Regisztráció Blogot indítok
Adatok
okoska törp

0 bejegyzést írt és 44 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Elég gyakran megkérdezik tőlem, mégis ki tanul dánul? A válasz egyszerű: sokan és sokféle motivációval. De persze azért vannak alapvető típusok. 1. Aki Dániába szeretne költözni, hogy dolgozzon – főleg régebben voltak sokan ebből a csoportból, orvosok, egészségügyben…..
A gyógynövényekkel foglalkozó kutatók egyik fő célja, hogy felderítsék a jól ismert népi gyógynövények hatásmódját, hatóanyagait, és embereken végzett vizsgálatokban felmérjék hatásosságukat. A törekvéseket gyakran siker koronázza (ezt igazolja a modern orvoslás…..
A tévében is reklámozott, vény nélkül kapható gyógyszereket egyesek hajlamosak inkább gyógyhatással is rendelkező cukorkának tekinteni, mint komoly gyógyszernek. Tény, hogy a nagyon markáns hatással rendelkező szerek csak orvosi vény ellenében vásárolhatóak meg a patikákban,…..
ködpiszkáló szívbor 2013.11.23 17:35:47
A szíverősítő bor - 700 éves receptSz í v b o r Az igazság így szól: A bor nem alkohol, és az alkohol nem bor, a bor különleges nedű! Végy 8-12 darab hosszú, friss petrezselyem gyökeret! Tedd bele 1 liter jó minőségű borba, adj hozzá 1-2 evőkanál tiszta borecetet! 10…..
Több mint egy éve már írtunk arról, hogy a parlagfű, amelynek virágpora százezrek életét keseríti meg, újabban gyógynövényként kap publicitást. A megalapozatlan állításokat tartalmazó körlevelek szerzői jellemzően önjelölt szakértők, akiknek ködös…..
okoska törp 2013.05.13 18:42:23
Bántotta a csőröm a tudatlanságom, tehát irodalmaztam kicsit. Ezt leltem elsőre:

www.helium.com/items/1719826-history-and-medicinal-use-of-ragweed
www.ann-clinmicrob.com/content/11/1/20
www.ansci.cornell.edu/plants/medicinal/epazote.html

Azaz, a növényt az őshazájában fűszerként használják. A helyi népi gyógyászatban a teája féreghajtó szer, a kivonata görcsoldó, gombás fertőzésekre ható anyag. (és még sok másra is, ahogy ez szokott lenni)
Mivel túladagolása veszélyes és néhányaknál allergiás tüneteket okoz, az ottani hatóságok "nem biztonságos" gyógynövénynek minősítik.

Hogy is van az a parlagfű lekvár???
okoska törp 2013.05.16 18:53:27
@Dzsízu:
Megkövetlek, trehány voltam.

Elsősorban arra lettem volna kiváncsi hogy a növény őshazájában az ottani népi gyógyászat szerint van-e gyógyhatás.
okoska törp 2013.05.16 19:00:31
@Gyógynövény Szaküzlet:
Jól tudom hogy az édesgyökér emeli a vérnyomást?
A gonosz gyógyszerlobbi ugyebár az emberek vérének kiszívásából él. Ez "tény", sokan mondják, tehát így van... De vajon azok, akik mindenféle habókosságot hirdetve a saját kis, zsírtól csepegő pecsenyéjüket sütögetik, különbek-e? Ezek jutottak eszembe az alábbi sorok…..
– C-vitamint szeretnék, ezer milligrammost.– Húsz darab, 1480 forint.– Ha másképp mondom, van olcsóbb?– Próbáljuk meg – mondja, és gúnyosan röhög.– Aszkorbinsav?–150 forint 10 gramm, egy késhegynyi lehet az ezer milligramm – jön a válasz. A fenti párbeszédet…..
okoska törp 2013.04.29 23:09:44
@Wise Lady:

Elnézést, valóban elírtam
okoska törp 2013.05.03 18:20:40
@Ligeia_Insana:

Rontani fogom a gyógyszerész kollégák bizniszét: a neten rendeld meg, 3200 forint 1 kg. A patika borzasztóan drága.
Céget nem írok, nem reklámozok senkit, Google a barátod! (-> aszkorbinsav ára)
okoska törp 2013.05.04 13:03:10
@akion:
Nem, én vegyész vagyok, aki egy időben növényi készítményekkel is foglalkozott.

NETRŐL NEM RENDELÜNK GYÓGYSZERT POSTÁN KERESZTÜL!
Ez a kijelentés ebben a formában butaság.
Helyesen így hangzana: "Nem vásárolunk olyan terméket amelynek minősége nem megbízható. Ez fokozottan érvényes azokra a termékekre amelyek használata veszélyes lehet."
Aszkorbinsavat csak néhány cég gyárt a világon, ezeket forgalmazzák a többiek. Semmi nem indokolja hogy bármelyik normális kiszerelő és forgalmazó céget előnybe részesítsük biztonsági okból.

Továbbá. A gyógyszertári munka összetett, több elemből áll. Nem vonom kétségbe a gyógyszertárakban a tanácsadás során szükséges a magas fokú szakmai ismeret, és egy-egy készítmény esetében sem nélkülözhető a szaktudás, de 10 gramm anyag felügyelet melletti kimérése és csomagolása nem haladja meg egy vegyianyag gyártó szakmunkás (a gyógyszergyárakban is ilyen végzettséggel dolgoznak) képességeit.
Miután az Emberi játszmák az 1960-as évek bestsellere lett, a TA egyfajta „népi pszichológiává” vált. Voltak olyan szerzők és szakemberek, akik „meglovagolták” ezt a lehetőséget. Ezért, hogy a TA-t még „piacképesebbé” tegyék, föl is vizezték kissé Berne eredeti…..
Az erősen hatásvadász cím mély dilemmát takar: mit tehet egy szülő, ha (2 éves, a fogkrémeket desszertnek tekintő) gyermekének fluoridmentes fogkrémet szeretne venni, de amire ráakad a neten, az egy májkárosító növény kivonatát (is) tartalmazza? A válasz egyszerű: válasszon…..
okoska törp 2013.03.21 11:44:39
@dezz:
Gondolom tudod hogy egy érett őszibarackban sokkal több etanol van mint ami a fogkrémben lehet. Az alkohol ilyen mennyiségben a gyümölcsök és zöldségek fogyasztása miatt normál táplálék, ehhez az ember az évmilliók alatt alkalmazkodott. Nem kell túllihegni.
A címben olvasható mondat jutott eszembe, amikor megkaptam az alábbi körlevelet. Figyelem, maratoni mélyszántás következik! (Akinek nincs ideje végigolvasni, elárulom: 76 tanácsból 29 ér valamit, a téves javaslatok között pedig több igen súlyos következményekkel is…..
okoska törp 2013.03.16 22:55:41
@Teljesítményfokozó sporttáplálkozás: Az USA-ban cikkeznek róla. Ott elterjedt hogy a lovak és más istállóban tartott állat alá faforgácsot, aprítékot vagy fűrészport raknak, amely tartalmazhat diófélét. Az állat hosszasan érintkezik az anyaggal, és ehet is belőle. Ennek során figyelték meg a káros hatást. Nem tudom, ez mennyire vihető át ez emberre, de tartok tőle hogy van humán hatása is.
Már megint a bor. Bár nem valószínű, hogy gyógyszerré válik, vajon a megelőzésben lehet-e szerepe? Alkalmas-e például arra, amint két orvos tanácsolja, hogy megelőzze az influenzát? Ugyan az illusztrációként használt, a 20. század elején készült plakát szerint igen, vajon…..
Amikor az ember már azt hinné, nincs lejjebb, még mindig van 1-2 lépcső lefelé. Ezt éreztem, amikor egy ismerősömtől emailben megkaptam az energiapálca ismertetőjét. Végre itt van! - egy valódi energia,amely minden élő szervezetre hatással van !!!!! Kutatók egy csoportja több mint 25 évet…..
„Azt hiszem, a szex jobb, mint a logika – csak nem tudom bizonyítani” – mondja az ismert graffiti. A jelen írás nem a szexszel foglalkozik, sőt – az alábbi ősrégi vicc keltette látszat ellenére – még csak nem is a melegséggel vagy a homofóbiával. Pap Jancsi sétál az…..
Ezt a képet a Facebookon találtam, a következő aláírással: „A szerelem vak.”Anélkül, hogy vitába szállnék az állítással, nekem más asszociációm támadt a képről, nevezetesen – és kissé fixáltan – a következő: „Sorskönyv nélkül.” Neked mi jut eszedbe erről az…..
A sokak által kedvelt mákról eddig is tudni lehetett, hogy fontos gyógynövény, hiszen a mai napig az egyik legerősebb fájdalomcsillapító, a morfin forrása, és más, fontos gyógyszereket, pl. a köhögéscsillapító kodeint is a terméséből vagy szalmájából állítják elő. Azt…..
A válasz egyszerű: a serdülő lányok petefészkében termelődő ösztrogénhormonok hatására fejlődik ki a női emlő. Sokakat azonban ez a válasz nem elégít ki, de őket általában nem az élettani ismeretekben való elmélyülés, hanem a mellek méretének fellnőttkori növelése érdekli elsősorban. A média által…..
okoska törp 2012.06.24 14:45:36
@Pizsi16:
Az engedélyt az OÉTI adja ki ha étrendkiegészítő.
Nyilatkozni kell az összetételről, valamint van egy tiltólista a nem felhasználható növényekről. Időnként be is vizsgálják a terméket.
okoska törp 2012.06.24 16:03:49
@Pizsi16:
Pontosan ugyanazt mondtad mint én, szúrópróbaszerűen ellenőriznek.

OGYI száma csak a gyógyhatású készítményeknek van, aminek a feltétele a bizonyított hatásosság. Ilyet csak a vitaminok, ásványi sók és nagyon kevés gyógynövénykészítmény esetében találsz. Mivel őrült sokba kerül ez a vizsgálat, a gyártó-forgalmazó ha egy módja van rá, nem kéri. Akkor sem ha egyébként megkapná.
okoska törp 2012.06.24 16:13:14
@tistedur: Akkor nézd meg a távol-keleti férfiakat! :D

A kebel a két mell közti részt jelenti, nem a mell szinonimája.