Regisztráció Blogot indítok
Adatok
tepist

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
 Legyenek-e új blokkok Pakson? I. Magyarország egyik legtartósabb hatású szakpolitikai döntése jelenleg a paksi atomerőmű bővítéséről szól. A magyar GDP 10 százalékára rúgó beruházás a következő 60-70 évre meghatározza az ország energetikai rendszerét, külső…..
tepist 2013.07.12 11:07:19
Tisztelt Jávor Benedek úr!

Én - ellentétben Önnel - nem vagyok szakértője a témának. Csak egy 59 éves fizika-kémia szakos tanár vagyok, aki nem mellesleg egy villamosipari szakközépiskolában tanít. Szeretném megjegyezni, hogy ügyesen fogalmaz a céljai elérésének érdekében. Azt írja: "Az olcsóság olyan mértékű, hogy korszerű gázerőművi reaktorok állnak kikapcsolva - többek között Magyarországon is -, mert a szabad piacon sokkal olcsóbban lehet áramhoz jutni, mint amennyiért azt egy új erőműben megérné megtermelni." Ezzel csak az a baj, hogy az Ön által említett korszerű gázerőműben előállított villamosenergia fajlagos ára olyan négyszerese az atomerőművi költségekhez képest. Vagyis ez nem azt jelenti, amit Ön láttatni szeretne, hanem éppen az ellenkezőjét. Olcsóbb külföldről venni, ám még olcsóbb lenne, ha itthon atomerőművi technológiával állítanánk elő.

A pontokat részleteznem is kellene, de itt kevés a hely! Ezt azonban mégis: "a következő 20 évben Magyarország számára rendelkezésre fog állni az az árammennyiség, amit az ország energiarendszere jelentős ráfordítások és átalakítások nélkül be tud fogadni egy nagy és rugalmatlan kapacitású nukleáris energiatermelő létesítményből." - idézet Öntől. Ám itt megint - finoman szólva is csúsztat. Ugyanis nem Pakssal van a gond, hiszen az üzemidő hosszabbítás is ezt bizonyítja. A gond ott van, hogy a mai erőművi - főleg a hagyományos nagyerőművi termelésünk öreg, a mai kapacitások 30-40 %-át le kell állítani tíz éven belül. Ráadásul igen drágán termelnek.
És még egy , most utolsó, megjegyzés - az Ön által említett korszerű erőművek egy része azért áll, mert a külföldi tulajdonosa nem tudja gazdaságosan üzemeltetni az erőművet Magyarországon - lásd Tisza II.
Van még jó pár kifogásom, de most ennyit.

Üdvözlettel:

Tepliczky István