Regisztráció Blogot indítok
Adatok
azoldbolygo2

29 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ausztriában - földrajzi adottságaiból adódóan - számtalan szurdok található, vad, romantikus hegyi patakokkal, lélegzetelállító sziklahasadékokkal, csodálatos vízeséssekkel. Túráink során egyre többet sikerül bejárni ezekből. Az alábbi gyűjteménnyel szeretnénk ízelítőt…..
A Zöld Bolygó Garda-tó 2013.10.04 16:30:00
Többen emlékeznek földrajzból Észak-Olaszország egyik legszebb és legnagyobb tavára. Elsőre talán az atlaszok képe villan fel, a mélykék víz a hegyek árnyékában. Aki már egyszer ide látogatott, az biztosan igazat ad, hisz ezek mind-mind megvannak, sok más lehetőséggel…..
Tündérek, koboldok, tucatnyi forrás, vár, kastély, kilátó, lombsétány és nem utolsó sorban, a több mint 1100 km-es Országos Kéktúra kiindulópontja is itt található. Ami nemcsak Magyarország, de Európa első hosszútávú turistaútja is. De mélyen az avar…..
Nagyon sokszor jártunk már Korzikán, és minden alkalommal egy azonos kérdés merült fel az ide látogatókban. Ki ez a fej a sziget zászlaján, mit jelképez? Erre szeretnénk választ adni az alábbiakban: A sziget jelképének atyja egyesek szerint Pascal Paoli volt (1725-1807),…..
Egy évtizede már, hogy először Korzika földjére léptem, akkor még csak nagy-nagy várakozással. Tudtam, hogy a szigeten francia frankkal fizetnek, de a korz (corse) nyelv olasz alapokon nyugszik. A sziget, egy tized magyarországinyi terület, tehát bejárható két hét alatt -gondoltam.…..
A világot járva fotózok, egy helyre akár többször is visszatérve, megörökíteni a "Pillanatot". Bezárni a fényképezőgépbe, majd elővenni, csodálkozni, búslakodni, örülni az elkészült képekkel, képeknek.  Van a bolygónknak egy szeglete, ahol sokszor fotóztam ezt a…..
A „holi” minden kétséget kizáróan a legnépszerűbb indiai ünnep, a színek fesztiválja. Mivel Indiában az ünnepek időpontja holdnaptárhoz kötődik, a holi minden évben máskor van: február utolsó és március első hete körül, amikor éppen telihold van. Legalább két napig,…..
Szlovénia több kivételes értékkel büszkélkedhet, ami néha a felszín alatt található. Az Alpok karsztvonulatai számtalan barlangot (Postojna, Skocjan) és sok más különlegességet rejtenek. Egy ilyen érdekes, már nem működő bányát kerestünk fel hétvégén. Így jutottunk el a…..
A Zöld Bolygó Fotózás télen 2012.12.05 19:08:00
Itt a tél, ezt vártuk. Talán nem gondoltunk ennyire hidegre, de ha már így van ne csak a magunk, hanem technikai eszközeink védelmére is fordítsunk figyelmet! Egy-két jó tanács, akár a hétvégi kiránduláshoz, hogyan óvjuk kameránkat, fényképezőgépünket. A hidegben az…..
Számtalan indok viszi az utazót Hollandiába. Ebből az olcsó repülőjegy, a jó idő lehetősége bennünket Amszterdamba fújt. Én, mint sokan mások is tán, keveset tudtam a város történelméről, csak a jelenkori képek jutottak el hozzám. Biciklik, café shopok, a vörös-lámpás…..
Hosszas mérlegelés, tanakodás után döntöttünk úgy barátnőmmel, hogy csatlakozunk egy hátizsákos utazási iroda marokkói útjához. Busszal, sátorral tettünk meg a valamivel több mint 9000 kilométert. Az út végén így emlékeztem vissza: „Marokkóban mindig kék az ég". A…..
Rax-Alpok A Rax-Alpok a Keleti-Alpok igazi előbástyája, hazánkhoz legközelebb eső 2000 méternél magasabb hegye. Gazdag alpesi növényzet, érintetlen természet, festői táj várja mind-azokat, akik időt szánnak arra, hogy felfedezzék a fennsík csodálatos vonulatait. A Heukuppe (2007…..
Painted rocks – a szűkszavú leírás még jobban felkeltette az érdeklődésünket. Az internet és a Lonely Planet útmutatása alapján találtuk meg az alkotásokat, amit egy belga művész, Jean Verame festett meg, vagyis be. 18 tonna festék, és rengeteg idő kellett hozzá. 1984-ben…..
Megvalósult gondolat: Egy diavetítésen született meg az elhatározás 2004 év vége felé: télen, hótalpakkal kellene felmenni a Rax csúcsára. Kéthetes internetes és ismerősöknél tett tudakozódás előzte meg utunkat. Az első „globális” probléma a hótalp beszerzése:…..
Csehország nevének hallatán tódulnak a pillanatok, Prága, Vencel tér, Arany utcácska, U Fleku, Károly-híd. A közeli Cseh Paradicsom, az Óriás-hegység Runcájsza, az Aderspah-Teplice-i sziklatömbök, a Morva-karszt cseppkőbarlangjai. A világhírű Karlsbad, azaz Karlovy vary, a…..
A megfelelő lábbeli mellett a kellemes túrázáshoz elengedhetetlen a jól kiválasztott zokni is. Ehhez figyelembe kell venni, hol, milyen körülmények között, illetve milyen időjárási viszonyoknál fogjuk használni. Az egyik legfontosabb szempont, a méret. Ha jól illeszkedik,…..
Minden teszt véget ér egyszer, így van ez a Hanwag Yukon bakanccsal is. Jelen esetben nem a rászánt idő járt le, hanem a bakancs talpa vált el. Ez még nem a bakancs végét jelenti, de mindenesetre, most egy hosszabb kényszerszünet következik.  Összegezve a használatot, és…..
Itt a tavasz, a jobb idő egyre többeket vonz a szabadba. Ezzel együtt felmerül az új felszerelés vásárlásának a gondolata, aminek az egyik legfontosabb kelléke túrázás esetén: a bakancs. Ehhez szeretnék segítséget adni egy bakancs használat eredményei alapján. Ez nem egy…..
A túrázók többsége különböző igények alapján állítja össze felszerelését. A kezdők általában a lábbeli után sokadik beszerzendő „luxusként” gondolnak a hátizsákra, hiszen a cipő és a ruházat az alap, a zsák csak legtöbbször komfortfelszerelés. Az otthoni,…..
Évekkel ezelőtt egyik kedvenc zeneszámom volt a Sakk musical tán leghíresebb betétdala: Egy éjszaka Bangkokban. Magyarul és angolul is fejből tudtam a szövegét, kerestem, mikor láthatom a hazai színpadok valamelyikén. Ugyanis a megszűnt Rock színház után Magyarországon nem…..
A Zöld Bolygó Tarjánka-szurdok 2012.07.16 13:47:00
Régi vágyam, hogy téli körülmények között Magyarország szurdokaiból néhányat bejárjak. Úgy alakult, hogy egy szabad hétvége, és a jó idő reménye a Mátrába csábított. Célpontunk a Tarjánka-szurdok, melyről már sok "elvetemült" túrázó mesélt. Az indulás előtti internetes tájékozódást a nemzeti park…..
Észak-Kelet Magyarországon járva, ha már Sárospatakig utazunk, több érdekes látnivalót találhatunk. Figyelmesen autózva, a várostól néhány kilométerre, a főút mellett egy tábla irányít „Tengerszem” felirattal a hegy (pontosabban magassága miatt domb) irányába.…..
A blognak feltett szándéka; ne csak a távoli tájak, környező országok természeti értékeit, építészeti csodáit mutassuk be, hanem az is, hogy felhívjuk a figyelmet a környezetünkben megbúvó érdekességekre, ritkaságokra. Ennek egyike a bazilika. Az ország harmadik legmagasabb…..
A Dunának azt a szakaszát, ahol a folyó a Kárpátok Balkán-hegységbe hajló vonulatát áttöri, nevezték, és néha ma is nevezik, Zuhatagnak. A magas hegyek a Néra torkolata (a mai román-szerb határ) után megjelennek, de a Duna csak 40 km-el lejjebb, Ómoldovától kezdve…..
Részlet, Sütő István: A bútorfestő és fafaragó Sütő család, című könyvéből. "Habár szerény művemnek nem Erdővidék ismertetése a célja, mégsem tehetem meg, hogy ne szóljak röviden arról a tájról mely keretül szolgált történetünkhöz, s melyet annyi szépséggel…..