Regisztráció Blogot indítok
Adatok
cukkerrépa

0 bejegyzést írt és 60 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Szerkesztőségünk időtlen idők óta rajong a szöveggenerátorokért, a diáklistázóstól az ákososon és az aggódóballiberálisoson át a klasszikus Coelho-generátorig.   Az EU megítélésében már valószínűleg nem egyeznek álláspontjaink: amennyi szerzőnk, annyi vélemény,…..
cukkerrépa 2014.02.21 12:23:38
@Brendel Mátyás:
"Tegnap 3 EU külügyminiszter volt Kijevben ... tettek az ügy érdekében."

na persze. hazamennek, zabot hegyeznek, szót fecsérelnek, minden ás külügyminiszterrel meg hatféle bizottsággal egyeztetnek, szóban fenyegetőznek, közben gondolkoznak, mit tehetnének, majd a végén az ukránok maguktól megegyeznek, ha az ottani elit frakciói ki tudnak egyezni (a gazdasági érdekük ez lenne). ha nem, jöhet a káosz vagy az orosz hadsereg baráti bevonulása és rendteremtése. az EU meg az ENSZ hosszas gondolkodás után kb. két év múlva lenne képes 3500 rendfenntartót beküldeni. parittyával, kőbaltával, meg vastag eurós fizetésekkel, vonzó nyugdíjopcióval stb. kis túlzással ez a helyzet.

töketlen, tehetetlen és fogatlan birodalom az EU, csak ezt kínos lenne elismernie a vezetésnek.
cukkerrépa 2014.02.21 12:59:04
@Hátrányos helyzetű kaviár:

"Mégis mit vártál? Hogy az EU majd atombombát vet be?"

eh... tudod, a külpolitikai handabandázásnak akkor van SÚLYA, ha van mögötte hadsereg vagy komoly gazdasági erő, amelyekkel külön-külön vagy együttesen fenyegetőzni lehet. márpedig az EU-nak ilyen hadserege nincsen (nem kell ahhoz ténylegesen háborúzni, az efféle fenyegetés sokszor csak szóbeli), és Ukrajna gazdaságilag sem annyira az EU-tól, mint inkább az oroszoktól függ, ha jól értem a helyzetet.
Kevés dologban voltam olyan biztos, mint abban, hogy Kate Upton melleit már nem lehet jobbá varázsolni, mindegy mit öntenek rá, vagy milyen szögből fotózzák. Tévedtem. A Sports Illustrated gondolt egy nagyot, és olyan megoldást dobott be, amire bátran merem mondani: így még nem…..
– C-vitamint szeretnék, ezer milligrammost.– Húsz darab, 1480 forint.– Ha másképp mondom, van olcsóbb?– Próbáljuk meg – mondja, és gúnyosan röhög.– Aszkorbinsav?–150 forint 10 gramm, egy késhegynyi lehet az ezer milligramm – jön a válasz. A fenti párbeszédet…..
„Menekülj, tanulj nyelveket, költözz külföldre minél hamarabb!”  - ha annyi forintom lenne, ahányszor ezt hallottam már, akkor valószínűleg multimilliomos lennék, és nem lenne kérdés, hogy tudok-e maradni. A helyzet az, hogy jelenleg a közeli baráti körömből is…..
cukkerrépa 2014.01.18 23:58:10
@Estevez atya:

"Őszintén, tényleg harcolni maradsz itt?
Nem azért mert nem tudsz nyelveket, nincs külföldön hasznosítható szakmád, vagy mert a gyerek nem tudna hirtelen beilleszkedni, iskolát kezdeni? Vagy félsz az ismeretlentől? Vagy családi kötelékeid, ismerőseid vannak itt?"

ezekben van némi igazság, mert sokan nem tudnak nyelveket, nem kelendő a szakmájuk, nem akarják a kölykeiket "mély vízbe" dobni stb. és érzelmileg is kötődhet ide valaki, nem csak a családja, de a nyelve vagy a helyek miatt is.
viszont annyi embernek, aki elmenne, nincs befogadó ország, ezt be kell látni.

és azt is érdemes megnézni, milyen fogadtatás kezd kialakulni pl. Angliában, ahol a kelet-eur bevándorlókkal lassan tele lesz az ország és sok helyinek a hócipője is. vagy hogy hány második vagy harmadik generációs török gyerekből lett vezető beosztású Németországban. vagy hogy a svédeknél a tősgyökösök laknak a belvárosokban, a színesek meg mehetnek a külvárosokban. vagy hogy Franciaországban ugyanígy le van választva a feketék és a muszlimok egy jelentős része. stb.

nem olyan egyszerű ez, hogy néhány százezer keleti vagy déli szegény, ám okos Béluska gondol egyet, oszt már kint is vannak, jól is érzik magukat és normálisan be is fogadták őket a tejjel-mézzel folyó Nyugaton. ha így lenne, tényleg elhúzott volna szinte minden fiatal Kelet-Európából.
ennél sokkal árnyaltabb a dolog, el is lehet menni, meg itt is meg lehet próbálni szembeszavazni a "rendszerváltó" bal-jobb-liberó maffiával. mindkettő bejöhet meg lehet zsákutca is.
Varánusz Tavaris, gyere haza! 2014.01.15 04:46:00
G Y Ő Z T Ü N K !!!! Kedves nép, Magyarország kivívta energiafüggetlenségét! Jöhet a mámorban fuldokló öröm, a boldogság és a holtig tartó hálaima Kedves Vezetőnk nevével ajkainkon. Országunk független lett ez a lényeg, ehhez pedig semmi másra nem volt szükség, csak…..
cukkerrépa 2014.01.15 13:54:42
@Bakter:

"Akkor most az hazafi, aki nem a nagyszőnyegen pulizik, hanem a hálóban oráloz cárovics úrral? "

hogyne. s hozzá a mindent benyelő fidesznyikek a szorgalmasan harkályozó Főnökkel mintegy együttérezve, ütemesen skandálják, hogy "Vik-tor, Vik-tor", míg folyik az akció.

Hogy aztán a bőséges spriccnél mit ujjonganak, azt nem tudom. Talán azt, hogy "Nyeltünk! Nyeltünk!", vagy inkább azt, hogy "Feltámadunk!" ???
Az öröm garantált.

ennyi megvezetett majmot egy rakáson, elképesztő.
Gazdaságilag az a jó, ha valaki egyik napról a másikra pakol és költözik oda, ahol van munkahely. De már az amerikaiak se szívesen cuccolnak át egyik államból a másikba. A rugalmas munkaerőpiac és a mobilitás rendkívül fontos, Magyarországon is hallani számos olyan…..
Van egy ország, ahol nincs fiatalkori munkanélküliség, nem gond a szakmai tapasztalat megszerzése, és már tizenévesen lehet rendes fizetésért, akár a legnagyobb vállalatoknál dolgozni.Frissen kikerülve az iskolapadból a fiatalok gyakran légüres térben találják magukat, távol a…..
cukkerrépa 2013.09.13 00:43:56
@nyuszmam:

"Erröl sokaig lehetne vitatkozni:-) csak nezzük meg, hogy aranyaiban mennyien vegeznek egyetemet svajcban es mennyien Mo-on?? Es hol marad az iparos kepzes??? Minek annyi mernök, ha nincs aki megepetse, amit tervez???"

figyi, arról beszélünk, hogy HA sokkal több pénz lenne Magyarországon a gazdaságban és a családoknál - úgy, mint MOST van Svájcban, AKKOR itt is jobb lenne a hangulat és a munka- meg a maradási kedv.

az nem jó érv, hogy most mennyivel jobban megy Svájcnak, és lám Magyarország meg mennyivel rosszabb hely. épp erről beszélünk: ott a sokszoros jólét mozgat mindent (az oktatást is, a gazdaságot is, a munkamorált is), itt meg a régóta tartó félperiferiális szegénység.
cukkerrépa 2013.09.13 00:47:29
@nyuszmam:

van, amit át lehet venni, van, amit nem. azt, hogy milyen volt az elmúlt kétszáz év történelme, például nem lehet átvenni egy országtól. azt, hogy ötszáz éve már gyarmatosítani indult (mint Anglia) nem lehet átvenni. hogy a területén (tengerfenék) baromi sok olaj van (mint Norvégiának) nem lehet átvenni. és így tovább. a történelmileg fontos és a geopolitikai tényezők egyáltalán nem egyenlően vannak elosztva az országok között.

nem kell ahhoz irigynek lenni (sőt, butaság), hogy ezeket az alapvető és sorszerű különbségeket belássuk és a létüket elismerjük. a jó példát meg el kell tanulni, ez magától értetődik.
cukkerrépa 2013.09.13 00:50:19
@nyuszmam:

bocs, de nem hiszem el "bemondásra". az imént idéztem egy konkrét hivatkozást arra vonatkozólag, hogy Svájc milyen gazdag volt a 20. században. valamennyi szegény biztosan volt ott is, de a nemzetgazdaság erősebb volt, mint a többi európai országban. A Wiki-n idézett Routledge kötet egészen biztosan nem beszél a levegőbe.
Vége a nyaralásoknak, lassan mindenki visszatér a normál kerékvágásba, de ilyenkor még egyszer végiggondoljuk, milyen élmények is értek minket a nyár folyamán. Így tett Bence is, aki Walesből látogatott haza és bár élményei inkább pozitívak voltak, a végkövetkeztetés mégis…..
cukkerrépa 2013.09.03 22:30:23
@szgy:

hiába beszélsz, az észérveid nem hatnak azokra, akik mindenképpen a nyugati fizetési színvonalat szeretnék elérni. no matter what...
cukkerrépa 2013.09.04 00:03:59
@Határátkelő:

"1., természetesen nem kell olvasnod a blogot, de annyira szánalmas / röhejes ez a "külföldreklámozás", hogy az hihetetlen."

(a) Pedig a rendszeres megjelenés az Indexen tényleg reklámozásnak tűnik. az is lehet, hogy az index reklámoz(ni akar), a Határátkelő nem.

(b) amúgy meg: reakció, ellenreakció. you keep posting, i keep commenting, it's that simple. persze bannolni mindig lehet... rendes (magyar) adminhoz illően. végül is a propaganda lényege, hogy csak a kívánatos tartalom jelenjen meg.

2. "Az, hogy nincs választási lehetőségünk, nettó butaság"

megítélés kérdése. van, aki az egyén szabadságában hisz, van, aki nem. és ez nem csak egyénközpontú életfelfogás függvénye. a XX. századi kapitalista berendezkedésben a tőkések által kiosztott álom lényege: 'bármi lehetsz, bárhova mehetsz' etc. ez egy kényelmes népbutító hazugság (hogy ne mondjam, a nép ópiuma), de legalább a nép megkapja a vattacukrát. igaz, jól kereső menedzser valóban lehetsz, s néhány jól kereső menedzserből lehet tulajdonos. a többiek munkásként/beosztottként mókuskerekeznek. és persze hisznek az álomban, hogy bárkik lehetnek! no itt a szánalom forrása.

még egyszer, a 'bármi lehetsz, bárhova mehetsz' kapcsán: van, aki igen, van aki nem. nem elsősorban egyéni akarat kérdése. bár tagadhatatlan, hogy az egyéni akarat és szorgalom sokat számít. valójában az van, hogy hozzuk a statisztikákat, sok marad, kevés megy.

3. "az EU arról is szól, hogy gyakorlatilag nincsenek kvóták, oda mész élni, ahol akarsz."

nem teljesen, és egyre kevésbé (vö. angliai nyammogások a bevándorlókról, illetve a németek ambivalens viszonya a német törökökhöz). illetve amíg és amilyen mértékben igen ("oda mész..."), addig a gazdag nyugat EU nyer, a szegény kelet EU veszt: orvosokban, ápolókban, szakikban, értelmes és/vagy bátor-vakmerő emberekben. ami a keleti egyénnek jó (ha kimegy), az rossz a keleti blokknak. ez egy erkölcsi kihívás azoknak, akik úgy érzik, hogy van választási lehetőségük.

ha mindebből nincs világos feloldás vagy konklúzió: a helyzet jellemzője ez.
cukkerrépa 2013.09.08 21:38:11
@Határátkelő:

köszi a választ. nekem nem volt teljesen tiszta az írásból, hogy a posztolónak hova húz szíve - lehet, hogy én (is) félreértettem, felületesen olvastam.

amúgy meg tényleg érdemes volna belegondolni, hogy mindenkinek nem lehet életcélja, hogy külföldre menjen: igen sok csalódott ember volna Magyarországon. rengeteg olyan ember él itt, akinek egész egyszerűen nem lesz lehetősége nyelvet és külföldön eladható szakmát tanulnia. és ha lenne is lehetősége, Nyugat-Európa nem tud felvenni még kétmillió embert sem, nemhogy Kelet-Európa 20-40 éveseit.

célszerűbb volna inkább egy élhető országot csinálni itthon, felelős (és nem milliárdzabáló) kormányokkal, több jókedvű emberrel. ehhez nem árt a gazdag nyugatot közelről megnézni, menni, meglátni, hogy ott sem minden fenékig tejfel. aztán hazajönni és itthon fakítani, vagy nem hazajönni, de kintről idesegíteni. ez az EGYETLEN értelmes lehetőség, ha az ún. magyar nép nem akar egy lesüllyedő, elsz...t országban élni. az, hogy a nép egy-két százaléka elmenekül, nem menti meg a többit.
Mai hír, hogy az MNB 3,5 millió forintot fizet ki az új logója tervezéséért. A cikkből kiderül, hogy a mostani "új" logó az eredeti 1924-es áttervezett változata. Mennyire is kellett azt átterveztetni? A bal oldalon a régi logó látható, egy 1930-as évekbeli MNB elnöki…..
Reggel beszámoltunk arról, hogy a BME GTK elég furcsa feltételeket szab a gólyatábori jelentkezéshez. Például egész alakos képet kell küldeniük a gólyáknak, amit a HK hivatalosan azzal magyarázott, hogy "a táborban a csapatodat vezető instruktoroknak könnyebb dolga legyen (nevek…..
Szándékosan aludtam pár napot a magyar kupacsapatok szégyenletesen gyors kupabúcsújára, de így se tudok más címet adni ennek az írásnak, mint amit a sorsüldözött debreceni ultrák megfogalmaztak kórusban a jó nevű norvég Strömsgodset elleni szívás (0-3) utolsó perceiben. Ez a…..
A római istennő, Bona Dea, vagy – mert mindent a görögöktől tanultak – Günaikeia ünnepén egy hírhedett nőcsábász, bizonyos Clodius női ruhában lopózott be Caesar házába, a csak nők számára nyitott vidám ünnepségre, feltehetően ama szándéktól vezérelve, hogy…..
cukkerrépa 2013.07.19 10:54:17
nekem az a benyomásom, hogy túlságosan és betegesen sokat foglalkozunk és foglalkoznak azzal a népek itt a szép Magyarországon, hogy ki antiszemita, ki nem, s hogy ki zsidó, ki nem. hogy ki kezdte és miért kezdte ezt a kölcsönös b*szakodást, mindegy is, a jelenlegi állapotok borzalmasak és igen mélyen károsak a filozófiára mint szellemi tevékenységre (de általában a közhangulatra is). megélhetési és praktikus szempontból persze bizonyára fontosak azoknak, akik nyertesnek érzik magukat jelen állapotok között, meg azoknak is, akik vesztesnek.

az egészben az a leginkább bosszantó, kétségbeejtő, felháborító (nem kívánt rész törlendő), hogy zsidók és nem zsidók ez ügyben tökéletesen ugyanúgy hajlamosak a maguk közötti összezárásra, csoportosulásra, gettósodásra (nem kívánt rész megint törlendő) és a másik csoport tagjainak nemtelen kritikájára. MIKÖZBEN mindkét csoport hevesen tagadja, hogy csoportosulna stb., s miközben mindkét csoport állandóan önigazolja magát a holokauszttal, a Jobbikkal, a zsidó öszeesküvések elméleteivel stb.

ez a kétoldali tagadás és álszent viselkedés végtelenül gusztustalan, főleg, mivel közben folyamatosan megy a vagdalkozás, utálkozás, lenézés és vádaskodás a másik "gettó" irányába.

naivitás lenne azt hinni, hogy egy olyan kevéssé jómódú országban, mint Magyarország, a tudományos pénzosztás nem létfontosságú, de hogy az egyébként is elég gyönge pozíciókkal rendelkező filozófia ügyeibe miért kell belekeverni folyamatosan és láthatóan nagy élvezettel a származás, hit, kulturális háttér (nem kívánt r. t.) kérdését, azt nehéz megmondani.
lehetne esetleg az észérvekkel és meggyőződésekkel foglalkozni úgy származás nélküli filozófus módján, s nem antiszemitázó vagy szemitázó módján.

nagyon kellene már venni egy mély levegőt és abbahagyni ezt a "te antiszemita vagy, ergo...", "te zsidó vagy, ergo...", játékot és megpróbálhatnánk már európai ember módjára viselkedni.

tudom, tudom, hallom a választ, Heidegger is náci volt, meg Einstein is szívesen fotózkodott Oppenheimerrel, de ha ezt a tetű és aljas és cinikus b*szakodási csapatjátékot és pénzosztást ÉS mindezek tagadását nem hagyjuk abba, akkor még jó sokáig köszönhetjük saját magunknak az egymás (a másik) iránti rossz érzést, utálatot és gyűlöletet.

erre nem gondol a bőszen antiszemitázó és zsidózó csapatból senki??? vagy csak praktikus okokból jobban megéri folytatni ezt a káros és morálisan mindannyiunkat romboló tetűséget?
cukkerrépa 2013.07.21 21:27:52
@babarczyeszter:

Demeter ügyét nem kommentálom, annyira sem szakmailag, sem emberileg nem tartom értékesnek vagy kiugróan figyelemre méltónak a figurát.

A cikkre vonatkozó válaszod értem, elfogadom.

A zsidózás/antiszemitázás viszont egy igen ostoba, önsorsrontó és igen mélyre nyúló baja a magyar(országi) szellemi életnek. Akkor is abba kellene hagyni, ha tizenöt, húsz vagy harminc évig kell mondogatni, hogy hagyjuk abba. Elképesztő, hogy milyen szinte élvezettel játsszák túlságosan is sokan itt a környéken, a szellemi élet minden szintjén és szobájában (felsőoktatás, művészet, sajtó ...). S nemhogy a korlátoltak, sokszor éppen a legeszesebbek, szorgalmas, máskülönben jóravaló emberek. A magas IQ-jú rasszisták - mindkét oldalról.

Hogy mindezért aztán e "kiváló" emberek privátim hányszor köpik magukat szembe a tükör előtt, azt sosem fogjuk megtudni. Valószínűleg igen ritkán. Hogy anyagi hasznot húznak vagy remélnek húzni belőle sokan, s mindkét oldalon, az nyilvánvaló.

Holott ez egy semmi jóra nem vezető, a "másik" csoportot hergelő magatartás. Csak azok cinikus és alantas érdeke, hogy folytatódjék, akiknek anyagi haszna származik az elkülönülés-elkülönítés fenntartásából. De a filozófusok részéről különösen szánalmas és visszatetsző ez az ostoba, amorális és végső soron igen primitív észjárásra valló játszadozás.
cukkerrépa 2013.07.21 21:32:55
@amergin:

a vita ott ugye arról is folyik, hogy miért épp Lukács "világhíres". már amennyire az.

az egyik állítás éppen az, hogy sikeresen és tűzzel-vassal irtotta és ellehetetlenítette a kommunista szívének nem megfelelő magyar gondolkodókat.

egy másik lehetséges állítás, hogy a tanítványainak komoly érdeke, hogy szellemi atyuskájukat nagyszerű és világhírű gondolkodóként állítsák be, illetve propagálják, amerre csak kóborolnak a világban.

egyik sem valami nagy érdem, ha igaz. s igazán nem nagy filozófiai érdem, ha az állítólagos világhírhez vezető út ilyesféle tettecskékkel van kikövezve.
Mindent összevetve, minden külső kényszerítő erőt és belső feladatot beleszámolva, 50 éve nincsen ennyire rossz kormánya az országnak, mint az Orbáné. 1963-ban nagyjából véget ért az '56-os forradalmat követő megtorlás, megkezdődött a konszolidáció, amely ugyan tovább…..
Ma egy poszt erejéig félreteszem a személyes történeteket, mert kíváncsi vagyok, mit gondoltok arról a brit kampányról, amely megpróbálja lebeszélni az uniós polgárokat arról, hogy a szigetországban vállaljanak munkát és persze arról is, vajon tényleg megtelt-e (ha nem is szó…..
cukkerrépa 2013.07.08 22:14:07
@GERI87:

válaszolnék, még mielőtt a hülyeséged véglegesen megragad a kibertérben...

" igen, van ilyen nézőpont is, miszerint "a kurva anyjukat csak jó helyre születtek..." "

nem mondtam, hogy a kurva anyjukat, megközelítőleg sem. de ha lecsillapodtál, és meglátnád a kommentemben akkor idézd, nosza... csak annyit állítottam, hogy az idők folyamán, s különösen az utóbbi kb. 500 évben szép nagy szerencse és sok történelmi véletlen is kellett a mai Anglia mai gazdagságához.

"meg ahogy azt Móricka elképzeli...
ipari forradalomról hallottál már?"

hallottam, hallottam, talán többet is, mint te, aki eszetlenül dobálózol e címkével.

"gátolták? elősegítették a fejlődést, bekapcsolták a világkereskedelem vérkeringésébe....a globalizáció előidézője a gyarmatosítás volt."
Rohadékok elvitték a civilizációt, vasutat, ipart, egészségügyet stb a négereknek, hát ez szemétség!"

kedves szörnyű nagy tudású G, két fontos megjegyzést tennék, mielőtt elővennéd a történelemkönyveket, olvasnál, okosodnál, és mélyen elszégyellnéd magad a válaszodban leírt színökörségek miatt:

1. Angliában a gyarmatosítás kezdete SOKKAL MEGELŐZTE az ipari forradalom időszakát. laza kb. min. 200 év különbségről beszélünk. az angol gyarmatosítás legkésőbb az 1600-as években már vadul folyt, az ipari forradalomnak nevezett folyamat pedig az 1800-as években indult meg. azaz teljes zűrzavar, vagy inkább valószínűleg teljes tudatlanság honol agyadban ezzel kapcsolatban. ha papírkönyved Anglia történelméről nincsen, akkor javaslom, nézz bele a Wikipédia idevágó szócikkeibe. segítek:

en.wikipedia.org/wiki/English_colonial_empire
en.wikipedia.org/wiki/Industrial_revolution

2. még hogy a kedves Anglia / Nagy-Britannia kegyesen elvitte volna a sok szép ipari forradalmi találmányt "a négereknek" (sic), s persze ezzel is elősegítette az áldásos és szép globalizációt. mert legalábbis a megjegyzésed ezt sugallja.

a technikai eszközöket tényleg elvitte, a globalizációt tényleg elősegítette, de egyrészt elsősorban nem "a négereknek" (vö. Nyugat-India, India, Ausztrália), s egyáltalán nem kegyből, s pláne nem valami a gyarmatosítottak számára is kedves állapot elérése érdekében. hanem a bennszülöttek feletti uralom biztosítása (vagy az uralkodás hatékonyságának növelése) és a még vaskosabb profit kinyerése és a kinyert vagyon Angliában történő felhalmozása céljából.

a mai napig elképesztően igazságtalan a globalizáció, az ex-gyarmatosítók és a roppant szerencsés történelmű USA jelentős mértékben uralják a világgazdaságot és a világ pénzügyi körforgását, nagy részben éppen a korábbi, a gyarmatosító krban szerzett előnyeik következményeként. nekik marha jó dolog és rettentő sok profitot hoz a globális kereskedelem, mert a saját ipari vagy jóléti termékeiket adhatják el a globalizációt elszenvedő (s nem végrehajtó) országainak, a saját, nagyon durva mennyiségű tőkéjükkel tarolhatják le (legalább részben) a náluk sokkal gyengébb piacokat. nézd meg az "áldásos" globalizáció hatásaképpen a "szépen fejlett" Közép-Amerikát, Afrikát, Indiát, a Távol-Kelet nem kínai részeit stb. micsoda fejlettség, micsoda fantasztikus életkörülmények! ugye.

olvass, mielőtt írni kezdenél. s közben gondolkodni sem árt!
cukkerrépa 2013.07.10 16:51:48
@calabria007:

"a gyarmatosításnak nem az angol nép, hanem az _angol hatalmi elit_ volt fő a haszonélvezője..."

ez jogos, ti. hogy az elit profitált igazán. de a jólét szépen lassan csorgott a pórnép felé, lefelé, s mára az angliai átlagpolgár is azért él jobban, mint mondjuk a kelet-európaiaik vagy afrikaiak többsége, mert annak idején az elit forszírozta és végrehajtotta (végrehajtatta) a gyarmatosítást.

"+ a gyarmatosítás általában _nem_ profitábilis műfaj... inkább csak _viszi_ a pénzt... nem véletlenül mentek _csődbe_ a nagy birodalmak..."

biztos nem véletlenül, de nem egyszerűen azért, mert nem profitáblis, lol... valószínűbb, hogy katonailag képtelenség uralni a fél világot (nyilván az egyre nagyobb hadsereg fenntartása egyre többe is kerül).

"a gyarmatosító _hatalmi elit_ a saját _adófizető_ népét is lerabolja... a birodalmi _álom_ nevében..."

egy ideig, s jó hosszú ideig. de az utolsó kb. 200 év Angliában a lassan meginduló, de többé-kevésbé konstans általános életszínvonal-emelkedésről szólt. aminek az előzménye (s később együtt folyik vele) az a fejlődés, amit jelentős részben a gyarmatosítás profitja alapoz meg. természetesen a legjobban mindig is az elit járt, ahogy most is. generally speaking, a sok pénz és hatalom még többet szül.
Tovább gyűrűzik a Nigella Lawson-Charles Saatchi celebpáros nyilvánosság előtt zajló veszekedésének ügye. Ahogy mi is megírtuk, a Sunday People fotósorozatot közölt arról, ahogy a milliárdos műgyűjtő fojtogatni kezdte a tévés szakácsot egy menő londoni étteremben. Az ügy…..
cukkerrépa 2013.06.18 22:32:30
@Rorschach:

elég merész és zűrös következtetésbe gabalyodsz a "primitív" szó kapcsán. mintha megzavarna, hogy többféle jelentésárnyalata van:

"Primitív=ösztönlény: evés, ivás, ima, aszonyverés"

három, nem teljesen egybeeső jelentésárnyalatot mosol össze itt.

az evést és ivást azért mondjuk primitívnek, mert a racionalitás és az emberi ész nélkül élő állatokra is jellemző.

az asszonyverés agresszív, állatiasnak mondott viselkedés, de nem tudok róla, hogy az állatokra is jellemző volna. primitív, mert agresszív. ész nem szükséges hozzá, de nagyon okos emberek is ütlegelnek nőket a családjukon belül. mert nem tudnak uralkodni a dühükön.

az ima primitív, ha úgy érted a primitívet, hogy már a legegyszerűbb törzsi társadalmakban is jellemző volt. de hogy az állatok nem csinálják, az fix (eltérően az evéstől és ivástól). hogy nem agresszív, az is fix (eltérően az asszonyveréstől). hogy ész kell hozzá, nehezen tagadható (ami sem az evéshez-iváshoz, sem az asszonyveréshez különösebben nem szükséges): az imádkozáshoz el kell tudni képzelni valamiféle túlvilági erőket és elfogadni (elképzelni) a felsőbbrendűségüket.

szóval az ima NAGYON másképp "primitív", mint az evés, ivás meg az asszonyverés. és ennek semmi köze a kalasnyikovhoz meg a kőbaltához. valahogy nem smakkol az a következtetési láncod...
cukkerrépa 2013.06.18 23:15:33
@Rorschach:

hehe, bocs, akkor nem szóltam!
:)
cukkerrépa 2013.06.18 23:16:53
@Pszt!:

ez a nő már szépen befutott az előző házassága alatt.
qrvára nem hiányzott neki a nagy lóvé, keresett eleget magának. szóval valószínűleg tényleg vonzónak találta ezt a tulkot. csak akkor még nem tudta, hogy tulok.
Az Átlátszó Oktatás projekt keretében a hallgatói önkormányzatok, és általában az oktatási szféra működését tárjuk fel. Közérdekű adatigénylésekkel fordulunk a kormányhoz, az egyetemekhez és a hallgatói önkormányzatokhoz annak érdekében, hogy megtudjuk: mégis…..
cukkerrépa 2013.04.26 13:56:58
jó a cikk!

ahogy a posztból is látszik, megéri feltérképezni a HÖK mellett éldegélő céges hálózatokat, mert kiderül, hogy itt-ott ügyvezetők és beltagok a jelenlegi vagy volt HÖK-ösök (általában a vezetőség), és persze a többségüknek a HÖK-ös évek alatt sokmilliós gazdagodása mutatható ki pl. ingatlanvásárlások formájában.

az egyetem vagy főiskola sokszor a HÖK mellett más "diák..." vagy "hallgatói ..." elnevezésű szervezettel is kapcsolatban áll (pl. "hallgatói centrum" több helyen), ahová a végképp kiöregedő, ötödik-hatodik képzésüket is letudott HÖK-ösök ejtőernyőzhetnek. gyakran követi őket a sleppjük is, a korábbi HÖK-ös kishalak, barátok, barátnék. ezek a szatellit cégek is rengeteg pénzt forgatnak, nagy felelősséggel és odaadással (vagy nem...).

A HÖK és kapcsolódó céges szivattyúk esetében a figyelemre méltó pontok:

- a különféle megbízások magas költsége (pl. ilyen-olyan kamu díjazások önmaguknak és baráti személyeknek; a különféle hallgatói vagy egyetemi nyomtatványok kiadása piaci ár felett, esetleg a megfelelő baráti cégnél),

- irreális működési költségek (pl. "továbbképzés" néhány HÖK-ösnek sokcsillagos hotelekben),

- a bátraknál a csúsztatott elszámolások (nem pont ugyanaz van az elszámoláshoz használt számlán, mint amire a pénzt hivatalosan költeni kellett).

szóval: van még minek utánamenni, és tényfeltáró bátraké a szerencse! hátha látunk majd egy-két peres úton elítéltet a jelenlegi kiskirályok és szivattyúsegédeik között.
Ahogyan az 1950-es évek Rock 'n' Roll forradalma sokkolta a nyugodt és konzervatív fehér közönséget a fekete rhythm and blues átültetésével, a jazz népszerűsége a 20. század korai szakaszában okozott faji pánikot és szociális szorongást. Hosszú idővel az európai fasizmus…..
cukkerrépa 2013.04.07 23:45:31
@mizie:

szerintem mindegy... egyéni vagy kollektív hülyeség: egyre megy.
cukkerrépa 2013.04.07 23:47:29
@Gergő77:

"Ezzel ugye nem azt akarod mondani, hogy aki utálja a jazzt és szereti az operát, az hülye?"

well, Adorno esetében (magaskulturalista, elitista elszántságában megvetette a jazzt) azért lehet, h még ezt az összefüggést is elfogadnám. korlátoltság, ennyi. az okos embereket is sújthatja.
Mai szerzőnk, Csuvi észrevétele, hogy a posztok többsége (nagyobb) városból érkezik. Nos, ő alaposan belepakol a mérleg másik serpenyőjébe, hiszen ausztráliai lakhelye a legközelebbi településtől 42 km-re van, és Lake Grace-t is nehéz lenne nagyvárosnak nevezni a maga 530…..
Ma kivételesen maradunk Magyarországon és nem is egy személyes történet következik, hanem egy vitaindító írás. Kiderült ugyanis, hogy már az érettségi előtt álló középiskolások egy igen jelentős része (egyes intézményekben akár az egyharmada!) tervezi, hogy külföldi…..
cukkerrépa 2013.03.25 21:25:52
a szokásos álvita, mert aki teheti, az elmegy. egész pontosan: aki tehetős, az elmegy. hiába tervezi az érettségizők 30%-a, hogy majd kivándorol, közülük azok fogják tudni kifizetni a nyugati tandíjat és/vagy megélhetési költségeket, akit papa-mama meg tud támogatni havi kb. 200e forinttal.
vagyis a jómódúak.
ezért álvita a vita.

a BA-kat, BSc-ket sehol nem támogatják úgy a nyugat-európai egyetemek ösztöndíjakkal, mint néhány MA-s, MSc-s helyet, illetve valamivel nagyobb tételben az ígéretes doktoranduszokat (PhD).

vagyis az elit és a felső középosztály gyereki kihúzhatnak Magyarországról IS, ha akarnak, s ha érzelmileg megy nekik. bravó, avagy "örülünk, Vincent?".

és közben egy részük folyamatosan nyekereg majd azon (a kintre szakadt vízvezetékszerelőkkel együtt), hogy milyen csuda sz*r ország Magyarország! meg hogy milyen csuda jó döntés volt otthagyni.

igaz, ami igaz, tetszettünk volna az utóbbi 500 évben gyarmatbirodalmat összeberhelni (mint Anglia, Hollandia), meg szerencsésebb történelmi fordulatokat megélni (mint az USA, Dánia, Ausztria), meg egy rahedli nyersanyagon üldögélni (mint Norvégia, Svédország), esetleg a bankolásra és a banktitokra specializálódni (mint Svájc). oszt mindjárt milyen f*szaság lenne itt élni! meg milyen biztató dolgokat lehetne felhozni érvként az itt maradásra és hazajövetelre! a teringettét!

közben meg a rusnya valóság az, hogy valakinek maradnia is kell, mivel tízmillió nyulacska nem bír emigrálni, mert egyik gazdag nyugati ország se tudna vagy akarna befogadni ennyi embert. pláne nem az egész lekoszlott kelet-eur csürhét (amit Anglia már most is nagyon un, legalábbis Cameron ipswitch-i nyilatkozata ezt sejteti.)

na ezért is álvita az érettségizők álmain merengeni: a geopolitikai és társadalmi helyzetből következik, hogy a többségnek így is, úgy is maradnia kell.

a többi meg zsolozsmázás.
cukkerrépa 2013.03.25 21:31:25
cukkerrépa 2013.03.25 22:39:01
@Philosoraptor:

hogy fogok vélekedni? ahogy most is: szívás. szval szerintem egyetértünk egyben s másban.

Magyarország számára nem látszik igazán jó megoldás, mert elmenni csak azok tudnak, akik elég okosak vagy szerencsések (= szülők gazdagok).

--
"Egyszerűbb másra mutogatni..."

azt nem mondtam, hogy a sok ostoba f*szjancsi miatt nem rossz M.országnak! dehogynem. tele vagyunk inkompetens és pofátlanul rabló politikussal, az ostoba maszlagjuknak felülő sötét szavazókorúakkal és így tovább. de azt vétek volna állítani, hogy

1. mindenki csuda értékes ember, aki Mo-ról elmegy (inkább igaz, hogy szerencsés és/vagy bátor, aztán vannak értékesek meg vannak, well, könnyebb szívvel elengedhetők),

2. mindenki egy kretén, ha marad (ez még kevésbé igaz).

sok kisebb és nagyobb pecsenyét lehet sütögetni Mo-n is, jó értelemben is. ez a blog eleve arra van kihegyezve, hogy "az ország" átlépett egy határt. ez egy butuska és bosszantó sztereotípia, mert "az ország" nincsen, pláne nem lép át **kollektíve** semmilyen határt. sok pici hülyeségből meg némi okosságból meg egy rakás történelmi-földrajzi tényezőből kijön, ami van. ez itt elég ócska, de MESSZE nem olyan ócska, mint amennyire olykor a kivándorlók pocskondiázzák.

nem túl okos vagy empatikus arról zengedezni, hogy Mo egy eleve vesztes hely. nem az. laknánk Szomáliában, irtották volna ki a fél családot a törzsi belháborúkban, úgy szeretnénk ide jönni, mint a fene. röhejesen közhelyes, de minden relatív.

és a boldogságot, elégedettséget csak a kivándorlók kisebb része találja meg. a gyerekeik, az más tészta. azok odakint nőnek fel, helyieknek fognak számítani. első generációs bevándorlónak lenni, na az a legtöbbször elég sz*r. (tudom, tudom, ezt itt a kivándoroltak többsége nem fogja elismerni. nem baj, nem is várom. pszichés okokból így kerek a világuk.)
Sajnos az alább olvasható írás igazságtartalma erősen megkérdőjelezhető. Szerzője a kommentekben felmerült kételyekre, kérdésekre napok óta nem válaszol, az email-címét, melyen keresztül a kapcsolatot tartottuk, megszüntette. Sajnálom a történteket, elsősorban azok miatt,…..
cukkerrépa 2012.08.28 22:13:48
OFF

@bpetya75:

"Szerintem inkább próbáld végiggondolni, hogy mivel érted ezt el nála. Ha nem sikerül, akkor lehet, hogy ez a nick is hasonló sorsa jut."

1. Petya, meghat, hogy ennyire szíveden viseled a nickem sorsát. Megmondom neked, őszintén és alaposan besz*rtam. Félek, mi lesz! Egész délután ezen gyötrődtem. És külön jól esik, hogy a pszichológiában "mom's little helper"-nek nevezett kiskutyusok is csaholnak mindenfelé.

2. A nick kizárása durva megszólalások esetén indokolt (ilyen szerintem nem volt - egy "magyar s*ggbe magyar lóf*szt" nevű, igen épületes gondolkodású zsenit kommentáltam a *saját* stílusában, az alpári szavai nélkül. Csak hogy lássa, az ő s*ggébe meg az ő lóf*sza jár. Ha ezért jogos a nick tiltása, akkor tapsikolok hozzá. És tanulmányozom a döntés indoklását, hogy bölcsebb legyek tőle. Hátha...

3. A moderátornak levés ugyanolyan szépen leírható szociálpszichológiailag, mint a börtönőrség, az osztályvezetőség, vagy bármiféle, büntetési joggal járó szerepkör. Régóta tudjuk, hogy hamar büntetni, rosszabb esetben szadistán viselkedni, végül kis hitlerkedni kezd, aki bármiféle satnya gumibotot kap. Hát még ha belevalóbbat! Javaslom az idevágó pszichó szakirodalom tanulmányozását mindenféle adminnak, aki furcsa bizsergést érez, amikor a "kitiltsam vagy ne tiltsam" gumibotját a kezébe veszi. (A Milgram-kísérleteknél lehet kezdeni az olvasást.)

Az ilyen gumibotos, hamar csapdosó admin nem beteg, legalábbis nem jobban, mint az átlag IQ-val megáldott cserebogár, aki nem olvas szociálpszichológiát. Persze tudom, a szocpszichó szakirodalmának nagy részét is külföldön írták. És hát aki a magyar határt nagy mellénnyel átlépte, esetleg nem lépte át, de blogot vezet róla, az nem köteles kiokoskodni a reakciós, csúnya Nyugat tudománytalan tudományából. Csak megemlítem, hátha hasznos lesz egyszer, ha leteszi a gumibotot! Addig is örömnövelő gombnyomkodást kívánok... innen Magyarországról.

vagy egy masszív chill out-ot, frusztrációlevezető szexet, ingyen jógát stb. az is használ. meglepően jól! :)))

OFF vége
cukkerrépa 2012.08.29 00:37:59
@bpetya75:

újabb értékes hozzászólás... mom's little helper, mondom.
főzzek kakaót?

@Határátkelő:
azért az adminok pszichológiája izgalmas terület... elméletben is, meg gyakorlatban is. =)

irónia rulez, by the way.
Komolyan mondom, folyamatosan kapkodom a fejem, milyen elképesztő történetek érkeznek. Ma például Norbi írását van szerencsém közölni (ha elolvassátok, ti is megértitek, miért nevezem szerencsének), aki egy norvég olajfúrótornyon dolgozik. Nem is szeretném húzni az időt –…..