Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Szalánczi Viktória

59 bejegyzést írt és 42 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
   Ígéretemhez híven ez alkalommal elhoztam Neked a mimóza leves receptjét. Mindkét (az előző részben közzétett póréhagymaleves a másik) változat olyannyira kalandos az ízlelőbimbóknak, hogy aligha fogod rabságnak vagy kényszernek tekinteni, főleg ha ezek az ízek újak a számodra. Vesd bátran papírra…..
   Első szakasz: ébresztő!     Az előző posztomban fény derült a francia nők rejtélyes képességére, amelynek köszönhetően nagymama korukra is megőrzik fiatalkori karcsúságukat. Ha nem olvastad volna, csak görgess eggyel lejjebb. Ha megvolt, és kíváncsian várod Mireille Guiliano zsírolvasztó…..
Szalánczi Viktória 2021.02.23 13:29:10
@Brendel Mátyás: Kedves Mátyás! lehet, hogy Ön ismeri a póréhagyma és a belőle készült leves jótékony hatását, de egészen biztos vagyok benne, hogy van olyan, akinek ez újdonság.
Szalánczi Viktória 2021.02.23 13:37:32
@Brendel Mátyás: Mireille, a könyv szerzője az alábbiakban látja a boldog táplálkozás titkát, amint az az eddigi és a soon következő blogbejegyzésekből ki is derül: változatos táplálkozás, mozgás (ha nem szobabicikli, akkor legalább lépcsőzés lift helyett és gyalog a munkahelyre), kis adagok, plusz élvezzük az életet. Ez nagyjából egybe esik azzal, amit Ön megfogalmazott. És igen, a későbbiekben lesz szó testedzésről - francia nő módjára.

Praktikus szétválasztani a sűrűjét a levétől, mert ha éhes, eszik a sűrűjéből, ha csak szomjas, ihat a levéből. Természetesen ez nem zárja ki, hogy sűrű levesként, nem szétválasztva is fogyasszuk.

Érdemes alaposan utánaolvasni, hogy milyen arányban múlik az elfogyasztott ételeken és a sporton a fogyókúrák sikere. Kb. 70-30% vagy 80-20%.

Azért remélem velünk marad és kipróbálja a mimózalevest, amit hamarosan felteszek.
További szép napokat!
   Jelen bejegyzés egy sorozat első része, amelyet azok figyelmébe ajánlok, akik szerették volna, de nem tudták elolvasni Mireille Guiliano: A francia nők nem híznak c. könyvét, továbbá azoknak, akik tudni szeretnék, hogy miként lehetünk boldogok és soványak, miközben még az élvezeteket is…..
                            Hű, de nagyon rég jártam itt! És hű de nagyon sok minden történt velem azóta! Csak hogy a leglényegesebbeket említsem: férjhez mentem, más munkát kaptam, megszereztem az idegenvezetői képesítést (francia nyelven!!!), és immár…..
Szalánczi Viktória 2015.04.03 17:21:22
@Cristalline: Szia Cristalline!
Nem próbáltam még céklával, de ha elég apróra vágod, biztosan nem marad nyers. A fűszerek közül céklához a következőket ajánlom, ezeket kombináld ízlésetek szerint, em feledve a kevesebb több elvét: torma, gyömbér, kakukkfű, borsikafű, citromfű, köménymag, fokhagyma, só, bors, esetleg bazsalikom, oregano.
Ha kipróbálod céklával, mindenképp szeretnék beszámolót tőled!
Kellemes húsvétolás és sok kölnit, hogy el ne hervadj!
  Ennek a nyúlnak nincs története. Illetve a kis muszogó biztosan tudott volna mesélni felcseperedésének (tartásának) körülményeiről, de mire mi találkoztunk, ő már darabokban volt előre csomagolva egy hűtőpultban. És a franciákhoz sincs sok köze, hacsak annyi nem, hogy a…..
       Gondoltam sütök valami királyit államalapító Szent István királyunk ünnepére. Már csak azért is, mert immár negyedik éve éldegélek Székesfehérváron, a királyok városában. Így esett a választásom a királyok lepényére, a Galette des Rois-ra (ejtsd: gálett dé…..
  A múltkor ígértem egy mutatós, könnyű franciás fogást, amíg tart a cukkini dömping. Íme! Ha betartjátok a mennyiségeket, nem fogtok vele jól lakni, hacsak nem tesztek mellé egy grillezett csirkecombot némi körettel. Tehát az adag nem nagy, de itt és most az ízkavalkád mellett…..
      Dinnyéért mentem a zöldségeshez, és ahogy lenni szokott, bekerült a kosárba egy-két nem tervezett tétel is, többek között egy kisebb cukkini. Igen, már megint ez a semmilyen ízű, hatalmasra puffadt, uborkaszerű valami. Tulajdonképpen nem is tudom, miért akadt meg rajta a…..
    A férjem, a mázlista, pár éve eljutott a tengeren túlra, Coloradóba, és mivel kíváncsi, mint egy kölyökmedve, minden elébe kerülő ehetőt és ihatót megkóstolt. Egy kiadós cheese steak-től olyan gyomorrontása lett, hogy orvost kellett hívni hozzá. Naivan azt hitte,…..
   A Frankó Gasztró Konyhatündérképző újabb kurzusa zajlott le a napokban és annyira klasszul sikerült, hogy még mindig a hatása alatt vagyok. Végre valami, amivel imádok foglalkozni, aminek minden mozzanatát élvezem: az órák megszervezését, a receptek…..
    A legtöbb francia receptkönyvvel ugyanúgy járok: mohó kíváncsisággal lapozom fel, s azután csalódottan az ölembe ejtem, mondván, na, ebből se fogok sok mindent főzni… Ugyanis rendre olyan ételeket mutatnak be, amelyekhez vidéken, nemzetközi piaccsarnokok híján…..
Nagy kedvencem a 'zöldtöltis palacsi', mert egyszerűsége ellenére - és itt a hozzávalókra gondolok elsősorban -, rendkívül ízletes és mutatós fogás. A palacsintasütés kiváló stresszoldó, relaxációs tevékenység: állunk a tűzhely mellett, testünk lassan felmelegszik,…..
Szalánczi Viktória 2013.04.18 19:28:55
@Bejgli: Ez a palacsi tényleg nagyon fincsi! Ha ez is leverte a biztosítékot nálad, ideje, hogy ellenőrizd, minden rendben van-e az áramköröddel! :-) További szép napot!
Szalánczi Viktória 2013.04.18 19:29:42
@rezsoatya: :-D
Szalánczi Viktória 2013.04.18 19:33:10
@rezsoatya: De, ahogy írtam is, a hozzáadott vaj optimális esetben megakadályozza a leragadást. De ugye vannak az extrém esetek - ezért adtam ezt a tippet. Én sem szoktam olajozni a serpenyőt, max az első palacsinta előtt.
   A neve után könnyen azt gondolhatnánk, a pissaladière [pisszálágyier] valami flancos francia pizzaféle lehet, ám mégsem az. Olyan távol mégsem járunk a megoldástól, hiszen az alapja egy vékonyra nyújtott kenyértészta, amire azonban a paradicsomos, illetve tejfölös…..
       Amikor hétvégén összesereglik a család, anélkül, hogy kimondanánk, mindenki tudja: a hatalmas kondérban húsleves fő. Régi hagyománya ez a magyar konyhának, tartása anyáról leányra száll. Drága Nagyikám! Bár még egyszer belemeríthetném a kanalam a…..
    Levest bármiből lehet főzni - habár a cipőtalp menthetetlenül rágós marad -, nem csoda hát, hogy töretlen népszerűségnek örvend a világ minden szegletében. A széles spalettán mindenki megtalálja a maga kedvencét, legyen az egy frissítő zöldségleves, egy kiadós…..
      Még alig eszméltünk a karácsony és az új esztendő beköszöntének bűvköréből, máris beléptünk a farsangi ünnepkör időszakába. A farsang hossza évről-évre változik, mivel zárónapja a húsvét időpontjához kötődik, vízkereszttől (január 6.) a…..
   Egészen biztosan mondtam már: szeretem a sajtokat. Kellemes mellékhatás azoknál, akik rajonganak a francia konyháért. Legalábbis olyannal még nem találkoztam, aki bár él-hal a francia étkekért, a sajtokat  mégis nagy ívben kerüli. Ez nonszensz, hiszen e kettő…..
   Eszméletlenül finom francia csemegékkel szeretném kiengesztelni a blog rendszeres olvasóit. Nem volt szép dolog hetekre magatokra hagyni Titeket. A párommal esküvőre és lakodalomra készülünk. Aki átélte már, tudja, milyen izgatott láz ég ilyenkor a leendő arában és…..
FrankóGasztró Marinírozott gomba 2013.01.03 20:10:42
       Egy fontos megjegyzés rögtön az elején: a saját készítésű marinált gombáról csapnivaló fotókat sikerült készítenem, így kénytelen voltam a neten kutakodni gusztusos illusztráció után. Ez a kép hasonlít leginkább hozzá, annyi különbséggel, hogy…..
FrankóGasztró Verrines 2012.12.28 23:04:15
   Látványélmény felsőfokon, letisztult ízek, fantázia, harmónia, egészséges és friss alapanyagok, rafinált kombinációk, szokatlan textúrák, az üvegpohár funkciójának újragondolása, a modern konyhaművészet üdvöskéje, egy újabb francia műremek. Elsőként ezek a…..
Padlizsán provanszi módra     Aubergine à la provençale. Remekbe szabott kis előétel ez, s képzeletben meg sem állunk Provence-ig, amidőn megízleljük ezt az illatos, zamatos, könnyed fogást. Pirítsunk hozzá bagett-, zsömle- vagy kenyérszeleteket, dörzsöljük be…..
       Tisztelni és megtartani a nemzeti hagyományokat, nemes cél és akarás, ehhez nem fér kétség. Olykor mellőzni őket, más nemzetek vagy újonnan teremtett szokások javára, bocsánatos bűn, úgy gondolom. Mert mi van akkor, ha torkig vagyok a karácsonyi mákos…..
Szalánczi Viktória 2012.12.08 16:42:28
@world2.0: Köszi az észrevételt, tényleg kimaradt a tojásfehérje, pótolva. A felvert fehérje belekeverése a tésztába általában az utolsó mozzanat, azért, hogy a habot minél kevésbé törjük össze. Próbáld minél finomabban, lassabban összekeverni. A tésztának közepes sűrűségűnek kell lennie, amit ha beleöntsz a formába, némi rásegítéssel magától elsimul, de nem folyik. Remélem segítettem. Szép napot!
Szalánczi Viktória 2012.12.10 11:00:03
@G.Z.: Nagyon örülök, hogy ízlett a süti! Én is ugyanezekkel a szavakkal tudnám jellemezni, de talán annyire nem zsíros, mint a vajkrémes társai!
Szalánczi Viktória 2012.12.15 20:45:32
@Ancsuszka: Ó, no lám, a jó bornak nem kell cégér, a híre terjed magától is! Remélem ízlik!
FrankóGasztró Mennyei Mannele 2012.12.15 13:40:54
       Szent Miklósról, a Mikulás felmenőjéről Franciaország északkeleti részén, Elzászban (Alsace) még ma is megemlékeznek december 6-án. Előző este mielőtt aludni mennének, a gyerekek a zoknijaik és cipőik mellé némi eleséget tesznek a kandalló elé,…..
   A fóliában sült lazac parajpürével (Saumon en papillote avec purée d'épinards) olyan étel, amit először a szemünkkel falunk föl, amikor a gusztusos kis csomag landol a tányérunkon, majd az orrunkkal, miután a fóliát félrehajtogatva beszippantjuk a kiszökő…..
Flamand meleg saláta   (Salade chaude à la flamande)   Végy hozzá: 2 fejes salátát 4 tojást 3 ek. salátaecetet (fehérborecet, tárkonyecet vagy almaecet is kiváló választás) 3 dkg vajat Sót és őrölt borsot   Elkészítés:    Hideg folyó…..