Regisztráció Blogot indítok
Adatok
azoldbolygo

27 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ausztria egyik legszebb sziklaszorosa ez, több mint 150 fahíd, létra és 2900 lépcsőfok vezet egyre feljebb, miközben a patak zúgókon, vízeséseken keresztül morajlik a mélyben. A sziklák közül kiérve, a tisztáson a Zum Guten Hirten (1209 m) menedékháznál lehet visszafordulni,…..
A tengerpartról jól látszik Európa. Innen nézve ott nagyobb a pörgés, többmillió ember éli felgyorsult napjait, ahhoz képest az ázsiai oldal nyugodtnak tűnik. Itt átadhattuk magunkat a csendes szemlélődésnek, végre jutott idő egy kellemes, hamisítatlan török teát meginni. Itt…..
Ha az ölet megvan, csak a megvalósítás hiányzik. A Dolomitok téli bejárása hasonlóan történt. Nyáron többször túráztunk, ferrátáztunk itt, ám a hófedte, fehér táj képe, eddig fotók formájában lebegett előttünk. Már téli olimpián is bizonyított a vidék, valamint sí…..
A Zöld Bolygó Mi is az a hótalp? 2013.01.31 16:02:00
Az egyik legfontosabb segédeszköz a friss, mélyhóval borított túraútvonalak leküzdéséhez. Használatához semmilyen előképzettség, gyakorlat nem szükséges. Az első méterek megtétele után rögtön élvezni lehet a különbséget a sima bakancsos küszködéshez képest. Lényege,…..
A Thayatal Ausztria legkisebb és legújabb nemzeti parkja, 2000. január 1-jétől tartják így számon. Különlegességét az adja, hogy az atlanti- és a kontinentális éghajlat keveredésének köszönhetően a növény és az állatvilág majd valamennyi faja képviselteti magát. A mintegy…..
A város, amely két földrészen fekszik, s a Kelet mesés világába csöppen az, aki ide ellátogat. A belváros szíve a Sultanahmet, ahol a fényűző Topkapi palota mellett tucatnyi látványosságban gyönyörködhetünk. Így a A Kék mecsetben, mely nevét a belső falait borító 20000…..
Itt van közelünkben ez a térség, mégsem ismerjük eléggé. Talán iskolai emlékeinkből felsejlik a Börzsöny, Cserhát neve, az, hogy Szécsényben volt országgyűlés, s Hollókő, a világörökség része. De számos érdekesség az őszi köd homályába vész. Ízelítőül egy-két…..
Ha egy-egy nagyobb horvát városban sétálgatunk, akkor a legtöbb ember otthonosan érzi magát. Ez nem csak azért van, mert minden tizedik turista magyar, hanem azért, mert történelmünk és a kultúránk hasonló, sok esetben közös. 1091-ben Szt. László foglalta el…..
Munkaidőm egy részében, ahogy mások is, monitor elé kényszerülök. Szerencsére többször megadatik az elszakadás lehetősége: utazok, túrát vezetek, sétálgatok, kalandozok messzi tájakon. A Zöld bolygó cikkeiben azokat a különleges pillanatokat osztom meg, amire érdemes…..
Kivételes pillanat egy utazó életében, ha saját szülővárosában olyat lát, ami máshol réges-rég működik. Jó érzés, hogy már nekünk is van!Nem nagy dolog, elkezdtük ismét közlekedésre használni a várost kettészelő folyót, éppúgy, mint Londonban, Velencében vagy éppen…..
A tv-ben láttam meg legelőször az egyfejű sárkányokat, Süsü hús-vér leszármazottjait (Varanus komodoensis). Az ismerkedés következő része már a budapesti állatkertben zajlott, majd ezek után megszületett egy elhatározás: látni kell, élőben a természetben. Nagyon sok idő…..
A nyugati határvidék első kővára, amit a tatárjárás idején említették először írásban Leuca néven ma Ausztria utolsó lovagvárává lett. Több tulajdonos váltást követően Zsigmond király a 14. század végén a Kanizsai-családnak adta, akiktől hozományként került a…..
Felsőpulyától 18 km-re északnyugatra, a Répce partján fekszik. Neve a német Landeshere, az ország becsülete, kifejezésből származik. Az itteni három hegycsúcs közül (Klosterberg, 745 m, Heideriegel, 659 m) a középső, a 627 m-es Várhegy a legalacsonyabb. A valamivel távolabb…..
A Zöld Bolygó Bozsoki vár 2011.10.11 20:59:00
A kőszegi hegyek között Bozsok:erdők, patakok, zuhatagok,vízimalom-csatornák, aholfal-maradvány árokra hajola középkori faragott kövekközött jár-kel gyerek és öreg.Magaslati mennybolt sötétkékjeS alacsony, gyors felhők szárnyverése.Cs. Nagy István: Bozsok A…..
Már a honfoglalás előtt virágzó település volt, Guntpoltsdorf néven a közeli Kobula patak partján. A trianoni békeszerződésig Sopron vármegye Soproni járásához tartozott. Római katolikus temploma 1728-ban épült, a korábbi erődtemplom helyén. Kabold mellett két…..
Az először Slomuk néven említett vár a 12-13. században épült, a németújvári II. Henrik gróf nevéhez kötődik. I. Ferdinánd 1527-ben, a híres törökverő Batthyány Ferencnek ajándékozta Szalónakot. A várúr sok kézművest, elsősorban csizmadiát telepített le a községben,…..
Írottkő (884 m) A Dunántúl legmagasabb pontja, a toronyból nagyon szép kilátás nyílik a környékre, sőt jó időben látni a Pozsonyi hegyeket, a Fertő-tavat, a Soproni tévétornyot, a Schneeberg hófödte csúcsát. A helyi magaslatok közül a Pintér-tetőt, az Irány-hegyet és a…..
A 13. század második felében a Németújvári család ide tette át székhelyét és a régi vár alatti, Gyöngyös-parti területen felépítették új erősségüket, a reprezentációs igényeket is kielégítő Alsóvárat. Megalapították Kőszeg városát, amelyet falakkal is…..
Az Alpokalja ezen részén már a Római Birodalom idejében is virágzó település létezett, a borral, étolajjal és borostyánkővel kereskedő lakosság által megalapított Scarbantia városa. A régészeti feltárások nyomán napvilágra kerültek a hatalmas faragott kövekből emelt,…..
A kis falu Sopron vármegye Felsőpulyai járásához tartozott, ahol 1811. október 22-én az egykori kastély keleti szárnyát képező épületben látta meg a napvilágot. Apja, Liszt Ádám az Esterházy-uradalom gazdatisztje volt, aki maga is zenélt. Anyja, Anna Maria Lager, osztrák volt.…..
A Rozália északi részét sűrű fenyvesek borítják, melyek tövében dús szőlők és gyümölcsösök terülnek el; a hepehupás vidéken (Buckelige Welt) ellenben, magas fekvése dacára is, túlnyomóak a szántóföldek s csak a legmagasabb csúcsokat borítják fenyvesek. Az egész…..
A Zöld Bolygó Weichtalklamm 2011.09.28 23:39:00
A Schneeberg és a Rax-Alpok közt kanyargó 1000 m mély és 2 km hosszú völgyszoros a Höllental, szépségével alaposan rácáfol a nevében írt „pokoli" jelzőre. Különösen kora ősszel és nyár elején ámulatba ejtő a táj. A két hegyóriás, a Rax és a Schneeberg meredek oldalait…..
A romantikus „Kőfal-hasadék” az egyik legvadregényesebb szurdok Alsó-Ausztriában. 1884-ben nyitották meg, ám az első és a második világháború alatt szinte teljesen megsemmisült. Ma a Steinwandklamm biztonságos hidak, lépcsők és létrák segítségével teljes egészében…..
A Zöld Bolygó Lammerklamm 2011.09.28 15:41:00
A Gosau-tótól a Gschütt hágón keresztül Salzburg felé haladva félúton (kb. 30 km) található a Lammerklamm. A Tennengebirge déli lejtőin eredő Lammer-patak a Dachstein nyugati lábánál Annaberg mellett hatalmas kanyart írva folyik, egészen a Salzachig. Scheffau község határán…..
A Zöld Bolygó Krimml-i vízesés 2011.09.28 13:36:00
A Gerloß hágón keresztül, az útdíjköteles Hohe Tauern Nemzeti Park szerpentinjén közelítettük meg Európa leghosszabb szabadon alázuhanó vízesését (a világ ranglistáján a nyolcadik). Az 1800 méteres magasságról leereszkedve több panoráma kilátót is létesítettek, ennek…..