ez áll a sussexi hercegi párról megjelenő új könyvben, ami azt ígéri, hogy feltárja Meghan és Harry királyi családból való…..
nofret 2020.08.09 22:04:56
@PeniValdes: Igen, biztosan, illetve az is, hogy Harry sem 20 éves :) Nagyon egymásra találtak anno, és ezért én nem tudom hibáztatni őket, hogy gyorsan akarták pörgetni az eseményeket. Én inkább azt nem értettem, ahogy a kiválást intézték, ami nagyon kapkodósnak és átgondolatlannak tűnt. Nagyon hajtotta őket valami, talán ebből a könyvből kiderül majd.
nofret 2020.08.10 13:45:56
@PeniValdes: Kinek a rugalmatlanságára?
nofret 2020.08.19 15:19:31
@annamanna: Érdekes elmélet! Biztos van benne valami, én ugyan nem ismerem ezeket a személyiségtípusokat, de elég sok különféle egyéniség található úgymond egy "normál, átlagos" családban is. Akik itt szidják a Windsorokat (nem rád értem), hogy milyen gázul viselkednek néha, azokat azért megkérdezném, hogy saját vagy más családjában ilyet nem tapasztaltak? :))) Rokoni konfliktusok mindenhol vannak, az a különbség, hogy azok nincsenek az egész világ szeme előtt, és egy átlagcsaládtól nem várunk el példás viselkedést, míg a királyi családtól azért a többség azt várna. Közben meg elfelejtik, hogy ők is csak emberek...
Abu Dzabiban van János Károly volt spanyol király - jelentette pénteken az ABC spanyol lap. Az exuralkodó hollétéről egész héten ment a találgatás a spanyol médiában, miután hétfőn bejelentette, hogy elhagyja Spanyolországot, de azt eddig nem lehetett tudni, hová távozik. János Károly egy, a nevéhez…..
Hasonlóan élnek, mint a legtöbb korukbeli fiatal: egyetemre készülnek, elköltöznek otthonról, és buliznak, de közben négy nyelven beszélnek, számukra a gödöllői kastély és a bécsi Hofburg voltaképpen családi múzeum, és már most azon gondolkodnak, hogy talán egyszer majd édesapjuk, valamint…..
nofret 2020.07.28 16:35:55
@PeniValdes: Igen, a nővérének, Helénnek pedig Ferenc Józsefet. Az élet közbeszólt.
nofret 2020.08.04 13:14:21
@innovation: Én köszönöm, hogy elolvastad :)
Nekem is szimpatikus, hogy itt és így élnek.

Egyetértek, mindent összefüggéseiben kell vizsgálni. És még így is voltak kifejezetten pozitív hozadékai egyes Habsburg-uralkodók intézkedéseinek.

Valóban érdekes lett volna látni, tényleg szerencsétlenül "jöttek ki" a dolgok a magyar történelemben. Valaki említette fentebb, hogy a történelemben nincs olyan, hogy "mi lett volna, ha..." és egyébként egyet kell, hogy értsek vele, de akár úgy is lehetne gondolkodni, hogy mi lett volna, ha a török hódoltság idején keletkező hatalmi űrbe nem nyomulnak be a Habsburgok. Lehet, hogy sokkal rosszabb sorsra jutott volna az ország.
nofret 2020.08.05 15:50:43
@innovation: Van abban valami, amit mondasz... Tényleg nehéz visszafelé ítélkezni. Én az 1520-as, 30-as évek eseményeire gondoltam, amikor Habsburg Ferdinánd és Szapolyai János torzsalkodtak a magyar koronáért.
Titokban ment hozzá Beatrix hercegnő szerelméhez, Edoardo Mapelli Mozzihoz péntek délelőtt a windsori birtok területén lévő egyik kápolnában. András herceg 31 éves, idősebbik lánya esküvőjét eredetileg májusra tervezték, de a koronavírus-járvány miatt a ceremóniát elhalasztották, eddig nem lehetett…..
nofret 2020.07.24 00:50:28
@Almandin: Értem, amit írsz, és el is fogadom, sajnos nem véletlenül volt Franciaországban is forradalom anno. Én azokról az arisztokratákról beszéltem, akik valóban ennek az egésznek az eszményét testesítik meg: a Festeticsek, a Széchenyiek, a mai Habsburgok. Rájuk felnézek, és nagyon jó, hogy felhoztad Dianát, mert őbenne egyesült mindaz, amiről beszélek- a szívből jövő jótékonyság és alázat, szolgálat. Neki igazából nem is a reprezentálással volt baja, hanem a boldogtalan házasságával. Sajnálatos, korai halálában pedig számos tényező játszott szerepet, nem csupán ez :(
Egyébként az igazi arisztokraták ma is lenézik a rongyrázós hedonistákat.
Azt mondanám, hogy a mai királyi házaknak hatalmuk habár nincs, de befolyásuk még mindig van. Azzal egyetértek, hogy gáz, ahogyan tárgyiasítja ezeket az embereket a bulvár, de ugyanazt teszi a "szimpla" hírességekkel is. Ha van kedved, nézz vissza a blogra hétvégén, két valódi, mai, modern hercegnővel készítettem interjút, akiknek ráadásul Magyarországhoz is elég sok közük van. Nekem az ő családjuk szerénysége és értékei abszolút példamutatóak ebben a körben. Szombaton jelentetem meg a cikket.
nofret 2020.07.24 20:29:43
@Almandin: Nagyon köszönöm, ez tényleg jólesik :) Nem is kell mindenben egyetértenünk, én általában azoktól tanulom a legtöbbet, akiknek az enyémtől eltérő a véleménye.
nofret 2020.07.25 12:46:07
@Almandin: Ez az ügy már egy ideje húzódik. Sajnálatos! De azért ez nem azt jelenti, hogy minden királyi ház korrupt. Valószínűleg Fülöp királynak drasztikusabb intézkedéseket kellett volna hoznia korábban, most nem lenne ennyire kínos helyzetben az apja miatt.
Máig számos legenda kering Marie Antoinette-ről, és ezek többnyire nem túl hízelgőek. Az egykori francia királyné frivol, költekező, nemtörődöm, botrányos nőalakként maradt fenn az emberiség kollektív kulturális emlékezetében, bár ma már Franciaországban is arra törekszik néhány történész, hogy…..
nofret 2020.07.14 23:22:13
@chrisred: Röviden megemlítem, hogy Ausztria és Franciaország ismét háborúzni kezdett 1792-ben. Egész a végén. Természetesen még rengeteg mindent lehetett volna a témáról írni.
nofret 2020.07.15 13:24:16
@chrisred: Köszönöm, hogy odaírtad. Nagyon örülök azoknak a kommenteknek, amik hasznos információt tartalmaznak, és rengeteget tanulok ezekből :)
nofret 2020.07.16 22:49:11
@Fredddy: Az HBO Go-n fent van, de biztos máshol is elérhető. www.imdb.com/title/tt0472027/?ref_=fn_al_tt_1

Főleg a franciák társaságában :)) (Mondom ezt úgy, hogy éltem köztük néhány évet)
Bocsánatot kért az intézményesült rasszizmusért Harry herceg július elsején, aznap, amikor édesanyja, a tragikus autóbalesetben elhunyt Diana hercegnő betöltötte volna 59. életévét. Videóüzenetében a sussexi herceg arról beszélt a Princess Diana Awards idei kitüntetettjeinek, hogy édesanyja biztosan…..
nofret 2020.07.16 13:53:19
@vuvuvu2: Sajnos egyet kell, hogy értsek veled bizonyos mértékig. (Bocsánat a reakcióidőért, de nem mindig vagyok net közelében a héten). Amikor elköltöztek Los Angelesbe, rengetegen találgatták, hogy mi lesz most velük, és az elemzők 90 százaléka azt mondta, hogy nem lesz akkora "caché"-ja a nevüknek, mint korábban, a királyi család tagjaiként, egy vagy két szakértő mondta csak azt, hogy de, mert az ő nevük már márka, stb... és hogy az emberek szemében továbbra is "royalok" maradnak. A koronavírus-járvány nagyon beleszólt a terveikbe, az tény, de úgy érzem, hogy ha legalább még néhány évig kitartottak volna a család dolgozó tagjaiként, és esetleg utána vágnak bele a dologba, az emberek jobban szimpatizálnának velük. Plusz az elsietett mód, ahogy intézték az egészet, a kapkodás, az átgondolatlanság is sokat ártott az imázsuknak szerintem. Ha visszarendeződnek a dolgok a helyükre, akkor meglátjuk majd, milyen szerepük lesz a globális palettán - ha lesz egyáltalán.
Kínosan érintheti András herceget, hogy letartóztatták Ghislaine Maxwellt, a néhai Jeffrey Epstein segítőjét az Egyesült Államokban csütörtökön. Maxwellt 2016 óta keresték amiatt, hogy a vádak szerint éveken át segítette a pedofíliáért elítélt amerikai milliárdost, Epsteint, akit…..
nofret 2020.07.06 00:56:06
@Fredddy: Azért ez elsőre valóban vadorzó elképzelésnek tűnt. Bár nem kevésbé, mint az, hogy Trumpot Moszkva támogatja ;)
nofret 2020.07.06 12:08:02
@Exploiter: Szerintem meg szerecsenmosdatás ez. Nem gondolom, hogy egészséges mentalitás, hogy a 14-18 éves lányok közül szemezget egy negyvenes férfi. Ebben a korban, hiába néz ki úgy sok lány, mint aki már érett nő, a személyiség még nem kifejlett, és nem véletlenül tartozik jog szerint is más kategóriába az, ha valaki ilyenkor követ el olyasmit, amit 18 éves kor felett már büntetnek. Egyébként ebben az esetben nem is arról volt szó, hogy Virginia, aki 17 éves volt akkoriban, lefeküdt egy nála idősebb férfivel szabad akaratából, hanem arról, hogy Epsteinék szisztematikusan hálózták őt is be, magukkal vitték külföldre, ami már önmagában aggályos, hogy két felnőtt mégis miért visz magával egy 17 éves lányt külföldre magánrepülőn, és gyakorlatilag szexrabszolgaként tartották. Egyébként Epsteinéknek volt 13 éves áldozata is. A West Palm Beach szegénynegyedében élő, nehéz helyzetű, középiskolás lányokat csaláták el a házukba ilyen-olyan indokokkal, és utána ott erőszakolták meg őket. Szerintem ez igenis undorító dolog, büntetőjogi kategória, és nem csak szerintem az, hanem az FBI és az ügyészség szerint is. Egyébként Epsteint pedofíliáért ítélték el, és nem lovagoltak a szavakon, hogy serdülőkor előtt álló, vagy kicsit idősebb gyerekeket erőszakolt. Last time I checked, legutoljára a középkorban volt általános dolog, hogy egy 17 éves lány elkezdett gyerekeket szülni. A lényeg, hogy semmi esetre sem volt normális, amit Epsteinék és - ha a vádak igazak - András herceg csinált.
nofret 2020.07.06 23:05:07
@Exploiter: Értem, amit írsz, csak más véleményen vagyunk. Egyik kolléganőmmel is ezen vitatkoztunk, hogy szerinte is az az igazi pedofil, aki négyéveseket ront meg. Szerintem (és az amcsi törvények szerint is) meg az is az, aki arra még fel nem készült lelkivilágú fiatalokkal lefekszik, legyen az fiú vagy lány. Lehetünk más véleményen. Értem, hogy Te sem vagy barátja az ilyen mentalitású embereknek.
Ahogy ígértem, folytatom a színesbőrű felmenőkkel rendelkező arisztokratákról és királyi sarjakról szóló sorozatomat, amit a félvér Dido Belle sztorijával kezdtem, akinek még a rabszolgakereskedelem eltörlésében is szerep jutott. Magyarországon valószínűleg szintén kevéssé ismert a 18. századi…..
nofret 2020.06.23 23:38:39
@vuvuvu2: Ez így igaz. Én nem láttam ezt a sorozatot, de nagyon érdekesnek tűnik! A másik posztomban, ebben - everythingaboutthehouseofwindsor.blog.hu/2020/06/07/egy_szinesboru_brit_arisztokrata_akinek_tortenelmi_szerepe_volt_a_rabszolgasag_eltorleseben - is szót ejtek arról, amiről írsz, hogy a 18. századi Londonban már egyáltalán nem volt szokatlan a félvérek, színesbőrűek látványa történészek szerint. Ennek a cikknek a szerzője (www.english-heritage.org.uk/visit/places/portchester-castle/history-and-stories/black-people-in-late-18th-century-britain/) is azt boncolgatja, hogyan boldogultak a színesbőrűek Angliában a 18. században - akkoriban már voltak köztük zeneszerzők, katonák, boltosok, önálló egzisztenciával rendelkező emberek is.
Kár, hogy a kommentelők nagy része képtelen gazdagítani ezt az oldalt, úgyhogy külön köszönöm az értékes hozzászólásaidat.
nofret 2020.06.24 22:52:53
@PeniValdes: Én is utánaolvastam, de arra jutottam, hogy még azt a forrást is megkérdőjelezik, ami alapján ezt gondolják róla. Mindenesetre érdekes feltételezés :)
Nem először borul lángba Amerika amiatt, hogy nem megfelelő rendőri intézkedés közben, vagy annak következtében életét vesztette egy színesbőrű ember. Ennek a posztnak nem célja, hogy az évszázadok alatt kialakult és rendkívül összetett társadalmi jelenség hátterét boncolgassa, de azzal, hogy…..
nofret 2020.06.09 15:40:39
@IamTwo: Bizony, könnyű a biztonságból beszélni. Engem a fotelhuszárok még a mostaninál is jobban akkor akasztottak ki, amikor a menekültválság csúcsán nulla empátiát mutattak olyan emberek iránt, akik az életüket egy hátizsákba gyűjtve érkeztek a küszöbünkre. (Ezért is mit fogok kapni...)
nofret 2020.06.11 22:37:26
@apro_marosan_petergabor: Nem töröltem ki, csak nem engedtem ki az oldalra, mert többször is használod benne a "néger" szót, ami a 21. században már nem illő. Tudom, hogy itthon ez nem ennyire evidens, de emberi jogvédő aktivisták többször is kérték arra a publikumot, hogy más szót használjunk a színesbőrű emberek megnevezésére, és én ezt tiszteletben tartom.
nofret 2020.06.15 01:00:45
@apro_marosan_petergabor: Én úgy gondolom, az, hogy ne bántsunk meg valakit a származása miatt, fontosabb, mint hogy szavakon veszekedjünk. Szerintem nem nekünk kell eldöntenünk, hogy valakinek, akinek fekete a bőrszíne, mennyire érzi arculcsapásnak ezt a szót. Én ezt nem érzem véleményterrornak, mielőtt bejött a nagy polkorrekt hullám, már akkor is nagyon ügyeltem az ilyesmire. Nagyon szoktam arra vigyázni, hogy még véletlenül se mondjak félreérthetőt vagy sértőt, ha nem fehérbőrű emberek társaságában vagyok, mert személyes tapasztalatból tudom (édesapám nem magyar, multikulti a háttér), hogy mennyire tud fájni, amikor valaki - még ha nem is szándékosan - bántót mond.
99 éves lett Fülöp herceg, II. Erzsébet királynő férje. A szókimondó stílusáról ismert edinburgh-i hercegnek az egész élete regényszerűen alakult: családját száműzték a görög trónról, számára legkedvesebb nővére repülőbalesetben vesztette életét, édesanyja bolondokházába került, nagybátyját az IRA…..
nofret 2020.06.12 00:27:40
@Fredddy: Jó csúf ez az orosz egyenruha! Egyébként pont a karantén ideje alatt beiratkoztam egy online tanfolyamra, ami a királyi udvarokban hordott ruházatokról szólt, szóval célom szélesíteni ismereteimet ezen a területen is. Nem ígérem, hogy egyenruhákból is kiképzem magam ilyen alaposan :))
nofret 2020.06.12 12:23:20
@Fredddy: Elég ijesztő lehetett :))

Igen, az egyenruhák meg maga a katonaság természetesen része a királyság intézményéhez, és illenék többet tudni (tudnom) róluk. Már a királynő testőrsége is annyi egységből áll, hogy ember legyen a talpán, aki azt mind megjegyzi! Egyébként ők is szokták ijesztgetni a jónépet, több videó is fent van a YouTube-on arról, milyen "durván" bántak el emberekkel, de aki bunkózik egy posztoló katonával, az nem tudom, mire számít... www.youtube.com/watch?v=uJItr23jsxw
nofret 2020.06.12 22:36:06
@Fredddy: Igen, és amikor azt először láttam, valahogy elégedettséggel töltött el. Mrs. Kennedy nem akárkivel húzott ujjat ;)
„Katalin dühös amiatt, hogy többet kell dolgoznia. Természetesen mosolyog, és megfelelően öltözködik, de nem ezt akarja. Kimerültnek és beszorítottnak érzi magát. Olyan keményen dolgozik, mint egy fontos vezérigazgató, de nem élvezi a saját maga szabta határok és a sok szabadidő előnyeit.” - állítja…..
nofret 2020.06.01 23:46:37
@annamanna: A Szilágyi-ügybe inkább nem folyok bele, mert ott elég súlyos pszichológiai folyamatok állhatnak a háttérben, ezenkívül beleborzongok még az említésébe is.

Miután megírtam a posztot jött a hír, hogy Cambridge-ék beperelik a Tatlert, szóval mégis megmoccant valami a felszín alatt... Valami betalált, állítólag az, ahogy Katalin anyjáról és testvéréről meg a testsúlyáról írtak a cikkben.
nofret 2020.06.06 11:04:52
@annamanna: Szerintem ez így van. Más nem is lehetne, hiszen Meghant ennél 100x jobban szétszedték anno, és a fülük botját sem mozdították a palota szürke eminenciásai. Egyetlen alkalom volt, amikor mindenki megmozdult, amikor Archie-t csimpánzként ábrázolta egy BBC-s újságíró. Bár ott már lépéseket sem kell tenni, mert az embert a BBC kirúgta másnap. Egyértelmű a kettős mérce a két nő kezelésével kapcsolatban, tagadni sem lehet.
nofret 2020.06.07 11:36:08
@PeniValdes: Köszönöm :)
Ötéves lett Sarolta hercegnő, Katalin és Vilmos középső gyermeke. A Kensington-palota, ahol a cambridge-i hercegi pár irodája (és londoni otthona) található, ez alkalomból négy képet tett közzé a kislányról.   Fotó: Duchess of Cambridge (engedéllyel)  A fotókat még áprilisban készítette Katalin…..
nofret 2020.05.29 00:12:30
@annamanna: Erről egyelőre nem olvastam sehol semmit, mármint arról, hogy Sarolta pökhendi lenne a többiekkel, de ha találok valamit, akkor ígérem, megosztom veletek :) Általában előbb-utóbb kikerülnek infók, szóval ha az elméletnek van igazságalapja, tudni fogunk róla.
Majdnem minden nap kilovagol a 94 éves II. Erzsébet királynő – írja részletes riportjában a Daily Mail brit napilap. Az uralkodó kedvenc fekete póniját üli meg a windsori kastély parkjában az újság értesülései szerint. Erre a birtokra vonult vissza ugyanis a királynő férjével, Fülöp herceggel…..
nofret 2020.05.26 19:39:12
@phzs: Jaj, köszi az észrevételt! Elrontottam, nyilván tudom :)) Javítom.
nofret 2020.05.26 19:47:51
@nofret: @phzs: Edward olyan "későn" vágott bele a családalapításba, hogy a gyerekei olyan korban vannak, hogy akár Erzsébet dédunokái is lehetnének. Furcsa, hogy két jelenleg tizenéves gyerek Harry és Vilmos unokatesója. Az is igaz, hogy András és Edward meg Károly és Anna között is volt egy jó nagy kihagyás.
A hollywoodi színész-producer, Tyler Perry küldte magánrepülőjét Meghanért és Harryért Kanadába - tudta meg a Daily Mail brit napilap, ami exkluzív sztoriként hozza az értesülést. Amikor a pár március közepén hirtelen Los Angelesbe költözött Vancouver-szigeti otthonából, sokan találgatták: miként…..
nofret 2020.05.15 15:31:04
@Fredddy: Abszolút, az Anyakirályné, és anyósa, Mária ugyanazt gondolták: hogy a lemondás így közvetve ölte meg Albertet. Paradox, hogy milyen jó uralkodó volt, annak ellenére, hogy sosem akart az lenni (vagy éppen azért).

A Windsor-ház sokáig nem akarta nyilvánosságra hozni a Marburg-iratokat, amiben az is szerepel, amiről írsz. Gyomorforgató, amik kiderültek a lemondott királyról, főleg ez a rész, hogy a saját hazáját, királyát, családját is elárulta volna. Nem beszélve arról, hogy a bombázások fokozására szólította fel a nácikat, mert tudomására jutott, hogy a briteknek kezd megtörni az ellenállása. Mindezek után nem csoda, hogy olyan hűvösen kezelték a házaspárt életük végéig. Megbocsáthatatlan, amit tettek :(

Egyébként ha nem titok: mivel foglalkozol, hogy ilyen kiterjedt ismereteid vannak a történelemről?
nofret 2020.05.17 23:03:26
@Fredddy: Köszi a választ :) Már furdalt a kíváncsiság!
nofret 2020.05.18 21:59:21
@Fredddy: És csak most esik le, kitől olvastam ezt a remek bejegyzést!
lemil.blog.hu/2020/04/29/az_arpad-hazi_kiralyok_hadserege-_ii_resz
Elvesztette a sussexi hercegnő az első kört abban a jogi eljárásban, amit a Mail on Sunday újság ellen indított - adta hírül a brit sajtó. A lapot és kiadóját Meghan azért perelte be, mert előbbi nyilvánosságra hozott egy kézzel írt levelet, amit Meghan az édesapjának küldött. Justice Warby bíró…..
nofret 2020.05.05 16:36:23
@petimegmondja: Persze, hogy nem jelenti azt, de teljesen nem alaptalan a vád. Sőt, szerintem egyáltalán nem. Abban egyetértek veled, meg ez így is van, hogy a közszereplőknek többet el kell viselniük, azt azonban nem gondolom, hogy azt is el kell viselniük, hogy a teljesen privát levelezésüket kiteregessék, vagy hogy a gyereküket kigúnyolják (lásd lentebb). Ráadásul ennek a levélnek a nyilvánosságra hozatalához nem fűződött közérdek, ez "mindössze" apa és lánya közötti megromlott viszony szomorú mementója.

Diana halála óta működött a megállapodás a bulvár és a királyi család között, nyilván senki nem várta el tőlük, hogy ne szaglásszanak, vagy írják meg a botrányokat, de volt egy határ, nem lépték át a jóízlés határát, például az olyan dolgok működtek, hogy amikor Lady Louise (de lehet, hogy Beatrix?) szoknyáját felfújta a szél Eugénia esküvőjén, a képeket nem hozták le.

Sajnos ezt Meghan esetében nem lehet elmondani. Nem mondom, hogy ők nem hibáztak sok mindenben, de ahogyan szétszedték ezt a nőt, az extra gusztustalan volt. Szerintem attól még, hogy valaki részben közpénzből él, nem azt jelenti, hogy azt az embert tárgyiasíthatjuk, és teljesen figyelmen kívül hagyva az érzéseit, dobálhatjuk sárral.

Pl amikor a BBC egyik újságírója az Archie születése utáni napon egy olyan photoshoppolt képet tett ki twitterre, amin Harry és Meghan egy csimpánzt vezetnek kézen fogva, na, ez tényleg minden határon túlmegy. Lehet valakinek Meghan nem szimpatikus, de tényleg gyűlöletkampány folyt ellene.
nofret 2020.05.10 19:00:52
@petimegmondja: Nem tudom, miből gondolod, hogy álszent, amit írok. Tény, hogy sokan elégedetlenek voltak Meghannel. Továbbra is azt gondolom, kéne, hogy legyen egy határ. Abban valószínűleg igazad van, amit a végén írsz, hogy mivel Meghan betartott, ők is betartottak. Ez most már teljesen egyértelmű is, miután a Daily Mail rájuk szállt, és exkluzív információként teregeti ki, hol laknak, kinek a gépével repültek, stb... Egyébként épp ma jött a hír, hogy a Meghant sokáig ekéző Piers Morgan belátta: valószínűleg túl messzire ment a folyamatos kritizálásukban. Ezt nem láttam jönni, de (számomra legalábbis) üdvözlendő fejlemény. Lehet, hogy mégiscsak leszóltak a Palotából? :)
Megindító, történelmi utalásokkal teli beszédet mondott II. Erzsébet a VE Day, vagyis a második világháború európai lezárását jelző ünnepségek 75. évfordulóján. A brit uralkodó üzenete helyi idő szerint péntek este 9 órakor került adásba, éppen ugyanabban  a pillanatban, mint amikor édesapja, VI.…..
Új kép helyett videó jelent meg Archie-ról, Meghan és Harry kisfiáról első születésnapja alkalmából. A videón Meghan látszik, amint mesét olvas neki - az operatőr az édesapa, Harry volt. A felvételt a Save the Children, valamint a Save With Stories instagram-oldalára posztolták. A Sussex-család mind…..
Újabb részletek derültek ki a sussexi hercegi párról szóló könyvről, amit már egy korábbi bejegyzésemben említettem. Azt tudni lehetett eddig is, hogy az életrajzot Omid Scobie és Carolyn Durand jegyzik, de a címe csak a hétvégén derült ki - Finding Freedom: Harry, Meghan, and the Making of a Modern…..
nofret 2020.05.05 17:30:58
@toncsi64: Igen, ezen kissé én is fogtam a fejemet.
Új fotókat tett közzé Katalin és Vilmos a Kensington-palota twitteroldalán szerda este: mindegyiken a csütörtökön második születésnapját ünneplő Lajos herceg látható. A fotókat Katalin cambridge-i hercegnő készítette birtokukon, a norfolki Anmer Hallban, ahol a karantén idejét tölti férjével és a…..
nofret 2020.04.24 17:50:58
@Örömhernyó: Visszataszító. Az ő életrajzát behatóan nem ismerem, utána fogok nézni alaposan. Amit András művelt, védhetetlen.
nofret 2020.04.29 13:36:13
@PeniValdes: Szia! Ha ilyen alaposan ismered a történetüket, nem szeretnél írni egy bejegyzést vendégszerzőként róla? :)
nofret 2020.05.02 00:56:48
@PeniValdes: Ezt úgysem hiszem el ;) Köszönöm, hogy leírtad a történetet.
Kamilla cornwall-i hercegnő bevallotta egy beszélgetésben, hogy a napjait balettel indítja. Kamilla férjével, Károly wales-i herceggel jelenleg skóciai birtokukon, Birkhallban tölti az időt, miután Károly kigyógyult a koronavírusból. Kamilla a Királyi Táncakadémia (Royal Academy of Dance)…..
Mint kiderült: Harry és Meghan sztárokkal szerették volna megünnepelni fiuk, Archie első születésnapját, ami május 6-án, tehát jövő hét csütörtökön lesz esedékes. A fontos mérföldkőről annyi kiszivárgott a héten, hogy a királyi hagyományoknak megfelelően (amelyeket egyébként Archie születésekor…..
Csak kapkodtam a fejem hétfőn, annyi minden történt a brit királyi család, főleg Meghan és Harry háza táján. Azt a magyar média is lehozta, hogy a sussexi hercegi pár minden kapcsolatot megszakít a brit bulvársajtóval, de azóta egy talán még bombasztikusabb dolog is történt: Harry és Meghan SMS-ei,…..
nofret 2020.04.22 10:05:28
@Linda Litzke: Erről már ment egy igen hosszas vita a blogon, ha megtalálom, idemásolom, de a lényeg: Meghan a házasságakor kapta a címet, egyszerre férjével, ezen az alapon hívom hercegnőnek, és azon az alapon, hogy szerintem tűzzel-vassal kéne irtani a "né"-zést. Ha valaki a felesége miatt kap pl bárói címet, mint Margarate Thatcher férje mondjuk, azt sem báró"fi"nak nevezzük. De később még részletesebben kifejtem ezt. Egyetlen esetben tartom a "né"-zést elfogadhatónak: amikor valaki úgynevezett queen consort, tehát nem saját jogán királynő, hanem a férjével egyszerre koronázzák meg, mint például Erzsébet királynő édesanyját, a néhai anyakirálynét.
nofret 2020.04.22 10:06:17
@Linda Litzke: Na, Margaret Thatcher
nofret 2020.04.22 17:10:40
@Zalán Maurer: Kedves Zalán! Hölgy vagyok :) Köszönöm a hozzászólását, ami - ellentétben néhány előző kommentelőjével - tiszteletteli és tényszerű.

Abszolút észreveszem a pár nyilatkozatában ezt, és maximálisan egyetértek vele. Aki a blog rendszeres olvasója, annak már feltűnhetett, hogy kifejezetten kedvelem Harry- t és Meghant is, és az esetek nagyobb részében megvédtem őket. De szerintem a kommentelők egy része kicsit talán félreértette, amit később írtam arról, hogy kontrollálni próbálják azt, ami róluk megjelenik. Egyetértek vele, hogy rengeteg, eltorzított tényeken alapuló, visszataszító hangnemű cikk jelent meg róluk, amiktől szintén nem támadt jó érzésem. De ha megfigyeli, az, ha valaki a róla szóló narratívát megpróbálja kontroll alá vonni - márpedig ha bizonyos sajtótermékeket kirekeszt azoknak a köréből, akik szerinte írhatnak róla, másokat pedig nem - akkor az mégiscsak kontroll. Ennyit írtam, nem többet. Egyébként olyan veterán királyi szakértők is jelezték, hogy nem szimpatikus számukra a pár lépése, akik nem ezeknek a médiumoknak a munkatársai, tehát nem csupán én vélekedek hasonlóan.

"Ön a saját cikkében valóban olyan formában fogalmazott mondatot adott a hercegi pár 'szájába', amit azok nem úgy mondtak, ahogy ön is értelmezte. Így ez jogos félreértésre ad alapot, és ezt kérem Ön is értse meg." Ezt tényleg nem értem, újraolvastam az egész bejegyzést, sőt, elolvastattam még valakivel, és továbbra is úgy vélem, nem lehetett félreérteni, amit írtam.

Én itt a blogon általában azon igyekszem, hogy egy hírt kontextusba helyezzek, mert a magyar médiában ugyan sok cikk jelenik meg a királyi családról, de nem igazán magyarázzák el az olvasóknak/nézőknek, mi történik valójában. Igaz, a legtöbbször beleírom a saját véleményemet is. Lehet, hogy ez a szokatlan elegy zavaró. Nem rég beszélgettünk egyébként erről a kollégáimmal, hogy a hírmagyarázat, mint műfaj, szinte kihalt.

A bulvár is érdekes kérdés, részben éppen azért indítottam ezt a blogot, mert azt tapasztaltam, hogy sok magyar bulvároldal/újság teljesen pontatlan, félrevezető információkat közöl a királyi családról. Próbálom kicsit "infotainment"- stílusban megírni a posztjaimat - könnyedebben, mint azt egy szeriőz napilap tenné, de mégis informatívan.