Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Acab1312

0 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Kedden (június 19-én) néhányan IDÉsek tettünk egy kis kiruccanást a csókakői Horthy-szoborhoz. A kaland izgalmasabb lett, mint vártuk, a visszhangja is nagyobb, és náci weboldalak a szokottnál is több hülyeséget hordtak össze az eseményekről. Hát úgy döntöttem, leírom…..
Acab1312 2012.06.24 03:50:12
üdv Bendegúz ! Az első világháború végétől kezdődően Horthy Miklósról olyan képek élnek a magyar közgondolkodásban, amelyek meglehetősen távol állnak a valóságtól. Emiatt mégsem tekinthető túlzónak ez a néhány szó. Az 1919 és 1944 közötti propaganda által megteremtett Horthy Miklós sosem létezett, legalábbis nem abban a formában, ahogyan akkor bemutatták a személyét. Ugyanez igaz természetesen az 1945 utáni időszakra vonatkozóan is. Horthy Miklós tehát nem volt „nemzetmentő”, „országépítő” és „országgyarapító”, ahogyan „fasiszta”, „katonai diktátor”, „véreskezű mészáros”, „népellenes” államfő, „hazaáruló”, Hitler „legmegbízhatóbb szövetségese” sem. És a sort még folytathatnám…

Horthy Miklós nem volt fehér és fekete történelmi személyiség.

Ilyenek ugyanis nem léteznek.

(Ebben a bejegyzésben szándékosan egyszerűsítem le a problémát. Azért, mert így a bemutatott jelenség könnyebben megérthető.)

Horthy Miklósról 1944 előtt és 1945 után sem mondott igazat a véleményformálók többsége, mert politikai okokból egyszerűen nem mondhattak igazat. (Az már egy másik kérdés, hogyha lett volna rá módjuk, akkor sem biztos, hogy igazat mondtak volna…) 1944 előtt a kötelező dicséret hangján volt illendő a kormányzóról, a „nemzeti hősről”, a tökéletesség megtestesítőjéről beszélni, míg 1945 után mindez gyökeresen megváltozott: Horthy Miklósból „nemzetvesztő” lett, akit mindenért felelőssé tettek, a nevével fémjelzett korszak a magyar történelem „legsötétebb” időszakává vált. E két interpretáció többé vagy kevésbé modernizált változatai a mai magyar társadalomban is léteznek. Úgy is fogalmazhatok, hogy velünk él a XX. század…

Reális múltat akarunk, vagy mítoszokat? A megtörtént események érdekelnek bennünket, vagy konstruált események?

Magyarországnak a jelek szerint inkább mítoszok kellenek: negatív, vagy pozitív mítoszok. Felnagyított hősök és démonok. Félistenek és ördögök. Nem is létező személyek. Ugyanis az a Horthy Miklós, akiről ma olyan sokat beszélnek, soha nem létezett. Ő egy kitalált figura. Ha nem létező személyeket tisztelünk, akkor sajnos nem vesszük észre azokat az embereket, akiket emberi mivoltukban tudnánk tisztelni, becsülni... Nem vesszük észre a tényleges teljesítményt. Nem vesszük észre a valóságos Horthy Miklóst: érdemekkel és hibákkal együtt.

Gyakran olvasok olyan érveket, hogy Horthyról 1945 és 1989 között „hazudtak”. És ha akkor „hazudtak”, akkor 1944 előtt mondtak róla igazat. Ez, mint írtam és a blog számos bejegyzéséből is kiderül, nem igaz. Horthyról 1944 előtt és 1945 után is „hazudtak”. Sok mindent „elhazudtak”: 1944 előtt a hibákat és a mulasztásokat, 1945 után az eredményeket és az érdemeket. Sajnos 2012-ben is ott tartunk, ha bizonyos véleményformálók, honlapok, írások állításait vizsgálom, mint az elmúlt évtizedekben. A magyar társadalom bizonyos csoportjai pedig a leegyszerűsített Horthy-képeket tekintik valóságosnak.

Horthy Miklós ma egyszerre „negatív” és „pozitív” szimbólum. Természetesen más társadalmi csoportoknak. Egyesek szobrot akarnak neki, mások ezt teljességgel elfogadhatatlannak tartják. Érveikben azonban egyáltalán nem, vagy csak korlátozottan fedezhető fel a valóságos Horthy Miklós…

Mindez természetesen nem azt jelenti, mielőtt bárki félreértené, hogy csakis egy kép létezhet Horthy Miklósról. Szó sincs erről. Létezhetnek eltérő vélemények, megközelítések. A rendelkezésre álló ismereteket egy bizonyos határon belül lehet eltérő módon értelmezni: teljesen legitimnek tartom, ha például hangsúlybeli eltéréseken vitatkoznak történészek, vagy maga a társadalom. Azonban arra nagyon oda kell figyelni, hogy ne szakadjunk el a realitásoktól, a tényektől, ne kreáljunk magunknak új hősöket és démonokat, sosem létezett személyeket, illetőleg lehetőleg ne élesszünk újjá olyan diskurzusokat, amelyeknek a magyarság múltjában és nem a jelenében lenne a helye.

Horthy Miklóst lehet tisztelni és nem tisztelni. Azok, akik tisztelik a tényleges érdemeit tiszteljék és ne a kitaláltat, míg eközben lehetőleg ne tagadják le a hibáit, mulasztásait. Azok, akik nem tisztelik, a tényleges hibái és mulasztásai miatt tegyék ezt, és ne a kitaláltak miatt, illetőleg eközben fogadják el azt a tényt, hogy Horthy Miklósnak igenis voltak érdemei. Ebben az esetben, úgy hiszem, jól megférnének egymás mellett ezek a Horthy-képek, eltérő vélemények és megközelítések. Lennének ugyanis közös pontok...

Ehhez azonban magunk mögött kell hagyni a XX. századot… Ne kanyarodjunk vissza olyan diskurzusokhoz, amelyek egyszer már megbuktak. Ha egyszer megbuktak, akkor újból is meg fognak…
Acab1312 2012.06.25 03:48:36
@Kopó: Nézd minden embernek vannak hibái senki ,nem tökéletes.
Most ebbe ne is essünk bele nagyon.
Tekintsünk vissza ,a múltba : Horthy Miklós szerette,a hazáját ,a népét . Az ,hogy Szövetségese lett Németországnak .Az egy dolog nézzük a hazaszerető Horthyt miért ,nem lett a szovjetúnió szövetségese ?! Te lettél volna egy olyan rendszer szövetségese aki a saját népét gyilkolja(Lásd Sztálin diktatúrája) ahol az embereknek szabadság joguk nem volt. ?! Horthy valószínűleg nem . Az elsődleges célja volt Magyarország függetlensége és felszabadítása .
De ha megnézed az akkori videókat bevonulási képeket SZERINTED NEM LÁTTÁK SZÍVESEN ?!
És nem azért mert halálba küldött x-zsidót . Elsősorban az embereknek meg kellet volna értenie NEM VOLT MÁS VÁLASZTÁSA. Ahogy mondtam szerette a hazáját (Azt a Magyarországot ahol született a Szép kincses Kolozsvárt ,a drága Pozsonyt ahol királyokat koronáztak egykor) Ha azt nézzük ,hogy Hitler ellátmányt adott (Fegyvert ,járművek stb...) akkor jól döntött Horthy ,biztosan tudta ,hogy mi az ára ,így még csak azt sem lehet mondani: Ő írta alá a törvényeket. M.o számára az ,hogy szövetségese lett Németországnak ezt jelentette . A Doni katasztrófa : Németország mellet szintén nem volt más választása M.o-nak mint követni az utasításokat (Szerintem ez még mindig jobb mint a szovjet elnyomás) és igen a II.Hadsereg úgy indult ,hogy a hazájáért harcol a vörös rém ellen. Szerinted a katonák mentek volna ,csak úgy direktbe ?! Ez egy nagy dolog volt ,Magyarország részéről hadat üzenni ,a ruszkiknak.
Egy elnyomó rendszer ellen harcolni . A nagyapámnak a nagybátyja is ott halt meg mégsem ítéli el Horthyt ... Máig él az ismerőseim között ,egy olyan ember aki megjárta a Don-Kanyart ,és mégis Horthy lóg a falán aki azt mondta ,hogyha elesett volna büszkén esett el. Lehet keringetni ezeket ,hogy a katonák meg stb... meg kellet érteniük a katonáknak ,hogy Szabadság vagy a vörös rém felemészti az országot... ott idegen földön családjaik jövőjéért harcoltak.
Elég visszatekinteni az orosz megszállásra mikor tömegesen voltak abortuszok... Nem kíméltek senkik a ruszkik nőt,gyerekeket,férfiakat sem. És IGEN ÉN ÁLLÍTANÉK HORTHYNAK SZOBROT ! Büszkén aki szembe mert szállni a vörösrémmel ,és mert megvédte a MAGYAROK BECSÜLETÉT. Ha ezen az oldalon vagyunk ha azon Németország ugyan úgy kiírtja a zsidókat . Nem tudtunk volna mit tenni . Európa hatalma Hitler kezébe volt ... Talán jobb lett volna inkább nézni folyamatosan a megerőszakolt magyar nőket meggyalázott férfiakat és gyerekeket ?!
SZERINTEM NEM ! Bár Horthy aláírta a törvényeket de ez a német szövetséges oldalán szinte kötelező volt ,ha nem tette volna Németország beaprít minket . Azt tanácsolom neked : Tekintsd meg a miérteket . Én is ezt teszem. Ha nem tenném már neked rontottam volna ,hogy te cionista barom ... De nem teszem . Mivel ugyan ,olyan ember vagy mint én csak éppen másik oldalon másik állásponton. Mindenki maga dönti el melyik oldalon áll . Kádárnak nem állítanék szobrot a proletár vezetőnek aki félt a népharagtól és inkább vörösöket hívott segítségül. A "saját" népét mészároltatta le...