Regisztráció Blogot indítok
Adatok
nofret

150 bejegyzést írt és 390 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Egy magyar királyi herceg, Habsburg Károly Konstantin és egy magyar királyi hercegnő, Habsburg Ildikó is részt vett idén a rendkívül elegáns párizsi debütánsbálon szombaton, amelyet minden év novemberében rendeznek meg Párizsban. A Le Bal des Débutantes, más néven a "Le Bal" exkluzív esemény,…..
Fontos hírt tett közzé a Buckingham-palota a héten arról, melyik fejéket fogják használni Kamilla királyné megkoronázásához, hiszen Károllyal együtt feleségét is beiktatják majd. Éppen Valentin-napon, február 14-én közölték: nem készítenek új koronát Kamillának, hanem az uralkodó szívéhez oly közel…..
nofret 2023.02.20 22:19:58
@Fredddy: De legalább tesznek valamit... Csináltathattak volna akár újat is. Babysteps :)
Haha, a radír nekem is eszembe jutott!
A magyar királynékra nem pazaroltak külön költségvetést, de nagyon szép szokás volt a koronázásuk: a Szent Koronával történt, amelyet a jobb válluk fölé tartottak. Sisi esetében például a hercegprímás koronázott, és Andrássy miniszterelnök segített neki.
nofret 2023.02.22 10:37:57
@Fredddy: Láttam :D Pontosabban fontolgatják a pert, ami szerintem óriási hiba lenne. Az epizódból csak részeket láttam, és kicsit bűntudatom van, hogy nevettem rajta.
Az egész világ Vilmos és Harry viszályáról beszél, amióta megjelent Harry Spare (Tartalék) című memoárja január 10-én. Sokan a leginkább azon döbbentek meg, hogy a könyvben Károly király fiatalabbik fia leírja: egyszer összeverekedett bátyjával. Igazából semmi szokatlan nincs sem abban, ha két fivér…..
nofret 2023.01.29 19:31:49
@Fredddy: Pontosan, gondolkodtam is, hogy belevegyem-e, de mindent nem zsúfolhattam össze. Pedig az is érdekes, hogy eleinte milyen nehezen fogadták el a szeniorátusról áttérést a primogenitúra elvére. Harry-t szerintem az nem zavarja, ha jót írnak róla :D Csak az, ha rosszat. Azért vannak benne dolgok, amikre rávilágít, és érdekes, sőt, értelmez bizonyos dolgokat. Érdemes elolvasni az egész könyvet, mert a lényeg benne nem is ez, hanem az, hogy mennyire megsínylette az anyja elvesztését, és hogy mennyire magára hagyták ezekkel a rendkívül nehéz érzésekkel.
Szinte hátborzongató most nézni a The Crown (A korona) új évadát, amelyet II. Erzsébet szeptember 8-i halála után két hónappal tettek elérhetővé a Netflixen. Miközben az élet már továbbhaladt, a sorozatban Károly még wales-i hercegként küzd az édesanyja uralma jelentette korlátokkal. Ugyanakkor a…..
Évtizedek óta nem készült annyi film és sorozat Erzsébet királynéról (Sisiről), mint az utóbbi időben: először kijött az RTL-en a Sisi, majd a Netflixen A császárné (The Empress), végül a Fűző (Corsage) című zseniális alkotás a mozikban. Úgy tűnik, meghallották, amikor pár éve azon morogtam, hogy…..
Jótékonysági lovaspólómeccset rendezett az Andrássy Szalon Alapítvány a sportág egyik magyarországi meghonosítója, Andrássy Géza emlékére, az eseménnyel a szeptember 9-én elhunyt II. Erzsébet királynő előtt is tisztelegtek. Az Andrássy Gróf Emlékkupát a budakeszi La Ballena Pólóklubban tartották. A…..
Természetesen nehéz megjósolni, mi várható III. Károlytól, aki édesanyja, II. Erzsébet halálának pillanatában lépett trónra, de az eddigi ténykedése alapján kikövetkeztethető egy s más. Míg a wales-i hercegi címben Károly elődjei közül többen a lehetőséget látták a playboy-életmódra (itt főként a…..
nofret 2022.09.13 10:02:32
@Fredddy: Ezer éve :) Egyetértek veled, de azért ehhez hozzájárult Erzsébet személyisége is, az, hogy hallgatott az őt körülvevő felnőttekre, hagyományos szemléletű volt már fiatalon, ehhez még hozzájött, hogy a második világháború után, (legalábbis az ötvenes évek végéig) a világégést követően az embereket még megnyugvással töltötte el, ha valaki a régi hagyományokhoz visszatérést képviselte, ő pedig pontosan ez volt.
Valószínűleg Károly erélyesebben lépett volna fel 50 éves korában, de nyilván nem eshet neki a rendszernek nagy hirtelen. Mindenesetre ő nem az a típus, aki belehelyezkedik a jól működő díszletek közé, szerintem van elég önbizalma is, hogy változtasson bizonyos dolgokon. Egy év múlva talán már látszik, merre halad.
nofret 2022.09.13 10:08:59
@annamanna: Kamilla szerintem jófej, a kezdeményezései is jók voltak eddig.
Harryék nyilván érdekesek, botrányhősöknek számítanak :) Azért azt távolról sem mondanám, hogy a többiekre nem kíváncsiak, amikor ott voltam júniusban a platina jubileumon, rengeteg emberrel beszélgettem, és mindenki Katalinékat várta. Teljesen oda vannak értük az emberek, nők, férfiak, fiatalok, idősek, etnikai hátterűek. Károlyt pedig szerintem elfogadják, mint szükséges rosszt :)) De találkoztam olyanokkal, is, akik azt mondták, hogy őt és Kamillát várják, szeretik őket. Meghant majdnem mindenki szidta. Kivéve az az asszony, aki már kedden letáborozott a Buckingham-palotánál egy sátorral, és úgy várta a csütörtöki ünnepségeket.
nofret 2022.09.13 14:52:11
@Fredddy: Jogos, tényleg elhanyagoltam a blognak ezt a felületét, bár a Facebookon aktív maradtam. Pedig a platina jubileumra még elmentem - hál'istennek. Majd most megint lesz miről írni.
Én is nagyon kíváncsi vagyok Károlyra! Elég határozott keretei vannak, de azért azokon belül valószínűleg többet lehetet volna mocorogni eddig is. Igen, nehéz dolog ez, nem irigylem a feladatért!
Hasonlóan élnek, mint a legtöbb korukbeli fiatal: egyetemre készülnek, elköltöznek otthonról, és buliznak, de közben négy nyelven beszélnek, számukra a gödöllői kastély és a bécsi Hofburg voltaképpen családi múzeum, és már most azon gondolkodnak, hogy talán egyszer majd édesapjuk, valamint…..
nofret 2020.10.11 23:47:38
@Czeininger Tamás: Kedves Tamás! Sosincs késő :) Köszönöm, hogy kommentelt és örülök, hogy tetszett Önnek a cikk. Úgy sejtem, a Habsburgokkal kapcsolatosan rengeteg előítélet él az emberekben, és sokan nem elsősorban tények, hanem inkább érzelmek alapján hoznak róluk ítéletet. (De ez sok más dologgal kapcsolatban is így van.) Minden jót kívánva: A Szerző
nofret 2021.02.20 17:00:07
@Zita Redei Erten: Kedves Zita! Nagyon szép neved van, valóban királynői! Örülök, hogy tetszett a cikk, én is úgy éreztem, hogy az emberek kíváncsiak lennének rá, hogyan él a Habsburgok legifjabb generációja.
Több helyen is éltem külföldön, a legtöbbet Franciaországban, és habár nem vagyok mindennel elégedett itthon, számomra is megdöbbentő élmény volt kint, amikor bizonyos helyzetekben rájöttem, hogy valójában mennyire magyar is vagyok :)) Viszont az ottani ételek továbbra is hiányoznak a magyar mindennapokból.
Törökországért irigyellek, fantasztikus hely, többször is voltam (Isztambulban várost nézni és Erzurumban síelni), és mindig úgy jöttem haza, hogy na, ott tudnék élni. Nagyon kedves férjed, hogy megajándékozott azzal a képpel!
Mostanában sajnos nincs annyi időm a blogra, mint amikor elindítottam, de majd igyekszem a Habsburgokról hozni valami érdekességet :)
nofret 2022.07.05 17:05:06
@hapcibenő: Köszönöm, hogy valaki észrevette, miről van szó :D Én már úgy voltam vele, hogy nem is kommentálom inkább azt a megjegyzést.
Ebben a posztban, ami ezúttal elég bulváros és teljesen szubjektív lesz, Katalin és Vilmos éppen 10 évvel ezelőtti esküvőjének azokat a pillanatait szedtem össze, amelyek valamiért emlékezetesek számomra, elszórakoztattak, megnevettettek, felháborítottak, amelyeken elcsodálkoztam, tehát azokat a…..
nofret 2021.05.28 16:16:13
@Fredddy: úgy tudni, mindennel baja volt aznap, zavarták a hangok, fáradt volt, valószínűleg tényleg nem önmagában a csók idegesítette. Mindenesetre vicces pillanat volt.
nofret 2022.07.05 17:04:00
@hapcibenő: Azért is, meg amiatt is, hogy ha valaki messziről látja, legyen olyan érzése, hogy "láttam a királynőt". Amikor június elején Londonban voltam a jubileumi ünnepségeken, azokat a "royalokat", akik élénk színű ruhában jöttek, például Eugénia hercegnőt távolról sokkal könnyebben kiszúrtam, és jó érzés volt, hogy láttam belőle valamit :)
II. Erzsébet platina jubileumát, vagyis uralkodásának 70. évfordulóját ünneplik a britek és az egész világ ezen a héten. Habár a királynő 1952. február 6-án lépett trónra, bevett szokás, hogy a kellemesebb időjárású júniusban ünnepeljék ezt az alkalmat. Ez részben azért is alakult így, mert Erzsébet…..
Élt egy Habsburg a 20. században, akit Ukrajnában nemzeti hősnek és az ukrán függetlenség harcosának tekintenek: Habsburg-Tescheni Vilmos Ferenc József főherceg, József nádor dédunokája. Az egykori osztrák főherceg, magyar és cseh királyi herceg Vaszil Visivanij (Василь Вишиваний) néven az…..
nofret 2022.03.16 19:42:35
@Almandin: Én nem feltételezek, hanem a tényekre támaszkodva írtam meg ennek az embernek a történetét. Sem fel nem magasztaltam, sem nem bíráltam. Politikai ténykedése valóban kaotikusnak nevezhető, de az ukrán kultúra iránti vonzalmát nem vonnám kétségbe.
Több mint kellemetlen az időzítése annak, hogy András herceg éppen a múlt héten állapodott meg azzal a nővel, aki szexuális erőszakkal vádolja, és hogy ráadásképpen Károly wales-i herceg alapítványa körül is alakul a botrány. Hiszen alig kezdődött el II. Erzsébet királynő platina jubileumi éve,…..
A brit királyi család karácsonyi szokásai talán már a szélesebb közönség előtt is ismertek, de hogyan ünnepelnek más európai királyi családok? Ma 10 olyan állam van Európában, amelynek államformája monarchia, és ahol a trón egy családon belül öröklődik. Formálisan Andorra és a Vatikán is…..
Egy titkos londoni széfben tárolják Fülöp herceg végrendeletét a királyi család 32 másik fontos tagjáéval együtt – írta meg a People magazin a héten. A széf – amely Sir Andrew McFarlane, a brit Legfelsőbb Bíróság tagjának gondozásában van – összesen 33 családtag végrendeletét tartalmazza. Az, hogy a…..
nofret 2021.11.30 15:46:35
@Cpt. Flint: A legjobb helyen tetted fel a kérdést :) Igazad van egyébként, hiszen "Harry" herceg eredetileg a Henry Charles Albert David neveket kapta a keresztségben, ezért Henriknek hívnák magyarul, ha Diana hercegnő már egészen kis korában nem nevezte volna el önhatalmúlag Harry-nek, mondván, hogy túl komoly név ez ennek a gyereknek. A Harry pedig a Henrik becézése és nincs magyar megfelelője. Tehát az egész világsajtó egy becenéven szólítja a herceget a mai napig :) Egyébként egy korábbi bejegyzésemben van egy keretes a becenevekről, itt találod: everythingaboutthehouseofwindsor.blog.hu/2021/08/30/ilyen_volt_diana_hercegno_anyakent
nofret 2021.12.01 12:36:41
@Cpt. Flint: Ráragadt... Ha azt írnánk, hogy Henrik herceg, az embereknek fogalmuk sem lenne, kiről beszélünk :D Nem csak a magyar sajtó hívja így, hanem az összes hírügynökség, lap és tévé is a világon. A brit királyi család hivatalos oldalán is Prince Harry-nek írják. (www.royal.uk/The-Duke-of-Sussex) Protokolláris eseményeken, fogadásokon, iratokban Duke of Sussex a megnevezése. Teljesen elfogadott a Harry, nem úgy, mint az, hogy Katalint még mindig "Kate"-ezi a brit és az amerikai sajtó, sőt, leánynevén szólítják, Kate Middletonnak, ami szerintem abszolút bunkóság, és már többször közölte is a hercegné, hogy azt szeretné, ha Catherine-nek szólítanák. Szerintem a Harry-vel azért nincs baj, mert maga a nevezett is teljes mértékben elfogadja :)
Összeér Diana múltja és jelene a Spencer című filmben, amely a hercegnő életének egy szimbolikus karácsonyát mutatja be egy jelképes helyszínen. Habár a forgatásról kiszivárogtatott képek csodásak voltak, és sokakkal ellentétben nekem nem volt ellenérzésem Kristen Stewarttal szemben sem– olyan…..
Különleges díszvendége volt az idei Andrássy gróf Emlékkupának: a legendás albán királyné, a magyar Apponyi Géraldine unokája, II. Leka herceg. A Tabajdon, a Magyar Polo Clubban megrendezett jótékonysági lovaspóló-kupán számos régi magyar arisztokrata család is képviseltette magát. Tavaly már írtam…..
Diana wales-i hercegnő életének több területe is kudarcokkal terhes volt, de anyasága és jótékonysági munkája egyértelműen sikeresnek mondható, ha nem is tökéletesnek. A fiait érintő kérdésekben harciasan kiállt akár a királynővel és saját férjével, Károly herceggel szemben is. Elkötelezett…..
Számos meleg, leszbikus és biszexuális arisztokrata és királyi személy fordult elő a történelemben. Volt közülük, akinek titkolnia kellett, hogy szexuális irányultsága eltér a megszokottól, volt, aki nyíltan vállalta vonzódását saját neméhez, és volt olyan szerencsés is köztük, akinek eltérő…..
nofret 2021.08.01 23:06:41
@fkv.117: Őt így hívja az egyház és a történelemkönyvek is, így terjedt el, szóval nem ugyanaz a kategória, mint Verne Gyula és társai. Becket Szent Tamás, így írják mindenhol (véletlenül két t-vel írtam). Ő inkább az a kategória, mint Assisi Szent Ferenc. Egyébként az uralkodóházak tagjait is magyarul kell írni, például Erzsébet királynő, Károly herceg, stb...
nofret 2021.08.01 23:09:50
@fkv.117: Plusz tudod-e, ha azt mondom: Thomas More. Úgy talán előbb eszedbe jut, hogy Morus Tamás, akit VIII. Henrik kivégeztetett. Vannak ilyen alakok, akik már így maradnak meg. Egyébként én sem vagyok híve a magyarosításnak, de szerintem ezek kivételek.
nofret 2021.08.02 21:50:07
@fkv.117: Nem szeretnék ezen tovább cívódni, a vértanúkat, a pápákat, a királyi személyeket továbbra is magyarosan írjuk. Az írókat, stb... pedig már nem. Becket Tamás, Morus Tamás vértanúk, szentté avatták őket, ezért magyarosan írandóak. (Amikor ilyen vitás kérdésekben kell dönteni, mi szoktunk írni az MTA-nek, mindig nagyon készségesen válaszolnak.)
A holttestek bebalzsamozása és fémkoporsóba helyezése, a szív különtemetése, kopogtatási szertartás - a Habsburgoknak idővel számos különleges temetkezési szokása alakult ki. A császári család temetkezési helyén, a bécsi kapucinuskriptában található koporsók győzelmekről és kudarcokról, szerencsés…..
nofret 2021.07.22 00:22:15
@Fredddy: Nagyon jó kérdés, gondoltam is rá, hogy megkérdezem a családot. Bevallom őszintén, erről nem beszéltem velük, nem tudom, hogy van. Kérdés, akarnak-e itt temetkezni. Ha akarnak, akkor van-e rá lehetőség. Arról viták zajlottak anno, hogy Habsburg Ottót itt temessék-e el, de azért neki bőven volt rá jogalapja. Kérdés, minek tekintik ezt a helyet: császári kriptának vagy a Habsburg-család kriptájának. Kérdés, hogy az osztrák állam szeretné-e, hogy minden családtag temetése a legitimisták felvonulásává váljon. Személy szerint azt gondolom, jól van ez így, hogy az utolsó, aki idekerült, Ottó. Ezzel lezárult egy nagy dinasztia, nincs is már igazán hely a kapucinuskriptában, és amennyire tudom, a most élő családtagok sem vágyakoznak a régi pompa után, lehet, hogy a saját nyugvóhelyükkel kapcsolatban is inkább eszerint döntenek.
nofret 2021.07.23 00:41:42
@Fredddy: Juj, de szemléletesen írtad le! A Romanovok is balzsamoztak. Nekem olyan fura az 1-2 napon belüli temetés. Nyilván régen ennek praktikus okai voltak, aztán a szokás fennmaradt a muszlimoknál, közel-keleti keresztényeknél. Lelkileg számomra elfogadhatóbb az, hogy a halál és a temetés között elteljen 1-2 hét. Hiszen az ember még akkor sem ocsúdik fel teljesen a veszteségből, a rokonoknak, barátoknak oda kell érniük innen-onnan, stb... Egyébként a brit királyi családnak kidolgozott menetrendjei vannak halál esetére, de Diana olyan váratlanul érte őket, hogy az Anyakirályné lepróbált temetését vették az alapjául.
nofret 2021.07.26 14:18:03
@Fredddy: Egyetértek veled, ugyanakkor nálunk pl olyan helyzet állt elő január elején, hogy a pap szerette volna édesapámat 2 napon belül eltemetni, ám erre nem volt lehetőség a rengeteg Covid-halott miatt. Amikor már lett volna időpont, addigra lett az ortodox karácsony (január 6-7.), amikor a pap nem temet nyilván, hiszen ünnep. A következő időpont a temetőbe csak egy hét múlva volt. Tehát nem mindig a rokonokon múlik. Annyi előnye megvolt a dolognak, hogy az unokatestvérem és apukám öccse is ide tudott érni külföldről - előbbi szintén pap, így részt tudott venni a szertartás előkészítésében és levezénylésében, ami neki és nekünk is lelkileg fontos volt. Ezenkívül én az első héten még járni sem bírtam a sokktól, anyukámról nem is beszélve, szóval adott nekünk időt a felkészülésre....

Ahogy írod is, a királyi temetés egész más tészta. Hatalomdemonstráció, jogfolytonosság, sok tényező közrejátszik.
Ragyogó szépségként kezdte Marie Antoinette életét Franciaország trónörökösének jegyeseként majd feleségeként, egész Európa csodálta kecses alakját és mozgását, kedvességét és vidám természetét, udvarhölgyei kiszolgálták frivolságát, az udvar beszállítói körbedongták, hiszen ő költötte a legtöbb…..
nofret 2021.07.18 21:00:32
@masada: Igen, elgondolkodtató... Változásra szükség volt, de kétséges, hogy ilyen véráldozatokra is :(
Különleges megemlékezést tartottak Pannonhalmán abból az alkalomból, hogy tíz éve, 2011. július 4-én hunyt el Habsburg Ottó, az Osztrák-Magyar Monarchia utolsó trónörököse. Azt felidézve, hogy a monarchiában az ábrahámi vallások, vagyis a keresztény, a zsidó és az iszlám együtt léteztek, az…..
Körülbelül egy hete tűnt fel először nekem, hogy egy titokzatos Habsburgról írnak a Dunaferr-üggyel kapcsolatban a hvg.hu egy cikkében, amelynek a címe így hangzik: "Már a Habsburgok is felvonultak a Dunaferr ellen az orosz tulajdonosok szerint". A cikkben olvasható, hogy a cég orosz többségi…..
nofret 2021.04.27 22:30:21
@Fredddy: Sejtettem, hogy ehhez lesz hozzáfűznivalód :) Én a sztorinak ebbe a részébe nem ástam bele magamat, de mintha az egész emlékeztetne a mostani kelet-ukrajnai helyzetre...
nofret 2021.04.28 11:05:11
@Fredddy: Több helyen írtak róla, nekem a HVG-n tűnt fel a Habsburg-szál, és volt, ahol úgy írtak róla, mint egy "Franz Vladimir Habsburg-Lothringen néven bemutatkozó" emberről, tehát benne volt, hogy nem igazi, de rajtam kívül senkinek nem jutott eszébe utánamenni :) Engem meg felettébb bosszantott, hogy egy ilyen néven fut egy ilyen gazember. Ettől persze még tovább fut sajnos, de legalább most már egy páran itthon is tudják, hogy nincs köze a családhoz. Pallavicini Zita és Zsófia meg Ildikó (Habsburg) is mondták, hogy előfordulnak ilyenek, akik az ő családi nevükkel (előbbi esetében az Andrássy-val) próbálkoznak erre-arra nagyobb befolyást szerezni. Röhej a mai világban.
Rengeteg összefoglaló készült Fülöp herceg szombati temetéséről, annyira túl lett tárgyalva a téma általam is a Facebook-oldalon, hogy úgy döntöttem, inkább egy érdekes részletet osztok meg a szertartásról a blogon, ami talán a magyar médiában nem is vált ismertté. Valószínűleg nem sokan vették…..
nofret 2021.04.23 22:07:21
@marosy: Köszönöm, örülök, hogy tetszik :)
Csaknem háromnegyed évszázada először tölti születésnapját férje nélkül Erzsébet királynő, aki ma lett 95 éves. II. Erzsébet és az április 9-én elhunyt Fülöp herceg tavaly novemberben ünnepelte 73. házassági évfordulóját. A királynő korai uralkodói életének fontos pillanatairól a teljesség igénye…..
Valószínűleg kevés olyan ember van a világtörténelemben, mint a pénteken elhunyt Fülöp herceg, akit mintha arra szemelt volna ki a sors, hogy rendkívüli életet éljen. Sokszor kétdimenziósan ábrázolták őt, mint aki csupán bántó vicceket volt képes puffogtatni, és türelmetlen a környezetével. Pedig…..
nofret 2021.04.11 23:42:21
@Fredddy: Értem az időrendet, de tényleg az van, hogy ha az ember nem szakdolgozatot ír, hanem cikket, akkor nem lehet minden apró részletre kitérni. Fülöp hercegről sem azt mondjuk, hogy Erzsébet yorki hercegnő férje volt, akiből később királynő lett :) De értem, mit mondasz, csak szerintem ebben a formában ez nem zavaró. Igen, Kurt Hahn volt az a bizonyos tanár, a Gordonstoun Skóciában volt. Egy dokumentumfilmben láttam, hogy Fülöp herceg már gyerekkorában elég kritikusan állt a nácikhoz. Egyébként az ő felmenői között is bőven vannak németek: édesanyja, Alíz a Battenbergek közé tartozott, akik a Hessen-Darmstadt-család egyik alága, Alíz anyai felmenői között találjuk Viktória hessen–darmstadti hercegnőt, akinek az anyja Alíz hesseni nagyhercegné volt, akinek az anyja Viktória királynő volt, stb... Szóval csupa német :) Nem véletlen, hogy a nővérei ott kötöttek ki. De persze vannak dán (Glücksburg) meg orosz (Romanov) felmenői is. Izgalmas a pedigré!
nofret 2021.04.15 22:31:21
@Fredddy: Ezt most azért nem értem, mert annál rosszabb színben nehéz valakit feltüntetni, hogy belépett a náci pártba... Fülöpre pedig szerintem ennek az egésznek még csak az árnyékát sem vetítettem. Számomra teljesen egyértelmű, hogy neki köze nem volt az egészhez. Az, hogy a rokonok mit csinálnak, az a rokonok felelőssége. Vagy mást lehetett ebből kiolvasni? Nem hiszem.
nofret 2021.04.16 23:18:24
@Fredddy: Én is ezt mondom :) Érdekes egyébként, hogy a holnapi temetésre meghívták a rokonokat a családnak arról a feléről is. Ott lesz Bernhard badeni, (Teodóra leszármazottja) Donatus hessei (Zsófia leszármazottja) és Fülöp Hohenlohe-Langenburg herceg (Margit unokája). 1947-ben az esküvőn még nem látták felmenőiket szívesen, igaz, akkor még tényleg nagyon közel voltak azokhoz a vérzivataros évekhez :(